ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: «Μαύρη τρύπα» ύψους 140 δισεκατομμυρίων στην Κεντρική Τράπεζα

Γιατί παραιτήθηκε ο γαμπρός του Ερντογάν – «Έπεσε μέχρι και ξύλο στην αυλή του Προεδρικού Μεγάρου», μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ

fonirodopis.gr

Από την Τρίτη που μας πέρασε ο ίδιος ο Ερντογάν και το επιτελείο του περπατούσαν πάνω σε αναμμένα κάρβουνα. Από την επόμενη μέρα διαφάνηκε πως η νίκη του Τζο Μπάιντεν ήταν εξαιρετικά πιθανή. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε το σπάσιμο του κρίκου της αλυσίδας που ένωνε τα συμφέροντα των δύο προεδρικών οικογενειών. Ο κρίκος αυτός ήταν η αμαρτωλή σχέση του γαμπρού του Ερντογάν Αλμπαϊράκ και του γαμπρού του Τραμπ Κουσνέρ, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είχαν στήσει μια εξαιρετική και αποδοτική πολιτική επικοινωνία.

Το απόγευμα της Πέμπτης, δύο μέρες μετά τη διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών, βασικοί παράγοντες της οικονομίας και σύμβουλοι του προέδρου συναντήθηκαν στο σαράι του Σουλτάνου στην Άγκυρα. Εκεί για πρώτη φορά ο Ερντογάν πληροφορήθηκε πως το μαξιλάρι των 100 δισεκατομμυρίων που πίστευε ότι υπήρχε στο θησαυροφυλάκιο της Κεντρικής Τράπεζας είχε κάνει φτερά.

Ο πρόεδρος δεν πίστευε στα αυτιά του και ζητούσε εξηγήσεις. Κανείς δεν τολμούσε να του πει την πραγματική αλήθεια, που είναι και ξεκάθαρη: ο πόλεμος στη Συρία και τη Λιβύη, η οργάνωση και διατήρηση ιδιωτικού στρατού στην Τουρκία, οι παράλογοι εξοπλισμοί και τα τεράστια συμβόλαια με κατασκευαστικές εταιρείες και πολεμικές βιομηχανίες χωρίς αντίκρισμα κατέληξαν στον εκμηδενισμό του ποσού αυτού, που ήταν και η δικλείδα ασφαλείας του κράτους.

Όμως δεν ήταν μόνο αυτό. Οι αρμόδιοι παράγοντες ενημέρωσαν τον Ερντογάν πως, αν αυτή τη στιγμή προσφύγει η Τουρκία στο ΔΝΤ, θα πρέπει να βρεθούν και άλλα 40 δισεκατομμύρια, γιατί αποκαλύφθηκε ότι στην Κεντρική Τράπεζα υπάρχει και μια τρύπα αυτού του μεγέθους. Δηλαδή το σύνολο της χασούρας δεν είναι μόνο 100 δισεκατομμύρια, αλλά 140 δισεκατομμύρια.

Ο Ερντογάν κατανόησε αμέσως ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα αδιέξοδο το οποίο θα προκαλέσει πολιτική καταιγίδα. Την Παρασκευή το σκέφτηκε το πράγμα και το Σάββατο απέλυσε τον κεντρικό τραπεζίτη του. Την ίδια ημέρα τοποθέτησε σε αυτή τη θέση έναν παλιό του γνώριμο, τον Νατσί Αγκμπάλ, που τον γνώριζε από την εποχή που ασκούσε χρέη υπουργού Οικονομικών από το 2015 έως το 2018. Την Κυριακή ο γαμπρός του Σουλτάνου αναρτούσε ένα tweet στο διαδίκτυο ανακοινώνοντας την παραίτησή του. Αμέσως μετά, στο προεδρικό μέγαρο, σκαρφίστηκαν τη θεωρία του χακαρίσματος για να θολώσουν τα νερά.

