ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ροδόπης : «Ο κ. Στυλιανίδης ξεπέρασε τον καταδικασμένο παλαιοκομματικό του εαυτό»

Άμεση ήταν η απάντηση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης στα όσα καταλόγισε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη συνέντευξη του ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης. Στην απάντηση αναφέρονται αναλυτικά πως :

«Ο Βουλευτής Ροδόπης της Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανίδης ξεπέρασε τον καταδικασμένο παλαιοκομματικό εαυτό του. Πριν μια βδομάδα συκοφάντησε με ψεύδη την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διοχετεύοντας, κατά τα φαινόμενα, σε αθηναϊκή εφημερίδα μια αλυσίδα ανακριβειών για το δήθεν πλούσιο έργο της Ν.Δ. στη Ροδόπη το οποίο δήθεν απαξιώνεται σήμερα από το ΠΑΣΟΚ. Χθες, θορυβημένος από την απόλυτη επιτυχία της παρουσίασης του κυβερνητικού έργου και της προοπτικής του από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και Βουλευτή Ροδόπης Γιώργο Πεταλωτή, σε ανοικτή εκδήλωση πριν μία εβδομάδα, έσπευσε να επαναλάβει στην πόλη μας τα μονότονα και ρηχά επιχειρήματα της Ν.Δ., στο ασφαλές περιβάλλον μιας συνέντευξης Τύπου.

Θα του θυμίσουμε μια φράση του πολιτικού του φίλου και κουμπάρου του, τέως πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος απρεπέστατα είχε μέσα στη Βουλή απαντήσει κάποτε στην κριτική του σημερινού Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τη φράση «λαγός τη φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του».  Του την υπενθυμίζουμε του κ. Στυλιανίδη για να κατανοήσει ότι τώρα πιθανότατα στη θέση του λαγού βρίσκεται ο ίδιος. Και το γεγονός ότι η έκφραση αυτή σαφώς και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε μια πολιτισμένη αντιπαράθεση, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιες φορές δεν  αποδίδει απόλυτα την πραγματικότητα.

Στις δύσκολες αυτές ώρες της εθνικής προσπάθειας για την ανάταξη της οικονομίας, ενόψει μάλιστα των κρίσιμων εκλογών του «Καλλικράτη», δηλαδή μιας ακόμα μεγάλης μεταρρύθμισης του ΠΑΣΟΚ, από εκείνες που ποτέ δεν μπόρεσε να εφαρμόσει η Ν.Δ., δεν σκοπεύουμε να εμπλακούμε σε μια δημόσια κοκορομαχία από αυτές που αποξενώνουν τους πολίτες από τα κοινά. Δεν μπορούμε όμως ως κόμμα να αφήσουμε ασχολίαστη την προσπάθεια του κ. Στυλιανίδη να στρεβλώνει την πραγματικότητα.

Να απαιτεί να ολοκληρωθούν έργα που δεν μπόρεσε επί 5,5 χρόνια παρά μόνο να … δρομολογήσει ο ίδιος. Όταν είχε την πολυτέλεια να κυβερνά σε μια εποχή πρακτικά ανεξάντλητων πόρων – έστω και δανεικών – που τελικά σπαταλήθηκαν από τη Ν.Δ. Για να κληρονομήσει το ΠΑΣΟΚ ένα δημοσιονομικό χάος και παρ΄ όλα αυτά να εξακολουθεί να στηρίζει τις ανάγκες της ελληνικής περιφέρειας. Κύριε Στυλιανίδη και ακόλουθοί του στην τοπική Ν.Δ., ο λαός ξέρει. Από τάξιμο κανείς δεν έπαθε κάτι, το δόσιμο είναι το δύσκολο.

Τολμά ο κ. Στυλιανίδης να κατηγορεί με αμετροέπεια – αμετανόητος και αλαζόνας, με την αφελή ψευδαίσθηση ότι βρίσκεται ακόμα στην κορωνίδα του πολιτικού συστήματος – την προσφορά του Γιώργου Παπανδρέου στην αντιμετώπιση του άμεσου κινδύνου χρεοκοπίας της πατρίδας μας.

Το κάνει εξυμνώντας παραπειστικά και ύπουλα, ως υπεύθυνη στάση την δραπέτευση του κ. Καραμανλή από την εξουσία. Εμείς αναρωτιόμαστε:  Άραγε ποια να ήταν η αιτία για να προκύψει από το 2004 έως το 2009 η χαρακτηριστικά χειρότερη διακυβέρνηση του τόπου μας μεταπολιτευτικά;

Δηλαδή η Ν.Δ. του κ. Καραμανλή; Τεμπελιά, ασχετοσύνη, άγνοια, ανικανότητα, σκοπιμότητα, αδιαφορία, ανηθικότητα ή ανωριμότητα; Άγνωστο αν ήταν κάτι από αυτά ή όλα μαζί. Καλούμε όμως  τον κ. Στυλιανίδη να συνειδητοποιήσει ότι ο ελληνικός λαός αποδοκίμασε εκκωφαντικά και συνολικά την Κυβέρνηση της Ν.Δ., πεισμένος από την όρεξη, το δυναμισμό, το πρόγραμμα και την πολιτική ιστορία και φιλοσοφία του Γιώργου Παπανδρέου και της ανανεωμένης σύγχρονης κεντροαριστεράς που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ. Και δεν θα διαψευσθεί για την επιλογή του. Όσο κι αν επιχειρείτε να τον αποπροσανατολίσετε με τίτλους των δήθεν τοπικών έργων σας τα οποία δήθεν απαξιώνονται από το ΠΑΣΟΚ.

Κύριε Στυλιανίδη γνωρίζετε πολύ καλά ότι όσο κι αν διαστρεβλώνετε την φράση «τα λεφτά υπάρχουν», δεν αποτέλεσε αυτή την αιτία της εκλογικής καταδίκης σας πανελλαδικά και στη Ροδόπη μόλις ένα χρόνο πριν. Δεν κρίνονται οι εκλογές από μία φράση.

Δεν είναι τόσο ανώριμος ό λαός, ο οποίος στην αναμέτρηση του 2009 διέκρινε και επιβράβευσε τη θετική και υπεύθυνη πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ.  Σε αντιδιαστολή με τα παλαιοκομματικά πανηγύρια τύπου … προαστιακού Ροδόπης που στήνατε εσείς για να αλιεύσετε ψήφους στη βάση καθαρά προπαγανδιστικής λογικής. Και συνεχίζει να επιβραβεύει την υπεύθυνη και δημιουργική πολιτική πρόταση και πράξη του ΠΑΣΟΚ.

Και μη νομίζετε κ. Στυλιανίδη ότι το παλιό … οτομοτρίς μπορεί να στοιχειοθετήσει κάποιο ιδιαίτερο … «έργο» σας για τη Ροδόπη. Με επικοινωνιακή κατάχρηση της ορολογίας «προαστιακός» για τους «ιθαγενείς» ώστε να παραπέμπει στο μεγάλο έργο του προαστιακού στο λεκανοπέδιο. Ένα δήθεν «έργο» σας που ξεκίνησε ένα μήνα πριν τις εκλογές του 2009 και μέσα σε ελάχιστους μήνες λειτουργίας «επέτυχε» να φεσώσει τον ελληνικό λαό με 1.000.000 € ζημίες αφού η πληρότητά του ήταν … 3% και τα έσοδά του … 14.000 € έναντι εξόδων 1.100.000 €!!!!

Κύριε Στυλιανίδη πολιτική, απολογισμός, κριτική, δεν γίνονται με τη μονότονή χρήση κούφιων όρων όπως «δρομολογήσαμε». Αυτά ταιριάζουν σε «κούφια» πολιτικά στελέχη.

