ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

Τουρκική εισβολή µε φθηνά δάνεια και… υποθήκη ελληνικών γαιών !

fonirodopis.gr

350 οι Έλληνες χριστιανοί που προσέφυγαν στη Ziraat Bank το 2010 λόγω των ευνοϊκών δανείων και επιτοκίων που προσφέρει

Την ίδια ώρα οι ελληνικές τράπεζες αρνούνται πεισματικά να δώσουν δάνεια

Ακόμα και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ροδόπης έχει τις καταθέσεις του στη Ziraat Bank !

Τι λέει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης για τη δράση της τούρκικης τράπεζας

Ένα ενδιαφέρον δημοσίευμα είχε αυτή την εβδομάδα στο φύλλο που κυκλοφόρησε εκτάκτως την Παρασκευή (31/12) η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» σχετικά με τη δράση αλλά και τη στρατηγική της τούρκικης τράπεζας Ziraat Bank στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τουρκική τράπεζα χορηγεί με υπέρ του δέοντος ευνοϊκούς όρους δάνεια κάθε είδους (στεγαστικά, καταναλωτικά κλπ) σε Έλληνες χριστιανούς και μουσουλμάνους και με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια την ώρα που οι ελληνικές τράπεζες αρνούνται επιδεικτικά στη πλειοψηφία των αιτούντων να χορηγήσουν δάνεια.

Οι Έλληνες που παίρνουν δάνεια από την τουρκική τράπεζα, υποθηκεύουν φυσικά την περιουσία τους σε αυτήν, ιδίως την ακίνητη περιουσία τους, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος σε περίπτωση μη δυνατότητας εξόφλησης του δανείου να περάσει η περιουσία αυτή σε τούρκικα χέρια με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ακόμα και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ροδόπης διαθέτει τις καταθέσεις του στη Ziraat Bank ενώ στο άρθρο υπάρχει και δήλωση του πρώην υπουργού και βουλευτή Ροδόπης, Ευριπίδη Στυλιανίδη, σχετικά με τη δράση και τη στρατηγική της Ziraat Bank στην Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται αναλυτικά :

H Ziraat Bank είναι ένας χρηµατοπιστωτικός οργανισµός µε παρουσία σε όλες τις κρίσιµες για την Τουρκία περιοχές (καυκάσιες δηµοκρατίες, Βοσνία, Βουλγαρία, Σκόπια, τουρκοκυπριακός τοµέας κ.ά.), µε έδρα την Κοµοτηνή αλλά και υποκατάστηµα στην Αθήνα, που φαίνεται να αξιοποιεί στο έπακρο τη δύσκολη εθνική µας συγκυρία.

Και λέµε «αξιοποιεί» καθώς, σύµφωνα µε πληροφορίες, φτάνει στο σηµείο σήµερα να χορηγεί πολλά επιχειρηµατικά και αγροτικά δάνεια έναντι υποθηκών όχι µόνο σε µουσουλµάνους πολίτες της Θράκης, όπως αρχικά είχε ξεκινήσει, αλλά και σε περισσότερους από 250 Ελληνες πολίτες και επιχειρηµατίες που βρίσκονται σε δυσκολία. Σε επιχειρηµατίες και νοικοκυριά που δοκιµάζονται και δίχως να µπορούν να βρουν άλλο τραπεζικό καταφύγιο θέλγονται από τις γενναιόδωρες προσφορές της τράπεζας, οι οποίες, όπως σήµερα παρουσιάζουµε, καταγγέλλονται από Ελληνες βουλευτές ως «αθέµιτες και εθνικά προκλητικές».

