ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

YΓΕΙΑ

Άθληση: Γιατί είναι απαραίτητος ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος

Οι προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να γίνουν πριν την έναρξη της άθλησης απαιτούν τουλάχιστον τον βασικό καρδιολογικό έλεγχο

fonirodopis.gr

Η άθληση και η σωματική άσκηση γενικότερα ωφελεί τον οργανισμό με πολλούς τρόπους αφού δυναμώνει την καρδιά, μειώνει την χοληστερίνη, μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνει το σωματικό βάρος, δυναμώνει τους μυς, τα οστά και τις αρθρώσεις, βελτιώνει την αντοχή, μειώνει το άγχος και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Γενικά προτείνεται ήπια αερόβια γυμναστική διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών και τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα όπως για παράδειγμα το κολύμπι, το ποδήλατο, το γρήγορο περπάτημα, κτλ. Η ένταση της άθλησης συμβατικά συνήθως χωρίζει τους ασκούμενους σε 3 κατηγορίες. Τους επαγγελματίες ¨ελίτ¨ αθλητές που προπονούνται εντατικά πάνω από 10 ώρες την εβδομάδα, τους συνήθεις αθλητές που προπονούνται τουλάχιστον 6 ώρες την εβδομάδα και τους κοινώς ασκούμενους που κάνουν άθληση 4 ώρες την εβδομάδα.

Είναι γνωστό πως υψηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και καλής φυσικής κατάστασης σχετίζονται με χαμηλή συνολική θνητότητα, χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου και χαμηλότερα επίπεδα κακοήθειας. Ωστόσο παρά τα πολλαπλά οφέλη που παρέχει η τακτική άσκηση, η υπερβολική εντατική άθληση μπορεί παραδόξως να προκαλέσει επικίνδυνες αρρυθμίες επί παρουσίας υποκείμενης καρδιοπάθειας, αναφέρει ο δρ Ιωάννης Παληός, M.D.,Ph.D., Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς του Metropolitan Hospital.

Ο κίνδυνος της άθλησης σε ασθενείς με πιθανή καρδιακή νόσο:

Ο ρόλος της πρώιμης αναγνώρισης πιθανής καρδιακής νόσου και της διαστρωμάτωσης του κινδύνου σε ανθρώπους που επιθυμούν να μετέχουν στον αθλητισμό είναι πολύ σημαντικός. Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι η κύρια αιτία θανάτου σχετιζόμενη με την άσκηση στους αθλητές. Η ασφάλεια πάνω από όλα του αθλούμενου κατά τη συμμετοχή στην άσκηση είναι πολύ σημαντική για να αποφευχθούν δυσάρεστα γεγονότα και αποτελεί κοινό στόχο για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στους νέους αθλητές προκαλείται από διάφορες διαταραχές δομικές και ηλεκτρικές της καρδιάς όπως η διατατική μυοκαρδιοπάθεια, οι διαταραχές της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς, οι ανωμαλίες των στεφανιαίων αρτηριών και οι επίκτητες καρδιοπάθειες όπως η ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια, η μυοκαρδίτιδα, κ.α. Η συχνότητα του αιφνίδιου θανάτου στην άσκηση ποικίλλει στις μελέτες από 1/1.000.000 έως 1/5000 αθλητές το χρόνο ανάλογα με τον πληθυσμό και την άσκηση.

 Στους ενήλικες και τους μεγαλύτερης ηλικίας αθλούμενους η στεφανιαία νόσος είναι η κύρια αιτία για δυσάρεστα καρδιαγγειακά γεγονότα. Το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο και ο αιφνίδιος θάνατος προκαλούμενος από την άσκηση συνήθως αφορά τους ενήλικες και τους μεγαλύτερης ηλικίας αθλούμενους και οφείλεται σε ρήξη μιας αθηρωματικής πλάκας και θρόμβωση της στεφανιαίας αρτηρίας.

Πάνω από το 50% των ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου δεν είχαν προηγούμενα συμπτώματα και δεν είχαν σε γνώση τους ιστορικό στεφανιαίας νόσου. Στους αθλητές μακροχρόνιας αυξημένης έντασης άσκηση ο αιφνίδιος θάνατος και η μυοκαρδιακή ισχαιμία μπορεί να οφείλεται επίσης στη διαταραχή μεταξύ προσφοράς και ζήτησης οξυγόνου στο μυοκάρδιο.

Ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος:

Ο καρδιολογικός έλεγχος πριν την άσκηση υποστηρίζεται διεθνώς και έχει ως στόχο την πρώιμη ανίχνευση διαταραχών που μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες για τη ζωή αρρυθμίες και αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Η στρατηγική του προαθλητικού ελέγχου ποικίλει με βάση την ηλικία του αθλούμενου, τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και φυσικά την ένταση της άθλησης.

Οι προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να γίνουν πριν την έναρξη της άθλησης απαιτούν τουλάχιστον τον βασικό καρδιολογικό έλεγχο. Αυτός ξεκινάει πάντα με την κλινική και φυσική εξέταση του αθλούμενου από τον καρδιολόγο και συνεχίζεται με το πλήρες και αναλυτικό ιστορικό τόσο το δικό του όσο και της οικογένειας του. To ηλεκτροκαρδιογράφημα μας δίνει τις βασικές πληροφορίες σχετικά με την λειτουργία της καρδιάς και μας δίνει σημαντικά στοιχεία  για τον ρυθμό της καρδιάς, τη συχνότητα, την παρουσία αρρυθμίας ή την παρουσία ισχαιμίας στην ηρεμία.

Ωστόσο κάποιες φορές αυτό δεν είναι αρκετό και επί ενδείξεων συνιστάται να γίνει το ηχοκαρδιογράφημα της καρδιάς, το λεγόμενο triplex καρδιάς που μας δίνει στοιχεία σχετικά με τις διαστάσεις της καρδιάς, το πάχος των τοιχωμάτων, τη συστολική λειτουργία της, τις καρδιακές βαλβίδες, την πιθανή παρουσία υγρού καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη θωρακική αορτή. Συχνά σε ανθρώπους που έχουν  παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και όχι σαν τεστ ρουτίνας απαιτείται η δοκιμασία κόπωσης σε κυλιόμενο τάπητα, το γνωστό μας test κόπωσης.

Η δοκιμασία κόπωσης μπορεί να αναγνωρίσει ασθενείς υψηλού κινδύνου, να εκτιμήσει την ανταπόκριση της αρτηριακής πίεσης στην άσκηση (ινότροπος απάντηση), την ανταπόκριση της καρδιακής συχνότητας στην άσκηση (χρονότροπος απάντηση), την ανοχή στην άσκηση, την τυχόν εμφάνιση καρδιακών αρρυθμιών και ισχαιμικών ηλεκτροκαρδιογραφικών αλλοιώσεων.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει το test κόπωσης ή κατά την κρίση του καρδιολόγου απαιτείται ειδικότερη εξέταση για τον έλεγχο της αιμάτωσης της καρδιάς πραγματοποιούνται εξειδικευμένες εξετάσεις όπως η αξονική στεφανιογραφία δηλαδή η απεικόνιση των στεφανιαίων αρτηριών με αξονική τομογραφία με χορήγηση ενδοφλέβιου σκιαγραφικού, το σπινθηρογράφημα του μυοκαρδίου, το ηχοκαρδιογράφημα με κόπωση γνωστό ως stress echo δηλαδή ηχοκαρδιογράφημα μετά από φαρμακευτική κόπωση με ενδοφλέβιο παράγοντα και αντίστοιχα η μαγνητική τομογραφία καρδιάς με φαρμακευτική κόπωση γνωστή ως stress ΜRI.

Συμπεράσματα:

Η άθληση και η σωματική άσκηση γενικότερα έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό και υποστηρίζεται διεθνώς σε όλες τις ηλικίες. Ωστόσο σε σπάνιες ευτυχώς περιπτώσεις υποκείμενης καρδιακής νόσου η άθληση μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες για τη ζωή αρρυθμίες, την εμφάνιση δυσάρεστου καρδιαγγειακού γεγονότος ακόμη και στον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

Ο προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος επομένως σε ανθρώπους που επιθυμούν μετέχουν στον αθλητισμό είναι πολύ σημαντικός. Ξεκινάει πάντα με το βασικό καρδιολογικό έλεγχο με τη φυσική κλινική εξέταση και το ηλεκτροκαρδιογράφημα και μπορεί να περιλαμβάνει με βάση την κρίση του καρδιολόγου και  κατά περίπτωση πιο εξειδικευμένες καρδιολογικές εξετάσεις που όμως είναι πλέον αρκετά διαδεδομένες, σχετικά εύκολες, αναίμακτες και ανώδυνες.

YΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: 28 νέα κρούσματα στη Ροδόπη

Συνολικά, 174 κρούσματα στην ΑΜΘ και 3.789 σε όλη τη χώρα – 847 διασωληνωμένοι και 87 νέοι θάνατοι

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

28 νέα κρούσματα στη Ροδόπη και 174 συνολικά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη 20 Απριλίου ο ΕΟΔΥ.