Ούτε με ψευδή και ανεξέλεγκτη χρήση όρων όπως «διασφαλίσαμε», «εγκρίναμε», «στηρίξαμε», «μελετήσαμε» κτλ. Πρόκειται για ακραία επίδειξη πολιτικού θράσους, υποκρισίας και ύβρεως όταν εγκαλείς το ΠΑΣΟΚ και την Κυβέρνησή του για «ακύρωση», «πάγωμα», «αναβολή», «καθυστέρηση», «εγκατάλειψη» δικών σου ακάλυπτων επιταγών χωρίς αντίκρισμα και υποσχέσεων – φαντάσματα.

Κάθε νοήμονας πολίτης επίσης μπορεί να αντιληφθεί πως ό,τι δεν έγινε σε 5,5 χρόνια του απόλυτου ΝΔκράτη άρχοντα της περιοχής μας δεν μπορεί εκ τω πραγμάτων να  ολοκληρωθεί σε μόλις ένα χρόνο και μάλιστα σε μια χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Την αδικείτε κ. Στυλιανίδη αυτή τη νοημοσύνη. Αλλά να ξέρετε ότι εκτός από το μνημόνιο υπάρχει και η μνήμη των πολιτών για αυτούς που τους προσβάλλουν. Και δεν θα σας διασώζει πάντα το ελλειμματικό πολιτικό βάρος των ανθυποψηφίων σας στα ψηφοδέλτια που συμμετέχετε.

Κύριε Στυλιανίδη οι ανακρίβειες του τύπου «το ΠΑΣΟΚ ακύρωσε την εγκεκριμένη απ’ το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ανάπλαση της Λέσχης Κομοτηναίων» – η οποία μάλιστα σύμφωνα με την ιστοσελίδα σας «χρηματοδοτείται» κιόλας, δεν αποτελούν αντιπολίτευση.

Ελέγχονται απλά ως ψεύδη γιατί αν ερωτούσατε στις αρμόδιες υπηρεσίες και όχι τα κομματικά σας πιόνια, θα διαπιστώνατε ότι ποτέ δεν ακυρώθηκε μια τέτοια έγκριση – φάντασμα. Είστε ανενημέρωτος όταν λέτε ότι «το ΠΑΣΟΚ εγκατέλειψε τις εργατικές κατοικίες στο Δήμο Μαρώνειας και καθυστερεί απαράδεκτα την παράδοση ή την ολοκλήρωση τους» και δεν μπαίνετε καν στον κόπο να συνεργασθείτε με το φιλικό πολιτικά προς εσάς νυν Δήμαρχο Μαρώνειας για να σας ενημερώσει για τις προσπάθειες του ΟΕΚ να επιλύσει το θέμα του βιολογικού καθαρισμού με το Δήμο, πρόβλημα που μας κληρονομήθηκε.

Τα δε εντυπωσιακά σας πυροτεχνήματα για «ενίσχυση του Δημοκριτείου» έπρεπε να συνοδεύονται και από χρηματοδότηση. Για την οποία κατά την προσφιλή σας συνήθεια δεν είχατε προβλέψει. Αντί να συγχαρείτε την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τη μερική μεν, επαρκή και ρεαλιστική δε, χρηματοδότηση των αναγκών του ΔΠΘ, την εγκαλείτε πρακτικά για τη γενναία επιλογή της να διοχετεύσει τους πεπερασμένους πόρους που αφήσατε για την περιοχή μας, στις επείγουσες ανάγκες της Αθμιας και Βθμιας Εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένης της καλής και αναβαθμισμένης λειτουργίας των ολοημέρων).

Είναι τυχαίες άραγε οι απαξιωτικές αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας από το ίδιο το Πανεπιστήμιο σχετικά με την ξεπερασμένη λογική της πρόχειρης ανάπτυξης νέων τμημάτων; Το «πετάμε και καμιά δρομολόγηση και γενναία χρηματοδότηση, να’ χουμε να λέμε» δεν αποτελεί πολιτική και μάλιστα εκπαιδευτική κ. Στυλιανίδη. Τυχοδιωκτισμός είναι.

Η πολιτική αγυρτεία έχει και τα όριά της κ. Στυλιανίδη. Για κάθε ένα από τα σημεία που επιλέξατε να αναφερθείτε για τη Ροδόπη υπάρχει αποστομωτική απάντηση. Και για το φράγμα Ιασίου το οποίο είναι προφανώς ανολοκλήρωτο αφού ήταν να ολοκληρωθεί από το Γ’ ΚΠΣ έως 30-6-2009, από τη δική σας δηλαδή περίοδο (!!!) πράγμα που δεν έγινε.

Ευτυχώς με πολύ δουλειά εντάχθηκε ως «γέφυρα» στη νέα προγραμματική περίοδο από το ΠΑΣΟΚ και εξελίσσεται κανονικαά. Αντί να κάνετε αυτοκριτική ζητάτε και τα  ρέστα; Γνωρίζετε κ. Στυλιανίδη ότι το φράγμα Ιάσμου δεν παγώνει αλλά βρίσκεται σε πρόοδο και ότι το ΥΠΕΚΑ την τρέχουσα περίοδο ασχολείται με μελέτη διαχείρισης υδάτινων πόρων και περιβάλλοντος;

Εσείς προκειμένου να αντιπολιτευτείτε το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσετε και τα εγκαίνιά του τα ερχόμενα Χριστούγεννα όπως το πάτε. Βρίσκεται στην αντίληψή σας κ. Στυλιανίδη ότι τα σχολικά έργα δεν πάγωσαν αλλά αντίθετα η Περιφέρεια παρακαλά για εξεύρεση έργων σχολικής στέγης για το ΕΣΠΑ, που να συγκεντρώνουν όμως προϋποθέσεις ωριμότητας, όπως οικόπεδο;

Ότι το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν πάγωσε το Γυμναστήριο του 2ου Λυκείου αλλά αντίθετα από τη δική σας ανεμελιά φρόντισε να ολοκληρώσει πρόσφατα την οικοδομική άδεια και εντός των ημερών υπογράφει τη σύμβαση με τον ανάδοχο; Πόση παραπλάνηση παράγει το επικοινωνιακό σας επιτελείο;

Το πολιτικό θράσος όμως του Βουλευτή Ροδόπης της Ν.Δ. δεν έχει όρια. Τολμά να ακουμπά θέματα όπως το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα του Νοσοκομείου Κομοτηνής του οποίου η ταχύτατη αναδιοργάνωση και εξορθολογισμός διαχείρισης τον εκθέτουν ως βασικό εκπρόσωπο της προηγούμενης Κυβέρνησης, η οποία το απαξίωσε πλήρως και το καθήλωσε στη  μιζέρια και την ανυποληψία.

Τον θορυβούν και του προκαλούν αμηχανία οι ενέργειες και η πολιτική βούληση του ΠΑΣΟΚ να προωθήσει έμπρακτα, και όχι στα λόγια, την κατασκευή του νέου Νοσοκομείου. Ο πανικός του μεταφράζεται σε αόριστες κατηγορίες περί «καθυστερήσεων». Παγιδεύεται δε επιρρίπτοντας ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για αποφάσεις της Δικαιοσύνης!!!!

