ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΒΟΥΛΗ

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους κατοίκους των οικισμών του Δήμου Αρριανών, ζητά ο Χαρίτου

Το αίτημα του Βουλευτή Ροδόπης αφορά τους κατοίκους των οικισμών Στροφή, Νέδα, Αγιοχώρι και Ήπιο που είχαν τεθεί σε καραντίνα

fonirodopis.gr

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου ζητά από τον υπουργό Οικονομικών να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους κατοίκους των  οικισμών Στροφή, Νέδα, Αγιοχώρι και Ήπιο του Δήμου Αρριανών, ώστε να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα που προκλήθηκαν από τον εγκλεισμό και τα περιοριστικά μέτρα λόγω του σκληρού lockdown που επέβαλε η Πολιτεία.

Ο βουλευτής υπενθύμισε στους υπουργούς ότι υπάρχει ανάγκη πρόσβασης των κατοίκων στην πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα και στην ψυχολογική υποστήριξη. Ενώ υπογράμμισε ότι η πλειοψηφία τους είναι καπνοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι με ελάχιστα εισοδήματα και επιβάλλεται η οικονομική ενίσχυσή τους.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας:

«Στη 1-1-2021 θέσατε με εντολή σας σε lockdown τον οικισμό Στροφή του Δήμου Αρριανών, ενώ στις 5-1-2021 εντάξατε στο ίδιο καθεστώς και τα παρακείμενα χωριά Νέδα, Αγιοχώρι και Ήπιο. Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στους οικισμούς Στροφή, Νέδα, Αγιοχώρι και Ήπιο δεν επέτρεπαν τις μετακινήσεις των κατοίκων τους στην  εργασία και στις αγροτικές τους δραστηριότητες, στα καταστήματα, στις σχολικές μονάδες και αλλού. Πράγμα που γιγάντωσε τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των ημιορεινών αυτών περιοχών, που κατοικούνται κυρίως από κτηνοτρόφους και από καπνοπαραγωγούς. Ουσιαστικά οι άνθρωποι αυτοί ζουν χωρίς εισοδήματα, αφού οι αγοραπωλησίες των καπνών τους δεν έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ όσες είχαν προγραμματιστεί  για τις ημέρες του lockdown αναβλήθηκαν.

Κατά την περίοδο του lockdown δεν αντιμετωπίστηκαν – με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να υφίστανται ακόμα και σήμερα – βασικά προβλήματα των κατοίκων, όπως είναι η εξασφάλιση της πρόσβασής τους στην πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα και σε δομές ψυχολογικής υποστήριξης, αλλά και η επιδημιολογική παρακολούθηση της περιοχής τους από τον ΕΟΔΥ.

Δυστυχώς κοντά σε όλα αυτά, την ίδια περίοδο του υγειονομικού εγκλεισμού, ήρθαν να προστεθούν και τα ακραία καιρικά φαινόμενα των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στις 12 Ιανουαρίου και οδήγησαν στο να τεθεί ο Δήμος Αρριανών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην περιοχή καταγράφηκε πλήθος ζημιών σε κατοικίες και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις  αλλά και στο οδικό δίκτυο  όπως και σε   βασικές δημοτικές υποδομές, γεγονός που έπληξε αναπόφευκτα και τα χωριά που βρίσκονταν σε lockdown  όπου συσσωρεύτηκαν επιπλέον πληγές, αφού οι κάτοικοί τους δεν μπορούσαν καν να προσεγγίσουν τις πλημμυρισμένες κτηνοτροφικές και γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.

Επειδή οι  οικισμοί Στροφή, Νέδα, Αγιοχώρι και Ήπιο του Δήμου Αρριανών επλήγησαν βαριά και θρηνούν θύματα από την πανδημία.  

Επειδή οι κάτοικοι των παραπάνω οικισμών βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση λόγω του ότι σταμάτησε όλη η οικονομική τους δραστηριότητα.

Επειδή η Πολιτεία οφείλει να συνδράμει τους ανθρώπους αυτούς ώστε να ανακουφιστούν από τις επιπτώσεις του lockdown και των ακραίων καιρικών φαινομένων. 

