ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

YΓΕΙΑ

Σε εφαρμογή πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των μαθητών για την υγιεινή διατροφή

FoniRodopis

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης Κομοτηνής για το ξεκίνημα ενός προγράμματος στα δημοτικά σχολεία της Κομοτηνής σε ότι αφορά την ευαισθητοποίηση των μαθητών για την υγιεινή διατροφή.

Στο πρόγραμμα που θα διαρκέσει έως τη λήξη της φετινής σχολικής περιόδου συμμετέχουν το Τμήμα Αγωγής και Υγείας Ροδόπης, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και το Κέντρο Πρόληψης «Ορφέας». Η πρώτη δράση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (22/12) στο 5ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής, στις 11 το πρωί, όπου θα υπάρξει μία θεατρική παράσταση και ένα εργαστήρι υγιεινής διατροφής.

Η Λουίζα Σαλτσίδου, πρόεδρος του Europe Direct Κομοτηνής, δήλωσε ότι «Θα ξεκινήσω με ένα αρνητικό δεδομένο, ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή τα ποσοστά των παχύσαρκων ατόμων και των υπέρβαρων έχουν αυξηθεί δραματικά και κυρίως στις παιδικές ηλικίες το ποσοστό φτάνει το 30% και αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι αυτό συνδέεται με προβλήματα υγείας καταλαβαίνουμε πόσο σοβαρό είναι αυτό το θέμα και πόσο σημαντικό είναι η πρόληψη και η εκπαίδευση η οποία θα πρέπει να ξεκινάει από το σχολείο, έτσι λοιπόν σχεδιάσαμε μία δράση η οποία αφορά τους μαθητές των δημοτικών σχολείων και θα έχει διάρκεια μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς του 2011.

Σε ότι αφορά τη δράση που σχεδιάσαμε σκοπός μας είναι να το πρόγραμμα να ανταποκρίνεται σε όλους τους τομείς δηλαδή θα ξεκινήσουμε μία συλλογή ερευνητικών δεδομένων που αφορούν τους δείκτες παχυσαρκίας, το βασικό μεταβολισμό και τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών. Θα γίνει ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο που θα απευθύνεται στους δασκάλους οι οποίοι έχουν επιλέξει να ενημερωθούν γι΄ αυτό το πρόγραμμα που υπεύθυνη ενημέρωσης θα είναι η θεατροπαραγωγός Μυρσίνη Λαντζουράκη.

Θα γίνουν εργαστήρια διατροφής. Θα εκδοθεί κάποιο ενημερωτικό φυλλάδιο με θέμα την υγιεινή διατροφή και γενικότερα θα προσπαθήσουμε να είναι μία δράση διαρκείας με σκοπό να ευαισθητοποιηθούνε οι μαθητές στα θέματα υγιεινής διατροφής και να περάσει το μήνυμα ότι με την υγιεινή διατροφή και την άθληση η υγεία γίνεται διασκέδαση. Η πρώτη δράση αυτού του προγράμματος ξεκινάει την Τετάρτη 22/12, όπου στο 5ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής στις 11 το πρωί με μία θεατρική παράσταση με μαθητές από το 1ο, 2ο, 3ο, 5ο και 13ο δημοτικό σχολεία Κομοτηνής και ένα εργαστήρι διατροφής σε συνεργασία με το εθνολογικό μουσείο Θράκης».

Ο Γιώργος Ιωαννίδης, Υπεύθυνος Αγωγής και Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, τόνισε ότι «Θέλω να ευχαριστήσω για την μακροχρόνια συνεργασία που έχουμε και με το κέντρο πρόληψης «ΟΡΦΕΑΣ», όπου έχουμε μας στηρίζει συνέχεια σε κάθε μας κίνηση εδώ και 8 χρόνια, όπου πέρα από την δουλειά που γίνεται για την πρόληψη στα σχολεία υπάρχει η διάθεση και γίνονται και επιτροπές γονέων βγαίνοντας έτσι ωφελημένοι και οι γονείς και οι δάσκαλοι.

Η συνεργασία μας με το ευρωπαϊκό κέντρο πληροφόρησης είναι και αυτή και καλό επίπεδο όπου μας στηρίζει και μας βοηθάει συνέχεια με προτάσεις, με δράσεις οι οποίες προσελκύουν το ενδιαφέρον των μαθητών και των δασκάλων. Για φέτος ξεκινήσαμε ατή την προσπάθεια για την διατροφή και εδώ μας βοηθάει το εθνολογικό μουσείο Θράκης. Εκείνο που κάνουμε εδώ και τόσα χρόνια είναι η ζωντανή διατροφή κυρίως το πρωινό που παίρνουν οι μαθητές μέσα στα σχολεία, το υγιεινό πρωινό, όπου εμπλέκονται και οι γονείς, δηλαδή έτοιμα από το σπίτι από έναν παραγωγό τυριού, μελιού, γιαούρτι, οτιδήποτε υγιεινό που έχει μία νοικοκυρά στο σπίτι.

