ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΒΟΥΛΗ

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ σπάει την καραντίνα της Δημοκρατίας στη Βουλή

«Κακοποιητή της δημοκρατίας» χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να βάλει εδώ και τώρα τέρμα στο lockdown της Βουλής

Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέρχονται, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, στην Ολομέλεια της Βουλής, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι κρύβεται και κακοποιεί την Δημοκρατία ενώ οι υπουργοί του δεν λογοδοτούν στη Βουλή.

«Χρησιμοποιώ τον όρο «συνεπιμέλεια της Δημοκρατίας» γιατί υποθέτω συμφωνείτε ότι πρέπει να αποτελεί μέλημα όλων μας η Δημοκρατία. Της κυβέρνησης, των κομμάτων, των κοινωνικών οργανώσεων, της κοινωνίας των πολιτών. Η Δημοκρατία είναι κοινή μας υπόθεση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό, συστηματικά και απροσχημάτιστα, είναι ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αναδειχτεί συνειδητά σε κακοποιητή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της ίδιας δημοκρατικής λειτουργίας».

«Γιατί είναι κακοποίηση της δημοκρατίας ο τρόπος με τον οποίο εδώ και μήνες η Βουλή, με απόλυτη ευθύνη του πρωθυπουργού, με εντολές του πρωθυπουργού ασκεί τις συνταγματικές της εξουσίες. Χωρίς την παρουσία των βουλευτών, με ονομαστικές ψηφοφορίες που διεξάγονται πρωτοφανώς χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των βουλευτών, δια της εξουσιοδότησης της ψήφου στους εντεταλμένους των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων. Και με μυστικές ψηφοφορίες που δεν τηρούν τις εγγυήσεις της μυστικότητας», είπε.

Προσέθεσε δε πως «είναι επίσης κακοποίηση της δημοκρατίας η καταιγίδα των απευθείας αναθέσεων, που καταργούν κάθε κανόνα χρηστής διαχείρισης, που αφήνουν τα δημόσια ταμεία εκτός διαφάνειας και ελέγχου, που επιτρέπουν -αν δεν προκαλούν κιόλας- τη διαφθορά, που δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στην πολιτική και στην κοινωνία».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε δε πως «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέρχονται κανονικά στις συνεδριάσεις τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας».

 «Με απόλυτη ευθύνη του πρωθυπουργού»

Ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την συνεπιμέλεια, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι κακοποίηση της δημοκρατίας ο τρόπος με τον οποίο εδώ και μήνες η Βουλή, με απόλυτη ευθύνη του πρωθυπουργού. Χωρίς φυσική παρουσία των βουλευτών, με ονομαστικές ψηφοφορίες δια της εξουσιοδότησης της ψήφου στους εντεταλμένους των κοινοβουλευτικών ομάδων, με μυστικές ψηφοφορίες που δεν πληρούν τις εγγυήσεις της μυστικότητας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αποτελεί κακοποίηση της δημοκρατίας η χρήση ενός Κοινοβουλίου σε καταστολή για να περάσουν με διαδικασίες «ψεκάστε – σκουπίστε – τελειώσαμε» κρίσιμα νομοθετήματα, όπως και η καταιγίδα των απευθείας αναθέσεων, που καταργούν κάθε κανόνα χρηστής διαχείρισης. Διερωτήθηκε δε αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να διαχειριστεί με τον ίδιο τρόπο «με τη μέθοδο Νικολάου ή με τη μέθοδο Πέτσα» τα χρήματα του Ταμείου ανάκαμψης, ενώ έκανε λόγο για επιστροφή στο πελατειακό κράτος της Δεξιάς που μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

Ιδιαίτερα στάθηκε ο Αλ. Τσίπρας στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κρύβεται, περιφρονεί τη Βουλή και τα κόμματα, και δεν απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα που του θέτει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Από πότε έχω ζητήσει τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για αυτά ακριβώς τα θέματα; Για την κακοποίηση της Δημοκρατίας την περίοδο της πανδημίας. Από τον περασμένο Δεκέμβρη. Αρνείστε να τη διεξάγετε» τόνισε απευθυνόμενος στον Κ. Τασούλα. Παρατήρησε ότι ο πρόεδρος της Βουλής έχει ήδη δεχθεί δύο συζητήσεις που έχει προκαλέσει το ΚΙΝΑΛ, αλλά όχι την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Με βάση το κανονισμό δεν έχετε αυτό το δικαίωμα», υπογράμμισε.