Ερωτάσθε κύριοι υπουργοί:

1)Είναι στις προθέσεις σας να εξασφαλίσετε  έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους κατοίκους των παραπάνω οικισμών ώστε να ανταπεξέλθουν στα  προβλήματα που τους προέκυψαν;

2)Θα εξασφαλίσετε την πρόσβαση των κατοίκων αυτών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και σε μονάδες ψυχολογικής υποστήριξης  στις μετά  την άρση του lockdown συνθήκες;».

ΒΟΥΛΗ

Ιλχάν Αχμέτ: Ερώτηση σε Κικίλια για τα εξαφανισμένα εμβολιαστικά κέντρα του Δήμου Αρριανών

«Γιατί μέχρι σήμερα δεν άνοιξε καμία εμβολιαστική γραμμή στον Δήμο Αρριανών;», ρωτάει ο Βουλευτής Ροδόπης τον Υπ. Υγείας

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρωτοφανές χαρακτηρίζει ο Βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άφησε χωρίς εμβολιαστικό κέντρο τον Δήμο Αρριανών, παρ’ ότι κάτι τέτοιο προβλεπόταν αρχικά από το Εθνικό Σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Ο Βουλευτής Ροδόπης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, στην οποία αναφέρεται:

«Το Εθνικό Σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού για την COVID-19, προέβλεπε αρχικά ανάμεσα στα πρώτα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας και τα περιφερειακά ιατρεία Φιλλύρας και Κέχρου του Δήμου Αρριανών της Π.Ε. Ροδόπης.

Παρά το γεγονός ότι η επιλογή των συγκεκριμένων ιατρείων ήταν προφανές ότι δεν κάλυπτε συνολικά τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού, ενός Δήμου με 20.000 κατοίκους και 58 οικισμούς, ορισμένοι εκ των οποίων είναι ορεινοί και απομακρυσμένοι μεταξύ τους, εντούτοις μέχρι και σήμερα και ενώ τα εμβολιαστικά κέντρα πανελλαδικά έχουν αυξηθεί σε έως και 1.500, στον Δήμο Αρριανών δεν έχει δημιουργηθεί ούτε ένα!

Παραμένει έτσι ο μεγάλος αυτός Δήμος της Π.Ε. Ροδόπης χωρίς εμβολιαστικό κέντρο και είναι ο μοναδικός που δεν διαθέτει μια ανάλογη δομή! 

Την ίδια στιγμή στην Π.Ε. Ροδόπης η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο στις επτά εμβολιαστικές γραμμές που βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία σε αυτήν.

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:

Α) Γιατί μέχρι και σήμερα δεν άνοιξε καμία εμβολιαστική γραμμή στον Δήμο Αρριανών της Π.Ε. Ροδόπης αν και αρχικώς είχαν προβλεφθεί τα περιφερειακά ιατρεία Φιλλύρας και Κέχρου;

Β) Σχεδιάζετε να προβείτε άμεσα στο άνοιγμα περισσοτέρων εμβολιαστικών γραμμών στον Δήμο Αρριανών, ώστε αυτές να αντιπροσωπεύουν τις πραγματικές χωροταξικές και εμβολιαστικές ανάγκες του τοπικού πληθυσμού, προκειμένου να αποκτήσουν όλες οι ηλικιακές κατηγορίες άνετη, γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση σε εμβολιαστικά κέντρα και να επιταχυνθεί η εμβολιαστική διαδικασία, όπως είχε ζητήσει και ο ίδιος ο Δήμαρχος της περιοχής με παλαιότερη επιστολή του προς το Υπουργείο σας;».    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΟΥΛΗ

Θύελλα αντιδράσεων για το «ακαταδίωκτο» που ψήφισε αιφνιδιαστικά η ΝΔ

Η κυβέρνηση έβαλε μπροστά τους λοιμωξιολόγους για να προστατεύσει πολιτικούς παράγοντες. Γιατί η τροπολογία προβλέπει ότι δεν θα δίνουν ούτε εξηγήσεις

