ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΡΟΔΟΠΗ

Με περιορισμένο αριθμό ατόμων ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Κομοτηνή

Υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων οι φετινές εκδηλώσεις

fonirodopis.gr

Με περιορισμένο αριθμό ατόμων και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων, για λόγους δημόσιας υγείας, θα πραγματοποιηθούν φέτος στην Κομοτηνή οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

«Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχει ιδιαίτερη αξία για τη Χώρα μας, υπενθυμίζοντας την αντίσταση της πατρίδας μας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό και τους αγώνες των λαών για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η ματαίωση των παρελάσεων, ουδόλως απαξιώνει και μειώνει τις οφειλόμενες τιμές στους αγωνιστές, ήρωες της Εποποιίας του 1940.

Ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής, καλούμε όλες τις κρατικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, τους δήμους και τους πολίτες να αναρτήσουν την ελληνική σημαία στα καταστήματα των Υπηρεσιών τους και τις οικείες τους αντίστοιχα», αναφέρει η Περιφέρεια ΑΜΘ στην ανακοίνωση της.

Στην πόλη της Κομοτηνής θα πραγματοποιηθούν στις 28 Οκτωβρίου 2020, οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Περιφερειακών και Δημοτικών καταστημάτων, των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών του νομού, από της 8ης πρωινής ώρας της 26ης Οκτωβρίου μέχρι και την Δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου 2020.

Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ, και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου 2020.

Την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, ανήμερα της επετείου, θα πραγματοποιηθεί στις 8 το πρωί επίσημη έπαρση της σημαίας στο χώρο του Ηρώου της πόλης, με απόδοση τιμών από δύο οπλίτες ΣΝ και ένα σαλπιγκτή και φωταγώγηση στρατοπέδων.

Αργότερα, στις 10:30 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου θα τελεστεί επίσημη δοξολογία όπου θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής  κ. Παντελεήμων.

Λόγω των εκτάκτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, εντός του Ιερού Ναού κατά την Δοξολογία θα παραστούν από την πλευρά του πρωτοκόλλου μόνο οι εξής επίσημοι προσκεκλημένοι: ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι Βουλευτές Ροδόπης, οι Αντιπεριφερειάρχες, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Κομοτηνής, ο Δήμαρχος Κομοτηνής, ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας Εφετών Θράκης, ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Δ/ντής Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜ-Θ, ο Μουφτής Κομοτηνής, ο Περιφερειακό Δ/ντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ, Αστυνομικός Δ/ντής Ροδόπης, ο Δ/τής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ροδόπης, ο Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Ροδόπης.

Μετά την δοξολογία, θα εκφωνηθεί μέσα στον Ιερό Ναό, ο πανηγυρικός της Ημέρας από τη Δ/ντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης κ. Μαριγούλα Κοσμίδου.

Στις 11:00, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, στο Ηρώο της Πόλης και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Κομοτηνής, τον Δήμαρχο Κομοτηνής, τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Δ/ντή Περιφέρειας ΑΜ-Θ, τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜ-Θ, τον Περιφερειακό Δ/ντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ.

Στεφάνι επίσης μπορούν να καταθέσουν οι εφεδροπολεμιστικές οργανώσεις, ενώσεις αποστράτων και  εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης, εκπρόσωποι όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων  αντιστασιακών οργανώσεων  που εδρεύουν στο Ν. Ροδόπης, Συλλόγους, Σωματεία, Ενώσεις, Ομοσπονδίες, Συνδέσμους κ.τ.λ.Παρακαλούνται όλα τα σωματεία που θα συμμετέχουν στον παραπάνω εορτασμό να εκπροσωπηθούν από ένα και μόνο άτομο.

Η πρόθεση για κατάθεση στεφάνων θα πρέπει να δηλώνεται από την προηγούμενη μέρα στους υπεύθυνους τελετάρχες.

Καλούνται επίσης όλα τα σχολεία της πόλης να συμμετέχουν στην τελετή κατάθεσης στεφάνων μόνο με ένα εκπρόσωπο – σημαιοφόρο.

Στη συνέχεια θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού.

Τιμές θα αποδώσουν δύο οπλίτες ΣΝ και ένας σαλπιγκτής με μέριμνα του ΑΔΦΚ ενώ στις 17:00 θα γίνει η υποστολή της σημαίας στον χώρο του Ηρώου της πόλης με μέριμνα του ΑΔΦΚ.

Τα θέματα της στρατιωτικής παρατάξεως και αποδόσεως τιμών, παρακαλείται να ρυθμίσει ο ΑΔΦΚ, της Δημόσιας Τάξης η Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης, της δε εθιμοτυπίας, ανάλογα με την αρμοδιότητά τους, η Περιφέρεια ΑΜΘ διά των υπηρεσιών της στην ΠΕ Ροδόπης και η ΧΧΙ ΤΘΤ. Στις τελετές εφόσον αυτό είναι δυνατόν, θα παραστούν και οι φιλαρμονικές των οικείων Δήμων.

Τελετάρχες ορίζονται οι: Αθανάσιος Χριστοδουλάκης και Ευγενία Εξακοΐδου (κιν. 6936924079)

Εθελοντική συμμετοχή στην εκφώνηση η Ειρήνη Τσακίρη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