«Είναι κακοποίηση της δημοκρατίας υπουργοί να μη λογοδοτούν για τα έργα τους. Άριστοι να μη λογοδοτούν για τις δηλώσεις και τις πράξεις τους. Έχουμε καταθέσει 14, ούτε μια ούτε δύο, επίκαιρες επερωτήσεις. Και αρνείστε να τις διεξάγετε» συνέχισε. «Αλλά έγνοια σας είναι πώς θα φιμώσετε, πώς θα εξαφανίσετε κάθε φωνή ελέγχου και κριτικής. Και από τα ΜΜΕ, ακόμη και από τη Βουλή» επισήμανε, αναφερόμενος σε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως το Κέντρο Εκπαίδευσης της ΠΑ στη Καλαμάτα, τον αποκλεισμό του ενός τρίτου των εισακτέων φέτος από την εισαγωγή στα πανεπιστήμια για δοθούν ως πελατεία στα κολέγια εσωτερικού και εξωτερικού. Για αυτό και δυο συνεχόμενες βδομάδες ο κος Μητσοτάκης αρνείται να απαντήσει. Τη μία είχε να πάει τριήμερο στη Τήνο. Την άλλη, δεν ξέρω που έχει να πάει τριήμερο με πλοία και ελικόπτερα», σχολίασε.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση μετατρέπει την εσωκομματική της αδυναμία να στοιχίσει τους βουλευτές πίσω από τη κομματική γραμμή στις ψηφοφορίες σε αδυναμία της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. «Το εσωκομματικό σας πρόβλημα, το μετατρέπετε σε πρόβλημα της Δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά. Απαρίθμησε δε τα νομοσχέδια της συνεπιμέλειας, της φαρμακευτικής κάνναβης αλλά και την επικύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που αναμένονται το επόμενο διάστημα. «Δεν έχετε τα κότσια να φέρετε τα μνημόνια γιατί φοβάστε την κοινοβουλευτική σας ομάδα» είπε.

Έτσι, ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν θα ανεχτεί πλέον αυτή την κατάσταση. «Δεν θα ανεχτούμε να συμμετέχουμε με κανόνες σιωπής σε μια Βουλή των σκιών. Ή σκιώδη Βουλή» ανέφερε. «Είναι αντιδημοκρατικό και απαράδεκτο να έχουν ανοίξει τα καταστήματα, η εστίαση, τα σχολεία, ο τουρισμός, τα νηπιαγωγεία και να παραμένει σε καθεστώς εγκλεισμού το Κοινοβούλιο», πρόσθεσε. 

Όπως είπε, αν πραγματικά ενδιαφέρει την κυβέρνηση η υγεία των βουλευτών, για τη μειοψηφία των βουλευτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα μπορούσε να ανοίξει και στη Βουλή ένα εμβολιαστικό κέντρο. «Ολοκληρώστε 50-100 εμβολιασμούς να τελειώνουμε», σημείωσε.

Κ. Τασούλας: «Η λειτουργία της Βουλής θα συνεχίσει ως έχει»

Στο κενό έπεσε ωστόσο το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. να τεθεί τέλος στην καραντίνα της Βουλής. Ο Κ. Τασούλας επέμεινε ότι το Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως σήμερα, ισχυριζόμενος ότι η ταυτόχρονη παρουσία των 300 βουλευτών θα ήταν «υγειονομική βόμβα». Ανέφερε δε αόριστα ότι «σύντομα θα αυξηθεί ο αριθμός της ελάχιστης παρουσίας των βουλευτών στην αίθουσα». 

Ο πρόεδρος της Βουλής μάλιστα επιχείρησε να προστατέψει από τα πυρά του Αλ. Τσίπρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναλαμβάνοντας ο ίδιος την ευθύνη για το ότι η Βουλή παραμένει σε καταστολή, παρά το γεγονός ότι έχει ανοίξει μεγάλο μέρος της ζωής στη χώρα.

