ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ

Νέες μαρτυρίες των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» για τα κέντρα κράτησης μεταναστών στον Έβρο

fonirodopis.gr

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στα κέντρα κράτησης του Έβρου κρούουν στην κυβέρνηση οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», ζητώντας να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών «με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Κατά τη διάρκεια διερευνητικής αποστολής που έγινε τον Νοέμβριο σε δύο κέντρο κράτησης στη Βέννα και στο Φυλάκιο και σε τρία τμήματα συνοριακής φύλαξης, (Σουφλί, Τυχερό και Φέρες) οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατέγραψαν άσχημες συνθήκες, κάτω από τις οποίες κρατούνται οι μετανάστες.

«Τα περισσότερα τμήμα είναι υπερπλήρη, με δύο ως τρεις φορές περισσότερους κρατούμενους από όσους μπορούν να χωρέσουν. Λόγω της έλλειψης χώρου, άντρες, γυναίκες, παιδιά και ασυνόδευτοι ανήλικοι κρατούνται όλοι μαζί στα ίδια κελιά.

Σε κάποια τμήματα όπου κρατούνται συνήθως περισσότερα από 100 άτομα υπάρχουν μόνο δύο τουαλέτες και δύο ντουζιέρες, ενώ υπάρχει μεγάλη έλλειψη ειδών καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής.

Παρά την παρουσία γιατρών, νοσηλευτών και μίας ψυχολόγου του υπουργείου Υγείας στα περισσότερα τμήματα, οι παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες δεν επαρκούν για τις ανάγκες των μεταναστών λόγω του ανεπαρκούς αριθμού του ιατρικού προσωπικού, της απουσίας διερμηνέων και της έλλειψης ιατρικής παρακολούθησης των νεοαφιχθέντων μεταναστών.

Επιπλέον, οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο δεν λαμβάνουν επαρκείς πληροφορίες για τη νομική τους κατάσταση και το σύστημα κράτησης», αναφέρουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».

Μάλιστα από τις αρχές Δεκεμβρίου μία ομάδα της οργάνωσης ξεκίνησε επείγουσα παρέμβαση, παρέχοντας ιατρική περίθαλψη στους μετανάστες και προσπαθώντας να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στα κέντρα κράτησης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη στις 17 Δεκεμβρίου, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» καλούν την ΕΕ και τα κράτη-μέλη «να μοιραστούν την ευθύνη για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο και μεταναστών και να μην επικεντρώνονται μόνο στην ανάληψη μέτρων ενίσχυσης των συνόρων μέσα από την κινητοποίηση των ομάδων ταχείας παρέμβασης της Frontex».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