ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΒΟΥΛΗ

Ιλχάν Αχμέτ: «Η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει την ενημέρωση σε καραντίνα»

«Το πόσο ελεγχόμενα είναι τα συστημικά ΜΜΕ στην Ελλάδα καταγράφεται σε όλες τις αξιολογήσεις των ελληνικών μίντια. Το ότι δεν περνάει ως είδηση οποιαδήποτε αντιπολιτευτική πρόταση για τη διαχείριση της πανδημίας είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα», τόνισε ο Βουλευτής Ροδόπης

fonirodopis.gr

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε,  μέσω του συστήματος webex,ο Βουλευτής Ροδόπης με το Κίνημα Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ, σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα οπτικοακουστικά μέσα.

Ο Βουλευτής τόνισε πως η κυβέρνηση επιχειρεί όλο αυτό το διάστημα να βάλει και την ενημέρωση σε «καραντίνα», έχοντας επιβάλλει ένα μονότονο κυβερνητικό μονόλογο σε όλα τα μέσα ενημέρωσης από όπου εξορίζεται συστηματικά η άποψη και οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Επιπλέον επισήμανε πως η κυβέρνηση πρέπει να προστατεύσει την ελευθερία της Τέχνης, αλλά και την εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή, εξασφαλίζοντας επιπλέον πόρους για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής καλωσόρισε τις θετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αφορούν τα περιφερειακά κανάλια και τον τοπικό τύπο, τονίζοντας τον καθοριστικό τους ρόλο στην ενημέρωση των πολιτών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο που αφορά την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων και βλέπετε πως μοιραίαη συζήτηση οδηγείται στην επιρροή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης, αλλά και στην ποιότητα της Δημοκρατίας.

Είναι φυσικό.

Γιατί, αν η κυβέρνηση παραμένει ελάχιστα ειλικρινής με τον εαυτό της, είμαι σίγουρος πως αφουγκράζεται την έντονη πλέον δυσαρέσκεια των πολιτών σχετικά με την ελευθερία του τύπου και της ενημέρωσης στη χώρα μας.

Το παραδέχονται ακόμη και οι ψηφοφόροι σας στα social media αναπαράγοντας την κυνική φράση σας «σιγά τα ίδια έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ». Λες και αυτό αποτελεί δικαιολογία για τον έλεγχο της πληροφορίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Τα αναπάντητα ερωτήματα για τη λίστα του κ. Πέτσα που συνοδεύονται από μια αίσθηση κατασπατάλησης χρημάτων με αποδέκτες καναλάρχες ή εκδότες.

Τα ραβασάκια στην ΕΡΤ για το ποια φωτογραφία θα καλύψει το θέμα της Πρωθυπουργικής επίσκεψης στην Ικαρία ή το θέμα της παραίτησης του Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Νομίζω πως δεν αντιλαμβάνεστε πως στην εποχή του διαδικτύου όσο προσεκτικές ή έξυπνες και αν είναι οι κινήσεις που κάνετε προκειμένου να βάλετε και τις «ειδήσεις» σε καραντίνα οι πολίτες το αντιλαμβάνονται και αντιδρούν.

Η Δημοκρατία στηρίζεται στο διάλογο, αλλά εσείς έχετε επιβάλλει στην ενημέρωση έναν κυβερνητικό μονότονο μονόλογο, βάζοντας στο ρόλο του τελευταίου κομπάρσου όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το πόσο ελεγχόμενα είναι τα συστημικά ΜΜΕ στην Ελλάδα καταγράφεται  σε όλες τις αξιολογήσεις των ελληνικών μίντια. Το ότι δεν περνάει ως είδηση οποιαδήποτε αντιπολιτευτική πρόταση για τη διαχείριση της πανδημίας είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Έχετε σχεδόν «ποινικοποιήσει» την πολιτική αντιπαράθεση, τον πολιτικό διάλογο. Όταν η αντιπολίτευση έχει διαφορετική ή εναλλακτική πρόταση από τη δική σας είτε απομονώνεται, είτε γελοιοποιείται.  Και αυτό γίνεται κατ’ εξακολούθηση με μια αλαζονεία που είναι αντιληπτή πια από όλους.

