ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΑΙΔΕΙΑ

Να ανοίξουν τώρα οι Σχολές μας, βροντοφώναξαν φοιτητές στην Κομοτηνή

Συνεχίζονται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις με αίτημα την κατάργηση του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη

fonirodopis.gr

Νέο συλλαλητήριο με αίτημα την κατάργηση του νόμου Κεραμέως και το άνοιγμα των Σχολών, πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη 1 Απριλίου στην Κομοτηνή ο Σύλλογος Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής (ΣΟΦΕΚ), ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης ΔΠΘ και η Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στον Κρατικό Αυταρχισμό.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι από την κεντρική πλατεία Κομοτηνής και μέσα από κεντρικούς δρόμους έφτασε στα τοπικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας όπου φωνάχτηκαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Στην ανακοίνωση του ο ΣΟΦΕΚ αναφέρει:

«ΠΛΑΙΣΙΟ CONTRA ENΟΨΕΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Εδώ και περίπου έναν χρόνο η χώρα μαστίζεται από την πανδημία, η οποία αφήνει πίσω της χιλιάδες νεκρούς. Κάτω από μια τέτοια συνθήκη, θα περίμενε κανείς, ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε στην άμεση πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού, στον πολλαπλασιασμό των κλινών ΜΕΘ, σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών και  σε γενικότερη στελέχωση του ΕΣΥ, το οποίο εδώ και χρόνια βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Ωστόσο, η κυβέρνηση την ΝΔ, δεν θεώρησε σκόπιμο να προβεί σε τέτοιες ενέργειες. Η λύση που ήρθε να αντικαταστήσει όλα τα παραπάνω, ήταν το οριζόντιο lockdownμε ένα διάλειμμα την περίοδο του καλοκαιριού.

Το lockdown, νέκρωσε την οικονομία, καθήλωσε τους πολίτες στα σπίτια τους και τους τροφοδότησε με τρόμο μέσω των ΜΜΕ, κόσμος έχασε την δουλεία του, νέοι χάνουν κάθε μέρα που περνά εδώ και έναν χρόνο οποιαδήποτε προσδοκία και κυριεύονται από το διαρκές αίσθημα της παραίτησης.     Ωστόσο, γίνεται πλέον αντιληπτό σε πανελλαδικό επίπεδο μετά το τρίτο διαδοχικό lockdown και την διαρκή αύξηση κρουσμάτων από την κοινωνία στο σύνολο της πως τα εν λόγω μέτρα είναι αναποτελεσματικά και οξύνουν αντί να αμβλύνουν την τεταμένη κατάσταση η οποία επικρατεί στη χώρα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ-ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΛΙΓΝΑΔΗ

Η κυβέρνηση ΝΔ πέραν της κάκιστης διαχείρισης στο κομμάτι της πανδημίας βρέθηκε να αιμορραγεί με πρώτο και κύριο το ζήτημα μεταγωγής του ΔΚ στις φυλακές κορυδαλλού και την άρνηση από  πλευράς της κυβερνήσεως παρόλο του νομοθετικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του, πράγμα που εναντιώνεται στον φωτογραφικό νόμο που η ίδια θεσμοθέτησε. Σε ένα κλίμα εκδίκησης η κυβέρνηση ανένδοτη στα δίκαια αιτήματα του κρατουμένου φάνηκε πως ήταν καθόλα έτοιμη να κάνει την Ελλάδα την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με νεκρό απεργό πείνας.

Την ίδια στιγμή αναδύεται το σκάνδαλο του διευθυντή του εθνικού θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη ο οποίος κατηγορείται για σωρεία σεξουαλικών παρενοχλήσεων κατά ανηλίκων. Ο επιλογή του διευθηντή του εθνικού θεάτρου γίνεται μετά από διαγωνισμό και επιλέγεται από την κυβέρνηση. Στην περίπτωση του Λιγνάδη δεν έγινε διαγωνισμός αλλά απευθείας ανάθεση. Η ειρωνεία στην υπόθεση αυτή είναι η στάση της υπουργού Λ. Μενδώνη η οποία όταν ερωτήθηκε για την επιλογή της αποποιήθηκε όποιας ευθηνής, ισχυρίζόμενη ότι δεν τον ήξερε πολύ καλά. Παρά τις πιέσεις που δέχεται από τον καλλιτεχνικό χώρο άλλα και ευρύτερα αρνείται να παραιτηθεί στηριζόμενη στις πλάτες των υπόλοιπων κυβερνητικών μελών και των ΜΜΕ.

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Γενικότερα, δεν είναι μόνο η παρούσα κυβέρνηση, η οποία μέσω της καταστολής προσπαθεί να επιβάλλει τις πολιτικές της και να υλοποιήσει την πολιτική της ατζέντα. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη κυβέρνηση, έχει καταστήσει την καταστολή ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και προσπαθεί να την νορμαλοποιήσει περισσότερο σχεδόν από κάθε άλλη κυβέρνηση μετά τη μεταπολίτευση.

Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι προβλέπεται μια οικονομική κρίση, η οποία αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε όξυνση των αντιδράσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ώστε να κατορθώσει την εφαρμογή των αναδιαρθρωτικών της πολιτικών επιχειρεί να θωρακίσει το κράτος από το λαϊκό παράγοντα μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης της καταστολής. Σε κατάσταση υγειονομικής κρίσης και με το ΕΣΥ στα πρόθυρα κατάρρευσης  η κυβέρνηση επενδύει ακόμα περισσότερο από τον κρατικό προϋπολογισμό σε δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Δυνάμεις που χρησιμοποιούνται επί καθημερινής βάσεως στηρίζοντας την ρητορική της κυβέρνησης «νόμος και τάξη».

Χαρακτηριστικά παραδείγματα του τελευταίου μήνα τα οποία επιβεβαιώνουν το προαναφερθέν είναι αρχικά η επίδειξη ισχύος από δυνάμεις των ΜΑΤ στις 9/3 έξω από τη πρυτανεία του ΑΠΘ που βρισκόταν υπό κατάληψη από φοιτητικούς συλλόγους και δύο μέρες αργότερα η άνευ λόγου εκκένωση αυτής, μίας και είχε παρθεί απόφαση για τη λήξη αυτής την ίδια μέρα το απόγευμα. Η εν λόγω ενέργεια κάνει ξεκάθαρο τον τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων και την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας σε αυτά. Το ΑΠΘ των τελευταίων δύο μηνών αποκρυσταλλώνει την επίθεση που δέχεται ο φοιτητής και το φοιτητικό κίνημα από την συγκεκριμένη κυβέρνηση. Προς επίρρωση των παραπάνω το υπουργείο παιδείας άσκησε πίεση στις πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων αλλά και του ΔΠΘ ώστε να προβούν σε παρόμοιες ενέργειες.

Ωστόσο, ενώ αρχικά η επίθεση της κυβέρνησης ήταν κατά κύριο λόγο απέναντι στη νεολαία και κυριότερα στη φοιτητιώσα φαίνεται πως πλέον μιλάμε για γενικευμένη επίθεση σε κάθε μέλος του κοινωνικού ιστού και αυτό έγινε αντιληπτό μετά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην νέα Σμύρνη.

Αναλυτικότερα, αφορμή για όσα έγιναν αποτέλεσε η ένταση που δημιουργήθηκε από άτομα της ομάδας ΔΙΑΣ προς πενταμελή οικογένεια στη πλατεία της νέας Σμύρνης με τους αστυνομικούς να επιτίθενται σε πολίτες. Αυτή η απροκάλυπτη επίθεση έβγαλε αντανακλαστικά στους δρόμους  χιλιάδες αγανακτισμένους πολίτες κάτι το οποίο είχε να συμβεί σε τέτοιο βεληνεκές παρά πολλά χρόνια. Μετά από το συμβάν αυτό και με το κλίμα καταστολής που επικρατεί στη χώρα τον τελευταίο χρόνο  γίνεται πλέον αντιληπτό στο καθένα ότι η νομιμοποίηση των πολιτικών πρακτικών που νόμιζε ότι είχε η κυβέρνηση από το λαό και συγκεκριμένα από τους ψηφοφόρους της αρχίζει να φθίνει.

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Στις 10/3/2021 η χώρα μας έκλεισε έναν ολόκληρο χρόνο με κλειστά πανεπιστήμια,δίχως ακαδημαϊκή ζωή. Τριακόσιες εξήντα πέντε ολόκληρες ημέρες υγειονομικής κρίσης εγκλεισμού, απομόνωσης, κυβερνητικής τρομοκρατίας και σκληρής καταστολής. Τα σημάδια της περαιτέρω εξαθλίωσης του κοινωνικού ιστού και της οικονομίας είναι εμφανή παντού γύρω μας. Οι τοπικές κοινωνίες υποφέρουν , οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να βαστάξουν τις οικονομικές συνθήκες και οι πολίτες κυριεύονται κάθε μέρα όλο και περισσότερο από φόβο και ανασφάλεια για την επόμενη μέρα.

Η αγανάκτηση του κόσμου αποκρυσταλλώθηκε στη μαζική πορεία του συλλόγου μας (ΣΟΦΕΚ) στην οποία παρευρίσκονταν και μέλη της ΑΔΕΔΥ, της ΕΝΙΔΥΚ αλλά και εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν πώς βρισκόμαστε ενώπιον ενός νέου κύκλου παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και κοινωνικής κατάρρευσης. Μαθητές, σωματεία, τοπική κοινωνία κάνουν έκκληση και απλώνουν το χέρι στους φοιτητικούς συλλόγους σε μία κραυγή αγωνίας. Οι φοιτητές μετά από ένα χρόνο τηλεκπαίδευσης κινδυνεύουν να χάσουν κάθε ουσιαστική επαφή με το γνωστικό τους αντικείμενο και το επαγγελματικό πεδίο δράσης τους. Φοιτητές ιατρικών και παραϊατρικών σπουδών , μηχανικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, φοιτητές νομικής, επιστημών φυσικής αγωγής κα. έχουν απομακρυνθεί πλήρως από το γνωστικό τους αντικείμενο, όντας ανήμποροι να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση αλλά και τα εργαστήρια.

