ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ


ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Δήμος Κομοτηνής: «Δεν ήμασταν ενήμεροι για την αλλαγή της νομοθεσίας»

Την παραβίαση της νομοθεσίας για τη διαχείριση των κρατικών κονδυλίων για τα σχολεία, επιβεβαιώνει η Δημοτική Αρχή Γκαράνη επικαλούμενη… άγνοια νόμου!

Το ρεπορτάζ μας για την παραβίαση της νομοθεσίας από το 2018 έως και σήμερα σχετικά με τη διαχείριση των κρατικών κονδυλίων για τις σχολικές μονάδες, επιβεβαιώνει η Δημοτική Αρχή Γκαράνη η οποία δικαιολογείται λέγοντας ότι «δεν ήταν ενήμερη για την νομοθετική αυτή αλλαγή».

Η Δημοτική Αρχή στην ανακοίνωση της εμφανίζεται ενοχλημένη επειδή η «Σύμπραξη Προοπτικής» του Αντώνη Γραβάνη «επανήλθε στο θέμα δημόσια» ενώ σημειώνει ότι «μόλις περιήλθε εις γνώση του Δήμου το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ξεκίνησε άμεσα τις διαδικασίες, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί με το άνοιγμα λογαριασμών καταθέσεων με διαχειριστές τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Δήμου Κομοτηνής:

«Κατά τη συνεδρίαση του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου η Δημοτική σύμβουλος της Παράταξης «Σύμπραξη Προοπτικής», Δήμητρα Τσιμπιρίδου, έθεσε ως θέμα συζήτησης «τη μη σύννομη διαχείριση των χρημάτων των σχολικών μονάδων από τον Δήμο Κομοτηνής». Στη συζήτηση που επακολούθησε δόθηκαν από τον Δήμαρχο Κομοτηνής, Ιωάννη Γκαράνη, όλες οι απαραίτητες εκείνες διευκρινήσεις που θεωρήθηκαν από τη Δημοτική αρχή ότι απαντούν στην ουσία του ζητήματος με απόλυτα επαρκή τρόπο. Όμως ο επικεφαλής της Παράταξης «Σύμπραξη Προοπτικής», Αντώνης Γραβάνης, θεώρησε αναγκαίο να αγνοήσει τις απαντήσεις αυτές και να επανέλθει στο θέμα δημόσια με δελτίο τύπου.

Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, ως Δημοτική αρχή τις διευκρινήσεις και τις απαντήσεις που του δόθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου:

Πράγματι, όπως αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, ο Χρήστος ο Νάκος, στο με ημερομηνία 30-9-2020 έγγραφό του προς τους Διευθυντές των σχολικών μας μονάδων από το 2018 έχει αλλάξει το νομικό πλαίσιο και οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να αναθέτουν στους Διευθυντές τη διαχείριση των σχολικών πιστώσεων, που δίνονται από το κράτος.

Να σημειωθεί δε, ότι ο κ. Νάκος διερεύνησε το θέμα με την ιδιότητά του ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος και ως μέλος της παράταξής μας. Κάτι που το αγνοεί επιδεικτικά ο κ. Γραβάνης στην ασκηθείσα με δημόσιο τρόπο κριτική του. Και επιπλέον, ο κ. Γραβάνης επιλέγει να σταματήσει αποσπασματικά στο σημείο αυτό τη νομική διερεύνηση του όλου θέματος!

Πράγματι, ο Δήμος Κομοτηνής δεν ήταν ενήμερος για τη νομοθετική αυτή αλλαγή! Μόλις περιήλθε εις γνώση του το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ξεκίνησε άμεσα τις διαδικασίες, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί με το άνοιγμα λογαριασμών καταθέσεων με διαχειριστές τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, όπου θα μπαίνουν τα χρήματα που προορίζονται από το κράτος για τα σχολεία μας. Μόνο που οι λογαριασμοίαυτοί- όπως εξήγησε αναλυτικά ο Δήμαρχος στο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου και ο κ. Γραβάνης επιμένει να μη θέλει να αντιληφθεί- θα παραμείνουν άδειοι, γιατί τα κρατικά κονδύλια δεν επαρκούν! Κι αυτό για τους εξής λόγους:

Α) Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 240/12-12-2012) η προμήθεια τροφίμων, ειδών παντοπωλείου, πετρελαιοειδών και φαρμάκων ανατίθεται στους οικείους Δήμους για όλα τα νομικά τους πρόσωπα, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο Ενιαίος Κανονισμός προμηθειών των ΟΤΑ, δηλαδή, με πραγματοποίηση από τον Δήμο δημοπρασιών. Άμεσο επακόλουθο αυτής της πράξης νομοθετικού περιεχομένου ήταν η ψήφιση νόμου (4281/2014), που επιβάλλει να υπογράφονται συμβάσεις με έναν προμηθευτή ανά είδος, ο οποίος προκύπτει υποχρεωτικά από τη διαγωνιστική διαδικασία της δημοπρασίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι Διευθυντές δεν έχουν το νομικό δικαίωμα να επιλέγουν αυτόβουλα τους προμηθευτές.

