ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΡΟΔΟΠΗ

Μαξιμιανούπολη Ροδόπης : Ένας αρχαίος θησαυρός στο έλεος ανεύθυνων

Στο έλεος των υπεύθυνων – ανεύθυνων βρίσκεται ο βυζαντινός οικισμός της Ροδόπης, Μαξιμιανούπολη, ένας πραγματικός θησαυρός και ένα στολίδι της περιοχής, το οποίο με την κατάλληλη φροντίδα και ανάδειξη θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο προσέλκυσης χιλιάδων επισκεπτών από όλα τα μέρη της Ελλάδος και συμβάλει στην ανάδειξη του Νομού μας.

Μετά από καταγγελία που είχαμε από την Κίνηση Πολιτών Ροδόπης για την Υγεία και το Περιβάλλον Ν. Ροδόπης, επισκεφθήκαμε την περιοχή μαζί με τον πρόεδρο της, Βασίλη Σισμάνη, προκειμένου να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον βυζαντινό οικισμό.

Αυτό που διαπιστώσαμε είναι παντελής εγκατάλειψη της περιοχής, αγρότες να καλλιεργούν τα χωράφια τους που βρίσκονται εντός της Μαξιμιανούπολης αλλά και ακριβώς δίπλα στον περιφραγμένο παλαιοχριστιανικό ναό αλλά και πολλά σκουπίδια τα οποία πετούν στον αρχαίο οικισμό κάτοικοι της περιοχής ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλά σημεία του το φρούριο του οικισμού χρησιμοποιείται ακόμα και ως αγροτικός δρόμος !

Τα έργα που διαπιστώσαμε ότι έχουν γίνει προς το παρόν είναι η περίφραξη του παλαιοχριστιανικού ναού αλλά και δύο σκαλωσιές (!!!) με μια πρόχειρη τέντα που έχουν τοποθετηθεί εντός αυτού προκειμένου να προστατεύονται οι αγιογραφίες του ναού.

Διαπιστώσαμε, επίσης, ότι παρόλο που υπάρχει φύλακας ο οποίος αμείβεται κανονικά για την φρούρηση του ναού, ο καθένας μπορεί να εισέλθει με μεγάλη άνεση εντός αυτού καθώς ο μεν φύλακας δεν βρίσκεται σχεδόν ποτέ εκεί αλλά και επειδή η περίφραξη του ναού αποτελείται από σύρμα και μια καγκελόπορτα ύψους 2 μέτρων.

Και όλα αυτά τα έργα έγιναν με κονδύλια τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί όπως μας πληροφορούν οι σχετικές πινακίδες που υπάρχουν στον παλαιοχριστιανικό ναό. Στη μία πινακίδα (παλαιότερη προφανώς καθώς βρίσκεται πεταμένη) αναφέρεται ότι το εγκεκριμένο κονδύλιο για την «Αποκάλυψη – Στερέωση και Ανάδειξη Περίκεντρου Ναού Μαξιμιανουπόλεως» ανέρχεται στο ποσό των 100.000 ευρώ με χρηματοδότηση 75% από ευρωπαϊκούς πόρους και 25% από εθνικούς πόρους.

Στη δεύτερη πινακίδα (νεότερη προφανώς καθώς βρίσκεται πάνω στην καγκελόπορτα) αναφέρεται ότι το εγκεκριμένο κονδύλιο για το ίδιο ακριβώς έργο ανέρχεται στο ποσό των 119.000 ευρώ και χρηματοδότηση κατά 80% από ευρωπαϊκούς πόρους και κατά 20% από εθνικούς πόρους και με ημερομηνία περαίωσης του έργου την 31.12.2008.

