ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΑΙΔΕΙΑ

Contra: «Το Δ.Π.Θ. βλέπει τους φοιτητές σαν παράσιτα στην πλάτη του»

«Η φοιτητική μέριμνα στην Κομοτηνή καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Ηθικός αυτουργός η ελληνική κυβέρνηση», σημειώνει το φοιτητικό σχήμα

Το Φοιτητικό Σχήμα Contra, που παρεμβαίνει στις φοιτητικές εστίες Κομοτηνής, καταγγέλλει την «επίθεση που δέχεται πανελλαδικά η φοιτητική μέριμνα και την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των φοιτητικών παροχών».

Με αφορμή το πρόσφατο έγγραφο του ΔΠΘ με το οποίο κλήθηκαν οι οικότροφοι φοιτητές στις εστίες «Ευκτήμων» να εγκαταλείψουν εν μέσω καραντίνας τα δωμάτια τους, το Φοιτητικό Σχήμα ασκεί δριμεία κριτική τόσο στις Πρυτανικές Αρχές όσο και στην κυβέρνηση.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Η φοιτητική μέριμνα τα τελευταία χρόνια φαίνεται να υστερεί και να παραμελείται συστηματικά και πιθανά επιτηδευμένα από τις διευθύνσεις των ιδρυμάτων της χώρας, καθώς και του Υπουργείου Παιδείας. Στο πρόσφατο παρελθόν είδαμε στη πόλη της Κομοτηνής τις συμβάσεις των αστικών λεωφορείων να αλλάζουν και να εκμισθώνονται μικρότερα λεωφορεία χωρίς αυξήσεις δρομολογίων και την ιδιωτικοποίηση της λέσχης της πανεπιστημιούπολης που ως αποτέλεσμα είχε την ελαχιστοποίηση της ποσότητας όπως και της ποιότητας των μεριδών του φαγητού.

Σίτιση και μεταφορά δέχθηκαν ισχυρά πλήγματα αλλά η στέγαση είναι με διαφορά ο νικητής στον αγώνα της «μεταρρύθμισης». Η ζωή στις εστίες ποτέ δεν ήταν αξιοζήλευτη όμως πέρυσι ήταν το άκρον άωτον, ήταν εξαθλιωτική. Το ΔΠΘ στην περίοδο του πρώτου lockdown δεν δίστασε να εκδιώξει τους οικότροφους, με διακοπή των παροχών, απειλές και ελέγχους σε δωμάτια (50 από τα οποία είναι ακατάλληλα για διαβίωση) και όταν έμειναν πλέον ελάχιστοι να προτείνει σαν ιδανική λύση τη διαμονή τους σε καταλύματα αστέγων.

Σε μία διεθνή κρίση το ΔΠΘ έδειξε με τις πράξεις του ότι δεν βλέπει τους φοιτητές σαν προστατευόμενους αλλά σαν παράσιτα στην πλάτη του. Γεγονός που ενισχύεται από την θέσπιση του καινούριου κανονισμού εστιών ο οποίος αυξάνει τις υποχρεώσεις του οικότροφου (οικονομικές και συμπεριφοριστικές) χωρίς όμως να βελτιώνει ούτε στο ελάχιστο τις παροχές και τις συνθήκες διαβίωσης. Αυτό το κλίμα παραμέλησης και φθοράς των παροχών αποτελεί δίαυλο για την έλευση ιδιωτικοποιήσεων, παρόμοια με αυτή της λέσχης, σε μεταφορές και στέγαση.

ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ

Με νωπά στη μνήμη μας τα γεγονότα του Μαΐου, την αδιάκοπη δηλαδή επιμονή του ΔΠΘ να εκκενωθούν οι φοιτητικές εστίες η οποία αποτυπώθηκε στην πράξη με εκβιασμούς για επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων, κυνηγητά μεταξύ υπαλλήλων και οικοτρόφων αλλά και ‘’δήμευση’’ των προσωπικών υπαρχόντων των οικοτρόφων αφού τους απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε αυτά, παρακολουθούμε εμβρόντητοι την έξωση των συνοικοτρόφων μας από τις φοιτητικές εστίες στο συγκρότημα ΕΥΚΤΗΜΩΝ.

