ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΒΟΥΛΗ

Το πόρισμα της Διακομματικής για τη Θράκη παρέδωσε η Μπακογιάννη στον Πρόεδρο της Βουλής

«Επί της ουσίας η πρόταση αυτή μπορεί να αλλάξει τα πράγματα στη Θράκη. Ότι περιλαμβάνει είναι υλοποιήσιμο και δεν αποτελεί ευχολόγιο», δήλωσε η πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη

Τη σημασία υλοποίησης του σχεδίου «Στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός για την ανάπτυξη Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης», ώστε «μια ακριτική περιοχή να πάρει και πάλι ανάσα προς όφελος συνολικά τελικά της πατρίδας μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, παραλαμβάνοντας το σχετικό πόρισμα από την πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, Ντόρα Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής, παραδίδοντας το πόρισμα, η κυρία Μπακογιάννη τόνισε πως «έγινε μία πάρα πολύ σημαντική δουλειά, παρά τα προβλήματα που είχαμε λόγω κορωνοϊού», ευχαριστώντας παράλληλα «όλους τους συναδέλφους οι οποίοι συμμετείχαν, ιδιαιτέρως τον κ. Ρουσσόπουλο και τον κ. Καιρίδη, που ήταν επικεφαλής των ομάδων εργασίας». Επισήμανε ότι «είναι μία διαχρονική πρόταση ανάπτυξης για τη Θράκη στην οποία έχουν συμπεριληφθεί ό,τι ιδέες υπήρχαν από όλα τα κόμματα», διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως το πόρισμα αυτό «είναι δυστυχώς μόνο της πλειοψηφίας, καθώς λόγοι κομματικοί κράτησαν τα άλλα κόμματα μακριά». Η πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε πως «επί της ουσίας η πρόταση αυτή μπορεί να αλλάξει τα πράγματα στη Θράκη και είναι μια πάρα πολύ σημαντική δουλειά» τονίζοντας πως ό,τι περιλαμβάνει «είναι υλοποιήσιμο και δεν αποτελεί ευχολόγιο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε θερμά την κυρία Μπακογιάννη και όλα τα μέλη της Επιτροπής για την εμπεριστατωμένη δουλειά με αντικείμενο την ανάπτυξη της Θράκης που αποτελεί, όπως είπε, «απόδειξη της άοκνης και σπουδαίας δουλειάς που γίνεται στο Κοινοβούλιο, το οποίο δεν προφυλάσσεται μόνο αλλά δουλεύει εντατικά όλον αυτό τον καιρό της πανδημίας».

Όπως επεσήμανε ο κ. Τασούλας, η Διακομματική Επιτροπή συστάθηκε ομόφωνα από τη Διάσκεψη των Προέδρων τον Ιούλιο του 2020, έπειτα από σχετική πρόταση του πρωθυπουργού και απόφαση της Ολομέλειας, και «όλοι οι συνάδελφοι, ασχέτως των πλειοψηφιών ή των μειοψηφιών -αυτός είναι άλλωστε ο κανόνας της Δημοκρατίας- εργάστηκαν ώστε να έχουμε αυτό το πόρισμα».

Απευθυνόμενος στην Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε πως «είναι ιστορική σύμπτωση ότι αντίστοιχο πόρισμα είχε παραδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής επί πρωθυπουργίας του πατέρα σας, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το ΄92».

Και οι δύο συμφώνησαν πως το σημαντικό είναι τώρα αυτό το πόρισμα να υλοποιηθεί και πως αυτό διαφυλάσσεται μέσω της Επιτροπής Παρακολούθησης που θα συγκροτηθεί και θα εγκριθεί από τη Βουλή και η οποία θα παρακολουθεί κάθε χρόνο και θα υποβάλει στην Ολομέλεια την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη Θράκη.

Ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως «όλοι οι παράγοντες της Θράκης περιμένουν πολλά από την υλοποίηση τέτοιων προτάσεων που δίνουν νόημα στον κοινοβουλευτισμό» υπογραμμίζοντας το γεγονός πως η Επιτροπή δεν συνέταξε το πόρισμα μόνο με γνώμονα την οικονομική ανάπτυξη αλλά συμπεριέλαβε τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τη θρησκεία και την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής.

Τέλος, ο κ. Τασούλας προανήγγειλε πως αφού παραδώσει το πόρισμα στους βουλευτές όλων των κομμάτων, θα προγραμματιστεί σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια «ώστε η Θράκη πια να μην περιμένει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΒΟΥΛΗ

Χαρίτου: «Σοβαρή καθυστέρηση στην ένταξη έργων στο πρόγραμμα Τρίτσης»

Μετά από 2,5 χρόνια παλινωδιών η κυβέρνηση αναγνώρισε τη σημασία του προγράμματος «Φιλόδημος», είπε ο Βουλευτής Ροδόπης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη Βουλή συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου για την ένταξη έργων των Δήμων της Ροδόπης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Εκ μέρους της κυβέρνησης απάντησε στον βουλευτή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Ο βουλευτής απευθυνόμενος στον αν. υπουργό τόνισε: «Κύριε υπουργέ χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 2,5 χρόνια για να ανακοινώσετε τα 105 έργα στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ύψους 340 εκ. ευρώ, ένα εκ των οποίων είναι η ανάπλαση αστικής περιοχής του Δήμου Κομοτηνής 4,8 εκ. ευρώ και ένα μικρότερο του Δήμου Ιάσμου.

Ενώ ο Δήμος Κομοτηνής και οι άλλοι Δήμοι με βάση το πλαφόν που εσείς ορίσατε κατέθεσαν τα έργα, που κατά προτεραιότητα διεκδικούν για ένταξη, ύψους 22,5 εκ. ευρώ ο Δήμος Κομοτηνής και από 12 εκ. περίπου οι άλλοι τρεις Δήμοι. Ενώ οι ίδιοι ανταποκρίθηκαν παρά τις ασφυκτικές προθεσμίες που θέσατε, μάταια περιμένουν την ένταξη των έργων για να προχωρήσουν στην υλοποίηση τους.

Τώρα θα έπρεπε να υλοποιείται και όχι να συζητάμε για την ένταξη του έργου ανάπλασης στον Δήμο Κομοτηνής, υποστηρίζουν δημόσια οι εκπρόσωποι του. Πολύ δικαιολογημένα γιατί δική σας δέσμευση ήταν η ένταξη του 50% των έργων στο πρόγραμμα «Α.Τρίτσης» έως το τέλος του περασμένου χρόνου. Μπορείτε να μας πείτε ποιο είναι το  ποσοστό έργων που έχετε εντάξει;

Χρειάστηκαν δύο χρόνια μετά από πολλές παλινωδίες για να αναγνωρίσετε τη σημασία του «Φιλόδημου» με αποτέλεσμα να βαλτώνουν τα έργα. Το λιγότερο που θα μπορούσε να σας καταλογίσει κανείς, είναι έλλειμμα διαχειριστικής επάρκειας, για να μην πω ανικανότητας. Εκτός της σοβαρής καθυστέρησης, αφαιρούνται από το πλαφόν των Δήμων έργα που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα Φιλόδημος, ακόμη και αυτά που έχει ολοκληρωθεί η υλοποίησή τους. Αδικείτε τους μικρούς Δήμους της περιφέρειας, τιμωρείτε όσους επέδειξαν αποτελεσματικότητα.

Τα έργα των Δήμων της Ροδόπης των οποίων καθυστερεί η ένταξη, έργα όπως η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης, ύδρευσης οικισμών, αγροτικής οδοποιίας, εξοπλισμού διαχείρισης των απορριμμάτων, ψηφιακής αναβάθμισης υπηρεσιών κα, που έχουν κατατεθεί, είναι βέβαιο πως η υλοποίησή τους θα ανακουφίσει τις τοπικές κοινωνίες. Σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία η ένταξη και η υλοποίηση τους θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση, θα συμβάλλει στην  ενίσχυση της εργασίας και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας».