Άρα, στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων απομένουν προς διάθεση τα χρήματα που περισσεύουν, αφού αφαιρεθούν τα ποσά των δημοπρασιών. Ποια είναι, όμως, αυτά τα χρήματα;  Όλοι γνωρίζουμε ότι τα κονδύλια που το κράτος δίνει μέσω του Δήμου Κομοτηνής για τα σχολεία δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολικών μας μονάδων!

Αξίζει να αναφερθεί ενδεικτικά ότι το χρονικό διάστημα 2015-2020 ο Δήμος Κομοτηνής έβαλε επιπλέον χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών από δικούς του πόρους 1.255.000 ευρώ!

Αυτά τα επιπλέον χρήματα από ίδιους πόρους των Δήμων δεν κατατίθενται στους λογαριασμούς των σχολείων, αλλά η διαχείρισή τους γίνεται υποχρεωτικά από τις σχολικές επιτροπές!

Όπως, επίσης, αξίζει ενδεικτικά να μνημονευτούν τα ποσά του απολογιστικού πίνακα της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής για το έτος 2019:

Τα έξοδά της ανέρχονται στο ποσόν των 733.829,49 ευρώ. Η κρατική επιχορήγηση είναι της τάξης των 335.587,25 ευρώ. Το ποσό που υπολείπεται, προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά το βάζει ο Δήμος Κομοτηνής και η διαχείρισή του γίνεται αποκλειστικά από τις σχολικές επιτροπές.

Αξίζει τέλος, να αναφερθεί ενδεικτικά για το έτος 2020 ότι το κράτος δίνει για τις συντηρήσεις σχολικών κτιρίων το ποσό των 231.000ευρώ. Ο Δήμος Κομοτηνής συμπληρώνει από δικούς του πόρους χρήματα και δημοπράτησε έργο αρχικού προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ!».

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Κομοτηνή: Σε 15 σημεία τα χάρτινα φαρασάκια για τις ακαθαρσίες κατοικίδιων

Τα φαρασάκια από ανακυκλωμένο χαρτί προορίζονται για την εύκολη κι ανέπαφη περισυλλογή ακαθαρσιών κατοικίδιων και διανέμονται δωρεάν στους πολίτες με στόχο να διατηρηθούν η φύση, οι δρόμοι και τα χέρια καθαρά

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμος Κομοτηνής παρέλαβε την Πέμπτη (29/7) την οικολογική ελληνική πατέντα με χάρτινα φαρασάκια μιας χρήσης «ΝΟ ΚΑΚΑ» από  την εφευρέτρια της πατέντας Μαρία Αρκούδη και τη συνιδιοκτήτρια Σωτηρία Μπαχούρου. Τα φαρασάκια από ανακυκλωμένο χαρτί προορίζονται για την εύκολη κι ανέπαφη περισυλλογή ακαθαρσιών κατοικίδιων και διανέμονται δωρεάν στους πολίτες με στόχο να διατηρηθούν η φύση, οι δρόμοι και τα χέρια καθαρά.

 Το ίδιο βράδυ παρουσιάστηκε η συγκεκριμένη δράση του Δήμου Κομοτηνής στην πλατεία Ειρήνης, σε δημότες που έχουν σκυλιά και προσφέρθηκαν φαρασάκια και λιχουδιές για τα σκυλάκια.

 Σήμερα, τοποθετούνται κουτιά με φαρασάκια σε 15 σημεία της πόλης:

 • Φιλικής Εταιρίας (αρχή Βενιζέλου)
 • Αρχή Λ. Ηρώων (Ταξιαρχία)
 • Γ. Παπανδρέου με Φιλίππου γωνία
 • Οδός Φιλίππου (3ο ΓΕΛ)
 • Οδός Υψηλάντου (ΕΟΔΥ)
 •  Οδός Υψηλάντου (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας)
 • Παρασίου – Ν. Ζωίδη -Αίνου
 • Άλσος Πάρκου – Λ. Δημοκρατίας
 • Άλσος Πάρκου- Αγία Παρασκευή
 • Π. Τσαλδάρη – Σιδηροδρομικός Σταθμός
 • Γ. Κακουλίδου με Αγίας Σοφίας
 • Οδός Βύρωνος
 • ΚΕΠ- Πλατεία Ειρήνης
 • Ελ. Βενιζέλου με Θ. Σοφούλη
 • Ν. Πλαστήρα με Οδό Ξάνθης

