ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πόλη της Κομοτηνής αποχαιρέτησε τον Δήμαρχο της Τάσο Βαβατσικλή

Ιστορικά στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ, φίλοι, απλοί πολίτες και πολιτικοί αντίπαλοι είπαν το τελευταίο αντίο στον πρώην Δήμαρχο Κομοτηνής – Δημοτική δαπάνη η κηδεία του

Το τελευταίο αντίο στον πρώην Δήμαρχο Κομοτηνής και εν ενεργεία δημοτικό σύμβουλο Τάσο Βαβατσικλή είπαν το μεσημέρι της Κυριακής 31 Ιανουαρίου συγγενείς, φίλοι, σύντροφοι και απλοί πολίτες στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας.

Η σορός μεταφέρθηκε στην εκκλησία από τις 11 το πρωί ενώ η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε μία ώρα αργότερα από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα ο οποίος ευχαρίστησε τον εκλιπόντα για την προσφορά του στον τόπο αλλά και για τις καλές σχέσεις που είχε επί θητείας του με τον Μακαριστό Κύρο Δαμασκηνό και τους ιερείς της τοπικής εκκλησίας.

Παρόντες φυσικά και ιστορικά στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ όπως ο Τάσος Ελευθεριάδης, ο Στέργιος Σταυρόπουλος, ο Βασίλης Κυπριανίδης, ο Γιώργος Μανανάς, ο Καλούδης Καλουδόπουλος, ο Θόδωρος Μούχτσης, ο Κυριάκος Αμούτζας καθώς και οι πρώην Βουλευτές Γιώργος Πεταλωτής, Αχμέτ Χατζηοσμάν και Μεχμέτ Αχμέτ.

Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης ενώ το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής ανέγνωσε η πρόεδρος του Κλεοπάτρα Στογιαννίδου. Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής παρευρέθηκαν επίσης η Νατάσα Λιβεριάδου, ο Στράτος Τσακιρίδης και ο Κίμωνας Λεχούδης.

Μεταξύ άλλων επίσης, η Σοφία Μενεσελίδου καθώς και ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» Κώστας Κατσιμίγας.

Από την κηδεία δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα στελέχη που στάθηκαν στο πλευρό του Τάσου Βαβατσικλή στον τελευταίο του πολιτικό αγώνα, στις δημοτικές εκλογές του 2019, με την παράταξη «Ξε-Κίνημα για την πόλη». Ο Πέτρος Ζωγράφου, ο Κώστας Κιορπέογλου και ο Ξάνθος Κώστογλου πήγαν να πουν το ύστατο χαίρε στον επικεφαλής της παράταξης τους.

Τη μνήμη του πρώην Δημάρχου τίμησαν με την παρουσία τους και πολιτικοί αντίπαλοι μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου μαζί με τη σύζυγο του και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΗτική Ανατροπή» Ελένη Λαφτσή, όπως επίσης και ο Γιάννης Βεζυργιαννίδης και η Δήμητρα Τσιμπιρίδου, οι οποίοι εκπροσώπησαν τη «γαλάζια» τοπική οργάνωση.

Η κηδεία τελέστηκε με δημοτική δαπάνη, στα δημοτικά κοιμητήρια διατέθηκε τιμητική θέση σε τάφο – μνημείο, η ελληνική σημαία κυμάτιζε μεσίστια στο Δημαρχείο Κομοτηνής κατά την ώρα της εξόδιου ακολουθίας ενώ στη μνήμη του Τάσου Βαβατσικλή αποφασίστηκε η δωρεά από τον Δήμο Κομοτηνής του ποσού των 1.500 ευρώ στον Σύλλογο Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ».

Ο επικήδειος λόγος του Δημάρχου Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη:

«Αγαπημένε μας Τάσο.

Αγαπημένε Δήμαρχε της Κομοτηνής μας.

Έλαχε σε μένα να είμαι ο Δήμαρχος της πόλης που τόσο αγάπησες και να πρέπει να σου αποδώσω τη θεσμική τιμή την ώρα που φεύγεις απ’ αυτόν τον κόσμο.

Τη θεσμική τιμή, που μια πόλη οφείλει να απευθύνει σε έναν άξιο άρχοντά της.

Σε έναν αιρετό που την υπηρέτησε με τόση πίστη, συνέπεια και πάθος.

Σε έναν σπουδαίο άνδρα, που έκανε χρέος της ζωής του το πολιτεύεσθαι.

Σε ένα σπάνιο Αυτοδιοικητικό στέλεχος, που ξεκίνησε ν’ ασχολείται με τα κοινά από τα νιάτα του.

