ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΒΟΥΛΗ

Νατάσα Γκαρά: «Η Θράκη λέει όχι στο χρυσό – Θα μας βρείτε μπροστά σας»

«Η σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός μετατρέπει τη Β. Ελλάδα σε Ειδική Οικονομική Ζώνη», τόνισε η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ

fonirodopis.gr

Σκληρή κριτική για την εγκληματική σύμβαση της κυβέρνησης με την Ελληνικός Χρυσός  που σήμερα καταστρέφει τη Χαλκιδική αλλά αύριο θα επιχειρηθεί  να εφαρμοστεί και στη Θράκη και τον Έβρο, άσκησε από το βήμα της Βουλής η Βουλευτής Έβρου, Νατάσα Γκαρά. Υπενθύμισε το αρραγές μέτωπο της τοπικής κοινωνίας στη Θράκη που έχει τοποθετηθεί ενάντια στις εξορύξεις εδώ και χρόνια, διαμηνύοντας πως «στα σχέδια σας θα μας βρείτε μπροστά σας».

Η Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως πρόκειται για μία σύμβαση, αποικιοκρατικού χαρακτήρα, που υπονομεύει την ανάπτυξη και το περιβάλλον, προβλέπει σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές για την εταιρεία, με τεράστιες απώλειες εσόδων για το ελληνικό κράτος, και δεν διασφαλίζει θέσεις εργασίας. «Πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα τεραστίων διαστάσεων, που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε.

Επισήμανε πως με τους όρους της σύμβασης εγκαθιδρύεται για πρώτη φορά στη χώρα Ειδική Οικονομική Ζώνη, ενώ τόνισε πως πολύ σύντομα η κυβέρνηση της ΝΔ θα επιχειρήσει να φέρει τους χρυσοθήρες και στη Θράκη, υπενθυμίζοντας δηλώσεις στελεχών της ELDORADO GOLD, λίγο καιρό πριν, που έκαναν λόγο για επέκταση των δραστηριοτήτων και στην περιοχή του Περάματος στον Έβρο.

«Το μοντέλο της δήθεν ανάπτυξης που υποστηρίζει η ΝΔ είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος, η εκμετάλλευση των εργαζομένων και η εγκατάλειψη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας και του τουρισμού, ενώ έχετε βάλει σε εφαρμογή την παράδοση της περιοχής του Περάματος», τόνισε χαρακτηριστικά, για να συνεχίσει πως «τα κροκοδείλια δάκρυα και οι μεγαλοστομίες της ΝΔ για τη Θράκη, μέσα και από ωραία λόγια και διακομματικές επιτροπές, είναι τόσο υποκριτικά, όσο καταστροφική είναι και αυτή η σύμβαση».

Υπενθύμισε πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της ΑΜΘ που περιέγραφε ένα μοντέλο ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον, την εργασία, την υγεία, την αειφορία και δεν επέτρεπε τις εξορύξεις χρυσού, καθώς δεν ήταν συμβατές με τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής. «Προετοιμάζετε και θεσμικά το έδαφος για να υπερβείτε αυτούς τους περιορισμούς και την προστασία της θρακιώτικης κοινωνίας», σημείωσε.

Κλείνοντας η κα Γκαρά επισήμανε πως οι Θρακιώτες, δεν θα παραδώσουν εύκολα τη γη τους: «Γιατί έχουμε διαμηνύσει εδώ και χρόνια πως για εμάς χρυσός είναι τα δάση μας, οι θάλασσές μας, το νερό, η υγεία και η δουλειά μας. Η ίδια μας η ζωή και η ζωή των παιδιών μας. Και αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε», τόνισε.

ΒΟΥΛΗ

Ιλχάν Αχμέτ: «Ξέφραγο αμπέλι τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών στα social media»

Ο Βουλευτής Ροδόπης ρωτά ποια η επίσημη θέση του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την παραβίαση προσωπικών δεδομένων 600.000 Ελλήνων χρηστών του Facebook

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Ερώτηση προς τον Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη σχετικά με το ζήτημα της διαρροής προσωπικών δεδομένων από δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το Facebook και όχι μόνο, κατέθεσε ο Βουλευτής Ροδόπης και Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ.

