ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλημμύρες: Βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση επιρρίπτει ο Δημήτρης Χαρίτου

«Οι υπάρχουσες υποδομές αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα έντονα φαινόμενα», λέει ο Βουλευτής Ροδόπης που καλεί την κυβέρνηση να κηρύξει τη Ροδόπη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

fonirodopis.gr

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου επισκέφτηκε σήμερα τους οικισμούς Μαυρομμάτι του Δήμου Κομοτηνής, Λοφάριο και Τσιφλικάκι του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, Μικρό Πιστό και Λύκειο του Δήμου Αρριανών, που επλήγησαν χθες από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

Συνομίλησε με τους κατοίκους, τον Δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών Ντίνο Χαριτόπουλο, τον αντιδήμαρχο Αρριανών Αλή Ενγκίν και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων Λυκείου και Μαυροματίου.

Ο βουλευτής Ροδόπης εξέφρασε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στους πληγέντες και άκουσε με προσοχή από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους κατοίκους τα προβλήματα που προκάλεσε η χθεσινή πλημμύρα.

Σε δήλωση του ανέφερε: «Ακραία καιρικά φαινόμενα έντονων βροχοπτώσεων προκάλεσαν την υπερχείλιση ποταμών και το σπάσιμο αναχωμάτων, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν ανθρώπινες και ζωές και να προκληθούν  τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, στις υποδομές Δήμων όπως δίκτυα ύδρευσης, αντλιοστάσια, οδικό δίκτυο κα.

Είναι ανάγκη η κυβέρνηση να κηρύξει τη Ροδόπη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να κινητοποιηθεί άμεσα ο κρατικός μηχανισμός, όπως και οι μηχανισμοί της Περιφέρειας και των Δήμων, ώστε να στηριχτούν οικονομικά και να ανακουφιστούν  οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Να καταγραφούν το ταχύτερο δυνατόν οι ζημιές που υπέστησαν οικίες, οικοσυσκευές, αγροτικά μηχανήματα, αυτοκίνητα κα.

Να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί του ΕΛΓΑ για να καταγραφούν οι ζημιές σε καλλιέργειες, σιτηρών, κηπευτικών, θερμοκηπίων αλλά και στο ζωικό κεφάλαιο.

Να καταγραφούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στις υποδομές των Δήμων, οδικά δίκτυα, δίκτυα ύδρευσης κα.

Υπάρχει ανάγκη εκπόνησης ενός νέου σχεδίου αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων την εποχή της κλιματικής αλλαγής από την κυβέρνηση και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, καθώς οι υπάρχουσες υποδομές αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα έντονα φαινόμενα. Είναι ανάγκη η Ροδόπη να θωρακιστεί με αντιπλημμυρικά έργα, να διευθετηθούν οι ποταμοί που την διασχίζουν και να επανεξεταστεί η ανθεκτικότητα των αναχωμάτων».  

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x