Μέσα από τη χρήση της συγκεκριμένης ελληνικής πατέντας ο Δήμος Κομοτηνής συμβάλλει στην κατάργηση της χρήσης της πλαστικής σακούλας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Νέο ωράριο λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής

Το νέο ωράριο θα ισχύει από τις 2 έως τις 13 Αυγούστου

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής ενημερώνει το κοινό της ότι από τις 2 έως τις 13 Αυγούστου 2021 θα λειτουργεί με το εξής ωράριο:

Δευτέρα – Παρασκευή : 08:00 – 14:30
Απόγευμα  Πέμπτης : 18:00 – 20:00

Ο δανεισμός και οι επιστροφές των βιβλίων θα πραγματοποιούνται εντός του κτιρίου κατά το ωράριο λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, με πρόσβαση στους χώρους των βιβλιοστασίων και του αναγνωστηρίου.

Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί επίσης τον ηλεκτρονικό κατάλογο της Βιβλιοθήκης στον σύνδεσμο komotinilib.openabekt.gr και στη συνέχεια να επιλέξει από τα βιβλία που διατίθενται, όπως ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, παιδικά, ιστορικά, δοκίμια, παιδαγωγικά, και άλλα.

Η διακίνηση των βιβλίων γίνεται τηρώντας πάντα  τα μέτρα προστασίας της δημοσίας υγείας.

Για δανεισμό βιβλίων, εγγραφή νέων μελών, υποστήριξη και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, επικοινωνήστε με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής στο τηλέφωνο 2531022589 ή μέσω email στο vivkomot@otenet.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Κλιματιζόμενη αίθουσα για τον καύσωνα στο Α΄ΚΑΠΗ Κομοτηνής

Από σήμερα 29 Ιουλίου μέχρι και την Τρίτη 3 Αυγούστου θα λειτουργεί κλιματιζόμενη αίθουσα στο Α΄ΚΑΠΗ Κομοτηνής

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενόψει της έντονης ανόδου της θερμοκρασίας που όπως προβλέπει η ΕΜΥ θα φτάσει τους 38-41 βαθμούς Κελσίου από σήμερα Τετάρτη 29 Ιουλίου έως και την Τρίτη 3 Αυγούστου, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται σε ορισμένες περιοχές λόγω τοπικών συνθηκών ο υδράργυρος να ανέβει και περισσότερο, ο Δήμος Κομοτηνής:

 • Από σήμερα 29 Ιουλίου μέχρι και την Τρίτη 3 Αυγούστου θα λειτουργεί κλιματιζόμενη αίθουσα στο Α΄ΚΑΠΗ Κομοτηνής (οδός Φιλίππου 2-4, περιοχή Δημοτικής Αγοράς), ακολουθώντας τις ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ για την πρόληψη και αντιμετώπιση της πανδημίας SARS-CoV-2, για όσους συμπολίτες μας έχουν ανάγκη από έναν δροσερό χώρο. Υπεύθυνες για τον συντονισμό και τις απαιτούμενες δράσεις ορίζονται:

Α) Η προϊσταμένη του Α΄ ΚΑΠΗ Αναστασία Παπανικολάου  και η Ελεάνθη Κεμεντζετζίδου, υπάλληλος 1ου ΚΑΠΗ ΝΠΔΔ ΚΕ.ΜΕ.Α (τηλέφωνο επικοινωνίας 25310 27702).

Β) Η προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμμάτων ΝΠΔΔ ΚΕ.ΜΕ.Α Αρχοντούλα Τσάτσικου (τηλέφωνο επικοινωνίας 6949494774).

 • Εφιστά την προσοχή των πολιτών απέναντι στις υψηλές θερμοκρασίες και ιδιαίτερα όσων ανήκουν στις εμπαθείς ομάδες (με αναπνευστικές, καρδιαγγειακές παθήσεις, κ.λπ.), προς αποφυγή δυσάρεστων για την υγεία τους επιπτώσεων, και τους καλεί να προσέρχονται στο Α’ ΚΑΠΗ, όπου θα βρουν ένα δροσερό και ευχάριστο περιβάλλον.
 • Καλεί όλους τους πολίτες να λάβουν υπόψη τα Έκτακτα Δελτία Επιδείνωσης Καιρού για να προφυλαχθούν από τις υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά τους ηλικιωμένους, τους ασθενείς και τα βρέφη.