Σε όλη τη χώρα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.789, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 320.629 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 50 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.960 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 87, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.627 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 847 (61.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.963 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 406 (ημερήσια μεταβολή -13.25%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 502 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:

234 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
214 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
158 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
249 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
549 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
168 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
211 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
16 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων
512 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
20 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
21 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας
4 κρούσματα στην Π.Ε Άρτας
92 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
53 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
3 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών
18 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας
28 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

62 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
5 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου
25 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
23 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας
71 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου
4 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
29 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
59 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
31 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου
20 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
18 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς
4 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
27 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς
62 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
32 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Κω
6 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
101 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
9 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
68 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
2 κρούσματα στην Π.Ε Μυκόνου
37 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
49 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
24 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
2 κρούσματα στην Π.Ε Πρέβεζας
20 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
28 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης
14 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
61 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
16 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
28 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
19 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
30 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
7 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
189 κρούσματα υπό διερεύνηση

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια (20/4)επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

YΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Οκτώ νέα κρούσματα στη Ροδόπη

Συνολικά, 68 κρούσματα στην ΑΜΘ και 1.607 σε όλη τη χώρα – 847 διασωληνωμένο και 78 νέοι θάνατοι

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Οκτώ νέα κρούσματα στη Ροδόπη και 68 συνολικά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 19 Απριλίου ο ΕΟΔΥ.

Σε όλη τη χώρα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.607, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 316.879 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 59 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.072 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.540 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 847 (62.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.943 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 468 (ημερήσια μεταβολή -5.45%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 509 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:

67 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
80 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
47 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
99 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
203 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
83 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
94 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
2 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων
216 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
12 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
5 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας
2 κρούσματα στην Π.Ε Άρτας
56 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
17 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
3 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών
3 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας
15 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

31 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
2 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου
19 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
11 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας
43 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου
6 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου
3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
23 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
23 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου
9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
8 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς
10 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
20 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς
35 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
21 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Κω
5 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
58 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
2 κρούσματα στην Π.Ε Λευκάδας
25 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Μυκόνου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
13 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
19 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
7 κρούσματα στην Π.Ε Πρέβεζας
27 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
8 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
18 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
1 κρούσμα στην Π.Ε Τήνου
9 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
4 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
17 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
51 κρούσματα υπό διερεύνηση

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια (19/4) επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

YΓΕΙΑ

Ι.Σ. Ροδόπης: «Το αρνητικό self test δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε μολυνθεί»

«Πρέπει να γίνει σαφές ότι στην περίπτωση που εκτελέσουμε το τεστ και μας βγάζει αρνητικό αποτέλεσμα, δεν επαναπαυόμαστε, αλλά συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας»

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Την προσοχή των πολιτών στη τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας με αφορμή την υποχρέωση διενέργειας των self-test, εφιστά ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης.

Όπως σημειώνει, σε ανακοίνωση του, «αν ασθενής έχει χαμηλό ιικό φορτίο, υπάρχει περίπτωση να μην ανιχνευθεί ο ιός με το self-test».

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο Πρόεδρος Κων. Χαριτόπουλος και ο Γραμματέας  Βασ. Πετμεζάς αναφέρεται:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης με αφορμή την υποχρέωση διενέργειας των self-test τόσο από τους μαθητές Λυκείου για την προσέλευσή τους στο σχολείο, όσο και από διάφορες κατηγορίες εργαζομένων για την προσέλευση στην εργασία τους θα ήθελε να τονίσει τα εξής:

Τα self-test έχουν ως κύριο σκοπό την ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων του ιού SARS-COV-2. Είναι ένα μέσο που βοηθά και στην έγκαιρη ανίχνευσή του ιού και στην επιδημιολογική του καταγραφή. Πρέπει να γίνει σαφές ότι στην περίπτωση που εκτελέσουμε το τεστ και μας βγάζει αρνητικό αποτέλεσμα, δεν επαναπαυόμαστε, αλλά συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, κρατώντας αποστάσεις, φορώντας μάσκα και εφαρμόζοντας καλή υγιεινή στο πλύσιμο των χεριών. Το αρνητικό αποτέλεσμα δε σημαίνει ότι κάποιος δεν έχει μολυνθεί από τον ιό. Ειδικότερα, αν ασθενής έχει χαμηλό ιικό φορτίο, υπάρχει περίπτωση να μην ανιχνευθεί ο ιός με το self-test.