Όπως είναι επίσης αντιληπτή η απουσία του ΕΣΡ που έχει περιοριστεί στο ρόλο του παρατηρητή των γεγονότων χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εμείς αναγνωρίζουμε πως στο συζητούμενο νομοσχέδιο έχουμε κάποιες θετικές ρυθμίσεις.

Αναφέρομαι στις διατάξεις που εισάγονται μέσω της Οδηγίας και αφορούν στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, μέσω διαφόρων εργαλείων, καθώς και στη θέσπιση διαδικασίας λογοδοσίας των παρόχων.

Θετική είναι και η ενίσχυση της προστασίας της σωματικής, της ψυχικής και της ηθικής ανάπτυξης των ανηλίκων από κατάλληλο περιεχόμενο.

Βέβαια όλα αυτά δεν αρκεί να προβλέπονται, αλλά πρέπει και να εφαρμόζονται.

Επίσης θα ήθελα να σταθώ στο άρθρο 8 που επιβάλλει στους παρόχους περιεχομένου την υποχρέωση να αποκλείουν το περιεχόμενο εκείνο που υποκινεί τη βία ή το μίσος. Προφανώς και είμαστε θετικοί.

Είδαμε τις προηγούμενες μέρες για το εν λόγω άρθρο να ξεσηκώνονται οι καλλιτέχνες και είναι εντυπωσιακό πως για την τροποποίηση του μαζεύτηκαν σε πολύ λίγο χρόνο 7.000 υπογραφές. 

Χαιρόμαστε που τους ακούσατε και καλωσορίζουμε την τροποποίηση που έγινε και τις διευκρινήσεις που δόθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης. Και αυτό γιατί η ελευθερία της τέχνης επιβάλλεται να προστατευτεί με κάθε τρόπο.

Νομίζω όμως πως με την ίδια ευαισθησία πρέπει να δείτε και τις ανησυχίες των ανθρώπων του κινηματογράφου σχετικά με το άρθρο 17.

Η ενίσχυση της χρηματοδότησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), του κατεξοχήν θεσμού στήριξης και χρηματοδότησης του εγχώριου Κινηματογράφου, μέσω και άλλων πηγών πλην αυτής του κωδικού του Υπουργείου Πολιτισμού,  είναι αναγκαία.

Και νομίζω πως η χρηματοδότησή του από τους αλλοδαπούς παρόχους κατά παραγγελία είναι απολύτως εναρμονισμένη με το γενικότερο πνεύμα της Οδηγίας που ενσωματώνουμε σήμερα.

Εξάλλου και σε όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες κατά τις διεργασίες ενσωμάτωσης της, οριοθετήθηκε σχετική ποσόστωση της χρηματοδότησης προς τα εθνικά κέντρα κινηματογράφου τους, τα οποία λειτουργούν με ποιοτικά κριτήρια επιλογής όπως και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, και όχι με αυτόματα κριτήρια προγραμμάτων επενδυτικών κινήτρων όπως το ΕΚΟΜΕ.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, τώρα.

Εδώ φέρνετε κάποιες ρυθμίσεις που μοιάζει να θέλετε να εκμεταλλευτείτε την τραγική συγκυρία της πανδημίας, δημιουργώντας μια μόνιμη κατάσταση.

Αναφέρομαι προφανώς στη διάταξη που αφορά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ποσοστό των εργαζομένων στα κανάλια. 

Με την εν λόγω διάταξη δεν έχουμε τη δυνατότητα αναστολής αυτήν την περίοδο ενός αριθμού εργαζομένων, όπως γίνεται σε άλλες επιχειρήσεις αυτή την περίοδο. Αντιθέτως έχουμε την ακύρωση μιας υποχρέωσης που θα ισχύει μόνιμα.

Πάμε τώρα στο άρθρο 45,  που προβλέπει για τις αποδοχές προσωπικού, διευθυντικών στελεχών της Ε.Ρ.Τ. κ.λπ..

