ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΑΙΔΕΙΑ

Χαρίτος : «Υπολειτουργεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο λόγω έλλειψης προσωπικού»

fonirodopis.gr

Δήλωση για τις ελλείψεις προσωπικού που παρατηρούνται σε Τμήματα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης έκανε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Τάκης Χαρίτος.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτο, το μεγαλύτερο περιφερειακό πανεπιστήμιο της χώρας αντιμετωπίζει ήδη τα πρώτα σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης και του Μνημονίου.

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προγραμματίσει τίποτε για την νέα χρονιά. Δεν υπάρχει το προσωπικό των 407, και δεν υπάρχουν ούτε οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση που ασκούν έργο στο πανεπιστήμιο.

Τα δύο νέα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Πολιτικών Επιστημών δεν έχουν προσωπικό για να λειτουργήσουν. Αντίστοιχα μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν τόσο το Κοινωνικής Διοίκησης όσο και τα παιδαγωγικά τμήματα. Το «νέο πανεπιστήμιο» που οραματίζεται η Υπουργός Παιδείας φαίνεται ήδη ότι θα είναι το φτηνό δημόσιο πανεπιστήμιο.

Είναι καθήκον όλων στην περιφέρειά μας να αναδείξουμε τα τεράστια προβλήματα του Δημοκριτείου και να απαιτήσουμε λύσεις από κοινού με την ακαδημαϊκή κοινότητα και το φοιτητικό κίνημα, κόντρα στις επιλογές της κυβέρνησης που οδηγούν το πανεπιστήμιο μας στην υποβάθμιση» τονίζει στην ανακοίνωση του ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι ο κ. Χαρίτος αναμένεται να συναντηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα με τις πρυτανικές αρχές ώστε να εξεταστεί από κοινού ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν για να μπορέσει να λειτουργήσει όπως πρέπει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Νέα κατάληψη από σήμερα σε χώρους του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Υπό κατάληψη τελούν από το πρωί της Τετάρτης τα Τμήματα Ιστορίας και Εθνολογίας, Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και Κοινωνικής Διοίκησης – Αίτημα η απόσυρση του νόμου Κεραμέως

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε νέα κατάληψη σε χώρους του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης προχώρησαν από τις 7 το πρωί της Τετάρτης 14 Απριλίου φοιτητές και φοιτήτριες από την «Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στον Κρατικό Αυταρχισμό».

Συγκεκριμένα, προέβησαν σε κατάληψη του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών καθώς και του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης τα οποία στεγάζονται στις εγκαταστάσεις της παλιάς Νομικής.

Αίτημα της κατάληψης είναι η απόσυρση του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη ενώ η «Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στον Κρατικό Αυταρχισμό» καλεί σε στήριξη και συμμετοχή στη συνέλευση του Συντονιστικού που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 16:00 μμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

Συρίγος: «Με τηλεκπαίδευση τα Πανεπιστήμια μέχρι τις 4 Ιουνίου»

Ο Υφυπουργός Παιδείας απέκλεισε το ενδεχόμενο δια ζώσης λειτουργίας των Σχολών παρά μόνο για τους πρακτικάριους

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Το αίτημα της φοιτητικής κοινότητας για άνοιγμα των Σχολών των Πανεπιστημίων απέρριψε κατηγορηματικά ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος από την Κομοτηνή όπου βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής 9 Απριλίου.

Ο Υφυπουργός Παιδείας πραγματοποίησε νωρίς το πρωί πολύωρη σύσκεψη με τις Πρυτανικές Αρχές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ενώ αργότερα συναντήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο.

Ερωτηθείς από τη «Φωνή της Ροδόπης» για το άνοιγμα των Σχολών, ο κ. Συρίγος δήλωσε ότι «μέχρι τις 4 Ιουνίου τα πανεπιστήμια θα λειτουργούν μόνο με τηλεκπαίδευση».