Το που ξοδεύτηκε συνολικά το ποσό των 229.000 ευρώ μας ήταν δύσκολο να το εντοπίσουμε καθώς τα μόνα έργα που προαναφέραμε και πιο πάνω ήταν μια πρόχειρη περίφραξη του παλαιοχριστιανικού ναού και δύο (!!!) όλο κι όλο σκαλωσιές ! Ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Ροδόπης, κ. Βασίλης Σισμάνης, όπως μας ενημέρωσε προσπάθησε να αντλήσει πληροφορίες από την 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ροδόπης για τα έργα που έχουν γίνει στον οικισμό όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό καθώς στις δύο απόπειρες που έκανε η προϊσταμένη της Υπηρεσίας απουσίαζε και οι υπάλληλοι που βρίσκονταν εκεί επικαλέστηκαν αναρμόδιοι να απαντήσουν καθώς όπως είπαν «εμείς είμαστε συμβασιούχοι, ο μόνος που μπορεί να μιλήσει είναι η Προϊσταμένη» ενώ αλγεινή εντύπωση προκαλεί και η κατάσταση που επικρατεί στην Υπηρεσία καθώς για να εισέλθει κάποιος εντός αυτής πρέπει πρώτα να χτυπήσει το κουδούνι και αυτό γιατί η κεντρική είσοδος παραμένει ακόμα και σε ώρες λειτουργίας κλειδωμένη για το κοινό!

«Θάβουν» τον πλούτο και την ιστορία της Ροδόπης

Για την εγκατάλειψη του οικισμού της Μαξιμιανούπολης φυσικά και δεν ευθύνονται οι υπάλληλοι και οι υπεύθυνοι της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αλλά όλοι εκείνοι οι υπεύθυνοι φορείς της Ροδόπης, από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ μέχρι τη Νομαρχία Ροδόπης και το Δήμο Σώστη στον οποίο ανήκει ο οικισμός και οι οποίοι εδώ και πόσα χρόνια εκστομίζοντας μεγάλα λόγια μιλάνε για ανάδειξη του αρχαιολογικού, θρησκευτικού και περιβαλλοντικού τουρισμού της περιοχής αλλά από ουσία μένουν στο απόλυτο μηδέν.

Στον οικισμό συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων περίπου θα μπορούσαν να είχαν γίνει πάρα πολλά εφ’ όσον φυσικά υπήρχε και η ανάλογη διάθεση των αρμοδίων. Πρώτον και κυριότερο θα έπρεπε να είχε γίνει απαλλοτρίωση των αγροτεμαχίων εντός του οικισμού και να χαρακτηριστεί ολόκληρη η περιοχή σαν αρχαιολογικός χώρος. Σήμερα, πολλοί αγρότες καλλιεργούν τα χωράφια τους, κάτω από τα οποία βρίσκεται θαμμένη ολόκληρη η Μαξιμιανούπολη (έχει αναδειχθεί μόνο ο παλαιοχριστιανικός ναός) προκαλώντας έτσι αλλοίωση και ανεκτίμητη βλάβη στα βυζαντινά μνημεία του οικισμού. Μάλιστα, για να μην επιβαρυνθεί το Κράτος από τις αποζημιώσεις θα μπορούσε να δώσει στους αγρότες χιλιάδες στρέμματα κοινόχρηστης γης που υπάρχουν στην περιοχή του Δήμου Σώστη.

Δεύτερον, θα μπορούσαν να είχαν γίνει ανασκαφές στην περιοχή προκειμένου να αναδειχθεί ολόκληρος ο οικισμός, ο οποίος βρίσκεται σήμερα θαμμένος κάτι και το οποίο μαρτυρούν οι μεγάλες πέτρες που πετούν στην άκρη των χωραφιών τους οι αγρότες ύστερα από την καλλιέργεια ενώ παράλληλα, θα μπορούσε να αναδειχθεί και το φρούριο το οποίο καλύπτει περιμετρικά ολόκληρο το ναό.

Με την ανάδειξη του οικισμού, τη φροντίδα και την αξιοποίηση του θα δημιουργούνταν στην περιοχή μας ένα πραγματικό κόσμημα για το οποίο όχι μόνο ως Ροδοπίτες θα ήμασταν περήφανοι αλλά και το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει μια γερή ένεση για την οικονομία της περιοχής.