Νομίζω πως για την περίοδο που διανύουμε η εν λόγω διάταξη είναι λίγο προκλητική.

Προφανώς ένας δημόσιος οργανισμός πρέπει να έχει καλοπληρωμένα στελέχη, αλλά εν μέσω της πανδημίας όπου χιλιάδες εργαζόμενοι υποφέρουν και η ανεργία καλπάζει νομίζω πως νομοθετείτε εκτός τόπου και χρόνου.

Κλείνω με μια αναφορά στα περιφερειακά κανάλια που είναι γνωστό πως έχουν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες δυσκολίες από τα κεντρικά. Οι αλλαγές που εισάγετε κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση. Παρόλα αυτά θα περιμέναμε μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση. Εμείς πιστεύουμε πως τόσο τα περιφερειακά κανάλια, όσο και ο τοπικός τύπος παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση των πολιτών και για αυτό σας έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την στήριξή τους, που πιστεύουμε πως είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία και η ανάπτυξή τους.

Σας ευχαριστώ».

ΒΟΥΛΗ

Δημ. Χαρίτου: «Αναγκαία η συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας»

«Οι πρόσφατες προκλητικές κινήσεις της γείτονος στο Αιγαίο δυστυχώς επιβεβαιώνουν πόσο δίκαιο είχαμε όταν ζητούσαμε να αλλάξει η πυξίδα της στρατηγικής μας, ώστε να είχε εξασφαλιστεί ένα ουσιαστικό πλαίσιο κυρώσεων, πριν την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών», δήλωσε ο Βουλευτής Ροδόπης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΞ

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου μίλησε το βράδυ της Παρασκευής 26 Φεβρουαρίου στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για το νέο Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και τον απόδημο Ελληνισμό.

Αφού άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο ότι δεν ανταποκρίνεται στις αναγκαιότητες του σήμερα, σημείωσε ότι υποβαθμίζει τη Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού σε μία διεύθυνση όπου θα υπάγεται μαζί με άλλες, αποδυναμώνει τις διπλωματικές διευθύνσεις για χώρες με βαρύνοντα διεθνή ρόλο όπως Κίνα και ΗΠΑ, μειώνει τους πόρους του 2021 επιδρώντας αρνητικά στην εξωστρέφεια της διπλωματίας, περιορίζει δραστικά τις οργανικές θέσεις των διπλωματών από 920 που είναι σήμερα στους 800, ενώ το ΥΠΕΞ είναι ήδη υποστελεχωμένο.

Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη συγκρότησης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, που αποτελεί θεσμικό έλλειμμα της εξωτερικής πολιτικής.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις και στην επιθετικότητα που εκδηλώνει η γείτονα τόνισε ότι «η συμβολή μας στη συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου είναι στην ίδια κατεύθυνση με τη συμβολή μας για να διαμορφωθεί μία εθνική στρατηγική στα μείζονα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής. Στην αντιμετώπιση πρωτίστως της τουρκικής επιθετικότητας που αμφισβητεί ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Όμως οι πρόσφατες προκλητικές κινήσεις της γείτονος στο Αιγαίο που είναι σε εξέλιξη δυστυχώς επιβεβαιώνουν πόσο δίκαιο είχαμε όταν ζητούσαμε να αλλάξει η πυξίδα της στρατηγικής μας, ώστε να είχε εξασφαλιστεί ένα ουσιαστικό πλαίσιο κυρώσεων, πριν την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών. Τώρα γίνεται αντιληπτό ότι είναι το μόνο που θα μπορούσε να κρατήσει την Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου με σοβαρότητα χωρίς τις απειλές και τους εκβιασμούς. Σας είναι γνωστό  ότι επανειλημμένα έχουμε  ταχθεί υπέρ του διαλόγου με τη γείτονα ως το μοναδικό τρόπο επίλυσης -με βάση το διεθνές δίκαιο- της διαφοράς που έχουμε για την οριοθέτηση των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΟΥΛΗ

Αναφορά Χαρίτου στη Βουλή για την οικονομική στήριξη των δικηγόρων

Την επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κατέθεσε προς τον Υπ. Δικαιοσύνης ο Βουλευτής Ροδόπης

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου κατέθεσε προς τον κ. Υπουργό  Δικαιοσύνης ως αναφορά την επιστολή του  Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης με την οποία ζητούν την οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων, που ενώ έχουν πληγεί καίρια κατά την διάρκεια της πανδημίας δεν στηρίχθηκαν από την Πολιτεία όσο οι άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι.

