ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτου: 52 ερωτήσεις και 18 αναφορές στη Βουλή τους τελευταίους 8 μήνες

«Η Διακομματική Επιτροπή έχασε το νόημα και τη δυναμική της» – Κάλεσμα σε νέους και εργαζόμενους για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο, απηύθυνε ο Βουλευτής Ροδόπης

Τον απολογισμό της κοινοβουλευτικής του δραστηριότητας για το χρονικό διάστημα Οκτώβριος 2020 – αρχές Ιουνίου 2021, έκανε σήμερα Τρίτη 8 Ιουνίου ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου.

Η κοινοβουλευτική δραστηριότητα του Βουλευτή αποτελείται από 52 ερωτήσεις και 18 αναφορές στη Βουλή, ενώ συζητήθηκαν 4 επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή για τη στήριξη της καπνοκαλλιέργειας, τα δάνεια παλιννοστούντων ομογενών, την προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και την άναρχη ανάπτυξη των ανεμογεννητριών στην ΠΕ Ροδόπης. 

Αναλυτικά, τα όσα δήλωσε ο Δημήτρης Χαρίτου:

Αυτό το διάστημα ο κύριος στόχος των παρεμβάσεων μου ήταν και είναι η προστασία της υγείας των συμπολιτών μου, η θωράκιση των δομών του δημοσίου συστήματος υγείας και η δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων. Οι επισκέψεις μου, οι συνομιλίες με υγειονομικούς, οι ερωτήσεις στη Βουλή αυτόν το στόχο ήθελαν να υπηρετήσουν.

Μετά από συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με το υγειονομικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, στο Αστικό Κέντρο Υγείας Κομοτηνής, στα Κέντρα Υγείας Ιάσμου και Σαπών ανέδειξα με ερωτήσεις τις σοβαρές ελλείψεις και τα προβλήματα στελέχωσης των δομών υγείας στη Ροδόπη εν μέσω πανδημίας. Με επισκέψεις στα εμβολιαστικά κέντρα Κομοτηνής, Σαπών και Ιάσμου, έθεσα την ανάγκη λειτουργίας νέων εμβολιαστικών κέντρων και εμβολιαστικών γραμμών, για να αυξηθεί το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του τοπικού πληθυσμού. Είναι θετικό το βήμα που έγινε με την δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου στη Φιλύρα, παρότι σταμάτησε να καλύπτει τις άλλες ανάγκες ως Κέντρο Υγείας. Επίσης έγιναν παρεμβάσεις για προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς ειδικών ομάδων, όπως τα άτομα με αναπηρία, αλλά και εργαζομένων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας. Ενώ άμεση ήταν η παρέμβαση  μου στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, όταν η Ροδόπη τέθηκε σε lockdown χωρίς αυτό να αιτιολογείται από τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής.

Μετά από  συναντήσεις με εκπροσώπους εκπαιδευτικών και σχολικών καθαριστριών ζήτησα από το υπουργείο Παιδείας την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη κρουσμάτων κορωνοϊού στις σχολικές μονάδες. Με ερώτηση μου στη Βουλή ζήτησα να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών της πρωτοβάθμιας στην τηλεκπαίδευση, αφού στη Ροδόπη ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών έμεινε εκτός διευρύνοντας τις ανισότητες. Με ερωτήσεις μου ζήτησα την υγειονομικά ασφαλή επαναλειτουργία του ΔΠΘ και την επανέναρξη της πρακτικής άσκησης φοιτητών για να μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Έγιναν παρεμβάσεις μου στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, όπου η ψήφιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής ωθεί πάνω από  25.000 νέα παιδιά στα ιδιωτικά κολέγια. Επίσης για την αδικία σε βάρος μαθητών των εσπερινών λυκείων, την υποβάθμιση των σχολών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ σε μεταγυμνασιακή κατάρτιση, τα προβλήματα του Συλλόγου Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Δ.Π.Θ. κα.

Στις άμεσες προτεραιότητες μου ήταν η διεκδίκηση της οικονομικής στήριξης του κόσμου της εργασίας, των αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, επιστημόνων, παραγωγών στον πρωτογενή τομέα, που το εισόδημα τους δέχθηκε πλήγμα μέσα στην πανδημία. Έγιναν δεκάδες συναντήσεις με φορείς, μεγάλος αριθμός ερωτήσεων και αναφορών  στη Βουλή. Ξεχωρίζει η συζήτηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την στήριξη της καπνοκαλλιέργειας.

Με κάθε κοινοβουλευτικό μέσο μεταφέρθηκαν στα αρμόδια υπουργεία τα αιτήματα διεκδίκησης οικονομικής στήριξης της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων, του Σωματείου Καφεποτοπωλών, του Εμπορικού Συλλόγου, των επαγγελματιών, ιδιαίτερα του κλάδου της εστίασης που έμεινε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστός. Ενώ μετά από συναντήσεις που είχα  έντονα αναδείχθηκαν τα προβλήματα επιστημονικών κλάδων, όπως των δικηγόρων κα, που είχα την ευκαιρία να θέσω με έμφαση στη Βουλή. Κατατέθηκαν προτάσεις για τη στήριξη της επανεκκίνησης του εμπορίου, ώστε να καταστούν βιώσιμες οι επιχειρήσεις και να στηριχτούν στο πρώτο δύσκολο διάστημα της επαναλειτουργίας τους και αναδείχθηκαν ευθύνες για τον αποκλεισμό επιχειρήσεων από το μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών.

