ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΒΟΥΛΗ

Ιλχάν Αχμέτ: «Ξέφραγο αμπέλι τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών στα social media»

Ο Βουλευτής Ροδόπης ρωτά ποια η επίσημη θέση του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την παραβίαση προσωπικών δεδομένων 600.000 Ελλήνων χρηστών του Facebook

Ερώτηση προς τον Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη σχετικά με το ζήτημα της διαρροής προσωπικών δεδομένων από δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το Facebook και όχι μόνο, κατέθεσε ο Βουλευτής Ροδόπης και Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ.

Στην ερώτηση, που συνυπογράφεται από και από τον βουλευτή Γ. Μουλκιώτη, αναφέρεται αναλυτικά:

«Τα όσα πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με γνωστές ηλεκτρονικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης από τις οποίες διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα χρηστών, αναδεικνύουν πως οι διαρροές μεγάλης κλίμακας τείνουν να γίνουν κανονικότητα στα νέα κοινωνικά δίκτυα. Συγκεκριμένα μέσω της γνωστής εφαρμογής «Facebook» διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα περισσότερων από 500 εκατομμυρίων χρηστών παγκοσμίως, τα οποία βρέθηκαν αναρτημένα στο διαδίκτυο, ελεύθερα και προσβάσιμα για κάθε χρήση. Υπολογίζεται δε πως θύματα της εν λόγω διαρροής είναι περίπου και 600.000 Έλληνες χρήστες.

Παράλληλα, το Cyber News ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι προσωπικά δεδομένα 1,3 εκ. χρηστών αποσπάστηκαν από την μοντέρνα εφαρμογή φωνητικής συνομιλίας Clubhouse και δημοσιεύτηκαν σε ένα φόρουμ για χάκερ. Τα παραβιασμένα δεδομένα και στις δύο περιπτώσεις περιλάμβαναν ονοματεπώνυμα, ημερομηνίες γέννησης, τοποθεσίες, τηλεφωνικούς αριθμούς, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κωδικούς για άλλους συνδεδεμένους λογαριασμούς, καθώς και βιογραφικά στοιχεία των χρηστών. Είναι σαφές πως τα δύο περιστατικά ανοίγουν τη συζήτηση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων από τις ιδιωτικές εταιρίες ψηφιακής κοινωνικής δικτύωσης, αφού αποκαλύπτεται πως δεν υπάρχει ουσιαστικά ασφαλής εγγύηση για την προστασία τους, παρότι οι εν λόγω εταιρείες δεσμεύονται για την ορθή διαχείρισή των δεδομένων αυτών από τους όρους της σύμβασης, στην οποία συναινεί ο χρήστης κατά την εγγραφή του στις εφαρμογές.

Δεδομένου ότι, η διαρροή προσωπικών δεδομένων από το «Facebook» αφορά περίπου 600.000 χρήστες στη χώρα μας.

Δεδομένου ότι, το «Facebook», φαίνεται μέχρι στιγμής να υπεκφεύγει και να αναβάλλει τις όποιες ενέργειες για την προστασία των χρηστών που έπεσαν θύματα της διαρροής.

Δεδομένου ότι, ο Κανονισμός της Ε.Ε. 2016/679 αναφέρει πως οι παραβιάσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιβάλλεται να αντιμετωπίζονται άμεσα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προχωρήσει ώστε οι Έλληνες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να προστατεύονται στο μέλλον πιο αποτελεσματικά;

2. Ποια είναι η επίσημη θέση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης απέναντι στην παραβίαση των προσωπικών δεδομένων 600.000 Ελλήνων χρηστών;

3. Έχουν θεσπιστεί κυρώσεις από τη χώρα μας και αν ναι ποιες, για τις περιπτώσεις μαζικής παραβίασης προσωπικών δεδομένων χρηστών από ιδιωτικές εγχώριες ή διεθνείς εταιρίες;

4. Πως προστατεύεται στη χώρα μας η ιδιωτικότητα των πολιτών που συμμετέχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Μέσω ποιων μέτρων εξασφαλίζεται η αποτελεσματική αντιμετώπιση διαρροών προσωπικών δεδομένων για τους χρήστες ψηφιακών υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης;».