Στην ερώτηση, που συνυπογράφεται από και από τον βουλευτή Γ. Μουλκιώτη, αναφέρεται αναλυτικά:

«Τα όσα πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με γνωστές ηλεκτρονικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης από τις οποίες διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα χρηστών, αναδεικνύουν πως οι διαρροές μεγάλης κλίμακας τείνουν να γίνουν κανονικότητα στα νέα κοινωνικά δίκτυα. Συγκεκριμένα μέσω της γνωστής εφαρμογής «Facebook» διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα περισσότερων από 500 εκατομμυρίων χρηστών παγκοσμίως, τα οποία βρέθηκαν αναρτημένα στο διαδίκτυο, ελεύθερα και προσβάσιμα για κάθε χρήση. Υπολογίζεται δε πως θύματα της εν λόγω διαρροής είναι περίπου και 600.000 Έλληνες χρήστες.

Παράλληλα, το Cyber News ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι προσωπικά δεδομένα 1,3 εκ. χρηστών αποσπάστηκαν από την μοντέρνα εφαρμογή φωνητικής συνομιλίας Clubhouse και δημοσιεύτηκαν σε ένα φόρουμ για χάκερ. Τα παραβιασμένα δεδομένα και στις δύο περιπτώσεις περιλάμβαναν ονοματεπώνυμα, ημερομηνίες γέννησης, τοποθεσίες, τηλεφωνικούς αριθμούς, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κωδικούς για άλλους συνδεδεμένους λογαριασμούς, καθώς και βιογραφικά στοιχεία των χρηστών. Είναι σαφές πως τα δύο περιστατικά ανοίγουν τη συζήτηση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων από τις ιδιωτικές εταιρίες ψηφιακής κοινωνικής δικτύωσης, αφού αποκαλύπτεται πως δεν υπάρχει ουσιαστικά ασφαλής εγγύηση για την προστασία τους, παρότι οι εν λόγω εταιρείες δεσμεύονται για την ορθή διαχείρισή των δεδομένων αυτών από τους όρους της σύμβασης, στην οποία συναινεί ο χρήστης κατά την εγγραφή του στις εφαρμογές.

Δεδομένου ότι, η διαρροή προσωπικών δεδομένων από το «Facebook» αφορά περίπου 600.000 χρήστες στη χώρα μας.

Δεδομένου ότι, το «Facebook», φαίνεται μέχρι στιγμής να υπεκφεύγει και να αναβάλλει τις όποιες ενέργειες για την προστασία των χρηστών που έπεσαν θύματα της διαρροής.

Δεδομένου ότι, ο Κανονισμός της Ε.Ε. 2016/679 αναφέρει πως οι παραβιάσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιβάλλεται να αντιμετωπίζονται άμεσα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προχωρήσει ώστε οι Έλληνες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να προστατεύονται στο μέλλον πιο αποτελεσματικά;

2. Ποια είναι η επίσημη θέση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης απέναντι στην παραβίαση των προσωπικών δεδομένων 600.000 Ελλήνων χρηστών;

3. Έχουν θεσπιστεί κυρώσεις από τη χώρα μας και αν ναι ποιες, για τις περιπτώσεις μαζικής παραβίασης προσωπικών δεδομένων χρηστών από ιδιωτικές εγχώριες ή διεθνείς εταιρίες;

4. Πως προστατεύεται στη χώρα μας η ιδιωτικότητα των πολιτών που συμμετέχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Μέσω ποιων μέτρων εξασφαλίζεται η αποτελεσματική αντιμετώπιση διαρροών προσωπικών δεδομένων για τους χρήστες ψηφιακών υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΟΥΛΗ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών στους εκλογείς εξωτερικού

Καταργούνται τα πρόσθετα κριτήρια που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Κατατέθηκε στη Βουλή το προαναγγελθέν νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη, με το οποίο αίρονται οι περιορισμοί για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων του εξωτερικού.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΓΛΚ, με το σχέδιο νόμου επέρχονται επιμέρους τροποποιήσεις στο ν.4648/2019„ αναφορικά με την άσκηση του δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Οι επερχόμενες μεταβολές εστιάζονται στα εξής κατά βάση σημεία:

α. Καταργούνται τα πρόσθετα κριτήρια που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού (χρόνος διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας, υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά την οριζόμενη έννοια).