Εξίσου δυναμικές ήταν οι παρεμβάσεις μου για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα, που δεν υποστηρίχτηκε από την κυβέρνηση όσο θα έπρεπε εν μέσω πανδημίας. Επίκαιρη ερώτηση μου συζητήθηκε στη Βουλή με το αίτημα της άμεσης οικονομικής στήριξης της καπνοκαλλιέργειας στη Θράκη, λόγω της πανδημίας και των χαμηλών τιμών στις φετινές αγοραπωλησίες καπνού. Κατέθεσα ερωτήσεις για την ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών στη Ροδόπη εξαιτίας των χαμηλών τιμών πώλησης του σύσπορου βάμβακος,  την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των παραγωγών λαϊκών αγορών του Ν. Ροδόπης, την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που έμειναν αβοήθητοι από την κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας. Ζήτησα την ένταξη αγροτών της ΠΕ Ροδόπης στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής και την άμεση οικονομική στήριξη των καλλιεργητών αρωματικών φυτών της Θράκης. Παρακολουθώ με προσοχή τις ζημιές που προκλήθηκαν στις δενδροκαλλιέργειες από παγετό στις αρχές της άνοιξης, έχω καταθέσει, άλλωστε, επίκαιρη ερώτηση που θα συζητηθεί στη Βουλή.

Η στήριξη ευάλωτων οικονομικά κοινωνικών ομάδων και η υπεράσπιση των κοινωνικών δομών βρέθηκαν στο επίκεντρο των παρεμβάσεων μου. Ξεχωρίζουν οι δυο επίκαιρες ερωτήσεις που συζητήθηκαν στη Βουλή με παριστάμενους τους αρμόδιους υπουργούς. Η μια για τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ μέσα στην πανδημία και η δεύτερη για την ρύθμιση των στεγαστικών δανείων των παλιννοστούντων ομογενών που απειλούνται από το τραπεζικό σύστημα.

Με δυο επίκαιρες ερωτήσεις μου που συζητήθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής ζήτησα να διαγραφεί μεγάλο μέρος των στεγαστικών δανείων που χορηγήθηκαν σε ομογενείς παλιννοστούντες της Θράκης με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και να προστατευτούν τα ευάλωτα νοικοκυριά από τις διακοπές ρεύματος εν μέσω πανδημίας από τη ΔΕΗ και άλλους πάροχους ενέργειας. Επίσης ζήτησα την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των κατοίκων λόγω τοπικού lockdown στους οικισμούς Στροφή, Νέδα, Αγιοχώρι και Ήπιο του Δήμου Αρριανών, με ερώτησή μου στη Βουλή. Όπως επίσης την αποζημίωση πληγέντων και την αποκατάσταση ζημιών από τις καταστροφικές χαλαζοπτώσεις σε  οικισμούς των Δήμων Μαρωνείας – Σαπών και Ιάσμου. Ζητήθηκε να αποσυρθεί το προσχέδιο που αλλοιώνει τον θεραπευτικό χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και οδηγεί στη διάλυση του, μετά από συνάντησή μου με τους εργαζόμενους στο ΚΕΘΕΑ Κομοτηνής, κοινοβουλευτική παρέμβαση που καρποφόρησε. Στήριξα τα αιτήματα του Συλλόγου Τριτέκνων, των γυναικών θυμάτων βίας, των ατόμων με αναπηρία και άλλων κοινωνικών ομάδων.

Είχα την ευκαιρία να αναδείξω την αναγκαιότητα να προχωρήσουν σημαντικές υποδομές της περιοχής που μπορούν να δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία, όπως και τα προβλήματα στις υποδομές και τα οδικά δίκτυα που προκλήθηκαν από πλημμυρικά φαινόμενα. Αναφέρομαι στην αναβάθμιση του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας. Την δημιουργία 2ης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Κομοτηνή. Τη δημιουργία Λιμενικής Αρχής στη Ροδόπη, αλλά και στην ανάγκη ενός σχεδίου διαχείρισης των πλημμυρικών φαινομένων.

Στη Βουλή σε παρέμβαση μου με αφορμή κύρωση συμφωνίας με τη Βουλγαρία είχα θέσει την ανάγκη αναβάθμισης του Συνοριακού Σταθμού Νυμφαίας, διέλευσης λεωφορείων και φορτηγών και διενέργειας ελέγχων για το παρεμπόριο που ανθεί. Ήρθε η πανδημία να αναδείξει ακόμα περισσότερο τα ελλείμματα που υπάρχουν στον συγκεκριμένο σταθμό, όταν χρειάστηκε να γίνουν οι αναγκαίοι υγειονομικοί έλεγχοι. Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ είχαμε εγκαίρως ζητήσει από την κυβέρνηση να ληφθούν όλα τα μέτρα για το ασφαλές υγειονομικό άνοιγμα του σταθμού της Νυμφαίας για τον τουρισμό. Άλλωστε είχε προηγηθεί συνάντηση μου με φορείς του τουρισμού και της αυτοδιοίκησης στη Ροδόπη. Το αιφνιδιαστικό όμως κλείσιμο και η επίσκεψη μου στο σημείο ελέγχου covid στον συνοριακό σταθμό Νυμφαίας ήταν αρκετά για να διαπιστώσουν όλοι ότι η Νυμφαία είναι ο καθρέφτης αποτυχίας της κυβέρνησης στον σχεδιασμό για το άνοιγμα του τουρισμού στην χώρα. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλία για το θέμα της Νυμφαίας και το αμέσως επόμενο διάστημα.

Με ερώτηση μου ζήτησα από την κυβέρνηση να προχωρήσει η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, που αδειοδοτήθηκε από τη ΡΑΕ, να θέσει το έργο σε άμεση προτεραιότητα, αντί να προωθεί ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου. Η αντιπλημμυρική θωράκιση  της ΠΕ Ροδόπης, η ανακούφιση των πληγέντων και η αποκατάσταση των υποδομών, ιδιαίτερα μετά τις πλημμύρες της 12ης Ιανουαρίου, ήταν στις άμεσες παρεμβάσεις μου με ερώτηση στους συναρμόδιους υπουργούς.

Οι αυξημένες ανάγκες αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος στην αλιεία, τον τουρισμό και την ασφάλεια, που προέκυψαν μετά από συναντήσεις με εκπροσώπους της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος ΑΜ-Θ, των αλιέων και της αυτοδιοίκησης, με ώθησαν να καταθέσω ερώτηση στη Βουλή για την ανάγκη δημιουργίας Ανεξάρτητης Λιμενικής Αρχής στην ΠΕ Ροδόπης, ανάγκη που αρνείται να αντιληφθεί και να κατανοήσει η κυβέρνηση θεωρώντας ότι αρκούν τα δύο λιμενικά φυλάκια.