«Στην επιστολή τους οι δικηγόροι ζητούν ακόμη την διασφάλιση της ακώλυτης λειτουργίας της δικαιοσύνης ζητώντας από τον Υπουργό να φροντίσει για την απρόσκοπτη διεξαγωγή εκείνων τουλάχιστον των δικών που σχετίζονται με την προστασία των ευαίσθητων κατηγοριών της κοινωνίας (π.χ. προσωρινή δικαστική προστασία, διατροφές ανηλίκων, εργατικές αξιώσεις κλπ)», αναφέρεται στην αναφορά του Δημήτρη Χαρίτου.

Παρακάτω, η επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΟΥΛΗ

Αλέξης Τσίπρας: «Πολιτικά εκτεθειμένος ο Μητσοτάκης για το σκάνδαλο Λιγνάδη – Μενδώνη»

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μια υπουργός εκβιάζει τον πρωθυπουργό», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησε για χοντροκομμένη προσπάθεια συγκάλυψης

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Καταιγιστικός ήταν στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επιτέθηκε σφόδρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το γεγονός πως αντί να κάνει στοιχειώδη κριτική απλώς επαινεί τον εαυτό του για το ελληνικό κίνημα #metoo.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε για μια ακόμα φορά τον πρωθυπουργό να απαντήσει  ποιος διόρισε τον Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο και σε ποιους αναφερόταν η Λίνα Μενδώνη όταν είπε ότι εξαπατήθηκαν από τον ηθοποιό: «Σας ρωτάμε ευθέως. Ποιος τον τοποθέτησε; Δεν είχατε καμία σχέση; Εκτός εάν αυτό είναι το ένοχο μυστικό.  Ότι η Λίνα Μενδώνη γνωρίζει ποιος τον τοποθέτησε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεσκέπασε την υποκρισία της κυβέρνησης που προκάλεσε τη συζήτηση στη Βουλή θέτοντας θέμα ποιότητας του δημοσίου διαλόγου στο διαδίκτυο, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ο θετικός ρόλος που έχει παίξει το διαδίκτυο σε κρίσιμες καταγγελίες και αποκαλύψεις όπως με την κομπίνα του υπουργείου Εργασίας με τα σκόιλ ελικίκου, τα μαϊμού πτυχία στελεχών της κυβέρνησης, τις μάσκες αλεξίπτωτα στους μαθητές και τις φωτογραφίες με τις του ίδιου του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα και στο γλέντι στην Ικαρία.

Με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας αποδόμησε και τις καταγγελίες Μητσοτάκη περί τρολ λέγοντάς του πως βρίσκονται δίπλα του και αναφερόμενος στα έργα και τις ημέρες της Ειρήνης Αγαπηδάκη που σήμερα είναι Εθνική Συντονίστρια για το σχέδιο για τα προσφυγόπουλα.

Δείτε τη δευτερολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του υπέδειξε προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη  ως υπεύθυνο για το πολιτικό σκάνδαλο Μενδώνη – Λιγνάδη με στόχο την συγκάλυψη της υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης, αποδομώντας έναν προς έναν τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευθέως κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι πολιτικά και ηθικά σοβαρότατα εκτεθειμένος «γιατί οργανώσατε ή ανεχτήκατε, μια αλληλουχία πράξεων και παραλείψεων που αφορούν τον κύριο Λιγνάδη, και την κυρία Μενδώνη, με τελευταίο και χειρότερο επεισόδιο την απόπειρα συγκάλυψης».

