ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποδοχή στον πρωθυπουργό ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία

Υποδοχή στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος θα παραβρεθεί το Σάββατο (23/10) στην Αλεξανδρούπολη όπου θα πραγματοποιήσει ομιλία σε ξενοδοχείο της πόλης, ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία.

Οι εργαζόμενοι, αναμένεται να μετακινηθούν στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Συγκεκριμένα, δύο πούλμαν από Κομοτηνή και ένα από Νάουσα θα μεταβούν στην ακριτική πόλη όπου με τους εκεί συναδέλφους τους θα επιδιώξουν συνάντηση με τον ίδιο πρωθυπουργό προκειμένου να του υπενθυμίσουν τη δέσμευση που έκανε ο ίδιος τον προηγούμενο Μάιο για επίλυση του προβλήματος αλλά και για να λάβουν μια τελική απάντηση και δέσμευση.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Fanco, Μαρίνος Πασλίδης, μιλώντας στη «Φωνή της Ροδόπης» σημείωσε πως «βρισκόμαστε σε σημείο μηδέν. Εκείνα για τα οποία δεσμεύθηκε η κ. Κατσέλη στην επίσκεψη της στην Κομοτηνή πλέον είναι παλιά. Έχουμε ξεφύγει και έχουμε πάει σε σχέδιο Β και αυτή τη στιγμή περιμένουμε να το μάθουμε.

Το σχέδιο Α εγκαταλείφθηκε λόγω του κωλύματος που δήλωσε η Εμπορική Τράπεζα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ενίσχυσης της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας. Δε θέλουμε άλλες δεσμεύσεις και υποσχέσεις. Έχουμε χορτάσει από αυτές. Το Σάββατο θα είμαστε και στον κ. Παπανδρέου στην Αλεξανδρούπολη».

Ο κ. Πασλίδης τόνισε ότι οι εργαζόμενοι επιθυμούν οριστική λύση πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ενώ ερωτηθείς για το εάν σκέφτονται, σε αντίθετη περίπτωση, την εκδίκηση και τιμωρία της κυβέρνησης με τη ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές, απάντησε πως «όχι, ο κάθε εργαζόμενος θα πράξει στις εκλογές κατά συνείδηση, δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση».

Γιώργος Πεταλωτής : «Προσπαθούμε να πείσουμε την Εμπορική Τράπεζα να χρηματοδοτήσει»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς για το τι σκέφτεται να πράξει η κυβέρνηση για το πρόβλημα της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, το οποίο απασχολεί 550 περίπου εργαζομένους στην περιοχή της Κομοτηνής και 1.200 συνολικά εργαζομένους σε όλη την Ελλάδα εστίασε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει την Εμπορική Τράπεζα να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα.

«Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να προσπαθούμε συντεταγμένα να λειτουργήσουν αυτές οι επιχειρήσεις και με τα χρήματα και με τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου. Από κει και πέρα όμως υπάρχει μία συγκεκριμένη σύνθεση χρηματοδοτών, η οποία ουσιαστικά είναι και ιδιοκτήτες πλέον, και μιλάω για τις τράπεζες.

Είναι γνωστό ότι το θέμα έχει σκαλώσει στην Εμπορική Τράπεζα και οι προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση είναι ακριβώς να απεμπλακεί σε αυτό το σημείο.

Οι εργαζόμενοι είναι σε ένα ιδιαίτερο καθεστώς και αυτή την παθογένεια προσπαθούμε να διαλευκάνουμε. Εμείς προσπαθούμε να πείσουμε την Εμπορική Τράπεζα να χρηματοδοτήσει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πεταλωτής.

Ενδοκυβερνητική ασυνεννοησία

Θέμα ενδοκυβερνητικής ασυνεννοησίας φαίνεται ότι εγείρεται ανάμεσα στα στελέχη της κυβέρνησης και μάλιστα σε ανώτερο επίπεδο. Ενώ λοιπόν πριν από λίγο καιρό ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος στο πρόβλημα της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας τόνιζε πως «εφ’ όσον αποτύχει το σχέδιο Α έχουμε στα υπ’ όψιν μας σχέδιο Β» την Παρασκευή ο κ. Πεταλωτής εξέπληξε με την τοποθέτηση του.

