ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΒΟΥΛΗ

Χαρίτου: «Η κυβέρνηση γύρισε την πλάτη στους παλιννοστούντες της Θράκης»

Καμία δέσμευση για τη ρύθμιση των στεγαστικών τους δανείων από τον Υφυπουργό Οικονομικών – «Να καταβάλλει το κράτος τα ενοίκια που οφείλει σε 240 οικογένειες και βιώσιμη λύση για τις 14 οικογένειες στις Σάπες που απειλούνται με έξωση», ζήτησε επιπλέον ο Βουλευτής Ροδόπης

Στη Βουλή συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου για τη διαγραφή μεγάλου μέρους των στεγαστικών δανείων των παλιννοστούντων ομογενών της Θράκης και τη ρύθμιση του υπολοίπου με ευνοϊκούς όρους, προκειμένου να αποπληρωθούν, παρόντος του υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γ.Ζαββού.

Ο βουλευτής στην αρχή της ομιλίας τους έκανε μία σύντομη αναφορά στο αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Νυμφαίας καλώντας τον υφυπουργό να μεταφέρει στον πρωθυπουργό ότι «είναι  ανάστατοι οι φορείς και οι τουριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Σας καλώ να μεταφέρετε το αίτημα ανάκλησης της αιφνιδιαστικής απόφασης της κυβέρνησης  να κλείσει την  είσοδο στη χώρα μέσω  του συνοριακού σταθμού  της Νυμφαίας στη Ροδόπη μια ημέρα μόνο πριν το άνοιγμα του τουρισμού. Αλλιώς το πλήγμα θα είναι ανεπανόρθωτο για την τοπική οικονομία».

Μιλώντας για τα στεγαστικά δάνεια των παλιννοστούντων ο βουλευτής τόνισε: «Για τους παλιννοστούντες ομογενείς που ήρθαν στην πατρίδα με τις προτροπές της ελληνικής Πολιτείας υλοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 1990 έως 2004 ένα πρόγραμμα στεγαστικής αποκατάστασης με στόχο την ομαλή κοινωνική και οικονομική ένταξή τους στην χώρα. Για τον σκοπό αυτόν χορηγήθηκαν δάνεια έως 60.000 ευρώ για την αγορά κατοικίας με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και με επιδοτούμενο το επιτόκιο που στη Θράκη έφτανε έως και 100%.

Δυστυχώς τα σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισαν, προβλήματα που εντάθηκαν στη δεκαετία της μνημονιακής  κρίσης, οδήγησαν τη πλειοψηφία από τους δανειολήπτες όχι μόνο σε αδυναμία να αποπληρώσουν τα δάνεια, αλλά να κινδυνεύουν  να χάσουν και τα σπίτια τους που η αξία τους σήμερα  είναι πολύ μικρότερη από τα ποσά που τότε δανείστηκαν για να τα αγοράσουν.

Κύριε υφυπουργέ, εν μέσω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης εντάθηκαν κατακόρυφα οι πιέσεις από το τραπεζικό σύστημα σε βάρος των δανειοληπτών.  Οι ανεξόφλητες οφειλές τους διαβιβάζονται ήδη προς βεβαίωση στις αρμόδιες ΔΟΥ. Οι απειλές ότι θα τους επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και κατάσχεσης σε βάρος τους δεν είναι μόνο λόγια, έχουν ήδη προχωρήσει σε κατασχέσεις κοινών λογαριασμών των δανειοληπτών με άλλους δικαιούχους. Απαιτούν μάλιστα από όποιον οφειλέτη προσέρχεται και ζητά ρύθμιση των δόσεων να αποποιηθεί τη συγκεκριμένη μορφή δανείου με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Θα συμφωνείτε ότι δεν είναι αυτή η τύχη και η μεταχείριση που άξιζαν οι παλιννοστούντες ομογενείς μας, που επέστρεψαν στην πατρίδα και  θέλησαν να ριζώσουν στον τόπο μας. Ότι οφείλει η ελληνική Πολιτεία να δώσει ένα τέλος στην αγωνία και στους φόβους των δανειοληπτών ομογενών μας.

