ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΑΙΔΕΙΑ

Κραυγή αγωνίας φοιτητή ΔΠΘ για το άνοιγμα των δημόσιων πανεπιστημίων

Ο Δημήτρης Κατενίζογλου, προπτυχιακός φοιτητής της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου, επιδιώκει να ενθαρρύνει και να κινητοποιήσει έτι περισσότερους φοιτητές αναφορικά με την εκκωφαντική αδιαφορία γύρω από το ζήτημα της σταδιακής επανόδου των φοιτητών στα Πανεπιστήμια

fonirodopis.gr

Την κατάσταση που επικρατεί εις βάρος των φοιτητών των δημοσίων πανεπιστημίων, αναδεικνύει ο Δημήτρης – Χρήστος Κατενίζογλου, προπτυχιακός φοιτητής της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Με επιστολή του στη «Φωνή της Ροδόπης» επιδιώκει, όπως σημειώνει, να αφυπνίσει συνειδήσεις, να σπείρει προβληματισμούς και να κινητοποιήσει έτι περισσότερους φοιτητές από όλα ανεξαιρέτως τα ΑΕΙ της χώρας αναφορικά με «την εκκωφαντική αδιαφορία που υφίσταται γύρω από το φλέγον ακαδημαϊκό ζήτημα της σταδιακής επανόδου των φοιτητών στα Πανεπιστήμια με το νέο εξάμηνο».

Αναλυτικά, το κείμενο του:

«Το εν λόγω κείμενο αποτελεί κραυγή αγωνίας αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί εις βάρος των φοιτητών των Δημοσίων Πανεπιστημίων! Ονομάζομαι Κατενίζογλου Δημήτριος-Χρήστος και ως προπτυχιακός φοιτητής της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης μέσω αυτής του εγχειρήματος επιδιώκω να αφυπνίσω συνειδήσεις, να σπείρω προβληματισμούς, να ενθαρρύνω και να κινητοποιήσω έτι περισσότερους φοιτητές από όλα ανεξαιρέτως τα ΑΕΙ της Χώρας αναφορικά με την εκκωφαντική αδιαφορία που υφίσταται γύρω από το φλέγον ακαδημαϊκό ζήτημα της σταδιακής επανόδου των φοιτητών στα Πανεπιστήμια με το νέο εξάμηνο.

Προκειμένου να υλοποιηθεί το εν λόγω αίτημα και να καταστεί άμεσα εφικτή η σταδιακή και πληρουμένων των απαιτούμενων προδιαγραφών επάνοδός μας στα Πανεπιστήμια, αξιώνουμε να ληφθούν εδώ και τώρα τα απαραίτητα μέτρα εκ μέρους πάντων καθ’ ύλην αρμοδίων φορέων, δηλαδή της Κυβέρνησης και των Πανεπιστημίων και να αποκατασταθεί η αδικία που βιώνουμε όλοι μας ως φοιτητές εδώ και σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο. 

Παιδικοί σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια… 

Κανένας λόγος για τα Δημόσια Πανεπιστήμια!

Φυσικά υπάρχει το αυτοδιοίκητο συνταγματικώς κατοχυρωμένο για τα Α. Ε. Ι. Ωστόσο, είναι θεμιτή και θεσμικά ανεκτή η κατάχρηση του εν λόγω δικαιώματος εκ μέρους των αρμοδίων αρχών εις βάρος των φοιτητών των Δημοσίων Πανεπιστημίων;

Ποια μέριμνα λαμβάνεται ή μάλλον έχει ληφθεί τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο για τις μοναδικές υποδομές στη χώρα που δεν έχουν ανοίξει σημειωτέον οι περισσότερες Σχολές ούτε καν για μία ημέρα…;! 

-Ναι, φυσικά υπάρχει το lockdown, ναι, φυσικά συντρέχει λόγος προάσπισης της Δημόσιας Υγείας, ωστόσο προς τι οι αυθαίρετες και μη εμπεριστατωμένες αποφάσεις και η εκκωφαντική αδιαφορία όλων των εμπλεκομένων (καθ’ ύλην αρμοδίων και εκπροσωπευτικών) φορέων που δεν έχουν προβεί υποτυπωδώς σε κάποια αναφορά στους φοιτητές όσον αφορά την επάνοδό μας στα αμφιθέατρα;!