ΒΟΥΛΗ

Ιλχάν Αχμέτ: Ερώτηση σε Κικίλια για τα εξαφανισμένα εμβολιαστικά κέντρα του Δήμου Αρριανών

«Γιατί μέχρι σήμερα δεν άνοιξε καμία εμβολιαστική γραμμή στον Δήμο Αρριανών;», ρωτάει ο Βουλευτής Ροδόπης τον Υπ. Υγείας

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρωτοφανές χαρακτηρίζει ο Βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άφησε χωρίς εμβολιαστικό κέντρο τον Δήμο Αρριανών, παρ’ ότι κάτι τέτοιο προβλεπόταν αρχικά από το Εθνικό Σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Ο Βουλευτής Ροδόπης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, στην οποία αναφέρεται:

«Το Εθνικό Σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού για την COVID-19, προέβλεπε αρχικά ανάμεσα στα πρώτα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας και τα περιφερειακά ιατρεία Φιλλύρας και Κέχρου του Δήμου Αρριανών της Π.Ε. Ροδόπης.

Παρά το γεγονός ότι η επιλογή των συγκεκριμένων ιατρείων ήταν προφανές ότι δεν κάλυπτε συνολικά τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού, ενός Δήμου με 20.000 κατοίκους και 58 οικισμούς, ορισμένοι εκ των οποίων είναι ορεινοί και απομακρυσμένοι μεταξύ τους, εντούτοις μέχρι και σήμερα και ενώ τα εμβολιαστικά κέντρα πανελλαδικά έχουν αυξηθεί σε έως και 1.500, στον Δήμο Αρριανών δεν έχει δημιουργηθεί ούτε ένα!

Παραμένει έτσι ο μεγάλος αυτός Δήμος της Π.Ε. Ροδόπης χωρίς εμβολιαστικό κέντρο και είναι ο μοναδικός που δεν διαθέτει μια ανάλογη δομή! 

Την ίδια στιγμή στην Π.Ε. Ροδόπης η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο στις επτά εμβολιαστικές γραμμές που βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία σε αυτήν.

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:

Α) Γιατί μέχρι και σήμερα δεν άνοιξε καμία εμβολιαστική γραμμή στον Δήμο Αρριανών της Π.Ε. Ροδόπης αν και αρχικώς είχαν προβλεφθεί τα περιφερειακά ιατρεία Φιλλύρας και Κέχρου;

Β) Σχεδιάζετε να προβείτε άμεσα στο άνοιγμα περισσοτέρων εμβολιαστικών γραμμών στον Δήμο Αρριανών, ώστε αυτές να αντιπροσωπεύουν τις πραγματικές χωροταξικές και εμβολιαστικές ανάγκες του τοπικού πληθυσμού, προκειμένου να αποκτήσουν όλες οι ηλικιακές κατηγορίες άνετη, γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση σε εμβολιαστικά κέντρα και να επιταχυνθεί η εμβολιαστική διαδικασία, όπως είχε ζητήσει και ο ίδιος ο Δήμαρχος της περιοχής με παλαιότερη επιστολή του προς το Υπουργείο σας;».    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΟΥΛΗ

Θύελλα αντιδράσεων για το «ακαταδίωκτο» που ψήφισε αιφνιδιαστικά η ΝΔ

Η κυβέρνηση έβαλε μπροστά τους λοιμωξιολόγους για να προστατεύσει πολιτικούς παράγοντες. Γιατί η τροπολογία προβλέπει ότι δεν θα δίνουν ούτε εξηγήσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τις ψήφους της ΝΔ εγκρίθηκε χθες αργά το βράδυ από την ολομέλεια της Βουλής η αιφνιδιαστική τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας στην οποία περιελήφθη και η διάταξη για το ακαταδίωκτο των μελών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η κυβέρνηση και τα φίλα προσκείμενα σε αυτήν ΜΜΕ, εντέχνως προβάλουν αποκλειστικά και μόνο ότι η ασυλία παρέχεται για την προστασία των επιστημόνων. Και δεν λένε κουβέντα για ποιο λόγο παρέχεται η ίδια προστασία και σε πολιτικά πρόσωπα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρχικά αιφνιδιάστηκαν από την τροπολογία, ωστόσο θέμα για το ακαταδίωκτο ήγειρε πρώτος, ήδη την ώρα της συνεδρίασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, που ανακοίνωσε ότι το κόμμα θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία αν δεν αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη. «Βάζετε ταφόπλακα στην εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε αυτό, που μέχρι τώρα αποτελούσε την επιστημονική κοινότητα διαχείρισης της πανδημίας», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης και επισήμανε ότι η διάταξη, δεν καταλαμβάνει μόνο την επιστημονική επιτροπή λοιμωξιολόγων, αλλά και κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη.