Η κατάσταση αυτή θα έχει ισχυρό αντίκτυπο κατά την έξοδό τους στην αγορά εργασίας καθώς αφενός θα κληθούν να επανακαταρτιστούν αφετέρου λόγω των εξισώσεων των πτυχίων και της έλλειψης κατάρτισης θα υποστούν απομείωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Μία ολόκληρη γενιά φοιτητών δεν έχει προλάβει ακόμα να πατήσει το πόδι της σε ακαδημαϊκό χώρο. Είναι σημαντικό στο σημείο αυτό να λάβουμε υπόψη μας τη πιθανότητα νομιμοποίησης πτυχών της τηλεκπαίδευσης ακόμα και μετά το πέρας της πανδημία, πιθανότητα που φαίνεται να εξετάζεται με σοβαρούς όρους όχι μόνο από το υπουργείο αλλά και από τη ακαδημαϊκή κοινότητα.  Φυσικό επακόλουθο αυτού αποτελούν η αποκοινωνικοποίηση, η επιβράδυνση της ανεξαρτητοποίησης και του απογαλακτισμού από την οικογένεια , τα ψυχολογικά προβλήματα , η εσωτερίκευση του αισθήματος ήττας και ματαιότητας και της απομειωμένης προσδοκίας.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ/ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

Τα πανεπιστήμια, όπως ήταν λογικό και επόμενο, δεν έμειναν έξω από το μάτι του κυκλώνα και από τον τυφώνα Κεραμέως. Αντίθετα, δέχτηκαν ανοιχτή επίθεση από τους πρώτους κιόλας μήνες. Με πρόφαση την πανδημία, η ΝΔ, βρήκε την ευκαιρία να προωθήσει την πολιτική της ατζέντα χτυπώντας φυσικά, την κοινωνική ομάδα που διαχρονικά στεκόταν ανάχωμα στις επιδιώξεις της, δηλαδή την νεολαία. Αυτό αποκρυσταλλώθηκε, με την γρήγορη κατάθεση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου από την Κεραμέως.

ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΡΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Μια ρύθμιση, η οποία έρχεται να αφήσει χιλιάδες μαθητές εκτός της τριτοβάθμιας είναι ο καθορισμός ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Η κυβέρνηση συνεχίζει να εντείνει τον πόλεμο της στην δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, στρέφοντας τους εν δυνάμει φοιτητές προς την επιλογή ιδιωτικών σχολών-κολλεγίων. Με την συγκεκριμένη ρύθμιση, η κυβέρνηση υπονομεύει για ακόμη μια φορά το ελληνικό πανεπιστήμιο και βρίσκει και ένα ακόμη μέσο που θα οδηγήσει στην υποχρηματοδότηση του. Ουσιαστικά εκλείπει το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής τμήματος φοίτησης για τους υποψηφίους. Ήδη το υπουργείο έχει αρχίσει να ασκεί πιέσεις στα πανεπιστημιακά τμήματα για θέσπιση ελάχιστου ορίου βάσεως εισαγωγής στα 8.000 μόρια, με πολλά τμήματα να ακροβατούν μεταξύ της ύπαρξης και της ανυπαρξίας τους στον ακαδημαϊκό χάρτη. Το υπουργείο κάνει φανερή για ακόμη μια φορά την αδιαφορία του για την δημόσια παιδεία, αλλά και για τα νέα άτομα που κάτω από αυτές τις συνθήκες ονειρεύονται να σπουδάσουν. Για την Κεραμέως δεν είναι δίκαιο να πληρώνουν για μαθητές που γράφουν μόνο το όνομά τους και μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο, εκτός εάν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για την φοίτησή τους.