Τέτοιος σεβασμός στους θεσμούς… Αλλά τι να περιμένεις από αυτούς που φυγομαχούν πολλάκις μέσα στη Βουλή για να συγκαλύψουν «θεσμικά» και να αποφύγουν τις αποκαλύψεις για τις ύποπτες και άμεσα ζημιογόνες δραστηριότητες της παράταξής τους;

Παρόλο που είναι πολύ εύκολο, δεν συνεχίζουμε να απαριθμούμε και να καταρρίπτουμε σημείο προς σημείο την αστήρικτη κριτική του κ. Στυλιανίδη. Ούτε για το εντός χρονοδιαγράμματος εκτελούμενο έργο του κάθετου άξονα, στην ανάπτυξη του οποίου κατά τον κ. Στυλιανίδη απαγορεύονται θετικές τεχνικές και λειτουργικές βελτιώσεις κάποιων αρχικών ατελειών.

Ο ισχυρισμός του ότι θα ήταν έτοιμο στις αρχές του 2011 έχει άλλωστε ξεγυμνωθεί  τεκμηριωμένα από το ΠΑΣΟΚ ήδη προτού αναλάβει την εξουσία. Ούτε για το … αεροδρόμιο «Μπακάλμπασης» που ολοκληρώνει τις φαντασιώσεις του να … προσφέρει στη Ροδόπη. Ούτε για την καπηλεία της δημιουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου. Απαιτείται πολύς χώρος και εξειδικευμένες αναφορές. Απλά να σας κάνουμε κάποιες προτάσεις:

Ξεχάσατε στην ρητορική σας, όπως την πληροφορηθήκαμε, να αναφερθείτε στον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Γιατί; Δεν «καθυστερεί» και δεν «ακυρώνει» κι αυτό το έργο το ΠΑΣΟΚ; Πώς σας ξέφυγε;

Αφού όπως λέτε «ήσαστε συνεπείς απέναντι στους εργαζόμενους της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας και ρυθμίσατε τα χρέη της ΕΑΣ Ροδόπης και διασφαλίσατε χρηματοδότηση για τους απλήρωτους εργαζόμενους» γιατί δεν κάνετε και μια ανοικτή εκδήλωση για τα θέματα αυτά;

Ωστε να κοιτάξετε τους εργαζόμενους στα μάτια και να εξηγήσετε σε αυτούς, αλλά και σε όλο το λαό της Ροδόπης, δημόσια και  αναλυτικά την … πλούσια και ευεργετική σας επέμβαση. Καθώς και τι θα κάνετε για αυτούς αν γίνετε κάποτε Κυβέρνηση.

Κύριε Στυλιανίδη, στο πρόσωπό σας η Ροδόπη βρήκε την πιο ακραία και πελατειακή έκφραση της φαύλης Δεξιάς των ημετέρων, των κολλητών και του βολέματος εις βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας. Με το φερετζέ της «αδικημένης Ροδόπης» προσπαθήσατε και χθες να διασκεδάσετε τα οφθαλμοφανή εγκλήματα εγκλωβισμού σε ομηρία πολλών συμπολιτών μας, που τους διευκολύνατε χαριστικά να τοποθετηθούν σε προσωρινές πελατειακής λογικής θέσεις εργασίας, οι οποίες υπονόμευσαν την ανάγκη να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία τα οξύτατα προβλήματά της, αν και πράγματι μπορούσε. Περηφανεύεστε μάλιστα για τα ρουσφέτια σας δήθεν γιατί «ευνοούνται οι συντοπίτες σας». Πόσο χαμηλά πέφτετε.

Εκτός του ότι κατάφωρα αδικούνται όσοι δεν σας προσκύνησαν αναξιοπρεπώς στο πολιτικό σας γραφείο για να απολαύσουν τη θαλπωρή του ειδικού σας ρουσφετολογικού ενδιαφέροντος, ξεθεμελιώνετε κάθε έννοια χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος.

Η στάση σας «διορίζω όποιον θέλω και όποτε θέλω όπου θέλω» ξεχαρβαλώνει την κοινωνία. Αλλά εσάς σας ενδιαφέρει η προσωπική ψηφοθηρία και όχι η κοινωνική ειρήνη, η κοινωνική εμπιστοσύνη, η κοινωνική ευημερία. Δεν είστε ως παράταξη μόνο βασικοί υπεύθυνοι και πρωταθλητές για τις παθογένειες της χώρας, αλλά και αμετανόητοι.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ θα απασφαλίσουμε όμως τις ωρολογιακές βόμβες που μας κληρονομήσατε σε πλήθος θεμάτων, και θα λύσουμε τα προβλήματα με τρόπο δίκαιο και λειτουργικό. Με σεβασμό στους πολίτες και το μέλλον του τόπου. Χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι είμαστε θαυματοποιοί.

Κύριε Στυλιανίδη

Υπερασπίζεστε το ευφυολόγημα περί μη ύπαρξης σκανδάλου του Βατοπεδίου.

Υπερασπίζεστε το έργο ενός … χαλαρού πρώην πρωθυπουργού και ενός εκτός τόπου και χρόνου αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης, αδικώντας το Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ που πασχίζουν εκτός ανθρώπινων αντοχών να διασώσουν τη χώρα.

Δεν έχετε καν την τσίπα να απολογηθείτε γιατί τα κατ΄ εσάς 10 δις ετησίως σπατάλη που όπως ισχυριζόσασταν παραλάβατε από το ΠΑΣΟΚ το 2004, πολλαπλασιάστηκαν ραγδαία τη δική σας περίοδο.

Δημιουργείτε μια τοπική προσωπική σας ατζέντα, χωρίς κανένας να αξιολογήσει σοβαρά τον ειρμό, τη συνοχή και την χρησιμότητά της, και αποθεώνετε το αυτονόητο και το σύνηθες ως κάτι που εξασφάλισε το … μαγικό σας ραβδί. Αναδεικνύετε τις φαντασιώσεις σας ως έργο που δήθεν απαξιώνει και καταστρέφει το ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τις δικές σας  προτεραιότητες, όπως τις ονειρεύεστε στο βαθύ πολιτικό σας ύπνο. Το ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη και παντού στην Ελλάδα σχεδιάζει, μελετά, αποφασίζει και υλοποιεί με σεβασμό στις ανάγκες των πολιτών και του τόπου.

Οι πολίτες της Ροδόπης και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι έτοιμοι να εμπιστευθούν στις επερχόμενες εκλογές, για μία ακόμη φορά, το μέλλον του τόπου σε αυτούς που και θέλουν και μπορούν. Και σέβονται το δημόσιο χρήμα και τη νοημοσύνη τους. Θα επιλέξουν τα δυναμικά ψηφοδέλτια που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Και θα στείλουν το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα ότι το θράσος απωθεί και δεν συγκινεί.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε χθες ξανά καθαρές απαντήσεις σε όσους κατέστρεψαν την Ελλάδα.

Σώσαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία όταν οι άλλοι λιποτάκτησαν επειδή σχεδόν τη χρεοκόπησαν.

Δεν υπολογίζουμε κανέναν μπροστά στο δημόσιο συμφέρον.

Οι θυσίες πιάνουν τόπο. Κερδίσαμε μάχες, όχι ακόμα τον πόλεμο. Η πορεία σωτηρίας και αναμόρφωσης συνεχίζεται. Προχωράμε μπροστά – οι «εμπρηστές» θέλουν επιστροφή στο καταστροφικό παρελθόν.

Καληνύχτα κύριε Στυλιανίδη

Υ.Γ. Μετά το Αλ Τσαντίρι της ερχόμενης Τρίτης, μπορεί κάθε Ροδοπαίος να συνεχίσει να ξεκαρδίζεται. Μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.e-stylianidis.gr, την επίσημη δηλαδή του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Γέλωτας, έστω και πικρός, εγγυημένος.