«Υπάρχουν προβλήματα με πρακτικές ασκήσεις όσον αφορά φοιτητές ιατρικής, φαρμακοποιούς, παιδαγωγούς κλπ, για τις οποίες προσπαθούμε να δούμε αν μπορούν να πραγματοποιηθούν με εμβολιασμό φοιτητών.

Υπάρχουν επίσης προβλήματα σε πολυτεχνικές σχολές με εργαστηριακές ασκήσεις. Ευελπιστώ ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη μετά το Πάσχα. Γι’ αυτούς ειδικά θα παρατείνουμε εν ανάγκη το εξάμηνο για να μην υπάρχουν προβλήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ειδικότερα και τη δημιουργία νέων Τμημάτων ο Υφυπουργός Παιδείας δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο παρά μόνο αρκέστηκε να δηλώσει πως «εργαζόμαστε με κόπο προκειμένου το ΔΠΘ να βγει πιο ισχυρό σε βάθος χρόνου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

Εκτός πραγματικότητας οι ισχυρισμοί του Συνδέσμου Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ΑΜΘ Κωνσταντίνος Μπαντίκος χαρακτηρίζει μέχρι και ψευδείς τους ισχυρισμούς για τις εκλογές για την ανάδειξη νέων σχολικών εφορειών

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκτός πραγματικότητας έως και ψευδείς, χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς του Συνδέσμου Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ΑΜΘ Κωνσταντίνος Μπαντίκος σχετικά με τις εκλογές για την ανάδειξη νέων σχολικών εφορειών.

Οι απαιτήσεις μειονοτικών φορέων να διεξαχθούν δια ζώσης εκλογές εν μέσω πανδημίας χαρακτηρίζονται από παράλογες έως και υποκινούμενες από εθνικιστικούς κύκλους του τουρκικού Προξενείου, οι οποίοι βρήκαν αφορμή για να δημιουργήσουν για ακόμη μια φορά αναστάτωση στην τοπική κοινωνία.

Ο κ. Μπαντίκος διευκρινίζει ότι μοναδικός λόγος αναβολής των εκλογών αποτελεί ο κορωνοϊός, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι βούληση της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΑΜΘ είναι η συντομότερη και προσφορότερη διευθέτηση του ζητήματος.

Αναλυτικά, η απάντηση του προς τον Σύνδεσμο Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων:

«Αξιότιμοι κύριοι

Προς διασάφηση του περιεχομένου της από 29.03.2021 ανακοίνωσής μας και σε συνέχεια της από 06.04.2021 επιστολής σας, την οποία μελετήσαμε επισταμένα, σας ενημερώνουμε τα ακόλουθα:

Αποκλειστικό κριτήριο για τις αναβολές της δια ζώσης διεξαγωγής των εκλογών των Σχ. Εφορειών των μειονοτικών σχολείων της Θράκης είναι η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα της πανδημίας του κορωνοϊού και η συνακόλουθη υποχρέωση προστασίας της δημόσιας υγείας και εν προκειμένω της υγείας της σχολικής κοινότητας.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  επιθυμεί όσο κι εσείς τη συντομότερη και προσφορότερη διευθέτηση του ζητήματος και τον τερματισμό κάθε εκκρεμότητας,  σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος. Η διεξαγωγή εκλογών για τις Σχολικές Εφορείες αποτελεί μια συνήθη διαδικασία που συμβαίνει επί σειρά ετών κανονικά και απροβλημάτιστα. Ωστόσο, σε αυτή την πρωτόγνωρη για όλους περίοδο από υγειονομικής άποψης, οφείλουν να ληφθούν υπόψη αντικειμενικά δεδομένα που ορίζουν το πλαίσιο των ενεργειών όλων μας.