Υποστήριξα με έμφαση σε κάθε συζήτηση στη  Βουλή και με κάθε ευκαιρία την ανάγκη να υπερασπιστούμε το φυσικό περιβάλλον και να διεκδικήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής στην εποχή της κλιματικής κρίσης. Αναφέρομαι σε ομιλίες μου, σε ερωτήσεις, σε αναφορές για την εκφρασμένη θέληση της τοπικής κοινωνίας να μην επεκταθεί στην περιοχή η εξορυκτική δραστηριότητα του χρυσού. Όπως επίσης να υπάρξει ένα σχέδιο για να σταματήσει η άναρχη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, θέμα που συζητήθηκε πρόσφατα στη Βουλή με βάση επίκαιρη ερώτησή μου.

Όλα τα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής βρέθηκαν στο επίκεντρο της κοινοβουλευτικής μου δράσης. Κομβική ήταν η ψήφιση της σύμβασης με την Ελληνικός Χρυσός στην Χαλκιδική, που επανέφερε μνήμες για επέκταση της εξορυκτικής δραστηριότητας χρυσού στη Θράκη, αλλά και οι ρυθμίσεις του Νόμου για τον εκσυγχρονισμό της Πολεοδομικής και Χωροταξικής Νομοθεσίας, που στρώνει το έδαφος για τέτοιου είδους δραστηριότητες. Πρόκειται για θέματα που συζήτησα σε διαδοχικές συναντήσεις μου με την Διανομαρχιακή Επιτροπής Ροδόπη-Έβρου και τέθηκαν με συνεχείς παρεμβάσεις μου στη Βουλή. Με επίκαιρη ερώτησή μου συζητήθηκε στη Βουλή η άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Ροδόπη, γεγονός που οδηγεί στην απαξίωση τους στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας. Ζήτησα με ερώτηση να επανεξεταστούν οι δασικοί χάρτες της Π.Ε. Ροδόπης, να διορθωθούν τα πρόδηλα σφάλματα και να αναρτηθούν εκ νέου. Κατέθεσα ερώτηση για τη στήριξη του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας – Θάσου με μόνιμο προσωπικό. Τέλος έκανα κοινοβουλευτική παρέμβαση για ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους πολίτες, ζητώντας με παρέμβαση μου να αντιμετωπιστεί έγκαιρα η καταπολέμηση κουνουπιών, θέμα για το οποίο υπήρξε θετική εξέλιξη.

Ολοκληρώνοντας για την Διακομματική Επιτροπή Θράκης, που προφανώς μας ενδιαφέρει ως περιοχή, όμως κινδυνεύει να ξεχαστεί  και να χάσει το νόημα της, για να μην πω ότι έχασε ήδη την αρχική της δυναμική και τις όποιες προσδοκίες καλλιεργήθηκαν.

Η Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη έχασε την αρχική δυναμική της και τις προσδοκίες που καλλιέργησε. Στα περιορισμένα πλαίσια λειτουργίας της μέσω των συναντήσεων μου σε παραγωγικά υπουργεία, έθεσα τα σημαντικότερα ζητήματα της περιοχής. Κατατέθηκε στους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος πρόταση για ένα Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Θράκης από το Ταμείο Ανάκαμψης, σχέδιο που θα σέβεται το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους. Ζήτησα από τον υπουργό Υποδομών την ολοκλήρωση βασικών υποδομών και από την υπουργό Παιδείας την ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έθεσα στην υπουργό Πολιτισμού την ανάγκη να αναδειχθεί και προβληθεί το ισχυρό πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής. Στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσα την ανάγκη διεκδίκησης των εμβληματικών έργων που έχει ανάγκη η περιοχή, όπως το Φράγμα Κομψάτου.

Ολοκληρώνοντας τον απολογισμό μου θέλω να ευχαριστήσω τους κοινωνικούς, τους παραγωγικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση για τη στενή και ουσιαστική συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα συνεργασία, που προφανώς θα συνεχιστεί, ώστε με τον καλύτερο τρόπο ο καθένας μας από την πλευρά του και βέβαια από κοινού να συμβάλλουμε στην προώθηση των δικαίων αιτημάτων της περιοχής.

Κλείνοντας θέλω να κάνω δύο πολιτικές επισημάνσεις. Ξεκινά σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο που φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή των εργαζομένων και βάζει στο «ψυγείο» τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων. Πίσω από όλες τις αλλαγές που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο, την 10ωρη εργασία που στην πράξη θα γίνει 12ωρη, τις ατομικές συμβάσεις, την προκλητική υπερεργασία και τις φθηνές υπερωρίες, τις «εύκολες» απολύσεις, τους ασφυκτικούς περιορισμούς στις απεργίες και για πρώτη φορά την αστική ευθύνη στα σωματεία και προσωπικά σε συνδικαλιστές, η στόχευση είναι δύο, κυρίως, πράγματα. Το πρώτο είναι η μείωση της αξίας της εργασίας, δηλαδή η μείωση των μισθών, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τους νέους επιστήμονες και οδηγήσει εκ νέου σε brain drain. Το δεύτερο είναι μια στοχευμένη προσπάθεια να εκφοβίσουν και να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να «αλυσοδέσουν» το συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε να μην αντιδρά και να μην διεκδικεί αυτά που του αναλογούν στη ζωή. Εμείς θα δώσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους τη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή, καταγγέλλοντας τις ρυθμίσεις και ζητώντας να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους νέους και τους εργαζόμενους να πάρω μέρος στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες.