Ο βουλευτής έθεσε το ερώτημα στον αν. υπουργό: «Κύριε υπουργέ, σας ερωτώ εσείς θέσατε το πλαφόν για κάθε Δήμο, πέστε μας λοιπόν με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα προχωρήσετε στην ένταξη των έργων που σας κατέθεσε ο Δήμος Κομοτηνής και οι άλλοι Δήμοι στη Ροδόπη. Και αν θα εξαιρέσετε από το πλαφόν τα έργα που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα Φιλόδημος, τουλάχιστον αυτά που έχουν υλοποιηθεί, ώστε να αυξηθεί η χρηματοδότηση των Δήμων».

Ο βουλευτής Ροδόπης ζήτησε από τον Aν. Yπουργό τα έργα που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» να ανακοινώνονται πρώτα στους Δήμους και όχι στους κυβερνητικούς βουλευτές. «Το ‘’κατόπιν ενεργειών μου’’ δεν υποτιμά μόνο το ρόλο των Δήμων αλλά εκθέτει και το ίδιο το υπουργείο», είπε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών στην απάντησή του όχι μόνο δεν αναγνώρισε  ότι υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στην ένταξη των έργων των Δήμων της Ροδόπης, αλλά αντίθετα ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έφτιαξε ένα ισχυρό με περισσότερους πόρους πρόγραμμα, το «Αντώνης Τρίτσης». Ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι αφορά τους μικρούς Δήμους απαξιώνοντας τη μεγάλη συμβολή που είχε στην ταχύτερη ένταξη και υλοποίηση από τους Δήμους έργων ζωτικής σημασίας για τους δημότες. Έργα αποχέτευσης, ύδρευσης, αγροτικής οδοποιίας κλπ, κάτι που αναγνωρίστηκε καθολικά από τους αυτοδιοικητικούς.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, συγκεκριμένα τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, θα ενταχθούν δυο έργα του Δήμου Κομοτηνής, το πρώτο «ψηφιακή αναβάθμιση και μετασχηματισμός των υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής» και το δεύτερο «προμήθεια Κινητού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων», δέσμευση που οφείλει ο αν. υπουργός να εκπληρώσει. Ενώ για την ένταξη των έργων που έχουν κατατεθεί στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης» από τους άλλους Δήμους επιφυλάχθηκε να απαντήσει, προφανώς γιατί δεν ήταν σε γνώση του σε ποιο σημείο βρίσκονται.

Ο βουλευτής στη δευτερολογία του τόνισε με έμφαση: «μετά από παλινωδίες δύο ετών αυτό που κάνατε ήταν να αντιγράψετε το πρόγραμμα «Φιλόδημος». Μόνο που το κόστος της καθυστέρησης σχεδόν 2,5 ετών θα το υποστούν οι πολίτες που δε βλέπουν να γίνονται έργα και οι ίδιοι οι Δήμοι.

Αντί να αξιοποιήσετε εξαρχής τον «Φιλόδημο» εσείς τον απαξιώνετε. Ένα πρόγραμμα που  έδωσε τη δυνατότητα στους μικρούς Δήμους γρήγορα να εντάσσουν και να εκτελούν έργα ζωτικής σημασίας.

Αφήσατε να λήξει η σύμβαση τέλη του 2019 με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ήρθατε μετά από δύο χρόνια να υπογράψετε τη σύμβαση αναγνωρίζοντας ουσιαστικά τη σημασία και την αξία του «Φιλόδημου».

Η ευθύνη για τη καθυστέρηση  2,5 χρόνων ένταξης έργων στο «Αντώνης Τρίτσης» ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνησή σας».