Σας ερωτώ κύριε υφυπουργέ, τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε  για να προχωρήσει η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους των στεγαστικών δανείων των παλιννοστούντων και η ρύθμιση του υπόλοιπου με ευνοϊκούς όρους προκειμένου να αποπληρωθούν; Θα εντάξετε τα 376 δάνεια που εκκρεμούν με ΦΕΚ ακόμα από το 2004 στο πρόγραμμα στεγαστικής αποκατάστασης των παλιννοστούντων;».

Ο υφυπουργός Οικονομικών απαντώντας στον βουλευτή κο Χαρίτου απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας οριζόντιας αντιμετώπισης των δανείων των παλιννοστούντων και αρκέστηκε να πει μόνο για τη δυνατότητα ρυθμίσεων, αγνοώντας το πραγματικό πρόβλημα των παλιννοστούντων που αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνεια και βρίσκονται σε καθεστώς πιέσεων από το τραπεζικό σύστημα.

Ο βουλευτής στη δευτερολογία του είπε με έμφαση απευθυνόμενος στον υφυπουργό «Για εσάς φαίνεται ότι όλα βαίνουν καλώς. Ανέμενα να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τους ομογενείς μας, που περιμένουν απαντήσεις για το κρίσιμο αυτό ζήτημα για τη ζωή τους. Αγωνιούν για το αν θα χάσουν ή όχι τα σπίτια τους κι εσείς ομιλείτε σα να μην ξέρετε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα με το τραπεζικό σύστημα. Σε ποιους απευθύνεστε και τελικά με ποιους είστε, αυτό είναι το τεράστιο ερώτημα που σας θέτω.

Θέλω να σας θυμίσω για το τραπεζικό σύστημα ότι ενώ το θεσμικό πλαίσιο του τροποποιημένου Νόμου Κατσέλη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε η δυνατότητα αντιμετώπισης του προβλήματος, γιατί οι δανειολήπτες μπορούσαν να ρυθμίσουν τις βεβαιωμένες οφειλές, να εξοφλούν δόσεις του δανείου και να υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις με μειώσεις σε μεγάλα ποσοστά, όμως το τραπεζικό σύστημα το τορπίλισε, δεν ενημέρωνε, κινδυνολογούσε απέναντι στους δανειολήπτες λέγοντας ότι θα απορριφθούν οι αιτήσεις και θα χάσουν τα σπίτια τους μόνο και μόνο για να αναχρηματοδοτούν τα δάνεια με υψηλότερα επιτόκια και να φουσκώνουν τα δάνεια.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που δε μπορούν σήμερα να αντιμετωπίσουν οι παλιννοστούντες. Το να λέτε ότι υπάρχει θεσμικό πλαίσιο και όλα προχωρούν κανονικά είναι εκτός πραγματικότητας. Πρέπει να επανεξετάσετε την κατάσταση και να δώσετε λύση στο συγκεκριμένο θέμα που απασχολεί σχεδόν 40.000 ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα και 8.000 στην περιοχή της Θράκης».

Ο βουλευτής έθεσε δύο ακόμα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους παλιννοστούντες της Θράκης.

«Το κράτος εδώ και 2,5 χρόνια δεν πληρώνει το ενοίκιο στα σπίτια που νοικιάζουν περίπου 240 οικογένειες παλιννοστούντων. Δικαιολογούμενα οι ιδιοκτήτες των σπιτιών κινούνται δικαστικά και αξιώνουν τα ενοίκια, εκβιάζουν τους παλιννοστούντες. Υπάρχει υπουργική απόφαση που βγήκε από τον προηγούμενο υπουργό Εσωτερικών, αλλά χάθηκε ανάμεσα στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Υπογράψτε, κύριε υφυπουργέ, την απόφαση για να δοθεί ένα τέλος στις πιέσεις που δέχονται οι παλιννοστούντες από τους ιδιοκτήτες των σπιτιών.