Τέλος θα ήθελα να γνωρίζετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε προετοιμασία αφού στα τέλη του μήνα προγραμματίζεται το Προγραμματικό Συνέδριο θέσεων, που ήδη κατατεθεί σε δημόσιο διάλογο. Ενώ οι προτάσεις του για τις αλλαγές που χρειάζεται το νέο ΕΣΥ μετά την πανδημία έχουν κατατεθεί σε δημόσιο διάλογο από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επίσης και οι προτάσεις του για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, στην κατεύθυνση να συμβάλλει στη βιώσιμη επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λύση για τα στεγαστικά δάνεια των Παλιννοστούντων διεκδικεί ο Στυλιανίδης

Εξοργισμένος ο Βουλευτής Ροδόπης από τη στάση της Εθνικής Τράπεζας που το τελευταίο διάστημα απέστειλε χιλιάδες επιστολές σε δανειολήπτες «κόκκινων» στεγαστικών – Συνάντηση με παλιννοστούντες ομογενείς της Ροδόπης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκτάκτως συναντήθηκε με τους Παλιννοστούντες Ομογενείς της Ροδόπης ο Βουλευτής της Νεας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης, προκειμένου να συντονίσει τις προσπάθειες για τη ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων.

Το τελευταίο διάστημα η Εθνική Τράπεζα απέστειλε χιλιάδες επιστολές σε δανειολήπτες «κόκκινων» στεγαστικών δανείων ζητώντας νομικά την άμεση καταβολή τους, παρότι όλα τα δάνεια των Ποντίων καλύπτονται από την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Η πράξη αυτή της Τράπεζας που κινείται στα όρια της νομιμότητας εξόργισε τον Βουλευτή, ο οποίος αντέδρασε άμεσα και δυναμικά.

Συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των Ομογενών και στη συνέχεια επικοινώνησε ενώπιον τους με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Κατήγγειλε την απαράδεκτη συμπεριφορά δικηγορικών γραφείων της τράπεζας που ενοχλούν καθημερινά απειλητικά τηλεφωνικά τους Ομογενείς.

Υπενθύμισε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δηλώνοντας, ότι «είναι απαράδεκτο να βάζουμε αυτούς τους ανθρώπους σε ψυχική και οικονομική ταλαιπωρία, διότι λόγω ανεργίας και κρίσης δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν σε κάποιες από τις δόσεις του δανείου τους. Η στάση της Τράπεζας ακυρώνει στην πράξη μια ακριβή αλλά σημαντική εθνικά δημογραφική πολιτική που ξεκίνησε στη Θράκη τη δεκαετία του 1990 και σε αυτό η Κυβέρνηση δεν μπορεί να μην αντιδράσει».

Ο πρώην Υπουργός της ΝΔ που και στο παρελθόν πάλεψε για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων αποκατάστασης των Ποντίων και πέτυχε τη διασφάλιση των τίτλων ιδιοκτησίας των ακινήτων τους, παρακολουθεί το θέμα των δανείων εδώ και μήνες παρεμβαίνοντας όπου χρειαστεί. Πριν μερικές εβδομάδες είχε ευαισθητοποιήσει τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ τώρα συνομίλησε με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Θανάση Πετραλιά ζητώντας την δυναμική ενεργοποίηση του προς την ηγεσία της Τράπεζας. Στη συνέχεια ενημέρωσε την αντιπροσωπεία των Ποντίων για τις δεσμεύσεις και τις πληροφορίες που απέσπασε. Συγκεκριμένα τους είπε ότι:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε 700.000 εκκρεμείς υποθέσεις κόκκινων δανείων από τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στις οποίες είναι και τα εγγυημένα κόκκινα δάνεια των Ποντίων, για τα οποία δεν είχε κάνει απολύτως τίποτε η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά την προηγούμενη παρέμβαση μας θεσμοθέτησε τις 120 δόσεις κατ’ εξαίρεση μετά από διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Τον τελευταίο μήνα προσελήφθησαν στην αρμόδια διεύθυνση Δ εκτός από τα 15, άλλα 30 άτομα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ελέγχου των δανειακών φακέλων που υποβάλλονται από την Εθνική Τράπεζα. Με τους ρυθμούς που τρέχει η εξέταση σε ένα χρόνο θα έχουν ολοκληρωθεί οι καταβολές των κρατικών ενισχύσεων ενεργοποιώντας τις ανάλογες ρυθμίσεις υπέρ των οφειλετών.

Έγινε παρέμβαση σε ανώτατο επίπεδο από το Υπουργείο προς τη διοίκηση της Τράπεζας, ώστε να μην ενεργοποιηθεί καμία απαλλοτρίωση σπιτιού σε βάρος των Ομογενών κάτι που και ακολουθείται τον τελευταίο μήνα».

Ο Βουλευτής Ροδόπης ζήτησε να εξεταστούν κατά προτεραιότητα και καθ’ υπέρβαση του αριθμού πρωτοκόλλου, αν είναι δυνατόν, οι φάκελοι των ομογενών της Θράκης, διότι «κάθε άλλη συμπεριφορά θα αποτελούσε προσβολή προς αυτούς τους ανθρώπους και πολιτικό χτύπημα στην εθνική προσπάθεια για δημογραφική ενίσχυση της Θράκης και δεσμεύτηκε αν δεν συμμορφωθεί το τραπεζικό σύστημα να προβεί σε κάθε δυνατή κοινοβουλευτική ή πολιτική ενέργεια».

Η παρέμβαση του φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση από την Κυβέρνηση. Ωστόσο ο Ευριπίδης Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι θα παρακολουθήσει σε κάθε φάση το θέμα, ώσπου να φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα. Όπως τόνισε: «Δε ζητούμε χάρη από κανένα. Δεν απαιτούμε να χαριστούν αυτά τα δάνεια, όταν άλλοι τα έχουν πληρώσει. Διεκδικούμε όμως βιώσιμη ρύθμιση που να μπορούν να τη πληρώσουν σταδιακά οι Ομογενείς και κυρίως απαιτούμε ανθρώπινη και νόμιμη συμπεριφορά από τους δικηγόρους των τραπεζικών ιδρυμάτων. Απαιτούμε δε η Πολιτεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για τα εγγυημένα δάνεια και να τα καλύψει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οδική σύνδεση Καβάλας – Δράμας: «Ακόμη ένας εμπαιγμός στους πολίτες της ΑΜΘ»

«Το μόνο που αναδεικνύεται πάγια και σταθερά είναι η… υποσχεσεολογία των τόσων δεκαετιών, προς τους, χορτασμένους από τέτοια συμπεριφορά, πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα της Δράμας», τονίζει η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία

Δημοσιεύθηκε

στις

«Ένα φαινομενικά απλό θέμα στην ημερήσια διάταξη του τελευταίου Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜΘ την 27η Ιουλίου 2021, ανέδειξε ένα σοβαρό ζήτημα, αλλά και έναν ακόμη εμπαιγμό σε βάρος των πολιτών της Ανατολικής Μακεδονίας και της τοπικής οικονομίας», αναφέρει η παράταξη της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας για την οδική σύνδεση Καβάλας – Δράμας.

