ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΒΟΥΛΗ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Νομίμως τηλεφωνούν οι εισπρακτικές, τα χρέη είναι για να πληρώνονται»

«Καλωσορίζουμε τον κ. Γεωργιάδη στη νομιμότητα. Μιας και “τα χρέη είναι για να πληρώνονται”, περιμένουμε να ξεπληρώσει ο ίδιος τα δάνεια άνω του μισού εκατομμυρίου και το κόμμα του τα δανεικά και αγύριστα άνω των 200 εκατ. ευρώ», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την πρακτική των εισπρακτικών εταιρειών να τηλεφωνούν εν μέσω πανδημίας και κλειστής αγοράς στους πολίτες και να τους ζητούν χρήματα δικαιολόγησε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Απαντώντας σε ερώτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου από το Κίνημα Αλλαγής σχετικά απαράδεκτες οχλήσεις εισπρακτικών εταιριών σε οφειλέτες εν μέσω πανδημίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε πως «σήμερα οι εισπρακτικές εταιρείες νομίμως τηλεφωνούν, τα χρέη είναι για να πληρώνονται», προσθέτοντας πως «πρέπει αυτή η όχληση να γίνεται και αυτό είναι το μήνυμά μας».

«Αν υπάρχει μια γενικευμένη αίσθηση ότι τα χρέη πρέπει να μην πληρώνονται, τότε θα υπάρξει γενικευμένη χρεοκοπία των πάντων και καταστροφή της οικονομίας και απώλεια θέσεων εργασίας» συμπλήρωσε και πήρε αποστάσεις από παλαιότερη δέσμευσή του ότι οι εταιρείες «δεν μπορούν να παίρνουν τηλέφωνα».

Ο υπουργός Ανάπτυξης απέδωσε την αλλαγή στάσης του απέναντι στις εισπρακτικές σε απόφαση των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών της 31ης Δεκεμβρίου 2020 η οποία όπως ανέφερε απαγόρευσε στα κράτη-μέλη της ΕΕ να επιβάλλουν «μορατόριουμ» στη διαδικασία είσπραξης των οφειλών.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι η ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή οφείλει να ελέγχει εάν τηρείται το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τις εισπρακτικές από το 2009.

«Εάν τηλεφωνούν μία φορά την ημέρα, εάν τηλεφωνούν μόνο σε εργάσιμες ώρες και ημέρες και όχι το Σαββατοκύριακο, εάν δεν τηλεφωνούν στο χώρο εργασίας, εάν δεν τηλεφωνούν σε συγγενικά πρόσωπα κλπ» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ας ξεπληρώσει τα δάνεια άνω του μισού εκατομμυρίου»

«Καλωσορίζουμε τον κ. Γεωργιάδη στη νομιμότητα. Μιας και “τα χρέη είναι για να πληρώνονται”, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, περιμένουμε να ξεπληρώσει ο ίδιος τα δάνειά άνω του μισού εκατομμυρίου, το κόμμα του τα δανεικά και αγύριστα άνω των 200 εκατ. ευρώ και ο πρωθυπουργός του τα δανεικά και αγύριστα του Κήρυκα Χανίων.

Αλλά στην περίπτωσή τους, μάλλον δεν τους κουρελιάζουν τα νεύρα οι εισπρακτικές εν μέσω πανδημίας, αβεβαιότητας και ανεργίας, όπως στους απλούς πολίτες» σχολιάζει με καυστικό τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

ΒΟΥΛΗ

Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα – Ο πρόεδρος της Βουλής φίμωσε τον Τσίπρα

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Τασούλας επιχείρησαν να κρύψουν μια ισχυρή αλήθεια, ότι η ΝΔ είναι ένα χρεοκοπημένο κόμμα, και ο πρωθυπουργός στρατηγικός κακοπληρωτής που ζει σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου», κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία μαύρη σελίδα για το ελληνικό κοινοβούλιο γράφτηκε το πρωί της Παρασκευής καθώς ο πρόεδρος της Βουλής, λειτουργώντας ως κομματάρχης της Νέας Δημοκρατίας, έκλεισε το μικρόφωνο του Αλέξη Τσίπρα. Ο Κώστας Τασούλας με αυταρχικό τρόπο προσπάθησε να κρύψει την αλήθεια, ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα χρεωκοπημένο, χρωστώντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η παρέμβαση Τσίπρα που ενόχλησε τη ΝΔ