Φύλακας : «Δεν μπορώ να καλύπτω μόνος μου τόσο μεγάλη περιοχή»

Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας των αρμοδίων όχι μόνο για την Μαξιμιανούπολη αλλά και για όλα τα αρχαία και βυζαντινά μνημεία της περιοχής μας αποτελεί η μαρτυρία του φύλακα του βυζαντινού οικισμού. «Είμαι ο μόνος υπεύθυνος για τη φρούρηση μιας μεγάλης έκτασης, από τα μοναστήρια του Παπικίου Όρους μέχρι τη Μαξιμιανούπολη και όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να καλύψω τόσο μεγάλη έκταση» λέει χαρακτηριστικά.

Αποτέλεσμα φυσικά της μηδαμινής φύλαξης είναι τα μνημεία της περιοχής να μένουν στην κυριολεξία απροστάτευτα και να βρίσκονται στο έλεος του καθενός, κάτι για το οποίο όπως είναι ευνόητο δεν ευθύνεται ο φύλακας.

Βασίλης Σισμάνης : «Άμα ήθελαν θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν αυτό τον θησαυρό»

Ο Βασίλης Σισμάνης, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Ροδόπης απευθυνόμενος στη «Φωνή» δεν έκρυψε την απογοήτευση του για τη στάση όλων των αρμοδίων και υπευθύνων της περιοχής μας. «Θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν και να αναδείξουν άμα ήθελαν αυτό το θησαυρό της περιοχής μας» μας είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σισμάνης διαπίστωσε την κατάσταση η οποία επικρατεί στη Μαξιμιανούπολη όταν πρόσφατα επισκέφθηκε τον οικισμό προκειμένου να αντλήσει υλικό (φωτογραφίες) για τον Οδηγό που ετοιμάζει η Κίνηση Πολιτών Ροδόπης.

«Ετοιμάζουμε σαν Κίνηση έναν Περιβαλλοντικό Οδηγό Τουρισμού για την προβολή και ανάπτυξη της Ροδόπης» μας είπε για να προσθέσει πως «έτσι, επισκεφθήκαμε και τη Μαξιμιανούπολη μεταξύ άλλων περιοχών του Νομού Ροδόπης. Στην πρώτη επίσκεψη μας στην περιοχή κυριολεκτικά σοκαριστήκαμε από το θέαμα.

Αντί για αρχαία μνημεία και έναν στοιχειώδη καλλωπισμό της περιοχής, βρήκαμε σκουπίδια, μπετόν, περισσεύματα από οικοδομικές εργασίες, ένα φρούριο να χρησιμοποιείται για αγροτικός δρόμος και το μόνο που είδαμε ήταν μια απλή περίφραξη του παλαιοχριστιανικού ναού χωρίς καμία φύλαξη και εύκολη πρόσβαση σε όλους. Λογικά θα έπρεπε ολόκληρος ο παλαιοχριστιανικός ναός να ήταν υπό προστασία κάτω από ένα σκέπαστρο προκειμένου να μην διαβρώνεται από τις καιρικές συνθήκες. Οι ζημιές που έχουν γίνει λόγω της αδιαφορίας των υπευθύνων είναι ανεπανόρθωτες.

Εμείς, σαν Κίνηση Πολιτών Ροδόπης ζητούμε να προστατευτεί και να αναδειχθεί η περιοχή. Να γίνουν απαλλοτριώσεις, να περιφραχθεί ολόκληρη η περιοχή, να αναδειχθεί το φρούριο που περιμετρικά καλύπτει όλο τον αρχαίο οικισμό, να αρχίσουν ανασκαφές ώστε να αναδειχθεί ολόκληρη η αρχαία Μαξιμιανούπολη και συγχρόνως να αναδειχθούν τα αρχαία της Ροδόπης».

Να σημειώσουμε ότι στον Περιβαλλοντικό Οδηγό της Κίνησης Πολιτών Ροδόπης θα περιλαμβάνονται όλα τα μνημεία του Νομού, τα αρχαία, υδροβιότοποι, δάση, ο ορεινός όγκος, τα Μετέωρα καθώς και τον οποιοδήποτε άλλο φυσικό πλούτο της Ροδόπης, ο οποίος μπορεί με την κατάλληλη φροντίδα και προβολή να συντελέσει στην ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή.

