ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

Άγρια διαμάχη μεταξύ Κεμαλικών και Νεοϊσλαμιστών στη Θράκη

Avatar

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στη Κομοτηνή στην αρχή  η είδηση και στη συνέχεια η επιβεβαίωση για την κάθοδο ανεξάρτητου μειονοτικού συνδυασμού που θα πάρει μέρος στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Τα διάφορα κέντρα που αρέσκονται να αναλύουν τα γεγονότα σύμφωνα με τις δικές τους πολιτικές επιδιώξεις άρχισαν να διοχετεύουν στην κοινωνία τα δικά τους συμπεράσματα.

Πόλεμο Ελλάδας – Τουρκίας είδαν μερικοί, θρησκευτικό πόλεμο είδαν κάποιοι άλλοι, εκλογικές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι είδαν οι πλέον πονηροί και μάλιστα άρχισαν τα σενάρια για το εκλογικό αποτέλεσμα και τις πιθανές συμμαχίες της δεύτερης Κυριακής.

Τα προγράμματα των συνδυασμών και η δημοκρατική  λειτουργία των παρατάξεων μπήκαν στο περιθώριο και με σκοπό την δημιουργία πόλωσης για εμφανείς λόγους και επιδιώξεις.

Η κοινωνία της Ροδόπης και της Κομοτηνής ιδιαίτερα  έδειξε για πρώτη φορά αξιοπρόσεκτη ωριμότητα και  απομόνωσε τις κραυγές ενώ η πλειοψηφία των πολιτών  δεν έδειχνε να ενοχλείται από την κάθοδο του «εχθρού».

Εμείς ακούσαμε πολλές απόψεις, προσπαθήσαμε να  μπούμε στη λογική ομάδων της πόλης μας και είμαστε στη θέση να πούμε ότι η κίνηση Μουσταφάογλου είναι ξεκάθαρη μια κίνηση αντιπαράθεσης Κεμαλιστών και Νεοϊσλαμιστών που δρουν οργανωμένοι ακόμη και στην Ελληνική επικράτεια. Όλοι ισχυρίζονται ότι μετά την νίκη Ερντογάν στην Τουρκία ήρθε γι’ αυτόν ο καιρός να διαλύσει τις ομάδες της Εργκένεκον που δρουν σε χώρες εκτός Τουρκικής επικράτειας.

Γιώργος Πεταλωτής : «Πισωγύρισμα για τη μειονότητα τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σχετικά με τη δημιουργία ανεξάρτητου συνδυασμού από τη Σημπέλ Μουσταφάογλου δήλωσε ότι «Πιστεύω ότι οι πολίτες της Ροδόπης, της Κομοτηνής έχουν βγάλει τα συμπεράσματα τους. Δεν μπορεί ξαφνικά να έχουμε δυο διαφορετικές  κοινωνίες. Το να υπάρχουν διαχωρισμοί, για όποιον επιχειρεί να το κάνει, είναι μάταιο. Αυτό θα αποδειχθεί. Πάμε μπροστά, δεν πάμε πίσω.

Το να υπάρχουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια με βάση το θρήσκευμα ή την καταγωγή, είναι πισωγύρισμα για την μειονότητα. Ο καθένας μας όμως αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Ο καθένας μπορεί να διεκδικεί και να ψηφίζει ότι θέλει. Είναι κρίμα προσπάθειες δεκαετιών να τορπιλίζονται από κάποιες ενέργειες. Ο καθένας είναι υπόλογος στον ελληνικό λαό».

Στυλιανίδης : «Κίνηση στρατηγικού βάθους»

Ως κίνηση στρατηγικού βάθους χαρακτήρισε τη δημιουργία του συνδυασμού ο βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος δεν παρέλειψε να ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με αφορμή το σχέδιο «Καλλικράτης». Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «Η ανακοίνωση ανεξάρτητου μειονοτικού συνδυασμού στο δήμο Κομοτηνής είναι μια κίνηση «στρατηγικού βάθους». Κάποιοι επιδιώκουν με «σύγχρονο» αυτή τη φορά τρόπο να διχάσουν εκ νέου τη Θρακιώτικη κοινωνία επαναφέροντάς την πολλές δεκαετίες πίσω, σε εποχές άγονων εθνικισμών και επικίνδυνων φανατισμών.

Τα τελευταία χρόνια στη Θράκη εδραιώσαμε ένα πρότυπο ανοικτής δημοκρατικής κοινωνίας, που όχι μόνο σέβεται τη διαφορετική θρησκεία, τη διαφορετική γλώσσα και το διαφορετικό πολιτισμό, αλλά και το καθιστά από μειονέκτημα του χτες  συγκριτικό πλεονέκτημα του αύριο.

Δεν είναι τυχαία η στιγμή που επιχειρούν κάποιοι να καταστρέψουν αυτό το επίτευγμα, δεν είναι επίσης τυχαίο ότι το ανθρώπινο δυναμικό που χρησιμοποιούν τους το προσφέρει το ΠΑΣΟΚ, με στελέχη του από τη διοίκηση, τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και επίδοξους βουλευτές του στη μειονότητα.

Το ΠΑΣΟΚ τόσο σε κεντρικό όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο στη Θράκη θα πρέπει να συνειδητοποιήσει το έγκλημα που έχει συντελεστεί με την εφαρμογή του Καλλικράτη, ο οποίος ιδιαίτερα στην Ροδόπη, καταστρέφει το δήμο Ιάσμου και αφαιρεί από το χάρτη το ιστορικό όνομα Μαρώνεια, που ταυτίζεται μαζί με τον όρο Άβδηρα με τη διαχρονική παρουσία του Ελληνισμού στη Θράκη, έχοντας τη σημασία που έχει η Βεργίνα για την Μακεδονία.