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ζήτησε να παρέμβει στη Βουλή με αφορμή τη συνεχιζόμενη φυγομαχία του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος συστηματικά αρνείται να πάει στη Βουλή και να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό την περασμένη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με το χρέος της ΝΔ που διαρκώς αυξάνεται.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ζήτησε στο τέλος της διαδικασίας των επίκαιρων ερωτήσεων, να πάρει τον λόγο όπως δικαιούται ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας και πρώην πρωθυπουργός, προκειμένου να αναφερθεί στην νέα άρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να απαντήσει στη Βουλή για τα τεράστια χρέη της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ο οποίος έσπευσε να αναλάβει ο ίδιος την προεδρία της συνεδρίασης (προεδρεύων ως τότε ήταν ο Γ. Λαμπρούλης του ΚΚΕ), είχε άλλες προθέσεις, καθώς ανέλαβε όχι απλώς να δικαιολογήσει την απουσία του πρωθυπουργού από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά και να σταματήσει την διαδικασία προκειμένου να μην πάρει τον λόγο ο κ. Τσίπρας. Μάλιστα, ήταν τόσο βιαστικός που ξεκίνησε να μιλάει ενώ ο κ. Τσίπρας ήταν στο βήμα, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να τον διακόψει ζητώντας του να του επιτρέψει να κατέβει από το βήμα, ώστε να μην είναι τόσο άκομψο αυτό που συμβαίνει.

Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε το αίτημα Τσίπρα να πάρει το λόγο ως δικαιούται ως προσπάθεια καθιέρωσης μίας εκτός κανονισμού πρακτικής, με επιχείρημα ότι οι αρχηγοί κομμάτων, ΚΟ και πρώην πρωθυπουργοί έχουν δικαίωμα να πάρουν το λόγο… παντού εκτός των επίκαιρων ερωτήσεων. Μάλιστα, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για «πολιτικό ακτιβισμό».

Ο Αλ. Τσίπρας από την πλευρά του τόνισε ότι ο κ. Τασούλας γνωρίζει πολύ καλά πως αυτός που παραβιάζει τον Κανονισμό είναι ο πρωθυπουργός που «γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του την κοινοβουλευτική διαδικασία και την καθιερωμένη “Ώρα του Πρωθυπουργού”». Εκείνη την στιγμή, είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιος προσπαθούσε να ενημερώσει τον κ. Τασούλα με σημειώματα και ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά «αφήστε τα σκονάκια» και του ζήτησε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων «ως πρόεδρος του συνόλου της Βουλής των Ελλήνων και όχι ως πρόεδρος που παίρνει σκονάκια για το τι θα πει από συνεργάτες του πρωθυπουργού».

Ο κ. Τασούλας ωστόσο ήταν αμετακίνητος στην απόφασή του να μην επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να μιλήσει και αφού επανέλαβε τα περί «πολιτικού ακτιβισμού» μαζί με επιχειρηματολογία για τις φορές που ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήσεις, διέκοψε την συνεδρίαση λέγοντας «περιμένω πρόταση τροποποίησης του Κανονισμού» της Βουλής, κλείνοντας το μικρόφωνο του Αλέξη Τσίπρα.

Αλέξης Τσίπρας: «Η αλήθεια δεν φιμώνεται»

