ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Πρωτοφανής απάντηση Δημάρχου: «Τελευταία φορά απαντάμε σε ερωτήματα αντιπολίτευσης μέσω ΜΜΕ»

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής στην απάντηση του στον Αντώνη Γραβάνη, για την αντισεισμική θωράκιση των δημοτικών κτιρίων, απαξιώνει και περιφρονεί τον ρόλο του Τύπου και τον δημόσιο διάλογο

Σε μια πρωτοφανής τοποθέτηση που όμοια της δεν θυμόμαστε να έχουμε συναντήσει από κανέναν πολιτικό σε όλη τη χώρα, προέβη σήμερα ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης.

Απαντώντας στον επικεφαλής της παράταξης «Σύμπραξη Προοπτικής» Αντώνη Γραβάνη, για την αντισεισμική θωράκιση των δημοτικών κτιρίων, ο Δήμαρχος Κομοτηνής δηλώνει ότι «αυτή είναι η τελευταία φορά που απαντάμε σε ερωτήματά τους που τίθενται διά των ΜΜΕ».

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής φτάνει μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίζει τα ερωτήματα που τίθενται μέσω των ΜΜΕ ως «παράκαμψη κάθε νόμιμης διαδικασίας» προσθέτοντας ότι «εφεξής, οι ερωτήσεις και οι απορίες των Δημοτικών παρατάξεων θα απαντώνται από τον Δήμαρχο κατά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου και από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Πρόκειται για μια καταφανέστατη απαξίωση του ρόλου του Τύπου και του δημοσίου διαλόγου, για την οποία ίσως θα έπρεπε να ενημερωθούν και να πάρουν θέση οι δημοσιογραφικές ενώσεις.

Αλήθεια, βάσει ποιου νόμου απαγορεύεται η αντιπολίτευση να θέτει τα ερωτήματα της απευθείας μέσω των ΜΜΕ;

Ακολουθεί, ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η παράταξη  Σύμπραξη Προοπτικής-Αντώνης Γραβάνης επιχειρεί να εισάγει νέα ήθη και καινοφανείς πρακτικές στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω της αντιπολιτευτικής πολιτικής που συστηματικά ακολουθεί το τελευταίο διάστημα!

Έτσι, αντί πρώτα ο επικεφαλής της παράταξης να θέτει τα ερωτήματα και τις πολιτικές του απορίες στη θεσπισμένη κορυφαία δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου ή να απευθύνεται – ως έχει δικαίωμα- στις υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής, προκειμένου να λάβει στοιχειοθετημένες απαντήσεις, επιλέγει μια πρωτόγνωρη στρατηγική! Παρακάμπτει κάθε νόμιμη διαδικασία, στέλνει τα ερωτήματά του με δελτία τύπου, χωρίς προηγουμένως να απευθυνθεί είτε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου είτε στη Δημοτική Αρχή μέσω των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου!

Εμείς, λοιπόν, ως δημοκρατικά εκλεγμένη Δημοτική Αρχή της Κομοτηνής δηλώνουμε δημόσια στην Παράταξη «Σύμπραξη Προοπτικής» και στον επικεφαλής της, Αντώνη Γραβάνη, ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που απαντάμε σε ερωτήματά τους που τίθενται διά των ΜΜΕ, ενώ έχουν αγνοηθεί και περιφρονηθεί κατάφορα τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και οι υπηρεσίες του Δήμου! Εφεξής, οι ερωτήσεις και οι απορίες των Δημοτικών παρατάξεων θα απαντώνται από τον Δήμαρχο κατά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου και από τις αρμόδιες υπηρεσίες! Αφήνουμε μόνο του τον κ. Γραβάνη στο παιχνίδι των εύκολων εντυπώσεων!