Και που σημάδεψε ανεξίτηλα την ιστορία του τόπου μας με το ήθος του και την πολιτική του παρουσία.

Μια παρουσία, που έλαμπε για δεκαετίες ολόκληρες και χάραξε το σημάδι της στον χρόνο.

Αγαπημένε μας Δήμαρχε.

Πρόσφερες διαρκώς τις γνώσεις σου, τη σκέψη σου και τη συνεπή σου πορεία για να πάει μπροστά ο Δήμος μας.

Στεκόσουν πάντα όρθιος στις επάλξεις, με ειλικρίνεια κι εντιμότητα.

Με τη διάθεσή σου ακατάβλητη στις όμορφες, αλλά και στις δύσκολες στιγμές.

Συμμετείχες ενεργά σε όλατα μεγάλα ιστορικά γεγονότατης Κομοτηνής από τη μεταπολίτευση και μετά.

Και αντλούσες δύναμη, έμπνευση και όραμα από αυτά.

Δημοτικός σύμβουλος, Αντιδήμαρχος, Δήμαρχος και Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, είναι το περίγραμμα των σημαντικών θέσεων ευθύνης από τις οποίες πέρασες.

Ο πυρήνας, όμως, αυτού του περιγράμματος ήταν η αγάπη σου για την πολιτική και τον άνθρωπο.

Αλλά και η προοδευτική σου σκέψη, που σε καθοδηγούσε να πολιτεύεσαι με γνώμονα την έγνοια για ένα καλύτερο και δικαιότερο αύριο.

Όλοι εμείς, οι νεότεροι, έχουμε το πολιτικό σου παράδειγμα ως ζωντανό φάρο στη διαδρομή μας.

Θυμόμαστε τις κουβέντες σου, τις συμβουλές σου και τις πολιτικές σου υποδείξεις και τις έχουμε φωτεινό οδηγό μας.

Γι’ αυτό και είμαστε όλοι εδώ, μαζί σου, σ’ αυτό το τελευταίο αντίο, με τη σκέψη και την καρδιά μας.

Είμαστε όλοι εδώ, παλιοί και νεότεροι σύντροφοι, για να σ’ ευχαριστήσουμε για όλα τα σπουδαία που μας έδωσες.

Σήμερα, το χώμα της πόλης που τόσο αγάπησες θα σε σκεπάσει με σεβασμό κι ευγνωμοσύνη.

Η Κομοτηνή σου, ο τόπος που σε γέννησε, σε ανάθρεψε και σε καμάρωσε ως αιρετό της άρχοντα, θα σε αποχαιρετήσει.

Και θα σε τοποθετήσει σε μια λαμπρή θέση στην ιστορική της μνήμη.

Καλό σου ταξίδι, Τάσο Βαβατσικλή, Δήμαρχε της Κομοτηνής.

Να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει και η μνήμη σου αιώνια».

Το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου που ανέγνωσε η Κλεοπάτρα Στογιαννίδου:

«Οραματιστής, δημοκράτης, ιδεολόγος, έντιμος, ακούραστος και πάντα νέος στη σκέψη, ο Αναστάσιος Βαβατσικλής υπήρξε το μακροβιότερο μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής από τη μεταπολίτευση έως σήμερα, υπηρετώντας με ήθος, αίσθημα ευθύνης και συνέπεια τον Δήμο Κομοτηνής για περισσότερο από 33 έτη από θέσεις ευθύνης με κορυφαία αυτήν του Δημάρχου και αφήνοντας πίσω του σπουδαία πολιτική παρακαταθήκη.

Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κομοτηνή συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία ανθρώπων, όπως ο εκλιπών, Τάσος Βαβατσικλής, όχι μόνο γιατί ήταν άριστος γνώστης των λειτουργιών του αλλά και γιατί επιχειρούσε από όποιο μετερίζι τον υπηρέτησε, ν’ αναβαθμίσει τις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες, να στηρίξει τους κοινωνικά πιο αδύναμους, να δημιουργήσει μία πόλη ανοικτή και προσβάσιμη σε όλους, να φέρει την τέχνη και τον πολιτισμό κοντά στον καθένα

Ο Τάσος Βαβατσικλής θα έχει πάντα μια θέση στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου και στις καρδιές μας, ενώ η στάση ζωής και το πολιτικό του ανάστημα θα αποτελούν παράδειγμα για όλους εμάς τους νεότερους.

Ας αναπαύεται εν ειρήνη στην γη της Κομοτηνής, του τόπου αυτού που αγάπησε βαθιά και υπηρέτησε με αφοσίωση καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του. Δήμαρχε, σε αποχαιρετούμε με αγάπη και σεβασμό, καλό σου ταξίδι.

