• ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΔΟΠΗ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • NEWSROOM
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
No Result
Όλα τα αποτελέσματα
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΡΟΔΟΠΗ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • NEWSROOM
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
No Result
Όλα τα αποτελέσματα
ADVERTISEMENT

Άθληση: Γιατί είναι απαραίτητος ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος

fonirodopis.gr by fonirodopis.gr
26 Φεβρουαρίου 2021
in YΓΕΙΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
A A
0
Share on FacebookShare on Twitter

Η άθληση και η σωματική άσκηση γενικότερα ωφελεί τον οργανισμό με πολλούς τρόπους αφού δυναμώνει την καρδιά, μειώνει την χοληστερίνη, μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνει το σωματικό βάρος, δυναμώνει τους μυς, τα οστά και τις αρθρώσεις, βελτιώνει την αντοχή, μειώνει το άγχος και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Γενικά προτείνεται ήπια αερόβια γυμναστική διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών και τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα όπως για παράδειγμα το κολύμπι, το ποδήλατο, το γρήγορο περπάτημα, κτλ. Η ένταση της άθλησης συμβατικά συνήθως χωρίζει τους ασκούμενους σε 3 κατηγορίες. Τους επαγγελματίες ¨ελίτ¨ αθλητές που προπονούνται εντατικά πάνω από 10 ώρες την εβδομάδα, τους συνήθεις αθλητές που προπονούνται τουλάχιστον 6 ώρες την εβδομάδα και τους κοινώς ασκούμενους που κάνουν άθληση 4 ώρες την εβδομάδα.

Είναι γνωστό πως υψηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και καλής φυσικής κατάστασης σχετίζονται με χαμηλή συνολική θνητότητα, χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου και χαμηλότερα επίπεδα κακοήθειας. Ωστόσο παρά τα πολλαπλά οφέλη που παρέχει η τακτική άσκηση, η υπερβολική εντατική άθληση μπορεί παραδόξως να προκαλέσει επικίνδυνες αρρυθμίες επί παρουσίας υποκείμενης καρδιοπάθειας, αναφέρει ο δρ Ιωάννης Παληός, M.D.,Ph.D., Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς του Metropolitan Hospital.

Ο κίνδυνος της άθλησης σε ασθενείς με πιθανή καρδιακή νόσο:

Ο ρόλος της πρώιμης αναγνώρισης πιθανής καρδιακής νόσου και της διαστρωμάτωσης του κινδύνου σε ανθρώπους που επιθυμούν να μετέχουν στον αθλητισμό είναι πολύ σημαντικός. Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι η κύρια αιτία θανάτου σχετιζόμενη με την άσκηση στους αθλητές. Η ασφάλεια πάνω από όλα του αθλούμενου κατά τη συμμετοχή στην άσκηση είναι πολύ σημαντική για να αποφευχθούν δυσάρεστα γεγονότα και αποτελεί κοινό στόχο για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στους νέους αθλητές προκαλείται από διάφορες διαταραχές δομικές και ηλεκτρικές της καρδιάς όπως η διατατική μυοκαρδιοπάθεια, οι διαταραχές της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς, οι ανωμαλίες των στεφανιαίων αρτηριών και οι επίκτητες καρδιοπάθειες όπως η ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια, η μυοκαρδίτιδα, κ.α. Η συχνότητα του αιφνίδιου θανάτου στην άσκηση ποικίλλει στις μελέτες από 1/1.000.000 έως 1/5000 αθλητές το χρόνο ανάλογα με τον πληθυσμό και την άσκηση.

 Στους ενήλικες και τους μεγαλύτερης ηλικίας αθλούμενους η στεφανιαία νόσος είναι η κύρια αιτία για δυσάρεστα καρδιαγγειακά γεγονότα. Το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο και ο αιφνίδιος θάνατος προκαλούμενος από την άσκηση συνήθως αφορά τους ενήλικες και τους μεγαλύτερης ηλικίας αθλούμενους και οφείλεται σε ρήξη μιας αθηρωματικής πλάκας και θρόμβωση της στεφανιαίας αρτηρίας.