Απαντάμε, λοιπόν, στα δημόσια ερωτήματά σας. Κατ’ αρχάς, όσον αφορά την αντισεισμική προστασία των σχολικών μας κτιρίων:

Να σημειώσουμε ότι η εκτίμηση της σεισμικής επάρκειας ενός κτιρίου αποτελεί ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Ενώ θα έπρεπε να μεριμνά το κράτος- ως οφείλει- για την αντισεισμική θωράκιση των σχολικών υποδομών μέσω της εταιρίας «Κτιριακές Υποδομές», η οποία αντικατέστησε τον παλιό Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, η ευθύνη «μεταφέρθηκε» στους δήμους. Η εταιρία επικαλείται έλλειψη επαρκούς εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού για την υλοποίηση προσεισμικών πρωτοβάθμιων ελέγχων για τα 16.000 συνολικά σχολικά κτίρια της χώρας. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Αχιλλέας Καραμανλής σε απάντησή του, στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Ιωάννη Δελή, ανέφερε ότι ο αντισεισμικός έλεγχος πάει «στους δήμους και στις περιφέρειες που έχουν και αυτοί μηχανικούς και μπορούν μετά από αίτηση να ζητήσουν τη συνδρομή της ΚΤΥΠ». Ως προς τον αριθμό των μηχανικών που διαθέτει ο Δήμος Κομοτηνής κατέστη σαφές ότι δεν επαρκεί. Παρόλα αυτά, από την πλευρά του  Δήμου διενεργούνται πρωτοβάθμιοι μακροσκοπικοί έλεγχοι από πολιτικό μηχανικό της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, στα κτίρια ευθύνης του Δήμου, καθώς και στα σχολικά κτίρια.

O Δήμος Κομοτηνής έχει 490 ακίνητα και διαθέτει μόλις 7 μηχανικούς στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών. Ανάμεσα στα κτίρια τα 62 είναι σχολικά, ήτοι νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, καθώς, επίσης, 13 παιδικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί. Το ανθρώπινο δυναμικό της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών είναι σαφές ότι έχει πληθώρα αρμοδιοτήτων που σταδιακά αυξάνονται και μάλιστα, σ’ αυτές προστίθενται και έκτακτες, ενώ το προσωπικό βαίνει μειούμενο λόγω συνταξιοδοτήσεων. Επομένως, δεν είναι υπερβολή να δηλώσουμε ότι οι εργαζόμενοι υπερβάλλουν εαυτόν.

Ως προς τις συντηρήσεις των διδακτηρίων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης αναφέρουμε τους προϋπολογισμούς από το 2015 κι έπειτα.

2015: 300.000 ευρώ. 2016: 600.000 ευρώ. 2017: 640.000 ευρώ.2018: 1.000.000 ευρώ. 2019: 1.300.000 ευρώ και 2020: 1.000.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο Δήμος Κομοτηνής σχεδιάζει να υλοποιήσει έργο σχετικό με τις υποδομές ευθύνης του με χρηματοδότηση από την πρόσκληση  ΑΤ11 του προγράμματος ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, με τίτλο  «Δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος)», επιδιώκοντας την ολοκληρωμένη διαχείριση της αντισεισμικής θωράκισης των κτιρίων ευθύνη του. Hπρόταση θα περιλαμβάνει Εκπόνηση Προγράμματος Πρωτοβάθμιου και Δευτεροβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου Κρίσιμων Υποδομών (σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και λυμάτων, δημαρχεία, μνημεία και άλλες σημαντικές υποδομές) καθώς και σε επόμενη φάση υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου των μελετών Αποτίμησης – Ανασχεδιασμού (Στατικής Επάρκειας) κρίσιμων υποδομών που θα προκύψουν από τους ελέγχους της προηγούμενης φάσης.

 Όσον αφορά στην έκδοση πιστοποιητικών πυρασφάλειας των κτιρίων ευθύνης του Δήμου Κομοτηνής, σημειώνουμε ότι όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου έχουν πλήρη πυροσβεστική κάλυψη, με βάση πυροσβεστικές μελέτες. Είναι εφοδιασμένες με πυροσβεστήρες που συντηρούνται και αναγομώνονται κάθε χρόνο.Επιπλέον, έχει ενταχθεί πράξη «εκπόνησης μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες του Δήμου Κομοτηνής», συνολικού προϋπολογισμού 256.060 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Κομοτηνής Ν. Ροδόπης (Υπ’αριθ  18371/12.03.2020 απόφαση) στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, έπειτα από σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών (Πρόσκληση VIII). Σκοπός της ένταξης στο συγκεκριμένο έργο είναι η πρόληψη των όποιων κενών εντοπιστούν με βάση τις μελέτες ενεργητικής πυροπροστασίας.