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις και από την κοινωνία, με την ΠΟΕΔΗΝ αλλά και συσπειρώσεις δικηγόρων, προς ώρας, να τίθενται απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης.

Αυτά είναι τα κυβερνητικά στελέχη που προστατεύονται από την τροπολογία

Βαθύ παρασκήνιο με στόχο, όπως σημειώνουν άτομα που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα, να προστατευθούν πολιτικά πρόσωπα κρύβεται πίσω από την αιφνίδια επιλογή της κυβέρνησης.

Τα κυβερνητικά στελέχη που προστατεύονται με αυτή την τροπολογία είναι οι:

Παναγιώτης Πρεζεράκος Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού COVID-19

Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας

Παναγιώτης Αρκουμανέας πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Δημήτρης Φιλίππου, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).

Νίκος Παπαευσταθίου, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.).

Και για τα στελέχη αυτά η τροπολογία προβλέπει «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο λειτουργίας» των επιτροπών.

Το μέγα πρόβλημα είναι ότι με αυτή την πρόβλεψη δεν μπορούν να ελεγχθούν πολιτικά πρόσωπα που συμμετέχουν στην επιτροπή ενώ τους επιβάλλεται καθεστώς προστασίας και μέσω της απαγόρευσης να κληθούν να εξεταστούν ή να παρέχουν εξηγήσεις για αποφάσεις που πήραν για τη διαχείριση της πανδημίας.

Απαράδεκτες δικαιολογίες Πελώνη και Άδωνι

Να θολώσει τα νερά για το ακαταδίωκτο των μελών των τριών επιτροπών που πρωταγωνιστούν στην λήψη αποφάσεων της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, το lockdown και τους εμβολιασμούς, επιχείρησε σήμερα η κυβέρνηση κατά τη συνήθη  πρακτική της.

Πελώνη: «Ποιο είναι το θέμα δημοκρατίας;»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόταν συνεχώς στον ενικό σε μία επιτροπή και στους επιστήμονες που χρειάζεται να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία τους, χωρίς να κάνει ούτε μία αναφορά – και χωρίς να ρωτηθεί σχετικά – για ποιο λόγο η προστασία πρέπει να περιλαμβάνει και τα κυβερνητικά στελέχη. «Οι άνθρωποι της Επιτροπής δεν ασκούν διοίκηση για να είναι υπόλογοι σε ποινικές διώξεις. Πρέπει να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Επιτροπής, πρέπει οι επιστήμονες να είναι ελεύθεροι να εκφέρουν την επιστημονική τους άποψη χωρίς να φοβούνται μηνύσεις από τον οποιονδήποτε» υποστήριξε.

Μάλιστα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για αλλοπρόσαλλη τακτική. «Από τη μια κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χειραγωγεί την επιτροπή και δεν ακούει την επιστημονική άποψη και από την άλλη αντιδρά για την τροπολογία που διασφαλίζει ακριβώς την ανεξαρτησία της Επιτροπής» υποστήριξε η Αρ. Πελώνη. Αναφερόμενη δε σε δήλωση του Ν. Ηλιόπουλου ότι τίθεται θέμα δημοκρατίας, ισχυρίστηκε: «Ποιο είναι το θέμα της δημοκρατίας; Όταν επιστήμονες πρέπει να είναι ελεύθεροι να εκφέρουν την άποψή τους;».