Σημειωτέον πως η υποχρηματοδότηση, η εξίσωση ΑΕΙ-ΤΕΙ, η εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων ΑΕΙ- Ιδιωτικών Κολλεγίων, η μείωση εισακτέων, η επ’ αόριστον αναστολή λειτουργίας δια ζώσης εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής διαδικασίας στις περισσότερες Σχολές της χώρας που δεν λειτούργησαν ούτε για μία μέρα το τελευταίο 11μηνο, η μη πρόσληψη επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού και η συνεπάγουσα υποστελέχωση, η μη λήψη υποτυπώδους φοιτητικής μέριμνας ως προς ανακύπτοντα φλέγοντα ακαδημαϊκά και όχι μόνο ζητήματα, ο αποκλεισμός των φοιτητών από οποιαδήποτε έκφανση της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας που κρίνεται μάλλον θεσμικά επιτρεπτός και συνταγματικώς ανεκτός, η μη ρύθμιση οφειλών (ενοικίων, λογαριασμών) για φοιτητικές κατοικίες που όχι μόνο δεν διαμένουμε, αλλά δεδομένων των περιοριστικών μέτρων δεν μπορούμε ούτε καν να επισκεφθούμε είναι μερικά από τα ζητήματα που μας απασχολούν σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο απραξίας και παντελούς αδράνειας και συνθέτουν μία άκρως ντροπιαστική κατάσταση! 

Η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία δεν υποκαθίσταται σε καμία περίπτωση από την εξ αποστάσεως. Ας ισχυροποιήσουμε ενωμένοι την παρουσία και τις θέσεις μας απέναντι σε όλους αυτούς που καλούνται να λάβουν αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς!

Έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα από το παράδειγμα των μηνών του Μαΐου, Ιουνίου, Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου πως και σε περίπτωση που ελαττωθούν τα κρούσματα, ανακουφιστεί το Σύστημα Υγείας, μειωθούν οι εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και εκλείψουν οι θάνατοι από τον ημερήσιο απολογισμό ότι τα Δημόσια Πανεπιστήμια δεν υπάγονται καν ούτε σαν αναφορά στον κυβερνητικό σχεδιασμό ή ορθότερα από τις Διοικήσεις των Πανεπιστημίων που έχουν και το αυτοδιοίκητο! Προς τι αυτός ο ολικός αποκλεισμός, μιας και δεν γίνεται πια ούτε μία απλή αναφορά στο ζήτημα αυτό;

-Για πόσο ακόμα θα επιδεικνύεται εκκωφαντική αδιαφορία;

-Για πόσο ακόμα θα μείνουμε αδρανείς;

-Για πόσο ακόμα θα επιτρέπουμε με την ανοχή μας να υποβαθμίζεται η ποιότητα και εν γένει το κύρος των σπουδών μας;

-Για πόσο ακόμα θα υπομένουμε όλη αυτή την εξευτελιστική κατάσταση;

Πότε θα διεκδικήσουμε συλλογικά τα αυτονόητα αιτήματά μας; Ευτυχώς η αρχή έγινε! Ως συνειδητοποιημένοι φοιτητές δεν πρέπει να σταθούμε στις υποκρύπτουσες μικροκομματικές σκοπιμότητες που σαφώς υφίστανται, καθώς στόχος μας θα πρέπει να είναι πάνω από όλα η συλλογική επαναδιεκδίκηση των λελογισμένων δικαιωμάτων μας. 

Γιατί από το εαρινό εξάμηνο δεν αξιώνουμε την σταδιακή επάνοδό μας στον φυσικό μας χώρο, στα Πανεπιστήμια, στα αμφιθέατρα; Ως φοιτητές δεν έχουμε επιβαρυνθεί από την φορτική αυτή κατάσταση που βιώνουμε ψυχολογικά αλλά και οικονομικά, καθώς καλούμαστε να πληρώνουμε δυσβάσταχτα ενοίκια, λογαριασμούς και πάγια για σπίτια στα οποία δεν κατοικούμε;

Δεν πρέπει κάποια στιγμή τηρουμένων απαρεγκλίτως και ανεξαιρέτως όλων των απαιτούμενων μέτρων προστασίας και αποστάσεων και φυσικά μόνο αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα να αξιώσουμε κι εμείς την σταδιακή επιστροφή μας στα Πανεπιστήμια που κανείς πια δεν λαμβάνει ουδεμία απόφαση; Δεν χρειάζεται να αποκατασταθεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία έστω σε ένα μερικό στάδιο; Δηλαδή να υιοθετηθεί ένα εν τοις πράγμασι υβριδικό μοντέλο διδασκαλίας που δε θα περιλαμβάνει αποκλειστικά τη μέθοδο του εξ αποστάσεως άλλα και τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία!

Με την ανοχή δεν κερδίζουμε κάτι! Απλώς επιτρέπουμε να διαιωνίζεται μια κατάσταση που βάλλει εις βάρος μας! Εξάλλου οι καθηγητές μας έχουν πολλάκις επισημάνει το πόσο ελλιπείς θα είναι οι γνώσεις μας με την εξ αποστάσεως διδασκαλία και φυσικά έχουν αναφερθεί στον εξευτελισμό και την υποβάθμιση των γνώσεων και εν γένει το κύρος των σπουδών μας, ωστόσο δεν λαμβάνεται κάποια απόφαση να αποφευχθεί αυτό!