Αλ. Τσίπρας: «Πέρα από εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, θα ήταν χρήσιμο και εμβόλιο κατά της υποκρισίας»

Την απάντηση του Κ. Τασούλα στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σχολίασε στην δευτερολογία του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας πως συνιστά υποκρισία. «Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πέρα από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα ήταν χρήσιμο κι ένα εμβόλιο κατά της υποκρισίας. Διότι αυτό που γίνεται εδώ σήμερα είναι προφανές ότι είναι υποκρισία.

Είναι πρόσχημά σας ο κορωνοϊός προκειμένου να διατηρήσετε σε καταστολή την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Και λυπάμαι γι’ αυτό, κύριε Πρόεδρε. Αναφερθήκατε με υγειονομικούς όρους στον επιπολασμό το ιού. Λέτε εμείς δεν έχουμε έγνοια γι’ αυτό; Ποιες είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης; Οι αποφάσεις της κυβέρνησης ήταν να κάνει  λοκντάουν με διακόσια κρούσματα και να ανοίξει τα πάντα με τρεις χιλιάδες κρούσματα, τα πάντα, εκτός από το Κοινοβούλιο.

Αν έγνοιά σας ήταν ο επιπολασμός του ιού, δεν θα άρατε το λοκντάουν μονάχα για να έρθουν οι τουρίστες, εκτός και αν φέρουμε τουρίστες και στη Βουλή, μπας και κάνουμε κανονικές διαδικασίες. Μόνον έτσι θα είχαμε κανονικές διαδικασίες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον Κ. Τασούλα. 

Στην συνέχεια, πρόσθεσε: 

«Κι έρχομαι στον πυρήνα της υποκρισίας. Κύριε Πρόεδρε, ακόμα και αν το επιχείρημά σας ότι η ταυτόχρονη παρουσία των τριακοσίων βουλευτών σε μια κλειστή αίθουσα μπορεί να είναι υγειονομικά προβληματική, το οποίο μπορώ να το δεχτώ, η σταδιακή παρουσία βουλευτών προκειμένου να ψηφίζουν αυτοπρόσωπα σε ονομαστικές ψηφοφορίες είναι υγειονομική βόμβα;

Η δυνατότητα του Βουλευτή, που σας το ζητάω έξι μήνες τώρα, όπως μιλάει με το Webex να ψηφίζει και με Webex στη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας είναι υγειονομική βόμβα;

Οι δεκατέσσερις επερωτήσεις που καταθέσαμε και δεν έχουν συζητηθεί, δεν συζητήθηκαν γιατί είναι υγειονομική βόμβα η συζήτηση; Η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που έχω ζητήσει έξι μήνες και δεν την θέτετε σε διαδικασία, δεν το κάνετε επειδή είναι υγειονομική βόμβα; Προφανώς και όχι.

Η βούλησή σας, λοιπόν, είναι να αξιοποιήσετε μία πολύ δύσκολη συνθήκη για όλους μας ως ευκαιρία για να περιστείλετε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και την ίδια τη δημοκρατική λειτουργία.

Και αυτό, κύριε Πρόεδρε, θα είναι ένα στίγμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και στον βαθμό που σπεύσατε να αναλάβετε πλήρως την ευθύνη λυπάμαι και φοβάμαι ότι θα είναι και ένα στίγμα και για εσάς».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ και Αυγή

ΒΟΥΛΗ

Μειωμένο σχολικό ωράριο κάθε Παρασκευή στα μειονοτικά σχολεία, ζητάει ο Ιλχάν Αχμέτ

Με αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας και προκειμένου οι μαθητές των μειονοτικών σχολείων να μπορούν να συμμετέχουν στην ομαδική προσευχή της Παρασκευής

Δημοσιεύθηκε

στις

Αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, με περιεχόμενο την επιστολή του συλλόγου Δασκάλων Ροδόπης-Έβρου της ΕΠΑΘ για την λειτουργία των μειονοτικών σχολείων της Θράκης κατά την ημέρα της Παρασκευής.

Πιο συγκεκριμένα, διατυπώνεται το αίτημα της κατά μισής ώρας νωρίτερα λήξης των μαθημάτων την Παρασκευή προκειμένου να διευκολύνονται οι Μουσουλμάνοι εκπαιδευτικοί και μαθητές για την τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων.