«Η κυβέρνηση είναι αυτή που λαμβάνει την πολιτική απόφαση και την ευθύνη. Έχει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόβλημα με την επιστήμη; Δεν θέλει να έχουν ανεξάρτητη άποψη οι επιστήμονες;» συνέχισε στην ίδια κατεύθυνση. Δικαιολόγησε έτσι την άρνηση της κυβέρνησης να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά, τα οποία εδώ και ένα χρόνο ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. «Σκεφτείτε αυτά τα πρακτικά να χρησιμοποιούνταν και για μηνύσεις. Πώς θα μπορούν να εισηγούνται ελεύθερα οι επιστήμονες;» ο ισχυρισμός που προέβαλε.

Άδωνις: «Φαντάζεστε να πέσουν σε κανένα παλαβό»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης φιλοξενήθηκε στο Open και το θέμα αυτό ήταν το πρώτο για το οποίο ρωτήθηκε: «Φαντάζεστε κύριε Παυλόπουλε, όταν τελειώσει αυτή η πανδημία με τους εμβολιασμούς σε λίγες εβδομάδες, οι άνθρωποι που συμμετείχαν ένα χρόνο σε αυτή την επιτροπή και λάμβαναν αποφάσεις να ήταν εκτεθειμένοι σε οποιονδήποτε παλαβό από αυτούς που βλέπουμε στο Facebook στο Twitter και παντού, να τους κάνουν μηνύσεις και αγωγές και να τρέχουν τα επόμενα 30 χρόνια της ζωής τους στα δικαστήρια επειδή δέχθηκαν να συμβουλεύουν μία κυβέρνηση ένα κράτος πως να αντιμετωπίσει την πανδημία. Εγώ απορώ και το πως γίνεται η συζήτηση».

Όταν ρωτήθηκε γιατί επιλέχθηκε αυτή η στιγμή και το αν έπαιξε ρόλο το γεγονός οτι η χώρα πάει για άνοιγμα με την πίεση στο ΕΣΥ να είναι ασφυκτική, απάντησε: «Γιατί η πανδημία πλησιάζει στην λήξη της και οι άνθρωποι αυτοί θα επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή. Όσο περνάει η πανδημία και υπάρχει μεγαλύτερη στεναχώρια, αυξάνονται οι εχθρικές αναρτήσεις εναντίον των επιστημόνων που έβαλαν το κεφάλι τους στο ντορβά. Ένας μαγαζάτορας που θεωρεί οτι έπαθε ζημιά το μαγαζί του επειδή εισηγήθηκε ο Χ λοιμωξιολόγος το lockdown, θα μπορούσε να κάνει μήνυση και αγωγή στον Χ λοιμωξιολόγο που ψήφισε υπέρ του lockdown», είπε μεταξύ άλλων.

Στάχτη στα μάτια για τις πιέσεις προς τους επιστήμονες βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αλ. Τσίπρας: «Η ασυλία δεν αφορά τους επιστήμονες αλλά τα στελέχη και τους συνεργάτες του Μητσοτάκη»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε:

«Η ασυλία δεν αφορά τους επιστήμονες. Ούτως ή άλλως βάσει του νόμου ο ρόλος τους είναι γνωμοδοτικός.

Η ασυλία αφορά τα κυβερνητικά στελέχη και τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη που απαρτίζουν τις Επιτροπές. Που μαζί με Υπουργούς συμμετέχουν στις συνεδριάσεις, ασκώντας ισχυρές πιέσεις προς την κατεύθυνση προειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων. Αφορά αυτούς που ευθύνονται για το 6μηνο αποτυχημένο lockdown και για την κατάρρευση του ΕΣΥ.

Για αυτό άλλωστε και η τροπολογία δεν εξαντλείται στο ακαταδίωκτο, αλλά επεκτείνεται στην απαγόρευση κατάθεσης των μελών της Επιτροπής σε περιπτώσεις δικαστικής διερεύνησης.

Τι φοβούνται; Μα την πιθανότητα κάποιος εκ των επιστημόνων να κληθεί να καταθέσει την αλήθεια για τις πιέσεις και για την πατρότητα κάποιων κρίσιμων αποφάσεων. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που κρύβουν τόσους μήνες τα πρακτικά των συνεδριάσεων«.