Για να τοποθετήσουμε τα δεδομένα σε μία σειρά, όλα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2020 όταν σε μία ακόμα κίνηση εναντίον των φοιτητών και των παροχών τους, η πρυτανεία εξέδωσε απροειδοποίητα ανακοίνωση που απαιτούσε την άμεση απομάκρυνση όλων των πραγμάτων από τα δωμάτια των φοιτητών δίνοντας διορία τριών (3) ημερών.

Η αιτιολογία ήταν πως το υπουργείο έκοψε την ετήσια έκτακτη χρηματοδότηση του Νοεμβρίου με την οποία αποπληρώνεται κάθε χρόνο το ενοίκιο των δωματίων στο συγκρότημα Ευκτήμων. Στα πλαίσια δηλαδή διαχείρισης των οικονομικών του πόρων, το πανεπιστήμιο επέλεξε να στοχεύσει σε έναν κοινωνικό χώρο στον οποίο οι ιθύνοντες γνώριζαν πολύ καλά πως δεν υπάρχουν φοιτητές με αναπαραστάσεις αγώνα και κινητοποιήσεων.

Η πραγματικότητα εντούτοις είχε άλλα σχέδια για την πρυτανεία, καθώς οι φοιτητές αντέδρασαν άμεσα και καθοριστικά με δημόσια καταγγελία εναντίον του ΔΠΘ η οποία εξανάγκασε το πανεπιστήμιο σε αναδίπλωση. Ίσως έπρεπε οι υπαίτιοι να γνωρίζουν καλύτερα, διότι συνήθως αυτό συμβαίνει όταν θίγονται απροκάλυπτα τα θεμελιώδη δικαιώματα κοινωνικών ομάδων. Πιο συγκεκριμένα, όχι μόνο κανένας φοιτητής δεν απομάκρυνε τα υπάρχοντά του από το δωμάτιό του, αλλά όλοι οι οικότροφοι έλαβαν εγγυήσεις -ακόμα και δημοσίως στην τηλεοπτική εκπομπή ‘’ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ’’ στις 17/11/20- πως σε καμία περίπτωση και με κανένα τρόπο δεν επρόκειτο να εκδιωχθούν από τα δωμάτιά τους.

Να τονιστεί σε αυτό το σημείο πως όλα τα παραπάνω διαδραματίστηκαν σε περίοδο Lockdown με τις μετακινήσεις να απαγορεύονται και το 90% των φοιτητών να απουσιάζει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του. Λίγο αργότερα οι τόνοι έπεσαν, και η σεμνή τελετή φαινόταν πως είχε λήξει. Κανείς όμως δεν κατάφερε να προβλέψει πως θα υπάρξει και sequel…

Σχεδόν ένα μήνα μετά, στα μέσα Δεκεμβρίου του 2020, βγήκε το ‘΄Στυγνή καταδίωξη 2’’, μια παραγωγή του Υπουργείου Παιδείας , σε σκηνοθεσία Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Οι οικότροφοι των εστιών ‘’Ευκτήμων’’ άρχισαν να δέχονται τηλεφωνήματα από υπαλλήλους του ΔΠΘ οι οποίοι τους ενημέρωναν πως θα πρέπει να εγκαταλείψουν οριστικά τα δωμάτιά τους και να μετακομίσουν άμεσα στις εστίες της Πανεπιστημιούπολης.

Η ενημέρωση αυτή είχε χαρακτήρα ειλημμένης απόφασης καθώς οι αρμόδιοι των εστιών της πανεπιστημιούπολης είχαν ήδη διαταχθεί να ετοιμάσουν 40-50 δωμάτια για την προγραμματισμένη έλευση νέων οικότροφων. Οι υποσχέσεις της πρυτανείας είχαν αθετηθεί, και οι ψευδαισθήσεις των φοιτητών για μία δικαιότερη μεταχείριση προς τα πρόσωπά τους είχαν καταρρεύσει. Στο σύνολο έπρεπε να εγκαταλειφθούν εκατόν δέκα (110) κλίνες. Αυτή τη φορά όμως, το ΔΠΘ φρόντισε στρατηγικά να μην εκδώσει σε πρώτο χρόνο επίσημη υπογεγραμμένη ανακοίνωση.