Στην ανακοίνωση της προσθέτει:

«Η ιστορία της οδικής σύνδεσης Καβάλας – Δράμας με την ανάδειξη της αναγκαιότητας κατασκευής ενός νέου δρόμου (που θα παρέκαμπτε τους οικισμούς Δοξάτο, Άγιο Αθανάσιο, Κρηνίδες, Πολύστυλο και Αμυγδαλεώνα), ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Την εποχή εκείνη, η αρμοδιότητα του Εθνικού Οδικού Δικτύου, ανήκε στην κρατική Περιφέρεια και η τότε ΔΕΚΕ, είχε εκπονήσει σχετική μελέτη, αλλά και κατασκεύασε ένα κομμάτι που παρέκαμπτε τους οικισμούς Κρηνίδες και Λυδία, ενώ, είχε ξεκινήσει και απαλλοτριώσεις στην περιοχή του Αμυγδαλεώνα.

Ωστόσο, οι παράγοντες της Δράμας, με σύμφωνη την τοπική κοινωνία, απαίτησαν την κατασκευή οδού ταχείας κυκλοφορίας, δηλαδή κλειστού αυτοκινητόδρομου, κατά τα πρότυπα της, υπό κατασκευή εκείνη την εποχή, ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ.

Όπως είναι γνωστό, ύστερα από περισσότερα 20 χρόνια, το μόνο που επετεύχθη ήταν το σταμάτημα της κατασκευής του δρόμου που είχε μελετήσει η ΔΕΚΕ, που η διατομή της (το πλάτος της) ήταν αυτή της παράκαμψης των Κρηνίδων.

Ύστερα από πολλές εξαγγελίες της κατασκευής αυτοκινητοδρόμου μεταξύ Σταυρού, Αμυγδαλεώνα και κόμβου Χωριστής, με το έργο να είναι ανατεθειμένο στην Εγνατία Οδό, και διαχρονικά ανάλογους πανηγυρισμούς, φτάσαμε στον Μάρτιο του 2019, οπότε ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος εξήγγειλε την έναρξη κατασκευής του δρόμου ταχείας κυκλοφορίας Καβάλας – Δράμας, μήκους 26 χιλιομέτρων. Σε πρώτη φάση, θα κατασκευαζόταν το τμήμα από τον Άγιο Αθανάσιο μέχρι τις Κρηνίδες και αργότερα, το τμήμα Δράμα – Άγιος Αθανάσιος. Για τον σκοπό αυτό δεσμεύτηκαν 75 εκ. ευρώ από το ΠΕΠ της ΑΜΘ.

Τον Δεκέμβριο, όμως, του 2019, πάλι με δηλώσεις του Περιφερειάρχη, εξαγγέλθηκε άλλο τμήμα του δρόμου, αυτό μεταξύ Κρηνίδων και Αμυγδαλεώνα, με Π/Υ 80 εκ. ευρώ.

Τον Απρίλιο του 2021, ο Περιφερειάρχης, απαντώντας σε επερώτηση Περιφερειακού Συμβούλου, είπε ότι οι απαλλοτριώσεις έχουν ξεκινήσει και ότι εντός του καλοκαιριού (του 2021), θα γίνει και η δημοπράτηση της κατασκευής του έργου.

Στο μεταξύ, στις 14 Φεβρουαρίου του 2020, το Περιφερειακό Συμβούλιο, ύστερα από αίτημα της “ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.”, προέβη στον χαρακτηρισμό της νέας οδού Καβάλας – Δράμας ως Βασικό Εθνικό Οδικό Δίκτυο και ως οδό Ταχείας Κυκλοφορίας, καθώς και την ανάληψη της ευθύνης συντήρησης από την Περιφέρεια.

Και ενώ τίποτε δεν κινήθηκε επί 17 μήνες, τον Ιούλιο του 2021, εισήχθη στο Περιφερειακό Συμβούλιο τροποποίηση της απόφασης του Φεβρουαρίου του 2020, όπου ζητήθηκε ο δρόμος να χαρακτηριστεί ως Εθνική Οδός του Δευτερεύοντος Οδικού Δικτύου και οδός ταχείας κυκλοφορίας. Η τροποποίηση εγκρίθηκε, από την πλειοψηφία των παρατάξεων που πρόσκεινται στη διοίκηση.

Ωστόσο, κατά την διάρκεια της συζήτησης και, όπως προκύπτει από τις σχετικές εισηγήσεις και όσα προφορικά ανέπτυξε ο εισηγητής του θέματος, Γενικός Δ/ντης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Υποδομών, κος Αναστάσιος Παράσχου, αναδείχθηκαν σοβαρά ζητήματα, για τα οποία οι πολίτες πρέπει να είναι ενήμεροι:

  1. Ο δρόμος έχει ενταχθεί από την Ε.Ε. στο αναλυτικό (comprehensive) Διευρωπαϊκό δίκτυο και όχι στο δίκτυο πυρήνα (core). Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πρώτης προτεραιότητας για τους Ευρωπαίους και η χρηματοδότηση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Δηλαδή ο δρόμος ενδιαφέρει μεν την Ευρώπη, αλλά όχι πρωτίστως.
  2. Από την μελέτη του δρόμου προβλέπονται μόνο δύο κόμβοι εισόδου και εξόδου. Στην Χωριστή της Δράμας και στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα Καβάλας. Αυτό σημαίνει ότι οι ενδιάμεσοι οικισμοί Δοξάτου, Αγίου Αθανασίου, Κρηνίδων, Αρχ. Χώρου Φιλίππων, Πολύστυλου και Αμυγδαλεώνα θα εξυπηρετούνται εσαεί από τον υφιστάμενο δρόμο που διέρχεται μέσα από τους παραπάνω οικισμούς.
  3. Ο δρόμος, αν και δεν έχει προδιαγραφές αυτοκινητόδρομου τύπου “Εγνατία”, είναι χαρακτηρισμένος ως «οδός Ταχείας Κυκλοφορίας», ως εκ τούτου είναι παντελώς αδιάφορο σε τι απόσταση θα μπορεί να χτίσει κάποιος από τον δρόμο. Ο δρόμος θα είναι περιφραγμένος, δεν θα επιτρέπεται καμία πρόσβαση σε αυτόν, παρά μόνο από τους δύο κόμβους αλλά και τους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ), που πρέπει να προβλέπει η μελέτη (συμπεριλαμβάνοντας απαλλοτριώσεις για την δημιουργία τους). Επομένως, το γεγονός ότι τώρα με τον χαρακτηρισμό του δρόμου ως δευτερεύοντος εθνικού δικτύου, θα μπορεί να κτίσει κάποιος 45 μέτρα από τον άξονα του δρόμου, έναντι 60 του προηγούμενου χαρακτηρισμού (εξέλιξη για την οποία σχεδόν πανηγύριζε η διοίκηση), δεν έχει απολύτως καμία πρακτική αξία.
  4. Με τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Περιφέρεια αναλαμβάνει την συντήρηση ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας, χωρίς να έχει ούτε τεχνογνωσία, ούτε προσωπικό, ούτε μηχανήματα. Η Εγνατία Οδός διατηρεί την συντήρηση όλων των κάθετων αξόνων (Λαγκαδάς-Προμαχώνας, Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, Χαλάστρα-Εύζωνοι και Κομοτηνή-Νυμφαία), με εξαίρεση μόνο τον δρόμο Αρδανίου-Ορμενίου στον Έβρο, που, ωστόσο, δεν έχει διατομή οδού ταχείας κυκλοφορίας και η Περιφέρεια αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα συντήρησης, κυρίως του οδοφωτισμού, φθορών, αλλά και αποχιονισμού.
  5. Ο Γενικός Διευθυντής ανέφερε ότι ο χαρακτηρισμός είναι απαραίτητος, προκειμένου η Εγνατία Οδός να ξεκινήσει τις απαλλοτριώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η δημοπράτηση του Έργου και η έναρξη εργασιών παίρνει ακόμη μια αναβολή, παρά τις απέλπιδες εξαγγελίες του κου Περιφερειάρχη.
  6. Είναι ομολογημένο και δεδομένο ότι το έργο, αν και όταν δημοπρατηθεί, δεν θα αφορά όλο τον δρόμο, αλλά ένα μέρος των 26 χιλιομέτρων, το οποίο ακόμη δεν είναι γνωστό και αλλάζει από εξαγγελία σε εξαγγελία.
  7. Όταν η χώρα προσπαθεί τα τελευταία 25 χρόνια να ολοκληρώσει ένα ευρύ δίκτυο αυτοκινητοδρόμων του Πρωτεύοντος Οδικού Δικτύου, που ακόμη δεν ολοκληρώθηκε (βλέπε Ε62 Λαμία-Γρεβενά, Θεσ/νίκη-Έδεσσα και Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης/ ΒΟΑΚ), η χρηματοδότηση και η γρήγορη κατασκευή ενός δρόμου του Δευτερεύοντος Εθνικού Οδικού Δικτύου, που δεν βρίσκεται και στο δίκτυο πυρήνα (core) των Διευρωπαϊκών Δικτύων, φαντάζει πολύ μακρινή υπόθεση.

Από όλα τα ανωτέρω το μόνο που αναδεικνύεται πάγια και σταθερά είναι η  …υποσχεσεολογία των τόσων δεκαετιών, προς τους, χορτασμένους από τέτοια συμπεριφορά, πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα της Δράμας.

Μήπως, τελικά, θα πρέπει να ανατρέξουμε στην μελέτη της ΔΕΚΕ της δεκαετίας του 1990 και με βελτιώσεις να την υλοποιήσουμε; Σίγουρα θα έχει πολύ μικρότερο κόστος και πολύ μικρότερο χρόνο υλοποίησης. Και χωρίς να απεμπολούμε τους αυτοκινητόδρομους, τουλάχιστον θα έχουμε έναν αξιοπρεπή και ασφαλή δρόμο, που θα παρακάμπτει τους οικισμούς, αλλά ταυτόχρονα θα τους εξυπηρετεί.

ΥΓ: Επ ευκαιρία, ας απαντήσει δημοσίως η Διοίκηση της Περιφέρειας τι γίνεται με εκείνα τα δυο εκατομμύρια που εξασφάλισε ο Περιφερειάρχης προκειμένου να συνεχιστούν οι παγωμένες από το 2013 μελέτες για τον δρόμο Δράμα –Αμφίπολη; Ανατέθηκαν οι μελέτες; Εκπονούνται; Πότε θα αρχίσει η κατασκευή του έργου; Πότε προβλέπεται ότι θα κόψετε …κορδέλες;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Κλειστά φώτα και μπάνιο με κρύο νερό το σχέδιο Μητσοτάκη για την ηλεκτροδότηση»

«Αναρωτιόμαστε σε τι ακριβώς συνέβαλε η παρουσία του στη σύσκεψη στον ΑΔΜΗΕ, πέραν του να μεταβιβάσει για άλλη μια φορά την ευθύνη στους πολίτες», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

«Το μόνο καινούργιο που ακούσαμε είναι οι προτροπές να κλείνουμε τα φώτα και να κάνουμε μπάνιο με κρύο νερό τις ώρες αιχμής, μήπως και αντέξει το δίκτυο», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσκεψη στον ΑΔΜΗΕ παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναλυτικά:

«Όταν τη περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, άκουγε τους ειδικούς και ζητούσε κατάρτιση σχεδίου για την αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση μέσα στον καύσωνα, το Μέγαρο Μαξίμου απαντούσε με αλαζονεία και ειρωνείες.

