ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ομαδικές αγωγές δικηγόρων κατά του Δημοσίου για τη λειτουργία των δικαστηρίων

Επικαλούνται τον «αδικαιολόγητο αποκλεισμό τους κατά παράβαση της αρχής της ισότητας από την ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής»

fonirodopis.gr

Μετά από απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των προέδρων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, οι δικηγόροι θα στραφούν δικαστικά κατά της κοινής υπουργικής απόφαση που αφορά την λειτουργία των δικαστηρίων, ενώ παράλληλα ζητεί οι δικηγόροι να εμβολιαστούν, στην ίδια σειρά προτεραιότητας με τους δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής έχει ως εξής:

«Η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, που συνεδρίασε έκτακτα στις 13.2.2021, μέσω τηλεδιάσκεψης , στα πλαίσια των διεκδικητικών δράσεων του δικηγορικού σώματος, αποφάσισε τα παρακάτω:

1. Η συντονιστική επιτροπή, σε συνέχεια προηγούμενων αποφάσεών της ως προς την ανάγκη διαρκούς και ακώλυτης λειτουργίας της Δικαιοσύνης, ως πυλώνα της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων κατά των διατάξεων της αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.9147/10.2.2021 κοινής υπουργικής απόφασης (Β 534), που αφορούν στη λειτουργία των δικαστηρίων, των εισαγγελιών, των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων όλης της χώρας.

2. Η συντονιστική επιτροπή έχει εκπονήσει σχέδιο δικογράφου για άσκηση ομαδικών αγωγών, το οποίο θα διανείμει σε όλους τους συναδέλφους, λόγω του αδικαιολόγητου αποκλεισμού τους, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας, από την ενίσχυσή τους μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 1, 2 και 3.

3. Η συντονιστική επιτροπή καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να συναντηθούν, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τους βουλευτές του νομού τους προκειμένου να τους ενημερώσουν για τη δεινή οικονομική και επαγγελματική θέση που έχουν περιέλθει οι δικηγόροι, λόγω των συνεπειών της πανδημίας και να ζητήσουν την ενεργή στήριξή τους για την υλοποίηση του διεκδικητικού πλαισίου της Ολομέλειας.

4. Τέλος, η συντονιστική επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού, ζητά τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των δικηγόρων, που επιθυμούν, στην ίδια σειρά προτεραιότητας με τους δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους, καθώς επίσης, και τον τακτικό δωρεάν έλεγχο για την ανίχνευση του κορωνοϊού, όπως προβλέπεται για άλλες κατηγορίες εργαζομένων, προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα και πλήρως η λειτουργία της Δικαιοσύνης, που αποτελεί, άλλωστε, και βασική πολιτειακή λειτουργία».

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ανιχνευτής μετάλλων τοποθετήθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής

Για λόγους ασφαλείας, καθώς στα δικαστήρια Κομοτηνής βρίσκεται η έδρα του Εφετείου Θράκης

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανιχνευτής μεταλλικών αντικειμένων τοποθετήθηκε πρόσφατα για λόγους ασφαλείας στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η ακεραιότητα των υπαλλήλων και των πολιτών δεδομένου ότι στα δικαστήρια Κομοτηνής βρίσκεται η έδρα του Εφετείου Θράκης στο οποίο δικάζονται αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα.

Δικηγόροι της Κομοτηνής με τους οποίους μιλήσαμε για το θέμα δηλώνουν σύμφωνοι με την τοποθέτηση του μηχανήματος καθώς δεν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να ελεγχθεί η επικινδυνότητα του κάθε εισερχόμενου και όπως λένε, ήταν κάτι που ίσως θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Κορωνοϊός – ΣτΕ: Παγώνουν τα πρόστιμα μέχρι να κριθεί η συνταγματικότητα τους

Επισημαίνεται πάντως ότι τα πρόστιμα θα κόβονται, αλλά δεν θα πληρώνονται μέχρι να εκδοθεί απόφαση του ΣτΕ