Ως συνειδητοποιημένοι φοιτητές μήπως αυτή είναι η ώρα να θέσουμε γόνιμους προβληματισμούς και να καταρρίψουμε το στερεότυπο πως ως κοινότητα συνδεόμαστε μόνο με την ξέφρενη διασκέδαση, μιας δηλαδή άμορφης μάζας που συνωστίζεται ασυστόλως σε μπαρ, κλαμπ, μπουζούκια και ως η πιο επικίνδυνη μερίδα πληθυσμού που φέρει και μεταδίδει τον ιό;

Δεν αξίζει τον κόπο να καταβάλλουμε μια προσπάθεια να αποδείξουμε το αντίθετο; Να διεκδικήσουμε ένα μέρος της καθημερινότητάς μας πίσω, την σταδιακή επιστροφή μας στα Πανεπιστήμια; Να ενδιαφερθούμε για τα ουσιώδη ζητήματα που αφορούν το μέλλον μας και να αγωνιστούμε γι’αυτά! Τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε ώστε να αλλάξει σταδιακά όλο αυτό! Ενωμένοι θα καταφέρουμε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση!

Κανένας δεν έχει συνταγματικώς το δικαίωμα να μας αποκλείει από οποιαδήποτε έκφανση της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας! Κανέναν δεν πρέπει να αφήσουμε να μας αποκόψει από το δικαίωμά μας να λάβουμε τα απαιτούμενα εφόδια, να σπουδάσουμε με αξιοπρέπεια και στον φυσικό μας χώρο, να επιστρέψουμε στα αμφιθέατρα όντες ασφαλείς και να αποδείξουμε πως ως συνειδητοποιημένοι νέοι είμαστε σε θέση να τηρήσουμε στοιχειωδώς τα μέτρα, να αποδείξουμε το αυτονόητο ότι έχουμε υποτυπωδώς τη νοημοσύνη να σεβαστούμε τους συνανθρώπους μας και να επιδείξουμε συμμόρφωση στα μέτρα προστασίας, να πάψουν να μας κρίνουν ως τη γενιά των ανευθύνων που συνωστιζόμαστε ασυστόλως δίχως μέτρα όπου βρεθούμε και όπου σταθούμε, να πάψουν να μας συνδέουν αρρήκτως μόνο με την ξέφρενη διασκέδαση και να τους κάνουμε να αντιληφθούν πως ένας εκ των κύριων στόχων μας – αν όχι ο πρωταρχικός- ως φιλόδοξοι νέοι είναι οι σπουδές μας και η εκπλήρωση των ονείρων μας, να πάψουν επιτέλους να μας  συμπεριφέρονται λες και δεν μπορούμε να συμπεριφερθούμε πιο ώριμα και συνετά από μικρότερα συγκριτικά με μας παιδιά, να πάψουν επιτέλους να παίρνουν αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς!

Ας επαναδιεκδικήσουμε, λοιπόν, το άνοιγμα των Σχολών μας, με μέτρα, με αποστάσεις, με ασφάλεια! Ας υπάρξουν κινητοποιήσεις! Ας δηλώσουμε παρόντες σε ζητήματα που μας αφορούν και ας προωθήσουμε το συλλογικό καλό! Ας πάρουμε την ζωή μας και τις σπουδές μας στα χέρια μας,  αντιτασσόμενοι σε ό, τι βάλλει εναντίον της υπόστασής μας ως ελλόγως σκεπτόμενοι ακαδημαϊκοί πολίτες καθώς και των συμφερόντων μας! Ας δώσουμε ηχηρή απάντηση στην καταστολή και στις προσπάθειες παρεμπόδισης των αγώνων μας!

Υ. Γ. : Προς την επίτευξη αυτού του σκοπού, έχει παρθεί μια συλλογική αυτόνομη πρωτοβουλία δημιουργίας μιας ομάδας στο Facebook ονόματι “Επαναλειτουργία Πανεπιστημίων της χώρας” που πραγματεύεται το συγκεκριμένο θέμα και εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος σκοπεύουμε να εντατικοποιήσουμε τις πιέσεις μας, ώστε να εισακουστούμε και να διεκδικήσουμε εν τοις πράγμασιν την επιστροφή μας στα αμφιθέατρα. Σας περιμένουμε όλους να αγωνιστούμε συλλογικά για να επιτύχουμε τα αυτονόητο που στερούμαστε εδώ και 11 μήνες, δηλαδή την αξιοπρεπή περάτωση των σπουδών μας». 

ΠΑΙΔΕΙΑ

Υπό κατάληψη για πέμπτη ημέρα η Πρυτανεία του ΔΠΘ

Συμβολικός αποκλεισμός της Πανεπιστημιούπολης – Νέα πορεία στο κέντρο της Κομοτηνής το πρωί του Σαββάτου

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπό κατάληψη από ομάδα φοιτητών τελεί για πέμπτη ημέρα η Πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με κύρια αιτήματα το άνοιγμα των Σχολών και την κατάργηση του νέου νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη.