Ως μείζονος κλίμακας αιτιολογία παρουσιάστηκε η επικείμενη λήξη της σύμβασης μεταξύ ΔΠΘ και ΕΥΚΤΗΜΩΝ ΙΚΕ με καταληκτική ημερομηνία 23/12/20. Εύλογα, οι οικότροφοι προέβησαν σε εκ νέου καταγγελία αιτούμενοι εν γένει την άρση της απόφασης ή/και έστω την χρονική μετατόπιση της διαδικασίας μετεγκατάστασης για το 2021 όποτε και οι συνθήκες θα είναι ασφαλέστερες αλλά και ευνοϊκότερες για την επιτυχή πραγματοποίηση μίας τέτοιας διαδικασίας. Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται παύει να είναι σύμπτωση λέει ο θυμόσοφος λαός.

Ηθικός αυτουργός του παραπάνω χρονικού είναι η ελληνική κυβέρνηση η οποία ενώ σκάβει τον λάκκο της φοιτητικής μέριμνας υποβαθμίζοντας και συρρικνώνοντας τις δημόσιες δωρεάν παροχές όπως τη στέγαση, τη σίτιση, τη μετακίνηση, την παροχή ζεστού νερού και τις ασφαλείς εγκαταστάσεις, σκοπεύει να ολοκληρώσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της παιδείας και των φοιτητικών παροχών.

Η διακοπή της παροχής ζεστού νερού από τον Αύγουστο του 2020 έως και σήμερα στις εστίες της πανεπιστημιούπολης (ζήτημα το οποίο έλαβε τα φώτα της δημοσιότητας μετά από καταγγελίες μας και άτακτη παραδοχή ευθυνών από το Δημοκρίτειο αλλά και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ χωρίς ποτέ όμως να λυθεί στο σύνολό του), οι συνεχείς διακοπές ρεύματος, η αντικατάσταση των αστικών λεωφορείων με μικρότερα σε χωρητικότητα αλλά και δρομολόγια, η έκδοση νέου αυστηροποιημένου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας εστιών τον Δεκέμβρη του 2019 (ο οποίος μεταξύ άλλων απαγορεύει ρητά την χρήση ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης ή άλλης φύσεως την ίδια στιγμή που η θέρμανση δεν λειτουργεί στο 75% των δωματίων των εστιών) και εν τέλει η οριζόντια απομείωση των φοιτητικής μέριμνας με την διαγραφή 110 κλινών, αποτελούν εξόφθαλμα πειστήρια της κυβερνητικής πρακτικής. Η φοιτητική μέριμνα στην Κομοτηνή καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

Πλέον, επλήγη βάναυσα και η τελευταία μέχρι προσφάτως παροχή που στεκόταν με μία σχετική αξιοπρέπεια, η ίδια η στέγαση, με σκοπό να μπει οριστικά η ταφόπλακα στις δημόσιες δωρεάν παροχές, ώστε τα λείψανά της να γίνουν λίπασμα για μαζικές ιδιωτικοποιήσεις.

ΣΔΙΤ-2021

Όπως προκύπτει από τα προαναφερθέντα, η μεταχείριση των οικότροφων φοιτητών στην Κομοτηνή, οι όποιοι διέμεναν στις φοιτητικές εστίες της Ευκτήμων αποκρυσταλλώνει, όλα όσα φοβόμασταν ότι θα επέλθουν από την πραγμάτωση της αξιολόγησης των ΑΕΙ. Είναι φανερό ότι η φοιτητική μέριμνα είναι αυτή που πρώτη δέχεται τα πυρά της υποχρηματοδότησης, χωρίς να λαμβάνεται καν υπόψη η παράμετρος της πανδημικής κρίσης που βιώνουμε. Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της κυβέρνησης ΝΔ έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να βάλει τίτλους τέλους στην δημόσια δωρεάν παιδεία και να διαμορφώσει πανεπιστημιακά ιδρύματα άρρηκτα συνδεδεμένα με την Αγορά και τις ανάγκες της, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό τον δρόμο για περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις και νομιμοποιώντας το με πληθώρα νομοσχεδίων που καταθέτει για το εκπαιδευτικό.

