ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πλήρης απαξίωση της Αρχαίας Στρύμης Ροδόπης από τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες

fonirodopis.gr

Στην ίδια κατάσταση με τη Μαξιμιανούπολη Ροδόπης

Ανεύθυνοι (ή ανίκανοι;) αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες «καταστρέφουν» τον αρχαιολογικό πλούτο της Ροδόπης και την εθνική μας κληρονομιά με την προκλητική τους αδιαφορία

Εδώ και 50 χρόνια (!!!) το μόνο έργο που έχει γίνει στην περιοχή είναι μια περίφραξη και αντικατάσταση πινακίδων !!!

Επιστολή στον Γιώργο Πεταλωτή, στον Υπουργό Πολιτισμού και στη ΙΘ Εφορία Αρχαιοτήτων Ροδόπης έστειλε η Κίνηση Πολιτών Ροδόπης σχετική με την εγκατάλειψη του αρχαίου οικισμού όμως ΟΛΟΙ αδιαφόρησαν επιδεικτικά !

Μετά την Μαξιμιανούπολη Ροδόπης και την εγκατάλειψη την οποία υφίσταται ο βυζαντινός οικισμός, την οποία και σας παρουσιάσαμε σε προηγούμενη έκδοση μας, επισκεφθήκαμε αυτή τη φορά την περιοχή της Αρχαίας Στρύμης, ενός ακόμα αρχαιολογικού θησαυρού που βρίσκεται στο Νομό μας.

Συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο της Κίνησης Πολιτών Ροδόπης για την Υγεία και το Περιβάλλον, κ. Βασίλη Σισμάνη, επισκεφθήκαμε την περιοχή της Αρχαίας Στρύμης προκειμένου να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο αρχαίος οικισμός και τι έργα έχουν γίνει προκειμένου να προστατευτεί αλλά και να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός πλούτος της περιοχής.

Η εικόνα που συναντήσαμε ήταν ίδια ακριβώς με την εικόνα που είδαμε και στη Μαξιμιανούπολη Ροδόπης. Έναν περιφραγμένο χώρο και γύρω από αυτόν περιμετρικά αγροτεμάχια, τα οποία καλλιεργούνται και στα οποία υπάρχουν διάσπαρτα σπασμένα κομμάτια κεραμικών αλλά και διάφορων άλλων πετρών που μαρτυρούν τον αρχαιολογικό πλούτο της Στρύμης.

Ο περιφραγμένος χώρος καταλαμβάνει έκταση 200 περίπου στρεμμάτων και σε αυτόν μέσα βρίσκονται μόνο πέντε (5) αρχαίοι τάφοι και τίποτα περισσότερο ενώ χαρακτηριστικό της εγκατάλειψης στην οποία υφίσταται η περιοχή είναι ότι οι Αρχαιολογικές Υπηρεσίες του Νομού Ροδόπης δεν μεριμνούν ούτε αυτός ο χώρος να αξιοποιείται καθώς η πλούσια βλάστηση που υπάρχει σε μερικά σημεία μαρτυράει την πλήρη εγκατάλειψη του εδώ και αρκετό καιρό. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι της εγκατάλειψης αποτελεί και η ίδια η περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου, η οποία σε ορισμένα σημεία είναι εντελώς κατεστραμμένη με αποτέλεσμα ο οποιοσδήποτε να έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε αυτήν.

Περιμετρικά του περιφραγμένου χώρου υπάρχουν αγροτεμάχια τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες και σε ένα κράτος που σέβεται την ιστορία και κληρονομιά του θα είχαν απαλλοτριωθεί όμως σήμερα ανήκουν σε αγρότες, οι οποίοι και τα καλλιεργούν. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι φρόντισαν να αναρτήσουν στην περιοχή δεκάδες πινακίδες στις οποίες αναγράφεται ότι «Απαγορεύεται το βαθύ όργωμα» καθώς υπάρχει κίνδυνος καταστροφής αρχαίων και απ’ ότι φαίνεται σταμάτησε εκεί η όποια υποχρέωση είχαν για την αρχαία περιοχή. Χωρίς καμία φύλαξη φυσικά, οι αγρότες οργώνουν τα αγροτεμάχια τους αγνοώντας τις πινακίδες, προκαλώντας παράλληλα πολλές καταστροφές. Με μια επίσκεψη στην περιοχή θα μπορέσει ο καθένας να αντιληφθεί τα εκατοντάδες σπασμένα κομμάτια, κεραμικά κυρίως, αγγείων.

Εκτός των αγροτεμαχίων, της μη ανάδειξης του αρχαίου πλούτου στη Στρύμη, του γεγονότος ότι δεν γίνονται ανασκαφές, αλλά ούτε καν και συντηρήσεις των ήδη αναδεικνυόμενων αρχαίων, οι υπεύθυνοι δεν φρόντισαν να κάνουν τίποτα όπως είναι φυσικό και για την ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού.