Ως προς την ύπαρξη σχεδίου αντιμετώπισης και διαχείρισης ενός ενδεχόμενου σεισμού να υπενθυμίσουμε στον κ. Γραβάνη ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής στις 27 Μαΐου 2020 με την απόφαση 70/2020 ενέκρινε το ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών (υπ’ αριθ. 3/2020 Α.Ε.Ε.), έκτασης 170 σελίδων, το οποίο ψήφισε και η Παράταξη του κ. Γραβάνη και ο ίδιος προσωπικά.

Για την εφαρμογή του ανωτέρω σχεδίου, αλλά και για την εφαρμογή όλων των σχεδίων για φυσικές καταστροφές που έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος μας είναι έτοιμος και προτίθεται να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης σε οποιοδήποτε χρηματοδοτικό πρόγραμμα παρουσιαστεί για την αγορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού, αλλά και την εκπόνηση μελετών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Ως προς τις ασκήσεις αντιμετώπισης ενός σεισμού να επισημάνουμε ότι ο Νόμος περί αυτοτελούς Πολιτικής Προστασίας 4662/2020 ήρθε στη μέση της πανδημίας πριν την έλευση του δευτέρου κύματος κι ενώ ίσχυαν και στα διοικητικά όρια του Δήμου Κομοτηνής συγκεκριμένοι περιορισμοί που δεν επέτρεψαν την υλοποίηση ασκήσεων. Σε κάθε περίπτωση, η δημοτική αρχή προτίθεται με την επαναφορά στην κανονικότητα να τις υλοποιήσει.

Επίσης, στον Δήμο μας, με την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, δημιουργήθηκε αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο του Ν4662/2020, το οποίο θα στελεχωθεί με προσωπικό που θα απασχολείται αποκλειστικά σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, όπως είναι η εκπόνηση σχεδίων, η εφαρμογή αυτών, η πραγματοποίηση ασκήσεων μεταξύ οργανωτικών δομών του δήμου, αλλά και μεταξύ άλλων εμπλεκόμενων φορέων (ΠΥ, ΕΛΑΣ, ΕΚΑΒ, Εθελοντές κλπ) και πολιτών. Επίσης, ο Δήμος Κομοτηνής απέδειξε πρόσφατα με τις πλημμύρες στον οικισμό Μαυρομμάτι ότι μπορεί να διαχειριστεί έκτακτα συμβάντα, με σχέδια που περιελάμβαναν μεταξύ άλλων εκκένωση οικισμού και φιλοξενία ατόμων, κάτι που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε περίπτωση σεισμών.

Όσον αφορά στις δράσεις ενημέρωσης πολιτών να σημειώσουμε ότι στον σχεδιασμό του Δήμου περιλαμβάνεται η υλοποίηση ενημερωτικών δράσεων, ειδικά στα σχολεία, όταν οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν.

Επιπλέον, ο Δήμος Κομοτηνής από το 2013 αποτελεί ιδρυτικό μέλος της ΑΜΚΕ «Δίκτυο για την Υποστήριξη της λειτουργίας και την Εκπαίδευση των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας «ΔΥΟΠΠ»» μαζί με τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Θέρμης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Νεάπολης – Συκεών, Ωραιοκάστρου. Με την αρωγή της ΔΥΟΠΠ ο Δήμος Κομοτηνής και με χρηματοδοτήσεις από το διασυνοριακό πρόγραμμα  INTERREG «ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ» κατά τις δύο προηγούμενες περιόδους ενίσχυσε τη λειτουργία των εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας του Δήμου για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, τόσο σε εξοπλισμό (ατομικό εξοπλισμό, εξοπλισμό επιτήρησης, επικοινωνίας, διάσωσης, πρώτων βοηθειών,  όχημα 4χ4 κλπ) όσο  και σε εκπαιδεύσεις (πεδίου και θεωρητικές)».

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Διανομή προϊόντων ΤΕΒΑ στο Πολυλειτουργικό στις 21-23 Σεπτεμβρίου

Οι ωφελούμενοι θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά την ημέρα για την οποία έχουν ειδοποιηθεί να προσέλθουν

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμος Κομοτηνής ως επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης ΠΕ Ροδόπης ενημερώνει τους ωφελούμενους του προγράμματος ΕΕΕ (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), οι οποίοι έχουν δηλώσει  ότι επιθυμούν να συμμετέχουν και στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ, ότι από την Τρίτη 21 έως και την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου από τις 08:30 π.μ έως τις 14:30 μ.μ θα πραγματοποιηθεί διανομή προϊόντων στους ωφελούμενους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας (ΤΕΒΑ/FEAD).  