Υπάρχουν 14 οικογένειες που διαμένουν στον προσωρινό οικισμό Ποντίων στις Σάπες και οδηγούνται σε έξωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Να παρέμβετε για να δοθεί βιώσιμη και αποδεκτή λύση για αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν στην χώρα μας μετά από πρόσκληση της Πολιτείας και θέλουν να ριζώσουν εδώ και πασχίζουν να πληρώσουν τα δάνεια και τις υποχρεώσεις τους στην κοινωνία».  

ΒΟΥΛΗ

Ιλ. Αχμέτ: «Χωρίς δασικούς χάρτες δεν υφίσταται εκσυγχρονισμός του Κτηματολογίου»

Ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής ο Βουλευτής Ροδόπης

Δημοσιεύθηκε

στις

«Ούτε επιτάχυνση, ούτε απλούστευση, ούτε ασφάλεια θα φέρει το νέο νομοσχέδιο στη διαδικασία κτηματογράφησης», τόνισε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής και υπεύθυνος του τομέα ψηφιακής πολιτικής, Ιλχάν Αχμέτ στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης».

Ο βουλευτής Ροδόπης υποστήριξε πως το προτεινόμενο σχέδιο νόμου αναβάλλει να λύσει πολλές από τις παθογένειες του παρελθόντος, που μπλοκάρουν μέχρι σήμερα μία ολοκληρωμένη κτηματογράφηση, καθώς η Κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει άρον-άρον τις περιοχές υπό κτηματογράφηση, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των ενστάσεων.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής είπε πως είναι προφανές πως η κυβέρνηση βιάζεται να εμφανίσει μια εικόνα επιτάχυνσης στην κτηματογράφηση και μετάβασης σε καθεστώς λειτουργούντος Κτηματολογίου. Όμως, απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου αποτελεί η ολοκλήρωση του εμβληματικού έργου των δασικών χαρτών που σήμερα παραπαίει, εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών. Και όλα αυτά για τα μάτια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως προς χάριν του Ταμείου Ανάκαμψης,  αλλά και για να δικαιολογήσετε την απόσπαση του δημόσιου φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας..

Ο Ιλχάν Αχμέτ ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να εξηγήσει πως το έργο για την ψηφιοποίηση των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας για το Εθνικό Κτηματολόγιο, που εντάσσεται στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και το οποίο εγκρίθηκε στις 13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες στη σχετική συνεδρίαση του ECOFIN, έχει σήμερα προϋπολογισμό 242 εκατ. Ευρώ όταν το ίδιο έργο μόλις τέσσερα χρόνια πριν, το 2016, είχε προϋπολογισμό90 εκατ. Ευρώ.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΟΥΛΗ

Μετεγκατάσταση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής, ζητάει το ΚΚΕ

Ερώτηση στη Βουλή για τα κτιριακά προβλήματα της Π.Υ. Κομοτηνής κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Δημοσιεύθηκε

στις

Οριστική λύση για το κτηριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κομοτηνής, ζητούν με ερώτηση τους προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει πολλές φορές αναδείξει τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στη στέγαση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Πυροσβεστικών Κλιμακίων. Πολλά από αυτά τα κτήρια αξιολογούνται ως επισφαλή και επικίνδυνα για το προσωπικό που κινείται και εργάζεται στους χώρους τους.

Μάλιστα με την ερώτηση 7027/12 Απριλίου 2019, το ΚΚΕ είχε αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το κτήριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε για το κτήριο της Κομοτηνής ότι: “Ειδικότερα και όσον αφορά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής, καθίσταται γνωστό ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την αναζήτηση διαθέσιμου οικοπέδου κατάλληλου, για την ανέγερση νέων κτηριακών εγκαταστάσεων, κατά προτεραιότητα μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)”.