Για τους λόγους αυτούς,  το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής αποφασίζει ομόφωνα:

  • Να εκφραστoύv τα συλλυπητήρια τoυ Σώματoς στηv oικoγέvεια τoυ εκλιπόvτoς.
  • Να τηρηθεί εvός λεπτoύ σιγή στην μvήμη τoυ στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Η εκφoρά της σoρoύ τoυ και η ταφή vα γίvoυv με δημoτική δαπάvη.
  • Να διατεθεί σε τιμητική θέση στα Δημoτικά Κοιμητήρια τάφoς – μvημείo με δημοτική δαπάνη.
  • Να κυματίσει μεσίστιαη Ελληνική Σημαία στoυς ιστoύς τoυ Δημαρχιακoύ Μεγάρoυ κατά την ώρα της εξόδιου ακολουθίας του.
  • Να δωρηθεί τo πoσό τωv 1.500,00 ευρώ στον Σύλλογο Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ».
  • Να κατατεθεί στεφάνι στη σωρό τoυ εκλιπόντος από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο.
  • Να αναγνωστεί το παρόν Ψήφισμα από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου στην εξόδιο ακολουθία και να επιδοθεί στην οικογένεια του εκλιπόντος. 
  • Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Δήμου και να δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Αιωνία του η Μνήμη.

Η απόφαση αυτή πήρε αριθμό 16/2021. Έγινε, αποφασίσθηκε και υπογράφεται».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θετικές εξελίξεις με το 12%», ανακοίνωσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης

Εγκρίθηκαν ήδη 824 αιτήσεις για συμψηφισμό του κόστους εργασίας με οφειλές των επιχειρήσεων ενώ επακολουθεί νομοθετική ρύθμιση για την ποινική κάλυψη επιχειρήσεων που έχουν να λαμβάνειν από το Κράτος

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά από πρωτοβουλία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στυλιανίδη, σε συνεργασία με την πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη Βουλευτή Χανίων Ντόρας Μπακογιάννη και του Βουλευτή Αθηνών Δημήτρη Καιρίδη, ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για καθυστερήσεις και προβλήματα στη διαδικασία υλοποίησης του θετικού μέτρου του 12% επιδότησης εργασίας για τις επιχειρήσεις της Θράκης και 4% της Αν. Μακεδονίας. 

Μετά από αυτή την πρωτοβουλία προκλήθηκε σύσκεψη με τους αρμόδιους για την επίλυση του ζητήματος. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής και γενικοί Διευθυντές και χειριστές του θέματος από τα Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας καθώς και από τον ΟΑΕΔ. Συζητήθηκαν και προτάθηκαν λύσεις για όλα τα προβλήματα και έγινε καταγραφή του τι έγινε και τι θα γίνει τις επόμενες βδομάδες, ώστε να ολοκληρωθεί πλήρως η συγκεκριμένη πολιτική θετικής διάκρισης για τη Θράκη. 

Συγκεκριμένα έγινε σαφές από τον ΟΑΕΔ ότι υποβλήθηκαν 1131 αιτήσεις, δόθηκαν 824 εγκρίσεις και απορρίφθηκαν 107. Υπό εκκαθάριση βρίσκονται ήδη 300 στο Υπουργείο. 336 υποβλήθηκαν από τις 10 Σεπτεμβρίου σε οργανισμούς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, κλπ. Απομένουν 66 εκρεμμείς υποθέσεις, οι 26 με ευθύνη των επιχειρήσεων που καθυστερούν. Επίκειται η υποβολή άλλων 122, ενώ ανοιχτές απομένουν 20-30 υποθέσεις. Επίσης προωθήθηκε ήδη από τον Υπουργό Εργασίας η απαραίτητη Υπουργική απόφαση για διευκόλυνση του συμψηφισμού. 

Τέλος αποφασίστηκε να αντιμετωπιστεί διοικητικά ή νομοθετικά η ποινική κάλυψη των επιχειρήσεων που έχουν λόγω οφειλών προβλήματα με τη δικαιοσύνη και σχεδιάστηκε η επίλυση του ζητήματος για τις επιχειρήσεις που ενώ δεν χρωστούν για να συμψηφίσουν έχουν λαμβάνειν από το κράτος. Αποφασίστηκε και αυτό το θέμα να αντιμετωπιστεί διοικητικά ή νομοθετικά εντός του μήνα, ώστε να ολοκληρωθεί πλήρως η υλοποίηση της συγκεκριμένης πολιτικής ως το τέλος του έτους. 