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τις ψήφους της ΝΔ εγκρίθηκε χθες αργά το βράδυ από την ολομέλεια της Βουλής η αιφνιδιαστική τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας στην οποία περιελήφθη και η διάταξη για το ακαταδίωκτο των μελών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η κυβέρνηση και τα φίλα προσκείμενα σε αυτήν ΜΜΕ, εντέχνως προβάλουν αποκλειστικά και μόνο ότι η ασυλία παρέχεται για την προστασία των επιστημόνων. Και δεν λένε κουβέντα για ποιο λόγο παρέχεται η ίδια προστασία και σε πολιτικά πρόσωπα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρχικά αιφνιδιάστηκαν από την τροπολογία, ωστόσο θέμα για το ακαταδίωκτο ήγειρε πρώτος, ήδη την ώρα της συνεδρίασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, που ανακοίνωσε ότι το κόμμα θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία αν δεν αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη. «Βάζετε ταφόπλακα στην εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε αυτό, που μέχρι τώρα αποτελούσε την επιστημονική κοινότητα διαχείρισης της πανδημίας», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης και επισήμανε ότι η διάταξη, δεν καταλαμβάνει μόνο την επιστημονική επιτροπή λοιμωξιολόγων, αλλά και κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη.

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις και από την κοινωνία, με την ΠΟΕΔΗΝ αλλά και συσπειρώσεις δικηγόρων, προς ώρας, να τίθενται απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης.

Αυτά είναι τα κυβερνητικά στελέχη που προστατεύονται από την τροπολογία

Βαθύ παρασκήνιο με στόχο, όπως σημειώνουν άτομα που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα, να προστατευθούν πολιτικά πρόσωπα κρύβεται πίσω από την αιφνίδια επιλογή της κυβέρνησης.

Τα κυβερνητικά στελέχη που προστατεύονται με αυτή την τροπολογία είναι οι:

Παναγιώτης Πρεζεράκος Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού COVID-19

Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας

Παναγιώτης Αρκουμανέας πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Δημήτρης Φιλίππου, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).

Νίκος Παπαευσταθίου, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.).

Και για τα στελέχη αυτά η τροπολογία προβλέπει «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο λειτουργίας» των επιτροπών.

Το μέγα πρόβλημα είναι ότι με αυτή την πρόβλεψη δεν μπορούν να ελεγχθούν πολιτικά πρόσωπα που συμμετέχουν στην επιτροπή ενώ τους επιβάλλεται καθεστώς προστασίας και μέσω της απαγόρευσης να κληθούν να εξεταστούν ή να παρέχουν εξηγήσεις για αποφάσεις που πήραν για τη διαχείριση της πανδημίας.

Απαράδεκτες δικαιολογίες Πελώνη και Άδωνι

Να θολώσει τα νερά για το ακαταδίωκτο των μελών των τριών επιτροπών που πρωταγωνιστούν στην λήψη αποφάσεων της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, το lockdown και τους εμβολιασμούς, επιχείρησε σήμερα η κυβέρνηση κατά τη συνήθη  πρακτική της.

Πελώνη: «Ποιο είναι το θέμα δημοκρατίας;»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόταν συνεχώς στον ενικό σε μία επιτροπή και στους επιστήμονες που χρειάζεται να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία τους, χωρίς να κάνει ούτε μία αναφορά – και χωρίς να ρωτηθεί σχετικά – για ποιο λόγο η προστασία πρέπει να περιλαμβάνει και τα κυβερνητικά στελέχη. «Οι άνθρωποι της Επιτροπής δεν ασκούν διοίκηση για να είναι υπόλογοι σε ποινικές διώξεις. Πρέπει να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Επιτροπής, πρέπει οι επιστήμονες να είναι ελεύθεροι να εκφέρουν την επιστημονική τους άποψη χωρίς να φοβούνται μηνύσεις από τον οποιονδήποτε» υποστήριξε.

Μάλιστα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για αλλοπρόσαλλη τακτική. «Από τη μια κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χειραγωγεί την επιτροπή και δεν ακούει την επιστημονική άποψη και από την άλλη αντιδρά για την τροπολογία που διασφαλίζει ακριβώς την ανεξαρτησία της Επιτροπής» υποστήριξε η Αρ. Πελώνη. Αναφερόμενη δε σε δήλωση του Ν. Ηλιόπουλου ότι τίθεται θέμα δημοκρατίας, ισχυρίστηκε: «Ποιο είναι το θέμα της δημοκρατίας; Όταν επιστήμονες πρέπει να είναι ελεύθεροι να εκφέρουν την άποψή τους;».