«Υποκριτική, προσβλητική και επιλεκτική» η ρύθμιση για το ακαταδίωκτο για τον τομεάρχη Υγείας, Ανδρ. Ξανθό

Για τον τομεάρχη Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, μεταξύ των λόγων που αυτή η ρύθμιση είναι λάθος, ο πιο σημαντικός είναι πως «η κυβέρνηση έρχεται να «θεραπεύσει»  ένα πρόβλημα (στοχοποίηση των επιστημόνων) που η ίδια δημιούργησε με την «εργαλειοποίηση» της Επιτροπής, την αδιαφάνεια στη λειτουργία της και τη συστηματική μετάθεση στους ειδικούς της  ευθύνης για την  λήψη περιοριστικών μέτρων».

Σύμφωνα με τον Α. Ξανθό «η νομοθετική αυτή ρύθμιση θα ήταν τελείως αχρείαστη, αν η κυβέρνηση είχε από την αρχή ξεκαθαρίσει στην κοινή γνώμη ότι ο ρόλος της Επιτροπής είναι αμιγώς επιστημονικός και γνωμοδοτικός και ότι την ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων και της εξειδίκευσης των μέτρων την έχει αποκλειστικά η ίδια, αν δημοσιοποιούνταν τα πρακτικά της Επιτροπής και μπορούσε κάθε πολίτης να παρακολουθήσει τον επιστημονικό διάλογο για την εκτίμηση κινδύνου και την ενδεικνυόμενη υγειονομική στρατηγική. Αυτό η κυβέρνηση δεν το ήθελε γιατί θα μπορούσε η κοινωνία  να αντιληφθεί την συστηματική προσπάθεια της να εκμαιεύσει σε κάθε κρίσιμη φάση την εκ των υστέρων επιστημονική συνηγορία σε προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις (όπως τώρα με το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού), αλλά ταυτόχρονα να αποφύγει και το πολιτικό κόστος «δείχνοντας» τους επιστήμονες».

Θεοφ. Ξανθόπουλος: «Είμαστε ιδιαίτερα καχύποπτοι για το γεγονός πως τα μέλη αυτά δεν μπορούν να καλεστούν ως μάρτυρες»

«Η κυβέρνηση επειδή αντιλαμβάνεται ότι οι παρεμβάσεις της, μπορεί να φέρουν σε δύσκολη θέση τα μέλη των Επιτροπών, επιχειρεί να θεσπίσει το ακαταδίωκτο. Αυτό που μας κάνει ιδιαιτέρως καχύποπτους, είναι ότι δεν επιτρέπει καν στα μέλη των επιτροπών αυτών να εξετάζονται ως μάρτυρες για τις αποφάσεις τους. Δηλαδή, δεν τους περιφρουρεί μόνο ως εν δυνάμει κατηγορούμενους αλλά και ως πιθανούς μάρτυρες στα δικαστήρια ή στην προκαταρκτική διαδικασία», τόνισε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος».

Δ. Παπαδημούλης: «Η τροπολογία για το ακαταδίωκτο φιμώνει επιστήμονες και προστατεύει κυβερνητικά στελέχη»

Σε συνέντευξή του, μέσω Skype, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του τ/σ ΑΝΤ1 (Γ. Παπαδάκης) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε μεταξύ άλλων, πως «αυτή η απαράδεκτη τροπολογία επιδιώκει να φιμώσει τους επιστήμονες λοιμωξιολόγους απέναντι σε ενδεχόμενη καλόπιστη εξέταση του τι προτάθηκε κι αποφασίστηκε και να προστατεύσει τα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη που μαζί με τους υπουργούς πήραν τις αποφάσεις.

Και αυτό είναι απαράδεκτο γιατί δεν θεσπίστηκε εξαρχής, όταν συστάθηκαν αυτές οι επιτροπές, αλλά τώρα, λίγες ώρες αφότου διέρρευσαν πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων, που δείχνουν ότι πολλές φορές η κυβέρνηση κάνει του κεφαλιού της, σε αντίθεση με αυτά που πρότειναν οι λοιμωξιολόγοι. Πέρσι τέτοιο καιρό ο Σ. Τσιόδρας ήταν εθνικός ήρωας. Σήμερα είναι εξαφανισμένος. Κι αυτό από μόνο του κάτι λέει».