Ακολουθεί, η αναφορά του Βουλευτή Ροδόπης:

«Κυρία Υπουργέ,

Ο Σύλλογος Δασκάλων Αποφοίτων  Ε.Π.Α.Θ. Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ – Ν. ΕΒΡΟΥ μάς κοινοποίησε επιστολή που αφορά την λειτουργία των μειονοτικών σχολείων ειδικά κατά την ιερή για τους μουσουλμάνους ημέρα της Παρασκευής.

Όπως τονίζουν οι μειονοτικοί εκπαιδευτικοί σε αυτή τους την επιστολή, «με την υπ’ αριθμ. πρωτ.:  Φ.8.2/2.4/8354/17-09-2021 οδηγία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/Βάθμιας και Δ/Βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καλούνται οι διευθυντές των μειονοτικών σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Έβρου και Ροδόπης για την πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση του  εγκεκριμένου ωρολογίου προγράμματος όλες τις ημέρες και ώρες της εβδομάδας χωρίς καμία παρέκκλιση, η οποία και ερμηνεύτηκε ότι αφορούσε και την λειτουργία του προγράμματος της ιερής ημέρας για τους Μουσουλμάνους, της Παρασκευής». 

Παραβλέπεται έτσι η ύπαρξη ειδικού καθεστώτος επί δεκαετίες, η οποία πιστοποιείται και από έγγραφά που κατά καιρούς έχει αποστείλει η Περιφερειακή Διεύθυνση Π/Βάθμια και Δ/Βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στις Διευθύνσεις, και σύμφωνα με τα οποία για την ημέρα της Παρασκευής συνεχίζει να ισχύει το υπάρχον καθεστώς της πρόωρης αποχώρησης πριν από την έναρξη της προσευχής.

Κυρία Υπουργέ,

Στα μειονοτικά σχολεία οι φοιτούντες μαθητές είναι Μουσουλμάνοι και μέλη της Μειονότητας. Ως εκ τούτου η συμμετοχή τους στις τελετουργίες της ιερής αυτής ημέρας είναι απαραίτητη για την πνευματική και θρησκευτική τους εξέλιξη, όπως προβλέπεται και από το άρθρο 16 παρ. 2 το Συντάγματος της Ελλάδας.

Ήδη, από το 2002 με οδηγία της τότε Ειδικής Γραμματέως Παιδείας, Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, σχετικά με την λειτουργία των μειονοτικών σχολείων την Παρασκευή, ημέρα ομαδικής προσευχής των Μουσουλμάνων, δόθηκε εντολή ώστε «τα σχολεία αυτά να συνεχίσουν να λειτουργούν με την ίδια πρακτική που λειτουργούσαν και κατά το παρελθόν».

Κατόπιν αυτών, παρακαλώ όπως λάβετε σοβαρά υπόψη σας το συγκεκριμένο αίτημα των μειονοτικών εκπαιδευτικών της Ροδόπης και του Έβρου, που αποτελεί άλλωστε αίτημα και επιθυμία της μαθητικής κοινότητας και των σχολικών εφοριών των μειονοτικών σχολείων της Θράκης, για την ακώλυτη άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων, στο πλαίσιο μιας ευνομούμενης Πολιτείας.

Παράλληλα, παρακαλώ να προχωρήσετε στην ανάκληση της οδηγίας υπ’ αριθμ. πρωτ.:  Φ.8.2/2.4/8354/17-09-2021της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/Βάθμιας και Δ/Βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης., διευκρινίζοντας ξεκάθαρα ότι η αποχώρηση όλων των δασκάλων και μαθητών των μειονοτικών δημοτικών σχολείων των νομών Ροδόπης και Έβρου μπορεί να γίνεται μισή ώρα πριν την προσευχή της Παρασκευής.

Αυτή η αποχώρηση είναι απαραίτητο να αποτυπώνεται και στο ωρολόγιο πρόγραμμα λειτουργίας των Μειονοτικών σχολείων και να διαθέτει και την σύμφωνη γνώμη των γονέων και των κηδεμόνων».

Η επιστολή του Συλλόγου Δασκάλων Αποφοίτων Ε.Π.Α.Θ. Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ – Ν. ΕΒΡΟΥ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΟΥΛΗ

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς: Υποχρεωτική στείρωση ή αποστολή DNA

Πλέον, οι ιδιοκτήτες σκύλου ή γάτας υποχρεούνται είτε να στειρώσουν το ζώο τους είτε να αποστείλουν έναντι παραβόλου 150 ευρώ, δείγμα γενετικού υλικού στο υπό ίδρυση Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τις κυβερνητικές ψήφους ψηφίστηκε επί της αρχής από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης το καταψήφισαν, ενώ επιφυλάχθηκε το ΜέΡΑ25.