Μάλιστα επεσήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν ανέλαβε πολιτική ευθύνη αλλά δεν ζήτησε ούτε μια συγγνώμη για τις παραλείψεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε  τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει ευθέως ποιος διόρισε τον Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο λέγοντας δηκτικά: «εκτός εάν περνώντας έξω από το Εθνικό είδε φως και μπήκε».

Παράλληλα περιέγραψε αναλυτικά τις ευθύνες του πρωθυπουργού καλώντας τον να απαντήσει εάν η Λίνα Μενδώνη κινήθηκε μόνη της και συγκεκριμένα:
-Από μόνη της αποφάσισε να επικαλεστεί στη Βουλή λόγους δημοσίου συμφέροντος για τον διορισμό του Δημήτρη Λιγνάδη;

-Από μόνη της κατήργησε τον διαγωνισμό και να διορίσει τον Λιγνάδη που δεν τον γνώριζε;

-Από μόνη της αποφάσισε να επιχειρήσει με διάφορα προσχήματα τη συγκάλυψη επί σειρά ημερών, δίνοντας τη δυνατότητα στον κύριο Λιγνάδη να λάβει όλα τα μέτρα ούτως ώστε να εξαφανιστούν πιθανές αποδείξεις της δράσης του;

-Από μόνη της αποφάσισε να μην προσφύγει στη Δικαιοσύνη από τη πρώτη στιγμή της πρώτης δημόσιας καταγγελίας στις 6 του Φλεβάρη;

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με τους χειρισμούς της κυβέρνησής του εξευτελίζει τους ανθρώπους που τόλμησαν να καταγγείλουν τους δυνάστες τους.

Αναφέρθηκε στην υπερασπιστική γραμμή της Μενδώνη δια χειρός Άδωνι Γεωργιάδη και στους ισχυρισμούς ότι δέχεται επίθεση γιατί ξεμπλόκαρε την επένδυση στο Ελληνικό αλλά και στις δηλώσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη ότι είπαν συνειδητά ψέματα περί παραίτησης Λιγνάδη για προσωπικούς λόγους για να μην τον εκθέσουν.

«Αλήθεια σκεφτήκατε πολύ για να βρείτε αυτή τη γραμμή ; 

Και δε σκεφτήκατε καν ότι έτσι εξευτελίζετε τους ανθρώπους που τόλμησαν να καταγγείλουν τους δυνάστες τους;

Ο Νίκος Σ. Και τα άλλα παιδιά  δηλαδή κατήγγειλε τον κ. Λιγνάδη γιατί δεν θέλει να γίνει το Ελληνικό; 

Πόση χυδαιότητα, αλήθεια, μπορεί να χωρέσει στην πολιτική σας σκοπιμότητα;  

Εύκαμπτη ηθική αναφερθήκατε σε προσωπικό τόνο στα παιδιά σας και στα παιδιά μου

Και εν τέλει κύριε Μητσοτάκη, μια ειλικρινής απορία: 

Με ποιους είναι η έγνοια σας τούτη την ώρα ;

Με τα θύματα ή με τους θύτες ;

Με το να ενθαρρύνετε τα θύματα να μιλήσουν ή με το να προφυλάξετε τους θύτες από «τα σκυλιά»;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με μια σκληρή ομιλία έκανε λόγο για πολιτικό σκάνδαλο, άκομψη, χοντροκομμένη, και προκλητική προσπάθεια συγκάλυψης και απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη του επεσήμανε ότι  «αμφισβητείται το τεκμήριο της πολιτικής σας αθωότητας».

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ακούει ή κάνει πως δεν ακούει την πάνδημη απαίτηση για αποπομπή της υπουργού Πολιτισμού και επιλέγει να την ξεπλύνει πολιτικά. 

Είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Αναρωτιέμαι λοιπόν μαζί με όλη την κοινή γνώμη: Γιατί τη στηρίζετε με τόσο πάθος; Υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό που δεν ξέρουμε; Εγώ πάντως δε μπορώ να πιστέψω ότι μια υπουργός μπορεί να εκβιάζει τον πρωθυπουργό».