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης μετά την υιοθέτηση της πρότασης του για διευκόλυνση και επιτάχυνση της διαδικασίας συμψηφισμού δήλωσε την ικανοποίηση του που η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιλύουν ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και 11 χρόνια. Αυτό επαναφέρει τη δικαιοσύνη έναντι της θρακιώτικης αγοράς και αποκαθιστά την αξιοπιστία και τη συνέπεια του κράτους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΟΥΛΗ

Χαρίτου: «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση ένταξης έργων του Δήμου Κομοτηνής»

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την κυβέρνηση για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ένταξη ώριμων μελετητικά έργων του Δήμου Κομοτηνής στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου με παρέμβασή του στη Βουλή εγκαλεί την κυβέρνηση για την «πρωτοφανή καθυστέρηση στην ένταξη ώριμων μελετητικά έργων των Δήμων και των Οργανισμών Αυτοδιοίκησης» στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», κάνοντας ειδική αναφορά στα έργα που αφορούν στον Δήμο Κομοτηνής, όπως αναπλάσεις κεντρικών περιοχών, αναβάθμιση υπηρεσιών, εξοπλισμός απορριμμάτων, αγροτική οδοποιία, ηλεκτροκίνηση, δίκτυα αποχέτευσης και ακαθάρτων, αναβάθμιση αθλητικών χώρων κλπ.

Τα έργα, ύψους 23 εκ. ευρώ, τα οποία «καρκινοβατούν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, έργα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις συνθήκες και την ποιότητα ζωής, να συμβάλλουν στη στήριξη της τοπικής οικονομίας και της περιφερειακής ανάπτυξης», αναφέρει σχετικά ο Βουλευτής Ροδόπης.

Σε ερώτηση που κατέθεσε, μαζί με άλλους 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζει ότι με το πρόγραμμα «Φιλόδημος», που ακύρωσε η σημερινή κυβέρνηση, υλοποιήθηκαν σημαντικά έργα από την Αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας ότι ο Δήμος Κομοτηνής μέσω του «Φιλόδημος» υλοποίησε έργα, όπως δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, αγροτική οδοποιία, αναβάθμιση παιδικών χαρών, συντήρηση σχολείων κα.

Ο βουλευτής ζητάει από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ένταξη των ώριμων μελετητικά έργων του Δήμου Κομοτηνής στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και να καταθέσει προς ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών έγγραφα για το στάδιο αξιολόγησης στο οποίο βρίσκονται αυτά.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Πρωτοφανής είναι η καθυστέρηση στην ένταξη ώριμων μελετητικά έργων των Δήμων και οργανισμών Αυτοδιοίκησης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», γεγονός που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση έργων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις συνθήκες και την ποιότητα ζωής των δημοτών, στηρίζοντας παράλληλα την τοπική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη. Ενώ έντονη είναι η ανησυχία και η δυσαρέσκεια των δημοτικών αρχών που βλέπουν να ανατρέπονται οι προγραμματισμοί και οι σχεδιασμοί τους, χωρίς από την πλευρά της κυβέρνησης να υπάρχει ανταπόκριση στις συνεχείς εκκλήσεις τους.

Ενδεικτικά ο Δήμος Κομοτηνής και η ΔΕΥΑΚ έχουν καταθέσει προς ένταξη ώριμα μελετητικά έργα ύψους 23 εκ. ευρώ στις 13 ανοιχτές προσκλήσεις του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», όμως οι επιτροπές αξιολόγησης δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ένταξη κανενός έργου τους τελευταίους μήνες, διάστημα κατά το οποίο η αξιολόγηση των υποβληθεισών προτάσεων καρκινοβατεί με ό,τι αυτό σημαίνει για την ανάπτυξη κάθε Δήμου. Πρόκειται για έργα όπως αναπλάσεις κεντρικών περιοχών, αναβάθμιση υπηρεσιών, εξοπλισμός απορριμμάτων, αγροτική οδοποιία, ηλεκτροκίνηση, δίκτυα αποχέτευσης και ακαθάρτων, αναβάθμιση αθλητικών χώρων κα.

