ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θετικός στον κορωνοϊό ο Μέτιος: Τι προβλέπεται για την ιχνηλάτηση των επαφών

Μόλις χθες ο Περιφερειάρχης επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές σε Ροδόπη και Έβρο και ήρθε σε επαφή με αρκετά άτομα, μεταξύ των οποίων Δήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχες, Βουλευτές κλπ – Τι ορίζει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για τις επαφές κρούσματος

fonirodopis.gr

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος ανακοίνωσε σήμερα ότι το τεστ μοριακής ανάλυσης στο οποίο υποβλήθηκε, με αφορμή προγραμματισμένη επέμβαση στο μάτι, βγήκε θετικό και τέθηκε άμεσα σε κατ’ οίκον απομόνωση.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ θα πρέπει να έχει ήδη ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών του Περιφερειάρχη, ο οποίος μόλις χθες επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές σε Ροδόπη και Έβρο και ήρθε σε επαφή με αρκετά άτομα, μεταξύ των οποίων Δήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχες, Βουλευτές κλπ.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ΕΟΔΥ κατηγοριοποιεί τις επαφές κρούσματος σε στενές επαφές «υψηλού κινδύνου» και σε επαφές «χαμηλού κινδύνου».

Στην πρώτη περίπτωση, οι επαφές θα πρέπει να τεθούν άμεσα σε καραντίνα 14 ημερών ενώ στη δεύτερη θα πρέπει να παρακολουθούν μόνοι τους την πορεία της υγείας τους με θερμομέτρηση και σε περίπτωση συμπτώματος να υποβληθούν άμεσα σε τεστ.

Διαβάστε παρακάτω τι προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ:

Μετάδοση του ιού από ασυμπτωματικά άτομα

Ένα σημαντικό ποσοστό ασυμπτωματικών κρουσμάτων εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου σε μεταγενέστερο στάδιο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Το ποσοστό των ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων COVID19 υπολογίζεται στο 30-40% του συνόλου των θετικών κρουσμάτων. Από σχετικές μελέτες έχει προκύψει ότι το ιϊκό φορτίο και η πιθανότητα ανίχνευσης βιώσιμου ιού ήταν παρόμοια σε συμπτωματικά και ασυμπτωματικά άτομα, υποδεικνύοντας ότι τα ασυμπτωματικά άτομα αποτελούν πηγή μετάδοσης του ιού.

Α. Στενές επαφές (έκθεση υψηλού κινδύνου)
Ως στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης COVID-19 ορίζεται:
Άτομο που είχε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση < 1,5 μέτρου και για ≥ 15 λεπτά και χωρίς χρήση μάσκας και από τους δύο.
Άτομο που είχε άμεση σωματική επαφή με ασθενή με COVID-19 χωρίς εφαρμογή μέτρων προφύλαξης.
Άτομο με επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με COVID-19 χωρίς εφαρμογή μέτρων προφύλαξης.
Άτομο που παρέμεινε σε κλειστό χώρο (π.χ. αίθουσα συσκέψεων, χώρο αναμονής κλπ.) με ασθενή με COVID-19 για περισσότερο από 15 λεπτά και χωρίς χρήση μάσκας και από τους δύο.
Άτομο που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή με COVID-19 χωρίς λήψη ή επί αστοχίας των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας.

Β. Επαφές (έκθεση χαμηλού κινδύνου)
Ως επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος χαμηλού κινδύνου COVID-19 ορίζεται:
Άτομο που είχε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 εντός 1,5 μέτρου και για < 15 λεπτά.
Άτομο που παρέμεινε σε κλειστό χώρο με ασθενή με COVID-19 για < 15 λεπτά.
Άτομο που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή με COVID-19 με λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας.
Μεγαλύτερη διάρκεια επαφής συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης. Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές δημόσιας υγείας μπορούν με βάση την εκτίμηση κινδύνου, να εξετάσουν το ενδεχόμενο διεύρυνσης και παρακολούθησης των επαφών, έτσι ώστε να περιλάβει και άτομα που είχαν μικρότερη διάρκεια επαφής με τον ασθενή με COVID-19.

Στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

Τα άτομα που τίθενται σε καραντίνα αποτελούν στενές επαφές (όπως αυτή ορίζεται με τα επικαιροποιημένα κριτήρια του ΕΟΔΥ) επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID19 και η επαφή τους με το κρούσμα εντοπίζεται μέχρι και δύο 24ωρα πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του ή τη διάγνωσή του με εργαστηριακό έλεγχο.

Η καραντίνα είναι υποχρεωτική και οι πολίτες οφείλουν να παραμείνουν σπίτι ή σε άλλο χώρο τον οποίο θα υποδείξουν ως χώρο καραντίνας, μόνοι τους, για διάστημα τουλάχιστον 14 ημερών από την τελευταία τους επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Η ολοκλήρωση του διαστήματος της καραντίνας είναι επιτακτική και δεν διακόπτεται για κανένα λόγο όπως για παράδειγμα σε περίπτωση προσκόμισης αρνητικού τεστ για τον νέο κορωνοϊό. Ο λόγος είναι διότι ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 1-14 ημέρες από την τελευταία επαφή με το κρούσμα μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα υπάρχει πιθανότητα οποιαδήποτε στιγμή το άτομο που έχει μολυνθεί να εμφανίσει συμπτώματα της νόσου και να μεταδώσει τον ιό σε άλλους ανθρώπους που θα βρίσκονται γύρω του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x