«Η κυβέρνηση είναι αυτή που λαμβάνει την πολιτική απόφαση και την ευθύνη. Έχει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόβλημα με την επιστήμη; Δεν θέλει να έχουν ανεξάρτητη άποψη οι επιστήμονες;» συνέχισε στην ίδια κατεύθυνση. Δικαιολόγησε έτσι την άρνηση της κυβέρνησης να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά, τα οποία εδώ και ένα χρόνο ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. «Σκεφτείτε αυτά τα πρακτικά να χρησιμοποιούνταν και για μηνύσεις. Πώς θα μπορούν να εισηγούνται ελεύθερα οι επιστήμονες;» ο ισχυρισμός που προέβαλε.

Άδωνις: «Φαντάζεστε να πέσουν σε κανένα παλαβό»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης φιλοξενήθηκε στο Open και το θέμα αυτό ήταν το πρώτο για το οποίο ρωτήθηκε: «Φαντάζεστε κύριε Παυλόπουλε, όταν τελειώσει αυτή η πανδημία με τους εμβολιασμούς σε λίγες εβδομάδες, οι άνθρωποι που συμμετείχαν ένα χρόνο σε αυτή την επιτροπή και λάμβαναν αποφάσεις να ήταν εκτεθειμένοι σε οποιονδήποτε παλαβό από αυτούς που βλέπουμε στο Facebook στο Twitter και παντού, να τους κάνουν μηνύσεις και αγωγές και να τρέχουν τα επόμενα 30 χρόνια της ζωής τους στα δικαστήρια επειδή δέχθηκαν να συμβουλεύουν μία κυβέρνηση ένα κράτος πως να αντιμετωπίσει την πανδημία. Εγώ απορώ και το πως γίνεται η συζήτηση».

Όταν ρωτήθηκε γιατί επιλέχθηκε αυτή η στιγμή και το αν έπαιξε ρόλο το γεγονός οτι η χώρα πάει για άνοιγμα με την πίεση στο ΕΣΥ να είναι ασφυκτική, απάντησε: «Γιατί η πανδημία πλησιάζει στην λήξη της και οι άνθρωποι αυτοί θα επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή. Όσο περνάει η πανδημία και υπάρχει μεγαλύτερη στεναχώρια, αυξάνονται οι εχθρικές αναρτήσεις εναντίον των επιστημόνων που έβαλαν το κεφάλι τους στο ντορβά. Ένας μαγαζάτορας που θεωρεί οτι έπαθε ζημιά το μαγαζί του επειδή εισηγήθηκε ο Χ λοιμωξιολόγος το lockdown, θα μπορούσε να κάνει μήνυση και αγωγή στον Χ λοιμωξιολόγο που ψήφισε υπέρ του lockdown», είπε μεταξύ άλλων.

Στάχτη στα μάτια για τις πιέσεις προς τους επιστήμονες βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αλ. Τσίπρας: «Η ασυλία δεν αφορά τους επιστήμονες αλλά τα στελέχη και τους συνεργάτες του Μητσοτάκη»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε:

«Η ασυλία δεν αφορά τους επιστήμονες. Ούτως ή άλλως βάσει του νόμου ο ρόλος τους είναι γνωμοδοτικός.

Η ασυλία αφορά τα κυβερνητικά στελέχη και τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη που απαρτίζουν τις Επιτροπές. Που μαζί με Υπουργούς συμμετέχουν στις συνεδριάσεις, ασκώντας ισχυρές πιέσεις προς την κατεύθυνση προειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων. Αφορά αυτούς που ευθύνονται για το 6μηνο αποτυχημένο lockdown και για την κατάρρευση του ΕΣΥ.

Για αυτό άλλωστε και η τροπολογία δεν εξαντλείται στο ακαταδίωκτο, αλλά επεκτείνεται στην απαγόρευση κατάθεσης των μελών της Επιτροπής σε περιπτώσεις δικαστικής διερεύνησης.

Τι φοβούνται; Μα την πιθανότητα κάποιος εκ των επιστημόνων να κληθεί να καταθέσει την αλήθεια για τις πιέσεις και για την πατρότητα κάποιων κρίσιμων αποφάσεων. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που κρύβουν τόσους μήνες τα πρακτικά των συνεδριάσεων«.