Με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» η κυβέρνηση της ΝΔ αντικατέστησε το πρόγραμμα «Φιλόδημος» επικαλούμενη την έλλειψη πόρων, ενώ στην πραγματικότητα ήθελε να ακυρώσει ένα επιτυχημένο πρόγραμμα που είχε ταυτιστεί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαιώνεται ότι οι λόγοι που επικαλέστηκε η κυβέρνηση ήταν προσχηματικοί για ένα πρόγραμμα που έδωσε λύσεις στην υλοποίηση σημαντικών έργων από πλευράς Αυτοδιοίκησης. Χαρακτηριστικά ο Δήμος Κομοτηνής και η ΔΕΥΑΚ με ταχύτατους ρυθμούς ενέταξαν και υλοποίησαν ή υλοποιούν ακόμη έργα άνω των 12 εκ. ευρώ μέσω του «Φιλόδημος», όπως, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, αγροτική οδοποιία, αναβάθμιση παιδικών χαρών, συντήρηση σχολείων κα.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους διαθέσιμους πόρους που έχει στη διάθεση της, η καθυστέρηση στην εξασφάλιση πόρων από το πρόγραμμα «Α.Τρίτσης» και η ολιγωρία στην αξιολόγηση έργων καθιστά το πρόγραμμα τροχοπέδη στην υλοποίηση σημαντικών έργων από τους Δήμους και τους Οργανισμούς τους με επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες, την εργασία και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Επειδή υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στην ένταξη και υλοποίηση έργων στο πρόγραμμα «Α.Τρίτσης» με αρνητικές επιπτώσεις στις συνθήκες και την ποιότητα ζωής των πολιτών. 

Επειδή ανατρέπονται οι προγραμματισμοί και οι σχεδιασμοί των Δήμων και των οργανισμών τους, όπως του Δήμου Κομοτηνής και της ΔΕΥΑΚ, λόγω μη ένταξης ώριμων έργων σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Επειδή ο Δήμος Κομοτηνής και η ΔΕΥΑΚ έχουν καταθέσει ώριμα μελετητικά έργα προς ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και σε αλλά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Επειδή η αδυναμία της κυβέρνησης να αξιοποιήσει χρηματοδοτικά εργαλεία και διαθέσιμους πόρους, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, την εργασία και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Ερωτάται ο κος υπουργός:

1) Θα προχωρήσετε, και αν ναι πότε, στην ένταξη των ώριμων μελετητικά έργων του Δήμου Κομοτηνής στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»;

2) Θα αυξήσετε το ύψος χρηματοδότησης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ώστε να χρηματοδοτηθούν όλες οι ώριμες προτάσεις ένταξης έργων του Δήμου Κομοτηνής, που έχουν κατατεθεί;

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Παρακαλούμε να κατατεθούν προς ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών έγγραφα για το στάδιο αξιολόγησης στο οποίο βρίσκονται τα ώριμα μελετητικά έργα του Δήμου Κομοτηνής και της ΔΕΥΑΚ που κατατέθηκαν προς ένταξη στο ‘’Α.Τρίτσης’’».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στυλιανίδης για Μέρκελ: «Μου μίλησε ωμά, είναι ψύχραιμη με τετράγωνη λογική»

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Ροδόπης είναι από τους Έλληνες πολιτικούς που είχε συναντηθεί αρκετές φορές τετ-α-τετ με την Άνγκελα Μέρκελ – «Επιθυμία της ήταν να βοηθήσει την χώρα μας να μην βγει από την Ευρωζώνη»

Δημοσιεύθηκε

στις

«Την περίοδο που όλοι συζητούσαν για Grexit (η Μέρκελ) μου μίλησε ωμά. Της απάντησα με τον ίδιο τρόπο. Και στο τέλος μπορέσαμε να συνεννοηθούμε», θυμάται σήμερα ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, κάνοντας απολογισμό της 16χρονης θητείας της Καγκελαρίου, η οποία «υποστηρίζει την άποψή της ακόμη και εάν γίνεται δυσάρεστη».

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Σαμαρά και βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, είναι από τους Έλληνες πολιτικούς που είχε συναντηθεί αρκετές φορές τετ-α-τετ με την Άνγκελα Μέρκελ. Υπήρξαν και στιγμές, όπως μας περιγράφει, έντασης μεταξύ τους.

«Συναντηθήκαμε πρώτη φορά στο Βερολίνο το 2011, προτού αναλάβει η κυβέρνηση Σαμαρά τον Ιούνιο του 2012, ξανασυναντηθήκαμε και επί κυβέρνησης Σαμαρά κατόπιν αλλά και όταν επισκέφτηκε την Αθήνα το 2013» θυμάται σήμερα για λογαριασμό του Sputnik ο πρώην υπουργός, επιχειρώντας έναν απολογισμό της 16χρονης θητείας της ως Καγκελαρίου, την ώρα που ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει την πολιτική.

«Η Μέρκελ ήταν γέφυρα ανάμεσα στην χρυσή περίοδο του ευρωατλαντιστή Χέλμουτ Κολ με τη νέα εποχή των αναζητήσεων» σχολιάζει ο κ. Στυλιανίδης.