β. Η διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

γ. Καταργείται η Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο εξέτασης ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής καθώς και o δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΟΥΛΗ

Δ. Χαρίτου: «Εξαιρετικά βραδείς οι ρυθμοί εμβολιασμού στη Ροδόπη»

Όπως τονίζει μέχρι αρχές Απριλίου έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις μόλις 3.916 άτομα, με αποτέλεσμα η ΠΕ Ροδόπης να βρίσκεται στην τελευταία θέση των εμβολιασμών στην ΑΜΘ

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου ζητά από τον υπουργό Υγείας να λάβει πρόσθετα μέτρα για να αυξηθούν οι εξαιρετικά βραδείς ρυθμοί εμβολιασμού των πολιτών στην ΠΕ Ροδόπης.

Όπως τονίζει μέχρι αρχές Απριλίου έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις μόλις 3.916 άτομα, με αποτέλεσμα η ΠΕ Ροδόπης να βρίσκεται στην τελευταία θέση των εμβολιασμών στην Αν. Μακεδονία και Θράκη και στην 44η θέση μεταξύ του συνόλου των ΠΕ της χώρας.

Ο βουλευτής με ερώτησή του στη Βουλή, μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ότι η λύση είναι να λειτουργήσουν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, εκτός όσων ήδη λειτουργούν, αξιοποιώντας τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας ή και νέες γραμμές εμβολιασμού. Και επισημαίνει την ανάγκη να προσληφθεί υγειονομικό προσωπικό για να υλοποιηθεί ταχύτερα ο εμβολιαστικός σχεδιασμός, όπως και να γίνει στοχευμένη ενημέρωση στην περιοχή, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή εμβολιαστική κάλυψη του τοπικού πληθυσμού.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς εξελίσσεται η διαδικασία των εμβολιασμών στην ΠΕ Ροδόπης, όπου μέχρι 3 Απριλίου 2021 φέρεται να έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις μόλις 3.916 άτομα, ενώ με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί μόλις 7.907 άτομα. Η ΠΕ Ροδόπης βρίσκεται στην τελευταία θέση των εμβολιασμών μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων της Αν. Μακεδονίας και Θράκης και στην 44η θέση μεταξύ του συνόλου των ΠΕ της χώρας. Με τους ρυθμούς που προχωρούν οι εμβολιασμοί στην ΠΕ Ροδόπης ο στόχος να φτάσει στα επιθυμητά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, σύμφωνα με όσα κατά καιρούς έχετε δεσμευτεί, είναι άπιαστος, ενώ την ίδια στιγμή οι πολίτες της περιοχής είναι αντιμέτωποι με τους περιορισμούς που επιβάλλει η κυβέρνηση αλλά και τις συνέπειες της οικονομικής  κρίσης.

Ο σχεδιασμός που επί μήνες προετοίμαζε η κυβέρνηση σε συνεργασία και με τους Δήμους προέβλεπε την ταυτόχρονη λειτουργία περισσότερων εμβολιαστικών κέντρων στην ΠΕ Ροδόπης για την ταχύτερη δυνατή κάλυψη της τοπικής κοινωνίας. Όμως παρά τις διθυραμβικές παρουσιάσεις των εν λόγω κυβερνητικών σχεδίων, τελικά στη Ροδόπη λειτούργησαν αρχικά μόνο δύο εμβολιαστικά κέντρα, ενώ μέχρι σήμερα λειτουργούν μόλις πέντε, εκ των οποίων δύο στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Η έλλειψη εμβολίων είναι ο βασικός λόγος που δε λειτούργησαν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα γι’ αυτό ο χρόνος αναμονής από την ανάληψη κωδικού είναι πάνω από 30 ημέρες. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης ο ημερήσιος αριθμός εμβολιασμών είναι εξαιρετικά χαμηλός, καθώς σήμερα στα 5 εμβολιαστικά κέντρα μπορούν να εμβολιαστούν ημερησίως το πολύ 250 άτομα.