Η ιστορία της Μαξιμιανούπολης

Από τις σημαίνουσες πόλεις της Θράκης, από τους ρωμαϊκούς μέχρι τους υστεροβυζαντινούς χρόνους υπήρξε η Μαξιμιανούπολις. Κτισμένη στον κάμπο της Ροδόπης, 7 χλμ. δυτικά της Κομοτηνής, στον άξονα της Εγνατίας οδού παρουσιάζει διαχρονική σπουδαιότητα με διαφορετικές κατά εποχή ονομασίες: Παιζούλαι κατά την αρχαιότητα, Μαξιμιανούπολις στους ύστερους ρωμαϊκούς – παλαιοχριστιανικούς χρόνους, Μοσυνόπολις κατά τη μεσοβυζαντινή και την υστεροβυζαντινή περίοδο και Μεσσινέ Καλέ στους μεταβυζαντινούς χρόνους.

Για την ιστορία της πόλης στα παλαιοχριστιανικά χρόνια ελάχιστα γνωρίζουμε. Από τη μνεία δύο επισκόπων της πόλης στις οικουμενικές συνόδους των ετών 431 και 449 αντίστοιχα συνάγεται ότι υπήρξε έδρα επισκοπής, υπαγόμενης αρχικά στη μητρόπολη Τραϊανουπόλεως, που αναδείχθηκε σε ανεξάρτητη αρχιεπισκοπή μετέπειτα. Από τον 6ο αι. και μετά παύει να αναφέρεται στα εκκλησιαστικά συνταγμάτια μέχρι την οικουμενική σύνοδο του 879, οπότε ξαναμνημονεύεται ως επισκοπή Μοσυνοπόλεως που είναι και το καινούργιο όνομα της πόλης. Η επισκοπή εξακολουθεί να αναφέρεται στα μετά τον 9ο αι. εκκλησιαστικά συνταγμάτια, χωρίς όμως την αναφορά του εκάστοτε επισκόπου.

Σε αντίθεση με την παλαιοχριστιανική Μαξιμιανούπολη η βυζαντινή Μοσυνούπολη μνημονεύεται στις πηγές πολλές φορές, καθόσον αναδεικνύεται σε πρωτεύουσα του βυζαντινού θέματος του «Βολερού». Την πόλη είχε κέντρο και ορμητήριο στους αγώνες του εναντίον των Βουλγάρων ο Βασίλειος Β΄ (976-1025).

Αργότερα ο Αλέξιος Α΄ (1081-1118) επισκέφθηκε και κατασκήνωσε στη Μοσυνούπολη και εδώ μάλιστα συνέλαβε τους λιποτακτήσαντες από το βυζαντινό στρατό Παυλικιανούς κατά τη διάρκεια του πολέμου του εναντίον των Νορμανδών και τους φυλάκισε σύμφωνα με τη χαρακτηριστική περιγραφή της Άννης Κομνηνής. Το 1096 διέρχεται από την πόλη η 4η στρατιά της Α΄ Σταυροφορίας, ενώ το 1185 καταλαμβάνεται πρόσκαιρα από τους Νορμανδούς.

Το 1191 σταθμεύει στην περιοχή ο στρατηγός Αλέξιος Βρανάς και το 1204 καταλαμβάνεται από τους Λατίνους και παραχωρείται στο Γοδεφρείδο Βιλλεαρδουίνο. Το 1206 γνωρίζει τις καταστρεπτικές συνέπειες της εκστρατείας του τσάρου Καλογιάννη (1197-1207) και το 1225 ανακαταλαμβάνεται για το Βυζάντιο από το Θεόδωρο Λάσκαρη. Ήδη από το 13ο αι. η πόλη παρουσιάζει έντονη κάμψη, που φθάνει σε πλήρη μαρασμό, καθώς το 1343 ο αυτοκράτωρ Ιωάννης ΣΤ΄ Καντακουζηνός περνώντας από την περιοχή τη χαρακτηρίζει ως «πόλιν εκ πολλών ετών κατεστραμμένην».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βιβλία στη Βιβλιοθήκη Ξυλαγανής πρόσφερε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης

Ο Βουλευτής Ροδόπης πρόσφερε εκατοντάδες βιβλία για τα παιδιά του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη δέσμευση που ανέλαβε την προηγούμενη βδομάδα, όταν ξεκίνησε ξανά μετά από χρόνια τη λειτουργία της η Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη της Ξυλαγανής, τήρησε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Μαζί με τους συνεργάτες του, πρόσφερε εκατοντάδες βιβλία για τα παιδιά του Δημοτικού, του Γυμνασίου – Λυκείου αλλά και για τους ενήλικες του χωριού. Τα περισσότερα από αυτά ήταν νέοι και ιστορικοί τίτλοι των εκδόσεων ΜΙΝΩΑΣ, αλλά και βιβλία παλιότερης εποχής που αναφέρονται στη μυθολογία, την ιστορία, την Ελληνική επανάσταση, παιδικά μυθιστορήματα, σειρές εγκυκλοπαίδειας, σύγχρονα διηγήματα. Επίσης προσέφερε βιβλία με την ιστορία της Θράκης και φυσικά όλες τις δικές του μελέτες για την εκπαίδευση, την πολιτική, το Σύνταγμα και φυσικά για τη Θράκη.

Συνεχάρη το Σύλλογο Γυναικών Ξυλαγανής και τη δραστήρια πρόεδρο του κ. Παπαδοπούλου για την πρωτοβουλία και υπέγραψε μια συγκινητική αφιέρωση σε όλα τα δικά του συγγράμματα με το παρακάτω περιεχόμενο: «Αφιερωμένο στα παιδιά του χωριού μου με πολύ αγάπη. Ξυλαγανή 27.11.2021. Ευριπιδης Στυλιανίδης».

Η χαρά των παιδιών ήταν μεγάλη. Με ενθουσιασμό έσπευσαν να πάρουν στα χέρια τους τα καινούρια βιβλία, το ίδιο όμως έσπευσαν να κάνουν και οι μητέρες που τα συνόδευαν, διότι βρήκαν κι αυτές ενδιαφέρουσες εκδόσεις που θα ήθελαν να μελετήσουν.

Ο Σύλλογος ευχαρίστησε τον Ξυλαγανιώτη πολιτικό, διότι δεν ξεχνά το χωριό του και από που ξεκίνησε. Σε σχετικές δηλώσεις του προς τα τοπικά ΜΜΕ ο Ευριπιδης Στυλιανίδης τόνισε «τη σημασία της αναβίωσης της Βιβλιοθήκης ως χώρου συνάντησης και κοινωνικοποίησης των παιδιών, που τα αποσπά από τη μονομερή εξάρτηση από το διαδίκτυο και τα κάνει να αγαπήσουν το χωριό τους. Αυτές οι δράσεις ξαναμαζεύουν τη νεολαία στο χωριό και ίσως αποτελέσουν ένεση στήριξης των τοπικών σχολείων που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αδειάζουν λόγω της μετακίνησης των οικογενειών στην πόλη. Ας ελπίσουμε η μικρή μας βιβλιοθήκη να γίνει το σημείο για ένα νέο ξεκίνημα επιστροφής της νεολαίας στα χωριά μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραβάνης: Ανάγκη αλλαγής θεσμικού πλαισίου για Τειρεσία και φορολογική ενημερότητα

Στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ μίλησε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ροδόπης – Αποδεκτές αμφότερες οι προτάσεις του

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 26 και 27 Νοεμβρίου στην Αθήνα, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και των παραγωγικών φορέων της χώρας.

Κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης ο κ. Γραβάνης προέβη σε δύο σημαντικές για το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας παρεμβάσεις.