ΕΞΙΣΩΣΗ ΠΤΥΧΙΩΝ- ΟΡΙΟ ΦΟΙΤΗΣΗΣ Ν+1/2 Ν

Η εξίσωση των πτυχίων των δημοσίων πανεπιστημίων με τα ιδιωτικά ήταν μονάχα η αρχή. Με το νομοσχέδιο που ακολούθησε αυτή η αρχή έγινε το προχώρημα που θέλει να χτυπήσει την δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Αναλυτικότερα, θέτει το όριο φοίτησης στα ν+ ½ ν χρόνια (δηλαδή, αν η Νομική είναι σχολή τετραετούς φοίτησης, δίνεται στον φοιτητή το περιθώριο τον έξι ετών για περάτωση των σπουδών του). Ποιες είναι, ωστόσο, οι προεκτάσεις της συγκεκριμένης απόφασης; Οι ρίζες της ξεκινούν από το κυρίαρχο αφήγημα των αιώνιων φοιτητών και της κατάχρησης του κρατικού χρήματος από αυτούς. Κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον άτοπο, καθότι ο «αιώνιος φοιτητής», δεν στοιχίζει τίποτα στον κρατικό προϋπολογισμό, δεν δικαιούται σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, φοιτητικό πάσο κλπ. Η πραγματική στόχευση της κυβέρνησης με την εφαρμογή αυτού του μέτρου δεν είναι άλλη από την πειθάρχηση της φοιτώσας νεολαίας. Ορίζοντας όριο φοίτησης καθίσταται αδύνατο στους φοιτητές να ρυθμίσουν οι ίδιοι τον ρυθμό σπουδών τους με τον τρόπο που οι ίδιοι θέλουν. Συνεπώς, η συγκεκριμένη απόφαση λειτουργεί εκβιαστικά, εκφοβίζοντας τον φοιτητή με πιθανή  διαγραφή σε περίπτωση που περάσει τα ανάλογα με την σχολή του έτη. Ο φοιτητής οδηγείται έτσι, στην αποξένωση από τον κοινωνικό του περίγυρο. Επιδιώκεται από πλευράς κυβερνήσεως η διαμόρφωση ενός φοιτητικού υποκειμένου, αποστειρωμένο από την κοινωνική πραγματικότητα, αφοσιωμένο εξ ολοκλήρου στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Και εκεί που αναρωτιόμασταν, τί άλλο θα μπορούσε να συμπληρώνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το παζλ έρχεται να συμπληρωθεί με απόφαση ίδρυσης σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η κατάργηση του ασύλου δεν ήταν επαρκής για να ελέγχει η κυβέρνηση με τον τρόπο που επιθυμούσε τα πανεπιστήμια. Στην συμπλήρωση του κενού αυτού βοήθησε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη , του Χρυσοχοΐδη και φυσικά η ΕΛΑΣ, καθώς το συγκεκριμένο σώμα δεν θα λογοδοτεί στις Πρυτανικές αρχές, αλλά αυτομάτως στον αρχηγό της ΕΛΑΣ. Μάλιστα με δηλώσεις του ο ίδιος ο Χρυσοχοΐδης υποστηρίζει ότι τα σώματα ΟΠΠΙ θα εγκατασταθούν και θα είναι σε πλήρη λειτουργία μέχρι τέλη Απριλίου με τα πανεπιστήμια να είναι ακόμα κλειστά. Η συνεργασία υπουργείου προστασίας του πολίτη με το υπουργείο παιδείας είναι ανήκουστη για ελεύθερο δημοκρατικό κράτος. Τα σχεδόν 50.000.000 που πρόκειται να δαπανηθούν για την πανεπιστημιακή αστυνομία είναι επί της ουσίας ένας τρόπος εξαγοράς της φίμωσης κάθε πολυφωνίας, αμφισβήτησης, κινητοποίησης και διεκδίκησης.

Και ενώ η Κεραμέως «πέρασε» στην Βουλή το νομοσχέδιο, δηλώνει ότι είναι έτοιμη να καταθέσει σύντομα, ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο, το οποίο όπως και αυτό που ηδη έχει ψηφιστεί είναι «γροθιά» στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αναλυτικότερα, κάνει αναφορά, για αξιολόγηση εκπαιδευτικών, νέα κριτήρια διορισμών εκπαιδευτικών, ειδικές ρυθμίσεις για απουσίες κλπ, νέο ακαδημαϊκό χάρτη, ο οποίος θα αποτελέσει το νέο Μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν φέτος οι υποψήφιοι με τα τμήματα προτίμησης. Υπάρχει πιθανότητα, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις να ακολουθούνται από:

 • Τμήματα  τριετούς διάρκειας: Δημιουργούνται προγράμματα σπουδών τριετούς διάρκειας μέσα στα Πανεπιστήμια, με προσανατολισμό στις εφαρμογές των επιστημών και της τεχνολογίας και στην ενίσχυση του θεσμού της πρακτικής άσκησης.
 • Βελτίωση  υποδομών για φοιτητικές εστίες (ανέγερση εστιών μέσω ΣΔΙΤ)
 • Εξορθολογισμό σίτισης φοιτητών (κάρτες σίτισης, δωρεάν σίτιση με κριτήρια)
 •  Αναμόρφωση  του καθεστώτος συγγραμμάτων (συγγράμματα επί πληρωμή) 
 •  Νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΔΟΑΤΑΠ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

 • Παρέμβαση στην πρυτανεία 2/4, 11:00
 • Κινητοποίηση, στο πλαίσιο πανελλαδικών κινητοποιήσεων, Πέμπτη 1/4, στην Πλατεία Ειρήνης, στη 13:00
 • Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο
 • Επικοινωνία με μέλη ΔΕΠ ανά σχολή
 • Διοργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας
 • Οργάνωση αντιμαθημάτων
 • Καλλιτεχνική παρέμβαση στο χώρο των εστιών 3-4/4
 • Εκδήλωση με θέμα τις δράσεις του συλλόγου και αποτίμηση κινητοποιήσεων 8/4