«Προσπάθησε με ισορροπίες και συνθέσεις να κρατήσει την Ευρώπη σε μια σταθερή τροχιά. Βρέθηκε αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση, που απείλησε την Ευρωζώνη, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε άλλες περιπτώσεις κατάφερε να κρατήσει τη χρυσή ισορροπία και να βοηθήσει την Ευρώπη να πάει κάποια βήματα μπροστά, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις έπρεπε να τρενάρει, διότι έβρισκε μπροστά της το γερμανικό συντηρητισμό. Εγώ γενικά εκτιμώ ήταν μια σοβαρή προσωπικότητα, που πίστευε στην Ευρώπη και προσπάθησε να ξεπεράσει συναινετικά τις διάφορες συγκρούσεις και δυσκολίες που συναντούσε».

Η συνέντευξη του Ευριπίδη Στυλιανίδη στο Sputnik για την Άνγκελα Μέρκελ:

-Σε σχέση με τους χειρισμούς της αναφορικά με την Ελλάδα και το χρέος της τι πρυτάνευσε; Μέσα από ποιο πρίσμα κινήθηκε, αποτελώντας τον έτερο πόλο από τον σκληροπυρηνικό υπέρμαχο του Grexit Βόλφγκανγκ Σόιμπλε; Με ποιους όρους αντιμετώπισε την Ελλάδα, η Άνγκελα Μέρκελ, κύριε Στυλιανίδη;

Είναι βέβαιο ότι προσπάθησε να λειτουργήσει εξισορροπιστικά ανάμεσα στη λογική του Σόιμπλε, που υποστήριζε μια γερμανική Ευρώπη, και του Κολ, που υποστήριζε μια ευρωπαϊκή Γερμανία. Άλλες φορές αυτό το έκανε επιτυχώς. Άλλες φορές οι κατατομές του βάρους δεν την ευνόησαν. Κάποιες στιγμές εδώ στην Ελλάδα έγινε η σημαδεμένη φιγούρα.

-Δεν το άξιζε;

Δεν το άξιζε πάντα. Εγώ πιστεύω η επιθυμία της, όπως και η ίδια δήλωσε πρόσφατα, ήταν να βοηθήσει την χώρα μας να μην βγει από την Ευρωζώνη. Έπρεπε όμως να κρατήσει και την πολιτική ισορροπία μέσα στο κόμμα της και μέσα στη Γερμανία. Για αυτό μερικές φορές χρειάστηκε να ανεβάσει τους τόνους πάνω από τα όρια που προβλέπονται.

-Στον απολογισμό σε σχέση με την Ελλάδα, ποιο είναι το πρόσημο;

Τελικώς, θα έλεγα ότι ο απολογισμός σχέση με την Ελλάδα δεν είναι αρνητικός.

-Συναντήσατε την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και στην Αθήνα. Πώς είναι στην άμεση επικοινωνία;

Είχα την ευκαιρία να την συναντήσω τετ-α-τετ τέσσερις φορές. Η πιο δύσκολη στιγμή μας ήταν όταν υπήρχε η μεγάλη ένταση με την Ελλάδα κι όλοι συζητούσαν για Grexit. Εκεί μου μίλησε ωμά. Της απάντησα με τον ίδιο τρόπο. Και στο τέλος μπορέσαμε να συνεννοηθούμε. Αποτέλεσμα αυτής της επαφής ήταν να ξανασυναντηθούν οι δυο πλευρές, η γερμανική με την ελληνική, και να μπορέσουν να βρουν ένα τρόπο να συνεργαστούν. Κι αυτό μας έβγαλε από την κρίση σταδιακά, χωρίς όμως να μας βγάλει από την Ευρωζώνη, όπως επέμενε ένα τμήμα της γερμανικής ελίτ.

-Πώς θα την χαρακτηρίζατε ως προσωπικότητα;

Είναι απολύτως ψύχραιμη, έχει μια τετράγωνη λογική, είναι πολιτικός που θέλει να βρίσκει λύσεις, σέβεται τις ισορροπίες, κι έχει άποψη την οποία υποστηρίζει ακόμη και αν γίνεται δυσάρεστη. Η γνώμη μου είναι ότι πάντοτε προσπαθούσε δεξιοτεχνικά να προσπερνά τις δυσκολίες, κρατώντας και τις εσωτερικές ισορροπίες.