Ερωτηθείς από τη «Φωνή της Ροδόπης» να μας πει τι σκέφτεται να πράξει η κυβέρνηση εφ’ όσον πλέον η Εμπορική Τράπεζα αρνείται να χρηματοδοτήσει και συνεπώς το σχέδιο Α έχει αποτύχει, και ποιο είναι το σχέδιο Β στο οποίο θα προχωρήσει η κυβέρνηση, ο ίδιος απάντησε χαρακτηριστικά «ποιο σχέδιο Β; Όποιος ξέρει το σχέδιο Β ας μας το πει και εμάς» προκαλώντας έτσι την εύλογη απορία όχι μόνο των δημοσιογράφων αλλά και των εκπροσώπων των εργαζομένων στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία που παρακολουθούσαν τις δηλώσεις του.

Διαφήμιση
3 Σχόλια
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Νεότερα
Παλαιότερα Δημοφιλή
Inline Feedbacks
View all comments
απλήρωτος εργαζόμενος
απλήρωτος εργαζόμενος
10 έτη πριν

file 16:31 σιγά μην τους ψηφίσουμε ούτε τους μεν ούτε τους δε ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΝΚΛΩ θα ρίξουμε να πάει άκυρο δεν πιστεύουμε πλέον κανέναν και δεν περιμένουμε τίποτα από κανέναν τέλος…

ανώνυμος
ανώνυμος
10 έτη πριν

απλήρωτε εργαζόμενε, το πρόβλημα σας εκεί στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία είναι ότι οι συνδικαλιστές σας είναι χωρισμένοι σε μεν και δε. Εσείς υπερασπίζεστε τώρα το ΠΑΣΟΚ και τον Πεταλωτή και οι άλλοι τη ΝΔ και τον Στυλιανίδη και δεν φροντίζετε όλοι μαζί να τους στείλετε από εκεί που ήρθαν. Και βέβαια, αυτοί παίζοντας παιχνίδια εις βάρος σας, σας έφτασαν στο σημείο που είσαστε τώρα.. χωρίς δουλειά, απλήρωτοι και σε καθεστώς ομηρίας…

Αντί λοιπόν να λες ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β καλό θα ήταν να κατηγορείς την κυβέρνηση επειδή δεν είχε ΟΥΤΕ σχέδιο Α !!! Μόνο υποσχέσεις, ΘΑ, και αοριστολογίες για να τους ψηφίσει ο κόσμος…

Ειλικρινά, περίμενες ποτέ και σε προεκλογική περίοδο μάλιστα να έλεγε ο Πεταλωτής (και ο κάθε Πεταλωτής) ότι “ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ;” !!! Ποιος πολιτικός το έχει κάνει αυτό; Μόνο υποσχέσεις ξέρουν να δίνουν.

Ψηφίστε τους ξανά, χειροκροτήστε ξανά την κ. Κατσέλη όταν θα έρθει και θα υποσχεθεί και αν λυθεί το πρόβλημα σας χαιρέτα μου τον πλάτανο…

απλήρωτος εργαζόμενος
απλήρωτος εργαζόμενος
10 έτη πριν

δεν υπάρχει πλάνο Β έλεος!!! στη συνέχεια μετά τα ΜΜΕ στην συνάντηση που ειχαμε οι εργαζόμενοι με τον κ. Πεταλωτής μας είπε ότι η τράπεζα Εμπορική έχει απαντήσει ΑΡΝΗΤΙΚΑ δεν γίνετε καμία προσπάθεια πλέον με την εμπορική απλά προσπαθούν να πείσουν την εθνική τράπεζα να πάρει το μέρος της εμπορικής (για αυτό κάποιοι λένε πλάνο Β ενώ είναι μια δεύτερη λύση) που κάτι τέτοιο φυσικό είναι πολύ δύσκολο γιατί θα πρέπει να αναλάβει η εθνική όχι μόνο την συμμετοχή της αλλά και όσα βαρύνουν την εμπορική δηλαδή ζήσε Μάη μου …..
δεν έπρεπε να υποσχεθούν θα έπρεπε πρώτα να το ψάξουν αν γίνετε και να πούνε ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΎΜΕ να τα κλείσετε και να πάτε στα σπίτια σας.
Αλλά θα είμαστε το μοναδικό εργοστάσιο στην Κομοτηνή που θα κλείσει ενώ έχει παραγγελίες και δουλειά που αυτόν τον καιρό το νήμα πουλάει στο εξωτερικό σαν τρελό. και θα μείνουμε στο νομό 350 άτομα στο δρόμο και μακάρι να υπήρχαν δουλειές να μας απορροφήσουν αλλά δυστυχώς ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ και εμείς είμαστε άνεργοι χωρίς όμως με τα πλεονεκτήματα των ανέργων –
Ο Μ Η Ρ Ο Ι
ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ για το χρόνο σας απλήρωτος εργαζόμενος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: «Νέα αρχή στη χώρα με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή»

Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και διαγραφή μέρους χρεών της πανδημίας, εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – «Ο Μητσοτάκης εξαπάτησε την κοινωνία»

Δημοσιεύθηκε

στις

Η προστασία της εργασίας αποτελεί προτεραιότητα της «Νέας Αρχής», που αποτελεί και το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως το ανέπτυξε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και ως αναγκαία συνθήκη οικονομικής ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Τσίπρας, στο πλαίσιο αυτό, «έχουμε ήδη έτοιμες τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις», με πρώτη και σημαντικότερη την αύξηση του Κατώτου μισθού στα 800 ευρώ.

Αναλυτικά, τα μέτρα που παρέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για την προστασία της εργασίας:

 • Την πρώτη μέρα της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης θεσμοθετούμε τη γενναία αύξηση του Κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
 • Καταργούμε τον Νόμο Χατζηδάκη που καταργεί το οκτάωρο εργασίας και θεσμοθετεί απλήρωτες υπερωρίες.
 • Εγκαθιδρύουμε ισχυρό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων.
 • Αποκαθιστούμε και διευρύνουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας.
 • Επαναφέρουμε τον βάσιμο λόγο απόλυσης.
 • Ενισχύουμε ξανά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
 • Αποκαθιστούμε το Συνταγματικό δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.
 • Ρυθμίζουμε τη τηλεργασία.
 • Μετατρέπουμε σε αορίστου χρόνου τις συμβάσεις όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
 • Μειώνουμε το όριο των υπερωριών και καταργούμε το θεσμό της υπερεργασίας.
 • Αποκαθιστούμε και κατοχυρώνουμε θεσμικά το δικαίωμα στην απεργία.
 • Εφαρμόζουμε πιλοτικά το 35ώρο, χωρίς μείωση αποδοχών και με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για όσες επιχειρήσεις το επιλέξουν.
 • Ενισχύουμε τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στο Δημόσιο τομέα.
 • Προχωρούμε άμεσα σε ένα ειδικό πρόγραμμα brain gain, με ενίσχυση της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές.
 • Υλοποιούμε άμεσα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 100.000 εργαζόμενους, με έμφαση στις γυναίκες, διάρκειας 12 μηνών, με παράλληλη κατάρτιση και επανακατάρτιση.
 • Τέλος, αναγνωρίζουμε τους αόρατους εργαζόμενους σε πλατφόρμες ως μισθωτούς με εξαρτημένη εργασία, δίνοντάς τους δικαιώματα σε κατοχυρωμένο μισθό, ωράρια και ασφάλεια.

«Διαγραφή μέρους χρεών της πανδημίας»

Για τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως είναι ήδη έτοιμες οι πρώτες παρεμβάσεις.

Και τόνισε πως «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» θα διαγράψει μέρος του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, δήλωσε:

 • Προχωρούμε σε διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες.
 • Καταργούμε τον πτωχευτικό Κώδικα Μητσοτάκη που οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, σε πτώχευση.
 • Θεσμοθετούμε μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.
 • Θεσμοθετούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης.

Η πατρίδα έχει ανάγκη από μία νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή

Το κυρίαρχο συναίσθημα των πολιτών είναι η ανασφάλεια. Την κοινωνική ανασφάλεια την αυξάνει η πολιτική της κυβέρνησης που διευρύνει ραγδαία τις κοινωνικές ανισότητες. Χρειάζεται επιστροφή της πολιτικής και τολμηρές αποφάσεις, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το βήμα της ΔΕΘ και σημείωσε:

«Η πατρίδα έχει ανάγκη από μία νέα αρχή με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή, μία νέα αρχή για το κράτος και την διακυβέρνηση και για την οικονομία και το παραγωγικό μοντέλο». «Απαιτείται μία ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση που θα κλείσει τις πληγές που άνοιξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσέθεσε.