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Να ανοίξουν οι σχολές μας, με όλα τα απαραίτητα μέτρα:
  RapidTest για όλους τους φοιτητές
  Χωρισμός φοιτητών σε μικρότερα τμήματα
  Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων και των δομών του δήμου
  Απολύμανση όλων των χώρων μετά από κάθε μάθημα
  Αύξηση λεωφορείων από και για Πανεπιστημιούπολη
  Μικρότερες διδακτικές ώρες και περισσότερα μικρά διαλείμματα για να γίνεται αερισμός της αίθουσας
 • Καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία
 • Να μην εφαρμοστεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως/Χρυσοχοΐδη
 • Να καταδικάσει άμεσα η Σύγκλητος του ΔΠΘ, τα όσα έγιναν στο ΑΠΘ.
 • Άμεση λύση σε όλα τα κτιριακά προβλήματα που υπάρχουν. Πλήρης επιδιόρθωση όλων των βλαβών σε δωμάτια
 • Αύξηση εδώ και τώρα των δρομολογίων από και προς τις εστίες, ώστε να υπάρχουν ανά πάσα ώρα και στιγμή πρόσβαση στην πόλη
 • Να εξασφαλιστεί η παροχή πόσιμου νερού στην εστία
 • Με το άνοιγμα των σχολών να εξασφαλιστεί ότι δεν θα μείνει ούτε ένας φοιτητής που έχει κάνει αίτηση χωρίς δωμάτιο, καθώς πλέον δεν είναι διαθέσιμα τα 110 δωμάτια στην Ευκτήμων
 • Να καταργηθεί πλήρως η απαράδεκτη εγγύηση ύψους 200€ που καλείται να πληρώσει ένας φοιτητής όταν παίρνει δωμάτιο
 • Επαρκής χρηματοδότηση που να καλύπτει όλες τις ανάγκες της εστίας».

ΠΑΙΔΕΙΑ

Κατάληψη παλιάς Νομικής: «Θέλουμε να ζωντανέψουμε ξανά το Πανεπιστήμιο»

Φοιτητές και φοιτήτριες που συμμετέχουν στην κατάληψη διοργανώνουν δρώμενα, από θεατρικά παιχνίδια μέχρι τουρνουά μπάσκετ 3X3 – Τι δηλώνουν στη «Φωνή της Ροδόπης» και τι απαντάνε στην ανακοίνωση του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Λευτέρης Γλερίδης

Δημοσιεύθηκε

στις

«Θέλουμε να ζωντανέψουμε ξανά το πανεπιστήμιο, να δώσουμε μια άλλη πνοή ζωντάνιας ώστε να ξεφύγουμε από τον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί, ο οποίος είναι η προώθηση της αριστείας και ανταγωνιστικότητας μέσω μιας καθαρά τεχνοκρατικής παιδείας», δηλώνει στη «Φωνή της Ροδόπης» εκπρόσωπος του Συντονιστικού Κατάληψης των Τμημάτων που στεγάζονται στο κτίριο της παλιάς Νομικής.

Προς αυτό το σκοπό μάλιστα φοιτητές και φοιτήτριες που συμμετέχουν στην κατάληψη των Σχολών διοργανώνουν αυτές τις ημέρες διάφορα δρώμενα, από θεατρικά παιχνίδια μέχρι συλλογικές κουζίνες και τουρνουά μπάσκετ 3X3.

Κύρια αιτήματα της κατάληψης είναι η άμεση απόσυρση του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, η επανεκκίνηση της δια ζώσης λειτουργίας των Σχολών αλλά και η εναντίωση στη γενικότερη κατάσταση που βιώνει η χώρα εν μέσω πανδημίας.

«Βρισκόμαστε εδώ για την υποβάθμιση της παιδείας και γενικότερα των ζωών μας μέσω του νόμου έκτρωμα Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη αλλά και για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα εν μέσω πανδημίας.

Αίτημα μας είναι η άμεση απόσυρση του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη αλλά και η επανεκκίνηση των χώρων του Πανεπιστημίου.

Θεωρούμε ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος, θα είμαστε εδώ επ’ αόριστον και καλούμε όλους να μας πλαισιώσουν ώστε να πετύχουμε ότι μπορούμε καθώς όλη η φοιτητική κοινότητα πλήττεται από αυτό», σημειώνει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Κατάληψης.

Οι φοιτητές και φοιτήτριες της Κατάληψης δεν παρέλειψαν, δια μέσω του εκπροσώπου τους, να απαντήσουν και στην ανακοίνωση του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο έκανε λόγο για «φοιτητές που δεν έχουν ουδεμία σχέση με το Τμήμα» αλλά και για «κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού».

«Τα πανεπιστήμια για εμάς ανήκουν στο λαό και είναι ένας χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και όχι μια παραγωγή φθηνών εργατικών χεριών με σκοπό την ενίσχυση του κεφαλαίου.