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

«Παγώνουν» προσωρινά όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας για τα πρόστιμα των 300 ευρώ που επιβάλλονται από την ΕΛ.ΑΣ. σε όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Οι εν λόγω υποθέσεις «παγώνουν» προσωρινά μέχρι να εκδοθεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σε πιλοτική δίκη, η οποία θα καθορίσει και την τύχη όλων των εκκρεμών υποθέσεων στη Δικαιοσύνη. Το ΣτΕ καλείται να αποφανθεί ως προς τη συνταγματικότητα και νομιμότητα των διοικητικών προστίμων των 300 ευρώ μετά από σχετική προσφυγή.

Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη κατά την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις φοιτητών, εργαζομένων, μελών συλλογικοτήτων, κ.λπ. και επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. 94 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν καθώς παραβιάστηκε η από 13.11.2020 απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία, για «επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας (κίνδυνος διασποράς κορωνοϊού COVID-19)», αποφασίσθηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων συναθροίσεων στο σύνολο της επικράτειας, στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα από 15 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 6 π.μ. έως και τις 18 Νοεμβρίου 2020 ώρα 9 μ.μ., και η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παράβασης της ανωτέρω απαγόρευσης.

Οι 46 Θεσσαλονικείς σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, κατέθεσαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αιτήσεις ακυρώσεις των προστίμων. Παράλληλα κατέθεσαν και αντιρρήσεις (ενδικοφανή προσφυγή σύμφωνα με τη νομική ορολογία) κατά των πράξεων επιβολής των προστίμων, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν.

Κατόπιν αυτού, οι 46 επικαλούμενοι το νόμο 3900/2010 κατέθεσαν αίτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου οι υποθέσεις τους να εκδικαστούν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ως πρότυπες δίκες (πιλοτικές δίκες). Επικαλέστηκαν, μάλιστα, ότι και σε άλλα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας εκκρεμούν ανάλογες αιτήσεις ακύρωσης διοικητικών προστίμων των 300 ευρώ, όπως είναι της Κέρκυρας, του Ηράκλειου και των Τρικάλων.

Παράλληλα, οι 46 υποστηρίζουν ότι τίθενται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως είναι εάν η απαγορευτική απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία εκδόθηκε κατ’ επιταγή της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, είναι σύμφωνη με:

α) το άρθρο 11 του Συντάγματος που κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα, όπως επίσης προστατεύει και τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις,

β) το άρθρο 25 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την αρχή της αναλογικότητας, η οποία είναι μία αρχή, βάσει της οποίας σταθμίζεται η νομιμότητα των επιβαλλόμενων κρατικών περιορισμών στη σφαίρα των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, καθώς δεν μπορεί οι περιορισμοί να είναι ανέλεγκτοι και αυθαίρετοι,

γ) το άρθρο 43 του Συντάγματος που προβλέπει ότι για τα θέματα γενικότερης σημασίας και ενδιαφέροντος πρέπει να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις ή αποφάσεις άλλων φορέων,

δ) Τον πρόσφατο νόμο 4703/2020 για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις,

ε) Την από 11.2020 κοινή υπουργική απόφαση για «έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020» και

στ) Εάν έχει προηγηθεί της επίμαχης απόφασης του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. η απαιτούμενη διαδικασία αιτιολογημένης γνωμοδότησης από τις αρμόδιες υγειονομικές και άλλες κρατικές υπηρεσίες.

Επισημαίνεται πάντως ότι τα πρόστιμα θα κόβονται, αλλά δεν θα πληρώνονται μέχρι να εκδοθεί απόφαση του ΣτΕ. Σε κάθε περίπτωση, «παγώνουν» οι υποθέσεις που είχαν ήδη οδηγηθεί στα διοικητικά δικαστήρια από πολίτες που αρνήθηκαν να πληρώσουν το πρόστιμο.

