ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενημερωτική ημερίδα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά από την Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης

Ενημερωτική ημερίδα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και για το Νόμο 3869/2010 πραγματοποίησε την προηγούμενη Τετάρτη (6/10) η Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ροδόπης, Κώστας Αραμπατζής, σημείωσε σχετικά πως «αυτό είναι το πρώτο βήμα να ενημερώσουμε τον κόσμο, να έρθει πιο κοντά μας, να του λύσουμε τις απορίες για να πάψει πλέον να φοβάται τις τράπεζες και να μπορέσει να λύσει θέματα που τις περισσότερες φορές αφορούν την ίδια του τη διαβίωση».

Όσον αφορά για τη στάση των τραπεζών, ο κ. Αραμπατζής τόνισε ότι «έχουμε αρκετές καταγγελίες από τον κόσμο για τη συμπεριφορά των τραπεζών. Βέβαια, δεν έχουμε καταθέσει ακόμα εξωδικαστικό συμβιβασμό σε τράπεζα αλλά είμαστε ένα βήμα πριν, στη συλλογή των δικαιολογητικών και στη μελέτη τους».

Ο Γιώργος Πασχαλίδης, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, οικονομολόγος και μέλος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας, σημείωσε με τη σειρά του πως «εδώ και δύο χρόνια περίπου οι Ενώσεις Καταναλωτών πίεζαν ώστε να κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο για να μπορέσουν να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά τα οποία λόγω χαμηλών οικονομικών δυνατοτήτων, στην ουσία έπαιρναν το ένα δάνειο για να πληρώσουν τα άλλα με αποτέλεσμα να έχει φτάσει αυτή η κατάσταση στο απροχώρητο.

Οι τράπεζες προσπαθούσαν να ματαιώσουν αυτό το νομοσχέδιο. Τελικώς έγινε κατορθωτό. Ήδη από 1 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε να έχει εφαρμογή ο νόμος. Είμαστε στο ξεκίνημα ακόμα, υπάρχουν αρκετά προβλήματα με τις τράπεζες που είτε καθυστερούν να δώσουν απαντήσεις στα αιτήματα των καταναλωτών είτε δίνουν απαντήσεις, οι οποίες είναι λανθασμένες και πρέπει ο καταναλωτής να επανέρχεται με καινούρια αίτηση.

Ωστόσο, είναι κάτι που σιγά – σιγά πιέζουμε και διορθώνεται. Στο σημείο που έφτασαν οι καταναλωτές, ευθύνεται ως ένα σημείο και η λεγόμενη οικονομική κρίση, ωστόσο ένα μεγάλο μέρος ευθύνης έχει και το τραπεζικό σύστημα, το οποίο αφενός μεν με τα υψηλά επιτόκια αφετέρου με τις δελεαστικές διαφημίσεις που έβγαζαν ενώ ήξεραν ότι πολύς κόσμος δεν μπορούσε να πληρώσει τα δάνεια διότι οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα μέσω του «Λευκού Τειρεσία» να δούνε και τα εισοδήματα μας αλλά και τι δάνεια έχουμε πάρει από άλλες τράπεζες.

Παρ’ όλα αυτά προκειμένου να αυξήσουν τεχνικά τα κέρδη τους, τα στελέχη τους να εμφανίσουν πολλές πωλήσεις δανείων προχωρούσαν σε τέτοια δάνεια. Σε αυτό το νόμο μπορούν να πουν άτομα τα οποία δεν έχουν εμπορική ή πτωχευτική ιδιότητα, καθώς και άνθρωποι που έχουν ένα πολύ χαμηλό εισόδημα από εμπορική επιχείρηση».

Για την υπαγωγή κάποιου στο νέο Νόμο 3869/2010, να σημειώσουμε ότι ο νόμος προβλέπει δύο στάδια. Ένα στάδιο είναι του εξωδικαστικού συμβιβασμού, δηλαδή ένα στάδιο που μεσολαβούν οι Ενώσεις Καταναλωτών ή οι δικηγόροι προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα και να οδηγηθούν οι πολίτες σε ένα συμβιβασμό και το δεύτερο στάδιο είναι του δικαστικού συμβιβασμού όπου η απόφαση που θα βγει από το δικαστήριο είναι υποχρεωτική από τις τράπεζες.