Νωρίτερα, τη γνώμη τους επί του νομοσχεδίου εξέφρασαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων και ζωοφιλικών συλλόγων.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, έκανε λόγο για αγωνία της Ένωσης ως προς το ύψος και την έγκαιρη χρηματοδότηση των δήμων αναφορικά με τις προβλεπόμενες, από το νομοσχέδιο, υποδομές προστασίας των αδέσποτων ζώων. Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει σχετική μεταβατική διάταξη στο νομοσχέδιο έως ότου ξεκινήσει η χρηματοδότηση των δήμων.

Από πλευράς της, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μολφέση, είπε ότι το νομοσχέδιο είναι σε λάθος βάση και ότι θεσπίζει ένα ασφυκτικό πλέγμα υποχρεώσεων στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, με μια τάση ελέγχου των πολιτών.

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθηνά Τραχήλη, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο περιέλαβε αρκετές από τις προτάσεις του ΠΚΣ. Παράλληλα, πρότεινε η σχετική διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση να τηρείται στον ΠΚΣ καθώς και να περάσει στις κτηνιατρικές σχολές η αρμοδιότητα για τα μη στειρωμένα ζώα. Επίσης ζήτησε να είναι μόνο οι δήμοι υπεύθυνοι για την καταγραφή και θεραπεία των αδέσποτων ζώων.

Ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Γεώργιος Αραμπατζής υποστήριξε ότι η νομοθετική ρύθμιση έχει έναν γραφειοκρατικό, τιμωρητικό και εισπρακτικό χαρακτήρα. Ειδικότερα για τη διάταξη που αφορά στη στείρωση ή εναλλακτικά την κατάθεση DNA των ζώων, είπε ότι το κόστος της είναι δυσβάσταχτο και ζήτησε την εξαίρεση της υποχρέωσης για τους κυνηγετικούς σκύλους, οι οποίοι είναι «σκύλοι εργασίας».

Ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, χαιρέτησε τη δημιουργία μητρώου ζώων συντροφιάς, καθώς και του μητρώου παραβατών. Ζήτησε επίσης τη θέσπιση υποχρέωσης (και όχι δυνατότητας) δημιουργίας περιφραγμένων πάρκων ζώων από τους δήμους.

Τι προβλέπει ο νέος νόμος

Πλέον, με τις προωθούμενες διατάξεις οι ιδιοκτήτες σκύλου ή γάτας υποχρεούνται είτε να στειρώσουν το ζώο τους είτε να αποστείλουν έναντι παραβόλου 150 ευρώ, δείγμα γενετικού υλικού στο υπό ίδρυση Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων για την δημιουργία του οποίου το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) θα επιχορηγηθεί με 2 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, για το κρίσιμο ζήτημα της στείρωσης ζώων που πυροδότησε και τις εντονότερες συζητήσεις ορίστηκε πως ο ιδιοκτήτης υποχρεούται:

  • να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους. H εν λόγω προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
  • Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα για τα οποία έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) τους στo Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του ή δεν αποστείλει δείγμα DNA θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και θα χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, θα επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η.3.2022, ενώ τα πρόστιμα για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης θα επιβάλλονται από την 1η.9.2022.

Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού και η αποστολή του στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάνυσης Γενετικού Υλικού θα γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου. Για τη λήψη, καταχώρηση και διατήρηση του γενετικού υλικού για τουλάχιστον 12 χρόνια υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο συντροφιάς.

Ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στον κτηνίατρο, επιπλέον, και τα έξοδα αποστολής του δείγματος γενετικού υλικού, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 10 ευρώ. Με μεταγενέστερη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να καθορίζεται το ύψος του ηλεκτρονικού παραβόλου για λοιπά ζώα, καθώς και για λοιπές υπηρεσίες. Το ποσό του παραβόλου θα αποδίδεται κατά 40% στο ΙΙΒΕΑΑ για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του Εργαστηρίου, κατά 10% στον κτηνίατρο που έλαβε το γενετικό υλικό και κατά 50% μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών στους δήμους για την υποστήριξη δράσεων για την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Στο νομοσχέδιο επισημαίνεται ότι κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για τους σκύλους εργασίας των ενόπλων δυνάμεων. Εκτός της στείρωσης, στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών εντάσσεται και η σήμανση και η καταγραφή του ζώου στο Εθνικο Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο μηνών από τη γέννηση του.