Ο βουλευτής ολοκλήρωσε την παρέμβασή του στη Βουλή μιλώντας για τα κριτήρια ένταξης των έργων, πέραν του θέματος του πλαφόν για όσα έργα είχαν ενταχθεί και υλοποιηθεί στον Φιλόδημο και σημείωσε:

«Ανησυχούμε γιατί είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να αναβιώσουν πελατειακές λογικές. Ευτυχώς που δεν υπάρχουν διαθέσιμοι δήμαρχοι για κάτι τέτοιο. Και το λέω αυτό γιατί η ΚΥΑ που υπογράψατε δίνει στον υπουργό τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεση επιλεκτικά να εντάσσει έργα στο πρόγραμμα.

Μην προχωρήσετε σε κατ’ επιλογήν εντάξεις, αλλά δώστε μία οριζόντια λύση με τα έργα που αφαιρέσατε λόγω πλαφόν, έργα που ήταν ενταγμένα και υλοποιήθηκαν από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», ώστε να μπορέσουν οι Δήμοι να πάρουν επιπλέον πόρους, ιδιαίτεροι οι Δήμοι της περιφέρειας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΟΥΛΗ

Επίθεση από χάκερ στη Βουλή – Παραβιάστηκαν e-mails βουλευτών

Η αρμόδια υπηρεσία της Βουλής προκειμένου να αποτρέψει την εισβολή «έκλεισε» όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα ενώ σε συνεργασία με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ερευνούν το μέγεθος της έκθεσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στόχος επίθεσης από χάκερ έγινε η Βουλή των Ελλήνων το απόγευμα της Παρασκευής, όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση: «Στις 20 Ιανουαρίου 2021 μεσημβρινές ώρες η Διεύθυνση Πληροφορικής διαπίστωσε ότι ήταν σε εξέλιξη προσπάθεια απόκτησης πρόσβασης σε λογαριασμούς του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Βουλής από εξωτερική IP. Άμεσα διακόπηκε η λειτουργία του web mail των χρηστών για την προστασία τους και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές. Η Διεύθυνση Πληροφορικής είναι σε άμεση και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να αποτιμηθεί το περιστατικό».

Σύμφωνα με πληροφορίες η αρμόδια υπηρεσία της Βουλής προκειμένου να αποτρέψει την εισβολή «έκλεισε» όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα ενώ σε συνεργασία με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ερευνούν το μέγεθος της έκθεσης.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι χάκερ κατάφεραν να παραβιάσουν περίπου 60 λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου βουλευτών, εργαζομένων και κοινοβουλευτικών συντακτών.

Άμεσα διακόπηκε η λειτουργία του web mail των χρηστών για την προστασία τους και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές. Η Διεύθυνση Πληροφορικής είναι σε άμεση και στενή συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να αποτιμηθεί το περιστατικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση στη Βουλή για την «εικόνα εγκατάλειψης» στους Υφαντές Κομοτηνής

Η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής Γκαράνη για τον οικισμό έφτασε μέχρι τη Βουλή – Την παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών, ζητάει ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ερώτηση στη Βουλή και στον Υπουργό Εσωτερικών για την «εικόνα εγκατάλειψης» στον οικισμό Υφαντών Κομοτηνής, κατέθεσε ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας.

Οι κάτοικοι των Υφαντών ζητάνε εδώ και χρόνια παρεμβάσεις στον οικισμό τους, όπως πεζοδρόμηση, φωταγώγηση, δημιουργία στάσεων κλπ, χωρίς όμως τα αιτήματα τους να έχουν εισακουστεί από τη Δημοτική Αρχή Γκαράνη.

Διαβάστε ακόμη: «Όχι μόνο δεν κάνουν έργα αλλά ούτε καν απαντούν στα ερωτήματα μας»

Η παραπάνω αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής Κομοτηνής έφτασε μέχρι τη Βουλή, με τον κ. Χήτα να ζητάει την παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών για τα προβλήματα του οικισμού.