1. Σύμφωνα με τοΝ. 694/1977και την πλέον πρόσφατη κατ΄ εξουσιοδότησή του εκδοθείσα Υπουργική Απόφαση, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ΑΜΘ εκδίδει κάθε τρία χρόνια κατά μήνα Δεκέμβριο προκήρυξη για τη διεξαγωγή εκλογών μεταξύ των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών των μειονοτικών σχολείων. Σε εκτέλεση της ανωτέρω διάταξης εκδόθηκε από τον Περιφερειακό Διευθυντή η σχετική προκήρυξηγια τις 22.12.2020. Η παραπάνω ενέργεια αποτελεί δέσμια κατά νόμο αρμοδιότητατην οποία δεν μπορείνα παραβεί. Κατά συνέπεια, ισχυρισμοί περί εσκεμμένης προκήρυξης “για να βγουν οι γονείς υποχρεωτικά από τα σπίτια τους για συγκέντρωση δικαιολογητικών” σε συνθήκες εξάπλωσης του ιού είναι εκτός πραγματικότητας.

2. Η ανωτέρω προκήρυξη, πέραν της ανάρτησης στους σχολικούς πίνακες, εστάλη λόγω των περιοριστικών μέτρων στις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ΟΛΩΝ των γονέων. Συνεπώς, ο ισχυρισμός ότι “δεν μπόρεσαν να θέσουν υποψηφιότητα, διότι δεν έλαβαν γνώση” είναι ψευδής. Ενημερώθηκαν πληρέστερα και αμεσότερα από κάθε άλλη φορά. Το γεγονός δε ότι οι υπάρχουσες υποψηφιότητες δεν υπολείπονται σε αριθμό από τις αντίστοιχες των προηγούμενων εκλογών αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

3. Επανέρχεστε αδικαιολόγητα στην πρόταση για παράταση της θητείας των τέως Σχ. Εφορειών και μάλιστα έως 31.12.2021, ενώ γνωρίζετε ότι από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο αυτό δεν προβλέπεται. Ανεξάρτητα από την έκδοση της προκήρυξης των εκλογών, η θητεία των Σχολικών Εφορειών λήγει, εκ του νόμου, συγκεκριμένη ημερομηνία. Ακόμη και αν δεν είχε εκδοθεί η απόφαση για την προκήρυξη των εκλογών, η θητεία των Σχολικών Εφορειών και πάλι θα είχε λήξει. Από τη στιγμή που έληξε η θητεία, δεν είναι δυνατή η παράτασή της γιατί, πολύ απλά, δεν υφίσταται πλέον το όργανο αυτό για να παραταθεί η θητεία του.

4.Σε 69 μειονοτικά σχολεία που δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για διεξαγωγή εκλογών (δεν υπήρξαν υποψήφιοι ή ήταν λιγότεροι από 5), η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, προχώρησε σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, στον άμεσο ορισμό νέων Σχ. Εφορειών, κατ’ επιθυμία και γονέων & κηδεμόνων των σχολείων αυτών. Ισχυρισμοί ότι “γονείς (…) με δική σας αυθαίρετη πρωτοβουλία (…) πιέστηκαν να διορισθούν για να μην διεξαχθούν εκλογές” είναι εκτός πραγματικότητας και κοινής λογικής. Όποιος δεν επιθυμεί να είναι μέλος Σχολικής Εφορείας μπορεί ανά πάσα στιγμή να παραιτηθεί.

5. Ούτε εσείς ούτε εμείς έχουμε τις ειδικές γνώσεις για να λάβουμε την ευθύνη διεξαγωγής δια ζώσης εκλογών. Αυτό ισχύει για παρόμοιες εκλογικές διαδικασίες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, σχετικό αίτημα υποβλήθηκε από την υπηρεσία μας προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όμως άδεια δεν έχει δοθεί τουλάχιστον έως σήμερα. Επομένως, υποστηρίζοντας ότι «μπορούσαν  στις 9  Μαρτίου να διεξαχθούν οι εκλογές» σημαίνει ότι για τη διεξαγωγή τους  θα έπρεπε κάποιος να αναλάβει την ευθύνη παράβασης του νόμου και τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας.

6. Η πρότασή μας για την διεξαγωγή μόνο για φέτος των εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία (με διασφάλιση του αδιάβλητου, του μυστικού της ψηφοφορίας, της προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένωνκλπ.), που είναι απολύτως υλοποιήσιμη και θα έλυνε άμεσα κάθε ζήτημα, απορρίφθηκε από εσάς.

