ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

Ερώτηση στη Βουλή για το πρόγραμμα εκπαίδευσης μουσουλμανοπαίδων κατέθεσε ο Ηλίας Πολατίδης

fonirodopis.gr

Δεύτερη Ερώτηση υπέβαλε προς την Υπουργό Παιδείας κ. Α. Διαμαντοπούλου ο Βουλευτής Σερρών του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ηλίας Πολατίδης σχετικά με το Πρόγραμμα Εκπαιδεύσεως Μουσουλμανοπαίδων καί συγκεκριμένα για την μη ένταξη της πομακικής γλώσσας στο Πρόγραμμα, ερώτημα στο οποίο η Υπουργός δεν απάντησε την πρώτη φορά. Το πλήρες κείμενο της Ερωτήσεως έχει ως εξής.

Στις 7/7/2010 είχα υποβάλει προς το Υπουργείο σας Ερώτηση σχετικώς με το Πρόγραμμα Εκπαιδεύσεως Μουσουλμανοπαίδων. Σας ερωτούσα μεταξύ άλλων για ποιους  λόγους δεν συμπεριελήφθησαν τα πομακικά στο Πρόγραμμα (αλλά μόνον τα τουρκικά) και αν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να πράξη κάτι τέτοιο.

Στην υπ’ αρ. 81504/ΙΗ/17.9.10 απάντησή σας μου αναφέρετε ότι «μια γλώσσα για να οριστεί ως επίσημη γλώσσα διδασκαλίας απαιτεί την πλήρωση συγκεκριμένων γλωσσολογικών προϋποθέσεων».

Στην Ερώτησή μου όμως σας είχα παραθέσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία σεμινάρια πομακικής γλώσσας διοργανώθησαν (και μάλιστα πολύ πετυχημένα)  από το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης καθώς και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πομάκων Ν. Ξάνθης, αποδεικνύοντας ότι οι δήθεν επιστημονικές απόψεις αυτών που θεωρούν την πομακική «προφορική» γλώσσα είναι άτοπες και υποβολιμαίες.

Επιπροσθέτως σας αναφέρω ότι τα τελευταία χρόνια, εκτός των προαναφερθέντων, έχουν εκδοθεί ελληνοπομακικό και πομακοελληνικό λεξικό, γραμματική της γλώσσης αυτής, συλλογές πομακικών τραγουδιών, έχουν κυκλοφορήσει πομακικές εφημερίδες κ.λπ. Όλα αυτά βεβαίως χάρις στις εργώδεις προσπάθειες των ιδίων των Πομάκων –που διακαώς επιθυμούν να απεγκλωβισθούν από την τουρκική προπαγάνδα και επιθετικότητα–  αλλά και την τεράστια οικονομική προσφορά ενός πατριώτου επιχειρηματία. Συνεπώς ερωτάται η Υπουργός :

Τα ανωτέρω στοιχεία τα οποία σας παρέθεσα για την πομακική γλώσσα αποτελούν ή όχι συγκεκριμένες γλωσσολογικές προϋποθέσεις για την διδασκαλία της;

Σχολιάστε

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