Τη Δευτέρα το πρωί 9 Νοεμβρίου τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Με νέα ανάρτησή του στο Instagram αυτή τη φορά, ο γαμπρός του σουλτάνου ανακοίνωνε την παραίτησή του, καταλήγοντας σε μια αμφιλεγόμενη ευχή: «Είθε ο Αλλάχ να μας επιφυλάξει ένα καλό τέλος». Κάτι ήθελε να πει με αυτή τη φράση. Κάποιους προειδοποιούσε. Κάποιους προϊδέαζε για τα μελλούμενα.

Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Ερντογάν αναγκαζόταν να παραδεχτεί δημόσια το συμβάν και να αποδεχτεί την παραίτηση του γαμπρού του. Πολλοί τώρα μιλούν για πρόωρες εκλογές. Άλλοι στην Άγκυρα επιμένουν πως ο Ερντογάν βρήκε το δικό του «μαύρο πρόβατο» στο οποίο θα φορτώσει όλες τις αμαρτίες του πολιτικού του συστήματος. Στην ουσία, η Κεντρική Τράπεζα της τουρκικής δημοκρατίας είναι χρεωμένη αυτή τη στιγμή με 140 δισεκατομμύρια δολάρια. Ένα ασύλληπτο ποσό. 

Τη Δευτέρα τα ξημερώματα οι ασιατικές αγορές έδωσαν τον ρυθμό επιβραβεύοντας την παραίτηση του Τούρκου υπουργού Οικονομικών. Σε όλη τη διάρκεια της ίδιας ημέρας, η τουρκική λίρα κέρδιζε θέσεις σε όλες τις χρηματαγορές του κόσμου. Οι επενδυτές δηλαδή σκέφτηκαν ότι μπορεί αυτή τη φορά να εκλογικευτεί ο Σουλτάνος και να εφαρμόσει μια πολιτική η οποία θα εξομαλύνει την οικονομική κατάσταση της χώρας. 

Έπεσε και ξύλο στην αυλή του Προεδρικού Μεγάρου

Η πρώην ναυαρχίδα του κεμαλισμού που την αγόρασε ένας φίλος του Ερντογάν, η εφημερίδα Cumhuriet, αποκαλύπτει πως την Κυριακή που μας πέρασε έπεσε και ξύλο μεταξύ του γαμπρού του Ερντογάν και του νέου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας. Πολύ πιθανόν να έχει συμβεί και κάτι τέτοιο. Ωστόσο η αποκάλυψη καταδεικνύει πως από εδώ και εμπρός πολλές ιστορίες, ατασθαλίες και παρεκτροπές θα φορτωθούν στην πλάτη του «αμαρτωλού γαμπρού» του Ερντογάν. Ως γνωστόν, και στην πολιτική «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται». 

Πηγή: zougla.gr

TΟΥΡΚΙΑ

Νέα πρόκληση Ακάρ: «Η Ελλάδα έχει επεκτατικές βλέψεις, δείτε τον χάρτη του 1821»

«Οι Έλληνες γείτονές μας, πρέπει να εγκαταλείψουν τη γλώσσα της πρόκλησης. Όσοι αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει επεκτατικές βλέψεις, πρέπει να δουν τον χάρτη μεταξύ 1821-2020»

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε δηλώσεις του από τη βάση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με το Ιράκ, όπου βρέθηκε βρέθηκε σήμερα ο Χουλουσί Ακάρ, προκειμένου να επισκεφθεί στρατιώτες για τη γιορτή του Ραμαζάν Μπαϊράμ, ο Τούρκος Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έστρεψε και πάλι τα πυρά του στην Ελλάδα, την οποία κατηγόρησε για «προκλητικότητα» και «απειλητική ρητορική», παραχαράσσοντας την ιστορία, χάρτες και διεθνείς συμφωνίες.

«Οι Έλληνες γείτονές μας, πρέπει να εγκαταλείψουν τη γλώσσα της πρόκλησης. Όσοι αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει επεκτατικές βλέψεις, πρέπει να δουν τον χάρτη μεταξύ 1821-2020, η Ελλάδα έχει τέτοιες βλέψεις», είπε ο Τούρκος Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε: «Είμαστε μαζί τους, στο δίκαιο αίτημα των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας και θα συνεχίσουμε να τους υποστηρίζουμε. Έχει πλέον καταστεί σαφές ότι εκεί δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά μόνο η εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να συμβεί αυτό».

