ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

OΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή αγροτικών επιδοτήσεων ύψους 350 εκατ. ευρώ ζητεί η Κομισιόν

fonirodopis.gr

Να επιστρέψει κονδύλια, ύψους 350 εκατ. ευρώ, περίπου, που έλαβε από αγροτικές επιδοτήσεις, ζήτησε από την Ελλάδα η Κομισιόν την Παρασκευή, λέγοντας ότι η χώρα παραβίασε τους κοινοτικούς κανονισμούς.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα δεν εφάρμοσε σωστά το σύστημα κατανομής των επιδοτήσεων που δόθηκαν στους αγρότες το 2006, ενώ ανεπαρκές κρίθηκε και το σύστημα ελέγχου των πληρωμών.

Αναλυτικά, θα ανακτηθούν 54,702 εκατ. ευρώ στον τομέα των οπωροκηπευτικών. Πρόκειται για διορθώσεις όσον αφορά τις σταφίδες λόγω μειώσεων στην ελάχιστη απόδοση, ειδίκευσης των αμπελοτεμαχίων, αναποτελεσματικότητας του αμπελοοινικού μητρώου και αδυναμιών σχετικά με τη διαχείριση του καθεστώτος και τον έλεγχο για τα οικονομικά έτη 2003-2007.

Θα ανακτηθούν ακόμη 19,761 εκατ. ευρώ στον καπνό. Πρόκειται για παραδόσεις καπνού μετά τις προθεσμίες που προβλέπονται από τις κανονιστικές ρυθμίσεις, εσφαλμένη έγκριση των πρώτων μεταποιητών και μεταβίβαση συμβάσεων καλλιέργειας μεταξύ πρώτων μεταποιητών για το οικονομικό έτος 2006.

Επίσης, θα ανακτηθούν 3,97 εκατ. ευρώ για ελλιπείς ελέγχους όσον αφορά τα ειδικά
μέτρα για τα μικρά νησιά του Αιγαίου για τα οικονομικά έτη 1999-2001 (συνέχιση προηγούμενης διαδικασίας εκκαθάρισης ως προς τη συμμόρφωση που ακυρώθηκε από το Δικαστήριο με χαμηλότερη κατ’ αποκοπή διόρθωση).

Θα ανακτηθούν παράλληλα 50,166 εκατ. ευρώ για πριμοδοτήσεις ζώων και ειδικότερα για τη μη μείωση ενισχύσεων λόγω μη εκπλήρωσης των κτηνοτροφικών απαιτήσεων όσον αφορά την τήρηση μητρώων προβατοειδών, ελλείψεις στους επιτόπιους και διοικητικούς ελέγχους, απουσία συγκεκριμένων κριτηρίων κινδύνου για τους ελέγχους σχετικά με τις συμπληρωματικές πριμοδοτήσεις στις μειονεκτικές περιοχές για τα οικονομικά έτη 2004 έως 2006.

Θα ανακτηθούν 210, 913 εκατ. ευρώ για στρεμματικές ενισχύσεις και ειδικότερα για ανεπάρκειες του ΣΑΑ-ΣΓΠ και ελλείψεις στους επιτόπιους ελέγχους για το έτος 2006 όσον αφορά τις δαπάνες στρεμματικών ενισχύσεων, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης βάσει της έκτασης.

Θα ανακτηθούν 4,168 εκατ. ευρώ για ανεπαρκή τεκμηρίωση και ελλείψεις στους ελέγχους που διενεργήθηκαν, ελλιπείς οδηγίες ελέγχου, μη επιβολή κυρώσεων λόγω μη συμμόρφωσης και μη διενέργεια ανάλυσης κινδύνου για το έτος 2005.

Στον δημοσιονομικό έλεγχο θα ανακτηθούν 3,778 εκατ. ευρώ για εκπρόθεσμες πληρωμές, υπέρβαση των δημοσιονομικών ανωτάτων ορίων, κονδύλια αγροτικής ανάπτυξης και μη επιλέξιμες δαπάνες για το οικονομικό έτος 2007.

Στο δημοσιονομικό έλεγχο επιβάλλεται επίσης διόρθωση 0,012 εκατ. ευρώ για την υπέρβαση των δημοσιονομικών ανωτάτων ορίων το 2008.

Μετά την απόφαση της Κομισιόν, το συνολικό ποσό των αγροτικών επιδοτήσεων που καλείται να επιστρέψει η Ελλάδα από το 1999 και μετά ανέρχεται στα 1,78 δισ. ευρώ, το υψηλότερο που έχει ποτέ ζητηθεί από χώρα-μέλος.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να επιτύχουμε τον καλύτερο δυνατό έλεγχο των αγροτικών δαπανών, προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι τα χρήματα των φορολογουμένων δεν κατασπαταλώνται», είπε ο επίτροπος της ΕΕ για Αγροτικά Θέματα.

Η Ρουμανία θα πρέπει να επιστρέψει 41,7 εκατ. ευρώ, εξαιτίας παρόμοιων προβλημάτων στην κατανομή και τον έλεγχο των επιδοτήσεων, ενώ η Πορτογαλία θα πρέπει να επιστρέψει περίπου 40 εκατ. ευρώ, είπε η Κομισιόν.

Συνολικά, 19 χώρες της ΕΕ καλούνται να επιστρέψουν κοινοτικά κονδύλια, ύψους 580 εκατ. ευρώ, περίπου. Όλα τα χρήματα που θα επιστραφούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα ενισχύσουν τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Σχολιάστε

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