Τρία χρόνια μετά, τα προβλήματα στο κτήριο της Πυροσβεστικής στην Κομοτηνή εξακολουθούν να υπάρχουν, αφού είναι ένα από τα παλαιότερα κτήρια της Πυροσβεστικής στη χώρα μας. Επίσης το κτήριο στεγάζεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, με συνέπεια να εγκυμονεί καθημερινά ο κίνδυνος για δημιουργία καθυστέρησης στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, λόγω του συχνού μποτιλιαρίσματος που δημιουργείται.

Η κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει άμεσα τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την Πυροσβεστική και να βρεθεί οριστική λύση για το κτηριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κομοτηνής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα στέγασης και συντήρησης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Κομοτηνής;
  • Την κατασκευή νέου κτηρίου που να καλύπτει τις ανάγκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Κομοτηνής σε κατάλληλο χώρο;».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΟΥΛΗ

Χαρίτου: «Η κυβέρνηση αθέτησε τις δεσμεύσεις για την επαναλειτουργία της Shelman»

«Τα γυρίζει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης. Δήλωσε δεν μπορούμε να στηρίξουμε οικονομικά τη βιομηχανία», τονίζει ο Βουλευτής Ροδόπης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη Βουλή συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση που κατάθεσε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας Shelman στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, παρόντος του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη.

Η συζήτηση  στη Βουλή έγινε μετά  τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο υπουργός για την επαναλειτουργία της Shelman, απαντώντας πριν από έναν χρόνο σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης.

Ο βουλευτής κος Χαρίτου απευθυνόμενος στον υπουργό του υπενθύμισε ότι «πριν ένα ακριβώς χρόνο είχα ζητήσει από τη Βουλή την επαναλειτουργία της βιομηχανίας Shelman στη Κομοτηνή. Δεν θα επαναλάβω τους λόγους. Ότι πρόκειται για μια σύγχρονη μονάδα έτοιμη να επαναλειτουργήσει και να αντέξει στο διεθνή ανταγωνισμό. Ότι υπάρχει βιώσιμο επιχειρησιακό σχέδιο και κατατεθειμένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Και βέβαια την τεράστια σημασία που έχει ειδικά για τη Θράκη μια τέτοια επένδυση. Θα πρόσθετα μόνο την δυναμική ανάπτυξης που έχει ο κλάδος του ξύλου διεθνώς και δυστυχώς η χώρα μας καλύπτει την εγχώρια ζήτηση κατά 80% με εισαγωγές προϊόντων του ξύλου!

Θα σας θυμίσω όμως κε υπουργέ ότι πριν από έναν ακριβώς χρόνο, αφού αναγνωρίσατε ότι υπάρχει βιώσιμο σχέδιο,  ότι υπάρχει πράγματι κατατεθειμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, μου απαντήσατε λέγοντας «είναι θέμα ολίγων μόνο ημερών να ελεγχθούν τα proof of funds, τα χρήματα δηλαδή που έχουν κατατεθεί και βέβαια να προχωρήσει η Αναπτυξιακή Τράπεζα στην χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου». Αυτά ήταν τα λόγια σας.

Με προτρέψατε, μάλιστα, να επανέλθω στη Βουλή σε 15 μέρες για να διαπιστώσω του λόγου σας το αληθές. Έρχομαι, λοιπόν, σήμερα έναν χρόνο μετά και ξέρετε γιατί; Γιατί όλα όσα είχατε δεσμευθεί εδώ στη Βουλή, δυστυχώς, διαψεύστηκαν.

Διαψεύστηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός που δεσμεύτηκε στους φορείς της περιοχής για την επαναλειτουργία της Shelman, λέγοντας μάλιστα ότι το θέμα το παρακολουθεί στενά το γραφείο του!

Θέλω ειλικρινά να σας ρωτήσω και νομίζω δικαιούνται μια καθαρή απάντηση και οι εργαζόμενοι και η τοπική κοινωνία.