Φυσικό επακόλουθο λοιπόν της αξιολόγησης και της υποχρηματοδότησης είναι η αναζήτηση νέων πόρων για τα ΑΕΙ πέραν της κρατικής χρηματοδότησης, σύνδεση δηλαδή του Πανεπιστημίου με το κεφάλαιο. Εκτός της αξιολόγησης των Πανεπιστημίων ακολουθούν οι ΣΔΙΤ- Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα- συμπράξεις που υπέγραψε και το ΔΠΘ αναθέτοντας την κατασκευή και κατ’ επέκταση την διαχείριση των φοιτητικών εστιών σε εργολάβους, φέρνοντας προ των πυλών την ιδιωτικοποίηση των φοιτητικών παροχών (σίτιση-στέγαση) και όλα αυτά όταν ένα μεγάλο ποσοστό βρίσκεται στα όρια της φτώχειας. Εμμέσως πλην σαφώς συνεπώς, το ΔΠΘ, ενώ παραδέχεται την ανεδαφική έλλειψή που υφίσταται στην παροχή στέγασης στους φοιτητές της Κομοτηνής, ανεγείροντας έτσι καινούργιες φοιτητικές εστίες, παράλληλα επιλέγει να μειώσει για τα επόμενα χρόνια κατά εκατό τις κλίνες που διαθέτει.

Άραγε λοιπόν, ποιόν σκοπό εξυπηρετεί η ανέγερση νέων εστιών στην Κομοτηνή; Την κάλυψη εξόφθαλμων αδυναμιών του πανεπιστημίου σε κατεύθυνση υπεράσπισης των συμφερόντων της ακαδημαϊκής κοινότητας, ή την ιδιωτικοποίηση της παροχής στέγασης με όλα τα κερδοφόρα πάρεργα που αυτή συνεπάγεται;

Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν οι εξώσεις φοιτητών από τις εστίες της Ευκτήμων στην Κομοτηνή, στις εστίες της ΦΕΠΑ, του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με διακοπή της σίτισής τους και με απειλές για διακοπή και των υπόλοιπων παροχών (ίντερνετ, ρεύμα κλπ), ως «αντίποινα» στην κατάληψη που τελούν στην γραμματεία των εστιών διεκδικώντας επαναφορά του δικαιώματος 12μηνης παράτασης παραμονής για όσους έληξε το δικαίωμα φιλοξενίας και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας από τον COVID-19.

Από την πλευρά των πρυτανικών αρχών δεν υπάρχει καμία προσπάθεια εύρεσης μιας λύσης, αλλά αντίθετα εμμένουν στις απειλές τους. Εν κατακλείδι, βλέπουμε την ανοιχτή επίθεση που δέχεται η φοιτητική μέριμνα με πάτημα την πανδημική κρίση και θα συνεχίσει να δέχεται έως ότου να επέλθει η πλήρης ιδιωτικοποίηση των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν αρκετά κονδύλια για την χρηματοδότηση των Πανεπιστήμιων ή για τον ανεφοδιασμό των δημόσιων νοσοκομείων που εν μέσω πανδημίας ασφυκτιούν, ωστόσο καθώς φαίνεται το κράτος έχει να διαθέσει κονδύλια για την δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας και να εφοδιάζει συνεχώς την ΕΛΑΣ. Το κατά πόσο αυτό ήταν αποτελεσματικό αποτυπώνεται στις κινητοποιήσεις φοιτητών και εργαζομένων στους δρόμους, στις παραστάσεις διαμαρτυρίας, στην πληρότητα σε ΜΕΘ, στην διαρκή αύξηση των κρουσμάτων, στην άνοδο της ανεργίας, στα διαδοχικά lockdown, στην αύξηση πώλησης αντικαταθλιπτικών».

ΠΑΙΔΕΙΑ

Ευχαριστήριο Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής στην Αρμένικη Κοινότητα

Για την ευγενή χορηγία – δωρεά ενός φορητού εξεταστικού κρεβατιού προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του σχολείου

Δημοσιεύθηκε

στις

Ευχαριστήριο στην Αρμένικη Κοινότητα Κομοτηνής απευθύνει το Μουσικό Σχολείο για την χορηγία – δωρεά ενός φορητού εξεταστικού κρεβατιού.