«Κάποιοι γεννήθηκαν πορφυρογέννητοι και δεν προσπάθησαν ποτέ»

Κάποιοι γεννήθηκαν πορφυρογέννητοι και δεν προσπάθησαν ποτέ. Η Ελλάδα δεν χτίστηκε από αυτούς που ακόμη και τώρα βγάζουν τα λεφτά τους σε offshore για να μην φορολογούνται. Η Ελλάδα φτιάχτηκε από τους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής, ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο κ. Μητσοτάκης εξαπάτησε τη μεσαία τάξη»

Συνεχίζοντας ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «εξαπάτησε τη μεσαία τάξη» και εξήγησε: «Η μεσαία τάξη δεν είναι οι συνδαιτυμόνες του κ. Μητσοτάκη. Οι λιγότεροι φόροι έγιναν λιγότερα χρήματα. Οι καλύτερες δουλειές έγιναν κακοπληρωμένες δουλειές, η ασφάλεια έγινε γενικευμένη ανασφάλεια».

Ο Αλ. Τσίπρας συνέχισε ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό.

«Πρωθυπουργός των λίγων και των ισχυρών»

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ο κ. Μητσοτάκης κυβερνά για τον κομματικό του στρατό… Το επιτελικό κράτος διπλασίασε τους μετακλητούς υπαλλήλους. Ο κ. Μητσοτάκης κυβερνά μόνος σαν άλλος καίσαρας και επιστρατεύοντας τον αυταρχισμό και το δόγμα του νόμου και της τάξης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν κυβερνά για την πλειοψηφία των Ελλήνων, ούτε για εκείνους που τον εξέλεξαν αλλά για μία ελίτ λίγων και ισχυρών που τρέφεται από το δημόσιο χρήμα που επιβάλλει ρύθμιση για τα ιδιοτελή της συμφέροντα. Κάθε μέρα που περνά ο κ. Μητσοτάκης κάνει δυσκολότερη τη ζωή των Ελλήνων» ανέφερε και τόνισε:

«Ο μόνος άνεμος που θα φυσά όλο και πιο δυνατά είναι της κοινωνικής οργής και της αποδοκιμασίας».

«Ριζική τομή για νέο μοντέλο διακυβέρνησης»

«Χρειάζεται ένα νέο κράτος που δεν θα χειραγωγείται από τις ελίτ, θα είναι δίκαιο στον πυρήνα του και θα είναι μακριά από την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και την διαφθορά» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεσμεύτηκε ότι «η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει δεν θα είναι κυβέρνηση ενός κόμματος» και προσέθεσε:

Δεσμεύομαι ότι θα κόψουμε τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στο κόμμα και στο κράτος.

 • Καταργούμε τις υπέρογκες και σκανδαλώδεις αμοιβές των golden boys.
 • Δημιουργούμε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.
 • Ενισχύουμε το ΑΣΕΠ, όλες οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.
 • Η διοίκηση της ΕΡΤ και του ΑΠΕ θα διορίζονται από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και η αρμοδιότητα θα επιστρέψει στα υπουργεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τελική ευθεία για το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ στην Κομοτηνή

Μέλη της ΚΝΕ γέμισαν την πόλη με αφίσες ενώ δημιούργησαν και τοιχογραφία για τον Παύλο Φύσσα – Στις 19:30 σήμερα η έναρξη του Φεστιβάλ στην παλιά Νομική

Δημοσιεύθηκε

στις

«Κοκκίνισε» η πόλη της Κομοτηνής με τις αφίσες που καλούν στο 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ- ΟΔΗΓΗΤΗ το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου στις 19:30 στον προαύλιο χώρο της Παλιάς Νομικής. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ ήδη απ’ την Παρασκευή διαμορφώνουν το χώρο που θα υποδεχθεί το φεστιβάλ.

Μάλιστα με αφορμή την επετείου απ’ τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα απ’ τους ναζί εγκληματίες χρυσαυγίτες, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ετοίμαζαν τοιχογραφία στο χώρο του φεστιβάλ με αντιφασιστικό σύνθημα! Οι πόρτες του φεστιβάλ ανοίγουν σήμερα στις 19:30.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ: 

-7.30 μ.μ. έναρξη συζητήσεων στα στέκια.    

-8.30 μ.μ. hip-hop συναυλία με τους Dejavou crew.     

-9.15 μ.μ. χαιρετισμός από τον Νικόλα Καλομοίρη, γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Ροδόπης της ΚΝΕ.     

-9.30 μ.μ. πολιτική ομιλία από την Βιβή Δάγκα, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

 -10.15 μ.μ. συναυλία με τους Αλέξανδρο Κεβόπουλο και Αφρόκρεμα.     

-11.00 μ.μ. συναυλία με την Ιουλία Καραπατάκη. 

Οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ έχουν εντάξει στο μουσικό τους πρόγραμμα τραγούδια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που έφυγε πρόσφατα απ’ τη ζωή, αλλά τα τραγούδια του θα μας συντροφεύουν στους αγώνες του μέλλοντος. 