Το πρωί της Παρασκευής (5/3) φοιτητές και φοιτήτριες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Πανεπιστημιούπολης ενώ για αύριο Σάββατο προαναγγέλθηκε νέα πορεία με σημείο συγκέντρωσης την κεντρική πλατεία Κομοτηνής στις 11 το πρωί.

Την ίδια ώρα, ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής (ΣΟΦΕΚ) καταγγέλλει «σκοταδισμό και μυστικοπάθεια» από τις Πρυτανικές Αρχές του ΔΠΘ, από τις οποίες ζητά την άμεση διεξαγωγή Συγκλήτου και να δοθεί η δυνατότητα στους Φοιτητικούς Συλλόγους να μεταφέρουν τα αιτήματα τους.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΣΟΦΕΚ:

«Την περασμένη Τρίτη (23/2) ο Σύλλογος μας, πραγματοποίησε μονοήμερη κατάληψή της πρυτανείας του ΔΠΘ  απαιτώντας την μη εφαρμογή του νομοσχεδίου και το άμεσο άνοιγμα των σχολών με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Επιπροσθέτως απαιτούσαμε να πάρουν θέση οι πρυτανικές αρχές σχετικά με το όργιο καταστολής που διεξήχθη την αμέσως προηγούμενη μέρα στο ΑΠΘ, Δευτέρα (22/2), απαιτώντας ακριβώς την καταδίκη των γεγονότων.

Τα παραπάνω μεταφέραμε στον Πρύτανη του ΔΠΘ, κύριο Πολυχρονίδη, ο οποίος διατήρησε μια χλιαρή στάση αποφεύγοντας να τοποθετηθεί, προσκαλώντας μας παρ’ όλα αυτά στη συνεδρίαση της Συγκλήτου την ερχόμενη Πέμπτη (4/3) όπου θα συζητηθούν τα εν λόγω θέματα. Να τονίσουμε πως μεταξύ των ισχυρισμών ήταν η θέση πως, καθώς το ΔΠΘ είχε λάβει απόφαση καταδικαστική για το νομοσχέδιο, συνεπώς δεν υφίσταται κάποιο θέμα. Από την πλευρά μας δε, τονίσαμε πως η άρνηση της καταδίκης των πάρεργων που προκάλεσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, συνιστά ασυνέχεια προς την τοποθέτηση του ΔΠΘ, και άρα η καταδικαστική του απόφαση αυτοαναιρείται.

Στην Γενική μας Συνέλευση, και παρά της αμφιβολίες μας, αποφασίσαμε ομόφωνα να παρευρεθούμε στη Σύγκλητο, και να συμβάλουμε με την οπτική μας στο διάλογο της συνεδρίασης, καθώς και να απαιτήσουμε την υιοθέτηση των αιτημάτων μας. Έτσι, εδώ και μια βδομάδα, προσπαθούμε να καταλάβουμε πως θα διεξαχθεί η Σύγκλητος, ώστε να κατανοήσουμε με ποιόν τρόπο θα συμμετέχουμε.

Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες, η αντιπρύτανης κ. Γαβριηλίδου σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, αφενός μας μετέφερε πως δεν γνωρίζει εάν θα διεξαχθεί η Σύγκλητος, ενώ  παράλληλα μας παρέπεμψε στο γεγονός πως η πρυτανεία του ΔΠΘ τελεί υπόκατάληψή, ως αφορμή για την μη διεξαγωγή της. Η συγκεκριμένη δικαιολογία αποδομείται από τις ίδιες τις πράξεις της Συγκλήτου στο παρελθόν, καθώς σε ανάλογες συνθήκες έχει πραγματοποιηθεί Σύγκλητος σε αίθουσα συνεδρίασης των ΤΕΕΦΑ, ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά πως στο διάστημα των περασμένων ημερών οι εργασίες που επιτελούνται στο κτήριο της πρυτανείας διεξάγονται σε άλλα κτήρια της πανεπιστημιούπολης. Τέλος να σημειώσουμε πως οι συνεδριάσεις γίνονται ούτως η άλλως εξ’ αποστάσεως, και άρα οποιαδήποτε δικαιολογία αυτοαναιρείται στην πράξη.

Εν κατακλείδι, σήμερα Τετάρτη (3/3) η κ. Γαβριηλίδου επικοινώνησε μαζί μας ώστε να μας ενημερώσει πως η Σύγκλητος στην οποία είχαμε προσκληθεί, θα πραγματοποιηθεί μέσω κλειστού webmeeting, και άρα πως η δική μας παρουσία αποκλείεται.