Πιστεύετε ότι υπάρχει βιώσιμο επιχειρησιακό σχέδιο;

Εξακολουθείτε να θεωρείτε ότι υπάρχει αξιόπιστο, κατατεθειμένο, επενδυτικό ενδιαφέρον ή δεν υπάρχει;   

Αλλιώς πρέπει να μας εξηγήσετε γιατί έναν χρόνο τώρα δεν υπήρξε χρηματοδότηση για να προχωρήσει το σχέδιο επαναλειτουργίας της Shelman. 

Αν δεν υπάρχουν τίποτα από όλα αυτά πέστε μας, τι ενέργειες κάνατε για να σωθεί η βιομηχανία;

Αλλιώς όπως αφήνετε να σέρνετε το θέμα, απαξιώνεται μια σύγχρονη μονάδα και την οδηγείτε να πωληθεί ως σκραπ και το βασικότερο αποστερείτε από τη Θράκη μια επένδυση που τόσο πολύ έχει ανάγκη».

Με την απάντησή του ο υπουργός κος Γεωργιάδης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση αθέτησε πλήρως τις υποσχέσεις που είχε αναλάβει για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας Shelman, αλλά και τις δεσμεύσεις του ίδιου  του πρωθυπουργού ενώπιον των φορέων της περιοχής. 

Δήλωσε ότι η κυβέρνηση δε μπορεί να στηρίξει οικονομικά, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, το επιχειρησιακό σχέδιο για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας και παρέπεμψε αόριστα  στο ενδεχόμενο χρηματοδότηση της μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης! 

Ενώ ο υπουργός προκειμένου να καλύψει την στροφή αυτή της κυβέρνησης  κατέφυγε στην προσφιλή μέθοδο των υπουργών  να κάνουν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι να απαντούν, όπως οφείλουν, στα ερωτήματα για τα αποτελέσματα των  πολιτικών  της σημερινής κυβέρνησης.

Στη δευτερολογία του ο βουλευτής Ροδόπης είπε με έμφαση «πριν έναν χρόνο σε αυτήν την αίθουσα, μόνο καλά λόγια είχατε να πείτε, τότε που είχατε ανοίξει παράθυρο ελπίδας για τη βιομηχανία. Σήμερα παρουσιάζεται μία εντελώς διαφορετική εικόνα. Σας άκουσα προσεκτικά, δεν απαντήσατε στα συγκεκριμένα ερωτήματα που σας έθεσα. Αν υπάρχει κατατεθειμένο επενδυτικό ενδιαφέρον και αν θα στηρίξετε οικονομικά την επαναλειτουργία της Shelman. Αντίθετα με όσα είπατε εσείς κάνετε αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ για να κρύψετε την στροφή στην πολιτική σας και την αθέτηση των υποσχέσεων που δώσατε για την επαναλειτουργία της Shelman.

Δε μπορείτε να συνεχίσετε να κλωτσάτε διαρκώς το τενεκεδάκι προς τα πίσω και να παραπέμπετε αόριστα στην χρηματοδότηση αυτή τη φορά από το Ταμείο Ανάκαμψης.  Αν είχατε σχέδιο και βιομηχανική πολιτική για τον κλάδο του ξύλου, θα αξιοποιούσατε τη Shelman, για να δημιουργηθεί μία εθνική βιομηχανική μονάδα, αξιόπιστη και δυναμική που θα μπορούσε να σταθεί στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον και να διεμβολίσει νέες αγορές. Όμως, δυστυχώς, δεν έχετε τέτοια πολιτική».

«Οδηγείτε στην απαξίωση της βιομηχανίας», τόνισε ο βουλευτής, ενώ έθεσε το θέμα της απειλής για την βιομηχανία από το νέο Πτωχευτικό Νόμο με τον κίνδυνο να πουληθεί σε εξευτελιστική τιμή και να χαθούν όλες οι δεσμεύσεις για τη βιώσιμη επαναλειτουργία της βιομηχανίας.