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά την πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά φίμωσή του από τον πρόεδρο της Βουλής, μιλώντας από το περιστύλιο της Βουλής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και στον Κώστα Τασούλα.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Τασούλας επιχείρησαν να κρύψουν μια ισχυρή αλήθεια που λειτουργεί ως βόμβα στα θεμέλια του πολιτεύματος και της δημοκρατικής λειτουργίας, ότι η ΝΔ είναι ένα χρεοκοπημένο κόμμα, και ο πρωθυπουργός στρατηγικός κακοπληρωτής που ζει σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου», κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την απίστευτη κίνηση του προέδρου της Βουλής να μην του επιτρέψει να παρέμβει για την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να απαντήσει σε ερώτησή του για τα φέσια της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως ο ισολογισμός της ΝΔ είναι μνημείο αναξιοπιστίας και διαχειριστικής ανικανότητας για τον πρωθυπουργό καθώς κάθε χρόνο φεσώνει τον λαό κατά 30 εκατ. ευρώ, και συνολικά 128 εκατ. μέσα στα 5 χρόνια αρχηγίας του.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι προκύπτει μείζον θέμα ισονομίας, αλλά και Δημοκρατίας, καθώς όταν ένα κόμμα χρωστάει 340 εκατ. και δεν έχει καμία επίπτωση, τότε δε λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος αλλά για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του πιστωτή.

Όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπας αυτός είναι ο λόγος που η ΝΔ έχει νομοθετήσει ασυλία στα τραπεζικά στελέχη και αύξησε το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς.

Ανακοίνωσε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα κόμματα, ώστε η αποπληρωμή των χρεών να γίνεται από την κρατική χρηματοδότηση και την αποζημίωση των βουλευτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για το αυξανόμενο χρέος της ΝΔ

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια της δήθεν εξυγίανσης το χρέος της Νέας Δημοκρατίας αυξήθηκε κατά περίπου 118 εκατομμύρια ευρώ»

Δημοσιεύθηκε

στις

Απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το χρέος της Νέας Δημοκρατίας που μέσα σε τέσσερα χρόνια αυξήθηκε κατά περίπου 118 εκατομμύρια ευρώ ζητά ο Αλέξης Τσίπρας με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ρωτά ποιες είναι οι υφιστάμενες ρυθμίσεις του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της ΝΔ, ποιοι οι όροι και οι προϋποθέσεις των ρυθμίσεων αυτών και για ποιον λόγο αρνείται μέχρι σήμερα να τις δημοσιοποιήσει.

Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Η δημοσιοποίηση των ισολογισμών των πολιτικών κομμάτων για το έτος 2020, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, έφερε για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο το ζήτημα της εξαιρετικά προβληματικής οικονομικής κατάστασης συγκεκριμένων κομμάτων και, ιδίως το θέμα του τραπεζικού τους δανεισμού, ο οποίος για το κυβερνών κόμμα της ΝΔ ανέρχεται πλέον στο αστρονομικό ποσό των 342.950.583,94 ευρώ.

Παρά τις προσπάθειες της περιόδου 2015- 2019 για την οικονομική εξυγίανση και τη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση των κομμάτων και σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρύξεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωνε υπερήφανος που κατάφερε να βάλει σε τάξη τα οικονομικά του κόμματός του, η ΝΔ αποδεικνύεται ότι συνεχίζει την ίδια «αμαρτωλή» πολιτική του παρελθόντος. Παρά το γεγονός ότι αύξησε τα καθαρά έσοδά της μεταξύ 2019 και 2020, καθώς και τον βαθμό παγιοποίησης και την ταμειακή της ρευστότητα, εμφανίζεται να έχουν αυξηθεί οι δανειακές υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες κατά 34.285.291,72 ευρώ, δηλαδή κατά 11%, μέσα σε έναν μόνο χρόνο!

Πρόκειται για μία κατάσταση που αποτελεί, όπως είναι προφανές, μία νάρκη διαρκείας στα θεμέλια της πολιτικής ζωής του τόπου και της υγιούς λειτουργίας της δημοκρατίας, καθώς εγείρει ζητήματα διαφάνειας και ανεξαρτησίας των πολιτικών κομμάτων, και μάλιστα του κόμματος που αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας. Αποδεικνύεται ότι για ένα μέρος του πολιτικού συστήματος το πρόβλημα είναι δομικό και, όπως φαίνεται από τον πρόσφατα δημοσιευμένο ισολογισμό του κυβερνώντος κόμματος, συνεχίζεται και διευρύνεται.