Μια μικρή δόση περιήγησης στα «έργα» του μεγάλου πολιτικού άνδρα της Ροδόπης, όπως παρουσιάζονται από τον ίδιο, θα αρκέσει για ένα μικρό διάλειμμα από τη μαζική κατάθλιψη της δύσκολης καθημερινότητας που έχει προκαλέσει για τους πολίτες η Ν.Δ., και την οποία αντιμετωπίζει με επιτυχία και υπευθυνότητα το ΠΑΣΟΚ».

Διαφήμιση
1 Σχόλιο
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Νεότερα
Παλαιότερα Δημοφιλή
Inline Feedbacks
View all comments
tasos
10 έτη πριν

Λαλίστατο το κίνημα σε επίπεδο Κομοτηνής.Για τη στελεχάρα του που ασπάζεται τη λευκή ημισέληνο σε κόκκινο φόντο, τη γλυκύτατη κα Σιμπέλ όμως μούγκα στη στρούγκα, για την Ειδική γραμματέα, της αντεθνικής παιδείας που χαριεντίζεται με τους “Τούρκους” της Θράκης στην Ευρώπη επίσης μούγκα.Τα σχόλια δικά σας…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άκης Σκέρτσος: «Μέτρα θα υπάρχουν μόνο για τους ανεμβολίαστους»

«Εκείνοι που θα επιμείνουν να μένουν ανεμβολίαστοι πρέπει να ξέρουν ότι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, κοινωνικοποιούνται, ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self testing από την 1η Ιούλιου, τόνισε ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας σήμερα το πρωί στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Mega «Mega Σαββατοκύριακο». Επίσης, αναφέρθηκε στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, στις διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους, στα self test αλλά και την προοπτική εμβολιασμών σε παιδιά.

Για τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους

Όταν ρωτήθηκε για τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους, ο κ. Σκέρτσος απέρριψε κατηγορηματικά τον όρο «προνόμια» και εξήγησε ότι αυτό το οποίο έχει συμβεί εδώ και ενάμισι χρόνο είναι ότι «εφαρμόζουμε μέτρα δημόσιας υγείας τα οποία έχουν περιστείλει τα δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε ένα ύψιστο αγαθό: την υγεία των πολλών και ειδικά των πιο ευάλωτων. Από τη στιγμή που εμβολιάζονται όμως οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να επανέλθουν στην κανονική τους ζωή. Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουν οι ανεμβολίαστοι είναι ότι όσο μεγαλώνει ο βαθμός ανοσίας της κοινωνίας και πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος να νοσούν οι πιο ευάλωτοι από μας και να επιβαρύνουν το Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν ξανά, από το φθινόπωρο για παράδειγμα, καθολικά μέτρα, τα οποία θα περιορίζουν τις ζωές των εμβολιασμένων. Μέτρα θα υπάρχουν ως προς τη δημόσια υγεία αλλά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους».

Κατ’ επέκταση όπως τόνισε εκείνοι που θα επιμείνουν να μένουν ανεμβολίαστοι πρέπει να ξέρουν ότι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, κοινωνικοποιούνται, ψυχαγωγούνται, διασκεδάζουν.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε ότι «πρέπει για να μιλήσουμε για την επιστροφή σε κάποιες δραστηριότητες να εξασφαλίσουμε σαν απαραίτητη προϋπόθεση και συνθήκη την καθολικότητα στον εμβολιασμό. Πρέπει δηλαδή όλοι οι πολίτες να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο εμβόλιο ώστε να μπορέσουμε να εξετάσουμε μέτρα δημόσιας υγείας σαν αυτά που περιγράφετε. Δεν είμαστε ακόμη εκεί». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «υπολογίζεται πως γύρω στο τέλος Ιουνίου, αφού την επόμενη εβδομάδα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους 18+ θα έχουμε προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση και από τα μέσα Ιουλίου και μετά θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε ένα τέτοιο πλαίσιο».

Οι εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν από το self testing από τον Ιούλιο

Στην συνέχεια, ζητήθηκε να σχολιάσει τι θα ισχύσει τελικά με τα self test όσον αφορά την υποχρεωτικότητα αλλά και τη διάθεσή τους, ο κ. Σκέρτσος είπε πως «Ξεκινήσαμε από τις 12 Απριλίου, έχουν διατεθεί έως σήμερα 27,5 εκατομμύρια self test σε 4,5 εκατομμύρια Έλληνες κι αυτό έχει βοηθήσει σε μία ραγδαία αποκλιμάκωση, με τη βοήθεια προφανώς και του εμβολιασμού και της ανοσίας που χτίζεται στον πληθυσμό, σε μια ραγδαία αποκλιμάκωση των θετικών κρουσμάτων covid (75% μέσα σε δύο μήνες πτώση στα κρούσματα, 65-70% πτώση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, σημαντική αποκλιμάκωση του δείκτη θετικότητας)».

Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες της Ευρώπης που πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή τα περισσότερα τεστ και θυμίζω ότι αυτή ήταν η βασική κατεύθυνση, ότι «πρέπει να κάνετε πολλά τεστ σε μαζική κλίμακα για να μπορείτε να ελέγχετε τον ιό. Άρα έχουμε θετικότητα αυτή τη στιγμή στο 0,2 με 0,3 % του πληθυσμού χάρη στην αυτοδιάγνωση και φυσικά χάρη και στους στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ. Συνεπώς είναι μια πετυχημένη πολιτική δημόσιας υγείας η οποία αγκαλιάστηκε από τη μεγάλη μάζα των πολιτών. Δηλαδή 70% με 80% των δικαιούχων πολιτών, παίρνουν το τεστ, και το δηλώνουν στην πλατφόρμα».

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ευχαρίστησε τους φαρμακοποιούς, ξεχωριστά και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που επί δύο μήνες όπως είπε έχουν συντρέξει και έχουν βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια. Από κει και πέρα επιμέρους παραφωνίες και παρεξηγήσεις μπορεί να υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο κι αυτό είναι κατανοητό. «Αλλά κάνουμε μία συμφωνία κυρίων εδώ και δύο μήνες», είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως ήταν μια προσωρινή συμφωνία με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών για δύο μήνες.

«Στις 19 του μηνός ολοκληρώνεται αυτή η συμφωνία και είχαμε μία δήλωση από την πλευρά του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ότι αποχωρούν από τη συμφωνία και αυτό πρέπει να ακουστεί. Από κει και πέρα όμως επειδή η Πολιτεία θέλει να συνεχίσει αυτή την πετυχημένη πολιτική και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συνομιλούμε κι έχουμε καλέσει σε διάλογο την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών την επόμενη Τετάρτη για να δούμε αν θέλουν να συνεχίσουν να τα παρέχουν, όσο αυτό μπορεί να γίνει. Για μας απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχιστεί η συνεργασία με τους φαρμακοποιούς είναι η υπηρεσία να παρέχεται στο σύνολο της επικράτειας. Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα ο σύλλογος στην Αχαΐα έχει δηλώσει ότι σταματάει τη διάθεση. Για μας αυτό είναι πρόβλημα. Δεν θα αφήσουμε προφανώς ακάλυπτους τους πολίτες της Αχαΐας. Έχουμε βρει άλλο τρόπο και θα διατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα σε σχολεία. Λύσεις και κανάλια διανομής υπάρχουν και το κράτος θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλιστεί η διάθεση στους δικαιούχους».

