ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΑΙΔΕΙΑ

Ψήφισμα Σ.Φ. Κοινωνικής Διοίκησης για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου

Την καταδίκη των έξι κατηγορουμένων για την αποτρόπαια δολοφονία του Ζακ με τις ανώτερες δυνατές ποινές, ζητάει ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης ΔΠΘ

fonirodopis.gr

Ψήφισμα ενόψει της δίκης για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου αλλά και για την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, εξέδωσε ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης ΔΠΘ.

Αναλυτικά:

«Στις 21 Οκτωβρίου 2020 ξεκινάει η δίκη για την αποτρόπαια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου πριν από δύο χρόνια, ως αποτέλεσμα του άγριου ξυλοδαρμού του από δύο καταστηματάρχες και αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας.

Απαιτούμε να καταδικαστούν οι έξι κατηγορούμενοι (ο καταστηματάρχης, ο μεσίτης, οι τέσσερις αστυνομικοί) για την αποτρόπαια δολοφονία του Ζακ με τις ανώτερες δυνατές ποινές. Το Δικαστικό Συμβούλιο, απέρριψε το αίτημα της πολιτικής αγωγής και της οικογένειας του θύματος για τη μετατροπή του αδικήματος σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και τελικά υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα για παραπομπή σε δίκη με την κατηγορία της πρόκλησης θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Με αυτή την κατηγορία οι αυτουργοί της δολοφονίας πέφτουν στα “μαλακά” καθώς διατηρείται το πιο ελαφρύ ποινικό πλαίσιο απέναντί τους.

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη κωλυσιεργία της δίκης, την προσπάθεια συγκάλυψης και υπονόμευσης της δίωξης των δραστών, τόσο με ευθύνη της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της σημερινής της ΝΔ.

Τέτοιες εγκληματικές, αποτρόπαιες πράξεις δεν γεννιούνται σε κοινωνικό “κενό αέρος”. Είναι αποτέλεσμα των κραυγαλέων κοινωνικών διακρίσεων που γεννάει και αναπτύσσει η βαρβαρότητα του σάπιου συστήματος της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Αυτό είναι το πρόσφορο έδαφος που καλλιεργεί την ομοφοβία, το ρατσισμό, οδηγεί στο περιθώριο κοινωνικά ευάλωτους ανθρώπους.

Πάνω σε αυτό το έδαφος βρίσκει χώρο να αναπτύσσεται και το φασιστικό δηλητήριο που προσπαθούν να ρίξουν ανάμεσα στους εργαζόμενους, στους νέους, στο λαό, οι ναζιστές εγκληματίες της Χρυσής Αυγής και όποια άλλα φασιστοειδή στοιχεία.

Ήταν σκληρή η μάχη που έδωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, το ταξικό εργατικό κίνημα, το μαθητικό κίνημα, για να απομονωθούν οι φασίστες ναζιστές, αλλά και απέναντι σε αυτούς που εκκόλαψαν το αυγό του φιδιού. Το δικαστήριο επικύρωσε την λαϊκή ετυμηγορία για τον εγκληματικό χαρακτήρα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, στέλνοντας τους δολοφόνους φασίστες στη φυλακή.

Απαιτείται επαγρύπνηση και διαρκής συλλογική και οργανωμένη πάλη από το φοιτητικό κίνημα, το εργατικό λαϊκό κίνημα, ενάντια στο φασισμό και τις αιτίες που τον γεννούν.

Παλεύουμε ενάντια σε κάθε μορφή εκδήλωσης ρατσιστικής και ομοφοβικής συμπεριφοράς απέναντι σε κοινωνικά ευάλωτους ανθρώπους.

Διεκδικούμε γενναία και ολόπλευρη κρατική και κοινωνική στήριξη των ατόμων που το ίδιο το σύστημα καθιστά ευάλωτους, ακόμα και περιθωριοποιεί.

Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, κοινωνικά δικαιώματα στη μόρφωση, την εργασία, τη δημιουργική ζωή, για όλους, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος δέρματος, θρησκείας,  σεξουαλικού προσανατολισμού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