Η ευχαριστήρια επιστολή:

«Η διεύθυνση του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά το διοικητικό συμβούλιο και τον πρόεδρο της Αρμένικης Κοινότητας Κομοτηνής για την ευγενή χορηγία – δωρεά ενός φορητού εξεταστικού κρεβατιού προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του σχολείου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΕΛΜΕ Ροδόπης: «Καθυστέρηση στην ανακοίνωση οριστικών πινάκων»

«193 εκπαιδευτικοί για Μουσικά Σχολεία και 104 εκπαιδευτικοί τεχνικών ειδικοτήτων για τα ΕΠΑΛ που αναμένουν μόνιμο διορισμό, παραμένουν σε καθεστώς ομηρίας αυτή τη φορά από το ΑΣΕΠ»

Δημοσιεύθηκε

στις

Θέμα βιοπορισμού των υπό διορισμό εκπαιδευτικών και των υπολοίπων συναδέλφων που περιμένουν να τοποθετηθούν ως αναπληρωτές στα Μουσικά Σχολεία και στα ΕΠΑΛ, θέτει η ΕΛΜΕ Ροδόπης με ανακοίνωση της.

Η ΕΛΜΕ Ροδόπης, η οποία διερωτάται προς τι η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση οριστικών πινάκων, αναφέρει στην ανακοίνωση της:

«Μετά την έκδοση των οριστικών πινάκων των προκηρύξεων 1ΓΕ και 2ΓΕ/2019 κατά τον μήνα Αύγουστο 2021 και τον διορισμό 11.507 συναδέλφων Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, οι οριστικοί πίνακες των προκηρύξεων 1ΓΤ και 2ΓΔ/2020 είναι ακόμη σε εκκρεμότητα με αποτέλεσμα 193 εκπαιδευτικοί ΤΕ16 Μουσικής (89 εκπαιδευτικοί) για Μουσικά Σχολεία και 104 εκπαιδευτικοί τεχνικών ειδικοτήτων για τα ΕΠΑΛ που αναμένουν μόνιμο διορισμό, παραμένουν σε καθεστώς ομηρίας αυτή τη φορά από το ΑΣΕΠ!

Έχουν περάσει δύο(2) μήνες από την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων που αφορούν σε περίπου 120.000 υποψήφιους εκπαιδευτικούς και το ΑΣΕΠ κωλυσιεργεί για την έκδοση των περίπου 8.000 με 9.000 συνολικά οριστικών αποτελεσμάτων των προκηρύξεων 1ΓΤ & 2ΓΔ/2020!

Οι απαντήσεις του υπουργείου Παιδείας προς τους “εν αναμμένα κάρβουνα” εκπαιδευτικούς είναι ότι περιμένουν το ΑΣΕΠ να εκδώσει τους πίνακες.

Το ΑΣΕΠ από την πλευρά του απαντούσε μέχρι πριν δύο (2) εβδομάδες ότι δεν ολοκληρώθηκε η εξέταση των ενστάσεων καθώς ορισμένες Δ/νσεις Εκπαίδευσης δεν απέστειλαν τα απαιτούμενα έγγραφα για τις ενστάσεις.

Αυτή τη στιγμή το ΑΣΕΠ δηλώνει ότι ολοκληρώθηκαν οι πίνακες (από την περασμένη Πέμπτη 15/10) και βρίσκονται άπαντες σε αναμονή των κληρώσεων των ισοβαθμούντων οι οποίοι θα λάβουν sms για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία των κληρώσεων….

Η ΟΛΜΕ έμεινε στην τελευταία ενημέρωση από τον Γ.Γ. του υπουργείου παιδείας βάσει της οποίας οι οριστικοί πίνακες αναμένονταν έως την 30η Σεπτέμβρη!

Οι μαθητές των Μουσικών Σχολείων και των ΕΠΑΛ βρίσκονται σε αναβρασμό καθώς χάνονται ώρες διδασκαλίας υποχρεωτικών και επιλεγόμενων μαθημάτων ειδικοτήτων και ήδη αρκετοί μαθητές Μουσικών Σχολείων φεύγουν προς άλλα γενικά γυμνάσια και λύκεια!

Οι εκπαιδευτικοί των ανωτέρω προκηρύξεων παραμένουν άνεργοι και επιβιώνουν με τα 399.72€ του ΟΑΕΔ!