Σήμερα, κατόπιν εορτής και αφού σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν ήδη ξεκινήσει οι διακοπές ρεύματος εν μέσω πρωτοφανούς καύσωνα, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να αφήσει για λίγο τις διακοπές του για να παραστεί για τα μάτια του κόσμου σε έκτακτη σύσκεψη στον ΑΔΜΗΕ.

Αναρωτιόμαστε σε τι ακριβώς συνέβαλε η παρουσία του εκεί, πέραν του να μεταβιβάσει για άλλη μια φορά την ευθύνη στους πολίτες. Αφού το μόνο καινούργιο που ακούσαμε είναι οι προτροπές να κλείνουμε τα φώτα και να κάνουμε μπάνιο με κρύο νερό τις ώρες αιχμής, μήπως και αντέξει το δίκτυο.

Για την ευθύνη και το σχέδιο της Πολιτείας να ανταποκριθεί σε ένα εδώ και πολλές ημέρες προαναγγελθέν καιρικό φαινόμενο, δεν ακούσαμε κουβέντα.

Μπορεί οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να πληρώνουν χρυσό το ρεύμα, με τις τελευταίες πρωτοφανείς αυξήσεις ως και 15% στα τιμολόγια, αλλά τα ακριβοπληρωμένα golden boys του κ. Μητσοτάκη και του επιτελικού κράτους δε σκέφτηκαν ποτέ να ετοιμάσουν σχέδιο για την επάρκεια του δικτύου σε περίοδο καύσωνα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Ο χειρότερος καύσωνας από το 1987, ζητάμε τη βοήθεια των πολιτών»

«Να περιορίσουμε τη ζήτηση ρεύματος τις ώρες αιχμές», καλεί τους πολίτες ο Πρωθυπουργός

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί τις προηγούμενες μέρες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος και τα σχέδια αντιμετώπισης που έχουν εκπονηθεί σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα λόγω του ακραίου καιρικού φαινομένου των υψηλών θερμοκρασιών, εξετάστηκαν σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Κρυονέρι. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και διοικητικά στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ καθώς και  παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Αντιμετωπίζουμε τον χειρότερο καύσωνα από το 1987»

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Αντιμετωπίζουμε τον χειρότερο καύσωνα από το 1987. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία σημαντική επιβάρυνση του συστήματος καθώς έχει αυξηθεί πολύ η ζήτηση. Θέλω να διαβεβαιώσω όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες πως ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει για να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση της χώρας, έχει γίνει.

Ζητάμε όμως και τη βοήθεια των καταναλωτών, όπως είπε και ο υπουργός, για να μπορέσουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- να περιορίσουμε τη ζήτηση κυρίως τις ώρες αιχμής. Ποιες είναι οι ώρες αιχμής: Οι μεσημεριανές ώρες από τη 1 μέχρι τις 3, αλλά κυρίως οι βραδινές ώρες από τις 6 – 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 – 11 το βράδυ. Αν έπρεπε να το εξηγήσουμε με απλά λόγια είναι εκείνες οι ώρες όπου δυστυχώς, επειδή έχει δύσει ο ήλιος δεν έχουμε στη διάθεσή μας τη σημαντική ενέργεια η οποία παράγεται από τα φωτοβολταϊκά τα οποία έχουμε εγκατεστημένα στη χώρα.

Πώς μπορούμε λοιπόν όλοι να βοηθήσουμε αυτήν την προσπάθεια; Με το να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού μας σταθερά στους 26 βαθμούς, με το να κλείνουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες ειδικά το βράδυ τις ώρες μεταξύ 7 και 10 και να περιορίζουμε όσο γίνεται συνολικά την κατανάλωση. Να κλείνουμε τα φώτα ειδικά εκείνες τις ώρες. 

Έχουμε όπως είπε και ο υπουργός, ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ, ο ρυθμιστής μας (ΡΑΕ), εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και αυτήν την πρόκληση. Και με τη βοήθεια και των καταναλωτών θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά».

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε προσωπικά «όλα τα στελέχη που εμπλέκονται από τη μία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τα στελέχη της ΔΕΗ, αλλά και τους ιδιώτες παραγωγούς, αλλά και όλα τα στελέχη της διανομής από τον ΑΔΜΗΕ ως τον ΔΕΔΔΗΕ. Ξέρω ότι καταβάλλονται πολύ μεγάλες προσπάθειες κάθε μέρα να διορθώνονται βλάβες καθώς η συνολική, αθροιστική επιβάρυνση στη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας κάθε μέρα που περνάει με καύσωνα εκ των πραγμάτων αυξάνεται. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να εξασφαλίσουμε την ασφαλή ηλεκτροδότηση της χώρας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

Κ. Σκρέκας: «Ζητάμε από τους καταναλωτές να μην σπαταλούν ενέργεια»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ανέφερε: «Σήμερα πραγματοποιήσαμε μία σύσκεψη υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ομάδα διαχείρισης κρίσεων παρουσίασε όλα τα μέτρα άμυνας και αντιμετώπισης που έχουμε λάβει ώστε να αντιμετωπίσουμε όποια -ακόμα και απίθανη- περίπτωση συμβεί. Ζητάμε, επειδή πιέζεται το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης αφού βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου και έχουμε πάνω από 2-3 εκατομμύρια επιπλέον αυτή τη στιγμή επισκέπτες στη χώρα μας, ζητάμε από τους καταναλωτές να μην σπαταλούν ενέργεια που δεν χρειάζεται. Όπως για παράδειγμα να μην έχουν περιττά φώτα αναμμένα ιδίως τις ώρες τις κρίσιμες, της αιχμής, μεταξύ 6 απογευματινής και 10 βραδινής. Εκείνο το διάστημα ας περιορίσουν και ας μην ανάβουν τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες. Να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών για μαγείρεμα και βέβαια να ρυθμίζουν τα κλιματιστικά τους σε μία σταθερή θερμοκρασία στους 26 βαθμούς Κελσίου, ώστε να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα ως θερμοκρασία εντός της οικίας, με την χαμηλότερη δυνατόν ηλεκτρική κατανάλωση».