Για τους S-400, ανέφερε ότι «Δεν απειλούμε κανέναν με τους S-400», ενώ για την προσέγγιση Άγκυρας με Αίγυπτο, είπε ότι: «Η βελτίωση των σχέσεων θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές. Οι καλές σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία-Λιβύη-Αίγυπτο, θα ωφελήσουν σοβαρά τις χώρες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

TΟΥΡΚΙΑ

Ο Ερντογάν καλεί τους Ρωμιούς της Πόλης να επιστρέψουν

Περίπου 100.000 Έλληνες εγκατέλειψαν σταδιακά την Κωνσταντινούπολη μετά τα Σεπτεμβριανά του 1955

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Κάλεσμα προς τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης να επιστρέψουν στην Πόλη απηύθυνε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sabah, η οποία προβάλλει το θέμα στο σημερινό πρωτοσέλιδο της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε την αναφορά αυτή κατά την διάρκεια του δείπνου ιφτάρ που παρέθεσε στους θρησκευτικούς ηγέτες στην Κωνσταντινούπολη. Όπως αναφέρει το sigmalive.gr ο τουρκικός Τύπος κάνει λόγο για το οικείο και ζεστό κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια του δείπνου ιφτάρ, γράφοντας χαρακτηριστικά ότι ο Τούρκος ηγέτης «αγκάλιασε» τις μειονότητες.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος συνοδευόταν από τον Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, εξέφρασε τις ευχές του προς τον Τούρκο Πρόεδρο και προς όλους τους μουσουλμάνους για το Ραμαζάνι και ευχήθηκε ο Θεός να προστατεύει κάθε άνθρωπο και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της πανδημίας και να ενισχύει τις προσπάθειες των αρμοδίων κρατικών και τοπικών αρχών, αλλά και των υγειονομικών υπηρεσιών, για την αντιμετώπισή της και τη στήριξη των δοκιμαζομένων συνανθρώπων μας. Ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο για τις θερμές ευχές του προς τους Χριστιανούς της Τουρκίας με αφορμή την εορτή του Πάσχα. Το δείπνο ιφτάρ προσφέρεται κατά την περίοδο του Ραμαζανιού μετά το τέλος της ημερήσιας νηστείας.

Σεπτεμβριανά 1955: Το πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Πόλης

Με τον όρο «Σεπτεμβριανά» εννοούμε το πογκρόμ που εξαπέλυσε ο τουρκικός όχλος, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης Μεντερές, εναντίον της πολυπληθούς και ευημερούσας ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 1955. Αποτέλεσμα, οι 100.000 Έλληνες που ζούσαν εκείνη την περίοδο στην Πόλη να συρρικνωθούν σταδιακά και σήμερα μόλις και μετά βίας να ξεπερνούν τις 2.000.

Το 1955 τη γειτονική μας χώρα κυβερνούσε ο Αντνάν Μεντερές -ένας «πρώιμος Ερντογάν»- και το Δημοκρατικό Κόμμα. Ο Μεντερές έπαιζε αρκετά το μουσουλμανικό χαρτί, προκαλώντας εκνευρισμό στο κεμαλικό κατεστημένο της χώρας. Το αποδεικνύουν και τα χιλιάδες τζαμιά που κτίστηκαν επί πρωθυπουργίας του.

Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία δεν ήταν ανθηρή, ενώ ο εθνικιστικός πυρετός ανέβαινε, καθώς οι Ελληνοκύπριοι διεκδικούσαν την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα. Ήταν μια καλή αφορμή για τους τούρκους ηγέτες να αποσπάσουν την κοινή γνώμη από τα προβλήματά της, στρέφοντάς την κατά της ελληνικής μειονότητας που ευημερούσε. Στις 28 Αυγούστου 1955 ο Μεντερές ισχυρίστηκε δημόσια ότι οι Ελληνοκύπριοι σχεδίαζαν σφαγές κατά των Τουρκοκυπρίων.