Την ίδια στιγμή, οι οικονομικές επιλογές της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας αποτελούν ευθεία πρόκληση προς το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Πρόκληση, προς τους χιλιάδες μικρομεσαίους δανειολήπτες και δανειολήπτριες, που βλέπουν με τρόμο την έναρξη ισχύος του νέου πτωχευτικού νόμου (ν. 4738/2020 “Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις”), ο οποίος εξισώνει τα απλά φυσικά πρόσωπα με εμπόρους και επιχειρηματίες, καταργεί κάθε είδους προστασία της πρώτης κατοικίας και αφήνει κάθε υπερχρεωμένο πολίτη αντιμέτωπο με τον κίνδυνο ρευστοποίησης του συνόλου της περιουσίας του, με απλή αίτηση των πιστωτών του. Αλλά και πρόκληση προς τις χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που αντιμετώπισαν την τελευταία χρονιά τεράστια προβλήματα ρευστότητας, αντιλαμβάνονται ωστόσο ότι η «κάνουλα» του τραπεζικού δανεισμού παραμένει γι’ αυτούς κλειστή ή συνοδεύεται από ιδιαίτερα επαχθείς, αν όχι απαγορευτικές, προϋποθέσεις.

Ερωτάται ο Πρωθυπουργός

1. Για ποιον λόγο εμφανίζεται αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων του κυβερνώντος κόμματος προς τις τράπεζες το 2020 κατά 34.285.291,72 ευρώ, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια της δήθεν εξυγίανσης το χρέος της Νέας Δημοκρατίας αυξήθηκε κατά περίπου 118 εκατομμύρια ευρώ;

2. Ποιες είναι οι υφιστάμενες ρυθμίσεις του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της ΝΔ, ποιοι οι όροι και οι προϋποθέσεις των ρυθμίσεων αυτών και για ποιόν λόγο αρνείται μέχρι σήμερα να τις δημοσιοποιήσει;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΟΥΛΗ

Τέλος η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση – Υπερψηφίστηκε το νέο εκλογικό σύστημα

Ο νέος νόμος προβλέπει μεταξύ άλλων επαναφορά 5ετούς θητείας, όριο εκλογής σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο και όριο 3% για την είσοδο στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειαρχών Αρχών»,  Τα υπόλοιπα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25, Ελληνική Λύση) ψήφισαν ΟΧΙ επί της αρχής και κατά περίπτωση για τα άρθρα και τις πέντε τροπολογίες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι βασικές αλλαγές που προωθούνται, συνοψίζονται στα εξής:

 • Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου
 • Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο.
 • Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του οικείου συμβουλίου και ευθυγραμμισμένο με το ισχύον όριο στις εθνικές εκλογές.
 • Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
 • Προβλέπεται η εκλογή συμβουλίων ή προέδρων δημοτικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια, χωρίς εξαίρεση, μία ρύθμιση που ανταποκρίνεται σε σχετικά αιτήματα των τοπικών κοινωνιών. Ειδικότερα για τις κοινότητες με πληθυσμό μέχρι και 300 κατοίκους, κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει πάνω από έναν (1) υποψήφιο πρόεδρο. Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο.
 • Η υποβολή των υποψηφιοτήτων γίνεται μόνο μέσω συνδυασμών και με δήλωση που υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πύλη gov.gr, κατ’ επιλογή του υποψηφίου με το πατρώνυμο ή το μητρώνυμό του.
 • Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών, για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών και η 10η Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και οι υποψήφιοι να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό σώμα.
 • Ο αριθμός των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, καθώς και των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες. Προβλέπεται λελογισμένη μείωση του αριθμού των μελών τους. Σημειώνεται, δε, ότι μετά τη δημόσια διαβούλευση, επήλθαν στοχευμένες παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, δήμος που αποτελείται από περισσότερες από έξι (6) δημοτικές ενότητες και έχει πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους, δικαιούται αυξημένου αριθμού μελών δημοτικού συμβουλίου.
 • Εξορθολογίζεται και συστηματικοποιείται το πλαίσιο κωλυμάτων εκλογιμότητας και ασυμβιβάστων, λαμβανομένων υπόψιν και παρατηρήσεων που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.
 • Επαναδιατυπώνονται με σαφήνεια και πληρότητα δικονομικές διατάξεις που αφορούν στην εκδίκαση διαφορών που σχετίζονται με τις εκλογές ΟΤΑ.
 • Για τη διεξαγωγή των εκλογών δημοτικών και περιφερειακών αρχών λαμβάνεται υπόψιν ο μόνιμος πληθυσμός, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.
 • Τέλος και σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, ο εκλεγμένος περιφερειάρχης, κατά τη διάρκεια της θητείας του, τελεί σε αναστολή της επαγγελματικής του δραστηριότητας.

Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις

Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε σειρά νομοτεχνικών αλλαγών, με βασικότερες:

Πρώτον: Γίνεται μικρότερη η μείωση του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων:

Διαφορoποιούνται οι δύο τελευταίες κατηγορίες δήμων και δημιουργούνται νέες κατηγορίες:

-100.000 έως150.000 κατοίκων

-150.000 κατοίκων και άνω

με στόχο την ελάφρυνση της μείωσης του αριθμού των δημοτικών συμβούλων σε μεγάλους δήμους.

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα μεγαλύτερου αριθμού δημοτικών συμβούλων σε δήμους με πληθυσμό 50.000 έως-150.000 κατοίκους, που συγκροτούνται πάνω από έξι δημοτικές ενότητες.

Μικρότερη μείωση περιφερειακών συμβούλων

Τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 59:

Α΄ κατηγορία: Από 31 σε 35.

Β΄ κατηγορία: Από 41 σε 45.

Γ΄ κατηγορία: Από 51 σε 61

Περιφέρεια Αττικής: Από 71 σε 85.

Δεύτερον, προβλέπεται ότι δεν εκλέγονται συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων στους δήμους τις Περιφέρειας Αττικής, με εξαίρεση τους δήμους των ΠΕ Νήσων, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και τους δήμους με δημοτικά διαμερίσματα με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων. Στην περίπτωση μη εκλογής συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας οι αρμοδιότητες ασκούνται από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου και οι αρμοδιότητες του Προέδρου από τον δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν αντιδήμαρχο.

Τρίτον, για τους δήμους και τις κοινότητες διατηρούνται τα ποσά των παραβόλων για τις εκλογές, όπως ήταν μέχρι σήμερα.

Τέταρτον, διευκρινίζεται ότι ο πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας με πληθυσμό 300 κατοίκων και κάτω είναι ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης του συνδυασμού που συγκέντρωσε κατά την αρχική ψηφοφορία στον α’ γύρο την απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων και οι υποψήφιοι πρόεδροι των άλλων συνδυασμών ανακηρύσσονται ως αναπληρωματικοί.

Πέμπτον: Προβλέπεται δικαίωμα μεταδημότευσης το οποίο μπορεί να ασκηθεί από 1η Αυγούστου του έτους διενέργειας των εκλογών μέχρι την προηγούμενη ημέρα της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης των συνδυασμών.

Έκτον, διαγράφεται το κώλυμα των υπαλλήλων με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και ΙΔΑΧ του Δημοσίου, των δήμων, των Περιφερειών και τον Νομικών Προσώπων που είναι ενταγμένα στο Μητρώο Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης του άρθρου 14 του Ν 4270/2014, που αφορά στην άσκηση καθηκόντων προϊσταμένου Οργανικής Μονάδας επιπέδου Τμήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΟΥΛΗ

Βουλή: Προς ψήφιση σήμερα το νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση

Με υπογραφή Βορίδη και Πέτσα καταργείται η απλή αναλογική, εκλέγεται δήμαρχος όποιος πάρει 43% την πρώτη Κυριακή παίρνοντας το 60% των εδρών, μπαίνει όριο εισόδου 3%, ενώ τα τοπικά συμβούλια «δένονται» στο άρμα του εκάστοτε δημάρχου

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη 2 Ιουνίου η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με την υπογραφή του υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδη και του αναπλ. υπουργού Στ. Πέτσα με το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη «ξηλώνει» την απλή αναλογική και επιδιώκει να θέσει εκτός δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων κάθε μορφή πολυφωνίας. 