Οι συγκλητικοί κατά πως φαίνεται, δεν αισθάνονται άνετα να εκφέρουν τις απόψεις τους με την παρουσία των φοιτητών τους, κι όλα αυτά ενώ τις προηγούμενες μέρες ο Πρύτανης συμμετείχε σε συνεδριάσεις στο Υπουργείο Παιδείας, συνεδριάσεις στις οποίες γνωρίζουμε πως συζητήθηκε επι μακρών η εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου. Μέσα από αυτές άλλωστε προέκυψε και το τηλέφωνο της Υπουργού Παιδείας στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου η κ. Κεραμέως απαίτησε την επέμβαση της αστυνομίας ώστε να λήξει δια της βίας η κατάληψη που τελείται στην εκεί πρυτανεία.

Μάλιστα, έπειτα από πιέσεις μας, η κ. Γαβριηλίδου μας προέτρεψε να στείλουμε τα αιτήματα μας, ώστε να συζητηθούν εν τη απουσία μας (!).  Και πως εν τέλει θα υπάρξει καινούργια πρόσκληση για μεταγενέστερη Σύγκλητο, όταν επι της ουσίας έχουν ήδη συζητηθεί τα αιτήματα μας και το σώμα της Συγκλήτου έχει καταλήξει σε μία ενιαία στάση.

Ως Φοιτητικός Σύλλογος, η επικοινωνία με της πρυτανικές αρχές έχει πολλάκις λάβει στοιχεία καθημερινότητας, με ως επι των πλείστων μια άρτια συνεργασία. Έχουμε δε συμμετάσχει αρκετές φορές σε συνεδριάσεις Συγκλήτων, όχι πάντα με τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά μπορούμε να σημειώσουμε πως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχει αρθρωθεί ένας διάλογος που επιχειρεί να αναμετρηθεί με τα ζητήματα που θίγουμε. Μπορούμε να πούμε συνεπώς πως η καχυποψία δεν αποτελεί στοιχείο μας, ενώ από την πλευρά τους οι πρυτανικές αρχές δεν μπορούν να ισχυριστούν πως δεν είμαστε φοιτητές με λογικά επιχειρήματα και μεστές πρακτικές. Κι όμως το παραπάνω χρονικό είναι τουλάχιστον  ύποπτο.

 • Γιατί οι πρυτανικές αρχές αρνούνται να επανεπικυρώσουν επι της ουσίας τις αποφάσεις τους;
 • Με πιο σκεπτικό αποκλειόμαστε από τις συνεδριάσεις, και εν προκειμένω από μια συνεδρίαση στην οποία έχουμε ούτως ή άλλως προσκληθεί, μάλιστα από τον ίδιο τον Πρύτανη;
 • Γιατί δεν υφίσταντο κανένα νεότερο περί της συνεδριάσεις του οργάνου, έως ότου δηλαδή ο Πρύτανης επέστρεψε από το υπουργείο; Τηλέφωνα δεν υπάρχουν ή μήπως η κυρία Κεραμέως είχε τον Πρύτανη αλυσοδεμένο σαν άλλο Τσίπρα στην καρέκλα του για ώρες ολόκληρες σε μια μακρόχρονη συνεδρίαση; Τι συζητήσαν εν τέλει σε αυτήν;
 • Γιατί ουδείς τελικά γνώριζε το τι θα συμβεί με την συνεδρίαση του οργάνου, έως ότου τελείωσε αυτή η συνεδρίαση του υπουργείο;
 • Όσο κι αν θέλουμε να εμπιστευόμαστε τα λεγόμενα των πρυτανικών αρχών και κυρίως της κ. Γαβριηλίδου με την οποία διατηρούμε καιρό τώρα μια άρτια συνεννόηση, τι να πιστεύουμε όταν μας παίρνουν το δικαίωμα λόγου και παράλληλα μεταφέρουν διορίες στους συναδέλφους που βρίσκονται εντός της κατάληψης της πρυτανείας του ΔΠΘ, περί του διαστήματος της;
 • Προς τι εν τέλει όλος αυτός ο σκοταδισμός και η μυστικοπάθεια, τη στιγμή που ακόμη και στο ίδιο το ΑΠΘ επέτρεψε στους φοιτητές που μια βδομάδα προηγουμένως είχε βασανίσει φέρνοντας τα σώματα ασφαλείας στο κτήριο διοίκησης, να συμμετάσχουν στην Σύγκλητο;

Ως Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής, καταγγέλλουμε την απερίφραστη κωλοτούμπα των πρυτανικών αρχών και δι του ίδιου του πρύτανη, κ. Πολυχρονίδη, και απαιτούμε την άμεση διεξαγωγή Συγκλήτου όπου θα δοθεί η δυνατότητα στους Φοιτητικούς Συλλόγους να μεταφέρουν τα αιτήματα τους. Απαιτούμε να έχουμε λόγο στις σπουδές μας. Στις 10/3 κλείνουμε ένα χρόνο κλειστών σχολών, ενώ ήδη η κυβέρνηση τρέχει να υλοποιήσει το νομοσχέδιο που ψήφισε. Δεν υφίσταται καμία δυνατότητα αναβολής, τα προβλήματα μας είναι επιτακτικά και απαιτούν άμεσα λύσεις!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής: «Τα Πανεπιστήμια δεν αποτελούν πλέον καταφύγιο εκβιασμού και ανομίας»