Ειδικότερα υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για το πρόγραμμα Τειρεσίας που σήμερα λειτουργεί εξοντωτικά για μεγάλη μερίδα των επιχειρήσεων. Ο ίδιος στάθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου υπογραμμίζοντας πως αυτό ανταποκρίνεται στις ανάγκες τουλάχιστον μίας δεκαετίας πριν που είχαν ως κύριο στόχο την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, προτάσσονται την ανάγκη προτεραιοποίησης της βιωσιμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ υπογράμμισε και την ανάγκη αλλαγής θεσμικού πλαισίου για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας των επιχειρήσεων, προκρίνοντας την ανάγκη αλλαγής των κριτηρίων με βάση τα οποία μια επιχείρηση κρίνεται σήμερα φορολογικά ενήμερη.

Μάλιστα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης ο κ. Γραβάνης είχε τη δυνατότητα να συναντηθεί και να συνομιλήσει με εκπροσώπους της κυβέρνησης και να ανταλλάξει απόψεις για τα ζητήματα της επιχειρηματικότητας, μεταξύ των οποίων και με τον διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή ο οποίος του δήλωσε την σύμφωνη γνώμη του ως προς την ανάγκη αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου σε σχέση με την φορολογική ενημερότητα των επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως αμφότερες οι παρεμβάσεις έγιναν αποδεκτές από την γενική συνέλευση της ΚΕΕΕ η οποία δεσμεύτηκε για την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για την κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων προς την κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΔΟΠΗ

Εορτάστηκε στην Κομοτηνή η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης κατά του φασισμού

Πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων το πρωί της Κυριακής στο Μνημείο Υπέρ της Εθνικής Αντίστασης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης εναντίον των στρατευμάτων κατοχής το 1941-1944, εορτάστηκε στην πόλη της Κομοτηνής το πρωί της Κυριακής 28 Νοεμβρίου.

Στις 8 το πρωί πραγματοποιήθηκε επίσημη έπαρση της σημαίας στο χώρο του Ηρώου της πόλης, με απόδοση τιμών, ενώ αργότερα τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος.

Ακολούθως, στις 11:30, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Υπέρ της Εθνικής Αντίστασης από τον Βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου, τον Αντιδήμαρχο Κομοτηνής Δημήτρη Πολιτειάδη, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Κομοτηνής, τον Αστυνομικό Διευθυντή Ροδόπης, τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜ-Θ κα.

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνων, ανέφερε σε δήλωση του:

«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης για τους αγώνες του λαού μας στην Εθνική Αντίσταση ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό και τιμής για όσους έδωσαν τη ζωή τους για να είναι σήμερα ελεύθερη η πατρίδα μας και να μπορούμε να προσδοκούμε και να διεκδικούμε μία καλύτερη ζωή.

Στις μέρες μας η ανθρωπότητα και η χώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν γνωστό μεν αλλά αόρατο εχθρό. Χρειάζεται και σήμερα με την ίδια ομόθυμη στάση ο λαός μας να αντιμετωπίσει την πανδημία μακριά από τις ωραιοποιήσεις της δύσκολης κατάστασης που επιχειρεί η σημερινή κυβέρνηση και να κινηθούμε με αποφασιστικότητα ώστε να προστατευτεί η υγεία του λαού μας, θωρακίζοντας πρώτα από όλα το δημόσιο σύστημα υγείας και αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΔΟΠΗ

Νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης ο Δημήτρης Ερελιάδης

Υπερψηφίστηκε από 142 συναδέλφους του έναντι 134 ψήφων που έλαβε η απερχόμενη πρόεδρος κ. Ιωάννα Χατζηαντωνίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης εκλέχθηκε ο Δημήτρης Ερελιάδης κατά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στο Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής.