Διαβάστε ακόμη: Υφαντές Κομοτηνής: Μαθητές περιμένουν το αστικό μέσα στη βροχή

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης του:

«Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση κατοίκων Κομοτηνής, εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει ο οικισμός των Υφαντών στην Κομοτηνή. Βασικό αίτημα των κατοίκων του οικισμού σχετίζεται με την πεζοδρόμηση δρόμων του οικισμού και ιδιαιτέρως της κεντρικής οδού, καθώς και τη φωταγώγηση αυτών. Επιπλέον, οι κάτοικοι αιτούνται ασφαλτόστρωση μέρους του οδικού δικτύου του οικισμού, το οποίο παραμένει ακόμη χωμάτινο, και αποκατάσταση της ασφαλτόστρωσης του φθαρμένου οδικού δικτύου. Τέλος, γίνεται αναφορά για σημαντική έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, με συνέπεια οι πέριξ του οικισμού εκτάσεις – ιδίως της δυτικής πλευράς – να πλημμυρίζουν στις περιπτώσεις έντονης και συνεχούς βροχόπτωσης.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε, δια των ενεργειών σας, όπως αντιμετωπιστούν και επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα του οικισμού των Υφαντών Κομοτηνής Ροδόπης;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΟΥΛΗ

Χαρίτου: «Να χρηματοδοτηθεί η μετεγκατάσταση των κατοίκων του Αλάν Κογιού»

Ο Βουλευτής Ροδόπης ζητά να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση, που όμως θα απαιτήσει δαπάνη 28.000.000 ευρώ, την οποία δεν μπορεί να επωμισθεί ο Δήμος Κομοτηνής

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου ζητά από τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Εσωτερικών να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να αντιμετωπιστεί επιτέλους το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της μετεγκατάστασης των Ρομά, που ζουν επί δεκαετίες στην περιοχή του Αλάν Κογιού υπό άθλιες συνθήκες, χωρίς ασφαλή στέγη και άλλες βασικές υποδομές, πράγμα που δεν επιτρέπεται να συμβαίνει σε μια πολιτισμένη και ευνομούμενη χώρα.

Ο βουλευτής σε ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή και συνυπογράφουν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνει πως έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την επιλογή, την απαλλοτρίωση, τη χωροθέτηση και τον χαρακτηρισμό μέσω του Γ.Π.Σ. του χώρου μετεγκατάστασης των Ρομά του Αλάν Κογιού,  ενώ βρίσκεται υπό έγκριση και το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της περιοχής. Συνεπώς είναι ώριμες οι συνθήκες και έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση που όμως θα απαιτήσει δαπάνη 28.000.000 € την οποία  δεν μπορεί να επωμισθεί ο Δήμος Κομοτηνής.

Γι αυτό καλεί τους Υπουργούς να φροντίσουν έγκαιρα για την ένταξη του έργου στο «Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030» ώστε να βρεθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα επιτρέψουν την υλοποίησή του.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Στις ανατολικές παρυφές της Κομοτηνής και συγκεκριμένα στο τέρμα της οδού Αδριανουπόλεως βρίσκεται οικισμός γνωστός ως «Αλάν Κογιού», μια έκταση 20 στρεμμάτων όπου είναι εγκατεστημένοι εδώ και δεκαετίες 1500 περίπου Ρομά, που διαβιούν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας, μέσα σε μικρούς οικίσκους, παραπήγματα και άλλες αυτοσχέδιες κατασκευές, χωρίς να διαθέτουν τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, αποχετευτικό σύστημα και άλλες βασικές υποδομές. Η απουσία στοιχειωδών όρων υγιεινής και ασφάλειας στον οικισμό  σε συνδυασμό με την έλλειψη ενημέρωσης των κατοίκων σε θέματα εκπαίδευσης, εργασίας και ιατρικής πρόληψης, έχουν ως αποτέλεσμα να μένουν αναγκαστικά αναλφάβητοι, ανειδίκευτοι, άνεργοι, και πάντα εκτεθειμένοι σε μολυσματικές ασθένειες όπως παλαιότερα ηπατίτιδα και σήμερα COVID 19.