7. Είναι αντιφατικό να διαμαρτύρεστε ότι λόγω της πανδημίας κακώς προκηρύχτηκαν οι εκλογές το Δεκέμβριο του 2020 και να διαμαρτύρεστε και τώρα επειδή αυτές δεν διεξάγονται, ενώ σε όλη τη χώρα ισχύουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα (απαγόρευσης κυκλοφορίας, συναθροίσεων κλπ.).

8. Αντίφαση, επίσης, συνιστά αφενός ο καταληκτικός αφορισμός σας ότι “δε δεχόμαστε τον οποιονδήποτε διορισμό στις Σχ. Εφορείες των μειονοτικών σχολείων” και αφετέρου η προηγούμενη ομολογία σας ότι σύμφωνα με το νόμο “όταν δεν υποβάλλονται τουλάχιστον 5 υποψηφιότητες από γονείς, διορίζονται οι Σχ. Εφορείες από εσάς”. Σας καλούμε να εξηγήσετε ποια λογική εξυπηρετεί η προκήρυξη εκλογών για τριμελή Σχ. Εφορεία, αν η υποψηφιότητα είναι μία.

Ο ισχυρισμός σας περί “προσπάθειάς μας να αφαιρέσουμε το δικαίωμα του εκλέγειν κι εκλέγεσθαι των Σχ. Εφορειών”, είναι εκτός πραγματικότητας και αδικεί κατάφωρα την προσπάθεια όλων μας να πραγματοποιηθούν, με προϋποθέσεις που διασφαλίζουν την δημόσια υγεία, οι εκλογές για την ανάδειξη σχολικών εφορειών ώστε να λήξει η συγκεκριμένη εκκρεμότητα. Χαιρόμαστε,  ιδιαιτέρως, με την πολύ σωστή επισήμανσή σας ότι «κανείς δεν είναι νομικά στο απυρόβλητο».

Ακόμη επισημαίνουμε ότι η επιστολή συνοδεύεται από ονοματεπώνυμα των μελών των σχολικών εφορειών και αντί της υπογραφής τους, αναφέρεται ο οικισμός που βρίσκεται το σχολείο.

Τέλος, επισημαίνουμε την αταλάντευτη προσήλωσή μας στο νομικό πλαίσιο και συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την εξεύρεση της βέλτιστης δυνατής λύσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

Ανοίγουν τη Δευτέρα 12 Απριλίου τα Λύκεια, με δύο self tests την εβδομάδα

Από την ερχόμενη Δευτέρα, θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορωνοϊού (self-test) για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς δύο φορές την εβδομάδα

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη συνέχιση της λειτουργίας των λυκείων δια ζώσης από την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021, ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

«Τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν και πάλι τα μαθήματα στην τάξη, τηρουμένων όλων των μέτρων που έχουμε ήδη λάβει», ανέφερε η κ. Κεραμέως και πρόσθεσε: «Ανοίγουμε σταδιακά και με ασφάλεια τα σχολεία».

Επιπλέον, η επαναλειτουργία δια ζώσης των λυκείων θα συνοδεύεται από τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ κορωνοϊού δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό λυκείου, «προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας», όπως είπε η κ. Κεραμέως.

Τι θα ισχύσει για τα self tests για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας, «το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, μία διαδικασία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων».

Από την ερχόμενη Δευτέρα, θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορωνοϊού (self-test) για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς δύο φορές την εβδομάδα.

Το αυτοδιαγωνιστικό τεστ κορωνοϊού θα πρέπει να διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό λυκείου και θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη.

Ειδικότερα ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Αναλυτικά, τα βήματα για τη διενέργεια των self tests, όπως ανακοινώθηκε από την κ. Κεραμέως, είναι τα εξής:

1. Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.

2. Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. ‘Αρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.

3. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Στην περίπτωση που το self-test είναι αρνητικό:

α. Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.

β. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

γ. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Στην περίπτωση που το self-test είναι θετικό:

α. Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.

Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr

β. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, ήδη έχει αποσταλεί στα φαρμακεία και δοθεί στη δημοσιότητα επεξηγηματικό υλικό καθώς και σχετικό βίντεο για κατατοπιστική ενημέρωση όλων.

Γιατί ανοίγουν μόνο τα λύκεια

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και η μεγαλύτερη διάρκεια τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές του λυκείου, αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν το υπουργείο Παιδείας να δώσει προτεραιότητα στο άνοιγμα των λυκείων, σε σχέση με τις άλλες εκπαιδευτικές δομές.

«Προτεραιοποιήσαμε το άνοιγμα των Λυκείων για δύο βασικούς λόγους: γιατί παραμένουν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και γιατί όπως ξέρετε πλησιάζουν και οι Πανελλαδικές εξετάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Επιπλέον, σημείωσε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με την κάλυψη της ύλης. «Τον περασμένο μήνα εκδόθηκαν οδηγίες για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και εντός της εβδομάδας εκδίδονται και νέες οδηγίες για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το ΙΕΠ παρακολουθεί και ζητήματα ψυχοσυναισθηματικής φύσεως που συνδέονται με την πανδημία και την αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων.

Όσον αφορά το εάν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία δια ζώσης των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των γυμνασίων, η κ. Κεραμέως επανέλαβε ότι το υπουργείο «συζητά συστηματικά» με την Επιτροπή των Ειδικών και για τις λοιπές δομές εκπαίδευσης, χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες. Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα «σύντομα να είμαστε σε θέση να επαναλειτουργήσει η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και για αυτές (σ.σ. τις δομές)».

Τα μέτρα προστασίας για την επαναλειτουργία των λυκείων δια ζώσης

Τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν και πάλι τα μαθήματα στην τάξη, τηρουμένων όλων των μέτρων που είχαν ληφθεί και κατά το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, αλλά και τον περασμένο Ιανουάριο.

Ειδικότερα, τα μέτρα περιλαμβάνουν:

– την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, 

– διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, 

– σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, 

– χρήση αντισηπτικών, 

– σχολαστικούς καθαρισμούς αιθουσών και εξοπλισμών, 

– τακτικούς αερισμούς των χώρων, καθώς επίσης και

– τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Επιπλέον, αυτή τη φορά προστίθεται η διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορονοϊού δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό λυκείου.

«Ανοίγουμε σταδιακά και με ασφάλεια τα σχολεία»

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε η υπουργός Παιδείας στο θέμα της επαναλειτουργίας δια ζώσης των σχολείων με ασφάλεια. «Ανοίγουμε σταδιακά και με ασφάλεια τα σχολεία», τόνισε και απευθυνόμενη στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς, σημείωσε: «Μοιραζόμαστε απολύτως μαζί σας την ανάγκη να βρεθούν τα παιδιά μας ξανά στις τάξεις, κατανοούμε την κόπωση από την πανδημία, και τα όρια της τηλεκπαίδευσης, η οποία – όσο χρήσιμη είναι – δεν μπορεί όμως παρά να είναι μία λύση ανάγκης».

Η κ. Κεραμέως ευχαρίστησε τους ειδικούς και τους υγειονομικούς, αλλά ιδιαίτερα τους μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς «για την τεράστια προσπάθεια που έχουν καταβάλει όλο αυτό το διάστημα, που ξεπέρασαν δυσκολίες και συνέβαλαν καθοριστικά προκειμένου να συνεχιστεί όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία».

«Παρά την κούραση, παρά την κόπωση που είναι απολύτως κατανοητή και τη βιώνουμε όλοι μας, όσο πιο πιστά τηρήσουμε για λίγο ακόμη τα μέτρα, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στην κανονικότητα, στο να ξεπεράσουμε πιο γρήγορα την πανδημία», κατέληξε η υπουργός.

