ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

OΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν χάνουν την πρόωρη συνταξιοδότηση οι μητέρες ανηλίκων που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου

fonirodopis.gr

Διατηρούν το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης γυναίκες με ανήλικα παιδιά, εφόσον μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου  2010 συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις, ανεξαρτήτως το πότε κατατίθεται η αίτηση συνταξιοδότησης, σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε στο ΙΚΑ η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας.

Με την εγκύκλιο αυτή το υπουργείο βάζει τέλος σε αμφισβητήσεις και διαφορετικές ερμηνείες που ταλαιπωρούσαν τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νόμου, γυναίκες με ανήλικα παιδιά, οι οποίες μέχρι 31/12/2010 συμπληρώνουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 50ό, εξισώνονται σταδιακά από 1/1/2011, εντός μεταβατικής περιόδου 3 ετών, με τους άνδρες που έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 65ο.

Στον ίδιο νόμο προβλέπεται ρητά ότι όσοι και όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010, δεν θίγονται από τις διατάξεις του και ισχύουν γι’ αυτούς οι διατάξεις που ίσχυαν μέχρι τη δημοσίευσή του τόσο εκείνες που αφορούν τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης όσο και εκείνες που αφορούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Παρόλα αυτά, είχαν αναφερθεί περιπτώσεις όπου οι υπηρεσίες του ΙΚΑ διατύπωναν θέσεις που δεν εναρμονίζονταν με τις διατάξεις του νόμου.

Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας απαντώντας σε ερώτηση του Ιδρύματος σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 10, παρ. 17, του Ν.3863/2010 για τις ασφαλισμένες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, διευκρινίζει ότι οι μητέρες ανηλίκων που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις πρόωρης συνταξιοδότησης (5.500 ένσημα και ανήλικο παιδί) μέχρι τις 31/12/2010 δεν χάνουν το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης από την 1/1/2011 όπου αρχίζει η σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας, ανεξαρτήτως της χρονικής στιγμής που συμπλήρωσαν σωρευτικά τις προϋποθέσεις ακόμη και αν χρονική στιγμή ανατρέχει πολύ πριν την ημερομηνία της έναρξης της ισχύος του νόμου.

Όσες, λοιπόν, ασφαλισμένες συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις μέχρι τις 31/12/2010, συνταξιοδοτούνται οποτεδήποτε καταθέσουν αίτηση, με τα όρια ηλικίας που ισχύουν μέχρι την ημερομηνία αυτή και που είναι τα 50 χρόνια για μειωμένη σύνταξη και τα 55 για πλήρη και μάλιστα χωρίς να εξετάζεται αν κατά τη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας συνέτρεχε ή όχι η ανηλικότητα του παιδιού.

Ερμηνεύοντας το πνεύμα του νόμου, η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας αναφέρει ότι με το νέο ασφαλιστικό νόμο εισάγεται για πρώτη φορά για τους ασφαλισμένους/ες στο ΙΚΑ η έννοια της κατοχύρωσης-θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Οι προϋποθέσεις της συνταξιοδότησης, οριοθετούνται ανάλογα με τη συνταξιοδοτική διάταξη της οποίας κάνει χρήση ο ασφαλισμένος και τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα λάβει τη σύνταξη, ανεξαρτήτως από το χρόνο κατά τον οποίο θα ασκήσει το δικαίωμα του αυτό και σε οποιαδήποτε περίπτωση η θεμελίωση του δικαιώματος δεν σχετίζεται με το χρόνο έναρξης της καταβολής της σύνταξης.

Σχολιάστε

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