Αυτός ο σχεδιασμός δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα αναγκάζοντας τους πολίτες να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις για να εμβολιαστούν. Για παράδειγμα κάτοικοι της Κομοτηνής αναγκάζονται σε μετακίνηση στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου απόσταση 20 χλμ, τη στιγμή που εντός Κομοτηνής λειτουργούν τρία εμβολιαστικά κέντρα. Ενώ κάτοικοι απομακρυσμένων ορεινών οικισμών υποχρεώνονται σε μετακινήσεις πολλών χιλιομέτρων στα εμβολιαστικά κέντρα των Σαπών ή της Κομοτηνής, σε μια δύσκολη από άποψη καιρικών φαινομένων χειμερινή περίοδο.

Επιπλέον απουσιάζει οποιαδήποτε κρατική φροντίδα για τους ηλικιωμένους ή ευπαθείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν, ούτε έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα, παρά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αξιοποίηση κινητών μονάδων και ενός μηχανισμού που θα καταγράφει όσους δεν πρέπει ή δεν μπορούν να μετακινηθούν για να οργανωθεί ο κατ’ οίκον εμβολιασμός τους. Ελλιπής είναι η στοχευμένη ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού, με τις γλωσσικές ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει αυτός, σχετικά με την χρήση της πλατφόρμας εμβολιασμού, τα ραντεβού και τα εμβόλια.

Στη Ροδόπη υπάρχουν δημόσιες δομές υγείας που δεν αξιοποιήθηκαν για τους εμβολιασμούς, όπως οι δύο ΤΟΜΥ Κομοτηνής, στη θέση των οποίων επιβαρύνεται και με αρμοδιότητες εμβολιασμού το νοσοκομείο Κομοτηνής. Όπως επίσης δεν αξιοποιήθηκαν τα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, το Περιφερειακό Ιατρείο Οργάνης ή το Περιφερειακό Ιατρείο Φιλύρας, ώστε οι κάτοικοι αυτών των περιοχών να εμβολιάζονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει περισσότερα εμβόλια, έχει οδηγήσει στην έλλειψη αυτών με αποτέλεσμα μέχρι αρχές Απριλίου να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις στην ΠΕ Ροδόπης μόλις 3.916 πολίτες και πανελλαδικά 675.959 πολίτες, ενώ στις 15 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι θα γίνουν 2 εκατομμύρια. Την ίδια στιγμή υπάρχει ανάγκη να προτεραιοποιηθούν οι εμβολιασμοί, πέραν των ηλιακών ομάδων που ήδη εμβολιάζονται, για τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση, στον τουρισμό κα.  

Επειδή παρά τον πολύμηνο κυβερνητικό σχεδιασμό και τις εξαγγελίες η εμβολιαστική διαδικασία στην ΠΕ Ροδόπης προχωράει με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς και μακριά από τις αρχικές προβλέψεις, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους πολίτες.

Επειδή η αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών στην ΠΕ Ροδόπης απαιτεί μεγαλύτερο αριθμό εμβολίων ώστε να διασφαλιστεί η εμβολιαστική κάλυψη του τοπικού πληθυσμού.

Επειδή στην ΠΕ Ροδόπης υπάρχουν δημόσιες δομές υγείας για να λειτουργήσουν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα.

Ερωτάται ο κος Υπουργός

1.Προτίθεστε να λειτουργήσετε στην ΠΕ Ροδόπης περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμών και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής όσων λαμβάνουν κωδικό εμβολιασμού;

2.Θα προσαρμόσετε τον σχεδιασμό μας λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των κατοίκων ορεινών και απομακρυσμένων οικισμών για τη λειτουργία εμβολιαστικού κέντρου κοντά στον τόπο κατοικίας τους;

3.Ποια άλλα μέτρα θα λάβετε για να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στην ΠΕ Ροδόπης, όπως ενημέρωση κα;