Οι δικαιούχοι θα παραλαμβάνουν: Νωπό προϊόν (μοσχάρι), ρύζι, γάλα μακράς διάρκειας, ζάχαρη, ζυμαρικά, κριθαράκι, μπισκότα, πελτέ, ρεβίθια, ρύζι, φακές, φέτα, υγρό πλυντηρίου, καθαριστικό υγρό γενικής χρήσης, αφρόλουτρο, υγρό σαπούνι χεριών.

Το σημείο διανομής είναι: το Πολυλειτουργικό Κέντρο (Γρ. Μαρασλή 1) και οι ωφελούμενοι θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά την ημέρα για την οποία έχουν ειδοποιηθεί να προσέλθουν.

Για τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα και τους ηλικιωμένους τα προϊόντα θα διανεμηθούν κατ’ οίκoν. 

Οι ωφελούμενοι των Δήμων Μαρωνείας – Σαπών, Αρριανών και Ιάσμου θα ενημερωθούν με αντίστοιχο Δελτίο Τύπου του Δήμου τους.

Οι δικαιούχοι κατά την προσέλευσή τους είναι αναγκαίο να προσκομίζουν:

α) Δελτίο Ταυτότητας και

β) Αίτηση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΚΕΑ)

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν ο ωφελούμενος δεν δύναται να προσέλθει αυτοπροσώπως στο σημείο διανομής, τα προϊόντα μπορούν να παραλαμβάνονται από τρίτο άτομο που θα φέρει Υπεύθυνη Δήλωση του Νόμου 1599/86.

Για την προστασία της υγείας και την ασφάλεια όλων, συστήνεται η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων και η υγιεινή των χεριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Εθελοντές εκπαιδευτικούς αναζητά ο Δήμος Κομοτηνής

Προκειμένου να στελεχώσουν το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο πλαίσιο της λειτουργίας τμημάτων ενισχυτικής – υποστηρικτικής διδασκαλίας σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, o Δήμος Κομοτηνής καλεί τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να διδάξουν εθελοντικά να υποβάλλουν αίτηση εγγράφως ή ηλεκτρονικά στη Διεύθυνση Κοινωνικών Πολιτικών. Τηλ. επικοινωνίας: 2531083344 και email: kpkomotinis@gmail.com). Στην αίτηση χρειάζεται να αναγράφονται η ειδικότητα, το τηλέφωνο και το email επικοινωνίας.

Οι απαιτούμενες ειδικότητες: Μαθηματικοί, Φυσικοί, Βιολόγοι, Χημικοί.

Ο Δήμος Κομοτηνής αποφάσισε στην αρχή τα μαθήματα να γίνονται εξ αποστάσεως, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω COVID-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΔΕΥΑΚ: Διακοπή νερού την Τετάρτη σε Μικρό Δουκάτο και Αγίους Θεοδώρους

Λόγω σύνδεσης με το νέο δίκτυο ύδρευσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Την διακοπή παροχής νερού την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου στους οικισμούς Μικρό Δουκάτο και Αγίους Θεοδώρους, ανακοίνωσε η ΔΕΥΑΚ.

Η διακοπή παροχής θα γίνει κατά τις ώρες 10:00-14:00 και σύμφωνα με την ΔΕΥΑΚ οφείλεται στη σύνδεση νερού με το νέο δίκτυο ύδρευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Απάντηση Καρασταύρου σε Χασάν για τις εντάξεις έργων στο «Αντώνης Τρίτσης»

«Το δε έργο μας είναι πολλαπλό, μετρήσιμο και αξιολογημένο, γι᾽ αυτό και αφήνουμε στην κρίση των πολιτών της Κομοτηνής τους προσωπικούς σας χαρακτηρισμούς», αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Έργων του Δήμου Κομοτηνής

Δημοσιεύθηκε

στις

Απάντηση στον δημοτικό σύμβουλο με την παράταξη «Σύμπραξη Προοπτικής» Χασάν Χασάν αναφορικά με τις εντάξεις στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», εξέδωσε ο Αντιδήμαρχος Έργων του Δήμου Κομοτηνής Δημήτρης Καρασταύρου.

