ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΡΟΔΟΠΗ

Ενημέρωση Καταναλωτών για τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή εποχή τηλεόρασης

FoniRodopis

Η Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης μετά από αναλυτική ενημέρωση που της έγινε από διευθύνοντες παράγοντες της Digea στις 20/9/2010 θεωρεί αναγκαία την επίσημη ενημέρωση των μελών και καταναλωτών για τα οφέλη και τις παγίδες κατά την περίοδο μετάβασης από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή απόφαση της Παγκόσμιας Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) και με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι Ευρωπαϊκές Χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προτρέπονται να σταματήσουν την προβολή αναλογικών προγραμμάτων μέχρι το 2012. Έτσι, από τις 19 Νοεμβρίου 2010 θα ξεκινήσει και στην περιοχή της Ροδόπης. Η μετάδοση των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας με ψηφιακό σήμα θα γίνεται από την τοποθεσία Πλάκα της Αλεξανδρούπολης.

Στα πλαίσια της προστασίας του καταναλωτικού κοινού η Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης θεωρεί απαραίτητο την ενημέρωση για την χρησιμοποίηση μιας υπηρεσίας που θα αλλάξει τα δεδομένα σε ένα από τα μαζικότερα μέσα επικοινωνίας στη χώρα μας.

Οι βασικές συμβουλές που θα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές είναι:

1. Δεν χρειάζεται να αντικαταστήσουμε την παλιά μας συσκευή τηλεόρασης.

2. Οι τελευταίας τεχνολογίας τηλεοράσεις που αγοράστηκαν πριν το 2009 συνήθως δεν διαθέτουν ενσωματωμένο δέκτη MPEG4 ο οποίος χρειάζεται για τη λήψη του ψηφιακού σήματος. Προμηθευόμαστε λοιπόν ένα αποκωδικοποιητή με πρωτόκολλο συμπίεσης MPEG4.

3. Η τιμή των αποκωδικοποιητών στην πόλη μας αρχίζουν από τα 49€ και είναι δύο τύπων:

α) SD ή μόνο με έξοδο Scart ο οποίος προτείνεται για τις παλιές τηλεοράσεις τύπου CRT (κουτιά),
β)HD ή με HDMI έξοδο, ο οποίος προτείνεται για τηλεοράσεις LCD ή Plasma (επίπεδες τηλεοράσεις).

4. Θα πρέπει να στρέψουμε την κεντρική κεραία της οικοδομής μας προς την Πλάκα Αλεξανδρούπολης για να είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε το ψηφιακό σήμα.

5. Οι αποκωδικοποιητές MPEG4 καλύπτουν και τις προδιαγραφές MPEG2. Δεν ισχύει όμως το αντίστροφο.

6. Θα πρέπει να τηρείτε τις αρχές αγοραπωλησίας του Αστικού Κώδικα να ζητάτε απόδειξη και να απαιτείτε εγγύηση επιστροφής χρημάτων ή αντικατάστασης σε περίπτωση μη συμβατότητας με τη συσκευή σας.

7. Δεν υπάρχει καμιά υποχρέωση πληρωμής για την υπηρεσία λήψης των ψηφιακών καναλιών. Δεν πληρώνουμε λοιπόν καμιά συνδρομή!

8. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα προμήθειας κάρτας μετατροπέα module MPEG4 που ενσωματώνεται στις τηλεοράσεις που έχουν είσοδο Common Interface (CI)

9. Για την λήψη ψηφιακών καναλιών μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή απαιτείται η προμήθεια USB Tuner που περιλαμβάνει εσωτερική κεραία και τηλεχειριστήριο.

10. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ώστε νε μην εξαπατηθείτε από εταιρείες τηλεμαρκετινγκ που παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι της Digea, παρέχοντας σε προνομιακές τιμές αποκωδικοποιητές ή νέες τηλεοράσεις επειδή πρόκειται «να χαθεί το τηλεοπτικό σας σήμα». Η Digea παρέχει υπηρεσία και δεν εμπορεύεται αποκωδικοποιητές.

11. Τέλος προτρέπονται οι καταναλωτές σε έρευνα αγοράς πριν προβούν στην αγορά αποκωδικοποιητών ώστε να επιτύχουν πιο συμφέρουσες τιμές.

Η ενημέρωση του καταναλωτή σχετικά με το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης θα συνεχίσει με επιπλέον δελτία τύπου αλλά και με ενημερωτικές εκδηλώσεις και ημερίδες που πρόκειται να προγραμματιστούν με την αρωγή της Digea.

Η Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης εκτιμά θετική την επιλογή της περιοχής μας για την έναρξη της ψηφιακής εκπομπής αμέσως μετά τα μεγάλα αστικά κέντρα, σε συνδυασμό με την δυνατότητα επιλογής που έχει ο καταναλωτής – τηλεθεατής της Ροδόπης για τη παράλληλη λήψη και αναλογικού σήματος, πράγμα που δεν επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, προς το παρών τουλάχιστον.

Η ιδιαιτερότητα της περιοχής μας με την ξεχωριστή κοινωνικοπολιτική κουλτούρα και τις απομακρυσμένες περιοχές με αδύνατο αναλογικό σήμα θεωρούμε ότι είχε ανάγκη για καθαρό ποιοτικό και αναβαθμισμένο ελληνικό τηλεοπτικό σήμα.

Η Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης δέχεται καταγγελίες στο τηλέφωνο: 25310 35 2222.

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

FAST FOOD1 ημέρα πριν

FaceFood

Αν έχεις όρεξη για φαγητό εδώ έχει γύρο πάντα φρέσκο και ποιοτικό

COFFEE1 ημέρα πριν

Coffee Nuts

Διάφορες ποικιλίες espresso και καφέ φίλτρου

ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΡΟΥΧΩΝ1 ημέρα πριν

Στεγνοκαθαριστήριο «Ηλιαχτίδα»

Στεγνό καθάρισμα – Μειωμένες τιμές – Παραλαβή παράδοση κατ’ οίκον

ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ - ΦΩΤΟΤΥΠΙΚΑ3 ημέρες πριν

Φωτοτυπικό Κέντρο «Ο Πόντος»

Οτιδήποτε χρειάζεστε στο χώρο των φωτοτυπιών και φωτοαντιγράφων, άμεσα και αποτελεσματικά, πάντα στις πιο φιλικές τιμές

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ3 ημέρες πριν

«Ο Φούρνος του Παππού»

24 ώρες ανοιχτά – Απολαύστε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας υπέροχο παραδοσιακό ψωμί και πλούσια ποικιλία σφολιατοειδών

ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΡΟΥΧΩΝ2 εβδομάδες πριν

Στεγνοκαθαριστήριο 5min

Άμεση εξυπηρέτηση – Απόλυτη καθαριότητα – Οικονομικές τιμές – Σεβασμό στον πελάτη

ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΑ4 εβδομάδες πριν

Ιχθυοπωλείο – Ψητοπωλείο Ελευθερίου

Ολόφρεσκα ψάρια στις καλύτερες τιμές. Αναλαμβάνουμε το ψήσιμο και την παράδοση των ψαριών σας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2019 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