Πάνω από το 50% των ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου δεν είχαν προηγούμενα συμπτώματα και δεν είχαν σε γνώση τους ιστορικό στεφανιαίας νόσου. Στους αθλητές μακροχρόνιας αυξημένης έντασης άσκηση ο αιφνίδιος θάνατος και η μυοκαρδιακή ισχαιμία μπορεί να οφείλεται επίσης στη διαταραχή μεταξύ προσφοράς και ζήτησης οξυγόνου στο μυοκάρδιο.

Ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος:

Ο καρδιολογικός έλεγχος πριν την άσκηση υποστηρίζεται διεθνώς και έχει ως στόχο την πρώιμη ανίχνευση διαταραχών που μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες για τη ζωή αρρυθμίες και αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Η στρατηγική του προαθλητικού ελέγχου ποικίλει με βάση την ηλικία του αθλούμενου, τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και φυσικά την ένταση της άθλησης.

Οι προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να γίνουν πριν την έναρξη της άθλησης απαιτούν τουλάχιστον τον βασικό καρδιολογικό έλεγχο. Αυτός ξεκινάει πάντα με την κλινική και φυσική εξέταση του αθλούμενου από τον καρδιολόγο και συνεχίζεται με το πλήρες και αναλυτικό ιστορικό τόσο το δικό του όσο και της οικογένειας του. To ηλεκτροκαρδιογράφημα μας δίνει τις βασικές πληροφορίες σχετικά με την λειτουργία της καρδιάς και μας δίνει σημαντικά στοιχεία  για τον ρυθμό της καρδιάς, τη συχνότητα, την παρουσία αρρυθμίας ή την παρουσία ισχαιμίας στην ηρεμία.

Ωστόσο κάποιες φορές αυτό δεν είναι αρκετό και επί ενδείξεων συνιστάται να γίνει το ηχοκαρδιογράφημα της καρδιάς, το λεγόμενο triplex καρδιάς που μας δίνει στοιχεία σχετικά με τις διαστάσεις της καρδιάς, το πάχος των τοιχωμάτων, τη συστολική λειτουργία της, τις καρδιακές βαλβίδες, την πιθανή παρουσία υγρού καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη θωρακική αορτή. Συχνά σε ανθρώπους που έχουν  παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και όχι σαν τεστ ρουτίνας απαιτείται η δοκιμασία κόπωσης σε κυλιόμενο τάπητα, το γνωστό μας test κόπωσης.

Η δοκιμασία κόπωσης μπορεί να αναγνωρίσει ασθενείς υψηλού κινδύνου, να εκτιμήσει την ανταπόκριση της αρτηριακής πίεσης στην άσκηση (ινότροπος απάντηση), την ανταπόκριση της καρδιακής συχνότητας στην άσκηση (χρονότροπος απάντηση), την ανοχή στην άσκηση, την τυχόν εμφάνιση καρδιακών αρρυθμιών και ισχαιμικών ηλεκτροκαρδιογραφικών αλλοιώσεων.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει το test κόπωσης ή κατά την κρίση του καρδιολόγου απαιτείται ειδικότερη εξέταση για τον έλεγχο της αιμάτωσης της καρδιάς πραγματοποιούνται εξειδικευμένες εξετάσεις όπως η αξονική στεφανιογραφία δηλαδή η απεικόνιση των στεφανιαίων αρτηριών με αξονική τομογραφία με χορήγηση ενδοφλέβιου σκιαγραφικού, το σπινθηρογράφημα του μυοκαρδίου, το ηχοκαρδιογράφημα με κόπωση γνωστό ως stress echo δηλαδή ηχοκαρδιογράφημα μετά από φαρμακευτική κόπωση με ενδοφλέβιο παράγοντα και αντίστοιχα η μαγνητική τομογραφία καρδιάς με φαρμακευτική κόπωση γνωστή ως stress ΜRI.

