ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Πλημμύρες: Αίτημα Γκαράνη σε Βορίδη για ένταξη των πληγέντων στις διατάξεις για τον «Ιανό»

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής ζητά από τον Υπουργό Εσωτερικών να υιοθετηθεί και να τεθεί σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πακέτο μέτρων ανακούφισης των πληγέντων

fonirodopis.gr

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης, απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, με την οποία του μεταφέρει το αίτημα της Δημοτικής αρχής να ενταχθούν οι πληγέντες κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Ν. Σιδηροχωρίου του Δήμου Κομοτηνής στις ευεργετικές διατάξεις του ν. 4728/2020.

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Κομοτηνής ζητά από τον Υπουργό Εσωτερικών να υιοθετηθεί και να τεθεί σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πακέτο μέτρων ανακούφισης των πληγέντων, στήριξης της αποκατάστασης και επιστροφής στην κανονικότητα της τοπικής κοινωνίας, παρόμοιο με αυτό των διατάξεων του ν. 4728/2020, μέσω του οποίου θεσπίστηκαν επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός».

Με τον νόμο αυτό λαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση των πληγέντων από τον μεσογειακό κυκλώνα, όπως η χορήγηση σημαντικής οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη του συνόλου των ζημιών που υπέστησαν οι οικοσκευές, η αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι τις 30/9/2021, καθώς και η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών τους.

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Αντίθετο στον νέο εκλογικό νόμο το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής

Μεταξύ άλλων, το δημοτικό συμβούλιο εκφράζει μέσω ψηφίσματος την αντίθεση του στην προτεινόμενη εκλογή Δημάρχου με ποσοστό 43% και με μπόνους το 60% των εδρών

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

 Την αντίθεση του στο νέο νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση εκφράζει το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, μέσω ψηφίσματος που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του.

Το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής καλεί το Υπουργείο Εσωτερικών και την Κυβέρνηση «να αφουγκραστούν τη φωνή των αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και να υιοθετήσουν τις προτεινόμενες με το παρόν ψήφισμα αλλαγές».

Να σημειωθεί ότι το παρόν ψήφισμα υπερψήφισαν όλες οι παρατάξεις πλην του Γιάννη Λεβέντη και της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου:

«Στην Κομοτηνή σήμερα, 1 Μαρτίου 2021, ημέρα Δευτέρα, το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, που συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση δια τηλεδιασκέψεως, έπειτα από νόμιμη πρόσκληση και εισήγηση της Προέδρου του, Κλεοπάτρας Στογιαννίδου, και αφού μελέτησε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στην «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών» εξέδωσε το παρόν ψήφισμα για να εκφράσει την αντίθεσή του σε προτεινόμενες με το νομοσχέδιο ρυθμίσεις. Ειδικότερα, ως μέλη του κορυφαίου συλλογικού οργάνου του Δήμου Κομοτηνής και παρά το γεγονός ότι ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις, υιοθετούμε το παρόν κοινό Ψήφισμα για να εκφράσουμε την εναντίωσή μας σε διατάξεις του νομοσχεδίου.

Είμαστε αντίθετοι:

 1. Στην προτεινόμενη εκλογή Δημάρχου με ποσοστό 43% και με μπόνους το 60% των εδρών, χωρίς τη λαϊκή νομιμοποίηση του 50%+1, γεγονός που αποτελεί στρέβλωση της λαϊκής ετυμηγορίας. Ζητούμε Δήμαρχος να εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων, ο οποίος να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών του δημοτικού συμβουλίου.
 2. Στην κατάργηση των ξεχωριστών συνδυασμών των τοπικών κοινοτήτων και στην επαναφορά τους στο συνολικό ψηφοδέλτιο κορμού, διότι αυτό καταργεί την αυτονομία τους και στερεί τις τοπικές κοινωνίες από την έκφραση της βούλησής τους πέρα από κομματικές εξαρτήσεις. Ζητούμε ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας και ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο για τις αρμοδιότητες και τους πόρους των Δημοτικών Κοινοτήτων.
 3. Στην μείωση κατά 20% των εδρών του δημοτικού συμβουλίου. Με δεδομένο ότι ο αριθμός των μελών του Δημοτικού συμβουλίου δεν επιβαρύνει δημοσιονομικά τον προϋπολογισμό του Δήμου, η δε μείωση του αριθμού των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου συρρικνώνει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπηση των πολιτών στο Συμβούλιο και δεν ευνοεί την πολυφωνία και τον πλουραλισμό, ζητούμε να παραμείνει ως έχει σήμερα.
 4. Στην προτεινόμενη μείωση του ποσοστού του αριθμού των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλοσε 33% από 40%, που ισχύει σήμερα. Ζητούμε να παραμείνει η ποσόστωση για τη συμμετοχή των δύο φύλων στα ψηφοδέλτια, στο 40%.
 5. Στο προτεινόμενο όριο του 3% επί του συνολικού αριθμού των εγκύρων ψηφοδελτίων, που τίθεται για την κατοχύρωση δικαιώματος εκλογής δημοτικού συμβούλου για κάθε συνδυασμό. Προτείνουμε το όριο αυτό να είναι ανάλογο του εκλογικού μέτρου.
 6. Στην θέσπιση ως καταληκτικής ημερομηνίας για την κατάθεση των συνδυασμών της 31ης Ιουλίου, διότι έτσι επιμηκύνεται υπερβολικά η προεκλογική περίοδος και μάλιστα, εν μέσω των καλοκαιρινών διακοπών. Προτείνουμε ως καταληκτική ημερομηνία την 31η Αυγούστου.
 7. Στην αύξηση των παραβόλων συμμετοχής στις εκλογές, καθώς αυτό αποτελεί αντικίνητρο για τη συμμετοχή των πολιτών στα ψηφοδέλτια και την ενασχόλησή τους με τα κοινά. Προτείνουμε την πλήρη κατάργηση των παραβόλων για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και δημάρχους και στην διατήρηση ενός παραβόλου για κάθε συνδυασμό.
 8. Στον διαχωρισμό των ψηφοδελτίων σε δημοτικές ενότητες. Ζητούμε την ενιαία σταυροδοσία για όλους τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους.
 9. Στην προσαύξηση κατά 120% των υποψηφίων συμβούλων κατά την κατάρτιση του συνδυασμού. Προτείνουμε την προσαύξηση έως 100% όσον αφορά στους συμβούλους του κορμού και έως 50% για τους υποψηφίους των Κοινοτήτων.
 10. Στην αύξηση του πληθυσμιακού ορίου για την εκλογή οργάνων διοίκησης στις τοπικές κοινότητες από τους 300 κατοίκους που ισχύει σήμερα στους 500 που προτείνεται με το νομοσχέδιο. Προτείνουμε το όριο εκλογής να παραμείνει στους 300 κατοίκους, ώστε τοπικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό μέχρι τριακοσίους (300) κατοίκους να εκλέγουν εκπρόσωπο.
 11. Τέλος και με δεδομένο ότι με πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις το Δημοτικό Συμβούλιο αποψιλώθηκε από τις περισσότερες και σπουδαιότερες αποφασιστικές αρμοδιότητές του, καθώς αυτές μεταβιβάστηκαν σε άλλα όργανα, όπως στον Δήμαρχο, την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ζητούμε οι αρμοδιότητες αυτές να επανέλθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, που αποτελεί το κορυφαίο συλλογικό όργανο κάθε Δήμου, καθώς έτσι διασφαλίζεται η συμμετοχή όλων των παρατάξεων κατά τη συζήτηση των θεμάτων μείζονος σημασίας, η διατύπωση περισσότερων απόψεων και η λήψη των αποφάσεων με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και πλειοψηφία.

Με βάση τα παραπάνω, καλούμε το Υπουργείο Εσωτερικών και την Κυβέρνηση να αφουγκραστούν τη φωνή των αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και να υιοθετήσουν τις προτεινόμενες με το παρόν ψήφισμα αλλαγές, οι οποίες εξασφαλίζουν τόσο την δημοκρατικότερη εκλογή των οργάνων διοίκησης των ΟΤΑ όσο και την εν συνεχεία δημοκρατικότερη διοίκηση των Δήμων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Γραβάνης: Φωτογραφικές προκηρύξεις για την τακτοποίηση «ημέτερων» στον Δήμο Κομοτηνής

«Ο Δήμαρχος και η παράταξή του όχι μόνο δεν μπορούν να απαγκιστρωθούν από αναχρονιστικές πρακτικές, αλλά τις υποστηρίζουν και με ζέση» – Τι απαντά η Δημοτική Αρχή

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτογραφικές προκηρύξεις για την τακτοποίηση «ημέτερων» στον Δήμο Κομοτηνής, καταγγέλλει ο Αντώνης Γραβάνης με αφορμή τη δημιουργία Αναπτυξιακού Οργανισμού.