Κίνητρα

Οι δήμοι θα μπορούν, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να παρέχουν κίνητρα, προκειμένου να ενθαρρύνουν τη σήμανση και καταχώρηση στο ΕΜΖΣ των σκύλων και των γατών, τη στείρωσή τους, καθώς και την υιοθεσία αδέσποτων ζώων, είτε

  • μέσω διατακτικών («voucher») στους δημότες ή κατοίκους τους ή άλλων αντίστοιχων κινήτρων είτε
  • με μείωση των δημοτικών τελών ανά έτος κατά ανώτατο ποσοστό έως 10% για τους ιδιοκτήτες στειρωμένων, σημασμένων και καταχωρημένων στο ΕΜΖΣ ζώων.

Με το νέο νομοσχέδιο θεσμοθετείται για πρώτη φορά και η δυνατότητα παράδοσης δεσποζόμενου ζώου από τον ιδιοκτήτη του στο δήμο και μετατροπής του σε αδέσποτο έναντι αμοιβής. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να αποχωριστεί το ζώο συντροφιάς του υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα δύο μηνών, εφόσον πρόκειται για σκύλο ή γάτα.

Στη συνέχεια, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού 300 ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή 100 ευρώ, εφόσον είναι γάτα ή άλλο ζώο συντροφιάς. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του ΕΜΖΣ ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με τα στοιχεία του δήμου. Ιδιοκτήτης που αποχωρίζεται το ζώο συντροφιάς του και το παραδίδει στον δήμο, στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών ετών.

Με τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου, επανακαθορίζεται το πλαίσιο σχετικά με την εκτροφή, την αναπαραγωγή και την εμπορία ζώων συντροφιάς (λειτουργία και εγγραφή επιχειρήσεων στο οικείο Υπομητρώο του Ε.Μ.Ζ.Σ., οι υποχρεώσεις εκτροφέων και ιδιοκτητών καθώς επίσης και οι υποχρεώσεις και οι αρμοδιότητες των δήμων για τα αδέσποτα ζώα, οι οποίοι στο εξής υποχρεούνται:

  • να διαθέτουν εφεξής ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, με τον αναγκαίο προϋπολογισμό των επιμέρους κονδυλίων για την υλοποίησή του και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κάθε δράσης,
  • να λαμβάνουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση, με κατάλληλο τρόπο, των αναγκών φιλοξενίας, προσωρινής διαμονής, περίθαλψης και εν γένει φροντίδας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, είτε με τη δημιουργία και λειτουργία τουλάχιστον ενός καταφυγίου από τους ίδιους τους δήμους ή στο πλαίσιο συνεργασίας με άλλους δήμους ή ως μέλος συνδέσμου δήμων, είτε μέσω της συστηματικής συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία ή φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις (εξαιρούνται οι δήμοι κάτω των 3000 κατοίκων)
  • να διασφαλίζουν, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, την αποτελεσματική παροχή των αναγκαίων κτηνιατρικών υπηρεσιών από κατάλληλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Ο κεντρικός ρόλος των Δήμων στην εφαρμογή του νέου πλαισίου θα υποστηριχθεί από το πρόγραμμα «Άργος», προγραμματίζεται η χρηματοδότηση ύψους 40 εκατ. ευρώ για την κατασκευή καταφυγίων και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ, ετησίως για την κτηνιατρική φροντίδα των ζώων συντροφιάς, τη σήμανση και τη στείρωση των αδέσποτων και συναφείς δράσεις.

Επιπρόσθετα, με αλλαγές που εισήγαγε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ενσωματώθηκαν προτάσεις που προέκυψαν από την διαβούλευση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς. Συγκεκριμένα, στο νέο μητρώο παραβατών θα καταγράφονται όλοι όσοι κακοποιούν ζώα, ακόμα και εάν αυτά δεν είναι ζώα συντροφιάς και είναι ζώα εργασίας.