Πηγή: cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Η διατροφή του ανήλικου τέκνου – Τι ισχύει νομικά

Ο τρόπος με τον οποίον προσδιορίζεται το μέτρο της διατροφής του ανηλίκου προσδιορίζεται σύμφωνα με τις ανάγκες διαβίωσης του καθώς και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειάς του

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Αμέσως μετά από το διαζύγιο ενός ζεύγους έρχεται στο επίκεντρο το κρίσιμο ζήτημα της διατροφής του ανηλίκου τέκνου. Ο νόμος κάνει ιδιαίτερη πρόβλεψη για το δικαίωμα της διατροφής των ανηλίκων τέκνων καθώς το οικογενειακό δίκαιο είναι παιδοκεντρικό.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 1486 παρ. 2 ΑΚ προβλέπεται πως το ανήλικο τέκνο δύναται να ζητήσει διατροφή από τους γονείς του ακόμα και αν έχει περιουσία, της οποίας το κεφάλαιο δεν υποχρεούται να αναλώσει, εφόσον τα εισοδήματα του δεν επαρκούν  για τη διατροφή του.

Ο τρόπος με τον οποίον προσδιορίζεται το μέτρο της διατροφής του ανηλίκου προσδιορίζεται σύμφωνα με τις ανάγκες διαβίωσης του καθώς και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειάς του.

Σύμφωνα άλλωστε με το άρθρο 1489 εδ.2 ΑΚ, η υποχρέωση των γονέων για τη διατροφή των τέκνων τους βαρύνει αυτούς σύμφωνα με τις οικονομικές δυνάμεις τους. Τα έξοδα που περιλαμβάνονται στη διατροφή του ανηλίκου τέκνου πέρα από τη τροφή και τη στέγαση είναι τα έξοδα για την εκπαίδευση του, τα έξοδα του για τη μετάβαση σε πολιτιστικούς και ιστορικούς χώρους, τα έξοδα για τις σχολικές εκδρομές και τις διακοπές του, τα έξοδα για ξένες γλώσσες κ.α.

Σε περίπτωση που η διατροφή στο ανήλικο δε καταβάλλεται το τέκνο έχει τη δυνατότητα να εγείρει αγωγή σε καθέναν από τους γονείς του. Η αγωγή φυσικά ασκείται από τους νομίμους αντιπροσώπους του, δηλαδή τους γονείς του.

Σε περίπτωση που η αγωγή υπόκειται σε σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ τέκνου και γονιών κάτι που στη πράξη συμβαίνει όταν το διαζύγιο είναι προ των πυλών, η έγερση της πραγματοποιείται από τον ειδικό επίτροπο που διορίζεται από το δικαστήριο.

Το δικαστήριο που είναι αρμόδιο για τα ζητήματα που αφορούν εκδίκαση διαφορών διατροφής είναι το Μονομελές Πρωτοδικείο σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 2 ΚΠολΔ. Τοπικά αρμόδιο είναι το δικαστήριο του τόπου της κατοικίας του εναγομένου σύμφωνα με τη γενική διάταξη του άρθρου 22 ΚΠολΔ.

Η συγκεκριμένη αγωγή είναι καταψηφιστική και μπορεί να ικανοποιηθεί με αναγκαστική εκτέλεση. Υπάρχει βεβαίως και η δυνατότητα για άσκηση αρνητικής αναγνωριστικής αγωγής αν υπάρχει έννομο συμφέρον.

Πλέον οι αγωγές άνω των 44,02 ευρώ υπόκεινται σε τέλος δικαστικού ενσήμου, του οποίου η καταβολή είναι υποχρεωτική πριν από την έναρξη της συζήτησης σύμφωνα με το άρθρο 173 ΚΠολΔ. Τονίζεται πως η μη καταβολή του δικαστικού ενσήμου οδηγεί σε ερημοδικία του ενάγοντος και απόρριψη της αγωγής ως κατ’ ουσία αβάσιμης. Είναι σημαντικό λοιπόν η αγωγή διατροφής να ασκείται με τυπικότητα για να μην χαθεί η ουσία της.