Το νομοσχέδιο επαναφέρει την 5ετή θητεία δημάρχων και περιφερειαρχών, που θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο αν συγκεντρώσουν ποσοστό άνω του 43% συν μία ψήφο, παίρνοντας μάλιστα τα 3/5 των μελών του κάθε συμβουλίου. Παράλληλα θέτει το 3% ως όριο εισόδου σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, μειώνεται ο αριθμός των συμβούλων, ενώ τα τοπικά συμβούλια «προσδενονται» στο άρμα του κάθε δημάρχου, καθώς καταργείται η ξεχωριστή κάλπη.

Χαρίτου: «Μας γυρίζετε πίσω στο γνωστό συγκεντρωτικό πελατειακό κράτος της Δεξιάς»

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου στη ομιλία του σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο για την Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών,  το οποίο καταψήφισε, σημείωσε «κύριε υπουργέ, αυτές είναι οι αλλαγές που έχει ανάγκη ως προτεραιότητα σήμερα η Αυτοδιοίκηση; Τέτοιες αλλαγές χρειάζονται οι δημοτικές αρχές που σήκωσαν το βάρος μέσα στην πανδημία και σήμερα είναι αντιμέτωπες με τις  ανησυχίες τις αγωνίες των δημοτών, του επαγγελματικού κόσμου για την επόμενη μέρα., όταν είναι ανοιχτές οι τρύπες στους προϋπολογισμούς τους, λόγω της οικονομικής καχεξίας στην οποία τους έχετε οδηγήσει;

Έχει γίνει αντιληπτό το επικοινωνιακό σας παιχνίδι. Κάθε φορά που εισάγεται ένα αντιδημοκρατικό, αντιλαϊκό νομοθέτημα έχετε έτοιμο το πρόσχημα, το άλλοθι, για να το εμφανίσετε στην κοινωνία. Με πρόσχημα τη δήθεν ανομία στα πανεπιστήμια νομοθετήσατε την εγκατάσταση της αστυνομίας μέσα σε αυτά. Με πρόσχημα τη δήθεν ευελιξία που χρειάζονται οι εργασιακές σχέσεις ετοιμάζεστε να νομοθέτησε την κατάργηση του 8ωρου! Με πρόσχημα αυτήν τη φορά την κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών επαναφέρετε το παλιό καλπονοθευτικό σύστημα της εκλογής τους και κατ’ επέκταση της λειτουργίας τους. Λες και δεν γνωρίζουμε και εμείς και οι πολίτες το πως κυβερνήθηκαν, πως διοικήθηκαν και ποια ήταν τα αποτελέσματα στη ζωή των πολιτών.

Είσαστε μια κυβέρνηση που νομοθετεί διαρκώς προσχηματικά. Όχι κοιτάζοντας στο μέλλον, αλλά κατεδαφίζοντας κάθε δημοκρατικό βήμα που έγινε σε αυτόν τον τόπο με σκοπό να μας γυρίσετε πίσω στο γνωστό συγκεντρωτικό, πελατειακό κράτος της Δεξιάς.

Σε κάθε αλλαγή, σε κάθε δημοκρατική τομή που έγινε στην Αυτοδιοίκηση, από τον Καλλικράτη έως τον Κλεισθένη 1, ήσασταν από την απέναντι πλευρά.

Με το καλημέρα ως κυβέρνηση με διαδοχικές παρεμβάσεις σας αλλοιώσατε τη νωπή εκλογική βούληση των δημοτών του 2019 αφυδατώνοντας  ουσιαστικά από αρμοδιότητες τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, αναγορεύοντας τις οικονομικές επιτροπές σε κυρίαρχα όργανα στη λήψη των αποφάσεων με σοβαρά προβλήματα διαφάνειας και ελέγχου. Δεν αφήσατε καν να δοκιμαστεί στην πράξη ο Κλεισθένης και η απλή αναλογική. Να δοκιμαστούν, να αξιολογηθούν και να κριθούν συμπεριφορές, πολιτικές στάσεις, νοοτροπίες και παθογένειες δεκαετιών.

Έρχεστε σήμερα να ολοκληρώσετε το έργο της κατεδάφισης.

Με τη ρύθμιση της εκλογής με το ποσοστό του 43% από την πρώτη Κυριακή του δημάρχου ή του περιφερειάρχη.