Ο βουλευτής ολοκλήρωσε τη δευτερολογία του σημειώνοντας «κε. υπουργέ διαψεύδετε τις προσδοκίες των εργαζομένων της Shelman, αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Ειδικά στη Θράκη έχουμε ανάγκη από νέες θέσεις εργασίας για να μείνει ο κόσμος στην περιοχή. Διαψεύδεστε εσείς σήμερα στη Βουλή και διαψεύδεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που δεσμεύτηκε στους φορείς της περιοχής. Σας ζητώ να επανεξετάσετε συνολικά τη στάση σας απέναντι στη βιομηχανία και να μην ενταχθεί στο νέο Πτωχευτικό Νόμο ως παλιά πτώχευση η Shelman».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΟΥΛΗ

Χαρίτου: «Δεν θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί με βάση την πραγματική ζημιά που έχουν υποστεί»

Στη Βουλή συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης για τις αποζημιώσεις ζημιών λόγω παγετού σε δενδρώδεις καλλιέργειες στη Ροδόπη

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη Βουλή συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου με το αίτημα του να αποζημιωθούν οι παραγωγοί της ΠΕ Ροδόπης για τις ζημιές που προκλήθηκαν από παγετό στις δενδρώδεις καλλιέργειες κεράσια, ελιές, ρόδια κ.α., παρούσης της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινής Αραμπατζή.

Ο βουλευτής απευθυνόμενος στην υφυπουργό τόνισε «πολύ μεγάλες ζημιές υπέστησαν οι δενδροκαλλιέργειες στη Ροδόπη λόγω του παγετού κυρίως το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Αναφέρομαι σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με κεράσια, ελιές, ρόδια κ.α. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις των γεωτεχνικών αλλά και των μεταποιητών που συγκεντρώνουν το προϊόν, η μείωση της παραγωγής, για παράδειγμα στα κεράσια, θα ξεπεράσει το 70% της αντίστοιχης περσινής. Ενώ και το 30% που συλλέγεται λόγω της χαλαζόπτωσης και των παρατεταμένων βροχοπτώσεων δεν είναι ιδιαίτερα εμπορεύσιμο και εξαγώγιμο.

Θα γνωρίζετε ότι οι παραγωγοί έχουν ήδη αναλάβει το οικονομικό βάρος του κόστους όλων των καλλιεργητικών εργασιών, της θρέψης και της φυτοπροστασίας, που είναι ιδιαίτερα υψηλά. Δικαιολογημένα, λοιπόν, βρίσκονται σε απόγνωση γιατί είναι βέβαιο ότι θα μειωθεί δραματικά το εισόδημά τους, αφού στη πλειοψηφία τους είναι μικροί παραγωγοί και η δενδροκαλλιέργεια είναι η μοναδική αγροτική τους δραστηριότητα.

Πολύ πρόσφατα ο υπουργός δήλωσε ότι θα αποζημιωθούν δίκαια όλοι όσοι επλήγησαν! Ενώ αρχικά είχατε υποσχεθεί στους παραγωγούς ότι θα τους αποζημιώσετε με το 100% της ζημιάς που υπέστησαν τώρα τα γυρνάτε και κάνατε λόγο ότι η αποζημίωση θα περιοριστεί στο 100% ως ποσοστό της ασφαλιζόμενης αξίας. Υπόσχεστε ότι θα τροποποιήσετε τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ για να εντάξετε και τις ζημιές που προκλήθηκαν στο στάδιο πριν την άνθηση σε όλες τις δενδροκαλλιέργειες. Θα συμπεριλάβετε και τα ελαιόδεντρα γιατί μας αφορά άμεσα ως περιοχή; Υπόσχεστε προκαταβολή 40% στους πληγέντες παραγωγούς, δηλαδή 155 εκατ. ευρώ που ενδεχομένως να μπορεί να καλύψει ο ΕΛΓΑ. Δεν μας λέτε όμως τα υπόλοιπα, περίπου 235 εκατ. ευρώ, μέσω τίνος χρηματοδοτικού εργαλείου θα τα καλύψετε; Με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμής για να γνωρίζουν οι παραγωγοί που έχουν πληγεί;