Η αφορμή για το Πογκρόμ κατά του Ελληνισμού της Πόλης δόθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου, με την έκρηξη ενός αυτοσχέδιου μηχανισμού στο Τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, που στεγαζόταν και στεγάζεται και σήμερα στο σπίτι, όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Ως δράστης συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές ο Οκτάι Εγκίν, ένας μουσουλμάνος σπουδαστής από την Κομοτηνή, που αργότερα περιεβλήθη το φωτοστέφανο του ήρωα. Τιμήθηκε στην Τουρκία και διορίστηκε κυβερνήτης σε επαρχία. Χρόνια αργότερα σε μία συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με το συμβάν και θεώρησε τον εαυτό του θύμα των ελληνικών αρχών.

Από την έκρηξη στο σπίτι του Ατατούρκ προκλήθηκαν μόνο μικρές υλικές ζημίες στις τζαμαρίες του κτιρίου, αλλά οι τουρκικές εφημερίδες εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός, μεγαλοποιώντας και διαστρεβλώνοντάς το, κατόπιν κυβερνητικών οδηγιών. Πρωτοσέλιδοι τίτλοι, όπως «Έλληνες τρομοκράτες κατέστρεψαν το πατρικό σπίτι του Ατατούρκ» της «Ισταμπούλ Εξπρές» και δημοσίευση μιας σειράς από παραποιημένες φωτογραφίες του συμβάντος, προκάλεσαν «αυθόρμητες» διαδηλώσεις στην Πλατεία Ταξίμ το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Στις 5 το απόγευμα, το μαινόμενο πλήθος των 50.000 ατόμων στράφηκε κατά των ελληνικών περιουσιών στη συνοικία Πέραν. Οι λεηλασίες κράτησαν μέχρι τις πρωινές ώρες της 7ης Σεπτεμβρίου, όταν επενέβη ο Στρατός, καθώς η κατάσταση κινδύνευε να τεθεί εκτός ελέγχου. Μέχρι τότε, οι αρχές παρέμειναν απαθείς, όταν δεν διευκόλυναν τους πλιατσικολόγους στο έργο. Ο μηχανισμός του Δημοκρατικού Κόμματος, που ήλεγχε τα συνδικάτα, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στα έκτροπα.

Μεγάλος αριθμός διαδηλωτών μεταφέρθηκε από τη Δυτική Μικρά Ασία δωρεάν, αντί αμοιβής 6 δολαρίων, που ουδέποτε τους δόθηκε. 4.000 ταξί τους μετέφεραν στον χώρο των ταραχών, ενώ φορτηγά του Δήμου της Κωνσταντινούπολης είχαν αναπτυχθεί σε επίκαιρα σημεία της Πόλης, φορτωμένα με τσεκούρια, φτυάρια, ρόπαλα, αξίνες, σφυριά, σιδερένιους λοστούς και μπιτόνια βενζίνης, απαραίτητα σύνεργα για τον όχλο των επιδρομέων, που επέπεσε επί των ελληνικών καταστημάτων με τα συνθήματα «Θάνατος στους γκιαούρηδες», «Σπάστε, γκρεμίστε, είναι γκιαούρης», «Σφάξτε τους Έλληνες προδότες», «Κάτω η Ευρώπη» και «Εμπρός να βαδίσουμε κατά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης». Την οργή του όχλου δεν γλύτωσαν και κάποια καταστήματα αρμενικής και εβραϊκής ιδιοκτησίας.

Άνδρες και γυναίκες βιάστηκαν και σύμφωνα με τη μαρτυρία του γνωστού τούρκου συγγραφέα Αζίζ Νεσίν, πολλοί ιερείς εξαναγκάστηκαν να υποστούν περιτομή, με θύμα ένα αρμένιο παπά. 16 Έλληνες έχασαν τη ζωή τους και 32 τραυματίστηκαν.

Έκτροπα κατά των Ελλήνων δεν έγιναν μόνο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στη Σμύρνη. Το πρωί της 7ης Σεπτεμβρίου τούρκοι εθνικιστές έκαψαν το ελληνικό περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση της Σμύρνης. Στη συνέχεια, κατέστρεψαν το νεόκτιστο εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής, ενώ λεηλάτησαν σπίτια ελλήνων στρατιωτικών, που υπηρετούσαν στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ.