«Υποκριτική, προσβλητική και επιλεκτική» η ρύθμιση για το ακαταδίωκτο για τον τομεάρχη Υγείας, Ανδρ. Ξανθό

Για τον τομεάρχη Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, μεταξύ των λόγων που αυτή η ρύθμιση είναι λάθος, ο πιο σημαντικός είναι πως «η κυβέρνηση έρχεται να «θεραπεύσει»  ένα πρόβλημα (στοχοποίηση των επιστημόνων) που η ίδια δημιούργησε με την «εργαλειοποίηση» της Επιτροπής, την αδιαφάνεια στη λειτουργία της και τη συστηματική μετάθεση στους ειδικούς της  ευθύνης για την  λήψη περιοριστικών μέτρων».

Σύμφωνα με τον Α. Ξανθό «η νομοθετική αυτή ρύθμιση θα ήταν τελείως αχρείαστη, αν η κυβέρνηση είχε από την αρχή ξεκαθαρίσει στην κοινή γνώμη ότι ο ρόλος της Επιτροπής είναι αμιγώς επιστημονικός και γνωμοδοτικός και ότι την ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων και της εξειδίκευσης των μέτρων την έχει αποκλειστικά η ίδια, αν δημοσιοποιούνταν τα πρακτικά της Επιτροπής και μπορούσε κάθε πολίτης να παρακολουθήσει τον επιστημονικό διάλογο για την εκτίμηση κινδύνου και την ενδεικνυόμενη υγειονομική στρατηγική. Αυτό η κυβέρνηση δεν το ήθελε γιατί θα μπορούσε η κοινωνία  να αντιληφθεί την συστηματική προσπάθεια της να εκμαιεύσει σε κάθε κρίσιμη φάση την εκ των υστέρων επιστημονική συνηγορία σε προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις (όπως τώρα με το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού), αλλά ταυτόχρονα να αποφύγει και το πολιτικό κόστος «δείχνοντας» τους επιστήμονες».

Θεοφ. Ξανθόπουλος: «Είμαστε ιδιαίτερα καχύποπτοι για το γεγονός πως τα μέλη αυτά δεν μπορούν να καλεστούν ως μάρτυρες»

«Η κυβέρνηση επειδή αντιλαμβάνεται ότι οι παρεμβάσεις της, μπορεί να φέρουν σε δύσκολη θέση τα μέλη των Επιτροπών, επιχειρεί να θεσπίσει το ακαταδίωκτο. Αυτό που μας κάνει ιδιαιτέρως καχύποπτους, είναι ότι δεν επιτρέπει καν στα μέλη των επιτροπών αυτών να εξετάζονται ως μάρτυρες για τις αποφάσεις τους. Δηλαδή, δεν τους περιφρουρεί μόνο ως εν δυνάμει κατηγορούμενους αλλά και ως πιθανούς μάρτυρες στα δικαστήρια ή στην προκαταρκτική διαδικασία», τόνισε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος».

Δ. Παπαδημούλης: «Η τροπολογία για το ακαταδίωκτο φιμώνει επιστήμονες και προστατεύει κυβερνητικά στελέχη»

Σε συνέντευξή του, μέσω Skype, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του τ/σ ΑΝΤ1 (Γ. Παπαδάκης) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε μεταξύ άλλων, πως «αυτή η απαράδεκτη τροπολογία επιδιώκει να φιμώσει τους επιστήμονες λοιμωξιολόγους απέναντι σε ενδεχόμενη καλόπιστη εξέταση του τι προτάθηκε κι αποφασίστηκε και να προστατεύσει τα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη που μαζί με τους υπουργούς πήραν τις αποφάσεις.

Και αυτό είναι απαράδεκτο γιατί δεν θεσπίστηκε εξαρχής, όταν συστάθηκαν αυτές οι επιτροπές, αλλά τώρα, λίγες ώρες αφότου διέρρευσαν πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων, που δείχνουν ότι πολλές φορές η κυβέρνηση κάνει του κεφαλιού της, σε αντίθεση με αυτά που πρότειναν οι λοιμωξιολόγοι. Πέρσι τέτοιο καιρό ο Σ. Τσιόδρας ήταν εθνικός ήρωας. Σήμερα είναι εξαφανισμένος. Κι αυτό από μόνο του κάτι λέει».

Ν. Ηλιόπουλος: «Παραδοχή ενοχής της κυβέρνησης η τροπολογία για το ακαταδίωκτο»

«Παραδοχή ενοχής» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, την τροπολογία της κυβέρνησης για το ακαταδίωκτο της επιτροπής των επιστημόνων, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM».