Μπορεί και να έχουν δίκιο, ότι οι φοιτητές εδώ δεν έχουν καμία σχέση με το Τμήμα τους διότι είναι δεκάδες οι φοιτητές που έρχονται στην κατάληψη της παλιάς Νομικής με σκοπό τη στήριξη και τη συμμετοχή τους στα δρώμενα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε από ποιο Τμήμα είναι ο καθένας και η καθεμία. Από την άλλη, όπως προείπα, τα Πανεπιστήμια ανήκουν στο λαό γι’ αυτό καλούμε όχι μόνο τους φοιτητικούς συλλόγους αλλά κάθε φοιτητή, μαθητή, εργαζόμενο ο οποίος θέλει να πλαισιώσει τον αγώνα μας ενάντια στην υποβάθμιση της παιδείας και των ζωών μας.

Επιπλέον, ο Σύλλογος Φοιτητών «Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος» αν ήθελε όντως το καλό των Σχολών θα έπρεπε να εναντιωθεί στο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη και όχι σε εμάς που διεκδικούμε τα αυτονόητα.

Όσον αφορά τέλος, τα περί κινδύνου διασποράς κορωνοϊού, εμείς έχουμε λάβει όλα τα μέτρα φορώντας μάσκες και κρατώντας τις αποστάσεις και σε κάθε δρώμενο που γίνεται αλλά και στις γενικές συνελεύσεις», σημειώνουν.

Από την Τετάρτη το πρωί, όποτε τελούν υπό κατάληψη τα Τμήματα που στεγάζονται στη παλιά Νομική και μέχρι σήμερα, κανένα μέλος των Πρυτανικών Αρχών δεν επισκέφτηκε το χώρο προκειμένου να συνομιλήσει με τους φοιτητές και φοιτήτριες.

Ωστόσο, οι ίδιοι δηλώνουν ανοιχτοί στο διάλογο και καλούν τις Πρυτανικές Αρχές να συζητήσουν μαζί τους και το κυριότερο, να στηρίξουν τον αγώνα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

Υβριστική επίθεση σε βάρος καθηγήτριας Γυμνασίου, καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Ροδόπης

Το περιστατικό συνέβη σε Γυμνάσιο της Κομοτηνής όταν κατά την έναρξη του μαθήματος και κατά τη διαδικασία εισόδου των μαθητών και ταυτοποίησης τους δέχθηκε απρόκλητα χυδαία υβριστική επίθεση

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Χυδαία υβριστική επίθεση σε βάρος καθηγήτριας Γυμνασίου Κομοτηνής κατά τη διάρκεια τηλεκπαίδευσης, καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Ροδόπης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Από το προηγούμενο έτος και πριν το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώσει το σχέδιο του για την εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση, χιλιάδες εκπαιδευτικοί είχαν ήδη επιστρατεύσει τα  μέσα που διέθεταν για τη συνέχιση της επικοινωνίας με τους μαθητές τους. Μιας επικοινωνίας που κάτω από τις παρούσες συνθήκες επεκτείνεται   πέρα από τα στενά διδακτικά  – μαθησιακά πλαίσια, αναδεικνύοντας την ουσιαστική ανθρώπινη  διάσταση της σχέσης δασκάλου – μαθητή.

Η μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις διαδικασίες της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, δείχνει όχι μόνον την θέληση αλλά και την ανάγκη των εκπαιδευτικών να προσφέρουν στους μαθητές τους.  Ψηφιακές κοινότητες εκπαιδευτικών μέσα σε λίγες ημέρες από τη δημιουργία τους  αποκτούν χιλιάδες  μέλη – εκπαιδευτικούς. Πρόκειται για συλλογικές προσπάθειες στις  οποίες όλοι προσφέρουν ό,τι και όσα  μπορούν. Εκπαιδευτικό υλικό, τεχνική υποστήριξη, εμπειρία, γνώσεις και  συμβουλές.

Το έλλειμμα προετοιμασίας και υποδομών αλλά και το έλλειμμα της θεσμικής θωράκισης προς τους εκπαιδευτικούς, στις περιπτώσεις με την τηλεκπαίδευση και την έλλειψη ασφαλιστικών δικλείδων προστασίας στην κλιμάκωση του cyber-bullying σε βάρος των εκπαιδευτικών, διαχρονικά από την πλευρά του Υπουργείου έχει γίνει  πλέον φανερό και αποτυπώνεται στην αδυναμία του συστήματος να εξυπηρετήσει τις ανάγκες αυτές αλλά και το θεσμικό πλαίσιο της προστασίας των εκπαιδευτικών από το cyber-bullying .

Η ΕΛΜΕ Ροδόπης ενημερώθηκε από συναδέλφισσα διδάσκουσα σε Γυμνάσιο της Κομοτηνής ότι κατά την έναρξη του μαθήματός της σε ένα τμήμα και κατά τη διαδικασία εισόδου των μαθητών και ταυτοποίησής τους δέχθηκε απρόκλητα χυδαία υβριστική επίθεση που δεν αρμόζει στην εκπαιδευτική διαδικασία.  Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι η επίτευξη των στόχων και των σκοπών του σχολείου απαιτεί την αρμονική συνεργασία όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας (μαθητών, εκπαιδευτικών και κηδεμόνων). Καθημερινά οι εκπαιδευτικοί δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας και καταθέτουμε ένα κομμάτι της ψυχής μας με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των μαθητών μας. Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για τα προβλήματα που προκύπτουν είναι ο καλόπιστος διάλογος. Ωστόσο σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε προσωπικές προσβολές και ύβρεις, μειωτικές συμπεριφορές και την απαξίωση του εκπαιδευτικού  έργου μας και της προσφοράς μας.