Έγκριση 85.000 αιτήσεων για voucher τις πρώτες 2 ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας

Η υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για «άλμα στον ψηφιακό κόσμο της εκπαίδευσης» κατά το διάστημα της πανδημίας και αναφέρθηκε στα 112 εκατ. ευρώ, από τα πρώτα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θα αξιοποιηθούν για να μπορέσουν 560.000 νέες και νέοι να ενισχύσουν τον τεχνολογικό τους εξοπλισμό, «για να χτίσουμε όλοι μαζί πάνω στις ψηφιακές δεξιότητες που αποκτήθηκαν το διάστημά αυτό και να μπορέσουν όλοι να συμμετάσχουν στον εμπλουτισμό της δια ζώσης εκπαίδευσης με ψηφιακά εργαλεία που λαμβάνει χώρα τώρα».

Όπως ανέφερε, κατά τις 2 πρώτες ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας έχουν εγκριθεί πάνω από 85.000 αιτήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ8 λεπτά πριν

Δήμος Κομοτηνής: Ενιαία παράταξη και επίσημα «Κοινωνία Πολιτών» και «Ξε-Κίνημα για την Πόλη»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ51 λεπτά πριν

Σακελλίων για Στυλιανίδη: «Ενοχλήθηκε από την κριτική και επιδίδεται σε άλμα στο κενό»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ώρα πριν

Φελίνα Καζάκου: «Στηρίζω τις επενδύσεις Α.Π.Ε. αλλά όχι ανεξέλεγκτα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ώρες πριν

Συγκέντρωση έξω από στρατόπεδα της Κομοτηνής προγραμματίζει το ΚΚΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ώρες πριν

Απάντηση Στυλιανίδη σε Σακελλίωνα: «Το ψέμα σου έχει κοντά πόδια»

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ - ΣΑΠΩΝ4 ώρες πριν

«Λίφτινγκ» στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών

ΠΑΙΔΕΙΑ5 ώρες πριν

Νέα κατάληψη από σήμερα σε χώρους του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

ΕΛΛΑΔΑ17 ώρες πριν

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Μία λαμπάδα… ένα χαμόγελο

ΕΒΡΟΣ18 ώρες πριν

Στη Βουλή ο αποκλεισμός εκατοντάδων μαθητών και φοιτητών στον Έβρο από την τηλεκπαίδευση

ΕΛΛΑΔΑ18 ώρες πριν

Κατερίνη: Πατέρας και γιος καταγγέλλουν άγρια επίθεση από αστυνομικούς

ΕΛΛΑΔΑ17 ώρες πριν

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Μία λαμπάδα… ένα χαμόγελο

ΕΛΛΑΔΑ18 ώρες πριν

Κατερίνη: Πατέρας και γιος καταγγέλλουν άγρια επίθεση από αστυνομικούς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ20 ώρες πριν

Σκέψεις για υποχρεωτικά self tests σε λιανεμπόριο και εστίαση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ20 ώρες πριν

Τσίπρας: Κούρεμα έως 60% χρέους – 120 δόσεις και προστασία πρώτης κατοικίας

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ2 ημέρες πριν

Βίντεο της ΕΛΑΣ για την ασφάλεια στο διαδίκτυο: «Μην τους το κάνετε τόσο εύκολο»

ΡΟΔΟΠΗ3 ημέρες πριν

Μνημόσυνο στην Κομοτηνή για τα θύματα Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού

TΟΥΡΚΙΑ3 ημέρες πριν

Η Τουρκία δοκίμασε πύραυλο για να πάει στη Σελήνη

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ3 ημέρες πριν

Βίντεο ντοκουμέντο με τους δολοφόνους του Γιώργου Καραϊβάζ

ΡΟΔΟΠΗ3 ημέρες πριν

Εικόνες συνωστισμού το πρωί της Κυριακής στο κέντρο της Κομοτηνής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ημέρες πριν

Στήριξη Πανεπιστημίου και Εκκλησίας, ζήτησε ο Στυλιανίδης από τον Συρίγο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x