Αναλυτικά, αναφέρει:

«Η Δημοτική Αρχή Κομοτηνής βγάζει «φωτογραφικές προκηρύξεις» για να τακτοποιήσει «ημετέρους».

Τελικά, ήταν “πολύ καλό για να είναι αληθινό” το γεγονός ότι δημιουργείται Αναπτυξιακός Οργανισμός στη Ροδόπη. Δυστυχώς στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 24ης Φεβρουαρίου δοκιμάσαμε μεγάλη απογοήτευση καθώς διαπιστώσαμε ότι ο Δήμαρχος και η παράταξή του όχι μόνο δεν μπορούν να απαγκιστρωθούν από αναχρονιστικές πρακτικές, αλλά τις υποστηρίζουν και με ζέση!

Πιο συγκεκριμένα, η παράταξή μας είχε συμφωνήσει στην δημιουργία του Αναπτυξιακού Οργανισμού υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτός θα έλυνε προβλήματα και κυρίως προβλήματα που αφορούν στην υποστελέχωση του Δήμου. Με βάση αυτό θα περιμέναμε οι πρώτες προσλήψεις στον Οργανισμό να αφορούσαν σε μηχανικούς – που είναι είδος προς εξαφάνιση στον Δήμο μας – όμως διαψευσθήκαμε. Ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του προτίμησαν την πρόσληψη μόνο ενός μηχανικού (τοπογράφου) και ενός οικονομολόγου!

Ακόμη και αν δεχτούμε τις δικαιολογίες του κου Γκαράνη που υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες προσλήψεις έγιναν προκειμένου οι ειδικότητες αυτές θα κάνουν καλύτερη την έναρξη του Οργανισμού, δεν μπορούμε να δεχτούμε το ότι έγιναν με φωτογραφικές προκηρύξεις! Διότι, πώς αλλιώς χαρακτηρίζεται μία προκήρυξη που βγαίνει στον αέρα Παρασκευή και η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών λήγει την Τετάρτη και άρα οι ενδιαφερόμενοι έχουν στη διάθεσή τους μόλις τρεις εργάσιμες ημέρες;

Επίσης το ενδιαφέρον μας προκάλεσε το διαφορετικό επίπεδο ξένων γλωσσών που ζητούταν από την προκήρυξη, όπου για την μία θέση ήταν η πολύ καλή γνώση Αγγλικών ενώ για την άλλη η άριστη. Με αυτό τον τρόπο δείχνουν ότι σχεδιάστηκε η προκήρυξη πάνω σε συγκεκριμένα βιογραφικά.

Και φυσικά τα βιογραφικά που κατατέθηκαν, ήταν ένα για κάθε θέση. Αυτό και μόνο αποδεικνύει τους ισχυρισμούς μας.

Αυτή, για εμάς, είναι μια αναχρονιστική πρακτική τακτοποίησης “ημέτερων” την οποία καταδικάζουμε και όποτε η δημοτική αρχή επιχειρεί να την εφαρμόσει θα μας βρίσκει απέναντι!

Ο κος Γκαράνης μπορεί να ταξιδεύει όσο πίσω στον χρόνο θέλει. Η “Σύμπραξη Προοπτικής” όμως δεν θα τον ακολουθήσει σε αυτούς τους αναχρονισμούς και θα είναι πάντα εκεί για να “βάζει φρένο” σε όποια σχέδια του δεν υπηρετούν το κοινό συμφέρον.

Τέλος, να θυμίσουμε στην κυρία Στογιαννίδου ότι η ζωντανή μετάδοση των Δημοτικών Συμβουλίων ήταν ένα πάγιο αίτημα τόσο της δικής μας, όσο και των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, το οποίο η δημοτική αρχή συστηματικά δεν δεχόταν».