Έτσι πετυχαίνουμε ότι οι μαθητές μαθαίνουν, μιμούμενοι ο ένας τον άλλον, γιατί βλέπουν τους συμμαθητές τους να τρώνε τροφές που οι ίδιοι μέχρι στιγμής δεν έχουν φάει και αρχίζουν να τα δοκιμάζουν. Έτσι μας ξαφνιάζουν θετικά οι ίδιες οι μητέρες όταν έρχονται στο σχολείο και ρωτάνε τους δασκάλους στους δασκάλους με ποιο τρόπο τους άλλαξαν τον τρόπο διατροφής. Μέσα από αυτά τα προγράμματα το τρίπτυχο γονέας – δάσκαλος – μαθητής λειτουργεί σωστά και δια μέσω των μαθητών αλλάζουν διατροφικές συνήθειες και οι οικογένειες. Διατροφικές αρνητικές συνήθειες διότι κατέχουμε μία αρνητική πρωτιά στην παχυσαρκία στην Ευρώπη. Θέλουμε μέσα από την συντονισμένη προσπάθεια που κάνουμε να βοηθήσουμε στην προσπάθεια που κάνουν και οι εκπαιδευτικοί να αλλάξουνε τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών.

Η κ. Γιαννακίδου, Πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, σημείωσε πως «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φορείς που εμπλέκονται σε ατή τη δράση για την συνεργασία. Πιστεύω ότι αυτή η συνεργασία θα βγάλει ένα καλό αποτέλεσμα, άλλωστε τέτοιου είδους δράσεις μεγιστοποιούν το αποτέλεσμα όταν υπάρχουν πολλές συνεργασίες. Το εθνολογικό μουσείο Θράκης συμμετέχει γιατί ασχολείται από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του με την διατροφή, αυτό είναι ένα βασικό πολιτισμικό στοιχείο, μέσα από πολλές προσεγγίσεις.

Είναι το μόνο μουσείο που έχει τμήμα διατροφής και έχει πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα. Στο τρίπτυχο μαθητής – γονέας – δάσκαλος έρχεται το μουσείο και λειτουργεί συμπληρωματικά και προσπαθεί να συμβάλλει στο κομμάτι της διατροφής. Πρώτον γιατί είναι θέμα υγείας και επιβίωσης και δεύτερον για περιέχει πολλά πολιτιστικά στοιχεία. Είναι πολλαπλά τα οφέλη όταν συνειδητοποιήσουμε τον πλούτο της παραδοσιακής διατροφής.

Δεν είναι μόνο το πως, που, πότε και γιατί φτιάχτηκε το προϊόν που έχει να κάνει με τον τόπο και τον πολιτισμό, αλλά έχει να κάνει με την γεύση και την υγιεινή διατροφή που σύναψε ο άνθρωπος στην περιπέτεια της ζωής του και έχει αποτυπωθεί σε ένα πιάτο. Τα παιδιά έχουν αποκοπεί σχεδόν από αυτά τα υλικά τα οποία θεωρούν και υποτιμημένα, που παράγει ο τόπος, που είναι όμως υγιεινά και εμείς προσπαθούμε να βάλουμε στη διαδικασία τα παιδιά».

Ο Βόλτσης Κωνσταντίνος, ψυχολόγος στο Κέντρο Πρόληψης «ΟΡΦΕΑΣ», δήλωσε με τη σειρά του ότι «Θα ήθελα και εγώ να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε αυτό το πρόγραμμα. Με μεγάλη μας χαρά δεχτήκαμε να συμμετέχουμε σε αυτό το πρόγραμμα, ήδη από πέρυσι είχαμε μία παρόμοια συνεργασία με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ροδόπης για αυτό το κομμάτι. Το κέντρο πρόληψης δεν θα ασχοληθεί με τη σωματική υγιεινή των παιδιών, αλλά θα ασχοληθεί με τη ψυχική τους υγεία.

Πολλές έρευνες έχουνε δείξει ότι η ανάπτυξη διαταραχών διατροφής, στην οποίες συγκαταλέγεται και η παχυσαρκία και νευρική ανορεξία η οποία παρουσιάζεται κυρίως στα κορίτσια. Διότι τα κορίτσια είναι περισσότερα επικριτικά με τον εαυτό τους και την εμφάνισή τους. Οι διαταραχές διατροφής συνδέονται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση που έχει κάποιος, όπως και με την αρνητική εικόνα που έχει κάποιος με το σώμα του. Ο τρόπος που θα συμμετέχουμε εμείς σε αυτό το πρόγραμμα είναι μέσω κάποιον παιχνιδιών και ασκήσεις ώστε να υπάρχει ζωντανή συμμετοχή από τα παιδιά και θα προσπαθήσουμε να μάθουμε στους δασκάλους τρόπους αυτοεκτίμησης των παιδιών και στα παιδιά να τονώσουμε μέσα από τις ασκήσεις την αυτοεκτίμησή τους».

Τέλος, ο Χατζής Ηλίας, Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, πρόσθεσε πως «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για αυτήν την εκδήλωση η οποία αφορά την παχυσαρκία. Η παχυσαρκία είναι ένα θέμα το οποίο παρατηρείται στις δυτικές κοινωνίες και σχετίζεται άμεσα με την αλλαγή του τρόπου της ζωής μας. Οι παράγοντες που δημιουργούνε αυτό το πρόβλημα είναι η αλλαγή στη διατροφή, το fast food και η ακινησία.

Αυτά τα πράγματα, μέσα από αυτές τις δράσεις, πρέπει να τα βάλουμε στη ζωή μας. Η σχολική ηλικία είναι ένα πρώτο βήμα για να κάνουμε αυτήν τη μεγάλη αλλαγή και μεγάλη ρήση. Να μάθουμε και να κινούμαστε, αλλά και τρεφόμαστε σωστά. Έχουμε ξεχάσει την αξία της μεσογειακής διατροφής και σήμερα είναι μία ευκαιρία να την ξαναθυμηθούμε και την βάλουμε στο σπίτι μας και στην καθημερινότητά μας. Αυτές οι δράσεις λοιπόν θα μπούνε στα σχολεία».

Στέφανος Κούκλαρης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2019 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