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε στο σημείο αυτό πως μέχρι το τέλος του μήνα υπάρχει κάλυψη αφού η διανομή έγινε τώρα για τρεις εβδομάδες ώστε να μην επιβαρύνονται και τα φαρμακεία με πολλές επισκέψεις. «Για τον Ιούλιο θα περιορίσουμε την πολιτική σε πιο στοχευμένες ομάδες διότι έχουμε πλέον πολύ υψηλότερο εμβολιασμό, πολύ χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο άρα μικρότερη ανάγκη για τόσο εκτεταμένο testing. Συνεπώς θα περιορίσουμε τη διάθεση από τον Ιούλιο και μετά σε μονάδες πληθυσμού που είναι εκτεθειμένες στον ιό όπως είναι ο Τουρισμός, η εστίαση, οι ανεμβολίαστοι, οι νεότεροι άνθρωποι που μπαίνουν πιο αργά στον εμβολιασμό αλλά όχι τη μαζική κλίμακα που είχαμε μέχρι τώρα».

Με άλλα λόγια οι εμβολιασμένοι θα εξαιρεθούν όπως είπε από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self testing από τον Ιούλιο.

Όσον αφορά τα δίκτυα διανομής, ο κ. Σκέρτσος απαντώντας σε σχετική ερώτηση επέμεινε στις συζητήσεις που γίνονται με τους φαρμακοποιούς και στη σημασία που δίνεται στο να υπάρχει δίκτυο σε όλη την επικράτεια. Αν δεν διασφαλιστεί συμφωνία με τα φαρμακεία θα αναζητηθούν άλλα κανάλια.

Για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

«Το πλαίσιο έχει τεθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο από τους πολιτειακούς παράγοντες της χώρας, από την ΠτΔ από τον πρωθυπουργό» απάντησε σε σχετική ερώτηση. Υπενθύμισε τα λόγια της κ. Σακελλαροπούλου ότι «η ελευθερία μας σταματάει στην ελευθερία των άλλων. Άρα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι ναι έχουμε δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, στο να ορίζουμε τι θα κάνουμε με το σώμα μας, αλλά όταν εργαζόμαστε σε χώρους όπου υπάρχουν ζητήματα προστασίας της υγείας των άλλων, όταν προσφέρουμε για παράδειγμα υπηρεσίες υγείας κι όταν υπάρχει μια κρατική πολιτική που ορίζει ότι είσαι υγειονομικός για παράδειγμα, και η δουλειά σου είναι να προστατεύεις τη δική σου υγεία αλλά και την υγεία των ανθρώπων που έρχονται να νοσηλευτούν, πρέπει να τεθεί και ζήτημα υποχρεωτικότητας». «Το έχει πει ο πρωθυπουργός και στη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε επίσης ότι μιλάμε για μονάδες υγείας αλλά και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων σε αυτή τη φάση, δηλαδή όπως είπε να εστιάσουμε εκεί όπου υπάρχει ζήτημα διαχείρισης ανθρώπινων ζωών και υγεία των ανθρώπων.

Ο κ. Σκέρτσος αναφορικά με τις συνέπειες σε τυχόν περιπτώσεις αρνητών εργαζομένων σε τέτοιους τομείς, απάντησε πως το πλαίσιο δεν έχει ακόμη τεθεί αλλά θα τεθεί από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών γιατί ακριβώς όπως είπε μιλάμε για κρατικούς δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι και θα υπαχθούν στο πειθαρχικό δίκαιο που ορίζει αυτές τις διαδικασίες.

Επεσήμανε ταυτόχρονα ότι υπάρχει «ένα πρόπλασμα ποινών και κυρώσεων, το οποίο έχει τεθεί σε σχέση με τα self test» καθώς όποιος δεν το κάνει ελέγχεται πειθαρχικά και υπάρχουν κυρώσεις όπως περιορισμός ή διακοπή του μισθού. Κάτι τέτοιο μπορεί να εξεταστεί και στην περίπτωση των εμβολιασμών.

Για την προοπτική εμβολιασμών σε παιδιά προτού ανοίξουν τα σχολεία

«Έχει υπάρξει η άδεια εμβολιασμού και των ανηλίκων σε συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες. Θα ανοίξει και στην Ελλάδα κάποια στιγμή η δυνατότητα εμβολιασμού ανηλίκων, φυσικά πάντα σε προαιρετική, εθελοντική βάση», απάντησε ο κ. Σκέρτσος σε σχετική ερώτηση.

Διευκρινίζοντας, είπε ότι «όσοι έχουν νοσήσει κι έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση δεν θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση. Θα πρέπει να ακυρώσουν οι ίδιοι το ραντεβού τους» ενώ πρόσθεσε ότι θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις από τον κ. Θεμιστοκλέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΟΥΛΗ

Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα – Ο πρόεδρος της Βουλής φίμωσε τον Τσίπρα

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Τασούλας επιχείρησαν να κρύψουν μια ισχυρή αλήθεια, ότι η ΝΔ είναι ένα χρεοκοπημένο κόμμα, και ο πρωθυπουργός στρατηγικός κακοπληρωτής που ζει σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου», κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία μαύρη σελίδα για το ελληνικό κοινοβούλιο γράφτηκε το πρωί της Παρασκευής καθώς ο πρόεδρος της Βουλής, λειτουργώντας ως κομματάρχης της Νέας Δημοκρατίας, έκλεισε το μικρόφωνο του Αλέξη Τσίπρα. Ο Κώστας Τασούλας με αυταρχικό τρόπο προσπάθησε να κρύψει την αλήθεια, ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα χρεωκοπημένο, χρωστώντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η παρέμβαση Τσίπρα που ενόχλησε τη ΝΔ

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ζήτησε να παρέμβει στη Βουλή με αφορμή τη συνεχιζόμενη φυγομαχία του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος συστηματικά αρνείται να πάει στη Βουλή και να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό την περασμένη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με το χρέος της ΝΔ που διαρκώς αυξάνεται.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ζήτησε στο τέλος της διαδικασίας των επίκαιρων ερωτήσεων, να πάρει τον λόγο όπως δικαιούται ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας και πρώην πρωθυπουργός, προκειμένου να αναφερθεί στην νέα άρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να απαντήσει στη Βουλή για τα τεράστια χρέη της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ο οποίος έσπευσε να αναλάβει ο ίδιος την προεδρία της συνεδρίασης (προεδρεύων ως τότε ήταν ο Γ. Λαμπρούλης του ΚΚΕ), είχε άλλες προθέσεις, καθώς ανέλαβε όχι απλώς να δικαιολογήσει την απουσία του πρωθυπουργού από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά και να σταματήσει την διαδικασία προκειμένου να μην πάρει τον λόγο ο κ. Τσίπρας. Μάλιστα, ήταν τόσο βιαστικός που ξεκίνησε να μιλάει ενώ ο κ. Τσίπρας ήταν στο βήμα, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να τον διακόψει ζητώντας του να του επιτρέψει να κατέβει από το βήμα, ώστε να μην είναι τόσο άκομψο αυτό που συμβαίνει.

Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε το αίτημα Τσίπρα να πάρει το λόγο ως δικαιούται ως προσπάθεια καθιέρωσης μίας εκτός κανονισμού πρακτικής, με επιχείρημα ότι οι αρχηγοί κομμάτων, ΚΟ και πρώην πρωθυπουργοί έχουν δικαίωμα να πάρουν το λόγο… παντού εκτός των επίκαιρων ερωτήσεων. Μάλιστα, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για «πολιτικό ακτιβισμό».

Ο Αλ. Τσίπρας από την πλευρά του τόνισε ότι ο κ. Τασούλας γνωρίζει πολύ καλά πως αυτός που παραβιάζει τον Κανονισμό είναι ο πρωθυπουργός που «γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του την κοινοβουλευτική διαδικασία και την καθιερωμένη “Ώρα του Πρωθυπουργού”». Εκείνη την στιγμή, είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιος προσπαθούσε να ενημερώσει τον κ. Τασούλα με σημειώματα και ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά «αφήστε τα σκονάκια» και του ζήτησε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων «ως πρόεδρος του συνόλου της Βουλής των Ελλήνων και όχι ως πρόεδρος που παίρνει σκονάκια για το τι θα πει από συνεργάτες του πρωθυπουργού».