Πλησιάζοντας κανείς τη θάλασσα αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα τους μώλους του αρχαίου λιμανιού ενώ κοιτάζοντας στην παραλία βλέπει δεκάδες μεγάλες πέτρες, απομεινάρια της Αρχαίας Στρύμης.

Ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Ροδόπης, Βασίλης Σισμάνης, μιλώντας στη «Φωνή της Ροδόπης» για την Αρχαία Στρύμη σημείωσε πως «ως ενεργοί πολίτες διαπιστώνουμε την πλήρη αδιαφορία της πολιτείας στην διάσωση, προστασία και ανάδειξη της ιστορικής μας κληρονομιάς, επιτρέποντας καλλιεργητές να καλλιεργούν και να καταστρέφουν με τα γεωργικά τους μηχανήματα την εθνική μας κληρονομιά και τον εθνικό μας πλούτο.

Εδώ και πενήντα χρόνια εκτός από την αντικατάσταση των πινακίδων και μια μικρή περίφραξη δεν βλέπουμε να γίνεται τίποτα απολύτως. Πλήρης απαξίωση του χώρου και του τόπου. Οι αρχαίοι τάφοι χωρίς ένα στέγαστρο είναι εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες και οι διαβρώσεις είναι εμφανείς.

Υπάρχουν απομακρυσμένα κεραμικά και πέτρες προκειμένου να μη στοχοποιηθεί κάποιο αγροτεμάχιο και απαλλοτριωθεί. Παντού υπάρχουν διάσπαρτα ευρήματα. Επιβάλλεται να γίνει άμεση καταγραφή, προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων για την ανεκτίμητη αξία τους. Επιβάλλεται να γίνουν αυστηρές συστάσεις στους φύλακες για την τήρηση των υποχρεώσεων τους».

Ο κ. Σισμάνης μάλιστα για την εξεύρεση πόρων για την ανάδειξη της Αρχαίας Στρύμης προτείνει τον εξής τρόπο. «Να περικοπεί μέρος των λειτουργικών εξόδων και αναλώσιμων της ΕΡΤ. Προέχει η προστασία της εθνικής μας κληρονομιάς και η ανάδειξη της περιοχής μας ιστορικά και τουριστικά, αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη για τον τόπο μας μακροπρόθεσμα. Ως Κίνηση Πολιτών Ροδόπης αρνούμαστε να συμμετέχουμε στην απαξίωση και καταστροφή της εθνικής μας κληρονομιάς και απαιτούμε την άμεση παρέμβαση της πολιτείας στην απαλλοτρίωση, προστασία, ανάδειξη και προβολή της Αρχαίας Στρύμης».

Μάλιστα, όπως μας αποκάλυψε ο κ. Σισμάνης, η Κίνηση Πολιτών Ροδόπης για την Υγεία και το Περιβάλλον έστειλε ήδη σχετική επιστολή εδώ και ένα μήνα περίπου προς την ΙΘ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ροδόπης, στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιώργο Πεταλωτή, και στον Υπουργό Πολιτισμού σχετική με την απαξίωση που υφίσταται η Αρχαία Στρύμη όμως απάντησε ακόμα δεν πήρε από κανέναν. Προφανώς, έχουν να ασχοληθούν με σημαντικότερα πράγματα ! Απάντηση από τον κ. Πεταλωτή μπορεί ίσως και να λάβουν ενδεχομένως σε κάποια μελλοντική προεκλογική περίοδο !

1 Σχόλιο

1 Σχόλιο

  1. Avatar

    tasos

    26 Νοεμβρίου 2010 at 00:36

    Ποια απαλλοτρίωση..?Από πότε οι φερόμενοι ιδιοκτήτες-καταπατητές θεωρούνται εκ προοιμίου δικαιούχοι αποζημίωσης..? Γιατί για τις παράνομες ξυλινες κατασκευές το ρεπορταζ δεν αναφέρει κάτι..?Η περιοχή μπορεί να μην έχει απαλλοτριωθεί ως κυρηγμένος αρχαιολογικός χώρος, ανήκει όμως στη α΄ ζώνη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπου απαγορευέται η δόμηση και πιθανώς δεν ισχύει το πρόστιμο διατήρησης αυθαιρέτου.Γιατί οι υπηρεσίες κατεδάφισης της Νομαρχίας ή της Περιφέρειας είναι απούσες..?Μάλλον και έτσι κερδίζονται οι εκλογές..Το ρεπορτάζ σας τι λέει..?

    ΦΩΝΗ : Για το αν είναι καταπατητές ή είχαν στην κυριότητά τους την ιδιοκτησία εδώ και πολλά χρόνια δεν γνωρίζουμε. Για τις παράνομες ξύλινες κατασκευές όμως έχεις δίκιο. Οι αρμόδιοι ρωτήθηκαν για αυτές και το μόνο που είπαν είναι ότι “δεν μπορούμε να τους διώξουμε” ενώ μάλιστα μαθαίνουμε ότι στην περιοχή κάποιοι θέλουν να κάνουν και ξενοδοχειακές μονάδες !!! Το ερευνούμε πάντως !!!

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