Εδώ και δεκαετίες εκκρεμεί η λύση του προβλήματος της μετεγκατάστασης των Ρομά της περιοχής σε ένα νέο χώρο, έκτασης 100 στρεμμάτων που αποχαρακτηρίστηκε το 2004 με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ ολοκληρώθηκε η απαλλοτρίωση, η χωροθέτηση και ο χαρακτηρισμός του ως χώρου μετεγκατάστασης, μέσω του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου(ΦΕΚ 52ΑΑΠ/23-02-2012) του Δήμου Κομοτηνής.

Την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η Ειδική Γραμματεία Ρομά βρισκόταν σε συνεχείς συνεννοήσεις με τον Δήμο Κομοτηνής και τη Γενική Γραμματεία Χωροταξίας, προκειμένου να εγκριθεί το χωρικό σχέδιο της περιοχής και να καταστεί δυνατή η σταδιακή μετεγκατάσταση. Είχαν δε εξασφαλιστεί από το εθνικό ΠΔΕ κονδύλια για την υλοποίηση του πολεοδομικού σχεδιασμού και των έργων υποδομής, ώστε η έκταση να είναι έτοιμη προς ανέγερση των οικιστικών μονάδων. Λόγω του μεγέθους της έκτασης, δεν κατέστη δυνατόν με διαδικασίες έκτακτων αναγκών να ολοκληρωθεί το χωρικό σχέδιο έως τον Ιούνιο του 2019.

Σήμερα, χωρίς εκκρεμότητες και προβλήματα σε σχέση με τον χώρο, βρίσκεται πλέον υπό έγκριση το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, που εκπονείται για λογαριασμό του Δήμου Κομοτηνής και προβλέπει τις χωροταξικές, πολεοδομικές, ρυμοτομικές, γεωλογικές, γεωφυσικές και περιβαλλοντικές μελέτες, τους χάρτες και  τα διαγράμματα που θα απαιτηθούν για την πολεοδόμησή της περιοχής. Συνεπώς σήμερα είναι πιο  ώριμες οι συνθήκες και έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης.

Όμως οι αναγκαίες μελέτες και κατασκευές των υποδομών οδοποιίας, οδοφωτισμού, ύδρευσης, αποχέτευσης, έργων κοινής ωφέλειας όπως σχολεία, αθλητικοί χώροι, πρασιές κ.α., καθώς και οι μελέτες και κατασκευές των 280 συνολικά κατοικιών που θα απαιτηθούν, έχουν πολύ υψηλό οικονομικό κόστος που προσεγγίζει τα 28.000.000 ευρώ και που αδυνατεί να επωμιστεί η Δημοτική Αρχή.Το γεγονός αυτό επιβάλλει την έγκαιρη πρόβλεψη για ένταξη της υλοποίησης του έργου στο «Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030», προκειμένου να ανευρεθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηρίξουν το εγχείρημα. 

Παράλληλα, με την προώθηση της μετεγκατάστασης, είναι επείγουσα και αναγκαία η λήψη μέτρων που θα διευκολύνουν την ισότιμη πρόσβαση των κατοίκων του οικισμού σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης, και επαγγελματικής κατάρτισης, θα δημιουργήσουν ευνοϊκότερες συνθήκες για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας, θα βελτιώσουν το βιοτικό τους  επίπεδο και θα συμβάλουν στην κοινωνική τους ένταξη.

Επειδή οι κάτοικοι του οικισμού  ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες που δεν αρμόζουν σε μια σύγχρονη και ευνομούμενη χώρα και είναι αναγκαία η μετεγκατάστασή τους.

Επειδή με την έγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου από το Δήμο Κομοτηνής δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών της μετεγκατάστασης.