Οι φορείς που μπορούν να χειριστούν αυτές τις υποθέσεις είναι βάσει του νόμου συγκεκριμένοι. Αυτοί είναι ο Συνήγορος του Πολίτη, ένας φορέας που είναι στην Αθήνα όμως και βρίσκεται μακριά από τον πολίτη της επαρχίας, οι Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού που υπάρχουν στις Νομαρχίες αλλά δυστυχώς υπολειτουργούν, είναι οι Ενώσεις Καταναλωτών, είναι οι δικηγόροι και κάποιοι άλλοι φορείς που πιθανών θα οριστούν στο μέλλον ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Ενώσεις Καταναλωτών είναι οι μόνοι φορείς που αναλαμβάνουν τέτοιες υποθέσεις δωρεάν, με τη μόνη προϋπόθεση κάποιος να γίνει μέλος τους.

Σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη, ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος υπαγωγής κάποιου πολίτη στο νέο νόμο είναι ο εξής : γράφεται κάποιος στην Ένωση Καταναλωτών, η οποία του χορηγεί στη συνέχεια κάποιες επιστολές τις οποίες θα δώσει ο καταναλωτής στις τράπεζες, οι τράπεζες απαντούν συγκεκριμένα στο τι χρωστάει ο υπαγόμενος κατά τόκους, κεφάλαιο και έξοδα και από κει και πέρα η Ένωση Καταναλωτών μαζεύει αυτά τα στοιχεία και μαζί με κάποια άλλα στοιχεία που αποδεικνύουν τα εισοδήματα του πολίτη, δηλ εκκαθαριστικό κλπ ετοιμάζει μαζί με τον πολίτη μια αίτηση για ρύθμιση.

Κατόπιν, κατατίθεται μία αίτηση προς τις τράπεζες για ρύθμιση και από κει και πέρα περιμένουν για το αν θα απαντήσει η τράπεζα θετικά ή όχι, ενώ σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη «οι τράπεζες σε πολλές περιπτώσεις είτε καθυστερούν χαρακτηριστικά να απαντήσουν είτε απαντάνε επίτηδες λανθασμένα προκειμένου να αναγκάσουν τον καταναλωτή να καταθέσει καινούρια αίτηση και να κερδίσουν έτσι με αυτόν τον τρόπο χρόνο».

Τέλος, να τονίσουμε ότι ο Νόμος 3869/2010 δεν αφορά μόνο τις οφειλές που έχει κάποιος προς τις τράπεζες αλλά αφορά και οφειλές που μπορεί να έχει κάποιος προς τρίτους, όπως πχ ύστερα από αγορά οικιακών συσκευών.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκίνησαν οι εργασίες για το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Κομοτηνή

Οι εργασίες ξεκίνησαν από την οδό Κοσμίου και θα συνεχιστούν στη Ν. Ζωίδη – Δείτε τον χάρτη επέκτασης του δικτύου στην Κομοτηνή

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξεκίνησαν εδώ και λίγες μέρες στην Κομοτηνή οι εργασίες για την κατασκευή του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε νοικοκυριά, επαγγελματίες, σχολεία κλπ.

Οι εργασίες ξεκίνησαν από την οδό Κοσμίου, θα συνεχιστούν στην οδό Ν. Ζωίδη και αναμένεται να επεκταθούν σε όλη την πόλη σύμφωνα με τον σχεδιασμό που ανακοίνωσε η ΔΕΔΑ.

Πρόκειται για ένα έργο με τεράστια ουσιαστική αξία το οποίο θα θωρακίσει ενεργειακά την περιοχή με υποδομές που θα παρέχουν ασφαλή, οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια σε νοικοκυριά, επαγγελματίες, βιομηχανίες, νοσοκομεία και σχολεία.

Ταυτόχρονα, το έργο έχει και συμβολική αξία, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης του Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 της ΔΕΔΑ, ύψους 300 εκατ. ευρώ,  που θα φέρει το φυσικό αέριο σε 34 πόλεις της χώρας με την κατασκευή 1.860 χιλιομέτρων δικτύου και τουλάχιστον 68.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών).