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχουν:

-Μαθητικό στέκι με έκθεση για τους αγώνες των μαθητών και το σχολείο που έχουν ανάγκη. Εκεί, στις 7.30 μ.μ., θα γίνει πρωτότυπο παιχνίδι «Σημάδεψε σωστά και ρίξε!» και στις 8 μ.μ. συζήτηση (small talk) «Για το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα!».     

-Φοιτητικό στέκι με έκθεση για τους αγώνες των φοιτητών και το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων.     

-Παιδότοπος και γωνιά του περιοδικού «Κόκκινο Αερόστατο». 

Ακόμη, στον χώρο του φεστιβάλ στην Κομοτηνή θα συγκεντρώνεται υλική βοήθεια για τους πυρόπληκτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: «Με ευθύνη της Βουλγαρίας η μη διέλευση τουριστικών λεωφορείων από τη Νυμφαία»

«Μέχρι σήμερα η βουλγαρική πλευρά δεν έχει προβεί στην εκτέλεση των απαραίτητων έργων βελτίωσης των υποδομών που θα επέτρεπε την απρόσκοπτη διέλευση τουριστικών λεωφορείων άνω των 3,5 τόνων» – Δημήτρης Χαρίτου: «Δεν αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης η αναβάθμιση του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ευθύνες στη βουλγαρική πλευρά για τη μη διέλευση βαρέων οχημάτων και τουριστικών λεωφορείων από τον Συνοριακό Σταθμό Νυμφαίας, επιρρίπτει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Δημήτρη Χαρίτου, την οποία συνυπέγραφαν ακόμα 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο έγγραφο, που υπογράφει ο ΥΦΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «η βουλγαρική πλευρά είχε ζητήσει, το καλοκαίρι του 2013, τη μείωση του βάρους των διερχόμενων από τη διάβαση οχημάτων σε 3,5 τόνους, αντί των 5 τόνων που είχαν αρχικά προτείνει, το οποίο είχε τότε αποδεχθεί η ελληνική πλευρά, μέχρι την εγκατάσταση γεφυροπλάστιγγας από τις αρχές της γειτονικής χώρας.

Ειδικότερα όσον αφορά τη διέλευση τουριστικών λεωφορείων από τη συνοριακή διάβαση Νυμφαία–Μακάζα, σύμφωνα με πληροφορίες μας από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Σόφια, το υφιστάμενο καθεστώς μη παροχής αδείας στα ανωτέρω οχήματα εξακολουθεί να οφείλεται στην ελλιπή διεξαγωγή έργων διαπλάτυνσης, στο βουλγαρικό τμήμα της διάβασης.

Σημειώνεται ότι, από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών, το ανωτέρω θέμα έχει επανειλημμένως τεθεί στη βουλγαρική πλευρά, τόσο από την Πρεσβεία μας στη Σόφια, όσο και σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Μέχρι σήμερα η βουλγαρική πλευρά δεν έχει προβεί στην εκτέλεση των απαραίτητων έργων βελτίωσης των υποδομών στην εν λόγω διάβαση που θα επέτρεπε και την απρόσκοπτη διέλευση τουριστικών λεωφορείων άνω των 3,5 τόνων».

Δημήτρης Χαρίτου: «Δεν αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης η αναβάθμιση του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας»

Με την αριθμ. 7670/30-6-2021 ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου είχε ζητήσει από τα συναρμόδια Υπουργεία να γνωστοποιήσουν τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν, ώστε να ολοκληρωθεί η λειτουργία του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας με την διέλευση λεωφορείων και φορτηγών μεγαλύτερων των 3,5 τόνων, με την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για το παραεμπόριο κ.α., αλλά και με την δημιουργία των αναγκαίων κτιριακών υποδομών, ώστε να καταστεί σύγχρονη και λειτουργική η σημαντική αυτή πύλη εισόδου για όλη την χώρα.

Ο Βουλευτής Ροδόπης, σχολιάζοντας την απάντηση του ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Αντί απάντησης σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, που συμβάλει στην αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της περιοχής μας, της διασυνοριακότητας, και κατ’  επέκταση στην ανάπτυξη της περιοχής, τα Υπουργεία  επιβεβαίωσαν  πως αγνοούν πλήρως τα προβλήματα του συνοριακού σταθμού και ότι δεν είναι στις προτεραιότητές τους η αντιμετώπισή τους. 