Τι απαντά η Δημοτική Αρχή:

«Η παράταξη ‘’Σύμπραξη Προοπτικής’’ διαστρεβλώνει την πραγματικότητα προκειμένου να εξυπηρετήσει τους ταπεινούς αντιπολιτευτικούς της στόχους», απαντά η Δημοτική Αρχή Γκαράνη.

Στην ανακοίνωση της αναφέρει:

«Ο Δήμος Κομοτηνής είναι από τους πρώτους που έχει καταφέρει να ενεργοποιήσει το καθ’ όλα σημαντικό νέο θεσμικό εργαλείο του Αναπτυξιακού Οργανισμού. Έτσι, ενώ άλλοι Δήμοι τρέχουν να προλάβουν τις ασφυκτικές προθεσμίες που θέτει η νομοθεσία, ο Δήμος Κομοτηνής προχώρησε ήδη, έγκαιρα, συντονισμένα και επιτυχημένα, στη σύσταση και λειτουργία του Αναπτυξιακού του Οργανισμού. Στον οποίο – να σημειωθεί – ότι συμμετέχουν ως εταίροι και οι άλλοι 3 Δήμοι του Νομού Ροδόπης.

Κι αντί η παράταξη του κ. Γραβάνη να συγχαρεί πολιτικά τη Δημοτική Αρχή για αυτό, μας εγκαλεί με τοποθετήσεις της και με δημόσιες ανακοινώσεις της ότι ακολουθούμε αναχρονιστικές, πελατειακές πρακτικές «τακτοποίησης ημετέρων»!

Κρίνοντας ως συνήθως, εξ ιδίων τ΄ αλλότρια!

Πρώτ’ απ’ όλα, η Δημοτική Αρχή της Κομοτηνής, ενώ θα μπορούσε να προχωρήσει σε δεκάδες, αθρόες προσλήψεις, όπως γινόταν την περίοδο που ο κ. Γραβάνης ήταν μέλος της Διοίκησης του Δήμου, επέλεξε να προσλάβει μόνο δύο άτομα, αυτά που κρίνονταν ως απολύτως απαραίτητα για τη λειτουργία του Οργανισμού, και να καλύψει τις υπόλοιπες ανάγκες – όταν αυτές θα προκύπτουν – με εξωτερικούς συνεργάτες οι οποίοι θα συνεπάγονται πολύ χαμηλότερο κόστος! Δύο άτομα, με προαπαιτούμενα υψηλά προσόντα και με ειδικότητες που θεωρούνται ως κομβικής και πρωταρχικής σημασίας, για να μπορέσει ο Οργανισμός ν’ ανταπεξέλθει με επάρκεια στις αυξημένες ανάγκες της πρώτης, κρίσιμης για την ύπαρξή του, περιόδου λειτουργίας του. Αγνοεί, για παράδειγμα, προφανώς εσκεμμένα, η παράταξη του κ. Γραβάνη, ότι η πρώτη ειδικότητα που απαιτείται όταν συντάσσεται μια μελέτη, είναι αυτή του τοπογράφου!

Οι διαδικασίες προκήρυξης, όπως εξηγήσαμε στον κ. Γραβάνη πολλές φορές τις τελευταίες μέρες, υπήρξαν καθ’ όλα διαφανείς! Διαύγεια, δημοσίευση, και πενθήμερη προθεσμία. Ποιος άνθρωπος που θα είχε τα απαιτούμενα προσόντα και θα έψαχνε για εργασία, δεν θα προλάβαινε να καταθέσει τα χαρτιά του;

Κι επιπλέον, ας ξαναθυμίσουμε στην παράταξη του κ. Γραβάνη, ότι ο Οργανισμός είναι πολυμετοχικός κι ότι αν κάποια από τις ακολουθούμενες διαδικασίες ήταν επιλήψιμη νομικά, οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των Δήμων του Νομού σε καμία περίπτωση δε θα συναινούσαν!