Ο κ. Τασούλας ωστόσο ήταν αμετακίνητος στην απόφασή του να μην επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να μιλήσει και αφού επανέλαβε τα περί «πολιτικού ακτιβισμού» μαζί με επιχειρηματολογία για τις φορές που ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήσεις, διέκοψε την συνεδρίαση λέγοντας «περιμένω πρόταση τροποποίησης του Κανονισμού» της Βουλής, κλείνοντας το μικρόφωνο του Αλέξη Τσίπρα.

Αλέξης Τσίπρας: «Η αλήθεια δεν φιμώνεται»

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά την πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά φίμωσή του από τον πρόεδρο της Βουλής, μιλώντας από το περιστύλιο της Βουλής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και στον Κώστα Τασούλα.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Τασούλας επιχείρησαν να κρύψουν μια ισχυρή αλήθεια που λειτουργεί ως βόμβα στα θεμέλια του πολιτεύματος και της δημοκρατικής λειτουργίας, ότι η ΝΔ είναι ένα χρεοκοπημένο κόμμα, και ο πρωθυπουργός στρατηγικός κακοπληρωτής που ζει σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου», κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την απίστευτη κίνηση του προέδρου της Βουλής να μην του επιτρέψει να παρέμβει για την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να απαντήσει σε ερώτησή του για τα φέσια της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως ο ισολογισμός της ΝΔ είναι μνημείο αναξιοπιστίας και διαχειριστικής ανικανότητας για τον πρωθυπουργό καθώς κάθε χρόνο φεσώνει τον λαό κατά 30 εκατ. ευρώ, και συνολικά 128 εκατ. μέσα στα 5 χρόνια αρχηγίας του.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι προκύπτει μείζον θέμα ισονομίας, αλλά και Δημοκρατίας, καθώς όταν ένα κόμμα χρωστάει 340 εκατ. και δεν έχει καμία επίπτωση, τότε δε λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος αλλά για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του πιστωτή.

Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπας αυτός είναι ο λόγος που η ΝΔ έχει νομοθετήσει ασυλία στα τραπεζικά στελέχη και αύξησε το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς.

Ανακοίνωσε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα κόμματα, ώστε η αποπληρωμή των χρεών να γίνεται από την κρατική χρηματοδότηση και την αποζημίωση των βουλευτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Χαρίτου στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Κομοτηνής

Ο Βουλευτής Ροδόπης διαπίστωσε προβλήματα λόγω κυρίως της υποστελέχωσης της Υπηρεσίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Λουτατίδη βρέθηκαν σήμερα νωρίς το πρωί στην υπηρεσία καθαριότητας, περιβάλλοντος και ανακύκλωσης του Δήμου Κομοτηνής και συζήτησαν με τους εργαζόμενους για τα συσσωρευμένα προβλήματα στους χώρους δουλειάς, λόγω κυρίως της υποστελέχωσης των υπηρεσιών με ευθύνη της κεντρικής εξουσίας.

Ο βουλευτής ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις αντεργατικές αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που βρίσκεται στη Βουλή. Ρυθμίσεις που, όπως είπε, θα πλήξουν καίρια τα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων ανατρέποντας κατακτήσεις δεκαετιών.

«Το μήνυμα είναι σαφές προς την κυβέρνηση, αυταπατώνται αν νομίζουν ότι ο κόσμος της εργασίας είναι ανυποψίαστος για τις αντεργατικές αλλαγές που ετοιμάζονται να ψηφίσουν με το νομοσχέδιο έκτρωμα», δήλωσε ο Βουλευτής Ροδόπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ

Ερδέμ Χουσεΐν: «Αποφασίζουν άλλοι για την τύχη της περιοχής μας»

«Είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικότερα της Αιολικής Ενέργειας, με την προϋπόθεση ότι οι ανεμογεννήτριες θα τοποθετούνται σε αποστάσεις ασφαλείας από τους οικισμούς», διευκρινίζει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Αρριανών

Δημοσιεύθηκε

στις

Την αντίθεση του στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε κοντινές αποστάσεις από οικισμούς και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, εκφράζει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Αρριανών Χουσεΐν Ερδέμ.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι «είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικότερα  της Αιολικής Ενέργειας, με την προϋπόθεση ότι οι ανεμογεννήτριες θα τοποθετούνται σε αποστάσεις ασφαλείας από τους οικισμούς» ενώ παράλληλα κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο Αμέτ Ριτβάν ότι «παραμένουν αμέτοχοι θεατές για όσα συμβαίνουν στον τόπο μας».

Αναλυτικά, δηλώνει:

«Παρακολουθούμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι τελευταία και συνεχώς εισάγονται στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ θέματα για την  έγκριση περιβαλλοντικών όρων που αφορούν την εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων που τα περισσότερα βρίσκονται μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Αρριανών.

Πρόκειται για τα αιολικά Πάρκα:

 1. Στη θέση “ΝΕΡΑΪΔΕΣ” 84ΜW(14 ανεμογεννήτριες ύψους 170 μέτρων, μεταξύ των οικισμών Κομοτηνή, Ροδίτης, Άρατος, Βραγιά, Πάσσος, Λαμπρό, Γρατινή, Κάλχας, Στυλάριο. Από τις οποίες η ανεμ. 6 απέχει μόνο 1 χλμ από τη Γρατινή και 1,2 χλμ από το Λαμπρό. Η ανεμ. 14 απέχει 1,2 χλμ από την Βραγιά και 1,7 χλμ από τον Πάσσο. Η ανεμ. 12 απέχει 2χλμ από τον Άρατο και 2 χλμ από την Βραγιά. Επίσης η ανεμ. 14 απέχει μόλις 1,6χλμ από το επίκεντρο σεισμού). Το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμάτευσε ομόφωνα αρνητικά, όπως και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρριανών.
 2. Στη θέση “ΛΟΦΟΣ – ΠΟΥΛΙΑ” 44,80 MW (8 ανεμογεννήτριες ύψους 105 μέτρων γύρω από τον Οικισμό Κέχρος, από τις οποίες οι τρείς στα 700 μέτρα).Το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία (28 – 11), ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρριανών γνωμάτευσε αρνητικά.
 3. Στη θέση “ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΝ” 10,8 MW(3 ανεμογεννήτριες ύψους 82 μέτρων μεταξύ των οικισμών Κάτω Δροσίνη και Καρδάμου). Το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία (23-17), ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρριανών γνωμάτευσε αρνητικά.
 4. Στη θέση “ΑΜΜΟΥΔΑ – ΜΕΓΑΛΗ ΡΑΧΗ”36 MW(9 ανεμογεννήτριες ύψους 151 μέτρων, Βορειοανατολικά  και ανατολικά του Οικισμού Χλόη, εκ των οποίων οι τέσσερις στα 600 μέτρα από την Χλόη).Το Περιφερειακό Συμβούλιο ανέβαλε το θέμα για προσεχή συνεδρίαση.Σε αναμονή γνωμάτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αρριανών και του Τοπικού Συμβολίου Κοινότητας Κέχρου.
 5. Στη θέση «Καβαλλάρης-Μακρυνόρος-Μικρονόρος» 33,6 MW(16 ανεμογεννήτριες διαφόρων μεγεθών και ισχύος τοποθετημένες μεταξύ των Δήμων Αρριανών και Σουφλίου) κοντά στους οικισμούς Βυρσίνη, Χλόη και Μυρτίσκης). Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο ως τροποποίηση ήδη αδειοδοτημένου έργου.