Με το μπόνους του 60% των συμβούλων νοθεύετε τη βούληση των πολιτών, αφού τους δίνετε 50% παραπάνω δύναμη από αυτήν που τους αναλογεί.

Δεν επαναφέρετε την κυβερνησιμότητα, επαναφέρετε στην πραγματικότητα το παλιό καθεστώς του Δημαρχοκεντρικού συστήματος εξουσίας, του ενός ανδρός αρχή, του one man sow που το ζήσαμε.

Δεν εξασφαλίζετε το διάλογο και τις αναγκαίες κοινωνικές συναινέσεις στα τοπικά πράγματα, αλλά οδηγείτε σε συγκεντρωτικές αντιλήψεις διαχείρισης της τοπικής εξουσίας και στα γνωστά φαινόμενα αλαζονείας και αυταρχικής συμπεριφοράς.

Ξεχάσατε που υπονομεύατε στο πρόσφατο παρελθόν την αυτοδιοίκηση, ότι ανθεί η διαπλοκή, η διαφθορά , με τις έρευνες που ερχόταν στο φως της δημοσιότητας ότι οι Δήμοι ξεπέρασαν σε φαινόμενα διαφθοράς την κεντρική εξουσία. Να σας θυμίσω με ποιο εκλογικό σύστημα γινόταν τότε οι εκλογές; Όχι βέβαια με την απλή αναλογική, που θέλετε σήμερα να καταργήσετε, αλλά με το σύστημα που έδινε κυβερνησιμότητα, όπως λέτε.

Δεν θέλετε τις συναινέσεις, αλλά να πολώνετε και να διχάζετε τη κοινωνία νομίζοντας ότι θα γίνονται ποιο εύπεπτες οι πολιτικές σας που πλήττουν τη πλειοψηφία της κοινωνίας.

Κύριοι της πλειοψηφίας ούτε στην αυτοδιοίκηση και την αποκέντρωση πιστεύετε, αλλά ούτε στην τοπικότητα της, στην ανάγκη δηλαδή οι πιο άξιοι οι πιο ικανοί να εκλέγονται στις τοπικές κοινωνίες.

Σας ρώτησε το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής γιατί το ψηφοδέλτιο των τοπικών συμβουλίων να είναι ενιαίο με αυτό του δημάρχου. Τι απαντάτε; Θα σας πω εγώ τι απαντάτε με ένα ζωντανό παράδειγμα.

Τοπικό συμβούλιο περιφερειακού Δήμου στην ΠΕ Ροδόπης πήρε τη πρωτοβουλία να υλοποιήσει μικρά έργα, αναγκαία για τους δημότες του οικισμού. Όμως το τοπικό συμβούλιο δεν ήταν της αρεσκείας του δημάρχου με αποτέλεσμα να παρέμβει και να ζητήσει να σταματήσουν τα έργα. Οι ρυθμίσεις σας ποιους επιβραβεύουν τους άξιους του οικισμού που επέλεξαν οι κάτοικοι  ή τον δήμαρχο; Είναι προφανές ποιον επιβραβεύουν.

Αντί να ενισχύσετε ρόλο των τοπικών συμβουλίων, το δικαίωμα τους να επιλέγουν τους ικανούς, όταν μάλιστα πολύ οικισμοί βρίσκονται σε κατάσταση εγκατάλειψης, εσείς ενισχύετε την εξάρτηση των μικρών τοπικών κοινωνιών από τη βούληση του κάθε δημάρχου. Οι εκλογικές ρυθμίσεις που εισάγεται για ψήφιση δεν αφορούν την κοινωνία, αλλά μόνο τις δικές σας στενά κομματικές ιδιοτέλειες. Υπηρετούν τους δικούς σας ευτελείς σχεδιασμούς να μετατρέψετε τους δήμους και τις περιφέρειες ως τα αμορτισέρ που νομίζετε ότι θα απορροφούν τους κραδασμούς από τη δυσαρέσκεια που γεννούν οι ασκούμενες πολιτικές σας. Δεν το κρύψατε άλλωστε όταν ζητήσατε ιδιαίτερα στις περιφέρειες να εκλεγούν οι εκλεκτοί σας. Να γνωρίζετε όμως ότι κι εσείς αναλαμβάνετε τις ευθύνες για τα αποτελέσματα των πράξεων και των πολιτικών που αυτοί ασκούν.