Ν. Ηλιόπουλος: «Παραδοχή ενοχής της κυβέρνησης η τροπολογία για το ακαταδίωκτο»

«Παραδοχή ενοχής» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, την τροπολογία της κυβέρνησης για το ακαταδίωκτο της επιτροπής των επιστημόνων, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM».

Τονίζοντας ότι «οι αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας είναι πολιτικές και αφορούν την κυβέρνηση», ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για Δημοκρατία χωρίς αίσθηση ελέγχου, χωρίς αίσθηση ότι υπάρχουν ευθύνες». «Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετατρέπει την πανδημική κρίση σε κρίση Δημοκρατίας», διεμήνυσε.

Πηγή: left.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΟΥΛΗ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών στους εκλογείς εξωτερικού

Καταργούνται τα πρόσθετα κριτήρια που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού

Δημοσιεύθηκε

στις

Κατατέθηκε στη Βουλή το προαναγγελθέν νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη, με το οποίο αίρονται οι περιορισμοί για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων του εξωτερικού.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΓΛΚ, με το σχέδιο νόμου επέρχονται επιμέρους τροποποιήσεις στο ν.4648/2019„ αναφορικά με την άσκηση του δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Οι επερχόμενες μεταβολές εστιάζονται στα εξής κατά βάση σημεία:

α. Καταργούνται τα πρόσθετα κριτήρια που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού (χρόνος διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας, υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά την οριζόμενη έννοια).

β. Η διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

γ. Καταργείται η Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο εξέτασης ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής καθώς και o δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΟΥΛΗ

Δ. Χαρίτου: «Εξαιρετικά βραδείς οι ρυθμοί εμβολιασμού στη Ροδόπη»

Όπως τονίζει μέχρι αρχές Απριλίου έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις μόλις 3.916 άτομα, με αποτέλεσμα η ΠΕ Ροδόπης να βρίσκεται στην τελευταία θέση των εμβολιασμών στην ΑΜΘ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου ζητά από τον υπουργό Υγείας να λάβει πρόσθετα μέτρα για να αυξηθούν οι εξαιρετικά βραδείς ρυθμοί εμβολιασμού των πολιτών στην ΠΕ Ροδόπης.

Όπως τονίζει μέχρι αρχές Απριλίου έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις μόλις 3.916 άτομα, με αποτέλεσμα η ΠΕ Ροδόπης να βρίσκεται στην τελευταία θέση των εμβολιασμών στην Αν. Μακεδονία και Θράκη και στην 44η θέση μεταξύ του συνόλου των ΠΕ της χώρας.

Ο βουλευτής με ερώτησή του στη Βουλή, μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ότι η λύση είναι να λειτουργήσουν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, εκτός όσων ήδη λειτουργούν, αξιοποιώντας τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας ή και νέες γραμμές εμβολιασμού. Και επισημαίνει την ανάγκη να προσληφθεί υγειονομικό προσωπικό για να υλοποιηθεί ταχύτερα ο εμβολιαστικός σχεδιασμός, όπως και να γίνει στοχευμένη ενημέρωση στην περιοχή, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή εμβολιαστική κάλυψη του τοπικού πληθυσμού.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς εξελίσσεται η διαδικασία των εμβολιασμών στην ΠΕ Ροδόπης, όπου μέχρι 3 Απριλίου 2021 φέρεται να έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις μόλις 3.916 άτομα, ενώ με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί μόλις 7.907 άτομα. Η ΠΕ Ροδόπης βρίσκεται στην τελευταία θέση των εμβολιασμών μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων της Αν. Μακεδονίας και Θράκης και στην 44η θέση μεταξύ του συνόλου των ΠΕ της χώρας. Με τους ρυθμούς που προχωρούν οι εμβολιασμοί στην ΠΕ Ροδόπης ο στόχος να φτάσει στα επιθυμητά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, σύμφωνα με όσα κατά καιρούς έχετε δεσμευτεί, είναι άπιαστος, ενώ την ίδια στιγμή οι πολίτες της περιοχής είναι αντιμέτωποι με τους περιορισμούς που επιβάλλει η κυβέρνηση αλλά και τις συνέπειες της οικονομικής  κρίσης.