Εκτός αν όσα λέτε είναι οι γνωστές, οι εύκολες υποσχέσεις. Σας το λέω γιατί απόφαση έγκρισης από την Ε.Ε δεν έχετε για την χρηματοδότηση από το αποθεματικό αντιμετώπισης κρίσεων, όπως αυτή του παγετού. Άρα μάλλον μιλάτε για κρατικές ενισχύσεις. Σας ρωτάω αν θα καλύψετε το 100% της ζημιάς που προκλήθηκε, αν θα εντάξετε όλες τις δενδροκαλλιέργειες που επλήγησαν και με ποιά χρηματοδοτικά εργαλεία θα καλύψετε  όλο το ύψος των αποζημιώσεων».

Στην απάντηση της η υφυπουργός δεν δεσμεύτηκε για αποζημιώσεις στις πραγματικές ζημιές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί, ούτε για την ένταξη των ελαιόδεντρων που επλήγησαν στο προανθικό στάδιο ανάπτυξης στις άμεσες αποζημιώσεις, ενώ δεν απάντησε ξεκάθαρα με ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο θα δοθούν οι αποζημιώσεις.

Ο βουλευτής είπε με έμφαση ότι «η ανησυχία που είχα δυστυχώς ενισχύθηκε περαιτέρω. Οι προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει ο υπουργός, παρουσία του πρωθυπουργού, ότι οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν για τις πραγματικές ζημιές διαψεύδονται. Σε μία περιοχή όπως η Ροδόπη, όπου η πλειοψηφία είναι μικροί παραγωγοί με λίγα στρέμματα, κάτι τέτοιο θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη τη βιώσιμη συνέχιση της καλλιεργητικής τους δραστηριότητας.

Ο υπουργός είχε αναφέρει ότι θα ενταχθούν στις αποζημιώσεις δένδρα που επλήγησαν στο προανθικό στάδιο, όπως οι ελιές. Όμως από την απάντηση που μου δώσατε δεν προκύπτει αν θα ενταχθούν στις άμεσες αποζημιώσεις, αλλά ότι θα αποζημιωθούν μέσω του μηχανισμού ΠΣΕΑ στο απώτερο μέλλον».

Σε άλλο σημείο της δευτερολογίας του ο βουλευτής σημείωσε «είναι κρίσιμο ζήτημα το πώς θα εξασφαλιστούν οι πόροι για τις αποζημιώσεις.

Έχετε απόφαση έγκρισης από την ευρωπαϊκή επιτροπή ή απλώς καταθέσατε αίτημα; Για να υπάρξει απόφαση από την ευρωπαϊκή επιτροπή προϋποθέτει να κατατεθεί φάκελος με στοιχεία εκτάσεων, καλλιεργειών και κλιματικών δεδομένων. Σας ρωτώ, έχετε καταθέσει φάκελο στην ευρωπαϊκή επιτροπή, καθώς έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες; Διαφορετικά μιλάτε για κρατικές ενισχύσεις. Αν κρίνω από όσα είπε ο υπουργός για χρηματικά ποσά που υπερβαίνουν αυτή τη στιγμή τα 400 εκ. ευρώ, πρέπει να μας εξηγήσετε αν υπάρχουν αποφάσεις ή απλώς λέτε εύκολα λόγια. Και στο παρελθόν φέρατε νομοθετικές ρυθμίσεις, για παράδειγμα για τον Ιανό, όμως αν κρίνουμε από τον τρόπο διαχείρισης και το γεγονός ότι ζητήσατε να επιστρέψουν πίσω οι παραγωγοί τις ενισχύσεις, τότε καλά κάναμε και δεν σας δώσαμε λευκή επιταγή».