Το υπουργείο παιδείας έχει ή δη προβεί σε δύο (2)φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών στα Μουσικά Σχολεία από τους πίνακες που ήδη έχουν εκδοθεί για τους μουσικούς του κλάδου ΠΕ79 και δεν μπορεί να προβεί σε προσλήψεις άλλων αναπληρωτών καθώς εκκρεμούν οι οριστικοί πίνακες για την 1ΓΤ/2020 και καθώς έχουν εξαντληθεί πλέον οι πίνακες των εκπαιδευτικών ΠΕ79!

Αντίστοιχες προσλήψεις αναπληρωτών των τεχνικών ειδικοτήτων της 1ΓΤ και της 2ΓΔ για τα ΕΠΑΛ δεν έχουν πραγματοποιηθεί λόγω της καθυστέρησης έκδοσης των αντίστοιχων οριστικών πινάκων!

Quo vadimus λοιπόν κύριοι;

Τι μέλλει γενέσθαι με την εξέλιξη της πλήρωσης των οργανικών κενών με μόνιμους διορισμούς των 193 εναπομεινάντων εκπαιδευτικών για τη συμπλήρωση του “μαγικού” αριθμού των 11.700 μόνιμων διορισμών;

Ποιά η πίεση της Ομοσπονδίας στο ΑΣΕΠ προς την κατεύθυνση της έκδοσης των οριστικών πινάκων;

Προς τί αυτή η μεγάλη καθυστέρηση που πλέον έχει να κάνει καθαρά με τον βιοπορισμό των 193 υπό διορισμό εκπαιδευτικών και των υπολοίπων συναδέλφων που περιμένουν να τοποθετηθούν ως αναπληρωτές και το δικαίωμα στη μάθηση των μαθητών;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

Αντιδράσεις για τα λουκέτα και τους ελεγκτές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

«Ανοργανωσιά της διοίκησης του Πανεπιστημίου, συνωστισμός φοιτητών σε λεωφορεία και λέσχη σίτισης» – «Η επίδειξη πιστοποιητικών υγειονομικών φρονημάτων δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό πέρα του ελέγχου και της υπακοής» – Κάλεσμα σε ανοιχτή συνέλευση την Παρασκευή, απευθύνει το Αναρχικό Στέκι Utopia AD

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιδράσεις προκαλούν τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού που έλαβε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ελεγκτές στις εισόδους των Σχολών και είσοδος κατόπιν επίδειξης υγειονομικών πιστοποιητικών.

Το Αναρχικό Στέκι Utopia AD, το οποίο απευθύνει κάλεσμα σε ανοιχτή συνέλευση την Παρασκευή, κατηγορεί τις Πρυτανικές Αρχές του ΔΠΘ για «ανοργανωσιά» τονίζοντας ότι όλο αυτό το διάστημα που ήταν κλειστές οι σχολές «δεν έχει προχωρήσει κανένα έργο ως προς τις υποδομές και δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Την περασμένη Τρίτη το ΔΠΘ έλαβε μέτρα για την “ασφαλή” έναρξη των δια ζώσης μαθημάτων με ελέγχους και κλειδωμένες πόρτες. Ως πρώτη αντανακλαστική αντίδραση ανοίξαμε την μία καγκελόπορτα, αναρτήσαμε πανό και φτιάξαμε ένα αντιφασιστικό γκράφιτι. Με αυτές μας τις κινήσεις στέλνουμε το μήνυμα πως τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν ζωντανά και ανοιχτά προς φοιτητές και ντόπιους.

Καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση την Παρασκευή 08/10 στις 16:00 στο προαύλιο της παλιάς νομικής

Για περισσότερο από ενάμιση χρόνο το πανεπιστήμιο είχε ερημώσει, από τη μια οι σαρωτικές αλλαγές που έφερε στη ζωή μας η πανδημία και από την άλλη η κρατική ανικανότητα στη διαχείριση της, άφησαν τους χώρους των σχολών στην τύχη τους. Μετά από ένα τόσο μεγάλο διάστημα, πάρθηκε η απόφαση οι σχόλες να επαναλειτουργήσουν.

Το πώς θα γινόταν αυτό όμως μας γέμιζε απορίες καθώς από την καθημερινή μας παρουσία στο χώρο της παλιάς Νομικής γνωρίζαμε πως δεν έχει προχωρήσει κανένα έργο ως προς τις υποδομές και πως δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο.