Εύχομαι να μην δικαιωθούν οι εκτιμήσεις που διατύπωσα κατά τη συζήτηση στη βουλή για το σχέδιο Καλλικράτης και ελπίζω η Θρακιώτικη κοινωνία, χριστιανική και μουσουλμανική, να επιδείξει μεγαλύτερη ωριμότητα από την Ελληνική κυβέρνηση».

ΚΚΕ : «Οι εργαζόμενοι της μειονότητας να γυρίσουν την πλάτη στη Ν. Δ – ΠΑΣΟΚ- ΛΑ.ΟΣ- Ε.Ε, στους υποστηρικτές του ευρωμονόδρομου αλλά και στους ανεξάρτητους»

Το ΚΚΕ ΑΜ-Θ σε ανακοίνωση του αναφέρει σχετικά πως «Η δημιουργία ψηφοδελτίων με βάση τη διαφορετική καταγωγή, γλώσσα και θρησκεία δεν εξυπηρετεί με κανένα τρόπο τα συμφέροντα των εργαζομένων της μειονότητας.

Αντίθετα εξυπηρετεί τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της Ν. Δ,  που εξυπηρετώντας τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, πήραν και παίρνουν , με τη βοήθεια του ΛΑΟΣ ,  βάρβαρα μέτρα που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και της μειονότητας .

Ταυτόχρονα ενισχύει τον εθνικισμό και έτσι αποπροσανατολίζει ακόμη περισσότερο το λαό από τα πραγματικά του προβλήματα. Υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά ότι :

οι μειονότητες μπορούν και πρέπει να είναι γέφυρες φιλίας ανάμεσα στους λαούς.

στις συνθήκες της ταξικής κοινωνίας και της διεθνούς δράσης του ιμπεριαλισμού, οι μειονότητες πρέπει   να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, σε συμπαράταξη και κοινή δράση  με το λαό της χώρας στην οποία ζουν.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο, πρέπει οι εργαζόμενοι της μειονότητας, να δώσουν τη μάχη για την ικανοποίηση των σύγχρονων οικονομικών, πολιτιστικών, μορφωτικών  αναγκών τους και τη θετική έκβαση ιδιαίτερων προβλημάτων τους. Υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά επίσης ότι :

η μάχη των τοπικών εκλογών θα είναι μια ευκαιρία για τους εργαζόμενους, με τους αγώνες και την ψήφο τους, να αντιπαλέψουν τα νέα μέτρα, να τιμωρήσουν ουσιαστικά τους υπεύθυνους ΝΔ – ΠΑΣΟΚ –ΛΑΟΣ – Ε.Ε. και τους κάθε λογής υποστηρικτές του ευρωμονόδρομου, να συγκρουστούν με τα μονοπώλια.

Να μη παγιδευτούν στην «αποχή», τους «ανεξάρτητους», τους «υπερκομματικούς».

Να υπερψηφίσουν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ».

«Σπάρτακος» : «Ροχάλα στα μούτρα του συστήματος που την ανέδειξε»

Ως εκκωφαντική βόμβα χιλίων ντεσιμπέλ χαρακτήρισε ο συνδυασμός για το Δήμο Κομοτηνής, «Σπάρτακος», τη δημιουργία του συνδυασμού, που σε ανακοίνωση του τονίζει πως «οι «επώνυμοι» της πόλης κάνουν ότι δεν άκουσαν. Το καμάρι του τοπικού ΠαΣοΚ, η φαντασίωση του πρωθυπουργού σας, η φέρελπις αντινομάρχης μας, προσχώρησε στον πιο ξεσαλωμένο σωβινισμό, στον πιο ατόφιο τουρκισμό. Κοτζάμ μέλος του ΙΣΤΑΜΕ, κοτζάμ υποψήφια ευρωβουλευτίνα της σοσιαλδημοκρατίας, πήγε και προσχώρησε στους πιο γκρίζους «προξενικούς»!

Και λέει κι από πάνω ότι αυτό είναι το πρώτο της μόλις βήμα! Δηλαδή; Σαν ροχάλα στα μούτρα του συστήματος που την ανέδειξε; Ή μήπως στα μούτρα της χώρας που την αγκάλιασε; Η τοπική κοινωνία τι λέει άραγε; Θα συνεχίσει να εμπιστεύεται τους κομματάρχες που τώρα με τη σιωπή ή τις ασυναρτησίες τους πασχίζουν να καλύψουν την επικίνδυνη ανικανότητα και τον θλιβερό τους εξευτελισμό;».

Δυσαρεστημένος ο Παπανδρέου, απογοητευμένος ο Πεταλωτής

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Φωνής» ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιώργος Παπανδρέου, δυσαρεστήθηκε αρκετά από την εξέλιξη αυτή καθώς ο ίδιος στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει την κ. Μουσταφάογλου ως «πρότυπο ευρωπαϊκής καταξίωσης και αποδοχής» παρουσιάζοντας την ο ίδιος ως υποψήφια Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού εισέπραξε και ο ίδιος ο Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος εμφανώς απογοητευμένος έστειλε μήνυμα στη Σημπέλ λέγοντας τη χαρακτηριστικά «με απογοήτευσες. Οδεύεις σε λάθος δρόμο».2 Σχόλια

  1. fadmin

    fadmin

    6 Οκτωβρίου 2010 at 03:25

    test

ΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