Την ίδια ώρα µέχρι και το Επιχειρηµατικό Επιµελητήριο της Κοµοτηνής (τα σχετικά στοιχεία τα διαθέτουµε) έχει τις καταθέσεις του στην τράπεζα.
«Το θέµα είναι γνωστό στην κοινωνία της Ροδόπης εδώ και αρκετό καιρό. Όσο κι αν η ανάπτυξη της οικονοµικής διπλωµατίας µπορεί να συµβάλει στο ξεπέρασµα των παραδοσιακών αγκυλώσεων και συγκρούσεων, θα πρέπει τέτοιου είδους επιχειρηµατικές κινήσεις να γίνονται µε κανόνες. Η αγορά σκοτώνει τον εθνικισµό. Δεν θα πρέπει να συµβεί όµως το αντίθετο, ο εθνικισµός να σκοτώσει την αγορά. Σε αντίθετη περίπτωση τον λογαριασµό πληρώνουν οι λαοί. Και ο λογαριασµός είναι βαρύς», µας λέει ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ο ίδιος, από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, είχε ασχοληθεί στο παρελθόν µε τη δράση της Ziraat Bank, όµως η ενεργοποίηση στην Τουρκία της Εθνικής Τράπεζας µέσω της εξαγοράς της Finansbank πάγωσε την όποια κριτική στα τουρκικά σχέδια στη Θράκη. Σήµερα, όµως, η κατάσταση φαίνεται να έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Κι αυτό διότι πολλοί είναι οι συµπατριώτες µας οι οποίοι φτάνουν στο σηµείο να λαµβάνουν δάνεια µε υπέρ το δέον ευνοϊκούς όρους (ο ανταγωνισµός µιλά ακόµα και για πιθανότητα παρέµβασης και ελέγχου από την Τράπεζα της Ελλάδος), µε αντάλλαγµα την υποθήκη γαιών και κτιρίων σε ευαίσθητα εθνικά εδάφη.
Κύκλοι της αγοράς µιλούν για τουλάχιστον 150 καταθέτες στην Αθήνα και πάνω από 100 Ελληνες στην υπόλοιπη χώρα που προσέτρεξαν για βοήθεια στην τράπεζα µέσα στο 2010.

Η κρυφή δράση των τουρκικών offshore

Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι εκτιµούν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον κάθε ελέγχου. Παράλληλα, ερώτηση έχει κατατεθεί εδώ και πολύ καιρό στη Βουλή, η οποία όµως δεν έχει απαντηθεί και θα επιστρέψει ως επίκαιρη πλέον στις αρχές Ιανουαρίου. Οπως επισήµανε ο κ. Στυλιανίδης, εξαιτίας του εθνικά ευαίσθητου  χαρακτήρα της περιοχής η αγορά γαιών δεν επιτρέπεται λόγω των συγκεκριµένων συνθηκών.

Οµως κάτι τέτοιο µπορεί να γίνει όχι από τρίτες εκτός Ε.Ε. χώρες, αλλά ενδεχοµένως από εταιρικά σχήµατα που δρουν στην κοινή µας πατρίδα, την Ευρώπη. Εγκυρες πηγές µας πάντως αναφέρονται σε τουρκικές offshore εταιρείες οι οποίες µε έδρα την Κύπρο αλλά και τη Μάλτα ετοιµάζονται να προχωρήσουν σε εξαγορές γαιών και οικιών, σε περιπτώσεις που συµπατριώτες µας δεν κατορθώσουν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ηθελαν να αγοράσουν την ελληνική  παραγωγή στη Ροδόπη

Οµως οι εν λόγω αθρόες δανειοδοτήσεις δεν είναι η µόνη προσπάθεια της Ziraat να τοποθετηθεί δυναµικά στην αγορά. Και πριν από δύο χρόνια η τουρκική τράπεζα είχε επιχειρήσει να δηµιουργήσει κοινοπρακτικό σχήµα ώστε να τοποθετηθεί στους ΣΕΑ της Εγνατίας οδού, λόγω της µεγάλης κίνησης τουρκικών λεωφορείων και φορτηγών από τη Γερµανία. «Το θέµα προς το παρόν έχει παγώσει, αν και τίποτα δεν αποκλείεται στην προσπάθεια εξεύρεσης χρηµάτων», µας είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Η πιο «περίεργη» όµως προσπάθεια παρέµβασης σε ένα εθνικό µας οικονοµικό ζήτηµα από τη µεριά της τουρκικής τράπεζας είχε συµβεί πριν από δύο χρόνια.

