ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόφα ή πραγματικό το εκλογικό δίλημμα που πρωθυπουργού, αναρωτιέται η Ρηγίλλης

fonirodopis.gr

Διίστανται οι απόψεις στη ΝΔ για το εάν η προειδοποίηση του πρωθυπουργού σχετικά με τις πρόωρες εκλογές αποτελεί μπλόφα ή πραγματικό ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση, η Ρηγίλλης δηλώνει πανέτοιμη για εκλογές. Το ίδιο και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, η πρώτη απόφαση που έχει ληφθεί στο επιτελείο του Αντώνη Σαµαρά είναι η ΝΔ να επιµείνει στην ίδια τακτική της «ζεµατισµένης κυβέρνησης» έως τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου κάθε µέρα και εντονότερα, έτοιµη για εθνικές κάλπες.

Στο γαλάζιο επιτελείο ωστόσο εµφανίζονται διχασµένοι αν ο χρονικός ορίζοντας των εκλογών βρίσκεται κοντά ή µακριά. Οι περισσότεροι συνεργάτες του κ. Σαµαρά θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός µπλοφάρει, αποσκοπώντας στη συσπείρωση της βάσης του ΠΑΣΟΚ και του στελεχικού δυναµικό του κόµµατος που αντιµετώπιζε µε χαλαρότητα τη µάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Αρκετοί είναι όµως και όσοι θεωρούν ότι µπροστά σε µια ηχηρή αποδοκιµασία της κυβέρνησης οι πρόωρες κάλπες είναι µια διέξοδος για το ΠΑΣΟΚ, αφού στην πορεία το πολιτικό τοπίο θα γίνεται ολοένα και πιο αρνητικό για την κυβέρνηση όπως σηµειώνουν. Τα ίδια στελέχη εκτιµούν ότι καθοριστικής σηµασίας για την απόφαση του πρωθυπουργού θα είναι και το πακέτο των µέτρων που θα πρέπει να προωθηθεί το 2011, πολύ περισσότερο αν δεν επιτυγχάνονται οι αρχικοί στόχοι για τη µείωση των ελλειµµάτων και την ανάπτυξη.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι το εκλογικό δίληµµα που έθεσε ο πρωθυπουργός, ανεξάρτητα από την εξέλιξή του, αποτελεί την «πρώτη µεγάλη πολιτική νίκη» του κ. Σαµαρά. Και αυτό γιατί -όπως λένε- «έσυρε» τον κ. Παπανδρέου στη δική του ατζέντα και τον ανάγκασε να αναγνωρίσει τον πολιτικό χαρακτήρα των δηµοτικών περιφερειακών εκλογών. «Η αντίδραση του πρωθυπουργού στέλνει και ένα µήνυµα στους ψηφοφόρους ότι η ΝΔ ισχυροποιείται», είναι η δική τους ερµηνεία.

Στο νέο τοπίο που διαµορφώνει από την περασµένη Δευτέρα το ενδεχόµενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Σαµαράς αποφάσισε να κλιµακώσει την επίθεση στον πρωθυπουργό στοχοποιώντας τον ως «ανεύθυνο» που «δεν διστάζει να βάλει τη χώρα σε δοκιµασία». Οι καταγγελίες περί βοναπαρτισµού που εκτόξευσε από τις Βρυξέλλες είναι χαρακτηριστικό δείγµα αυτής της τακτικής.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς θα κινηθεί µε στόχο να εµφανίσει τη ΝΔ πανέτοιµη για εκλογές, έστω και αν ταυτόχρονα θα τις ξορκίζει υποστηρίζοντας ότι «το ζητούµενο αυτή την ώρα δεν είναι να αλλάξει η κυβέρνηση αλλά η κυβερνητική πολιτική».

Ανακοινώνει το κόμμα η Ντ.Μπακογιάννη

Ακόμη κι αν οι εθνικές εκλογές γίνουν πριν από το τέλος του έτους, η Ντόρα Μπακογιάννη διαβεβαιώνει ότι ο δικός της σχεδιασµός δεν αλλάζει.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα θα ανακοινωθεί σε πανηγυρική εκδήλωση στις ολυµπιακές εγκαταστάσεις του Μπάντµιντον (Γουδή), στις 21 Νοεµβρίου και, στην περίπτωση που έχουν εκείνη την ώρα προκηρυχθεί εκλογές, είναι πιθανόν στην ίδια εκδήλωση να παρουσιαστεί, παράλληλα µε τον πυρήνα των ιδρυτικών µελών, κι ένα µεγάλο τµήµα από τα ψηφοδέλτια του κόµµατος.

Στενοί συνεργάτες της κ. Μπακογιάννη αναφέρουν ότι το όνοµα του νέου κόµµατος έχει «κλειδώσει» και θα διαφυλαχθεί ως επτασφράγιστο µυστικό έως τις 21 Νοεµβρίου, έχει οριστικοποιηθεί η ιδεολογικοπολιτική πλατφόρµα στην οποία θα κινηθεί (και θα διαχωρίζεται ευκρινώς, όπως λένε, από τη ΝΔ), ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο η σύνταξη της ιδρυτικής διακήρυξης. Στο τελικό στάδιο βρίσκεται επίσης και η δηµιουργία του σήµατος που θα συνοδεύει το νέο κόµµα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, στην παρούσα φάση, η πρώην υπουργός δεν θα επιχειρήσει να αντλήσει στελέχη από την Κοινοβουλευτική Οµάδα της ΝΔ και θα επιδιώξει να εµφανίσει έναν ιδρυτικό κορµό από νέα πρόσωπα που βρίσκονταν εκτός πολιτικής σκηνής, αλλά έχουν αναγνωρισµένη επαγγελµατική διαδροµή.

Newsroom ΔΟΛ

Σχολιάστε

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