Ο κ. Ερελιάδης, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του από 1ης Ιανουαρίου και για τα επόμενα 4 χρόνια, υπερψηφίστηκε από 142 συναδέλφους του δικηγόρους έναντι 134 ψήφων που έλαβε η απερχόμενη πρόεδρος κ. Ιωάννα Χατζηαντωνίου ενώ υπήρξαν επίσης 11 λευκά ψηφοδέλτια. Αξιοσημείωτο των φετινών εκλογών ήταν η μεγάλη συμμετοχή των δικηγόρων της Ροδόπης καθώς ψήφισαν συνολικά 287 εκ των 329 εγγεγραμμένων μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης.

«Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους αυτούς που πίστεψαν στο πρόσωπο μου και με τίμησαν με τη ψήφο τους. Θέλω να συγχαρώ την κ. Χατζηαντωνίου για τον προεκλογικό της αγώνα και πιστεύω ότι θα την έχουμε πολύτιμο συνεργάτη στη νέα μας θητεία. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης τα παιδιά μου που στάθηκαν δίπλα μου.

Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και πανελλαδικά αλλά και τοπικά. Αυτά μπορούμε να τα πούμε κάποια στιγμή, από τον Ιανουάριο που αναλαμβάνω θα μπορέσω να σας πω πιο αναλυτικά τις σκέψεις και τις απόψεις μου. Όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο», τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο νεοεκλεγείς πρόεδρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ώρες πριν

Βιβλία στη Βιβλιοθήκη Ξυλαγανής πρόσφερε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ2 ώρες πριν

Γραβάνης: Ανάγκη αλλαγής θεσμικού πλαισίου για Τειρεσία και φορολογική ενημερότητα

ΡΟΔΟΠΗ3 ώρες πριν

Εορτάστηκε στην Κομοτηνή η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης κατά του φασισμού

ΡΟΔΟΠΗ3 ώρες πριν

Νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης ο Δημήτρης Ερελιάδης

YΓΕΙΑ5 ώρες πριν

Κορωνοϊός: 57 κρούσματα στη Ροδόπη

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ2 ημέρες πριν

Ροδόπη: Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων την επόμενη εβδομάδα

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ2 ημέρες πριν

Ροδόπη: Αλλοδαποί διακινητές μετέφεραν 12 παράνομους μετανάστες

ΠΑΙΔΕΙΑ2 ημέρες πριν

Η Τσικνοπέμπτη έγινε… Chikno Thursday σε βιβλίο αγγλικών της Γ’ Γυμνασίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ημέρες πριν

Γιώργος Μανανάς: «Πάμε μαζί μπροστά με τον Νίκο Ανδρουλάκη»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ημέρες πριν

Τις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ Ροδόπης κατέγραψε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης

ΡΟΔΟΠΗ3 ώρες πριν

Εορτάστηκε στην Κομοτηνή η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης κατά του φασισμού

ΡΟΔΟΠΗ3 ώρες πριν

Νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης ο Δημήτρης Ερελιάδης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ημέρες πριν

Λοβέρδος: «Είναι η τελευταία μας ευκαιρία, αν ο ΣΥΡΙΖΑ καθιερωθεί τελειώσαμε»

YΓΕΙΑ3 ημέρες πριν

Κορωνοϊός: Σκέψεις για επαναφορά της χρήσης μάσκας παντού

ΕΒΡΟΣ3 ημέρες πριν

Αφίχθησαν στην Αλεξανδρούπολη 375 Αμερικανοί στρατιώτες

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Απογραφή 2021: Παράταση έως τις 13 Δεκεμβρίου για την αυτοαπογραφή

ΕΒΡΟΣ3 ημέρες πριν

Έβρος: Αίθουσες ρομποτικής σε σχολεία από την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» και τη Skroutz

ΒΟΥΛΗ3 ημέρες πριν

Φίλης: «Ο φράχτης στον Έβρο διαχωρίζει τη Θράκη από την υπόλοιπη χώρα»

ΒΟΥΛΗ5 ημέρες πριν

Χαρίτου: «Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει την ελπίδα στη Θράκη»

ΒΟΥΛΗ6 ημέρες πριν

Στυλιανίδης: «Τραγικός ο ισχυρισμός Ζεϊμπέκ ότι η Ελλάδα δεν είναι κοσμικό κράτος»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x