-Διακυβέρνησε ως η κόρη του λουθηριανού πάστορα ή ως η φυσικός από την DDR;

Εκτιμώ, ξέφυγε από τη νοοτροπία της DDR. Προσπαθώντας να γνωρίσει τη νέα πραγματικότητα, η Άνγκελα Μέρκελ προσαρμοζόταν εξαιρετικά γρήγορα και κατάφερνε να κάνει βήματα. Σίγουρα υπηρέτησε τη Χριστιανοδημοκρατία με συνέπεια. Κατά τη γνώμη μου, δεν είχε ενδεχομένως διατυπωμένο έναν οραματικό λόγο που να ξεσηκώνει τα πλήθη. Ήξερε όμως ποιος είναι ο στόχος και είχε μια μέθοδο το στόχο αυτό να τον κατακτά. Και αυτό το πήγε μέχρι τέλους, με σύνεση και με ρεαλισμό. Η συνολικότερη εκτίμησή μου είναι ότι για τα συμφέροντα της Γερμανίας δούλεψε θετικά, για τα συμφέροντα της Ευρώπης δούλεψε αποτελεσματικά, ως εκεί που μπορούσε, σε σχέση με την Ελλάδα τελικώς αποδείχτηκε υποστηρικτική, παρά το ότι σε κάποιες επιλογές διαφωνήσαμε μεταξύ μας.

Μετά την Μέρλελ, την Mutti (μητερούλα, όπως την αποκαλούν οι Γερμανοί), τη κόρη του λουθηριανού πάστορα, ποιος;

Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα όχι μόνο για τη Γερμανία ή τη Χριστιανοδημοκρατία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Διότι αυτή τη στιγμή γίνεται μια αναδιάταξη δυνάμεων διεθνών, αυτοί που χλεύασαν το Brexit, προφανώς αντιλαμβάνονται ότι είναι το κομμάτι μιας ευρύτερης στρατηγικής. Αναδεικνύεται ένας άλλος πόλος, η Κίνα, κάτι που επαναπροσδιορίζει και τη στάση των ΗΠΑ και άλλων κρατών της ευρύτερης περιοχής. Βλέπετε ότι το κέντρο βάρος πηγαίνει προς την κινέζικη θάλασσα, και όχι προς τον Ατλαντικό αυτή τη φορά. Η Ευρώπη εάν δεν μπορέσει να σχηματοποιήσει μια χαρισματική ηγεσία και δεν τολμήσει να προχωρήσει σε βήματα πολιτικής ένωσης θα κινδυνεύσει να μπει στο περιθώριο, Αν δηλαδή στην Ευρώπη το κάθε κράτος, ο κάθε πρωθυπουργός, πρόεδρος ή καγκελάριος κοιτάει μόνο το στενό εθνικό συμφέρον δεν θα είναι σε θέση να προστατεύσει τα σύνορα της χώρας του και αυτό θα το πληρώσει ολόκληρη η Ευρώπη. Πρέπει να αναδειχθεί μια ηγεσία, κάτι που δεν πολυφαίνεται κατά τη γνώμη μου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πράσινη Αριστερά: «Να σταματήσει ο εμπαιγμός της Πολιτείας προς τους παλιννοστούντες»

Η Πράσινη Αριστερά καταδικάζει την παρελκυστική τακτική των τραπεζών και προτείνει τα δάνεια των Ομογενών Παλιννοστούντων να αποπληρωθούν από το Κράτος

Δημοσιεύθηκε

στις

Την παρελκυστική πολιτική των τραπεζών οι οποίες στέλνουν ειδοποιητήρια σε Παλιννοστούντες Ομογενείς για την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων τους, καταδικάζει απερίφραστα η Πράσινη Αριστερά Θράκης.

Η Πράσινη Αριστερά κάνει λόγο για «εμπαιγμό της Πολιτείας» σε ομογενείς που «πίστεψαν στο όνειρο και εγκαταστάθηκαν στη Θράκη» και προτείνει τα δάνεια να αποπληρωθούν από το Κράτος.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Η ελληνική πολιτεία τους υποσχέθηκε θέσεις εργασίας, στέγασης, ευημερία, ειρήνη. Δεκάδες χιλιάδες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ, πίστεψαν στο όνειρο και δέχθηκαν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, στο χώρο της Θράκης. Η ελληνική πολιτεία όμως αποδεικνύεται -για μια ακόμη φορά- ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ.

Χωρίς σχέδιο εγκατάστασης των Ποντίων, ταλαιπωρεί 30 χρόνια (!) οικογένειες που προσπαθούν να ζήσουν. Δεν φρόντισε καν για απλά σεμινάρια ελληνικής γλώσσας, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Οι περήφανοι όμως Πόντιοι, παρά το γεγονός ότι αναγκάστηκαν να εργάζονται σε δύο και τρεις δουλειές επιβιώνουν με αξιοπρέπεια, όπως έκαναν πάντοτε.