Στην απάντηση του, η οποία απευθύνεται και στον επικεφαλής της παράταξης Αντώνη Γραβάνη, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Κομοτηνής υπεραμύνεται της αρχικής του τοποθέτησης περί «καμίας ένταξης σε επίπεδο χώρας», παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του προγράμματος.

Αναλυτικά, η δήλωση του:

 «Σε πρόσφατη συνέντευξή μου που αφορούσε στην ανάπλαση της Δημοτικής Αγοράς Κομοτηνής και της παραλιακής περιοχής του οικισμού Φαναρίου μετά από ερώτηση που δέχθηκα, αναφέρθηκα στην πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, επισημαίνοντας ότι από τις προτάσεις που καταθέσαμε ως Δήμος Κομοτηνής δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα καμία ένταξη έργου, ότι οι αξιολογητές έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και ότι αυτό ισχύει και σε επίπεδο χώρας. Η διαπίστωση για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των υποβληθεισών προτάσεων δεν είναι βεβαίως μόνο δική μου, αλλά πανελλαδική και έχει εκφρασθεί από συλλογικά όργανα και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (βλ. ειδική συνεδρίαση στη ΚΕΔΕ παρουσία υπουργού πριν την υποβολή του πλαφόν, παρεμβάσεις της ΕΔΕΥΑ στις οποίες φυσικά και έχω βασικό ρόλο ως πρόεδρος της επιτροπής ΕΣΠΑ κλπ.). Παρά ταύτα οι κ.κ. Γραβάνης και Χασάν εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τους ρυθμούς αξιολόγησης του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, λέγοντας ότι «η δημοτική αρχή και οι εκπρόσωποί της διακατέχονται από παντελή άγνοια για την πορεία εφαρμογής των εν λόγω και λοιπών αντίστοιχων προγραμμάτων, είτε συνειδητά ψεύδονται δημοσίως για να καλύψουν την δική της ανεπάρκεια και τα δικά τους λάθη».

Κύριοι Γραβάνη και Χασάν, δυστυχώς προκύπτει ότι ακόμη και τα στοιχεία που επικαλεστήκατε από την ιστοσελίδα του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης και τα αποτυπώσατε στο δημοσίευμά σας, διαψεύστηκαν από ρεπορτάζ δημοσιογράφου τοπικής εφημερίδας μόλις την επόμενη ημέρα, γεγονός που δείχνει ότι εσείς που φέρεστε ως έμπειροι και διεκδικείτε τη διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής, δεν κατανοείτε ούτε αυτά, που μπόρεσαν και είδαν τα μάτια του δημοσιογράφου.

Η πρώτη ένταξη στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ήταν η μεταφορά στις 30-07-20 από το Πρόγραμμα Φιλόδημος I στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης 459 έργων συνολικού προϋπολογισμού 1.090.382.473,29 €, στα οποία φυσικά συμπεριλαμβάνονται 4 έργα του Δήμου Κομοτηνής προϋπολογισμού 11 εκ. ευρώ, τα οποία όμως δεν αφορούν σε προσκλήσεις του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης.

Ομοίως, από τα επικαλούμενα 18 έργα της ΠΑΜΘ, που έτυχαν ένταξης μετά την 30η-07-20, τα 9 είναι και αυτά μεταφερόμενα από το Πρόγραμμα Φιλόδημος Ι, γεγονός που προκύπτει ευχερώς από τις αντίστοιχες αποφάσεις ένταξης (βλ. την παράγραφο 28 εκάστης απόφασης, όπου ρητά αναφέρεται ότι είναι μεταφερόμενο έργο από το Φιλόδημος Ι) και μόνο 9 έργα αφορούν πράγματι στις προσκλήσεις του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης και μάλιστα σε αυτά και όπως φαίνεται από την εικόνα 2, η τελευταία ένταξη έγινε την 16η-7-2021 δύο δηλαδή περίπου μήνες πριν από σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι επί 13 προσκλήσεων του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, οι 13 αντίστοιχες Επιτροπές Αξιολόγησης,  δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ένταξη κανενός έργου σε όλη την Ελλάδα τους τελευταίους 2 μήνες, δηλαδή διάστημα σημαντικό, κατά το οποίο η αξιολόγηση των υποβληθεισών προτάσεων καρκινοβατεί με ό,τι αυτό σημαίνει για την ανάπτυξη κάθε Δήμου.