Αναφέρθηκε δε εκτενώς σε περιπτώσεις που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναπαρήγαγε ψεύδη και αθλιότητες. «Από το δικό σας στόμα, που τώρα αγορεύει για την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου, δεν ξεπήδησε η μεταφορά των δημοσιευμάτων του Μακελειού μέσα στο κοινοβούλιο, και η απόπειρα ηθικού διασυρμού του νεκρού πατέρα μου- ως δήθεν συνεργάτη της χούντας;» είπε μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΟΥΛΗ

Παρέμβαση Χαρίτου για τα εργασιακά δικαιώματα των εξωτερικών φρουρών

Ο Βουλευτής Ροδόπης ζητά να πληρωθούν τα χιλιάδες δεδουλευμένα και να καλυφθούν τα κενά στο Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου με παρέμβασή του στη Βουλή ζητά από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να αποκατασταθούν τα εργασιακά δικαιώματα των εξωτερικών φρουρών του Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής, στους οποίους οφείλονται χιλιάδες δεδουλευμένα, καθώς και να προχωρήσει η πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων προσωπικού, ώστε οι εξωτερικοί φρουροί να επιτελέσουν το δύσκολο έργο της φύλαξης κρατουμένων και της ομαλής λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης στην Κομοτηνή.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης: 

«Οι εργαζόμενοι εξωτερικοί φρουροί του Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής, του μοναδικού στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, βρίσκονται αντιμέτωποι με την καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων εκ μέρους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Συγκεκριμένα τους οφείλονται χιλιάδες δεδουλευμένα ημερησίων αναπαύσεων (ρεπό) καθώς και όλων των νυχτερινών ωρών, εξαιρέσιμων και αργιών των παρελθόντων ετών και υπάρχει το απαράδεκτο φαινόμενο της απλήρωτης παρεχόμενης πέραν του πενθημέρου εργασίας.

Η Πολιτεία ενώ τους έχει επιφορτίσει με το δύσκολο έργο της φύλαξης των κρατουμένων και της ομαλής λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης και με αρμοδιότητες όπως,  μεταγωγές κρατουμένων στα δικαστήρια και στα νοσηλευτικά ιδρύματα, επισκεπτήρια συγγενών στο Κατάστημα Κράτησης και στα νοσηλευτικά ιδρύματα κ.α., δεν έχει μεριμνήσει ώστε να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ελλείψεις στο σωφρονιστικό κατάστημα στη Κομοτηνή σε προσωπικό εξωτερικών φρουρών, αφού από τις 60 οργανικές θέσεις σήμερα είναι καλυμμένες μόλις οι 46. Ενώ η κυβέρνηση και το Υπουργείο καθυστερούν αναιτιολόγητα να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της προκήρυξης 6Κ/2018, με τμηματική οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων και σταδιακή πλήρωση των κενών θέσεων με τους επιτυχόντες εξωτερικούς φρουρούς της συγκεκριμένης προκήρυξης. 

Το πιο σοβαρό όμως είναι ότι οι εξωτερικοί φρουροί εκτελούν τα καθήκοντα τους με απαρχαιωμένα υπηρεσιακά οχήματα λόγω της 20ετούς επιβαρημένης λειτουργίας τους, μεριμνούν με δικά τους έξοδα για την αγορά στολής ακόμη και εξοπλισμού, παρότι η χορήγησή τους προβλέπεται από Προεδρικό Διάταγμα.  Προβλήματα που συνδέονται άμεσα με την ασφάλεια τους.

Επειδή οι εξωτερικοί φρουροί στο Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής βρίσκονται ως εργαζόμενοι αντιμέτωποι με καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Επειδή οι εξωτερικοί φρουροί ασκούν το δύσκολο έργο της ασφάλειας κρατουμένων και της ομαλής λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης.