Έτσι, την περασμένη Τρίτη, φτάνοντας στο χώρο του πανεπιστημίου, αντικρίσαμε τον απόλυτο παραλογισμό. Την ίδια στιγμή που φοιτητές κατέφθαναν, από τη μια εργάτες και πανεπιστημιακό προσωπικό με προχειροδουλειές σε πανικό να τρέχουν να προετοιμάσουν το άνοιγμα των σχολών και από την άλλη η επιχείρηση covid-free του ΔΠΘ να τίθεται σε εφαρμογή: λουκέτα και αλυσίδες, κλειδωμένες πόρτες, κουβούκλια και ελεγκτές στις εισόδους συνέθεταν ένα πρωτόγνωρο σκηνικό.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της γενικής ανοργανωσιάς της διοίκησης του πανεπιστημίου, η λέσχη σίτισης μοίραζε πρώτα φαγητό από την εσωτερική πλευρά, εντός του προαυλίου, και αφού δημιουργήθηκε συνωστισμός, ξεκίνησε τη διανομή από τη μεριά του δρόμου. Αποκορύφωμα όλων των παραπάνω ήταν οι εικόνες των ασφυκτικά γεμάτων λεωφορείων καθώς και των αιθουσών διδασκαλίας στις οποίες δεν τηρούνταν κανένα υγειονομικό μέτρο όπως μάσκες , αποστάσεις , αντισηπτικά ούτε μέτρο ασφαλείας έκτακτης ανάγκης πχ. πυρκαγιά.

Ενάμιση χρόνο με κλειστά πανεπιστήμια φαίνεται πως δεν έγινε η παραμικρή προετοιμασία για το άνοιγμα των σχολών. Ακόμη και οι εργασίες στο αμφιθέατρο που αποτέλεσαν το πρόσχημα της εκκένωσης του στεκιού τον Δεκέμβρη του 2019, δεν προχώρησαν ούτε στο ελάχιστο. Όλα τα παραπάνω και ειδικότερα η εμφάνιση ελεγκτών, η επίδειξη πιστοποιητικού υγειονομικών φρονημάτων, τα face control, τα λουκέτα, τα κλειδώματα γίνονται στο πλαίσιο της κυβερνητικής σκοπιμότητας περί αποστειρωμένων πανεπιστημίων και στρώνουν το δρόμο για την εμφάνιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας ( Ο.Π.Π.Ι).

Για εμάς η επίδειξη πιστοποιητικών υγειονομικών φρονημάτων δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό πέρα του ελέγχου και της υπακοής. Αν πραγματικά ενδιαφέρονται κράτος και πανεπιστήμιο για την ασφαλή διεξαγωγή των δια ζώσης μαθημάτων, θα έπρεπε να γίνονται δωρεάν rapid test σε όλους ανεξαιρέτως. Επιπλέον η πρόσβαση στον προαύλιο χώρο των σχολών δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρεμποδίζεται από αλυσίδες και κλειδώματα, με τους φοιτητές να συνωστίζονται εντός των κλειδωμένων σχολών. Τα πανεπιστήμια είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ήταν, είναι και θα είναι προσβάσιμα για όλες και όλους. Έτσι με τη σειρά μας, απόγευμα Τρίτης 6/10 σπάσαμε τα λουκέτα καθιστώντας το χώρο ξανά προσβάσιμο.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/10 ΣΤΙΣ 16.00 Μ.Μ

ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΠΑΛΙΑΣ ΝΟΜΙΚΗΣ

-ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

-ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΣΤΕΚΙ UTOPIA A.D.».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

Εμβολιαστικά κέντρα για φοιτητές στις τέσσερις πόλεις – έδρες του ΔΠΘ

Στην Κομοτηνή, το εμβολιαστικό κέντρο θα λειτουργήσει στο Κυλικείο που βρίσκεται στον χώρο της παλιάς Νομικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ξεκινά από τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου τα διά ζώσης μαθήματα έχοντας λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και πρωτόκολλα για την ασφάλεια των φοιτητών, του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του. 

