ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Στο 4% η ψαλίδα υπέρ του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΜRB

fonirodopis.gr

Προβάδισμα της τάξεως των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί το ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα της εταιρείας MRB που διενεργήθηκε το διάστημα 14 – 15 Νοεμβρίου σε δείγμα 1.022 ατόμων.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 27,2%, η ΝΔ 23,2%, το ΚΚΕ 8,6%, ο ΛΑΟΣ 4,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 2,6%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,8% και η Δημοκρατική Αριστερά 1,7%. «Άλλο κόμμα» απάντησε το 7,4%.

Η μέτρηση του Σεπτεμβρίου από την ίδια εταιρεία εμφάνιζε την λεγόμενη ψαλίδα στο 7,1% υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.

Στο 4,3% διαμορφώνεται το ποσοστό όσων απάντησαν ότι θα ψηφίσουν λευκό ή άκυρο, στο 15,6% ανέρχεται η αδιευκρίνιστη ψήφος, ενώ το 3,5% δηλώνει ότι δεν θα πάει να ψηφίσει.

Στη δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, ο Γ.Παπανδρέου προηγείται σε θετικές κρίσεις (32,5) και ακολουθεί ο Αντ.Σαμαράς (29,6). Οι αρνητικές κρίσεις είναι επίσης λιγότερες στον πρωθυπουργό (40,9) σε σχέση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (45,5).

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, προηγείται ο κ. Παπανδρέου με διαφορά 9,1% από τον κ. Σαμαρά (35,5% έναντι 26,4). «Κανένας από τους δύο» απαντά το 35,9%.

Στο ερώτημα ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα μπορεί να κυβερνήσει καλύτερα τη χώρα, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με διαφορά 13,6 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ (31,3% έναντι 17,7%). «Κανένα κόμμα» απαντά το 43,3%.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (46,4%) εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ θα κέρδιζε αν γινόταν αύριο εκλογές. Το αντίστοιχο ποσοστό της παράστασης νίκης για τη ΝΔ ανέρχεται σε 18,9%.

Η δημοσκόπηση είναι η πρώτη που γίνεται μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στο ερώτημα ποιος αποκόμισε τα μεγαλύτερα οφέλη από τις κάλπες, οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 28,6% ότι είναι ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.

Αμέσως μετά, περισσότερο κερδισμένη θεωρούν την κα Παπαρήγα και το ΚΚΕ (23,9%) και στη συνέχεια τον κ. Σαμαρά και τη ΝΔ (20,2%).

Όταν η ίδια ερώτηση τίθεται με τη μορφή διπόλου («Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ» ή «Σαμαράς και ΝΔ»), το 45,3% θεωρεί ότι μάλλον ή σίγουρα κερδισμένη είναι η κυβέρνηση, έναντι 33,2% που θεωρεί ότι κερδισμένη είναι η ΝΔ.

Η πλειοψηφία των πολιτών (57,1%) θεωρεί ότι δεν είναι πιθανό να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, μετά το αποτέλεσμα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Την ίδια στιγμή, σχεδόν το 80% θεωρεί σίγουρη ή μάλλον σίγουρη τη λήψη νέων οικονομικών μέτρων που «θα επηρεάσουν αρνητικά τον πολίτη».

Παράλληλα, σχεδόν επτά στους δέκα ερωτώμενους ερμηνεύουν την πρωτοφανή αποχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές είτε ως ενεργή διαμαρτυρία προς πολιτικό σύστημα συνολικά είτε ως πλήρη απαξίωση της πολιτικής.

Τέλος, ένα 15% εμφανίζεται να θεωρεί πιθανό να προτιμήσει το κόμμα της Ντόρας Μπαρκογιάννη (η ίδρυση του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη Κυριακή) στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Σχολιάστε

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