Επειδή η Πολιτεία οφείλει να ανταποκριθεί στα αιτήματα των εξωτερικών φρουρών και όχι να επιδεικνύει αδιαφορία και αδιαλλαξία.

Ερωτάται ο κος υπουργός:

1)Θα αποκαταστήσετε την εργασιακή νομιμότητα για τους εξωτερικούς φρουρούς του Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής αποδίδοντας όσα εκ του Νόμου δικαιούνται;

2)Θα προχωρήσετε στην ολοκλήρωση της προκήρυξης 6Κ/2018 για την κάλυψη των κενών θέσεων εξωτερικών φρουρών, ώστε να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες της Υπηρεσίας;

3)Θα προχωρήσετε στον εκσυγχρονισμό του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των εξωτερικών φρουρών (υπηρεσιακά οχήματα, οπλισμός, ρουχισμός κα);».

Την ερώτηση συνυπογράφουν επίσης οι βουλευτές:

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αμανατίδης Γιάννης

Βαρδάκης Σωκράτης

Γκαρά Αναστασία

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Τάνια

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ώρες πριν

Γιάνης Βαρουφάκης: «Να προστατεύσουμε τους πολίτες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη»

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ4 ώρες πριν

Το σποτάκι – αφιέρωμα του Δήμου Κομοτηνής στην Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ώρες πριν

Τσίπρας: «Το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης είναι να βαράει στο ψαχνό»

ΕΛΛΑΔΑ6 ώρες πριν

Βίντεο – ντοκουμέντο από τα επεισόδια στην πλατεία της Νέας Σμύρνης

ΡΟΔΟΠΗ7 ώρες πριν

Καταγγελία φαντάρου στην Κομοτηνή: «Μας βάζουν στα ορύγματα λόγω Κουφοντίνα»

ΕΛΛΑΔΑ8 ώρες πριν

Ξύλο και προσαγωγές από την Αστυνομία στην πλατεία Νέας Σμύρνης

YΓΕΙΑ8 ώρες πριν

Κορωνοϊός: Μόλις ένα κρούσμα στη Ροδόπη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ11 ώρες πριν

Κραυγή αγωνίας από τους επαγγελματίες σχολικών κυλικείων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ12 ώρες πριν

Πρώην Υπουργοί ΝΔ κατά κυβέρνησης: «Αποτύχατε παταγωδώς στην πανδημία»

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ12 ώρες πριν

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση διακίνησης παράτυπων μεταναστών

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ4 ώρες πριν

Το σποτάκι – αφιέρωμα του Δήμου Κομοτηνής στην Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

ΕΛΛΑΔΑ6 ώρες πριν

Βίντεο – ντοκουμέντο από τα επεισόδια στην πλατεία της Νέας Σμύρνης

ΕΛΛΑΔΑ8 ώρες πριν

Ξύλο και προσαγωγές από την Αστυνομία στην πλατεία Νέας Σμύρνης

TΟΥΡΚΙΑ1 ημέρα πριν

Χαφζά Τζιρντάμπ: «Το καθεστώς Ερντογάν φυλακίζει και βασανίζει χιλιάδες ανθρώπους»

ΡΟΔΟΠΗ1 ημέρα πριν

Μνημόσυνο στη μνήμη των πεσόντων αστυνομικών στην Α.Δ. Ροδόπης

ΠΑΙΔΕΙΑ1 ημέρα πριν

Κομοτηνή: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη

TΟΥΡΚΙΑ5 ημέρες πριν

Επίτιμος πρόεδρος HDP: «Αν ο Ερντογάν χάσει τις εκλογές θα πάει στη φυλακή»

ΡΟΔΟΠΗ6 ημέρες πριν

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εξωτερικοί φρουροί Φυλακών Κομοτηνής

ΠΑΙΔΕΙΑ6 ημέρες πριν

Υπό κατάληψη και πάλι η Πρυτανεία του Δ.Π.Θ.

TΟΥΡΚΙΑ6 ημέρες πριν

Τούρκος αναλυτής: «Με τις πλάτες Γερμανών υπουργών ο Ερντογάν δημιουργεί εντάσεις στο Αιγαίο»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x