Περισσότερες λεπτομέρειες: στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού, την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και τον λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Χάρτινα φαρασάκια μιας χρήσης για τις ακαθαρσίες κατοικίδιων θα παραλάβει ο Δήμος Κομοτηνής

Θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης ώστε οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων να μαζεύουν τις ακαθαρσίες τους

Δημοσιεύθηκε

στις

Χάρτινα φαρασάκια μιας χρήσης από ανακυκλωμένο χαρτί που προορίζονται για την περισυλλογή ακαθαρσιών κατοικίδιων με εύκολο κι ανέπαφο τρόπο, θα παραλάβει αύριο Πέμπτη ο Δήμος Κομοτηνής στις εγκαταστάσεις Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης.

Η ελληνική πατέντα «ΝΟ ΚΑΚΑ» θα συμβάλλει ουσιαστικά στη δημιουργία ενός πολιτισμένου περιβάλλοντος μέσα από την αγαστή συνεργασία με τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων.

Τα κουτιά με τα φαρασάκια θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία ώστε με απλές κινήσεις να μην μένουν ακαθαρσίες σε δημόσιους χώρους.

Σε ανάλογη δράση έχουν εδώ και καιρό προβεί αρκετοί Δήμοι ανά την Ελλάδα μεταξύ των οποίων η Καλαμάτα, η Ηλιούπολη, η Αλεξανδρούπολη κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ11 λεπτά πριν

Τσίπρας: «Να μην προκαλούν με δηλώσεις αυτοθαυμασμού πάνω στα ερείπια»

ΕΛΛΑΔΑ22 λεπτά πριν

Στη μάχη με τις φωτιές και ο Στρατός με περιπολίες από ξηράς κι αέρος

ΕΛΛΑΔΑ37 λεπτά πριν

Κακούργημα και πάλι ο εμπρησμός – Τι ποινές προβλέπονται

TΟΥΡΚΙΑ1 ώρα πριν

Χάος στην Τουρκία με τις φωτιές: Με βάρκες φεύγουν οι κάτοικοι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ώρες πριν

ΠΑΜΘ: 602.500 ευρώ από το ΕΣΠΑ για το Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ3 ώρες πριν

Επεισοδιακή καταδίωξη διακινητή μεταναστών στην Ε.Ο. Ξυλαγανής – Κομοτηνής

ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες πριν

Έκτακτο δελτίο καιρού: Υποχωρεί ο καύσωνας – Ισχυρές καταιγίδες σε Μακεδονία και Θράκη

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ4 ώρες πριν

Συνελήφθησαν άλλοι δύο δράστες της απαγωγής των Πακιστανών στην Κομοτηνή

ΞΑΝΘΗ20 ώρες πριν

Ξάνθη: Αγνοείται 21χρονος που βούτηξε στον ποταμό Νέστο

ΡΟΔΟΠΗ20 ώρες πριν

Διακοπές ρεύματος την Πέμπτη σε οικισμούς της Ροδόπης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ11 λεπτά πριν

Τσίπρας: «Να μην προκαλούν με δηλώσεις αυτοθαυμασμού πάνω στα ερείπια»

ΕΛΛΑΔΑ22 λεπτά πριν

Στη μάχη με τις φωτιές και ο Στρατός με περιπολίες από ξηράς κι αέρος

TΟΥΡΚΙΑ1 ώρα πριν

Χάος στην Τουρκία με τις φωτιές: Με βάρκες φεύγουν οι κάτοικοι

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ3 ώρες πριν

Επεισοδιακή καταδίωξη διακινητή μεταναστών στην Ε.Ο. Ξυλαγανής – Κομοτηνής

ΕΛΛΑΔΑ23 ώρες πριν

Δραματικές ώρες στην Εύβοια: «Βοηθήστε μας, θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές»

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν

Πύρινος εφιάλτης στη Βαρυμπόμπη: Καίγονται σπίτια – Πληροφορίες για εγκλωβισμένους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ημέρες πριν

Μηταράκης: «Η Τουρκία προκάλεσε ναυάγιο βάρκας και εγκατέλειψε τους μετανάστες»

ΒΟΥΛΗ5 ημέρες πριν

Στους Έλληνες Βουλευτές ξένων Κοινοβουλίων μίλησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης

TΟΥΡΚΙΑ5 ημέρες πριν

Η Τουρκία καίγεται γιατί δεν διαθέτει ούτε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος – Μπουγέλωσαν τον Τσαβούσογλου

ΚΑΒΑΛΑ5 ημέρες πριν

Εγκαταλείπουν άρον – άρον τη Θάσο οι Ρουμάνοι τουρίστες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x