«Το ταξίδι στον χρόνο», αγαπητά μέλη της παράταξης του κ. Γραβάνη, δεν είναι γραφικός αναχρονισμός, ούτε προσπάθεια ν’ ανακόψουμε την αντιπολιτευτική σας κριτική, όπως μας κατηγορείτε στην ανακοίνωσή σας. Είναι μια διαρκής υπενθύμιση ότι η Διοίκηση έχει συνέχεια κι ότι τα λάθη του πολιτικού σας παρελθόντος τα πλήρωσε ο Δήμος μας με «αιματηρό» οικονομικά τρόπο! Η μόνη περίπτωση να πάψουμε να σας υπενθυμίζουμε αυτό το παρελθόν, είναι να το αποκηρύξετε δημόσια και να ζητήσετε συγνώμη από όλους όσους σας διαδέχτηκαν στη Διοίκηση και πάλεψαν επί χρόνια να τακτοποιήσουν τα δυσθεώρητα χρέη που αφήσατε πίσω σας!

Τέλος, ως προς την αναφορά προς την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, να υπογραμμίσουμε δημόσια πόσο μικρόψυχοι πολιτικά αποδεικνύεστε για πολλοστή φορά! Η δημόσια μετάδοση των συνεδριάσεων δεν είναι θεσμική υποχρέωση της Δημοτικής αρχής! Καμία νομοθετική πράξη, καμία Υπουργική εγκύκλιος, δε μας υποχρεώνει να μεταδίδουμε δημόσια τις συνεδριάσεις! Μπορεί να ήταν αίτημα των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, αλλά η απόφαση είναι της Δημοτικής αρχής, υπαγορευμένη από την πολιτική της βούληση και δεν είναι αποτέλεσμα καμίας πίεσης ή υποχρέωσης!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Γ. Λεβέντης: «Ο Δήμος Κομοτηνής βάζει σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες των δημοτών»

«Λειτουργεί στη λογική κόστους – οφέλους, δηλαδή ως επιχείρηση», σχολιάζει ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κομοτηνής ο οποίος χαρακτηρίζει ανεπαρκή τα μέτρα ελάφρυνσης των επαγγελματιών

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανεπαρκή χαρακτηρίζει τα μέτρα ελάφρυνσης των επαγγελματιών που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής με την απαλλαγή τελών για επαγγελματίες, ο Γιάννης Λεβέντης.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τονίζει ότι «ο Δήμος Κομοτηνής βάζει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα τις ανάγκες των δημοτών και λειτουργεί στη λογική κόστους – οφέλους, δηλαδή ως επιχείρηση» και καλεί τόσο τη δημοτική αρχή όσο και τις υπόλοιπες παρατάξεις «να πάρουν σαφή θέση απέναντι στο οικονομικό πρόβλημα των επαγγελματιών».

Αναλυτικά, αναφέρει:

«Στη συνεδρίαση (24-02-2021) του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, και σε συνέχεια αντίστοιχων αποφάσεων που ελήφθησαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, αποφασίστηκε η απαλλαγή επιχειρήσεων που διακόπτουν την λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς της COVID-19, από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί, καθώς και η απαλλαγή επιχειρήσεων που διακόπτουν ή περιορίζουν την λειτουργία τους,επίσης λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς της COVID-19, από τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί και σε περίπτωση παρατάσεώς τους κατά το χρονικό διάστημα αυτής.

Τα μέτρα που αποφάσισε το Δημοτικό συμβούλιο, για την ελάφρυνση επαγγελματιών από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών -τα οποία ως Λαϊκή Συσπείρωση στηρίξαμε με την ψήφο μας-είναι ανεπαρκή. Και είναι ανεπαρκή, γιατί τα περιοριστικά μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας συνεχίζονται, η αναστολή λειτουργίας εκατοντάδων  επιχειρήσεων κράτησε για πάνω από το ένα τρίτο των ημερών του 2020 (σχεδόν 4,5 μήνες) και συνεχίζονται και στις αρχές του 2021, ειδικά στην εστίαση. Ακόμα και τους μήνες που επιτρεπόταν η λειτουργία των επιχειρήσεων, οι περιορισμοί που ίσχυαν -και ακόμα ισχύουν-δημιουργούν εκ των πραγμάτων απώλειες στα εισοδήματα των επαγγελματιών.