Τονίζοντας ότι «οι αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας είναι πολιτικές και αφορούν την κυβέρνηση», ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για Δημοκρατία χωρίς αίσθηση ελέγχου, χωρίς αίσθηση ότι υπάρχουν ευθύνες». «Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετατρέπει την πανδημική κρίση σε κρίση Δημοκρατίας», διεμήνυσε.

Πηγή: left.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΟΥΛΗ

Ιλχάν Αχμέτ: «Ξέφραγο αμπέλι τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών στα social media»

Ο Βουλευτής Ροδόπης ρωτά ποια η επίσημη θέση του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την παραβίαση προσωπικών δεδομένων 600.000 Ελλήνων χρηστών του Facebook

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Ερώτηση προς τον Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη σχετικά με το ζήτημα της διαρροής προσωπικών δεδομένων από δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το Facebook και όχι μόνο, κατέθεσε ο Βουλευτής Ροδόπης και Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ.

Στην ερώτηση, που συνυπογράφεται από και από τον βουλευτή Γ. Μουλκιώτη, αναφέρεται αναλυτικά:

«Τα όσα πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με γνωστές ηλεκτρονικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης από τις οποίες διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα χρηστών, αναδεικνύουν πως οι διαρροές μεγάλης κλίμακας τείνουν να γίνουν κανονικότητα στα νέα κοινωνικά δίκτυα. Συγκεκριμένα μέσω της γνωστής εφαρμογής «Facebook» διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα περισσότερων από 500 εκατομμυρίων χρηστών παγκοσμίως, τα οποία βρέθηκαν αναρτημένα στο διαδίκτυο, ελεύθερα και προσβάσιμα για κάθε χρήση. Υπολογίζεται δε πως θύματα της εν λόγω διαρροής είναι περίπου και 600.000 Έλληνες χρήστες.

Παράλληλα, το Cyber News ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι προσωπικά δεδομένα 1,3 εκ. χρηστών αποσπάστηκαν από την μοντέρνα εφαρμογή φωνητικής συνομιλίας Clubhouse και δημοσιεύτηκαν σε ένα φόρουμ για χάκερ. Τα παραβιασμένα δεδομένα και στις δύο περιπτώσεις περιλάμβαναν ονοματεπώνυμα, ημερομηνίες γέννησης, τοποθεσίες, τηλεφωνικούς αριθμούς, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κωδικούς για άλλους συνδεδεμένους λογαριασμούς, καθώς και βιογραφικά στοιχεία των χρηστών. Είναι σαφές πως τα δύο περιστατικά ανοίγουν τη συζήτηση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων από τις ιδιωτικές εταιρίες ψηφιακής κοινωνικής δικτύωσης, αφού αποκαλύπτεται πως δεν υπάρχει ουσιαστικά ασφαλής εγγύηση για την προστασία τους, παρότι οι εν λόγω εταιρείες δεσμεύονται για την ορθή διαχείρισή των δεδομένων αυτών από τους όρους της σύμβασης, στην οποία συναινεί ο χρήστης κατά την εγγραφή του στις εφαρμογές.

Δεδομένου ότι, η διαρροή προσωπικών δεδομένων από το «Facebook» αφορά περίπου 600.000 χρήστες στη χώρα μας.

Δεδομένου ότι, το «Facebook», φαίνεται μέχρι στιγμής να υπεκφεύγει και να αναβάλλει τις όποιες ενέργειες για την προστασία των χρηστών που έπεσαν θύματα της διαρροής.

Δεδομένου ότι, ο Κανονισμός της Ε.Ε. 2016/679 αναφέρει πως οι παραβιάσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιβάλλεται να αντιμετωπίζονται άμεσα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προχωρήσει ώστε οι Έλληνες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να προστατεύονται στο μέλλον πιο αποτελεσματικά;

2. Ποια είναι η επίσημη θέση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης απέναντι στην παραβίαση των προσωπικών δεδομένων 600.000 Ελλήνων χρηστών;

3. Έχουν θεσπιστεί κυρώσεις από τη χώρα μας και αν ναι ποιες, για τις περιπτώσεις μαζικής παραβίασης προσωπικών δεδομένων χρηστών από ιδιωτικές εγχώριες ή διεθνείς εταιρίες;

