ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις από Στυλιανίδη και Χαρίτο για την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τις Περιφέρειες

fonirodopis.gr

Τις έντονες αντιδράσεις του Γραμματέα Προγράμματος της ΝΔ και του υποψήφιου Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Ευριπίδη Στυλιανίδη και Τάκη Χαρίτου αντίστοιχα, προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να αφαιρέσει αρμοδιότητες από τις Περιφέρειες που αφορούν τη μελέτη και κατασκευή έργων υποδομής και να τις αναθέσει απευθείας στην Εγνατία Α.Ε.

Ο κ. Στυλιανίδης την Τρίτη (5/10) κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή ενώ προέβη και σε ανάλογη δήλωση προς τα ΜΜΕ. Δήλωση πραγματοποίησε και με τη σειρά του ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ.

Στυλιανίδης : «Η κυβέρνηση τορπιλίζει το νέο θεσμό του αιρετού Περιφερειάρχη»

«Είναι απαράδεκτο 2 μήνες πριν τις εκλογές η Κυβέρνηση να τορπιλίζει ευθέως το νέο θεσμό του αιρετού Περιφερειάρχη σε 5 Περιφέρειες της χώρας: Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, Βόρειο Αιγαίο και Νότιο Αιγαίο. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών υποβαθμίζει το θεσμό του αιρετού Περιφερειάρχη, υπονομεύει την περιφερειακή ανάπτυξη και προδηλώνει την ηττοπάθεια της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που σπεύδει πανικόβλητο να αφαιρέσει πόρους και αρμοδιότητες προεκλογικά, διότι φοβάται το αποτέλεσμα» σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Για το ίδιο θέμα ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης, ο οποίος συνυπογράφει την Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών, δήλωσε:

«Πανικό, αδυναμία και φόβο δείχνει η απόφαση της Κυβέρνησης να αφαιρέσει δύο μήνες πριν από τις περιφερειακές εκλογές σημαντικές αρμοδιότητες από τους αιρετούς Περιφερειάρχες, μεταξύ των οποίων και τις Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η Κυβέρνηση πριν ακόμη γίνουν οι πρώτες εκλογές για την Περιφέρεια αυτοαναιρείται κατά την προσφιλή τακτική της».

Δήλωση του υποψήφιου Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Τάκη Χαρίτου

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Τάκης Χαρίτος, σχετικά με την Υπουργική απόφαση ανάθεσης στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ αρμοδιοτήτων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης δήλωσε τα εξής :

«Η υπουργική απόφαση του Υπουργού Μεταφορών με η οποία αναθέτει στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ την ολοκληρωτική ευθύνη για βασικά έργα υποδομών (δρόμοι, σχολεία κ.λ.π) λίγες ημέρες πριν από τις περιφερειακές εκλογές είναι πρόδηλο ότι εξαφανίζει και το τελευταίο φύλλο συκής όσον αφορά στον Καλλικράτη και αποκαλύπτει πλήρως τις κυβερνητικές προθέσεις  όσον αφορά στην αυτοδιοίκηση.

Πέντε περιφέρειες της χώρας μεταξύ αυτών και η περιφέρεια μας αποστερούνται  με μια απλή υπουργική απόφαση τη δυνατότητα να χαράξουν τις δικές τους πολιτικές σε καίριους τομείς που αφορούν στις υποδομές.

Για όλα αυτά ουσιαστικά θα έχει τον πρώτο λόγο ο Υπουργός  και θα εκτελεί η εταιρεία. Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά η αναξιοπιστία της κυβέρνησης η οποία φοβάται την δυναμική των τοπικών κοινωνιών και στήνει τους πλέον συγκεντρωτικούς μηχανισμούς ελέγχου.  Η αιρετή περιφέρεια τουλάχιστον στην περιοχή μας αποψιλώνεται από αρμοδιότητες με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.  Σε κάθε περίπτωση εμείς ζητάμε να αποσυρθεί άμεσα αυτή η υπουργική εγκύκλιος  η οποία υπονομεύει ολοκληρωτικά τις δυνατότητες της αιρετής περιφέρειας. Καλώ επίσης όλους τους υποψήφιους περιφερειάρχες της περιοχής μας να τοποθετηθούν στο μείζον αυτό θέμα ώστε να αποσυρθεί αυτή η υπουργική απόφαση».

Η Ερώτηση του Ευριπίδη Στυλιανίδη στη Βουλή

Με μία πρωτοφανή Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ τ.Β 1505/06-09-2010) η Κυβέρνηση αφαιρεί την αρμοδιότητα από 5 Περιφέρειες της χώρας (Δύτ. Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, Βόρειο Αιγαίο και Νότιο Αιγαίο) της μελέτης και κατασκευής έργων υποδομής στην επικράτειά τους και τα αναθέτει εξ’ ολοκλήρου στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ. Τα έργα μάλιστα που αναφέρονται στο παράρτημα της απόφασης δεν είναι μόνο οδικά αλλά καλύπτουν ευρύτατο φάσμα κατασκευαστικών έργων υποδομής (λιμάνια, ΧΥΤΑ, Σχολεία κλπ).

Στα υπό ανάθεση στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ έργα μάλιστα υπάρχει ακόμη και «αποκατάσταση μονοπατιού στη Κοινότητα Δονούσσας Κυκλάδων»!. Με λίγα λόγια η Κυβέρνηση αφαιρεί κάθε αρμοδιότητα κατασκευής υποδομών από τις Περιφέρειες καθιστώντας τους νέους Περιφερειάρχες που θα εκλεγούν αδύναμους να διαχειριστούν τα έργα της περιοχής τους. Έτσι, ανατίθεται σε μία εταιρεία του δημοσίου, με διορισμένο από τον Υπουργό Υποδομών Διοικητικό Συμβούλιο, η ευθύνη όλων των έργων της Βορείου Ελλάδας και των Νησιών και αφαιρείται από τους Περιφερειάρχες που θα προκύψουν από της εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, οι οποίοι θα έχουν την λαϊκή εντολή να διοικήσουν τις Περιφέρειές τους.

Προβληματισμό, επίσης, δημιουργεί το ότι η απόφαση αφορά Περιφέρειες που τις περισσότερες, σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, φαίνεται ότι θα κερδίσουν οι υποψήφιοι τους οποίους στηρίζει η ΝΔ.

Παράλληλα, ενώ η Κυβέρνηση διατείνεται ότι επιθυμεί την αναβάθμιση και τη θωράκιση του θεσμού των Περιφερειών την ίδια στιγμή ψαλλιδίζει τις αρμοδιότητές τους καθιστώντας τους νέους Περιφερειάρχες ομήρους των διαθέσεων της στο κομμάτι των έργων υποδομής, τη στιγμή που οι προτεραιότητες της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ καθορίζονται από το διορισμένο από τον Υπουργό Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας. Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :

Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση αφαιρεί αρμοδιότητες από τις Περιφέρειες ιδιαίτερα στον κρίσιμο τομέα των έργων υποδομής;

Ποια είναι η σκοπιμότητα της ανάθεσης στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ όλων των έργων υποδομής 5 Περιφερειών της χώρας;

Δεν αποτελεί η απόφαση αυτή ουσιαστική αποδυνάμωση του νέου θεσμού του αιρετού Περιφερειάρχη, χτύπημα στην αποκέντρωση και στην αυτοδιοίκηση και ομολογία ήττας της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