Το Υπουργείο οφείλει να αναγνωρίσει και να τιμήσει την προσπάθεια των εκπαιδευτικών με έναν σοβαρό και υπεύθυνο, αυτή τη φορά,  σχεδιασμό για το μέλλον.  Επίσης ζητάμε την θωράκιση και προστασία του θεσμικού πλαισίου σε τέτοιου είδους υβριστικές επιθέσεις με το πρόσωπο της «ανωνυμίας» και την παρέμβαση στον φορέα (CISCO) για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση  των παρόντων μέσα στην ηλεκτρονική τάξη».

Σημείωση: Φωτογραφία αρχείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

Τμήμα Παρευξείνιων Χωρών: «Οι καταληψίες δεν έχουν σχέση με τους φοιτητές μας»

«Η αναστολή λειτουργίας δημιουργεί προβλήματα τόσο στη λειτουργία του Τμήματος όσο και στις σχέσεις με άλλους φορείς», σημειώνει η Συνέλευση του Τμήματος

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Την αντίθεση της στην κατάληψη των εγκαταστάσεων του από φοιτητές και φοιτήτριες που αντιδρούν στο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, εκφράζει με επιστολή της η Συνέλευση του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Αναλυτικά, η επιστολή της Συνέλευσης του Τμήματος:

«Η κατάληψη των χώρων του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται και λειτουργεί το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης το πρωί της Τετάρτης 14 Απριλίου 2021 έχει προβληματίσει τη διοίκηση και τα μέλη της Συνέλευσης, η οποία σε έκτακτη συνεδρίασή της αποφάσισε ομόφωνα τη σύνταξη του παρόντος κειμένου.

Αρχικά οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τα πρόσωπα που κατέλαβαν τον χώρο ουδεμία σχέση έχουν με τους/τις φοιτητές/τριες του Τμήματος καθώς το σύνολο των διά ζώσης λειτουργιών βρίσκεται σε αναστολή, ενώ και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Φοιτητών «Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος» στη Συνέλευση μας ενημέρωσαν ότι δεν έχει ληφθεί καμιά σχετική απόφαση εκ μέρους τους.

Θα αιτηθούμε να διερευνηθεί διοικητικά, από τις αρμόδιες αρχές του Δ.Π.Θ., η πιθανή ευθύνη των προσώπων που το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είχαν το καθήκον της φύλαξης του χώρου.

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε –επέβαλε αναστολή της λειτουργίας των διοικητικών υπηρεσιών, δηλαδή της γραμματείας του Τμήματος και της γραμματείας του Διακρατικού, Διαπανεπιστημιακού, Διατμηματικού Π.Μ.Σ.

Οι συνέπειες αυτής της αναστολής θα είναι πολύ σημαντικές, καθώς

α. δεν θα εξυπηρετούνται τα αιτήματα των φοιτητών/τριών και αποφοίτων του Τμήματος, εφόσον όλες οι λειτουργίες δεν μπορούν να εκτελεστούν από απόσταση, ειδικά αυτές που αφορούν πρόσβαση στους φακέλους φοιτητών/τριών για στοιχεία που δεν μπορούν να αντληθούν από το πληροφοριακό σύστημα

β. δεν θα εξυπηρετούνται μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες του Δ.Δ.Δ.Π.Μ.Σ. και απόφοιτοι/ές του

γ. υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αναβληθεί η προγραμματισμένη για τον Μάιο ορκωμοσία των τελειόφοιτων.

–δημιουργεί προβλήματα στις διεθνείς συνεργασίες του Τμήματος

α. με το Ίδρυμα Ρωσικός Κόσμος, του οποίου παράρτημα λειτουργεί στο Τμήμα και η κατάληψη ακυρώνει ή παρακωλύει τις προγραμματισμένες δράσεις του

β. με το ιταλικό Πανεπιστήμιο Suor Orsola Benincasa Νάπολης, με το οποίο το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών συνεργάζεται για την υλοποίηση του προγράμματος σπουδών του Δ.Δ.Δ.Π.Μ.Σ.

Η αδυναμία του Τμήματος να ανταποκριθεί στις ανειλημμένες υποχρεώσεις του προς τους δύο αυτούς φορείς, εκτός από το πλήγμα που θα επιφέρει στις συνεργασίες, μπορεί να οδηγήσει σε ακύρωση των μελλοντικών δράσεων και της συνέχισης των πρωτοκόλλων συνεργασίας αλλά να έχει και συνέπειες οικονομικές και νομικές, τις οποίες και δεν προτιθέμεθα να επωμιστούμε.