Ο Οικ. Πατριάρχης Αθηναγόρας στα ερείπια του ναού του Αγίου Κωνσταντίνου, Κωνσταντινούπολη.

Ο πρωθυπουργός Μεντερές σε δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι το πογκρόμ κατά των Ελλήνων ήταν έργο των κομμουνιστών. Ένας ισχυρισμός που κατέπεσε αυτοστιγμεί και από τις αναφορές των ξένων πρεσβειών στην Άγκυρα προς τις κυβερνήσεις τους, που επισήμαιναν τις μεγάλες ευθύνες των τουρκικών αρχών.

Η κυβέρνηση Παπάγου προσπάθησε να διεθνοποιήσει το θέμα, αλλά χωρίς σημαντικά αποτελέσματα. Αμερικανοί και Βρετανοί δεν ήταν διατεθειμένοι να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία, πολύτιμο σύμμαχό τους κατά τη διάρκεια του «Ψυχρού Πολέμου». Οι νατοϊκοί σύμμαχοί μας είπαν ξεκάθαρα να ξεχάσουμε το συμβάν. Μόνο το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών από τους διεθνείς οργανισμούς απαίτησε από την Τουρκία εξηγήσεις για την καταστροφή του 90% των ορθόδοξων ναών στην Κωνσταντινούπολη. Πάντως, τον Αύγουστο του 1995 η αμερικανική Γερουσία με απόφασή της κάλεσε τον Πρόεδρο Κλίντον να ανακηρύξει την 6η Σεπτεμβρίου Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Πογκρόμ.

Το πογκρόμ κατά του Ελληνισμού της Πόλης προκάλεσε:

-τον θάνατο 16 Ελλήνων και τον τραυματισμό 32, τον βιασμό 12 Ελληνίδων και τον βιασμό αδιευκρίνιστου αριθμού ανδρών (εξαναγκάστηκαν να υποστούν περιτομή)

την καταστροφή: 4.348 εμπορικών καταστημάτων, 110 ξενοδοχείων, 27 φαρμακείων, 23 σχολείων, 21 εργοστασίων, 73 εκκλησιών, περίπου 1000 κατοικιών, όλα ελληνικής ιδιοκτησίας.

Το οικονομικό κόστος των ζημιών ανήλθε σε 150 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, ενώ η ελληνική κυβέρνηση τις υπολόγισε σε 500.000.000 δολάρια. Η οικονομική αιμορραγία και ο φόβος ανάγκασαν χιλιάδες έλληνες ομογενείς να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα.

Αργότερα, το τουρκικό κράτος διά του προέδρου Τζελάλ Μπαγιάρ υποσχέθηκε αποζημίωση για την καταστροφή των ελληνικών περιουσιών. Στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν ξεπέρασε το 20% των απαιτήσεών τους, με δεδομένο ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία είχαν υποτιμηθεί δραματικά.

Πολλές λεπτομέρειες για τα Σεπτεμβριανά ήλθαν στο φως το 1961, κατά τη διάρκεια της δίκης για εσχάτη προδοσία του ανατραπέντος από τους στρατιωτικούς πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές, ο οποίος τελικά δεν γλύτωσε από την αγχόνη. Πολύτιμα στοιχεία προσκομίζει και το βιβλίο του διαπρεπούς ελληνοαμερικανού βυζαντινολόγου Σπύρου Βρυώνη «The Mechanism of catastrophe: The Turkish Pogrom οf September 6-7, 1955 and the destruction of Greek Community of Istambul (Greekworks.com, New York, 2005).