Σημειώνεται ότι το έργο στις πόλεις της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής είναι προϋπολογισμού 16,3 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια, δανειακά κεφάλαια, καθώς και από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Δείτε παρακάτω τον χάρτη και τις οδούς απ’ όπου θα περάσει το δίκτυο φυσικού αερίου στην Κομοτηνή:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΕΒΕΣ Ροδόπης: «Ακόμη ένα χτύπημα στην οικονομική ζωή του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών»

Αναλυτική ενημέρωση για την απαγόρευση χρήσης νερού καθώς και μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, ζητάνε ΟΕΒΕΣ και Σωματείο Ζυθεστιατόρων Κομοτηνής και Περιφέρειας

Δημοσιεύθηκε

στις

Για ακόμη «ένα χτύπημα της οικονομικής ζωής του παραλιακού μετώπου του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών», κάνουν λόγο οι ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και το Σωματείο Ζυθεστιατόρων Κομοτηνής και Περιφέρειας με αφορμή την απαγόρευση χρήσης νερού στους οικισμούς Μαρώνειας, Ιμέρου και Πλατανίτη.

Οι φορείς επαγγελματιών ζητάνε αναλυτική ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει καθώς και μέτρα στήριξης των οικείων επιχειρήσεων από τον Δήμο και την Περιφέρεια.

Όπως δήλωσε πάντως ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος στη «Φωνή της Ροδόπης», η απόφαση πάρθηκε ύστερα από τον εντοπισμό μικροβίων στο νερό κατόπιν δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα ύστερα και από τους νέους ελέγχους, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται μέχρι και αύριο.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των επαγγελματικών φορέων:

«Πληροφορηθήκαμε, ότι στις περιοχές Μαρωνείας, Πλατανίτη και Ιμέρου, το νερό του δικτύου είναι ακατάλληλο προς πόση, αλλά και για γενική χρήση. Πέραν αυτής της ενημέρωσης, δεν γνωρίζει κανένας τη σοβαρότητα της κατάστασης όπως και τον ακριβή χρόνο αποκατάστασης του παραπάνω προβλήματος.

Στην περιοχή αυτή εκτός από τα νοικοκυριά, ειδικά τώρα τη θερινή περίοδο επιχειρούν πολλά καταστήματα κυρίως εστίασης και τουρισμού, όπου το νερό είναι απαραίτητο για την επιβίωσή τους.   

Ήδη μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τη χθεσινή ανακοίνωση, υπάρχουν ακυρώσεις κυρίως στο χώρο της εστίασης. Αυτό αποτελεί ακόμη ένα χτύπημα στην οικονομική ζωή του παραλιακού μετώπου του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών  επιπλέον των περιοριστικών μέτρων από την πανδημία.

Ως εκ τούτου καλούμε κάθε υπεύθυνο φορέα να ενημερώσει αναλυτικά για το τι ακριβώς συμβαίνει, για την επικινδυνότητα της κατάστασης και το χρονοδιάγραμμα μέχρι να λάβει τέλος η περιπέτεια. Επίσης ζητούμε άμεσα μέτρα στήριξης των οικείων επιχειρήσεων από το Δήμο και την Περιφέρεια, προκειμένου να μη διασαλευθεί η συνέχειά τους.

Από την πλευρά μας κάνουμε ότι είναι δυνατό για να βοηθήσουμε τον επαγγελματικό κόσμο της πληγείσης περιοχής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα επιτρέπει στους οφειλέτες με ισχυρή οικονομική αδυναμία να λάβουν τη σχετική βεβαίωση ότι όντως αποτελούν ευάλωτα νοικοκυριά

Δημοσιεύθηκε

στις

Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για την 1η κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών, στο πλαίσιο του νέου Νόμου για τη ρύθμιση οφειλών σε έως 240 δόσεις προς το Δημόσιο και 420 δόσεις προς τις τράπεζες και άλλους χρηματοδοτικούς φορείς και την παροχή 2ης ευκαιρίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομιών.

Ο Νόμος, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, περιέχει σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για τα νοικοκυριά, όπως:

η ρύθμιση οφειλών, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, σε έως 240 δόσεις προς το Δημόσιο και έως 420 δόσεις προς τους χρηματοδοτικούς φορείς και η επιδότηση δανείων 1ης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών για 5 έτη, σε όσους ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα επιτρέπει στους οφειλέτες με ισχυρή οικονομική αδυναμία να λάβουν τη σχετική βεβαίωση ότι όντως αποτελούν ευάλωτα νοικοκυριά. Ακολούθως, μπορούν να επωφεληθούν από τις προστατευτικές πρόνοιες του Νόμου 4738/2020, δηλαδή να διαγράψουν όλες τις οφειλές τους και να λάβουν τη 2η ευκαιρία.

