ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλημμύρες: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις Δήμοι της Ροδόπης

Σημαντικό το εύρος ζημιών – Κατατέθηκε αίτημα από την Περιφέρεια ΑΜΘ και αναμένεται η σχετική απόφαση του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

fonirodopis.gr

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αναμένεται να κηρυχθούν τρεις Δήμοι της Ροδόπης, ύστερα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μετά τις χθεσινές πλημμύρες και τις καταστροφές σε κατοικίες και καλλιέργειες.

Πρόκειται για τους Δήμους Αρριανών, Μαρωνείας – Σαπών και Κομοτηνής, στις πληγείσες περιοχές των οποίων πραγματοποίησαν σήμερα αυτοψία ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης και Αντιπεριφερειάρχες.

Ο Νίκος Τσαλικίδης ανέφερε σχετικά:

«Η ανατολική Ροδόπη δοκιμάζεται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Κατά τις αυτοψίες μας με στελέχη της διεύθυνσης τεχνικών έργων, σε οικισμούς των Δήμων Μαρωνείας Σαπών, Αρριανών και Κομοτηνής, παρουσία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ και Αντιπεριφερειαρχών και σε συνεργασία με τις δημοτικές Αρχές με τις οποίες βρισκόμαστε σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας, διαπιστώσαμε το σημαντικό εύρος των ζημιών που έχει προκληθεί σε οικίες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, από τις πλημμύρες.

Μετά απο αίτημα πρός τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας είναι σε αναμονή η απόφαση για να κηρυχθούν οι αντίστοιχοι Δήμοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Είναι χαρακτηριστικό σχετικά με την ένταση της βροχόπτωσης να αναφέρουμε ότι συμφωνα με στοιχεια της Πολιτικής Προστασίας έπεσαν υπερβολικά πολλοί τόνοι νερού ανά στρέμμα.

Στο φράγμα Γρατινής παρατηρήθηκε αυξηση της στάθμης του νερού κατά 50 εκ. λόγω της μεγάλης βροχόπτωσης.

Βρισκόμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ξεκινά άμεσα η απογραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, με τον οποίο επικοινωνήσαμε άμεσα για την εκκίνηση των απαιτούμενων διαδικασιών. Ειδικότερα οι κτηνοτρόφοι καταθέτουν στον ανταποκριτή ΕΦΚΑ (πρωην ΕΛΓΑ) στον οικείο Δήμο, αιτήσεις για: αποζημίωση ζώων , ζωοτροφών και αίτηση για αποζημιωση σταυλικών εγκαταστάσεων (εφόσον έχει προβλημα) αντίστοιχα. Η αποζημίωση για τις ζημιές σε ζώα καλύπτεται άμεσα από τον ΕΛΓΑ. Η αποζημιωση για ζωοτροφές και σταυλικές εγκαταστασεις καταβάλλεται στο τέλος του χρόνου μετά από έγκριση συγκεντρωτικών καταστασεων από το ΥΠΑΑΤ. Καλυπτεται μέσω ΠΣΕΑ.

Παράλληλα, η Περιφέρεια μέσω ειδικού προγράμματος που υλοποιεί μεριμνά για περισυλλογή νεκρών ζώων και καταβάλλει αποζημίωση 25 ευρώ για κάθε νεκρό ενήλικο ζώο στους κτηνοτρόφους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x