4.Προτίθεστε να προχωρήσετε στην πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού ώστε να υλοποιηθεί ταχύτερα ο εμβολιαστικός σχεδιασμός;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΟΥΛΗ

Χαρίτου: «Να διορθωθούν τα σφάλματα των δασικών χαρτών της Π.Ε. Ροδόπης»

Ο Βουλευτής Ροδόπης επισημαίνει ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους της Ροδόπης, με πιο έντονα να είναι σε αυτά σε οικισμούς, όπως η Γρατινή, η Μαρώνεια, αλλά και σε οικισμούς του ορεινού όγκου

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου με παρέμβασή του στη Βουλή ζητά από την κυβέρνηση να επανεξεταστούν οι δασικοί χάρτες της Π.Ε. Ροδόπης, να διορθωθούν τα πρόδηλα σφάλματα που υπάρχουν σε αυτούς με ευθύνη της διοίκησης και να αναρτηθούν εκ νέου.

Ο βουλευτής σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συνυπέγραψαν 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών της Π.Ε. Ροδόπης έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους της Ροδόπης, με πιο έντονα να είναι σε αυτά σε οικισμούς, όπως η Γρατινή, η Μαρώνεια, αλλά και σε οικισμούς του ορεινού όγκου, αφού εμφανίζει τις εκτάσεις που τους είχαν δοθεί νόμιμα από το Ελληνικό Κράτος και που επί χρόνια καλλιεργούν ως δασικές.

Ο βουλευτής καλεί την κυβέρνηση να ανατρέξει στις πράξεις που η ίδια η Διοίκηση εξέδωσε, όπως αποφάσεις διανομών, πίνακες διανομών, παραχωρητήρια κα και να προχωρήσει σε  διορθώσεις των  πρόδηλων  σφαλμάτων των δασικών χαρτών, χωρίς να υποχρεώνει τους πολίτες να κυνηγούν προθεσμίες και να καταβάλουν έξοδα και τέλη για λάθη που δεν προέρχονται  από δική τους υπαιτιότητα.

Συνημμένα  το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Η ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στους πολίτες και ιδιαίτερα στους καλλιεργητές, αγρότες και μικροπαραγωγούς της περιοχής, που είδαν τις εκτάσεις που επί χρόνια εκμεταλλεύονται να εμφανίζονται ως δασικές. Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα σε περιοχές του ορεινού όγκου της Ροδόπης, στον Δήμο Κομοτηνής και ιδιαίτερα στον οικισμό της Γρατινής και στους όμορους οικισμούς, όπως και στο Δήμο Μαρωνείας-Σαπών και ιδιαίτερα στον οικισμό της Μαρώνειας.  

Στους δασικούς χάρτες αυτών των περιοχών δεν έχουν περιληφθεί νόμιμες πράξεις της διοίκησης όπως οι διανομές που είχαν πραγματοποιηθεί από την Δασική Υπηρεσία το 1938 για εκτάσεις του αγροκτήματος της Γρατινής, και το 1930, το 1959 και το 1978 για εκτάσεις του αγροκτήματος Εργάνης-Νέας Πέτρας. Για τις διανομές αυτές είχαν μάλιστα καταρτισθεί οι σχετικοί πίνακες, είχαν σχεδιασθεί οι αντίστοιχοι χάρτες και είχε πραγματοποιηθεί η δημόσια ανάρτησή τους.

Επίσης δεν λήφθηκαν υπόψη τα έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής και που αποδεικνύουν ότι η Διεύθυνση Δασών παλαιότερα και η Δασική Επιθεώρηση Θράκης στη συνέχεια τους παραχώρησε εκτάσεις για μόνιμη γεωργική καλλιέργεια. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις οι κάτοικοι διαθέτουν εντελώς πρόσφατα έγγραφα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, με τα οποία οι εκτάσεις αυτές τους παραχωρούνται «εις τελεία και πλήρη ιδιοκτησία».

