ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΡΟΔΟΠΗ

Υπάρχουν ακόμα ταμπού στην κοινωνία μας, λέει η πρόεδρος του Συλλόγου «Ενόραση»

FoniRodopis

Άτομα με προβλήματα όρασης δεν συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Συλλόγου για να μη γίνει γνωστό το πρόβλημα τους στην κοινωνία

Κάλεσμα σε όλα τα άτομα που έχουν προβλήματα όρασης να εγγραφούν και να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του Συλλόγου «Ενόραση» απηύθυνε μέσω της «Φωνής» η πρόεδρος του Συλλόγου, Σουλτάνα Κανακάρη.

Σύμφωνα με την ίδια, πολλά άτομα, ιδίως νεαρής ηλικίας δεν έρχονται σε άμεση επαφή με τον Σύλλογο καθώς δεν επιθυμούν να γίνει γνωστό το πρόβλημα τους στην κοινωνία.

«Δεν μπορώ να φανταστώ άλλο λόγο» μας είπε η κ. Κανακάρη για να προσθέσει πως «Θέλω να ξεσηκώσω τον κόσμο, να ξέρουν ότι υπάρχει αυτός ο Σύλλογος στο Νομό. Τα άτομα που έχουν προβλήματα όρασης, με αναπηρία δηλ. πάνω από 67%, να έρχονται να γράφονται στο Σύλλογο. Παρέχουμε σε αυτούς εκτός όσων δίνονται από την Πολιτεία, μια συντροφιά, μια βοήθεια από κοινωνικό λειτουργό, ψυχολογική υποστήριξη.

Υπάρχουν ακόμα τα ταμπού στη δική μας κοινωνία. Έχουμε μέλη που είναι γραμμένα αλλά δεν έρχονται ούτε καν να μας δούνε. Ειδικά, τα νεαρής ηλικίας άτομα που έχουν πρόβλημα όρασης, οι γονείς τους δεν τα φέρνουν σε άμεση επαφή μαζί μας γιατί δεν θέλουν να γίνει γνωστό το πρόβλημα τους στην κοινωνία.

Πρέπει όμως ένας άνθρωπος που έχει παρόμοιο πρόβλημα, να βρεθεί σε παρέα με τα ίδια άτομα, να «ανοίξει», να περάσει ευχάριστα την ώρα του, αλλά και να μάθει και κάτι.

Στα μέλη μας μαθαίνουμε μουσική, έχουμε μουσικούς οι οποίοι έρχονται αφιλοκερδώς και τα δείχνουν. Μπορούμε να βοηθήσουμε νεαρά μέλη που δεν έχουν πάει σχολείο, να πάνε σχολείο στην Ξάνθη όπου γίνονται ειδικά μαθήματα, στη Γενησέα συγκεκριμένα, όπου μαθαίνουν τα παιδιά τέχνες έτσι ώστε να μπορέσουν να σταθούν μόνα τους στα πόδια και δέχονται εκεί άτομα μέχρι 30 ετών.

Μέσω του Συλλόγου μας τα παιδιά αλλά και όλοι μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Άμα κάποιος αντιθέτως είναι απομονωμένος δεν μπορεί να κάνει τίποτα».

Ο Σύλλογος «Ενόραση» συμμετέχει και φέτος στο χριστουγεννιάτικο παζάρι του Δήμου Κομοτηνής με δικό του περίπτερο στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου διατίθενται στο κοινό χειροποίητες κατασκευές.

«Συμμετάσχουμε και φέτος στο παζάρι που κάνει η Δημαρχία κάθε χρόνο ενόψει των χριστουγεννιάτικων εορτών και του νέου έτους. Τα καλλιτεχνήματα που βάζουμε είναι έργα που έχουν κάνει άτομα του Συλλόγου, συνήθως έργα που γίνονται με τα χέρια γιατί τα περισσότερα άτομα του Συλλόγου μας είναι τυφλά ή έχουν προβλήματα όρασης.

