ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Πέτσας για κορωνοϊό: «Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο για τη βόρεια Ελλάδα»

«Θα δούμε αν χρειάζεται να έχουμε μετακίνηση περιοχών σε άλλη επιδημιολογική κατηγορία ή θα παραμείνουμε εδώ που είμαστε και αν το Σύστημα Υγείας μπορεί ν’ αντέξει», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

fonirodopis.gr

Κρίσιμο για τη βόρεια Ελλάδα χαρακτήρισε το επόμενο 48ωρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.

Σε ερώτηση για το αν θα ληφθούν νέα και αυστηρότερα μέτρα ο κ. Πέτσας απάντησε ότι «από την αρχή της πανδημίας δίναμε μία μάχη με τον χρόνο. Ευτυχώς, χάρις στη σημαντική συμβολή των ειδικών μας, που ανέπτυξαν πολύ χρήσιμα εργαλεία, αλλά και στην υπεύθυνη στάση των πολιτών, καταφέραμε να κερδίσουμε πολύ χρόνο, να έχουμε πολύ λιγότερα κρούσματα, πολύ λιγότερους θανάτους, πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, από άλλες πολύ πιο προηγμένες χώρες. Αυτή τη μάχη με τον χρόνο φαίνεται για πρώτη φορά ότι μπορεί να την συναντήσει στο εγγύς μέλλον ένα εμβόλιο ή μια αποτελεσματική θεραπεία.

Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται μέχρι να φτάσουμε εκεί με ασφάλεια. Παρατηρούμε κάθε μέρα πώς εξελίσσεται η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και βλέπουμε κάποια θετικά και κάποια αρνητικά νέα. Τα θετικά νέα είναι ότι σε περιοχές, όπως είναι η Αττική, βλέπουμε μία σταθεροποίηση. Και ξέρετε ότι στην Αττική είναι περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ θετικό. Βλέπουμε, όμως, από την άλλη στη Βόρεια Ελλάδα, συγκεκριμένες πηγές ανησυχίας, όπως είναι τα Ιωάννινα,  οι Σέρρες, η Θεσσαλονίκη. Εκεί προσπαθούμε με συνεχή τεστ, να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση, να βρούμε ποιος είναι ο πραγματικός ρυθμός μετάδοσης του ιού στην κοινότητα, μέσω του ποσοστού θετικότητας στα τεστ.

Οι επόμενες 48 ώρες θα είναι πολύ σημαντικές, για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση στο Βόρειο Ελλάδα και να δούμε αν χρειάζεται να έχουμε μετακίνηση περιοχών σε άλλη επιδημιολογική κατηγορία ή θα παραμείνουμε εδώ που είμαστε και αν το Σύστημα Υγείας μπορεί ν’ αντέξει. Γιατί δεν μπορούμε να δούμε μεμονωμένα μόνο ένα Νομό σε ό,τι αφορά το Σύστημα Υγείας, αλλά να βλέπουμε μια μητροπολιτική περιοχή, σε σχέση με το σχεδιασμό του Συστήματος για ν’ ανταποκριθεί στην εξάπλωση της πανδημίας.

Είναι μια επιδημιολογική κατάσταση, η οποία είναι δυναμική. Βλέπουμε στοιχεία τα οποία μας κάνουν να είμαστε πιο αισιόδοξοι, βλέπουμε στοιχεία που μας κάνουν να είμαστε πιο απαισιόδοξοι σε τοπικό επίπεδο. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να περιχαρακώσουμε τη διασπορά και να μην υπάρξει ευρύτερη μετάδοση σε ολόκληρη την Επικράτεια».

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε: «Σε πείσμα όσων μεμψιμοιρούν, η  Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες χώρες. Μαζί με τις σκανδιναβικές χώρες, είναι οι καλύτερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων. 

Σε αριθμό τεστ ανά 100.000 πληθυσμού, η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο μαζί με τις καλύτερες ευρωπαϊκές χώρες. Στον δείκτη θετικότητας στα τεστ, η Ελλάδα είναι στο 3,6 «πράσινη» δηλαδή, μαζί με τη Γερμανία, τις Βαλτικές χώρες και τις Σκανδιναβικές χώρες. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι όλες στο «πορτοκαλί». Και στον χάρτη θνησιμότητας, η Ελλάδα είναι η καλύτερη χώρα από όλες τις χώρες οι οποίες μετρούνται στον αντίστοιχο δείκτη. Και είναι ενδεικτικό το διάγραμμα με τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Παρόλα αυτά, είναι προφανές ότι έξαρση παρατηρείται και στη χώρα μας, με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων να παρουσιάζει σημαντική αύξηση τις τελευταίες ημέρες. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, με στόχο να προλάβουμε τα χειρότερα, ήδη εφαρμόζονται δύο νέα μέτρα: Απαγόρευση της κυκλοφορίας στις περιοχές των επιπέδων 3 και 4 από τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 το πρωί  και υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.

Διαπιστώνεται, στο μεταξύ, ότι η  εξάπλωση του ιού εντοπίζεται κυρίως μεταξύ των νέων. Γι’ αυτό και οι ειδικοί, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, απευθύνουμε έκκληση στους νεότερους να προσέχουν και να αποφεύγουν μαζικές συναθροίσεις. Τώρα είναι η ώρα να μετατρέψουν -όπως είπε ο Πρωθυπουργός-  την ορμή τους σε ευθύνη και να γίνουν πρωτοπόροι στα δύσκολα. Τους καλούμε να δώσουμε όλοι μαζί αυτή τη μάχη τις επόμενες ημέρες.

Παρατηρείται ακόμη, ότι ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συμμορφώνεται στα μέτρα, την ίδια στιγμή  εκδηλώνονται μεμονωμένες, συνειδητά οργανωμένες προσπάθειες απείθειας στα ισχύοντα μέτρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι διασποράς του ιού. Για το λόγο αυτό, οι αρμόδιες Αρχές -η Αστυνομία, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η ΔΗ.Μ.Ε.Α.- προχώρησαν σε εντατικοποίηση των ελέγχων. Και αυτό θα συνεχιστεί στο επόμενο διάστημα.  Ήδη η Αστυνομία πραγματοποίησε το Σάββατο, 49.745 ελέγχους στους οποίους βεβαιώθηκαν 520 παραβάσεις για μετακίνηση από 00:30 έως 05:00 και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 150 ευρώ, διαπιστώθηκαν 25 παραβάσεις και έγιναν 5 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ενώ επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για υπεράριθμους πελάτες σε 6 καταστήματα.

Είναι πλέον προφανές -και το έχουμε πει πολλές φορές- ότι  έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο τρίμηνο. Οφείλουμε όλοι να εφαρμόσουμε σχολαστικά τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία. Πρώτ’ απ’ όλα για να σωθούν ζωές. Να μην αυξηθεί σε αβάσταχτα επίπεδα η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Και, βέβαια, για να μην υπάρξει ανάγκη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων. Είναι, άλλωστε, για πρώτη φορά από την αρχή αυτής της περιπέτειας, ορατή στον ορίζοντα η προοπτική να διαθέτουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο στο τέλος του χρόνου, ή τις αρχές του επόμενου. Και η Κυβέρνηση έχει φροντίσει να το προμηθευτούμε έγκαιρα και να το διαθέσουμε, με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