Ενώ σε άλλες αδυνατούν να αποδείξουν την νόμιμη κατοχή εκτάσεων που επί χρόνια καλλιεργούν γιατί τα σχετικά αρχεία καταστράφηκαν κατά την διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου και της Βουλγαρικής Κατοχής και δεν είναι δυνατόν να ανευρεθούν από την Διοίκηση. Το γεγονός είναι ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι άνθρωποι ενήργησαν καλόπιστα και με εμπιστοσύνη απέναντι στο Ελληνικό Κράτος που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο τους παραχώρησε γη την οποία την καλλιέργησαν και την διατήρησαν ως αγροτική από τον χρόνο της παραχώρησής της έως σήμερα.

Δυστυχώς μετά την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών οι πολίτες υποχρεώνονται να μπουν σε διαδικασία διόρθωσης των  σφαλμάτων των δασικών χαρτών. Να  υποβάλλουν τις αντιρρήσεις   τους εντός της   προθεσμίας των 3,5 μηνών, καταβάλλοντας μάλιστα  τέλη μέσα σε αυτή την δύσκολη οικονομικά συγκυρία καθώς και να υποβληθούν σε πρόσθετες δαπάνες για αμοιβές σε δικηγόρους, μηχανικούς κ.α. Να υποχρεώνονται εν μέσω πανδημίας να μετακινούνται σε δασικές ή άλλες υπηρεσίες προκειμένου να επιλύσουν διοικητικά λάθη και παραλείψεις που δεν προέκυψαν από δική τους ευθύνη.

Το πρόβλημα δεν θα είχε καν προκύψει εάν η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν ανέκοπτε την χαρτογράφηση που είχε ξεκινήσει και υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά το 55% καθώς και εάν φρόντιζε να ενισχύσει τις δασικές υπηρεσίες με προσωπικό που είχε ήδη προγραμματισθεί και προεγκριθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Αντί αυτών επίλεξε με το Ν. 4685/2020, να ακυρώσει ουσιαστικά όλους τους δασικούς χάρτες «για να αναμορφωθούν και να αναρτηθούν εκ νέου».

Οι ιδιώτες μελετητές που ανέλαβαν το έργο αυτό για την Ροδόπη περιορίστηκαν στις αεροφωτογραφίες του 1945, ενώ δεν έλαβαν υπόψη τους πραγματικά δεδομένα,όπως οι διανομές που έγιναν από την ίδια την Δασική Υπηρεσία για το αγρόκτημα Γρατινής και το αγρόκτημα Εργάνης-Νέας Πέτρας, οι αποφάσεις της Διοίκησης, οι αποτυπώσεις ελαιώνων, αμπελώνων και άλλων αγροτικώνκαλλιεργειών κ.α. Οι δασικές υπηρεσίες από την άλλη παραμένοντας υποστελεχωμένες, δεν μπόρεσαν να επιβλέψουν το έργο με επάρκεια και να επιβάλουν την εφαρμογή εγκυκλίων και Υπουργικών Αποφάσεων, όπως αυτή που προέβλεπε την άρση του αναδασωτέου χαρακτήρα για τις εκτάσεις που ήταν ανέκαθεν και χωρίς αμφισβήτηση γεωργικές.

Επειδή κατά την  διαδικασία της εκ νέου ανάρτησης των δασικών χαρτών της Π.Ε. Ροδόπης υπήρξαν προφανή σφάλματα εξαιτίας των οποίων γεωργικές εκτάσεις της περιοχής εμφανίζονται ως δασικές.

Επειδή η Πολιτεία μπορεί και οφείλει να προβεί αυτεπάγγελτα στις αναγκαίες διορθώσεις.

Επειδή οι θιγόμενοι δεν ευθύνονται για τα  σφάλματα των δασικών χαρτών και δεν πρέπει να επιβαρυνθούν οικονομικά ή να ταλαιπωρηθούν διοικητικά για την διόρθωσή τους. 