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα για θέματα που αφορούν στην αρμοδιότητά του, όπως η αναγκαιότητα ενίσχυσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης.

Ενώ τα Υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών & Μεταφορών δήλωσαν στις απαντήσεις τους αναρμόδια και παρέπεμψαν το θέμα σε άλλα Υπουργεία.  

Ενώ και το Υπουργείο Εξωτερικών, στο κύριο ζήτημα που θέσαμε – γιατί εξακολουθεί σήμερα ο συνοριακός σταθμός να λειτουργεί με την προσωρινή εξάμηνης διάρκειας ρηματική διακοίνωση του 2013 ανάμεσα στις δυο χώρες – μας έκανε γνωστό ότι όλες οι ενέργειες από Ελληνικής πλευράς εξαντλήθηκαν στην αλληλογραφία που είχε η πρεσβεία μας στην Σόφια με την γείτονα χώρα! Επίσης αναφέρθηκε σε συνομιλίες σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, που δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει στην συνέχεια η ελληνική πλευρά  για την προώθηση των αιτημάτων μας.

Δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι δεν είναι στις προτεραιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης η αναβάθμιση του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας ως βασική πύλη εισόδου της χώρας. Και ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο πρωθυπουργός στην σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της Κομοτηνής τον Φεβρουάριο του 2020 ήταν κούφια λόγια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου οι εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία

Το επόμενο διάστημα θα δημοσιοποιηθούν οι προθεσμίες υποβολής υποψηφιοτήτων

Δημοσιεύθηκε

στις

Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 θα διενεργηθούν οι «γαλάζιες» εσωκομματικές εκλογές, στις οποίες τα μέλη θα ψηφίσουν μέσω του υπολογιστή τους.

Οι επιμέρους λεπτομέρειες για την διεξαγωγή των εκλογών όσο και για τις προθεσμίες υποβολής υποψηφιοτήτων θα καθοριστούν σε εγκύκλιο που θα ακολουθήσει στο επόμενο διάστημα.

Τον Μάιο του 2018 ανακηρύχθηκαν τα μέλη της τοπικής Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας (ΔΕΕΠ) πρώην ΝΟΔΕ και οι εκλογές, βάσει καταστατικού αναμένονταν για τον Μάιο του 2020, μετά δηλαδή από θητεία 2 ετών, όμως αναβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού.

Η ΔΕΕΠ Ροδόπης στην ανακοίνωση της αναφέρει:

«Οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των μελών των νέων αιρετών διοικήσεων των οργανώσεων Δ.Ε.Ε.Π και ΔΗΜ.Τ.Ο θα διεξαχθούν την Κυριακή 24 Οκτωβρίου.

Με δελτίου τύπου που θα εκδοθεί άμεσα θα δημοσιοποιηθούν οι χρόνοι, οι τόποι, οι προθεσμίες των προβλεπόμενων ενεργειών, καθώς και οι αναγκαίες οργανωτικές και άλλες λεπτομέρειες για την διενέργεια των εκλογικών διαδικασιών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ17 ώρες πριν

Τσίπρας: «Νέα αρχή στη χώρα με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή»

ΕΛΛΑΔΑ17 ώρες πριν

Μαζική αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι στη μνήμη του Παύλου Φύσσα

TΟΥΡΚΙΑ1 ημέρα πριν

Τουρκία: «Η Ελλάδα έφτιαξε τον φράχτη στον Έβρο για τα τουρκικά τανκς και όχι για τους πρόσφυγες»

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Νέο επεισόδιο μεταξύ Έλληνα και Τούρκου ψαρά στους Φούρνους Ικαρίας

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Επίθεση με βιτριόλι: «Προσπάθησε να με σκοτώσει, απέδειξε πόσο δειλή είναι»

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Κατερίνη – Γονείς: «Σατανικά τα τεστ και οι μάσκες, δεν άφησαν την κόρη μας να μπει στο σχολείο»

ΕΒΡΟΣ5 ημέρες πριν

Διακινητές επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα πάνω από 60 μετανάστες

TΟΥΡΚΙΑ5 ημέρες πριν

Προκλητικό ντελίριο Ερντογάν: «Πριν 100 χρόνια πετάξαμε τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης»

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ6 ημέρες πριν

Οντέρ Μουμίν: «Να καταστήσουμε τον Δήμο Ιάσμου ως τόπο ειρήνης»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 ημέρες πριν

Δημήτρης Χαρίτου: «Είναι ανάγκη τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x