«Η νομιμότητα και η κανονικότητα επιστρέφουν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, τα οποία ανήκουν στους φοιτητές, τους καθηγητές και τους εργαζομένους τους, και όχι σε απολυταρχικές ομάδες»

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανακοίνωση για την υπό κατάληψη Πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης εξέδωσε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Υπό κατάληψη βρίσκεται από το πρωί το κτίριο της Πρυτανείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Μία ολιγομελής μειοψηφία απαγορεύει σε υπαλλήλους να προσέλθουν στο χώρο εργασίας τους παρακωλύοντας την λειτουργία του Ιδρύματος.

Θύμα για άλλη μια φορά είναι το σύνολο της φοιτητικής κοινότητας, που βλέπει μία συγκεκριμένη κάστα ανεύθυνων, φοιτητών και μη, να προσπαθούν να επιβάλουν τις απόψεις τους μέσω καταλήψεων. Είναι οι ίδιοι που σήμερα, εάν οι σχολές ήταν ανοιχτές θα τις έκλειναν με παράνομα μέσα, παρεμποδίζοντας όλους τους υπόλοιπους φοιτητές να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους και να εισέλθουν στα αμφιθέατρα, οδηγώντας αυτούς και τις οικογένειές τους να ξοδέψουν περισσότερο χρόνο και χρήμα για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Η νομιμότητα και η κανονικότητα επιστρέφουν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, τα οποία ανήκουν στους φοιτητές, τους καθηγητές και τους εργαζομένους τους, και όχι σε απολυταρχικές ομάδες. Το άσυλο ανομίας τελείωσε και ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί ο νόμος».         

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

Κάλεσμα συστράτευσης στους τοπικούς φορείς απευθύνουν φοιτητές της Κομοτηνής

Διεκδικούν το άνοιγμα των Σχολών και την επιστροφή τους στην Κομοτηνή – Ζημιωμένη η τοπική οικονομία από την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Κάλεσμα συστράτευσης στους τοπικούς φορείς της Κομοτηνής, απευθύνει ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής με κύρια αιτήματα το άνοιγμα των Σχολών και την επιστροφή των φοιτητών στην πόλης της Κομοτηνής.

Επιπλέον, διεκδικούν την κατάργηση του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη καθώς όπως σημειώνουν από την εφαρμογή του θα ζημιωθεί οικονομικά η τοπική οικονομία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στην παρουσία των φοιτητών.

Στα πλαίσια αυτά, ο ΣΟΦΕΚ έχει ήδη προαναγγείλει νέα πορεία στην Κομοτηνή για την ερχόμενη Τετάρτη 10 Μαρτίου απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους πολίτες καθώς «ο αγώνας των φοιτητών είναι αγώνας όλης της κοινωνίας».

Ακολουθεί, το πλαίσιο προς ψήφιση που προτείνει ο ΣΟΦΕΚ:

«Με το παρόν έγγραφο ο  Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Κομοτηνής (ΣΟΦΕΚ) καταθέτει πλαίσιο προς ψήφιση, με βλέμμα στραμμένο στην συμπόρευση και τους συλλογικούς αγώνες και τις δράσεις των φοιτητικών συλλόγων και της τοπικής κοινωνίας, καλώντας τα σωματεία και τους τοπικούς φορείς του Νομού Ροδόπης να συνυπογράψουν.

Εν όψει της συμπλήρωσης 365 ημερών από την έναρξη των υγειονομικών μέτρων από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και κατόπιν μελέτης της κοινωνικής συνθήκης, της οικονομικοκοινωνικής συγκυρίας αλλά και λαμβάνοντας υπεύθυνα υπόψιν τις ιδιομορφίες και τον ανάγλυφο χαρακτήρα του τοπικού κοινωνικού σχηματισμού έχουμε εξάγει τα παρακάτω συμπεράσματα.

Η τοπική κοινωνία της πόλης διαχρονικά πλέον έχει συμμειχθεί με το πλήθος των φοιτητών που καταφθάνουν ετησίως ώστε να φοιτήσουν στα Πανεπιστημιακά τμήματα του ΔΠΘ τα οποία εδρεύουν στην Κομοτηνή (Τμήματα ΣΕΦΑΑ, Νομικής, Γλώσσας Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, Κοινωνικής Διοίκησης, Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικών Επιστημών, Ιστορίας & Εθνολογίας, Ελληνικής Φιλολογίας).