Επειδή ο Δήμος της Κομοτηνής δεν είναι σε θέση να αναλάβει το οικονομικό βάρος των μελετών και των κατασκευαστικών εργασιών που θα απαιτηθούν.

Επειδή στο «Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030» προβλέπονται πόροι για την μετεγκατάσταση αλλά και για την κοινωνική ένταξη των Ρομά.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Θα χρηματοδοτήσουν τις μελέτες και τις κατασκευαστικές εργασίες που απαιτούνται για την μετεγκατάσταση των Ρομά του οικισμού Αλάν Κογιού στην νέα περιοχή που έχει επιλεγεί;
  2. Θα εντάξουν την μετεγκατάσταση των Ρομά της Ροδόπης στο «Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030»;».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΛΛΑΔΑ6 ώρες πριν

Τραγωδία στο Παίδων: Νεκρό βρέφος από εγκαύματα, το έκαναν μπάνιο με καυτό νερό

ΠΑΙΔΕΙΑ7 ώρες πριν

Κομοτηνή: Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του αμφιθεάτρου της παλιάς Νομικής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ8 ώρες πριν

Δαμιανίδης: «Η θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα είναι υπηρεσιακή και όχι πολιτική»

ΔΡΑΜΑ9 ώρες πριν

Χολιγουντιανή ταινία θα κάνει γυρίσματα στη Δράμα – Φήμες ότι έρχεται ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ9 ώρες πριν

Σε επιφυλακή ενόψει κακοκαιρίας ο Δήμος Ιάσμου

ΒΟΥΛΗ10 ώρες πριν

Χαρίτου: «Σοβαρή καθυστέρηση στην ένταξη έργων στο πρόγραμμα Τρίτσης»

ΒΟΥΛΗ10 ώρες πριν

Επίθεση από χάκερ στη Βουλή – Παραβιάστηκαν e-mails βουλευτών

YΓΕΙΑ11 ώρες πριν

Κορωνοϊός: 168 κρούσματα στη Ροδόπη

ΒΟΥΛΗ11 ώρες πριν

Ερώτηση στη Βουλή για την «εικόνα εγκατάλειψης» στους Υφαντές Κομοτηνής

ΞΑΝΘΗ12 ώρες πριν

Ξάνθη: Κατείχε 2.259 πακέτα λαθραίων τσιγάρων και 9,5 κιλά λαθραίου καπνού

ΒΟΥΛΗ10 ώρες πριν

Χαρίτου: «Σοβαρή καθυστέρηση στην ένταξη έργων στο πρόγραμμα Τρίτσης»

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν

Καταδικάστηκε η πρώτη μητέρα που δεν έστελνε την κόρη της στο σχολείο

ΠΑΙΔΕΙΑ3 ημέρες πριν

Καφέ νερό τρέχουν οι βρύσες στις Φοιτητικές Εστίες Κομοτηνής!

ΞΑΝΘΗ3 ημέρες πριν

Φωτιά στην Ξάνθη: Κάηκε ολοσχερώς η καπναποθήκη, φθορές και σε αυτοκίνητα

ΕΒΡΟΣ3 ημέρες πριν

‘Εβρος: «Αόρατοι» για τους Τούρκους στρατοχωροφύλακες οι μετανάστες

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

Βιασμός 24χρονης: «Μιλάμε για ένα κύκλωμα διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων»

TΟΥΡΚΙΑ5 ημέρες πριν

Διαστρέβλωση της ιστορίας από Τούρκο βουλευτή: «Έλληνες και Αρμένιοι έκαψαν τη Σμύρνη»

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ1 εβδομάδα πριν

Χειμερινή επιχειρησιακή εκπαίδευση Μονάδων Δ’ ΣΣ στη Θράκη

ΔΙΕΘΝΗ2 εβδομάδες πριν

Έλληνες και Σέρβοι γιόρτασαν την απελευθέρωση Τζόκοβιτς χορεύοντας συρτάκι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 εβδομάδες πριν

Ικανοποίηση Μέτιου για την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου της ΠΑΜΘ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x