Ο σχεδιασμός που επί μήνες προετοίμαζε η κυβέρνηση σε συνεργασία και με τους Δήμους προέβλεπε την ταυτόχρονη λειτουργία περισσότερων εμβολιαστικών κέντρων στην ΠΕ Ροδόπης για την ταχύτερη δυνατή κάλυψη της τοπικής κοινωνίας. Όμως παρά τις διθυραμβικές παρουσιάσεις των εν λόγω κυβερνητικών σχεδίων, τελικά στη Ροδόπη λειτούργησαν αρχικά μόνο δύο εμβολιαστικά κέντρα, ενώ μέχρι σήμερα λειτουργούν μόλις πέντε, εκ των οποίων δύο στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Η έλλειψη εμβολίων είναι ο βασικός λόγος που δε λειτούργησαν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα γι’ αυτό ο χρόνος αναμονής από την ανάληψη κωδικού είναι πάνω από 30 ημέρες. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης ο ημερήσιος αριθμός εμβολιασμών είναι εξαιρετικά χαμηλός, καθώς σήμερα στα 5 εμβολιαστικά κέντρα μπορούν να εμβολιαστούν ημερησίως το πολύ 250 άτομα.

Αυτός ο σχεδιασμός δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα αναγκάζοντας τους πολίτες να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις για να εμβολιαστούν. Για παράδειγμα κάτοικοι της Κομοτηνής αναγκάζονται σε μετακίνηση στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου απόσταση 20 χλμ, τη στιγμή που εντός Κομοτηνής λειτουργούν τρία εμβολιαστικά κέντρα. Ενώ κάτοικοι απομακρυσμένων ορεινών οικισμών υποχρεώνονται σε μετακινήσεις πολλών χιλιομέτρων στα εμβολιαστικά κέντρα των Σαπών ή της Κομοτηνής, σε μια δύσκολη από άποψη καιρικών φαινομένων χειμερινή περίοδο.

Επιπλέον απουσιάζει οποιαδήποτε κρατική φροντίδα για τους ηλικιωμένους ή ευπαθείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν, ούτε έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα, παρά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αξιοποίηση κινητών μονάδων και ενός μηχανισμού που θα καταγράφει όσους δεν πρέπει ή δεν μπορούν να μετακινηθούν για να οργανωθεί ο κατ’ οίκον εμβολιασμός τους. Ελλιπής είναι η στοχευμένη ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού, με τις γλωσσικές ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει αυτός, σχετικά με την χρήση της πλατφόρμας εμβολιασμού, τα ραντεβού και τα εμβόλια.

Στη Ροδόπη υπάρχουν δημόσιες δομές υγείας που δεν αξιοποιήθηκαν για τους εμβολιασμούς, όπως οι δύο ΤΟΜΥ Κομοτηνής, στη θέση των οποίων επιβαρύνεται και με αρμοδιότητες εμβολιασμού το νοσοκομείο Κομοτηνής. Όπως επίσης δεν αξιοποιήθηκαν τα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, το Περιφερειακό Ιατρείο Οργάνης ή το Περιφερειακό Ιατρείο Φιλύρας, ώστε οι κάτοικοι αυτών των περιοχών να εμβολιάζονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει περισσότερα εμβόλια, έχει οδηγήσει στην έλλειψη αυτών με αποτέλεσμα μέχρι αρχές Απριλίου να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις στην ΠΕ Ροδόπης μόλις 3.916 πολίτες και πανελλαδικά 675.959 πολίτες, ενώ στις 15 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι θα γίνουν 2 εκατομμύρια. Την ίδια στιγμή υπάρχει ανάγκη να προτεραιοποιηθούν οι εμβολιασμοί, πέραν των ηλιακών ομάδων που ήδη εμβολιάζονται, για τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση, στον τουρισμό κα.  

Επειδή παρά τον πολύμηνο κυβερνητικό σχεδιασμό και τις εξαγγελίες η εμβολιαστική διαδικασία στην ΠΕ Ροδόπης προχωράει με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς και μακριά από τις αρχικές προβλέψεις, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους πολίτες.