Το τελευταίο διάστημα, δεκάδες χιλιάδες παλιννοστούντες αντιμετωπίζουν τα ειδοποιητήρια για την αποπληρωμή των οφειλών  για την πρώτη τους κατοικία, από τις τράπεζες. Υπενθυμίζουμε στην Ελληνική Πολιτεία ότι έχει εγγυηθεί, αυτά τα δάνεια. Συνεπώς δεν επιτρέπεται να γίνει κανένας απολύτως πλειστηριασμός.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ καταδικάζει ανεπιφύλακτα την παρελκυστική τακτική των τραπεζών. Τους προτείνουμε να πράξουν όπως σε όλα δάνεια, δηλαδή να αποπληρωθούν από την περιουσία του εγγυητή (στην προκειμένη περίπτωση του Κράτους).

Το κράτος επιβάλλεται να έχει συνέχεια και οι υποχρεώσεις του προς τους πολίτες να καλύπτονται αδιαλείπτως. Ο κ. Σκυλακάκης δε, να απευθύνει την απαράδεκτη δήλωσή του ότι «σε επόμενη φάση με την καλύτερη ευκαιρία της οικονομίας, ελπίζω να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ουσιαστικότερα τους ανθρώπους που είναι σε δυσκολία» προς τις Τράπεζες και όχι προς τους παλιννοστούντες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ώρες πριν

«Θετικές εξελίξεις με το 12%», ανακοίνωσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης

ΒΟΥΛΗ3 ώρες πριν

Χαρίτου: «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση ένταξης έργων του Δήμου Κομοτηνής»

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ3 ώρες πριν

Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής: Η Θράκη και ο λαογραφικός της πλούτος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ώρες πριν

Στυλιανίδης για Μέρκελ: «Μου μίλησε ωμά, είναι ψύχραιμη με τετράγωνη λογική»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ώρες πριν

Πράσινη Αριστερά: «Να σταματήσει ο εμπαιγμός της Πολιτείας προς τους παλιννοστούντες»

ΕΛΛΑΔΑ5 ώρες πριν

Θεσσαλονίκη: Με επίπληξη τη… γλίτωσε νεαρός που έκανε σεξ με 12χρονη!

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ5 ώρες πριν

Συνάντηση Τσαλικίδη – Μπούκα για θέματα οδοποιίας της Κοινότητας Ιάσμου

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ5 ώρες πριν

Ροδόπη: 75χρονος παρέσυρε με το φορτηγό του και σκότωσε 50χρονο

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ17 ώρες πριν

Γλυκερία και Ντιλέκ Κοτς μάγεψαν τους 4.000 θεατές στο 1ο Φεστιβάλ Ειρήνης

ΕΒΡΟΣ22 ώρες πριν

Έβρος: Έκρυψε ανάμεσα στα εμπορεύματα τρεις μετανάστες

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ17 ώρες πριν

Γλυκερία και Ντιλέκ Κοτς μάγεψαν τους 4.000 θεατές στο 1ο Φεστιβάλ Ειρήνης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ22 ώρες πριν

Αποχωρεί από την προεδρία της ΔΕΕΠ Ροδόπης ο Γιάννης Βεζυργιαννίδης

ΡΟΔΟΠΗ5 ημέρες πριν

Οργή Παλιννοστούντων: «Θα πουλήσουμε τα σπίτια μας στους Τούρκους και θα φύγουμε»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ7 ημέρες πριν

Λοβέρδος: «Εάν εκλεγώ επιστρέφει το ΠΑΣΟΚ και υπερδιπλασιάζουμε τα ποσοστά μας»

YΓΕΙΑ7 ημέρες πριν

Εργαζόμενοι «Σισμανόγλειου»: «Όχι στην αναστολή εργασίας των υγειονομικών»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 εβδομάδα πριν

Τσίπρας: «Αν ο Μητσοτάκης έχει το θάρρος ας προκηρύξει εκλογές»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 εβδομάδα πριν

Τσίπρας: «Νέα αρχή στη χώρα με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή»

ΕΛΛΑΔΑ1 εβδομάδα πριν

Μαζική αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι στη μνήμη του Παύλου Φύσσα

TΟΥΡΚΙΑ1 εβδομάδα πριν

Τουρκία: «Η Ελλάδα έφτιαξε τον φράχτη στον Έβρο για τα τουρκικά τανκς και όχι για τους πρόσφυγες»

ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες πριν

Νέο επεισόδιο μεταξύ Έλληνα και Τούρκου ψαρά στους Φούρνους Ικαρίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x