Εμείς έχουμε άλλη θεώρηση για το θεσμό και άλλη αντίληψη για το ρόλο της αυτοδιοίκησης ως το πιο δημοκρατικό κύτταρο της κοινωνίας μας για τη συμμετοχή και την ενεργοποίηση των ίδιων των πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων που τους αφορούν. Μακριά από τη λογική της ανάθεσης και την επανάπαυση της ψήφου κάθε πέντε χρόνια. Για τη διαμόρφωση συλλογικής συνείδησης αντιμετώπισης των προβλημάτων και τον σχεδιασμό του μέλλοντος των τοπικών κοινωνιών από τους ίδιους τους πολίτες.

Γι’ αυτό και καταψηφίζω τις ρυθμίσεις που εισάγει η κυβέρνηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν

Θεσσαλονίκη: Νεκρός ένας άνδρας από την κακοκαιρία – Παρασύρθηκε από χείμαρρο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ1 ημέρα πριν

Αναπτυξιακή Ροδόπης: Συνεργασία με τον Δήμο Ρακόβσκι της Βουλγαρίας για το πρόγραμμα LEADER

TΟΥΡΚΙΑ1 ημέρα πριν

Nordic Monitor: Απόρρητο τουρκικό σχέδιο επίθεσης σε Ελλάδα και Αρμενία

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ1 ημέρα πριν

Ο Δήμος Ιάσμου δίνει αίμα και σώζει ζωές

TΟΥΡΚΙΑ1 ημέρα πριν

Απίστευτες εικόνες στην Τουρκία: Άνδρας δέρνει την έγκυο σύζυγο του στη μέση του δρόμου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ημέρες πριν

Άκης Σκέρτσος: «Μέτρα θα υπάρχουν μόνο για τους ανεμβολίαστους»

ΡΟΔΟΠΗ2 ημέρες πριν

Ευχές για καλή επιτυχία από τον Μητροπολίτη στους υποψήφιους των Πανελληνίων

ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 ημέρες πριν

Γιάννης Πεταλωτής: «Η ομοσπονδία μπάσκετ είναι σε τέλμα εδώ και δέκα χρόνια»

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Lockdown: Μουσική στην εστίαση και νέο ωράριο στην απαγόρευση κυκλοφορίας από σήμερα

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ2 ημέρες πριν

Υγειονομική «βόμβα» τα κρατητήρια Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν

Θεσσαλονίκη: Νεκρός ένας άνδρας από την κακοκαιρία – Παρασύρθηκε από χείμαρρο

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ1 ημέρα πριν

Ο Δήμος Ιάσμου δίνει αίμα και σώζει ζωές

TΟΥΡΚΙΑ1 ημέρα πριν

Απίστευτες εικόνες στην Τουρκία: Άνδρας δέρνει την έγκυο σύζυγο του στη μέση του δρόμου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ημέρες πριν

Άκης Σκέρτσος: «Μέτρα θα υπάρχουν μόνο για τους ανεμβολίαστους»

ΡΟΔΟΠΗ2 ημέρες πριν

Ευχές για καλή επιτυχία από τον Μητροπολίτη στους υποψήφιους των Πανελληνίων

TΟΥΡΚΙΑ2 ημέρες πριν

Ερντογάν σε αντιπολίτευση: «Αν λέτε ότι ο λαός πεινάει, να τους ταΐσετε εσείς»

ΒΟΥΛΗ2 ημέρες πριν

Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα – Ο πρόεδρος της Βουλής φίμωσε τον Τσίπρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ημέρες πριν

Χαρίτου: 52 ερωτήσεις και 18 αναφορές στη Βουλή τους τελευταίους 8 μήνες

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ6 ημέρες πριν

Σοκαριστικό βίντεο από την εν ψυχρώ εκτέλεση 32χρονου στα Σεπόλια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ1 εβδομάδα πριν

Επίτιμο μέλος του ΕΒΕ Ροδόπης ανακηρύχθηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x