Τότε είχε δηµιουργηθεί πρόβληµα µε την πώληση των αγροτικών προϊόντων του Νοµού Ροδόπης, τα οποία σηµειωτέον παράγονταν από Ελληνες κυρίως καλλιεργητές και τα διαχειρίζονταν συνεταιρισµοί της περιοχής. Ξαφνικά, η Ziraat παρουσιάστηκε σαν σωτήρας. Τι πρότεινε δηλαδή; Να αγοράσουν την παραγωγή τουρκικά εκκοκκιστήρια.

Η προσπάθεια αυτή «έσπασε» χάρη σε παρέµβαση της τότε κυβέρνησης η οποία αντιλαµβανόµενη τον εθνικό κίνδυνο (Τούρκοι να παρέµβουν στην οικονοµία της Ροδόπης) έδωσε κοινοτικές χρηµατοδοτήσεις µε τη µορφή αποζηµιώσεων. «Ανεχθήκαµε πολλά λόγω της τοποθέτησης της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτής της συµφωνίας ήταν και το άνοιγµα το 2008 της Ziraat στην Ελλάδα. Μάλιστα η Τράπεζα της Ελλάδος είχε µιλήσει για στενό έλεγχο που θα ασκούσε στον τουρκικό χρηµατοπιστωτικό οργανισµό. Παρά ταύτα, οι Τούρκοι… αλωνίζουν», λένε εκπρόσωποι της τραπεζικής αγοράς. Οι ίδιοι καλούν τον κ. Γιώργο Προβόπουλο να σπεύσει, καθώς το πρόβληµα γιγαντώνεται και πολλοί είναι οι Ελληνες που θα χάσουν την περιουσία τους µε κέρδος για την άσπονδη φίλη Τουρκία.

Προσφέρουν 3% πιο χαµηλά επιτόκια

Σε επικοινωνία που είχαµε ως υποψήφιοι επιχειρηµατίες-πελάτες µε εκπρόσωπο της τράπεζας στην Αθήνα, αίσθηση µας προκάλεσε το γεγονός πως υπαινίχθηκε τη διάθεση επιτοκίου για επιχειρηµατικό δάνειο ακόµα και κάτω από 3%, όταν το σύνολο της αγοράς ως γνωστόν κινείται στην καλύτερη των περιπτώσεων 5,5%-6% και πάνω. «Περάστε καλύτερα από Δευτέρα από κοντά για να σας βρούµε κι άλλες εναλλακτικές λύσεις», µας είπε το απόλυτα εξυπηρετικό στέλεχος.

Καλά ενηµερωµένες πηγές όµως αναφέρονται και σε άλλες, παράλληλες δράσεις της Ziraat Bank. Ιδιαίτερη είναι η συµµετοχή της τράπεζας στην εκµετάλλευση του οικονοµικού προβλήµατος της χώρας, το οποίο χρησιµοποιεί για την απορρόφηση κεφαλαίων από τη χώρα µας και τα οποία θα «διασφαλιστούν σε τουρκικές, ασφαλείς τράπεζες», όπως τάζουν οι υπάλληλοι της Ziraat. Κοινώς, αξιοποιώντας τον φόβο κατάρρευσης του ελληνικού χρηµατοπιστωτικού συστήµατος, οι Τούρκοι επιχειρούν γερό µπάσιµο σε όλα τα µέτωπα – ακόµα και στην προσέλκυση καταθέσεων.

Ταυτόχρονα η επεκτατική πολιτική της συγκεκριµένης τράπεζας έχει επεκταθεί και στο real estate προσφέροντας ακόµη και διπλάσια ποσά από την αντικειµενική αξία ακινήτων. Η αγορά γης και ακίνητης περιουσίας στη Θράκη, καθώς και η αµετροεπής χορήγηση δανείων δηµιουργούν εύλογα ερωτήµατα.

Ενα άλλο µείζον θέµα ως προς τη δράση της τράπεζας είναι πως το ενηµερωτικό της υλικό δινόταν µονάχα στην τουρκική και την αγγλική γλώσσα. Μάλιστα ο τέως περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και νυν στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.∆. κ. Αντώνη Σαµαρά, κ. ∆ηµήτρης Σταµάτης, είχε δηµιουργήσει θέµα για τη στάση αυτή των Τούρκων τραπεζιτών.