–οδηγεί σε έκθεση το σύνολο της υλικοτεχνικής υποδομής του Τμήματος και του Κέντρου Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού που ανήκει στο Ρωσικό κράτος, το επιστημονικό και ερευνητικό έργο των διδασκόντων/ουσών, καθώς και προσωπικά δεδομένα αποφοίτων του Τμήματος (σε επίπεδο προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών) και των φοιτητών/τριών του (σε επίπεδο προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών).

Είναι πιθανό, επίσης, να σημειωθεί διασπορά του ιού covid-19 και να μετατραπεί το κτίριο σε εστία μόλυνσης λόγω του συγχρωτισμού αριθμού ατόμων πέραν του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία και χωρίς να μπορεί να ελεγχθεί η τήρηση των επιβεβλημένων μέτρων.

Βάσει των ανωτέρω η Συνέλευση του Τμήματος αποφάσισε ομόφωνα

(α) να εκφράσει την αντίθεσή της στην κατάληψη των χώρων του και να καλέσει τη διοίκηση του Ιδρύματος να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Τμήματος, προς όφελος των φοιτητών/τριών του

(β) να κοινοποιηθεί η απόφαση αυτή στις Πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος, τους Προέδρους των υπολοίπων Τμημάτων που στεγάζονται σε κτίρια στον χώρο της Παλιάς Νομικής και στον Τύπο.

Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

Νέα κατάληψη από σήμερα σε χώρους του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Υπό κατάληψη τελούν από το πρωί της Τετάρτης τα Τμήματα Ιστορίας και Εθνολογίας, Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και Κοινωνικής Διοίκησης – Αίτημα η απόσυρση του νόμου Κεραμέως

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε νέα κατάληψη σε χώρους του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης προχώρησαν από τις 7 το πρωί της Τετάρτης 14 Απριλίου φοιτητές και φοιτήτριες από την «Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στον Κρατικό Αυταρχισμό».

Συγκεκριμένα, προέβησαν σε κατάληψη του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών καθώς και του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης τα οποία στεγάζονται στις εγκαταστάσεις της παλιάς Νομικής.

Αίτημα της κατάληψης είναι η απόσυρση του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη ενώ η «Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στον Κρατικό Αυταρχισμό» καλεί σε στήριξη και συμμετοχή στη συνέλευση του Συντονιστικού που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 16:00 μμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ16 ώρες πριν

Κομοτηνή: Αλλοδαπός οδηγούσε φορτηγό χωρίς δίπλωμα και με πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ16 ώρες πριν

Μητσοτάκης: Ορόσημο για την επιστροφή στην κανονικότητα τα μέσα Μαΐου

YΓΕΙΑ18 ώρες πριν

Κορωνοϊός: 28 νέα κρούσματα στη Ροδόπη

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ21 ώρες πριν

Οντέρ Μουμίν: «Υποχρέωση μας η ανάδειξη του οικισμού των Σαρακατσάνων»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ22 ώρες πριν

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων την περίοδο του Πάσχα στην Κομοτηνή

ΕΛΛΑΔΑ22 ώρες πριν

Στις 9 το βράδυ η Ανάσταση – Ανοιχτοί οι ναοί τη Μεγάλη Εβδομάδα

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ23 ώρες πριν

Ενάντια στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτες το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ23 ώρες πριν

Ίδρυση Λιμενικού Σταθμού στο Φανάρι Ροδόπης, ζητά ο Δημήτρης Χαρίτου

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: «Επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα»

TΟΥΡΚΙΑ2 ημέρες πριν

Σύμβουλος Ερντογάν: «H Αλεξανδρούπολη ανήκει στην Τουρκία»

TΟΥΡΚΙΑ2 ημέρες πριν

Σύμβουλος Ερντογάν: «H Αλεξανδρούπολη ανήκει στην Τουρκία»

ΕΒΡΟΣ2 ημέρες πριν

Αλεξανδρούπολη: Ραγίζει καρδιές ο σύζυγος της 37χρονης εγκύου που πέθανε

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ημέρες πριν

Μητσοτάκης και Ιερώνυμος συζήτησαν για τη λειτουργία των εκκλησιών το Πάσχα

TΟΥΡΚΙΑ3 ημέρες πριν

Ταινία για τη ζωή του Αχμέτ Σαδίκ ετοιμάζει το τουρκικό κανάλι TRT

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Θάνατος Βαλυράκη: «Ήταν δολοφονική επίθεση», λέει αυτόπτης μάρτυρας

ΡΟΔΟΠΗ4 ημέρες πριν

Φωτιά σε δύο αυτοκίνητα τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Κομοτηνή

TΟΥΡΚΙΑ5 ημέρες πριν

Τούρκος δημοσιογράφος: «Δύσκολη η επανεκκίνηση συζητήσεων Αθήνας – Άγκυρας»

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ - ΣΑΠΩΝ5 ημέρες πριν

Χαρδαλιάς: Στο «βαθύ κόκκινο» από το Σάββατο ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 ημέρες πριν

Αντιπαράθεση Δένδια – Τσαβούσογλου για Αιγαίο και μειονότητα της Θράκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ7 ημέρες πριν

Υποχρεωτικά self tests σε λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές, κομμωτήρια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x