Στην περίπτωση που εκτελέσουμε το τεστ και μας βγάζει θετικό αποτέλεσμα θα πρέπει αυτό να επιβεβαιωθεί σε μικροβιολογικό εργαστήριο. Παραμένουμε σε καραντίνα μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος της μοριακής εξέτασης από το εργαστήριο.

Αν έχουμε συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα, απώλεια γεύσης ή οσμής, καταβολή θα πρέπει να απευθυνόμαστε αμέσως στον γιατρό μας.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στις οδηγίες του self-test, στη σωστή λήψη του δείγματος, στη σωστή εκτέλεση του τεστ, στην σωστή απόρριψη του σε σακουλάκι αποσφράγισης.

Επισημαίνουμε ότι τόσο η σωστή εκτέλεση των self-test, όσο και η καταγραφή του αποτελέσματος στην αντίστοιχη ιστοσελίδα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την αποτελεσματική λειτουργία τους σαν όπλο για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού SARS-COV-2».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

YΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Πέντε νέα κρούσματα στη Ροδόπη

Συνολικά, 89 νέα κρούσματα στην ΑΜΘ και 1.829 σε όλη τη χώρα – 841 διασωληνωμένοι και 65 νέοι θάνατοι

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Πέντε νέα κρούσματα στη Ροδόπη και 89 συνολικά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ανακοίνωσε την Κυριακή 18 Απριλίου ο ΕΟΔΥ.

Σε όλη τη χώρα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.829, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 315.273 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 57 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.374 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 65, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.462 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 841 (61.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.941 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 495 (ημερήσια μεταβολή -2.37%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 519 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια (18/4) επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ2 λεπτά πριν

«Αυτή τη φορά»: Το νέο single της Κομοτηναίας Αναστασίας Βασιλειάδου

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ17 ώρες πριν

Κομοτηνή: Αλλοδαπός οδηγούσε φορτηγό χωρίς δίπλωμα και με πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ17 ώρες πριν

Μητσοτάκης: Ορόσημο για την επιστροφή στην κανονικότητα τα μέσα Μαΐου

YΓΕΙΑ20 ώρες πριν

Κορωνοϊός: 28 νέα κρούσματα στη Ροδόπη

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ23 ώρες πριν

Οντέρ Μουμίν: «Υποχρέωση μας η ανάδειξη του οικισμού των Σαρακατσάνων»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ23 ώρες πριν

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων την περίοδο του Πάσχα στην Κομοτηνή

ΕΛΛΑΔΑ23 ώρες πριν

Στις 9 το βράδυ η Ανάσταση – Ανοιχτοί οι ναοί τη Μεγάλη Εβδομάδα

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ1 ημέρα πριν

Ενάντια στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτες το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ημέρα πριν

Ίδρυση Λιμενικού Σταθμού στο Φανάρι Ροδόπης, ζητά ο Δημήτρης Χαρίτου

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: «Επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ2 λεπτά πριν

«Αυτή τη φορά»: Το νέο single της Κομοτηναίας Αναστασίας Βασιλειάδου

TΟΥΡΚΙΑ2 ημέρες πριν

Σύμβουλος Ερντογάν: «H Αλεξανδρούπολη ανήκει στην Τουρκία»

ΕΒΡΟΣ2 ημέρες πριν

Αλεξανδρούπολη: Ραγίζει καρδιές ο σύζυγος της 37χρονης εγκύου που πέθανε

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ημέρες πριν

Μητσοτάκης και Ιερώνυμος συζήτησαν για τη λειτουργία των εκκλησιών το Πάσχα

TΟΥΡΚΙΑ3 ημέρες πριν

Ταινία για τη ζωή του Αχμέτ Σαδίκ ετοιμάζει το τουρκικό κανάλι TRT

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Θάνατος Βαλυράκη: «Ήταν δολοφονική επίθεση», λέει αυτόπτης μάρτυρας

ΡΟΔΟΠΗ4 ημέρες πριν

Φωτιά σε δύο αυτοκίνητα τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Κομοτηνή

TΟΥΡΚΙΑ5 ημέρες πριν

Τούρκος δημοσιογράφος: «Δύσκολη η επανεκκίνηση συζητήσεων Αθήνας – Άγκυρας»

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ - ΣΑΠΩΝ5 ημέρες πριν

Χαρδαλιάς: Στο «βαθύ κόκκινο» από το Σάββατο ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 ημέρες πριν

Αντιπαράθεση Δένδια – Τσαβούσογλου για Αιγαίο και μειονότητα της Θράκης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x