Πληροφορίες: in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

TΟΥΡΚΙΑ

Toυρκία: Καθολικό lockdown απελπισίας για να σωθεί ο τουρισμός

Ο αριθμός των κρουσμάτων πρέπει να περιοριστεί στο κατώτατο δυνατό σημείο για να μην επαναληφθεί το φιάσκο της περασμένης χρονιάς

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Από την Πέμπτη 29.04 η Τουρκία έχει μπει σε λοκντάουν. Μέχρι τις 17 Μαΐου όλα θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά και οι πολίτες δεν θα πρέπει να βγαίνουν από τα σπίτια τους χωρίς σοβαρό λόγο. Με την απόφαση αυτή ο πρόεδρος Ερντογάν επιδιώκει να πέσει ακόμη περισσότερο ο αριθμός των κρουσμάτων για να σωθεί η φετινή τουριστική σεζόν. Ενώ την περασμένη εβδομάδα είχαν ξεπεράσει τις 60.000 χιλιάδες, αυτές τις ημέρες καταγράφονται γύρω στα 43.000 κρούσματα. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να αρκεί.

Πλήγμα για τον τουρισμό

«Οι τουρίστες εξαιρούνται από τα μέτρα» ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι. «Τα μουσεία και οι σημαντικοί αρχαιολογικοί τόποι θα παραμείνουν ανοιχτοί και οι συνθήκες για όσους θέλουν να τους επισκεφθούν πιο άνετες. Κατά μία έννοια έχει προνόμια το να είναι κανείς τουρίστας στην Τουρκία» επισημαίνει ο Τούρκος αξιωματούχος.

Η τουρκική κυβέρνηση στοχεύει τον καλοκαιρινό τουρισμό. Για πολλούς επισκέπτες από την Ευρώπη και τη Ρωσία η Τουρκία είναι αγαπημένος τουριστικός προορισμός. Αφήνουν πολλά χρήματα στα ταμεία και δίνουν ανάσα στη χειμασμένη οικονομία. Γι’ αυτό τον λόγο ο αριθμός των κρουσμάτων πρέπει να περιοριστεί στο κατώτατο δυνατό σημείο για να μην επαναληφθεί το φιάσκο της περασμένης χρονιάς. Πέρυσι η πανδημία έθεσε σε μεγάλη δοκιμασία τα ξενοδοχεία και τα παραθεριστικά κέντρα στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Πολλοί τουρίστες προτίμησαν να μείνουν στο σπίτι τους λόγω των αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών.

Σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία TUIK το 2020 ήρθαν στην χώρα 15,9 εκ. λιγότεροι τουρίστες από άλλες χρονιές, μια μείωση γύρω στο 70% σε σχέση με το 2019. Τα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 65%, που σημαίνει ότι η απώλεια ανήλθε στα 8,3 δις ευρώ. 320.000 εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο έχασαν πέρυσι τη δουλειά τους. Η Αττάλεια, που θεωρείται τουριστικό προπύργιο, υπέστη μεγαλύτερο πλήγμα. Ενώ κάθε χρόνο την επισκέπτονται 15 εκ. τουρίστες, πέρυσι ήρθαν μόνο 3 εκ. «Ωστόσο οι πρώτες τρεις μήνες φέτος δεν ξεκίνησαν άσχημα» λέει στη DW ο Κεμάλ Σαχίν, πρόεδρος της τουριστικής επιχείρησης Sahinler με πολλά ξενοδοχεία στην περιοχή. «Αλλά μετά αυξήθηκαν και πάλι τα κρούσματα και η Ρωσία ακύρωσε πτήσεις προς την Τουρκία μέχρι αρχές Ιουνίου, και όταν δεν έρχονται Ρώσοι τουρίστες, όλα καταρρέουν».

«Θάφτηκαν στην άμμο οι προσδοκίες μας»

Αλλά και ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων στο Αιγαίο ETIK Μεχμέτ Ισλέρ, ήταν αισιόδοξος αρχές της άνοιξης. «Αρχές Μαρτίου ξεκινήσαμε με την πρόβλεψη ότι θα δεχθούμε φέτος 30 εκ. τουρίστες. Αλλά έγιναν σε όλη τη χώρα κομματικά συνέδρια με αποτέλεσμα να ανέβουν στα ύψη τα κρούσματα και τα μέτρα αυστηροποιήθηκαν. Και ξαφνικά όλες οι προσδοκίες και οι στόχοι μας θάφτηκαν στην άμμο» λέει απογοητευμένος στη DW.