Εν κατακλείδι, από τα 263 έργα σε σύνολο χώρας τα 171 είναι του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης και τα 92 μεταφερόμενα από το Φιλόδημο Ι. Η ένταξη μόλις 171 έργων από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης σε επίπεδο χώρας, σημαίνει ότι επί 465 φορέων-δυνητικών δικαιούχων (332 Δήμοι, 120 ΔΕΥΑ και 13 Περιφέρειες=465), έχουμε μέχρι σήμερα εντάξεις της τάξεως των 0,37 έργων ανά δικαιούχο (171/465=0,37).

Δηλαδή ενάμιση χρόνο μετά την εφαρμογή του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης (14-04-20) έχουμε εντάξεις 0,37 του έργου ανά δικαιούχο. Σημειωτέον ότι οι εντάξεις αυτές αφορούν μόνο σε συγκεκριμένες προσκλήσεις και όχι σε όλες, καθώς σε κάποιες από τις 13 προσκλήσεις δεν έχουμε καμία απολύτως ένταξη σε επίπεδο χώρας (ΑΤ08).

Αυτή λοιπόν την απογοητευτική κατά την άποψή μου εικόνα εξέλιξης του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, χαρακτήρισα στο πλαίσιο της συνέντευξης ως «κατέβασμα μολυβιών από τις επιτροπές αξιολόγησης» και «καμία ένταξη σε επίπεδο χώρας» και λίγα -νομίζω- ότι είπα.

Αφήνω στην κρίση της τοπικής κοινωνίας αυτούς, που με την ίδια εικόνα δηλώνουν ικανοποιημένοι,  αυτούς που δεν διστάζουν δημόσια να την υποστηρίζουν και να κατηγορούν ως άσχετο ή ψεύτη όποιον λέει το αντίθετο. Αυτοί προφανώς είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης, που έχουν στο μυαλό τους οι κ.κ. Γραβάνης και Χασάν.

Επιπλέον, οι ανωτέρω αναφερόμενοι στα 18 έργα σε επίπεδο ΠΑΜΘ, επαινούν τους δήμους που έχουν αυτές τις εντάξεις κατηγορώντας μας, ότι εμείς ως διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής δεν είχαμε δήθεν ετοιμότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει τόσες παρατάσεις, δυσαρεστώντας Δήμους που είχαν κάνει ορθό προγραμματισμό, εξαιτίας αδυναμίας και ανικανότητας Δημοτικών αρχών όπως της Κομοτηνής».

Υπενθυμίζουμε ότι τα 9 από τα 18 αυτά έργα προέρχονται από προσκλήσεις του Φιλόδημου Ι, και γι αυτά ο Δήμος Κομοτηνής είχε εντάξεις πολύ πιο νωρίς, πλην όμως αυτά μεταφέρθηκαν στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.

Κύριοι Γραβάνη και Χασάν, όταν οι άλλοι δήμοι πασχίζουν να πετύχουν εντάξεις (και εσείς τους επαινείτε), εμείς είμαστε ήδη στο στάδιο της υλοποίησης (Αντικαταστάσεις δικτύων ύδρευσης σε 8 οικισμούς) και μάλιστα κάποια από αυτά τα έχουμε ήδη ολοκληρώσει (Δίκτυο ομβρίων οικισμού Κικιδίου), γεγονός που συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη για τον Δήμο Κομοτηνής. Διότι, όπως οφείλετε να γνωρίζετε, κατά τον προσδιορισμό του πλαφόν στα έργα του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, προσμετρήθηκαν τα έργα του Δήμου Κομοτηνής, όχι με βάση τον αρχικό προύπολογισμό τους, αλλά βάσει των ποσών που προέκυψαν μετά τη δημοπράτησή τους, γεγονός που απέφερε όφελος 5.625.270,84 ευρώ για τον Δήμο μας. Η πραγματικότητα λοιπόν, όχι μόνο σας διαψεύδει, αλλά δείχνει και πόσο αναξιόπιστοι είστε, δεδομένου ότι στην οικονομική επιτροπή ψηφίσατε ως παράταξη θετικά υπέρ της υποβολής των προτάσεων του Δήμου Κομοτηνής που είχαν προϋπολογισμό 23,6 εκ. ευρώ, όταν το πλαφόν ήταν μόλις 16,5 εκ. ευρώ. Φυσικά η ετοιμότητά μας για υποβολή προτάσεων ήταν πολύ μεγαλύτερη καθώς ανερχόταν στα 50.096 057.33 ευρώ.