Επίσης, απαλλάσσονται οι κτηνοτρόφοι από την καταβολή παραβόλου για την καταχώριση του DNA των ποιμενικών σκύλων τους, καθώς και από τα έξοδα για τη σήμανση και τη στείρωση αυτών.

Σε ανταπόκριση, δε, σχετικής παρατήρησης της ΚΕΔΕ, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε μεταβατική περίοδο έξι μηνών για την προσαρμογή των δήμων στις νέες αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν με το νομοσχέδιο (καταφύγια κ.λπ.).

Ταυτόχρονα, ο κ. Πέτσας δεσμεύτηκε ότι για την ενίσχυση των πόρων των δήμων, δηλαδή για τα 15 εκατ. ευρώ, επαναλαμβανόμενα έσοδα από τους ΚΑΠ, για την αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών των δήμων, η σχετική υπουργική απόφαση θα βγει εντός του επόμενου τριμήνου, στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΟΥΛΗ

Χαρίτου: «Εκτός ΚΔΑΠ και παιδικών σταθμών 446 παιδιά της Ροδόπης»

Για «κυβερνητική αναλγησία» και «πολιτική εγκατάλειψης της Ροδόπης», κάνει λόγο ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου με παρέμβασή του στη Βουλή σημειώνει ότι δημιουργείται σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα σε εργαζόμενες μητέρες από την απόρριψη 446 αιτήσεων παιδιών στη Ροδόπη από τους βρεφονηπιακούς-παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης), με ευθύνη της κυβέρνησης, πολιτική που δείχνει την κοινωνική της αναλγησία και διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Η κοινοβουλευτική παρέμβαση έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης που είχε ο βουλευτής με την πρόεδρο της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Λιβεριάδου Νατάσσα για το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Ο βουλευτής με την ερώτησή του, μαζί με 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητά από τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Παιδείας & Θρησκευμάτων να λάβουν άμεσα μέτρα, όπως έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης της αυτοδιοίκησης, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος νέων ζευγαριών και ευπαθών οικονομικά οικογενειών.

Ακολουθεί, το κείμενο της ερώτησης:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης  83.000  παιδιά μένουν φέτος  εκτός Βρεφονηπιακών-Παιδικών Σταθμών και ΚΔΑΠ, παρότι οι οικογένειές τους πληρούν όλα τα κριτήρια που  είχε θέσει η σχετική πρόσκληση. Το γεγονός αυτό έχει  προκαλέσει δικαιολογημένη αναστάτωση σε όλη την χώρα  και ειδικά στην Περιφερειακή  Ενότητα Ροδόπης, όπου ο αριθμός των παιδιών που  αποκλείονται από τους πίνακες των δικαιούχων, αν και πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, ανέρχονται σε 446. Συγκεκριμένα πρόκειται για  420 παιδιά  στον Δήμο  Κομοτηνής,  2 στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, 8 στο Δήμο  Αρριανών και 16 στον Δήμο Ιάσμου.

Οι ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση είναι τεράστιες διότι ενώ γνώριζε πως πρόκειται για οικογένειες που  αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης και πανδημίας,  δεν εξασφάλισε ως όφειλε  την ένταξη των παιδιών τους στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» της περιόδου 2021-2022. Το μεγάλο έλλειμμα στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης απαξιώνει  κοινωνικές δομές που υλοποιούν προγράμματα για την οικογένεια  και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.  Η κυβερνητική αυτή αναλγησία αποτελεί  ένα μόνο μέρος από την γενικότερη πολιτική εγκατάλειψης της Ροδόπης που ακολουθείται κατά την τελευταία διετία και που έχει τεράστιες επιπτώσεις για την τοπική κοινωνία και για την οικονομία της.

Επειδή, με την ανακοίνωση των οριστικών πινάκων 446 οικογένειες της Ροδόπης είδαν να αποκλείονται τα παιδιά τους από την επιδότηση για την φοίτησή τους σε  βρεφονηπιακούς- παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ.