Η πλατφόρμα σχεδιάστηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από την οποία αναπτύχθηκε, υποστηρίζεται διαρκώς και φιλοξενείται στις υποδομές της. Είναι διαθέσιμη στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: www.gov.gr

Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο και τις επιλογές διαχείρισης των οφειλών τους, οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν σε ένα από τα 50 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που λειτουργούν πανελλαδικά, κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 213.212.57.30.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην 85η ΔΕΘ θα συμμετάσχει με δικό του περίπτερο το ΕΒΕ Ροδόπης

Στο περίπτερο θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν χωρίς κόστος οι επιχειρήσεις – μέλη του

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης ενημερώνει τις επιχειρήσεις – μέλη του ότι θα συμμετέχει με δικό του περίπτερο στην 85η ΔΕΘ (11-19/09/2021) στο οποίο θα έχουν την δυνατότητα να φιλοξενηθούν χωρίς κόστος και να εκθέσουν τα προϊόντα τους όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021 επικοινωνώντας με την υπηρεσία του Επιμελητηρίου στο τηλ. 2531022547 (εργάσιμες ημέρες και ώρες) ή μέσω e-mail info@everodopi.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ9 λεπτά πριν

Ξεκίνησαν οι εργασίες για το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Κομοτηνή

ΚΑΒΑΛΑ17 ώρες πριν

Βίντεο: Σοκαριστικό τροχαίο με τρεις νεκρούς στην Καβάλα

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ18 ώρες πριν

Τροχαίο με τραυματία μετανάστη στην Εθνική Οδό Ξάνθης – Κομοτηνής

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ19 ώρες πριν

Ευχές με δημότες για το Κουρμπάν Μπαϊράμ αντάλλαξε ο Οντέρ Μουμίν

YΓΕΙΑ19 ώρες πριν

Κορωνοϊός: 5 κρούσματα στη Ροδόπη

ΡΟΔΟΠΗ1 ημέρα πριν

Εγνατία Οδός: Κλειστός από αύριο ο δυτικός κόμβος Κομοτηνής

ΚΑΒΑΛΑ2 ημέρες πριν

Καβάλα: Τροχαίο με τραυματίες 11 μετανάστες μετά από καταδίωξη Ι.Χ.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ2 ημέρες πριν

Αλλοδαπός διωκόμενος από την Ιντερπόλ επιχείρησε να εισέλθει στην Ελλάδα μέσω Νυμφαίας

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Ποινικός Κώδικας: Έρχονται αυστηρές ποινές για ειδεχθή εγκλήματα

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Πυροτεχνήματα: η αβάσταχτη γοητεία των σπινθηροβόλων αναμνήσεων

ΚΑΒΑΛΑ17 ώρες πριν

Βίντεο: Σοκαριστικό τροχαίο με τρεις νεκρούς στην Καβάλα

ΡΟΔΟΠΗ3 ημέρες πριν

Η πόλη της Κομοτηνής γιορτάζει την πολιούχο της Αγία Παρασκευή

ΡΟΔΟΠΗ4 ημέρες πριν

Νεκρός άντρας ύστερα από έκρηξη σε λυόμενη οικία στις Σάπες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ημέρες πριν

Μήνυμα Σακελλαροπούλου σε Τουρκία: «Η συμπαράστασή μας στην Κύπρο είναι απόλυτη»

ΡΟΔΟΠΗ4 ημέρες πριν

Νέα συγκέντρωση αρνητών του εμβολίου: «Θέλουν να μας εξαφανίσουν»

TΟΥΡΚΙΑ5 ημέρες πριν

Τουρκία: Ο Πόντος «βούλιαξε» και ο Ερντογάν μοίραζε τσάι στους πλημμυροπαθείς!

ΒΟΥΛΗ5 ημέρες πριν

Ιλ. Αχμέτ: «Χωρίς δασικούς χάρτες δεν υφίσταται εκσυγχρονισμός του Κτηματολογίου»

ΡΟΔΟΠΗ5 ημέρες πριν

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στον Μίσχο – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

ΡΟΔΟΠΗ7 ημέρες πριν

Πολυπληθής συγκέντρωση κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Κομοτηνή

ΕΛΛΑΔΑ1 εβδομάδα πριν

Αστυνομικοί εισέβαλαν σε χωράφι και κατέβασαν πανό κατά του Μητσοτάκη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x