7 εκ. Ρώσοι και 5 εκ. Γερμανοί τουρίστες ταξίδεψαν το 2019 στην Τουρκία. Το 2020 ήταν πολύ λιγότεροι, αλλά και φέτος η κατάσταση δεν φαίνεται να είναι καλύτερη, όπως φοβάται ο επιχειρηματίας τουρισμού Σαχίν. Κι αυτό γιατί και στις δύο χώρες υπάρχουν προβλήματα και καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού. «Όλα αυτά έχουν καταστρέψει τα σχέδιά μας για ολόκληρη τη χρονιά. Ας ελπίσουμε ότι ο τουρισμός να πάρει πάλι τα πάνω του τον Ιούνιο και να μην ζήσουμε και πάλι πισωγυρίσματα». Το ολικό λοκντάουν που επιβάλλει ο πρόεδρος Ερντογάν θα ισοπεδώσει την τουριστική κίνηση τις επόμενες εβδομάδες.

Αλλά οι τουριστικοί πράκτορες επικροτούν αυτό το βήμα, γιατί ευελπιστούν ότι τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο θα πέσουν τα κρούσματα και θα επανέλθει ο κλάδος στην καθημερινότητά του. Ο Κεμάλ Σαχίν υποστηρίζει μάλιστα ότι θα έπρεπε να είχε θεσπιστεί νωρίτερα. «Είναι μια σωστή αλλά καθυστερημένη απόφαση» λέει. «Εάν ξεκινούσαμε νωρίτερα θα μπορούσαμε να ανοίγμα και νωρίτερα την τουριστική σεζόν». Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο Μεχμέτ Ισλέρ, καλός γνώστης του τουρισμού. «Πρέπει να καταπολεμήσουμε την πανδημία με όσο πιο σοβαρά μέτρα γίνεται, ειδάλλως και το 2021 θα μείνουμε πολύ πίσω στους στόχους μας».

Πηγή: DW / Αράμ Εκίν Ντουράν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

TΟΥΡΚΙΑ

Με την άδεια της Αθήνας ο Ερντογάν στέλνει στη Θράκη τον Υφ. Εξωτερικών Yavuz Selim Kiran

Ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ αναμένεται να προγραμματίσει εν μέσω πανδημίας διήμερη επίσκεψη σε Ροδόπη και Ξάνθη στις 5-6 Μαΐου

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Τρεις εβδομάδες μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου των Τσαβούσογλου – Δένδια, η Άγκυρα αποφάσισε να κάνει την πρώτη «κίνησή» της.

Με εντολή Ταγίπ Ερντογάν στέλνει στη Θράκη τον υφυπουργό Εξωτερικών, Yavuz Selim Kiran. Σύμφωνα με πληροφορίες του eleftherostypos.gr θα φτάσει αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Τετάρτης 5 Μαΐου, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Burak Özügergin.

Μαζί θα αναχωρήσουν για τη Θράκη, με πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση στην Κομοτηνή όπου θα δει τον ψευτομουφτή, παράγοντες της μειονότητας και θα επισκεφτεί το 1ο μειονοτικό δημοτικό σχολείο της πόλης. Θα διανυκτερεύσει στην πρωτεύουσα της Ροδόπης και την Πέμπτη 6 Μαΐου θα αναχωρήσει για τη Ξάνθη, όπου θα συναντηθεί με τον τοπικό ψευτομουφτή και θα επισκεφτεί το μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο της πόλης.

Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Διδυμότειχο όπου θα επισκεφτεί το ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ, το οποίο αναστυλώνεται μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2017 και θα αναχωρήσει οδικώς για την Τουρκία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, που επικαλείται το eleftherostypos.gr, η ξαφνική επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών, η οποία να σημειωθεί γίνεται πριν το μουσουλμανικό Μπαϊράμι (13 Μαΐου), έχει ως στόχο να τονώσει το πεσμένο ηθικό των παραγόντων της μειονότητας που είναι «πιόνια» του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής.