Συμπεράσματα:

Η άθληση και η σωματική άσκηση γενικότερα έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό και υποστηρίζεται διεθνώς σε όλες τις ηλικίες. Ωστόσο σε σπάνιες ευτυχώς περιπτώσεις υποκείμενης καρδιακής νόσου η άθληση μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες για τη ζωή αρρυθμίες, την εμφάνιση δυσάρεστου καρδιαγγειακού γεγονότος ακόμη και στον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

Ο προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος επομένως σε ανθρώπους που επιθυμούν μετέχουν στον αθλητισμό είναι πολύ σημαντικός. Ξεκινάει πάντα με το βασικό καρδιολογικό έλεγχο με τη φυσική κλινική εξέταση και το ηλεκτροκαρδιογράφημα και μπορεί να περιλαμβάνει με βάση την κρίση του καρδιολόγου και  κατά περίπτωση πιο εξειδικευμένες καρδιολογικές εξετάσεις που όμως είναι πλέον αρκετά διαδεδομένες, σχετικά εύκολες, αναίμακτες και ανώδυνες.

Tags: Ιατρικά ΆρθραΥγεία
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Αναφορά Χαρίτου στη Βουλή για την οικονομική στήριξη των δικηγόρων

ΕΠΟΜΕΝΟ

Εμβολιάστηκαν «γαλάζια» στελέχη αντί για παιδιά με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ευλογιά των πιθήκων κήρυξε ο ΠΟΥ

23 Ιουλίου 2022
ΡΟΔΟΠΗ

Κομοτηνή: Είχε 98% ποσοστό αναπηρίας αλλά κόπηκε από την επιτροπή ΚΕΠΑ!

16 Ιουλίου 2022
ΡΟΔΟΠΗ

Συνεχίζονται και την επόμενη εβδομάδα τα δωρεάν rapid test στη Ροδόπη

15 Ιουλίου 2022
ΡΟΔΟΠΗ

Δωρεάν μαζικές δειγματοληψίες για κορωνοϊό στην Π.Ε. Ροδόπης

9 Ιουλίου 2022
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση ΝΔ: Ούτε Κέντρο Υγείας στον Δήμο Αρριανών, ούτε ΕΚΑΒ στις Σάπες

6 Ιουλίου 2022
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ - ΣΑΠΩΝ

Μόνιμη έδρα ΕΚΑΒ στις Σάπες, ζήτησε ο Χαριτόπουλος από τον Μάριο Θεμιστοκλέους

6 Ιουλίου 2022
YΓΕΙΑ

Οι κίνδυνοι για τα μάτια στις πισίνες και στα υδάτινα πάρκα

4 Ιουλίου 2022
YΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: 19χρονη πέθανε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο στην Αθήνα

3 Ιουλίου 2022
YΓΕΙΑ

Συνεχίζονται τα δωρεάν rapid test στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης

1 Ιουλίου 2022
YΓΕΙΑ

Στρες, άγχος, ανασφάλεια «σκοτώνουν» την ερωτική επιθυμία των Ελλήνων

1 Ιουλίου 2022

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΗΜΟΦΙΛΗ 24 ΩΡΩΝ

  • Η αποκάλυψη των μελών της Μασονικής Στοάς «Κάβειρος» Κομοτηνής !!!

    2636 shares
    Share 1054 Tweet 659
  • Ροδόπη: Τροφική δηλητηρίαση 200 και πλέον ατόμων σε εκδήλωση στα Αρριανά

    1787 shares
    Share 715 Tweet 447
  • Οντέρ Μουμίν: «Προσβολή Σαρακατσάνων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου»

    679 shares
    Share 272 Tweet 170
  • Αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με τη Μασονία οι Ροταριανοί

    833 shares
    Share 333 Tweet 208
  • Με παρέμβαση Δασαρχείου ακυρώθηκε η συγκέντρωση μοτοσικλετιστών στον Ίμερο

    650 shares
    Share 260 Tweet 163
  • Πρόεδρος Πομάκων σε Ερντογάν: «Και ο Μουσολίνι πριν εισβάλλει στην Ελλάδα έλεγε μεγάλα λόγια…»

    4509 shares
    Share 1804 Tweet 1127
ADVERTISEMENT
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Copyright © 2022

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

SOCIAL MEDIA

No Result
Όλα τα αποτελέσματα
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
  • NEWSROOM
    • ΡΟΔΟΠΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • OΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΛΛΑΔΑ

Copyright © 2022