Επειδή οι συνθήκες της πανδημίας  δυσχεραίνουν την  διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων εντός της  προθεσμίας που δόθηκε.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.Προτίθεστε να διορθώσετε άμεσα τα πρόδηλα σφάλματα των δασικών χαρτών της Π.Ε Ροδόπης και στη συνέχεια να τους αναρτήσετε εκ νέου;    

2.Έχουν ενσωματωθεί ή έχουν εξαιρεθεί από τους αναρτημένους δασικούς χάρτες οι εκτάσεις που έχουν περιληφθεί στις δηλώσεις καλλιέργειας ΟΣΔΕ-ΟΠΕΚΕΠΕ και σε ποιο επίπεδο έχει γίνει έλεγχος εφαρμογής της δασικής νομοθεσίας γι’ αυτές για την ΠΕ Ροδόπης;

3.Αν δεν διορθωθούν από την Διοίκηση τα πρόδηλα σφάλματα των δασικών χαρτών θα προχωρήσετε σε διευκολύνσεις των πολιτών με παράταση του χρόνου κατάθεσης αντιρρήσεων και σε ουσιαστικές πρωτοβουλίες ώστε οι πολίτες να μην επιβαρυνθούν με κόστος αντιρρήσεων και συμβουλών για τα προφανή και πρόδηλα σφάλματα της διοίκησης και για τις περιπτώσεις που δεν έχει ληφθεί υπόψη η ισχύουσα νομοθεσία;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ1 ώρα πριν

Δήμος Κομοτηνής: Ενιαία παράταξη και επίσημα «Κοινωνία Πολιτών» και «Ξε-Κίνημα για την Πόλη»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ώρες πριν

Σακελλίων για Στυλιανίδη: «Ενοχλήθηκε από την κριτική και επιδίδεται σε άλμα στο κενό»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ώρες πριν

Φελίνα Καζάκου: «Στηρίζω τις επενδύσεις Α.Π.Ε. αλλά όχι ανεξέλεγκτα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ώρες πριν

Συγκέντρωση έξω από στρατόπεδα της Κομοτηνής προγραμματίζει το ΚΚΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ώρες πριν

Απάντηση Στυλιανίδη σε Σακελλίωνα: «Το ψέμα σου έχει κοντά πόδια»

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ - ΣΑΠΩΝ5 ώρες πριν

«Λίφτινγκ» στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών

ΠΑΙΔΕΙΑ6 ώρες πριν

Νέα κατάληψη από σήμερα σε χώρους του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

ΕΛΛΑΔΑ18 ώρες πριν

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Μία λαμπάδα… ένα χαμόγελο

ΕΒΡΟΣ19 ώρες πριν

Στη Βουλή ο αποκλεισμός εκατοντάδων μαθητών και φοιτητών στον Έβρο από την τηλεκπαίδευση

ΕΛΛΑΔΑ20 ώρες πριν

Κατερίνη: Πατέρας και γιος καταγγέλλουν άγρια επίθεση από αστυνομικούς

ΕΛΛΑΔΑ18 ώρες πριν

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Μία λαμπάδα… ένα χαμόγελο

ΕΛΛΑΔΑ20 ώρες πριν

Κατερίνη: Πατέρας και γιος καταγγέλλουν άγρια επίθεση από αστυνομικούς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ21 ώρες πριν

Σκέψεις για υποχρεωτικά self tests σε λιανεμπόριο και εστίαση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ21 ώρες πριν

Τσίπρας: Κούρεμα έως 60% χρέους – 120 δόσεις και προστασία πρώτης κατοικίας

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ2 ημέρες πριν

Βίντεο της ΕΛΑΣ για την ασφάλεια στο διαδίκτυο: «Μην τους το κάνετε τόσο εύκολο»

ΡΟΔΟΠΗ3 ημέρες πριν

Μνημόσυνο στην Κομοτηνή για τα θύματα Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού

TΟΥΡΚΙΑ3 ημέρες πριν

Η Τουρκία δοκίμασε πύραυλο για να πάει στη Σελήνη

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ3 ημέρες πριν

Βίντεο ντοκουμέντο με τους δολοφόνους του Γιώργου Καραϊβάζ

ΡΟΔΟΠΗ3 ημέρες πριν

Εικόνες συνωστισμού το πρωί της Κυριακής στο κέντρο της Κομοτηνής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ημέρες πριν

Στήριξη Πανεπιστημίου και Εκκλησίας, ζήτησε ο Στυλιανίδης από τον Συρίγο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x