• ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Τρίτη, 24 Μαΐου 2022
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΔΟΠΗ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • NEWSROOM
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΔΟΠΗ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • NEWSROOM
No Result
View All Result
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Και επίσημα τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα

fonirodopis.gr by fonirodopis.gr
13 Μαΐου 2022
in YΓΕΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
A A
0
Share on FacebookShare on Twitter

Τα τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας δηλώθηκαν στο ECDC από τον ΕΟΔΥ

Mε οξεία ηπατίτιδα νοσούσαν τελικά τα τρία παιδιά από την  Αττική που κρίθηκαν ως «πιθανά κρούσματα», σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Τα τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας δηλώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)  από τον ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml).

Το άλλο παιδί, ηλικίας 18 μηνών, ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο. Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση.

Ετησίως  καταγράφονται περίπου 5 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στη χώρα μας. Τα τρία περιστατικά που καταγράφηκαν τις τελευταίες εβδομάδες μαρτυρούν μια διαφαινόμενη αυξητική τάση.

Επιδημιολογική εγρήγορση

Όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, οι κλινικοί γιατροί είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, έχουν ενημερωθεί και επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία και σε τέτοια περίπτωση συμπληρώνουν και αποστέλλουν στον ΕΟΔΥ δελτίο δήλωσης κρούσματος.

Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες, τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά. Επίσης, έχουν σταλεί οδηγίες για τη συλλογή και αποστολή δειγμάτων στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, ώστε να γίνεται άμεσα ο απαιτούμενος έλεγχος για τον εντοπισμό της αιτίας της επιδημικής έξαρσης.

Τα κρούσματα στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο

Στις αρχές Απριλίου, παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας, σε παιδιά. Σε κανένα περιστατικό δεν τεκμηριώθηκε λοίμωξη από ιούς ηπατίτιδας (Α έως Ε) και δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση με ταξίδια ή έκθεση σε τοξικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, με τις περισσότερες περιπτώσεις να είναι ηλικίας 2 έως 5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο και συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (εμέτους ως προεξάρχον σύμπτωμα), που προηγούνται του ικτέρου.

Μετά την ανακοίνωση των περιστατικών από τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν αναφερθεί ανάλογα περιστατικά σε 16 ευρωπαϊκές χώρες όπως και σε ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, Ισραήλ, Σιγκαπούρη. Ο συνολικός αριθμός περιστατικών παγκοσμίως είναι εξαιρετικά μικρός. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 300 περιστατικά, εκ των οποίων τα 163 έχουν δηλωθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και προστίθενται χώρες με ύποπτα κρούσματα, δεν φαίνεται να αυξάνεται ο αριθμός των περιστατικών ανά χώρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διασπορά είναι περιορισμένη.

Τα περισσότερα από τα παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία, ορισμένα χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και ένα μικρό ποσοστό υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος.

Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε), ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει εντοπιστεί αδενοϊός και/ή ιός SARS-CoV-2, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά. Συνεπώς, η υποκείμενη αιτία αυτής της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος, άγνωστη. Σε εξέλιξη βρίσκεται περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση των περιστατικών που εντοπίστηκαν, για πρόσθετες λοιμώξεις, χημικούς παράγοντες και τοξίνες.

Tags: Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας ΥγείαςΥγεία
Previous Post

Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Χωρισμένο στα δύο το Θρυλόριο: Ένας οικισμός, δύο ομάδες και… δύο πανηγύρια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

YΓΕΙΑ

Συνεχίζονται τα δωρεάν rapid test στη Ροδόπη

22 Μαΐου 2022
YΓΕΙΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Υποχρεωτική μάσκα σε εσωτερικούς χώρους και καραντίνα 21 ημερών

22 Μαΐου 2022
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: 43χρονος πέθανε σε καρέκλα του Νοσοκομείου Παπανικολάου αφού πήρε εξιτήριο 

19 Μαΐου 2022
YΓΕΙΑ

Κήλη των αθλητών: Η πιο σύγχρονη αντιμετώπιση

16 Μαΐου 2022
YΓΕΙΑ

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διενέργειας δωρεάν rapid test στη Ροδόπη

16 Μαΐου 2022
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Υγείας: «Ο νομός Ροδόπης δεν έμεινε ποτέ ακάλυπτος από το ΕΚΑΒ»

9 Μαΐου 2022

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΗ 24 ΩΡΩΝ

  • Έφυγε από τη ζωή ο εκδότης της εφημερίδας «Περισκόπιο»

    649 shares
    Share 260 Tweet 162
  • Ουκρανία: Ισόβια στον Ρώσο στρατιώτη που δικάστηκε για εγκλήματα πολέμου

    541 shares
    Share 216 Tweet 135
  • Ερντογάν: «Δεν υπάρχει πια για μένα Μητσοτάκης»

    539 shares
    Share 216 Tweet 135
  • Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης σας ξεναγεί στο Παπίκιο Όρος

    533 shares
    Share 213 Tweet 133
  • Θύμα απάτης ιδιοκτήτρια επιχείρησης στην Κομοτηνή – Της έκλεψαν 22.000 ευρώ

    987 shares
    Share 395 Tweet 247
  • ΕΛ.ΑΣ: Αυτές είναι οι πιο συχνές απάτες – Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

    520 shares
    Share 208 Tweet 130
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Copyright © 2022

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

SOCIAL MEDIA

No Result
View All Result
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
  • NEWSROOM
    • ΡΟΔΟΠΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • OΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΛΛΑΔΑ

Copyright © 2022