Επειδή, λόγω της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης οι κοινωνικές επιπτώσεις από αυτόν τον αποκλεισμό θα είναι σοβαρές για τις οικογένειες, που θα αναλάβουν ένα ακόμα οικονομικό βάρος.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να αποκατασταθεί η αδικία  και να χορηγηθούν voucher σε όλες τις οικογένειες της Π.Ε. Ροδόπης που παρότι έχουν καταθέσει πλήρη φάκελο απορρίφθηκαν από το Πρόγραμμα;

2.Σκοπεύετε να ενισχύσετε από οποιαδήποτε άλλη πηγή την χρηματοδότηση των Βρεφονηπιακών-Παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΟΥΛΗ

Αναφορά Ιλχάν Αχμέτ σε Κεραμέως για τα σχολεία σε Ξυλαγανή και Αρσάκειο

Ο Βουλευτής Ροδόπης ζητά να αναιρεθεί η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας του Λυκείου Ξυλαγανής και του μειονοτικού δημοτικού σχολείου Αρσακείου

Δημοσιεύθηκε

στις

Αναφορά από τον βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ κατατέθηκε την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με την παράλληλη κατάθεση του ομόφωνου ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου Μαρωνείας – Σαπών καθώς και σχετικού αιτήματος του δημάρχου κ. Ντίνου Χαριτόπουλου.

Με την αναφορά, ζητείται η αναίρεση της απόφασης περί ανάκλησης λειτουργίας του Λυκείου Ξυλαγανής και του 2θέσιου μειονοτικού σχολείου του Αρσακείου και του οικείου νηπιαγωγείου.

Ζητείται επίσης η λειτουργία Λυκειακών τμημάτων μέσα στο Γυμνάσιο Ξυλαγανής από φέτος, προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή η προοπτική επαναλειτουργίας του Λυκείου στο προσεχές μέλλον.   

Η αναφορά του Βουλευτή Ροδόπης:

«Κυρία Υπουργέ,

Σας διαβιβάζω το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Μαρωνείας-Σαπών, σύμφωνα με το οποίο διαφωνεί κάθετα και κατηγορηματικά με την απόφαση για την αναστολή λειτουργίας μονάδων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ.

Αυτό αφορά τόσο την αναστολή λειτουργίας του Γενικού Λυκείου Ξυλαγανής όσο και την αναστολή λειτουργίας του 2 θέσιου μειονοτικού σχολείου Αρσακείου.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με έγγραφο του δημάρχου το οποίο επίσης σας διαβιβάζω, σε περίπτωση που δεν αρθεί η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας του Λυκείου Ξυλαγανής να θεσμοθετηθεί η λειτουργία Λυκειακών τμημάτων μέσα στο Γυμνάσιο, για να παραμείνει ζωντανή η προοπτική επαναλειτουργίας του Λυκείου στο άμεσο μέλλον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΡΟΔΟΠΗ2 ημέρες πριν

Οργή Παλιννοστούντων: «Θα πουλήσουμε τα σπίτια μας στους Τούρκους και θα φύγουμε»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ημέρες πριν

Λοβέρδος: «Εάν εκλεγώ επιστρέφει το ΠΑΣΟΚ και υπερδιπλασιάζουμε τα ποσοστά μας»

YΓΕΙΑ4 ημέρες πριν

Εργαζόμενοι «Σισμανόγλειου»: «Όχι στην αναστολή εργασίας των υγειονομικών»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ημέρες πριν

Τσίπρας: «Αν ο Μητσοτάκης έχει το θάρρος ας προκηρύξει εκλογές»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 ημέρες πριν

Τσίπρας: «Νέα αρχή στη χώρα με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή»

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες πριν

Μαζική αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι στη μνήμη του Παύλου Φύσσα

TΟΥΡΚΙΑ6 ημέρες πριν

Τουρκία: «Η Ελλάδα έφτιαξε τον φράχτη στον Έβρο για τα τουρκικά τανκς και όχι για τους πρόσφυγες»

ΕΛΛΑΔΑ1 εβδομάδα πριν

Νέο επεισόδιο μεταξύ Έλληνα και Τούρκου ψαρά στους Φούρνους Ικαρίας

ΕΛΛΑΔΑ1 εβδομάδα πριν

Επίθεση με βιτριόλι: «Προσπάθησε να με σκοτώσει, απέδειξε πόσο δειλή είναι»

ΕΛΛΑΔΑ1 εβδομάδα πριν

Κατερίνη – Γονείς: «Σατανικά τα τεστ και οι μάσκες, δεν άφησαν την κόρη μας να μπει στο σχολείο»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x