Όσο για τις απευθείας αναθέσεις μελετών που αναφέρετε, για ακόμα μια φορά συνεχίζετε να προσβάλετε τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής και της Δ.Ε.Υ.Α. Κομοτηνής, που παρά τον περιορισμένο αριθμό τους, με την πολύτιμη συμβολή και των εξωτερικών συνεργατών που ήταν αναγκαίοι και επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο Δήμος Κομοτηνής από τοπικά γραφεία και όχι όπως άλλοτε  από γραφεία των Αθηνών, κατάφεραν μόνο σε αυτά τα δύο προγράμματα («ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» & «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ) να καταθέσουν 18 προτάσεις συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 73.004.302,97 ευρώ.

Η αναλυτική παράθεση των παραπάνω στοιχείων σας διαψεύδει, αποδεικνύει την ποιοτική διαφορά μας και το ποιος έχει άγνοια ή ψεύδεται. Επίσης αποδεικνύει ότι εμείς λειτουργούμε με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και τίποτα άλλο, γι’ αυτό και διεκδικούμε τα μέγιστα και δεν διστάζουμε να ασκήσουμε κριτική στις καθυστερήσεις.  Το δε έργο μας είναι πολλαπλό, μετρήσιμο και αξιολογημένο, γι᾽ αυτό και αφήνουμε στην κρίση των πολιτών της Κομοτηνής τους προσωπικούς σας χαρακτηρισμούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
YΓΕΙΑ3 ώρες πριν

Εγχειρίδιο του Ερυθρού Σταυρού για τη διαχείριση του πένθους με αφορμή τον Covid-19

ΕΒΡΟΣ4 ώρες πριν

Δημιουργία Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου, προτείνει η Πράσινη Αριστερά

ΠΑΙΔΕΙΑ4 ώρες πριν

Δια ζώσης λειτουργία των Πανεπιστημίων με αυξημένα μέτρα προστασίας

YΓΕΙΑ5 ώρες πριν

Κορωνοϊός: 31 κρούσματα στη Ροδόπη

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ6 ώρες πριν

ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το ελάχιστο ανάστημα για την είσοδο σε Στρατιωτικές Σχολές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ7 ώρες πριν

Η efood αλλάζει το εργασιακό καθεστώς των διανομέων: «Ή με μπλοκάκι ή διακοπή συνεργασίας»

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ - ΣΑΠΩΝ7 ώρες πριν

Διανομή προϊόντων ΤΕΒΑ σε Σάπες και Ξυλαγανή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ7 ώρες πριν

ΥΠΕΞ: «Με ευθύνη της Βουλγαρίας η μη διέλευση τουριστικών λεωφορείων από τη Νυμφαία»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ημέρα πριν

Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου οι εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ1 ημέρα πριν

Το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη στην Κομοτηνή το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή»

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Νέο επεισόδιο μεταξύ Έλληνα και Τούρκου ψαρά στους Φούρνους Ικαρίας

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Επίθεση με βιτριόλι: «Προσπάθησε να με σκοτώσει, απέδειξε πόσο δειλή είναι»

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Κατερίνη – Γονείς: «Σατανικά τα τεστ και οι μάσκες, δεν άφησαν την κόρη μας να μπει στο σχολείο»

ΕΒΡΟΣ3 ημέρες πριν

Διακινητές επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα πάνω από 60 μετανάστες

TΟΥΡΚΙΑ3 ημέρες πριν

Προκλητικό ντελίριο Ερντογάν: «Πριν 100 χρόνια πετάξαμε τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης»

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ4 ημέρες πριν

Οντέρ Μουμίν: «Να καταστήσουμε τον Δήμο Ιάσμου ως τόπο ειρήνης»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ημέρες πριν

Δημήτρης Χαρίτου: «Είναι ανάγκη τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά»

ΠΑΙΔΕΙΑ4 ημέρες πριν

Σχολεία: «Πρώτο κουδούνι» με μάσκες, πιστοποιητικά εμβολιασμού και self test

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ5 ημέρες πριν

Νεκρός 45χρονος σε τροχαίο στη δυτική είσοδο της Κομοτηνής

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες πριν

Γερμανία: Ζευγάρι Ελλήνων τσακώνεται και η γυναίκα εμβολίζει το αυτοκίνητο του άνδρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x