Η πραγματικότητα αυτή αποκρυσταλλώνεται εδώ και πολλά χρόνια μέσω της άνθισης της τοπικής οικονομίας, της ενίσχυσης των τοπικών αγορών, της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας, της πρόκρισης δηλαδή του τόπου σε έναν εγνωσμένης ποιότητας και αξίας προορισμό για την εκκίνηση της ακαδημαϊκής πορείας χιλιάδων φοιτητών, τον υπερπολλαπλασιασμό της προσφοράς και της ζήτησης σε κλάδους όπως η εστίαση, οι σχολές οδηγών, οι κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις, η ένδυση και η υπόδηση, τα οπωροπαντοπωλεία, τα τοπικά καταστήματα ψιλικών και καπνικών, η δημοτική αγορά της πόλης κα.

Το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως εγκαθίδρυσε την ελάχιστη βάση εισαγωγής (ελάχιστος συντελεστής εισαγωγής στα ΑΕΙ) το όριο φοίτησης (ν+2 χρόνια φοίτησης) αλλά και την πανεπιστημιακή αστυνομία. Συν τοις άλλοις υφίσταται επερχόμενο νομοσχέδιο το οποίο ανοίγει τον δρόμο για τμήματα ολιγοετούς φοίτησης αλλά και εξίσωσης των πτυχίων των δημόσιων ΑΕΙ με εκείνα των ιδιωτικών ιδρυμάτων. Γίνεται εύκολα λοιπόν αντιληπτό πως σε μία διαδικασία fast track εκπαίδευσης αλλά και άρσης φυσικών ερεισμάτων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση λόγω της  νεοφιλελεύθερου τύπου έξοδο στην αγορά εργασίας, ο φοιτητικός πληθυσμός των πόλεων θα εμφανίσει έντονη μείωση.

Ποσοστιαία, υπολογίζεται πως ο αριθμός των εισακτέων θα μειωθεί περί 35% στον κλάδο των ανθρωπιστικών και των οικονομικών σπουδών γεγονός που θα αποτυπωθεί έμπρακτα στα τμήματα του ΔΠΘ της πόλης καθώς αυτά απαρτίζονται στο 100% τους από σχολές αυτών των επιστημών. Οι φοιτητές θα πάψουν να λαμβάνουν εξειδικευμένη και ολοκληρωμένη κατάρτιση μετατρέποντας την ακδημαϊκή πορεία σε ένα σύντομο κύκλο χρησιμοθηρικής και στείρας γνώσης με απώτερο σκοπό την ένταξη στην αγορά εργασίας άνευ εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και όρων που να ευνοούν ή να εξυπηρετούν τη διεκδίκησή τους. Τα παραπάνω βασίζονται στο στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης να επαναπροσδιορίσει την ελληνική οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις με βάση ένα νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό παραγωγικό υπόδειγμα.

Ανοιχτές σχολές σημαίνει ανάσα στην οικονομία, πολιτιστική και κοινωνική αναζωογόνηση. Τα 30.000.000 ευρώ που δαπανώνται για τη ‘’φύλαξη’’ των ακαδημαϊκών χώρων θα μπορούσαν να είχαν δαπανηθεί ώστε να ανοίξουν τα πανεπιστήμια με ασφάλεια Ίσως πάλι θα μπορούσαν να δοθούν για ενίσχυση του ΕΣΥ, για πραγματοποίηση μαζικών τεστ covid-19. Μία ολόκληρη γενιά φοιτητών δεν θα έχει απτή σχέση με το αντικείμενο σπουδών της, οι πρακτικές ασκήσεις των τμημάτων έχουν τεθεί σε αναστολή ενώ δεν πραγματοποιούνται εργαστήρια.

Στην κοινωνία θα βγουν κοινωνικοί λειτουργοί, ιατροί , χημικοί, μηχανικοί, αρχιτέκτονες κα. οι οποίοι δεν θα έχουν έρθει ποτέ σε πραγματική επαφή με το επικείμενο επάγγελμά τους. Οι άνθρωποι που ενοικιάζουν σπίτια σε φοιτητές αλλά και οι ίδιοι οι μεσίτες, πώς θα αποζημιωθούν για την εξαφάνιση του εισοδήματός τους; Οι άνθρωποι που έχασαν τις δουλειές τους τον τελευταίο ένα χρόνο λόγω απουσίας καταναλωτικού κοινού, πώς θα θρέψουν τις οικογένειές τους; Εφόσον μάσκες, αντισηπτικά και αποστάσεις, αποδεδειγμένα πλέον μινιμαλίζουν τη μετάδοση του ιού, και ενώ ήδη ομάδες ανθρώπων προβαίνουν σε εμβολιασμούς, μάλλον οι όροι για επιστροφή στην ακαδημαϊκή ζωή υπάρχουν καταφανώς γύρω μας.