4. Πως προστατεύεται στη χώρα μας η ιδιωτικότητα των πολιτών που συμμετέχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Μέσω ποιων μέτρων εξασφαλίζεται η αποτελεσματική αντιμετώπιση διαρροών προσωπικών δεδομένων για τους χρήστες ψηφιακών υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΟΥΛΗ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών στους εκλογείς εξωτερικού

Καταργούνται τα πρόσθετα κριτήρια που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Κατατέθηκε στη Βουλή το προαναγγελθέν νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη, με το οποίο αίρονται οι περιορισμοί για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων του εξωτερικού.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΓΛΚ, με το σχέδιο νόμου επέρχονται επιμέρους τροποποιήσεις στο ν.4648/2019„ αναφορικά με την άσκηση του δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Οι επερχόμενες μεταβολές εστιάζονται στα εξής κατά βάση σημεία:

α. Καταργούνται τα πρόσθετα κριτήρια που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού (χρόνος διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας, υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά την οριζόμενη έννοια).

β. Η διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

γ. Καταργείται η Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο εξέτασης ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής καθώς και o δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ13 ώρες πριν

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ: «Να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από το έξοδο των self test»

ΡΟΔΟΠΗ14 ώρες πριν

Ελευθέρια: Τη σεπτή εικόνα Θεομήτορος υποδέχθηκε η πόλη της Κομοτηνής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ15 ώρες πριν

Μητσοτάκης: «Να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών»

YΓΕΙΑ15 ώρες πριν

Κορωνοϊός: 7 νέα κρούσματα στη Ροδόπη

ΡΟΔΟΠΗ19 ώρες πριν

Είδη ρουχισμού σε ορφανά παιδιά παρέδωσε η ΔΕΜΠ Κομοτηνής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ19 ώρες πριν

Την αξία της οικογένειας στην Ελλάδα ανέδειξε σε διεθνές νομικό συνέδριο ο Ευριπίδης Στυλιανίδης

TΟΥΡΚΙΑ20 ώρες πριν

Νέα πρόκληση Ακάρ: «Η Ελλάδα έχει επεκτατικές βλέψεις, δείτε τον χάρτη του 1821»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ20 ώρες πριν

Δημοσιογράφος του BBC αποδόμησε το κυβερνητικό αφήγημα για τα εμβόλια και τον τουρισμό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ21 ώρες πριν

Εκλογές για τις σχολικές εφορείες των μειονοτικών σχολείων, προανήγγειλε ο Ιλχάν Αχμέτ

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ22 ώρες πριν

Ευχές από τον Δήμαρχο Ιάσμου Οντέρ Μουμίν για το Ραμαζάν Μπαϊράμ

ΡΟΔΟΠΗ14 ώρες πριν

Ελευθέρια: Τη σεπτή εικόνα Θεομήτορος υποδέχθηκε η πόλη της Κομοτηνής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ20 ώρες πριν

Δημοσιογράφος του BBC αποδόμησε το κυβερνητικό αφήγημα για τα εμβόλια και τον τουρισμό

ΡΟΔΟΠΗ22 ώρες πριν

Η πόλη της Κομοτηνής γιορτάζει τα 101 χρόνια απελευθέρωσης της

ΕΚΚΛΗΣΙΑ2 ημέρες πριν

Παντελεήμων: «Τα φετινά Ελευθέρια να γίνουν αφετηρία εθνικής και πνευματικής ανάτασης»

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Θρόμβωση στο πόδι 11 μέρες μετά το AstraZeneca – «Πώς γλίτωσα τον ακρωτηριασμό»

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ3 ημέρες πριν

Επικήρυξαν με 300.000 ευρώ τους δολοφόνους 20χρονης στα Γλυκά Νερά

ΡΟΔΟΠΗ5 ημέρες πριν

Ημέρα μνήμης για τους αγώνες εθνικής αντίστασης κατά του ναζισμού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 ημέρες πριν

Ροδόπη: Αγανάκτησε μέχρι και ο Τούρκος Πρόξενος με σκισμένη ελληνική σημαία σε σχολείο!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 ημέρες πριν

Άνοιγμα γυμναστηρίων μόνο για τους εμβολιασμένους, ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης

ΡΟΔΟΠΗ6 ημέρες πριν

Κομοτηνή – Φωτιά σε ταβέρνα: Προσπαθούσαν να ξηλώσουν το βυθιζόμενο κολωνάκι!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x