Ο βουλευτής ζήτησε από την υφυπουργό να δεσμευτεί συγκεκριμένα για το αν οι πληγείσες καλλιέργειες στην ΠΕ Ροδόπης θα ενταχθούν στις αποζημιώσεις. Ενώ στην επίκληση από πλευράς της υφυπουργού στο τι προβλέπει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ, ο βουλευτής άσκησε κριτική λέγοντας «επί 1,5 χρόνο βρίσκεται στο συρτάρι του υπουργείου ο διαγωνισμός για τις αναλογιστικές μελέτες για τον ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα. Τον διαγωνισμό που κατοχυρώθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κάνατε 1,5 χρόνο για να τον ανακοινώσατε. Αν με αυτούς τους ρυθμούς και τις ταχύτητες κινείστε και στην κατάρτιση του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την αγροτική ανάπτυξη και στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του ΠΑΑ, τότε θα χάσουμε πάλι το τρένο. Η Ροδόπη μία κατεξοχήν αγροτική περιοχή έχει ανάγκη από αυτούς τους πόρους και δε μπορεί να περιμένει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΚΑΒΑΛΑ14 ώρες πριν

Καβάλα: Τροχαίο με τραυματίες 11 μετανάστες μετά από καταδίωξη Ι.Χ.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ15 ώρες πριν

Αλλοδαπός διωκόμενος από την Ιντερπόλ επιχείρησε να εισέλθει στην Ελλάδα μέσω Νυμφαίας

ΕΛΛΑΔΑ15 ώρες πριν

Ποινικός Κώδικας: Έρχονται αυστηρές ποινές για ειδεχθή εγκλήματα

ΕΛΛΑΔΑ15 ώρες πριν

Πυροτεχνήματα: η αβάσταχτη γοητεία των σπινθηροβόλων αναμνήσεων

ΡΟΔΟΠΗ15 ώρες πριν

Κάλεσμα στήριξης στο λαό της Κούβας από ΕΝΙΔΥΚ και Σύλλογο Γυναικών Ροδόπης

ΕΒΡΟΣ16 ώρες πριν

Καλεσμένη της Προέδρου στην επέτειο γυναίκα με ακροδεξιά δράση και αμετάκλητη καταδίκη

ΡΟΔΟΠΗ16 ώρες πριν

Καταγγελία: «Στρατιώτης βίασε κοπέλα στην Κομοτηνή»

ΡΟΔΟΠΗ2 ημέρες πριν

Η πόλη της Κομοτηνής γιορτάζει την πολιούχο της Αγία Παρασκευή

ΚΑΒΑΛΑ2 ημέρες πριν

Συναγερμός στην Καβάλα έπειτα από 16 κρούσματα σε παιδική κατασκήνωση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ημέρες πριν

Στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο Ιλχάν Αχμέτ

ΡΟΔΟΠΗ2 ημέρες πριν

Η πόλη της Κομοτηνής γιορτάζει την πολιούχο της Αγία Παρασκευή

ΡΟΔΟΠΗ2 ημέρες πριν

Νεκρός άντρας ύστερα από έκρηξη σε λυόμενη οικία στις Σάπες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ημέρες πριν

Μήνυμα Σακελλαροπούλου σε Τουρκία: «Η συμπαράστασή μας στην Κύπρο είναι απόλυτη»

ΡΟΔΟΠΗ3 ημέρες πριν

Νέα συγκέντρωση αρνητών του εμβολίου: «Θέλουν να μας εξαφανίσουν»

TΟΥΡΚΙΑ4 ημέρες πριν

Τουρκία: Ο Πόντος «βούλιαξε» και ο Ερντογάν μοίραζε τσάι στους πλημμυροπαθείς!

ΒΟΥΛΗ4 ημέρες πριν

Ιλ. Αχμέτ: «Χωρίς δασικούς χάρτες δεν υφίσταται εκσυγχρονισμός του Κτηματολογίου»

ΡΟΔΟΠΗ4 ημέρες πριν

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στον Μίσχο – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

ΡΟΔΟΠΗ6 ημέρες πριν

Πολυπληθής συγκέντρωση κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Κομοτηνή

ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες πριν

Αστυνομικοί εισέβαλαν σε χωράφι και κατέβασαν πανό κατά του Μητσοτάκη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες πριν

Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου: «Παράνομο το κορωνο-πρόστιμο των 8.000 ευρώ»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x