Λογίζοντας ως δίκαιο και ορθολογικό το αίτημα του φοιτητικού μας συλλόγου και εν γένει του φοιτητικού κινήματος για επαναλειτουργεία των πανεπιστημίων με λήψη όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων, πολλώ δε μάλλον ενώ έχει αποφασισθεί η ταυτόχρονη λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εργοστασιακών εγκαταστάσεων κοκ, θεωρούμε πως οι φωνές προς έκκληση του φοιτητικού κινήματος και της τοπικής κοινωνίας για επιστροφή των φοιτητών στην Κομοτηνή, δύναται να καταστούν παρασάγγας πιο βροντόφωνες και αποφασιστικές αν ενωθούν και διαβιβάσουν σε συνεργασία τα κοινά τους αιτήματα.

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ:

 • Να ανοίξουν οι σχολές μας, με όλα τα απαραίτητα μέτρα:
  RapidTest για όλους τους φοιτητές
  Χωρισμός φοιτητών σε μικρότερα τμήματα
  Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων και των δομών του δήμου
  Απολύμανση όλων των χώρων μετά από κάθε μάθημα
  Αύξηση λεωφορείων από και για Πανεπιστημιούπολη
  Μικρότερες διδακτικές ώρες και περισσότερα μικρά διαλείμματα για να γίνεται αερισμός της αίθουσας
 • Καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία
 • Να μην εφαρμοστεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως/Χρυσοχοΐδη
 • Να καταδικάσει άμεσα η Σύγκλητος του ΔΠΘ τα όσα έγιναν στο ΑΠΘ.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

 • Συντονισμό με τοπικούς φορείς, σωματεία, μαθητές και άλλους Φοιτητικούς Συλλόγους
 • Συνεδρίαση μέσω διαδικτύου, την Κυριακή 7/3, στις 16:00
 • Email επικοινωνίας: chatzidimitriadisanestis@gmail.com
 • Κινητοποίηση, στο πλαίσιο πανελλαδικών κινητοποιήσεων για τον «ένα χρόνο κλειστά Πανεπιστήμια», την Τετάρτη 10/3».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΑΙΔΕΙΑ11 ώρες πριν

Υπό κατάληψη για πέμπτη ημέρα η Πρυτανεία του ΔΠΘ

ΡΟΔΟΠΗ11 ώρες πριν

Συνεχίζονται και την επόμενη εβδομάδα τα rapid tests στην Κομοτηνή

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ11 ώρες πριν

Νέα σελίδα με τις Υπηρεσίες των δικαστηρίων Κομοτηνής

YΓΕΙΑ12 ώρες πριν

Κορωνοϊός: Τρία νέα κρούσματα στη Ροδόπη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ημέρα πριν

Χαρίτου σε Χαρδαλιά: «Να σταματήσει ο εμπαιγμός για το δήθεν έξυπνο lockdown»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ημέρα πριν

Δυσαρέσκεια τοπικών φορέων για την ένταξη της Ροδόπης στο «κόκκινο»

YΓΕΙΑ2 ημέρες πριν

Κορωνοϊός: Τέσσερα νέα κρούσματα στη Ροδόπη

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ3 ημέρες πριν

Αντίθετο στον νέο εκλογικό νόμο το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ημέρες πριν

Πρωτοβουλία Ιλχάν Αχμέτ για κοινό αγώνα στα αγροτικά ζητήματα της Ροδόπης

ΠΑΙΔΕΙΑ3 ημέρες πριν

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής: «Τα Πανεπιστήμια δεν αποτελούν πλέον καταφύγιο εκβιασμού και ανομίας»

TΟΥΡΚΙΑ3 ημέρες πριν

Επίτιμος πρόεδρος HDP: «Αν ο Ερντογάν χάσει τις εκλογές θα πάει στη φυλακή»

ΡΟΔΟΠΗ4 ημέρες πριν

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εξωτερικοί φρουροί Φυλακών Κομοτηνής

ΠΑΙΔΕΙΑ4 ημέρες πριν

Υπό κατάληψη και πάλι η Πρυτανεία του Δ.Π.Θ.

TΟΥΡΚΙΑ4 ημέρες πριν

Τούρκος αναλυτής: «Με τις πλάτες Γερμανών υπουργών ο Ερντογάν δημιουργεί εντάσεις στο Αιγαίο»

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ5 ημέρες πριν

Κομοτηνή: Γυναίκα απειλούσε να πέσει από ταράτσα πολυκατοικίας

ΕΒΡΟΣ6 ημέρες πριν

Ανατροπή με τον θάνατο στρατιώτη στον Έβρο – Ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ7 ημέρες πριν

Στυλιανίδης: «Επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας από τουρκικά σωματεία με έδρα τη Γερμανία»

ΡΟΔΟΠΗ7 ημέρες πριν

Κομοτηνή: Εμπρησμοί σε ΑΤΜ τραπεζών στην πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 εβδομάδα πριν

Αρωγός στις πρωτοβουλίες του Δήμου Κομοτηνής ο Δημήτρης Χαρίτου

ΠΑΙΔΕΙΑ1 εβδομάδα πριν

Φοιτητές και Σύλλογοι στην Κομοτηνή καταδικάζουν την άγρια καταστολή στο ΑΠΘ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x