Η πολιτική της κυβέρνησης σε περίοδο οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, που επιταχύνθηκε από την πανδημία, είναι αυτή που έχει οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες μικρούς εμπόρους, επαγγελματίες στην εστίαση, σε γυμναστήρια και άλλους κλάδους, κυριολεκτικά σε απόγνωση, λόγω της μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων τους και την τεράστια συσσώρευση χρεών προς την Εφορία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις Τράπεζες.

Για το διάστημα του δεύτερου κύματος της πανδημίας δεν χορηγήθηκε καν το -ούτως ή άλλως χαμηλό-επίδομα ειδικού σκοπού που δόθηκε την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου2020. Οι αναστολές πληρωμών οφειλών συσσωρεύουν τεράστια ποσά και μετατρέπονται σε χρέη τα οποία δεν μπορούν να αποπληρωθούν και η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε απόφαση για διαγραφές τους ενώ αντίθετα προαναγγέλλει ένταξη των χρεών στη δαμόκλεια σπάθη του νέου πτωχευτικού κώδικα. Το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, είναι σταγόνα στον ωκεανό των υποχρεώσεων των χαμηλότερων στρωμάτων των αυτοαπασχολούμενων και δεν έφτασε ούτε για τις βασικές ανάγκες διαβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους -για όσους το έλαβαν.

Τα δημοτικά τέλη που καλείται να πληρώσει ένας επαγγελματίας  αποτελούν ένα σημαντικό επιπλέον βραχνά για τους μικρούς επαγγελματίες. Η Λαϊκή Συσπείρωση Κομοτηνής πρότεινε στο Δημοτικό συμβούλιο σειρά μέτρων για την ελάφρυνση των επαγγελματιών της πόλης, με κριτήριο την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και με προτεραιότητα τους επαγγελματίες με χαμηλότερα εισοδήματα, που προσδιορίζουμε στα 12.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα το 2019, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, ακριβώς γιατί αυτά τα τμήματα των επαγγελματιών έχουν ακόμα μικρότερες δυνατότητες να κρατήσουν την επιχείρησή τους και να τα βγάλουν πέρα αυτοί και οι οικογένειές τους.

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

Απαλλαγή από το 85% των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρωνγια τις επιχειρήσεις εστίασης και για μικροπωλητές και περίπτερα, για εμπορεύματα, προθήκες κ.λπ (αφού χωρίς μέτρα περιορισμού λειτούργησαν μόνο για τους 2 πρώτους μήνες του προηγούμενου έτους) και συνέχιση της απαλλαγής για όσο διάστημα διατηρούνται περιοριστικά μέτρα και έως τον Ιούνιο του 2021.

-Απαλλαγή από το 85% του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων(0,5%) των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων & συναφών καταστημάτων.

-Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία μέχρι και τις 30/6/2021(κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια, κ.λπ.). Διαγραφή των χρεών τους για τους μήνες του 2020 που ήταν σε ισχύ ειδικά μέτρα περιορισμού της λειτουργίας τους

-Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης-κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών-που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς το δήμους μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνη του 2021. Να σταματήσουν, εννοείται, όλες οι σχετικές διαδικασίες, εάν και εφόσον ξεκίνησαν. Διαγραφή όλων των προστίμων και προσαυξήσεων που έχουν ήδη επιβληθεί για τους επαγγελματίες με 12.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα το 2019.

Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλιανα αυξάνουν τις δόσεις για οφειλές ή να διαγράφουν τμήμα ή το σύνολό τους, με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια

-Πλήρης απαλλαγή από τα τέλη ηλεκτροφωτισμού για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως έδρες, αθλητικών σωματείων, εξωραϊστικών συλλόγων, συνδικάτων κλπ, διότι και αυτές οι κατηγορίες έχουν πληγεί με δεδομένο ότι τα ποσά που πληρώνουν μέχρι σήμερα ως επαγγελματική στέγη είναι τεράστια.

