ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΕΒΡΟΣ

Έβρος: Κινητικότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις για την τουρκική άσκηση στον Κόλπο του Ξηρού

Ο τουρκικός κόλπος του Ξηρού, βρίσκεται 30 περίπου ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Αλεξανδρούπολης και στα βόρεια της χερσονήσου της Καλλίπολης

fonirodopis.gr

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, λόγω των τουρκικών ασκήσεων στον κόλπο του Ξηρού, τις οποίες είχε προαναγγείλει με NAVTEX η Άγκυρα.

Ο τουρκικός κόλπος του Ξηρού, βρίσκεται 30 περίπου ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Αλεξανδρούπολης και στα βόρεια της χερσονήσου της Καλλίπολης.

Το τουρκικό Γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας της Σμύρνης την περασμένη Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, εξέδωσε δύο Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο στις 19-20 Οκτωβρίου.

Οι περιοχές των δύο Navtex αφορούν τουρκικά χωρικά ύδατα στον κόλπο Ξηρού, ανατολικά της Σαμοθράκης και βόρεια της Καλλίπολης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, οι Navtex δεσμεύουν περιοχές κοντά στη Σαμοθράκη και στον Έβρο, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη το Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το αντίστοιχο γραφείο της Αττάλειας εξέδωσε Navtex για άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο στις 22-23 Οκτωβρίου, σε τουρκικά χωρικά ύδατα, εντός του κόλπου της Αττάλειας, μεταξύ Σίδης και Αλάγια.

Μολονότι η γειτονική χώρα είθισται να πραγματοποιεί ασκήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή σε ετήσια και άλλοτε εξαμηνιαία βάση, αφενός ο όγκος του τουρκικού στόλου που έχει καταπλεύσει στο σημείο και αφετέρου η χρονική συγκυρία δεν περνούν απαρατήρητα, ιδίως όταν σενάρια που εξυφαίνονται το τελευταίο διάστημα και καταφθάνουν στην περιοχή κυρίως από την Κωνσταντινούπολη, δεν αποκλείουν τυχόν ένταση με τη γειτονική χώρα να εξαερωθεί στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου και όχι στην Ανατολική Μεσόγειο (όπως θα αναμενόταν) σε μια κίνηση αντιπερισπασμού εκ μέρους της Τουρκίας, σε περίπτωση -ο μη γένοιτο- που ναυαγήσουν πλήρως οι διερευνητικές επαφές και ο νέος κύκλος διαλόγου, τον οποίο επιχειρεί να εκκινήσει η Αθήνα, αλλά και ο διεθνής παράγοντας.

Με αυτά τα δεδομένα και στον απόηχο της παρουσίας του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη το Σαββατοκύριακο στην Αλεξανδρούπολη, τις Φερές και τη Σαμοθράκη, ο Κόλπος του Ξηρού έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αφού περιλαμβάνεται και στις περιοχές που περιγράφονται στις τελευταίες τουρκικές NAVTEX, μαζί δηλαδή με τη θαλάσσια ζώνη πέριξ του Καστελόριζου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