Επειδή η αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών στην ΠΕ Ροδόπης απαιτεί μεγαλύτερο αριθμό εμβολίων ώστε να διασφαλιστεί η εμβολιαστική κάλυψη του τοπικού πληθυσμού.

Επειδή στην ΠΕ Ροδόπης υπάρχουν δημόσιες δομές υγείας για να λειτουργήσουν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα.

Ερωτάται ο κος Υπουργός

1.Προτίθεστε να λειτουργήσετε στην ΠΕ Ροδόπης περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμών και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής όσων λαμβάνουν κωδικό εμβολιασμού;

2.Θα προσαρμόσετε τον σχεδιασμό μας λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των κατοίκων ορεινών και απομακρυσμένων οικισμών για τη λειτουργία εμβολιαστικού κέντρου κοντά στον τόπο κατοικίας τους;

3.Ποια άλλα μέτρα θα λάβετε για να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στην ΠΕ Ροδόπης, όπως ενημέρωση κα;

4.Προτίθεστε να προχωρήσετε στην πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού ώστε να υλοποιηθεί ταχύτερα ο εμβολιαστικός σχεδιασμός;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ώρες πριν

«Ελλάδα+»: Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ώρες πριν

Γεννηματά για Νυμφαία: «Κυβέρνηση με πελατειακού τύπου παρεμβάσεις»

ΡΟΔΟΠΗ4 ώρες πριν

Στον Μεθοριακό Σταθμό Νυμφαίας αύριο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας

ΕΛΛΑΔΑ5 ώρες πριν

Η κυβέρνηση έκοψε το επίδομα ενοικίου σε ανασφάλιστους υπερήλικες

ΔΗΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ5 ώρες πριν

Ξεκινά τη λειτουργία του το εμβολιαστικό κέντρο στον Δήμο Αρριανών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ώρες πριν

Δ. Χαρίτου: «Έκθετη η κυβέρνηση για το κλείσιμο της Νυμφαίας»

ΡΟΔΟΠΗ6 ώρες πριν

Εξοπλισμό για το σημείο ελέγχου της Νυμφαίας παρέδωσαν τα Επιμελητήρια

ΡΟΔΟΠΗ1 ημέρα πριν

Κομοτηνή: Συνεχίζονται τα rapid tests και την ερχόμενη εβδομάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ημέρα πριν

Πληρωμένα και συκοφαντικά δημοσιεύματα εις βάρος του, καταγγέλλει ο Στυλιανίδης

ΡΟΔΟΠΗ1 ημέρα πριν

Νυμφαία: Ξεκίνησαν οι εργασίες για τη λειτουργία του isobox ως σημείο ελέγχου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ώρες πριν

«Ελλάδα+»: Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης

ΡΟΔΟΠΗ6 ώρες πριν

Εξοπλισμό για το σημείο ελέγχου της Νυμφαίας παρέδωσαν τα Επιμελητήρια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ημέρα πριν

Πληρωμένα και συκοφαντικά δημοσιεύματα εις βάρος του, καταγγέλλει ο Στυλιανίδης

ΕΒΡΟΣ2 ημέρες πριν

Σακελλαροπούλου: «Η Ελλάδα δεν δέχεται απαράδεκτες διεκδικήσεις και απειλές από κανέναν»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ3 ημέρες πριν

Παραδοσιακή «πινελιά» στα Ελευθέρια Θράκης από τους Φιλοτέχνες Κομοτηνής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ημέρες πριν

Χαρίτου: «Η χώρα μας πέτυχε όποτε άσκησε ενεργητική εξωτερική πολιτική»

ΡΟΔΟΠΗ3 ημέρες πριν

Παρουσία Στεφανή ο εορτασμός για τα 101 χρόνια από την απελευθέρωση της Κομοτηνής

ΡΟΔΟΠΗ4 ημέρες πριν

Ελευθέρια: Τη σεπτή εικόνα Θεομήτορος υποδέχθηκε η πόλη της Κομοτηνής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ημέρες πριν

Δημοσιογράφος του BBC αποδόμησε το κυβερνητικό αφήγημα για τα εμβόλια και τον τουρισμό

ΡΟΔΟΠΗ5 ημέρες πριν

Η πόλη της Κομοτηνής γιορτάζει τα 101 χρόνια απελευθέρωσης της

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x