Στη συνέχεια και ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, επεσήμανε πως ζούμε έναν ιστορικό καύσωνα και «αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε ρεκόρ δεκαετίας στη ζήτηση των καταναλωτών, την Παρασκευή που μας πέρασε. Είναι πιθανό το ρεκόρ αυτό να σπάσει σήμερα και να ξανασπάσει αύριο. Συνειδητοποιούμε λοιπόν όλοι ότι το σύστημα είναι υπό πίεση και είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την ετοιμότητα. Είμαστε πάνω συνεχώς από τα πράγματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση των καταναλωτών, των βιομηχανιών και των πολιτών της χώρας».

Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, τόνισε πως «από κοινού σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ,  με την ΡΑΕ, με τον ΑΔΜΗΕ και με τους παραγωγούς είμαστε σε συντονισμό και σε επιφυλακή έχοντας ανακαλέσει άδειες και έχοντας θέσει σε επιφυλακή όλο το προσωπικό μας, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Γίνεται προσπάθεια  ό,τι βλάβες προκύπτουν είτε εξαιτίας της ζέστης, είτε εξαιτίας πυρκαγιών, άμεσα να επιδιορθώνονται ούτως ώστε οι πολίτες να έχουν άμεση ηλεκτροδότηση».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Θανάσης Δαγούμας: «από την ομάδα διαχείρισης κρίσης εξετάσθηκαν 48 σενάρια προκειμένου να αποτυπωθούν δυνητικά σφάλματα ή πιθανότητες απώλειας και σε συνεργασία με τους διαχειριστές υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για αντιμετώπιση όλων των θεμάτων».

Στην αίθουσα ελέγχου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν σε ολόκληρη την χώρα λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, για την παραγωγή των λιγνιτικών σταθμών, την παραγωγή των σταθμών φυσικού αερίου, των υδροηλεκτρικών σταθμών καθώς και των ΑΠΕ.

Λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών τις επόμενες μέρες, αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος και πίεση στο σύστημα. Για το λόγο αυτό, ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων και των ηλεκτροπαραγωγών σε ανώτατο επίπεδο είναι επιβεβλημένος για να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδότηση των καταναλωτών καθ’ όλη τη διάρκεια του ακραίου φαινομένου».

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ,  Άκης Σκέρτσος, ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Θανάσης Δαγούμας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο διευθυντής λειτουργίας του Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας, Βασίλης Ζιώγας καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΛΛΑΔΑ14 ώρες πριν

Θεμιστοκλέους: «Τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου η τρίτη δόση εμβολίου»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ14 ώρες πριν

Λύση για τα στεγαστικά δάνεια των Παλιννοστούντων διεκδικεί ο Στυλιανίδης

ΠΑΙΔΕΙΑ15 ώρες πριν

Έναρξη έργου Erasmus+ για την Πολιτιστική Κληρονομιά στο ΓΕΛ Ιάσμου

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ16 ώρες πριν

Συνελήφθη διακινητής μεταναστών στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ16 ώρες πριν

Οδική σύνδεση Καβάλας – Δράμας: «Ακόμη ένας εμπαιγμός στους πολίτες της ΑΜΘ»

TΟΥΡΚΙΑ16 ώρες πριν

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα αρνήθηκε να μας βοηθήσει με τις πυρκαγιές»

TΟΥΡΚΙΑ17 ώρες πριν

Νέα πρόκληση Άγκυρας: «Η Ελλάδα κλείνει σχολεία της τουρκικής μειονότητας»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ20 ώρες πριν

ΣΥΡΙΖΑ: «Κλειστά φώτα και μπάνιο με κρύο νερό το σχέδιο Μητσοτάκη για την ηλεκτροδότηση»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ21 ώρες πριν

Μητσοτάκης: «Ο χειρότερος καύσωνας από το 1987, ζητάμε τη βοήθεια των πολιτών»

ΕΛΛΑΔΑ21 ώρες πριν

Αστυνομία: 30 καταγγελίες και 14 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία το τελευταίο 24ωρο

ΒΟΥΛΗ2 ημέρες πριν

Στους Έλληνες Βουλευτές ξένων Κοινοβουλίων μίλησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης

TΟΥΡΚΙΑ3 ημέρες πριν

Η Τουρκία καίγεται γιατί δεν διαθέτει ούτε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος – Μπουγέλωσαν τον Τσαβούσογλου

ΚΑΒΑΛΑ3 ημέρες πριν

Εγκαταλείπουν άρον – άρον τη Θάσο οι Ρουμάνοι τουρίστες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ημέρες πριν

Στυλιανίδης σε Λιβανό: «Επείγον θέμα για τη Ροδόπη η ένταξη του Φράγματος Ιάσμου»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ημέρες πριν

Σπήλιος Λιβανός: «Αυτές είναι οι επτά μεγάλες μεταρρυθμίσεις της ΚΑΠ»

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ6 ημέρες πριν

Γλυκερία και Ντιλέκ Κοτς στο 1ο Φεστιβάλ Ειρήνης του Δήμου Ιάσμου

ΚΑΒΑΛΑ7 ημέρες πριν

Βίντεο: Σοκαριστικό τροχαίο με τρεις νεκρούς στην Καβάλα

ΡΟΔΟΠΗ1 εβδομάδα πριν

Η πόλη της Κομοτηνής γιορτάζει την πολιούχο της Αγία Παρασκευή

ΡΟΔΟΠΗ1 εβδομάδα πριν

Νεκρός άντρας ύστερα από έκρηξη σε λυόμενη οικία στις Σάπες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 εβδομάδα πριν

Μήνυμα Σακελλαροπούλου σε Τουρκία: «Η συμπαράστασή μας στην Κύπρο είναι απόλυτη»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x