Ο σκοπός που τα πουλάμε είναι για να έχουμε κάποια χρήματα για να καλύψουμε τις ανάγκες λειτουργίας του Συλλόγου γιατί δεν έχουμε κάποιους πόρους» δήλωσε η Σουλτάνα Κανακάρη.

Όσον αφορά τη πίτα του Συλλόγου, η κ. Κανακάρη μας είπε ότι μέχρι και πέρσι η κοπή της πίτας γινόταν στο ξενοδοχείο «Ξενία» με όλα τα έξοδα της εκδήλωσης να είναι καλυμμένα από τη διεύθυνση του ξενοδοχείου. «Τα τελευταία χρόνια την εκδήλωση μας για την κοπή της πίτας μας την προσέφερε δωρεάν το ξενοδοχείο «Ξενία», το οποίο μας είχε και γεύμα, αλλά φέτος δεν το συζητήσαμε καθόλου, δεν πήγαμε καν να το προτείνουμε. Πιστεύουμε ότι είναι δύσκολο να μας πούνε το όχι αλλά και να δύσκολο να μας απαντήσουν καταφατικά και επειδή έχουμε γνώση της οικονομικής κρίσης που επικρατεί στην κοινωνία, αποφασίσαμε να μην ζητήσουμε κάτι» σημείωσε στη «Φωνή» η κ. Κανακάρη.

Σήμερα, ο Σύλλογος «Ενόραση» απαριθμεί περίπου 100 μέλη, στεγάζεται στον πρώτο όροφο του Πολυλειτουργικού Κέντρου Κομοτηνής ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι τις υπηρεσίες τους εθελοντικά προσφέρουν σε αυτόν μια κοινωνιολόγος, καθημερινά από 09:00-12:00 αλλά και φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου που κάνουν την πρακτική τους.

Σχολιάστε

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ - ΦΩΤΟΤΥΠΙΚΑ5 ώρες πριν

Φωτοτυπικό Κέντρο «Ο Πόντος»

Οτιδήποτε χρειάζεστε στο χώρο των φωτοτυπιών και φωτοαντιγράφων, άμεσα και αποτελεσματικά, πάντα στις πιο φιλικές τιμές

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ6 ώρες πριν

«Ο Φούρνος του Παππού»

24 ώρες ανοιχτά – Απολαύστε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας υπέροχο παραδοσιακό ψωμί και πλούσια ποικιλία σφολιατοειδών

ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΡΟΥΧΩΝ2 εβδομάδες πριν

Στεγνοκαθαριστήριο 5min

Άμεση εξυπηρέτηση – Απόλυτη καθαριότητα – Οικονομικές τιμές – Σεβασμό στον πελάτη

ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΑ3 εβδομάδες πριν

Ιχθυοπωλείο – Ψητοπωλείο Ελευθερίου

Ολόφρεσκα ψάρια στις καλύτερες τιμές. Αναλαμβάνουμε το ψήσιμο και την παράδοση των ψαριών σας

ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΥΝΟΙΚΕΣΙΩΝ3 εβδομάδες πριν

Γραφείο συνοικεσίων «Ouzoun Group»

Γραφείο συνοικεσίων και γνωριμιών για γάμο. Αρχές μας, η εμπιστοσύνη και η εχεμύθεια

ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ3 εβδομάδες πριν

Nefeli market

Εσύ αξίζεις το καλύτερο - Άμεση εξυπηρέτηση κατ' οίκον

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΗΠΟΥ1 μήνα πριν

STIHL – Αθανάσιος Παρμάκης

Επιλέξτε την δύναμη που σας ταιριάζει! Βενζινοκίνητο, ηλεκτρικό ή επαναφορτιζόμενο, η STIHL διαθέτει δεκάδες επιλογές σε κάθε κατηγορία προϊόντος που...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2019 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