Δημήτρης Μαρκόπουλος
«Πρώτο Θέμα»

1 Σχόλιο

1 Σχόλιο

 1. Avatar

  ulichris

  10 Ιανουαρίου 2011 at 16:40

  Και θα δείτε κι άλλα! Π.χ., με την κρίση που έχει δημιουργηθεί ΘΕΣΜΙΚΑ από τις Ελληνικές κυβερνήσεις στην κτηματαγορά, νομίζετε ότι αν ένα κομμάτι γη κοστίζει 5 δίφραγκα και ο χριστιανός δίνει τόσα ή λιγότερα ενώ ο μουσουλμάνος πολύ περισσότερα θα πάει σε χριστιανό?

  Sorry, αλλά αυτό το μπέρδεμα που προπαγανδιστικά επιχειρείται μεταξύ του πατριωτισμού και της βλακείας, εμένα με αφήνει αδιάφορο. Διακρίνω ΕΥΚΡΙΝΩΣ τα δύο και υποστηρίζω ότι ΜΠΟΡΕΙΣ να είσαι πατριώτης, χωρίς όμως να χρειάζεται να είσαι βλαξ! Αντιλαβού?

  Αν λοιπόν ο Έλλην, εξαιτίας κάποιων νόμων ή μιας κακής νοοτροπίας βάζει κάποιες κόκκινες γραμμές που εγώ δεν αποδέχομαι, θα κάνω τις δουλειές μου με ΑΛΛΟΥΣ! Μέχρι που αυτός ή το κράτος του συμμορφωθούν κι αλλάξουν τροπάριο.

  Ο κόσμος πλέον είναι πολυπολιτισμικός και λειτουργεί ως τέτοιος και μερικοί ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΕΙΤΕ ΑΡΓΑ ΕΙΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ, είτε θέλουν είτε δεν θέλουν.

  Κανείς δεν φταίει, λοιπόν, αν πάει τις καταθέσεις του εκεί που του δίνουν 5% αντί 4,5%. Ίσα-ίσα, αν τις πήγαινε αλλού, ΤΟΤΕ ήταν που θα ‘πρεπε να πάει να “κοιταχτεί”…

  ΦΩΝΗ : Για αυτή την κατάσταση πρωτίστως φταίει το Κράτος που δεν μπορεί να επιβάλλει στις τράπεζες ένα στοιχειώδες πλαφόν στα επιτόκια, που δεν επιβάλλει ακόμα στις τράπεζες να δίνουν δάνεια προκειμένου να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά. Πλέον, οι τράπεζες δεν δίνουν εύκολα δάνεια όπως παλαιότερα και ο Έλληνας που έχει ανάγκη από χρήμα λογικά θα πάει σε άλλη τράπεζα.

  Φταίει όμως και η νοοτροπία των Ελλήνων που κοιτάνε το καλό του εαυτού τους και όχι του τόπου τους. Μόλις η κυβέρνηση ανακοίνωσε την φορολόγηση των καταθέσεων, 30 δις ευρώ έκαναν “φτερά” προς Ελβετία, με αποτέλεσμα το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας να μην έχει χρήμα να κινηθεί. Λογικά, να υποθέσω πως κι εσύ το ίδιο θα έκανες άσχετα που η κυβέρνηση προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να φορολογήσει τους έχοντες. Πρέπει κάποτε σαν λαός να καταλάβουμε ότι για να είμαστε σαν μονάδες υγιείς οικονομικά πρέπει και το περιβάλλον που κινούμαστε να είναι και αυτό υγιές οικονομικά.

  Το θέμα με την τουρκική τράπεζα δεν είναι τόσο απλό. Και η επένδυση που επιχειρήθηκε στην Ελλάδα από τη Ζιράατ σίγουρα δεν έχει να κάνει μόνο με οικονομικά κριτήρια. Μακάρι, όλοι αυτοί που πήραν δάνειο από τη συγκεκριμένη τράπεζα, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, οι οποίοι και υποθήκευσαν σε αυτήν χωράφια, σπίτια κλπ να μπορέσουν στο μέλλον να ξεπληρώσουν. Ειδάλλως…

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