Επίσης αναμένεται να ζητήσει την εφαρμογή από την Ελλάδα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αυτοαποκαλούμενη και παράνομη «Τουρκική» Ένωση Ξάνθης, να αναδείξει τη μη συντήρηση και αναστήλωση οθωμανικών μνημείων από την Ελλάδα και τέλος, να απαιτήσει καλύτερες συνθήκες για τη μειονοτική εκπαίδευση και τη διεξαγωγή εκλογών Σχολικών Εφορειών.

Όπως είναι φυσικό, η Αθήνα θα παρακολουθήσει στενά την επίσκεψη, η οποία γίνεται σε περίοδο περιορισμών λόγω κορωνοϊού. Εκτιμάται ότι πραγματοποιείται για το… «Θεαθήναι» καθώς οι ειδικές συνθήκες της πανδημίας απαγορεύουν φαινόμενα μαζικής προσέλευσης στις συναντήσεις του υφυπουργού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ12 ώρες πριν

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ: «Να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από το έξοδο των self test»

ΡΟΔΟΠΗ14 ώρες πριν

Ελευθέρια: Τη σεπτή εικόνα Θεομήτορος υποδέχθηκε η πόλη της Κομοτηνής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ14 ώρες πριν

Μητσοτάκης: «Να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών»

YΓΕΙΑ14 ώρες πριν

Κορωνοϊός: 7 νέα κρούσματα στη Ροδόπη

ΡΟΔΟΠΗ18 ώρες πριν

Είδη ρουχισμού σε ορφανά παιδιά παρέδωσε η ΔΕΜΠ Κομοτηνής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ19 ώρες πριν

Την αξία της οικογένειας στην Ελλάδα ανέδειξε σε διεθνές νομικό συνέδριο ο Ευριπίδης Στυλιανίδης

TΟΥΡΚΙΑ19 ώρες πριν

Νέα πρόκληση Ακάρ: «Η Ελλάδα έχει επεκτατικές βλέψεις, δείτε τον χάρτη του 1821»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ19 ώρες πριν

Δημοσιογράφος του BBC αποδόμησε το κυβερνητικό αφήγημα για τα εμβόλια και τον τουρισμό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ20 ώρες πριν

Εκλογές για τις σχολικές εφορείες των μειονοτικών σχολείων, προανήγγειλε ο Ιλχάν Αχμέτ

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ21 ώρες πριν

Ευχές από τον Δήμαρχο Ιάσμου Οντέρ Μουμίν για το Ραμαζάν Μπαϊράμ

ΡΟΔΟΠΗ14 ώρες πριν

Ελευθέρια: Τη σεπτή εικόνα Θεομήτορος υποδέχθηκε η πόλη της Κομοτηνής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ19 ώρες πριν

Δημοσιογράφος του BBC αποδόμησε το κυβερνητικό αφήγημα για τα εμβόλια και τον τουρισμό

ΡΟΔΟΠΗ21 ώρες πριν

Η πόλη της Κομοτηνής γιορτάζει τα 101 χρόνια απελευθέρωσης της

ΕΚΚΛΗΣΙΑ2 ημέρες πριν

Παντελεήμων: «Τα φετινά Ελευθέρια να γίνουν αφετηρία εθνικής και πνευματικής ανάτασης»

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Θρόμβωση στο πόδι 11 μέρες μετά το AstraZeneca – «Πώς γλίτωσα τον ακρωτηριασμό»

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ3 ημέρες πριν

Επικήρυξαν με 300.000 ευρώ τους δολοφόνους 20χρονης στα Γλυκά Νερά

ΡΟΔΟΠΗ5 ημέρες πριν

Ημέρα μνήμης για τους αγώνες εθνικής αντίστασης κατά του ναζισμού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 ημέρες πριν

Ροδόπη: Αγανάκτησε μέχρι και ο Τούρκος Πρόξενος με σκισμένη ελληνική σημαία σε σχολείο!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 ημέρες πριν

Άνοιγμα γυμναστηρίων μόνο για τους εμβολιασμένους, ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης

ΡΟΔΟΠΗ6 ημέρες πριν

Κομοτηνή – Φωτιά σε ταβέρνα: Προσπαθούσαν να ξηλώσουν το βυθιζόμενο κολωνάκι!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x