Στην πρόταση μας  η δημοτική αρχή προτίμησε να σιωπήσει, ψελλίζοντας μόνο κάτι περί αναστολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, για τις περιπτώσεις, βέβαια, που προβλέπει ο νόμος. Το ίδιο έκαναν και οι υπόλοιπες παρατάξεις αποδεικνύοντας έτσι την στρατηγική τους σύμπλευση με την δημοτική αρχή, ότι δηλαδή ο Δήμος πρέπει να λειτουργεί στο λογική κόστους οφέλους, δηλαδή ως επιχείρηση. Βάζοντας σε δεύτερη και τρίτη μοίρα τις ανάγκες των δημοτών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κομοτηνής, διεκδικεί την ουσιαστική στήριξη των επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων από τον Δήμο Κομοτηνής.

Καλεί τόσο τη δημοτική αρχή, όσο και τις υπόλοιπες παρατάξεις να πάρουν σαφή θέση απέναντι στο οικονομικό πρόβλημα των επαγγελματιών του Δήμου μας, το οποίο προϋπήρχε και επιδεινώθηκε με αφορμή την πανδημία.

Καλεί τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους του δήμου να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης από το κράτος και την τοπική διοίκηση με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μέσα στην πανδημία. Η επιβίωση εκατοντάδων οικογενειών (επαγγελματιών και εργαζομένων) που απασχολούνται στις πληττόμενες επιχειρήσεις δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν κόστος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΑΙΔΕΙΑ11 ώρες πριν

Υπό κατάληψη για πέμπτη ημέρα η Πρυτανεία του ΔΠΘ

ΡΟΔΟΠΗ12 ώρες πριν

Συνεχίζονται και την επόμενη εβδομάδα τα rapid tests στην Κομοτηνή

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ12 ώρες πριν

Νέα σελίδα με τις Υπηρεσίες των δικαστηρίων Κομοτηνής

YΓΕΙΑ12 ώρες πριν

Κορωνοϊός: Τρία νέα κρούσματα στη Ροδόπη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ημέρα πριν

Χαρίτου σε Χαρδαλιά: «Να σταματήσει ο εμπαιγμός για το δήθεν έξυπνο lockdown»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ημέρες πριν

Δυσαρέσκεια τοπικών φορέων για την ένταξη της Ροδόπης στο «κόκκινο»

YΓΕΙΑ2 ημέρες πριν

Κορωνοϊός: Τέσσερα νέα κρούσματα στη Ροδόπη

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ3 ημέρες πριν

Αντίθετο στον νέο εκλογικό νόμο το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ημέρες πριν

Πρωτοβουλία Ιλχάν Αχμέτ για κοινό αγώνα στα αγροτικά ζητήματα της Ροδόπης

ΠΑΙΔΕΙΑ3 ημέρες πριν

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής: «Τα Πανεπιστήμια δεν αποτελούν πλέον καταφύγιο εκβιασμού και ανομίας»

TΟΥΡΚΙΑ3 ημέρες πριν

Επίτιμος πρόεδρος HDP: «Αν ο Ερντογάν χάσει τις εκλογές θα πάει στη φυλακή»

ΡΟΔΟΠΗ4 ημέρες πριν

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εξωτερικοί φρουροί Φυλακών Κομοτηνής

ΠΑΙΔΕΙΑ4 ημέρες πριν

Υπό κατάληψη και πάλι η Πρυτανεία του Δ.Π.Θ.

TΟΥΡΚΙΑ4 ημέρες πριν

Τούρκος αναλυτής: «Με τις πλάτες Γερμανών υπουργών ο Ερντογάν δημιουργεί εντάσεις στο Αιγαίο»

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ5 ημέρες πριν

Κομοτηνή: Γυναίκα απειλούσε να πέσει από ταράτσα πολυκατοικίας

ΕΒΡΟΣ6 ημέρες πριν

Ανατροπή με τον θάνατο στρατιώτη στον Έβρο – Ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ7 ημέρες πριν

Στυλιανίδης: «Επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας από τουρκικά σωματεία με έδρα τη Γερμανία»

ΡΟΔΟΠΗ7 ημέρες πριν

Κομοτηνή: Εμπρησμοί σε ΑΤΜ τραπεζών στην πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 εβδομάδα πριν

Αρωγός στις πρωτοβουλίες του Δήμου Κομοτηνής ο Δημήτρης Χαρίτου

ΠΑΙΔΕΙΑ1 εβδομάδα πριν

Φοιτητές και Σύλλογοι στην Κομοτηνή καταδικάζουν την άγρια καταστολή στο ΑΠΘ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x