Για όλα τα παραπάνω δυστυχώς το Δημοτικό Συμβούλιο Αρριανών, ο μοναδικός θεσμοθετημένος εκφραστής του συνόλου του Λαού του Δήμου παραμένει αμέτοχο. Αμέτοχο, διότι ο Νόμος δεν του δίνει αρμοδιότητα, αλλά και γιατί υπάρχει πλήρης αδιαφορία από την σημερινή υπό τον κ. Αμέτ Ριτβάν, διοίκηση του Δήμου που ανέχεται να αποφασίζουν άλλοι για την τύχη μας. Πρόσφατα και με δικές μας αλλεπάλληλες προσπάθειες το Δημοτικό Συμβούλιο Αρριανών ζήτησε την γνωμοδότηση των κοινοτικών συμβουλίων των άμεσα θιγομένων οικισμών τα οποία γνωμοδότησαν αρνητικά στα σχέδια των εταιρειών. Αρνητικά όχι με δογματικό τρόπο, αλλά με την υπόδειξη να τηρηθούν από τις εταιρείες μεγαλύτερες αποστάσεις από κατοικημένους οικισμούς και ανθρώπινες δραστηριότητες και με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον που είναι η πηγή ζωής του τόπου μας.

Παρατηρήσαμε με έκπληξη ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα απέρριψε την εγκατάσταση Πάρκου στην πεδινή περιοχή μεταξύ Κομοτηνής, Γρατινής, Λαμπρού και Αράτου, διότι προκαλούν ενόχληση, οπτική αλλά και ακουστική, ενώ  την ίδια μέρα λίγα λεπτά πριν ενέκρινε τα αιολικά πάρκα σε Κέχρο και Άνω Δροσινή. Προφανώς έκρινε ότι το φυσικό περιβάλλον στα βουνά δεν θίγεται, ενώ οι κάτοικοι των χωριών – ιδιαίτερα του Κέχρου – έχουν χάσει προφανώς την ακοή τους και επομένως δεν τους ενοχλεί κανένας θόρυβος. Θα μας ενδιέφερε να μάθουμε τι είναι αυτό που ενοχλεί τον Άρατο, τον Πάσσο, τη Βραγιά και το Λαμπρό και δεν ενοχλεί καθόλου τον Κέχρο. Γνωρίζουμε πολύ καλά το θεσμικό πλαίσιο ότι δεν δίνει στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση αρμοδιότητα γνωμοδότησης, ωστόσο ελπίζαμε ότι θα υπήρχε η ευαισθησία να ερωτηθεί και η τοπική κοινωνία μέσω των θεσμοθετημένων συλλογικών της οργάνων. Και δυστυχώς παρατηρήσαμε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας προσκόμισε και παρουσίασε ως συναίνεση της κοινότητας Κέχρου ένα παράνομο, άκυρο και περίεργο πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν χωρίς καμία εξουσιοδότηση οργάνου, συλλογικού όπως το μόνο αρμόδιο Δημοτικό Συμβούλιο Αρριανών ή έστω εκτελεστικού οργάνου  όπως ο Δήμαρχος, προκειμένου να πείσουν το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων.

Παρακολουθήσαμε τα όσα συνέβησαν στη Δημοτική Κοινότητα Κέχρου. Στις 23 Φεβρουαρίου διαβάσαμε ομόφωνο ψήφισμα του Κοινοτικού Συμβουλίου που διατύπωσε την άποψη ότι οι ανεμογεννήτριες ενοχλούν, διότι  είναι αντίθετες με το αναπτυξιακό όραμα των κατοίκων της περιοχής και ότι πρέπει να τοποθετούνται τουλάχιστον 2 χιλιόμετρα μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Ωστόσο 23 μόλις μέρες μετά, στις 18 Μαρτίου 2021, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κέχρου μαζί με τον Αντιδήμαρχο του Κέχρου υπέγραψαν ένα λεγόμενο “Πρωτόκολλο Συνεργασίας” με το οποίο συμφώνησαν με την ενδιαφερόμενη εταιρεία να κάνει κάποια Δημόσια έργα και να δωρίσει στην Κοινότητα, ένα μηχάνημα έργου, 50 tablets και δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Κατά την άποψή μας, όπως λέμε και παραπάνω,  το πρωτόκολλο αυτό είναι παράνομο, ανίσχυρο και άκυρο και οι υπογράφοντες ενδεχομένως πρέπει να ελεγχθούν και πειθαρχικά από τα αρμόδια όργανα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή σε κάθε περίπτωση να ελεγχθούν από τον Δήμαρχο και να ανακληθούν στην έννομο τάξη..

Για την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας αρμόδιο είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και μόνο αυτό. Ο Πρόεδρος της Κοινότητας και το Κοινοτικό Συμβούλιο δεν έχουν νομική υπόσταση και κανένα δικαίωμα δικαιοπραξίας ή συμφωνίας. Το Κοινοτικό Συμβούλιο έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και κάποιες άλλες μικρής σημασία αρμοδιότητες που ορίζει ο Νόμος. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Αντιδήμαρχο που υπέγραψετο παράνομο και άκυρο συμφωνητικό,χωρίς καμία εξουσιοδότηση ή εντολή συλλογικού οργάνου.

Πολύ περισσότερο όταν συμφωνείται η εκτέλεση δημόσιων έργων, αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ΔημοτικούΣυμβουλίου που πρέπει να τα εγκρίνει και να αποφασίσει και για τον τρόπο ανάθεσης. Κατά δε την εκτέλεση του έργου συντρέχουν και αστικές και ποινικές ευθύνες και του αναθέτοντος Δήμου και του αναδόχου κατασκευαστή. Επίσης οι συμφωνίες με αντάλλαγμα, όπως είναι οι προσφορές μηχανημάτων και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, θεωρούνται κατά το Νόμο δωρεές και πρέπει να υπάρχουν αποφάσεις αποδοχής τους από το Δημοτικό Συμβούλιο και μόνο. Επίσης οι δωρεές  αυτές πρέπει να ελέγχονται και από τις φορολογικές αρχές.

Όλα τα παραπάνω πιστεύουμε ότι είναι γνωστά και κατανοητά και από την κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία είναι νομικός, όπως και από τους λοιπούς νομικούς συμβούλους και συνεργάτες του Δημάρχου, ο οποίος Δήμαρχος οφείλει να αποκαταστήσει τη νομιμότητα, ξεκαθαρίζοντας ποιος μπορεί και πώς πρέπει να πραγματοποιεί και να υπογράφει συμφωνίες εκ μέρους του Δήμου.