Συνοψίζοντας, η διατροφή του ανηλίκου διαμορφώνεται σύμφωνα με το περιβάλλον διαβίωσης του ανηλίκου καθώς και ανάλογα με τις προσωπικές του ανάγκες. Θα πρέπει βέβαια να επισημανθεί η ιδιαίτερη τυπικότητα που διέπει τη συγκεκριμένη αγωγή.

Το δικηγορικό γραφείο του δικηγόρου Κωνσταντίνου Καμουζή ασχολείται εις βάθος με τα ζητήματα διατροφής που ακολουθούν τη λύση του γάμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ1 ημέρα πριν

Αντίθετο στον νέο εκλογικό νόμο το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ημέρα πριν

Πρωτοβουλία Ιλχάν Αχμέτ για κοινό αγώνα στα αγροτικά ζητήματα της Ροδόπης

ΠΑΙΔΕΙΑ1 ημέρα πριν

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής: «Τα Πανεπιστήμια δεν αποτελούν πλέον καταφύγιο εκβιασμού και ανομίας»

TΟΥΡΚΙΑ1 ημέρα πριν

Επίτιμος πρόεδρος HDP: «Αν ο Ερντογάν χάσει τις εκλογές θα πάει στη φυλακή»

ΠΑΙΔΕΙΑ1 ημέρα πριν

Κάλεσμα συστράτευσης στους τοπικούς φορείς απευθύνουν φοιτητές της Κομοτηνής

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν

Τραγωδία στο Κερατσίνι: Αυτοκτόνησε 15χρονος μαθητής

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ1 ημέρα πριν

Δικαίωση της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. εναντίον του ολλανδικού ομίλου Heineken

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ1 ημέρα πριν

«Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας θυμήθηκε επιτέλους τη Νυμφαία!»

YΓΕΙΑ1 ημέρα πριν

Κορωνοϊός: Δύο νέα κρούσματα στη Ροδόπη

ΡΟΔΟΠΗ1 ημέρα πριν

Κορωνοϊός: Αρνητικά όλα τα rapid tests σήμερα στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής

TΟΥΡΚΙΑ1 ημέρα πριν

Επίτιμος πρόεδρος HDP: «Αν ο Ερντογάν χάσει τις εκλογές θα πάει στη φυλακή»

ΡΟΔΟΠΗ2 ημέρες πριν

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εξωτερικοί φρουροί Φυλακών Κομοτηνής

ΠΑΙΔΕΙΑ2 ημέρες πριν

Υπό κατάληψη και πάλι η Πρυτανεία του Δ.Π.Θ.

TΟΥΡΚΙΑ2 ημέρες πριν

Τούρκος αναλυτής: «Με τις πλάτες Γερμανών υπουργών ο Ερντογάν δημιουργεί εντάσεις στο Αιγαίο»

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ3 ημέρες πριν

Κομοτηνή: Γυναίκα απειλούσε να πέσει από ταράτσα πολυκατοικίας

ΕΒΡΟΣ4 ημέρες πριν

Ανατροπή με τον θάνατο στρατιώτη στον Έβρο – Ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ημέρες πριν

Στυλιανίδης: «Επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας από τουρκικά σωματεία με έδρα τη Γερμανία»

ΡΟΔΟΠΗ5 ημέρες πριν

Κομοτηνή: Εμπρησμοί σε ΑΤΜ τραπεζών στην πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 ημέρες πριν

Αρωγός στις πρωτοβουλίες του Δήμου Κομοτηνής ο Δημήτρης Χαρίτου

ΠΑΙΔΕΙΑ6 ημέρες πριν

Φοιτητές και Σύλλογοι στην Κομοτηνή καταδικάζουν την άγρια καταστολή στο ΑΠΘ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x