ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

OΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

fonirodopis.gr

Πρόταση ενεργειακής και περιβαλλοντικής υποστήριξης των εμπορικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων της χώρας ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος αυτό το διάστημα, στα πρότυπα του «εξοικονομώ κατ’ οίκον», με στόχο την ενεργοποίησή του το 2011.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως σημειώνεται σε έγγραφο της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη προς τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος προωθεί τη δημιουργία Μονάδας Ενεργειακής Υποστήριξης Βιοτεχνικών και Εμπορικών Επιχειρήσεων στο ΚΑΠΕ και θα παρέχει ενεργειακή και περιβαλλοντική υποστήριξη στις επιχειρήσεις με στόχο το ενεργειακό «νοικοκύρεμα» και τον εκσυγχρονισμό της κάθε επιχείρησης αλλά και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την άντληση πόρων και τεχνογνωσίας καθώς και την εκπαίδευση σε θέματα ενέργειας.

Του προγράμματος προηγήθηκε πρότασης της ΓΣΕΒΕΕ στον πρωθυπουργό και το σχέδιο προβλέπει ότι leader του προγράμματος θα είναι η συνομοσπονδία η οποία θα αναλάβει να ενημερώσει τους μικρομεσαίους για τα οφέλη μιας τέτοιας επένδυσης από μέρους τους ενώ θα πραγματοποιήσει και σεμινάρια σε όλη τη χώρα μέσω του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Στόχος είναι ο δανεισμός επιχειρήσεων με χαμηλότερους όρους από αυτούς της αγοράς αλλά και οι εκπτώσεις στα υλικά που θα επιτυγχάνονται μέσω των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων να λειτουργήσει ως κίνητρο για να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των επαγγελματικών τους χώρων οι επιχειρηματίες.

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η δημιουργία της συμβουλευτικής υπηρεσίας των επιθεωρητών – μελετητών για την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων στο ΚΑΠΕ, αρμόδια για αυτοψία στο χώρο (όταν ζητηθεί από τον επιχειρηματία) και υπεύθυνοι για τη μελέτη της αναβάθμισης

«Σήμερα», δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ.Ασημακόπουλος «δυστυχώς, δεν υπάρχουν στοιχεία γύρω από το θέμα του ενεργειακού κόστους των επαγγελματικών μηχανημάτων και ο επιχειρηματίας δεν γνωρίζει την αναγκαιότητα μιας τέτοιας επένδυσης. Δεν υπάρχει, όπως συμβαίνει για τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, σύστημα ενημέρωσης για την ενεργειακή κλάση των μηχανημάτων που αγοράζει ενώ δεν υπάρχει και επίσημος φορέας που να μπορεί να απευθυνθεί ο επιχειρηματίας για να ζητήσει μελέτη εάν θέλει να μειώσει το ενεργειακό του κόστος Πολύ περισσότερο δεν υπάρχουν στοιχεία γύρω από αυτό θέμα ούτε σε πιο εξελιγμένες ευρωπαϊκές χώρες».

Σύμφωνα με την πρόταση που επεξεργάζεται το ΑΚΠΕ σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ η αρχική μελέτη θα πληρώνεται από τον επιχειρηματία και θα κοστίζει γύρω στα 500 με 1000 ευρώ και όπως σχολιάζει ο κ. Ασημακόπουλος «είναι πολλοί οι επιχειρηματίες ακόμη και μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που θέλουν να νοικοκυρέψουν το μαγαζί τους και να μειώσουν τα κόστη τους. Σήμερα χάνονται πολλά λεφτά για τις επιχειρήσεις λόγω του ενεργειακού κόστους». Η ΓΣΕΒΕΕ θα αντιπροτείνει το κόστος της μελέτης να επιδοτηθεί από τα πράσινα τέλη για τις επιχειρήσεις.

Το ΚΑΠΕ σχεδιάζεται να έρθει σε επαφή με εγχώριες βιομηχανίες υλικών προκειμένου να επιτύχει τις μεγαλύτερες δυνατές εκπτώσεις για την ένταξη τους στο πρόγραμμα ενώ θα επικοινωνήσει και με τις τράπεζες σχετικά με τα δάνεια που θα δοθούν σε αυτό το πλαίσιο. Παράλληλα θα διενεργήσει όλες τις απαραίτητες κλαδικές μελέτες που απαιτούνται καθώς τα μέλη της ΓΣΕΒΕΕ είναι επιχειρήσεις με πολύ διαφορετικό μέγεθος , από αυτοαπασχολούμενους μέχρι 200 άτομα προσωπικό, και επιχειρήσεις με πολύ διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες.

Σχολιάστε

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