Στο μεταξύ πρωτοεμφανιζόμενη στον τόπο μας εταιρεία ζήτησε την συναίνεση του Δήμου Αρριανών στην υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας για την δημοτική ενότητα Οργάνης κατά 22%. Δηλαδή στην έγκριση για τοποθέτηση περισσότερων ανεμογεννητριών από τις ήδη πολλές που προβλέπει για την Οργάνη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.  Στην περίπτωση αυτή είχαμε την τιμητικά αρνητική γνωμοδότηση του κοινοτικού συμβουλίου Οργάνης που υιοθέτησε ομόφωνα και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η παράταξή μας, που έτυχε της υποστήριξης του 49% των πολιτών του Δήμου Αρριανών, έχει ξεκάθαρες θέσεις σε σχέση με τα αιολικά πάρκα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικότερα  της Αιολικής Ενέργειας, με την προϋπόθεση ότι οι ανεμογεννήτριες θα τοποθετούνται σε αποστάσεις ασφαλείας από τους οικισμούς, προκειμένου να μην προκαλούν αισθητική ρύπανση και ενοχλητικό θόρυβο που γίνεται αισθητός κυρίως τη νύχτα, όταν οι άνθρωποι ησυχάζουν και αναπαύονται, να μην θίγουν ευαίσθητες οικολογικά περιοχές και να μην έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες των κατοίκων για άλλου είδους ανάπτυξη, χωρίς την παρουσία αυτών των γιγάντιων ανεμογεννητριών. Οι κάτοικοι του ορεινού όγκου γεννήθηκαν μέσα σε δάση με δέντρα και βοσκοτόπια, όχι μέσα σε δάση ανεμογεννητριών.

Περιοχές που μπορούν να τοποθετηθούν αιολικά πάρκα με τις παραπάνω προϋποθέσεις υπάρχουν σε όλο το Νομό Ροδόπης, ακόμα και στο δικό μας δήμο που παρουσιάζει τον μεγαλύτερο κορεσμό από κάθε άλλη περιοχή στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας). Η επί τοις εκατό κάλυψη της φέρουσας ικανότητας, για την Δημοτική Ενότητα Αρριανών είναι 13%, του Κέχρου 41%,της Οργάνης88% και της Φιλλυρας 72%. Και βέβαια και αυτή η φέρουσα ικανότητα ορίστηκε αυθαίρετα από την Αθήνα χωρίς να ερωτηθεί ποτέ καμία τοπική κοινωνία ή Συλλογικό όργανο.

Παρακολουθούμε πώς κινούνται οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα αιολικά πάρκα. Προτιμούν πάντοτε κατοικημένες περιοχές που έχουν δρόμους, προκειμένου να περιορίσουν τα δικά τους έργα οδοποιίας και επομένως το κόστος της επένδυσής τους. Επιλέγουν περιοχές κοντά στα σημεία που μπορούν να συνδεθούν με τα υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς ρεύματος που μπορούν να παραλάβουν το παραγόμενο ρεύμα. Και αυτό πάντα με το κριτήριο μείωσης του κόστους. Οι εταιρείες δεν είναι φιλανθρωπικά σωματεία. Είναι επιχειρήσεις που επιδιώκουν την κερδοφορία και μόνο. Για εμάς αυτό θα είναι αποδεκτό όταν θα έχουμε πραγματικά οφέλη που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη, την πρόοδο και την υγεία των κατοίκων. Δεν θεωρούμε όφελος και ανάπτυξη την απόκτηση ενός JCB και 50 tablets. Τα δε έργα οδοποιίας και άλλων υποδομών θεωρούμε ότι είναι αυτονόητες υποχρεώσεις του Δήμου ή της Περιφέρειας.

Το χειρότερο είναι ότι βλέπουμε την Διοίκηση του Δήμου Αρριανών να παραμένει ένας αμέτοχος θεατής για όσα συμβαίνουν στον τόπο μας.

 • Δεν έχει ερευνήσει το θέμα σε βάθος.
 • Δεν προκάλεσε ποτέ ένα δημόσιο διάλογο για ανταλλαγή απόψεων.
 • Δεν έθεσε ποτέ τα θέματα αυτά στο Κορυφαίο όργανο που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, με το πρόσχημα ότι δεν έχει θεσμική αρμοδιότητα. Όμως οι τεκμηριωμένες θέσεις του θα είχαν την αρμόζουσα βαρύτητα στη λήψη αποφάσεων άλλων οργάνων όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ.
 • Δεν σταμάτησε τις παράνομες συμφωνίες των μεμονωμένων προσώπων (Πρόεδρος Κοινότητας, Αντιδήμαρχος) που χωρίς την απόφαση Συλλογικών Οργάνων και εξουσιοδότηση υπογραφής, προχώρησαν σε παράνομες και άκυρες συμφωνίες.

Η παράταξή μας θα κρατήσει ψηλά το θέμα των αιολικών πάρκων,όπου και όταν ζητηθεί να γίνουν μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου μας, θα ζητήσει ξεκάθαρη και πλήρη ενημέρωση και θα εκφράζεται πάντα με γνώμονα το συμφέρον και την υγεία των πολιτών.

 •  ΝΑΙ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
 • ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
 • Πρώτα όμως, να προστατέψουμε τους ανθρώπους, τις δραστηριότητές τους και τη φύση που μας ανήκει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν

Θεσσαλονίκη: Νεκρός ένας άνδρας από την κακοκαιρία – Παρασύρθηκε από χείμαρρο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ1 ημέρα πριν

Αναπτυξιακή Ροδόπης: Συνεργασία με τον Δήμο Ρακόβσκι της Βουλγαρίας για το πρόγραμμα LEADER

TΟΥΡΚΙΑ1 ημέρα πριν

Nordic Monitor: Απόρρητο τουρκικό σχέδιο επίθεσης σε Ελλάδα και Αρμενία

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ1 ημέρα πριν

Ο Δήμος Ιάσμου δίνει αίμα και σώζει ζωές

TΟΥΡΚΙΑ1 ημέρα πριν

Απίστευτες εικόνες στην Τουρκία: Άνδρας δέρνει την έγκυο σύζυγο του στη μέση του δρόμου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ημέρα πριν

Άκης Σκέρτσος: «Μέτρα θα υπάρχουν μόνο για τους ανεμβολίαστους»

ΡΟΔΟΠΗ1 ημέρα πριν

Ευχές για καλή επιτυχία από τον Μητροπολίτη στους υποψήφιους των Πανελληνίων

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 ημέρες πριν

Γιάννης Πεταλωτής: «Η ομοσπονδία μπάσκετ είναι σε τέλμα εδώ και δέκα χρόνια»

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Lockdown: Μουσική στην εστίαση και νέο ωράριο στην απαγόρευση κυκλοφορίας από σήμερα

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ2 ημέρες πριν

Υγειονομική «βόμβα» τα κρατητήρια Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν

Θεσσαλονίκη: Νεκρός ένας άνδρας από την κακοκαιρία – Παρασύρθηκε από χείμαρρο

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ1 ημέρα πριν

Ο Δήμος Ιάσμου δίνει αίμα και σώζει ζωές

TΟΥΡΚΙΑ1 ημέρα πριν

Απίστευτες εικόνες στην Τουρκία: Άνδρας δέρνει την έγκυο σύζυγο του στη μέση του δρόμου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ημέρα πριν

Άκης Σκέρτσος: «Μέτρα θα υπάρχουν μόνο για τους ανεμβολίαστους»

ΡΟΔΟΠΗ1 ημέρα πριν

Ευχές για καλή επιτυχία από τον Μητροπολίτη στους υποψήφιους των Πανελληνίων

TΟΥΡΚΙΑ2 ημέρες πριν

Ερντογάν σε αντιπολίτευση: «Αν λέτε ότι ο λαός πεινάει, να τους ταΐσετε εσείς»

ΒΟΥΛΗ2 ημέρες πριν

Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα – Ο πρόεδρος της Βουλής φίμωσε τον Τσίπρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ημέρες πριν

Χαρίτου: 52 ερωτήσεις και 18 αναφορές στη Βουλή τους τελευταίους 8 μήνες

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ6 ημέρες πριν

Σοκαριστικό βίντεο από την εν ψυχρώ εκτέλεση 32χρονου στα Σεπόλια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ1 εβδομάδα πριν

Επίτιμο μέλος του ΕΒΕ Ροδόπης ανακηρύχθηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x