«Ενόψει της επιστροφής στη διά ζώσης διδασκαλία θεωρούμε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί ισχυρό όπλο προστασίας που υψώνει το τείχος ανοσίας εντός και εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας. Για τον λόγο αυτό, καλούμε όλους τους ανεμβολίαστους φοιτητές μας να επιλέξουν τον δρόμο της ασφάλειας για τους ίδιους, τις οικογένειές τους, την πανεπιστημιακή κοινότητα του Δ.Π.Θ. και το κοινωνικό σύνολο και να εμβολιαστούν άμεσα, επιδεικνύοντας αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης», αναφέρει το ΔΠΘ σε ανακοίνωση του.

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι ανεμβολίαστοι φοιτητές να ολοκληρώσουντο εμβολιαστικό τους πρόγραμμα και να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων φοιτητών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, θα λειτουργήσουν την Πέμπτη 7-10-2021 και την Παρασκευή 8-10-2021 και ώρα 12.00-14.00 και από Τρίτη 12-10-2021 κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 12.00-14.00 τέσσερα εμβολιαστικά κέντρα στους παρακάτω χώρους:

  1. Ξάνθη: Αναγνωστήριο Βιβλιοθήκης της Πολυτεχνικής Σχολής
  2. Κομοτηνή: Κυλικείο, στο κτιριακό συγκρότημα της Παλιάς Νομικής
  3. Αλεξανδρούπολη: Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο
  4. Ορεστιάδα: Κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ12 ώρες πριν

Εκλογές στις 8 Νοεμβρίου στην Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης

ΡΟΔΟΠΗ13 ώρες πριν

Εικόνες φρίκης στην Κομοτηνή: Νεκρό σκυλί με κομμένο λαιμό μέσα σε σακούλα

TΟΥΡΚΙΑ13 ώρες πριν

Τουρκικές απειλές σε Ελλάδα και Κύπρο: «Θα απαντήσουμε αν παραβιάσετε την υφαλοκρηπίδα μας»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ14 ώρες πριν

Ο Πανθρακικός παίζει με «Δύναμη Ψυχής»

ΠΑΙΔΕΙΑ15 ώρες πριν

Ευχαριστήριο Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής στην Αρμένικη Κοινότητα

ΕΒΡΟΣ15 ώρες πριν

Σε λειτουργία το αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης στον Έβρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ16 ώρες πριν

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Με 20.000 υπογραφές υποψήφιος ο Νίκος Ανδρουλάκης

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ16 ώρες πριν

Μη διαθέσιμα τα βίντεο των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής

YΓΕΙΑ17 ώρες πριν

Κορωνοϊός: 58 κρούσματα στη Ροδόπη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ18 ώρες πριν

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ο Κεγκέρογλου αποσύρει την υποψηφιότητα του και στηρίζει Παπανδρέου

ΕΒΡΟΣ15 ώρες πριν

Σε λειτουργία το αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης στον Έβρο

ΡΟΔΟΠΗ2 εβδομάδες πριν

Βίντεο – Κομοτηνή: Σκυλί σφαδάζει από δηλητηρίαση από φόλα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 εβδομάδες πριν

Η φωτογραφία που εξόργισε: Ο Μπογδάνος καταθέτει στεφάνι στο Βίτσι με βασιλόφρονες και Χρυσή Αυγή

ΕΛΛΑΔΑ2 εβδομάδες πριν

Πύργος: Δικογραφία για την 87χρονη που πυροβόλησε ληστή με αεροβόλο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 εβδομάδες πριν

Ιλχάν Αχμέτ: «Έργο μεγάλης σημασίας η νέα γέφυρα στους Κήπους Έβρου»

ΒΟΥΛΗ2 εβδομάδες πριν

Διαγραφή Μπογδάνου από την ΚΟ της ΝΔ μετά το θερμό επεισόδιο με Δένδια

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ3 εβδομάδες πριν

Καταγγελίες Μουμίν για προσπάθεια υπονόμευσης του Φεστιβάλ Ειρήνης

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ3 εβδομάδες πριν

Πτυχία σε 149 νέους Αστυφύλακες στο Τ.Δ.Α. Κομοτηνής επέδωσε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

ΡΟΔΟΠΗ3 εβδομάδες πριν

«Δύναμη Ψυχής»: Δράσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

ΕΒΡΟΣ3 εβδομάδες πριν

Άνθιμος: «Η Τουρκία χρησιμοποιεί τη μειονότητα της Θράκης για τα δικά της συμφέροντα»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