ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η νέα ευκαιρία της ελληνικής Περιφέρειας

«Οι συνέργιες των Υπουργείων μπορούν να δημιουργήσουν ένα άλλο περιβάλλον καθιστώντας την μεγάλη κρίση που βιώνουμε μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελληνική Περιφέρεια. Χρειάζεται ισχυρή βούληση, στρατηγική και συστηματική προσπάθεια και επιμονή στην εδραίωση μιας νέας αντίληψης και νοοτροπίας»

Του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη
Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ – π. Υπουργού
Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου


Θεσμικές εγγυήσεις της Περιφερειακής Ανάπτυξης

H πρόσφατη οικονομική κρίση, η μεγαλύτερη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που έπληξε την Ελλάδα, ανέπτυξε την φυγόκεντρο δύναμη, απογυμνώνοντας δημογραφικά την περιφέρεια από τα πιο δυναμικά τμήματα του νέου κυρίως πληθυσμού. Κάποιοι νέοι επέλεξαν τα μεγάλα αστικά κέντρα της Χώρας αναζητώντας ευκαιρίες.

Οι περισσότεροι όμως νέοι επιστήμονες, επαγγελματίες, επιχειρηματίες, αγρότες, τα δημιουργικότερα κομμάτια του πληθυσμού, επέλεξαν το εξωτερικό για να ξεκινήσουν μια καινούργια καριέρα και μια νέα ζωή, κυρίως διότι η ιδιαίτερη πατρίδα τους δεν τους προσέφερε θέσεις εργασίας ανάλογες των προσόντων τους.

Η Ελλάδα παρότι επί χρόνια επένδυσε στην εκπαίδευση της νέας γενιάς, υπέστη μια απίστευτη αιμοραγία εγκεφάλων τη περίοδο 2010-2020 κατά κύριο λόγο δε από την Ελληνική περιφέρεια. Ο δημογραφικός μαρασμός έπαψε πλέον να οφείλεται μόνο στην υπογεννητικότητα ή στην χαμηλή ταχύτητα των γεννήσεων. Επιδεινώθηκε από την αστυφιλία και κυρίως από τη μετανάστευση.

Η κεντρομόλος δύναμη που επανεμφανίστηκε κατά την υγειονομική κρίση που ακολούθησε, επειδή η Ελλάδα διαχειρίστηκε με επιτυχία το πρώτο κύμα COVID-19, δεν ήταν αρκετή για να ισορροπήσει το κύμα φυγής. Οι όποιες επιστροφές φαίνεται να είναι πιο περιορισμένες και να μην συντελούνται τόσο στην ελληνική περιφέρεια, όσο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Έτσι η επαρχία καθίσταται το πρώτο θύμα της κρίσης, της στασιμότητας, της ανεργίας, της ύφεσης.

Η εξέλιξη αυτή δεν αιφνιδίασε της Ευρώπη, η οποία από πολύ νωρίς είχε ξεκινήσει την προσπάθεια αντιμετώπισης των περιφερειακών ανισοτήτων υλοποιώντας πολιτικές προώθησης της κοινωνικής – πολιτικής συνοχής και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Από το 2001, όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα στη Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης υπό το πρώην Γάλλο Πρόεδρο Ζισκάρ Ντεστέν, είχα την ευκαιρία μαζί με τη συνάδελφο Μαριέττα Γιαννάκου, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Κοινοβούλιο, να καταθέσουμε πρόταση για την αναπτυξιακή και δημογραφική ενίσχυση των υποβαθμισμένων, νησιωτικών, ορεινών και διασυνοριακών περιοχών.

Μπορεί η προσπάθεια για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα να μην ευοδώθηκε, ωστόσο στη νέα Θεμελιώδη Συνθήκη της Λισαβώνας για τη Λειτουργία της ΕΕ στο άρθρο 174 θεσμοθετήθηκε η πρόταση μας:

«Η Ένωση, προκειμένου να προαχθεί η αρμονική ανάπτυξη του συνόλου της, αναπτύσσει και εξακολουθεί τη δράση της με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής της συνοχής. Η Ένωση αποσκοπεί, ιδιαίτερα, στη σημείωση των διαφορών μεταξύ των επιπέδων ανάπτυξης των διαφόρων περιοχών και στη μείωση της καθυστέρησης των πλέον μειονεκτικών περιοχών. Μεταξύ των εν λόγω περιοχών, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις αγροτικές περιοχές, τις περιοχές που συντελείται βιομηχανική μετάβαση και τις περιοχές που πλήττονται από σοβαρά και μόνιμα φυσικά ή δημογραφικά προβλήματα, όπως οι υπερβόρειες περιοχές που είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένες και οι νησιωτικές, διασυνοριακές και ορεινές περιοχές».

Την πολιτική αυτή στη συνέχεια την καταστήσαμε και Συνταγματική Επιταγή του Ελληνικού Συντάγματος στο άρθρο 106 παράγραφος 1, διάταξη που ξανασυζητήσαμε εκτενώς επικαιροποιώντας την συνολική πολιτική βούληση και κατά την τελευταία Αναθεώρηση το 2019, όπου είχα την τιμή να προεδρεύω στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Θ´ Αναθεωρητικής Βουλής:

«Άρθρο 106 παρ. 1, Για την εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης και τη προστασία του γενικού συμφέροντος το κράτος προγραμματίζει και συντονίζει την οικονομική δραστηριότητα στη Χώρα, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη όλων των τομέων της εθνικής οικονομίας. Λαμβάνει τα επιβαλλόμενα μέτρα για την αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου, από την ατμόσφαιρα και τα υπόγεια ή υποθαλάσσια κοιτάσματα, για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και την προαγωγή ιδίως της οικονομίας των ορεινών, νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών».

Η πολιτική αυτή εξειδικεύτηκε από τους νόμους 3852/2010 (πρόγραμμα Καλλικράτης) άρθρα 94,209 και Ν.4071/2012 άρθρο 4.

Οι αλλαγές που επέβαλε η υγειονομική κρίση / Πανδημία COVID-19

Οι απρόβλεπτες διαστάσεις της Πανδημίας, το αναγκαστικό κλείσιμο ή ο περιορισμός των «ανοιχτών συνόρων» μιας παγκοσμιοποιημένης πλέον οικονομίας, ο αναγκαστικός αυτοπεριορισμός των οικογενειών-καταναλωτών με το «Μένουμε Σπίτι», το υποχρεωτικό εποχικό lock down κάποιων εμπορικών επιχειρήσεων, απετέλεσαν την καταλυτική αιτία που αναδείχθηκαν νέες ανάγκες και νέοι τρόποι απαραίτητοι για τη μετάβαση σε μια καινούργια και άγνωστη πραγματικότητα.

Επιβεβαιώθηκε στην πράξη η ρήση «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Όπως κάποτε η ανθρωπότητα βίωσε τις συνέπειες της Βιομηχανικής Επανάστασης έτσι και τώρα προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της Ψηφιακής Επανάστασης με ότι θετικό ή αρνητικό αυτό συνεπάγεται. Η ανάγκη να είμαστε κοντά, αλλά και να τηρούμε τις αποστάσεις, να συνεργαζόμαστε χωρίς όμως να διακινδυνεύουμε, να επικοινωνούμε χωρίς όμως να μετακινούμαστε, να εξυπηρετούμαστε χωρίς όμως να διακινδυνεύουμε, έβαλε στη ζωή μας τις νέες τεχνολογίες, το διαδίκτυο, τα Social Media, την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική.

Νέοι κλάδοι της ψηφιακής τεχνολογίας μπήκαν ήδη στην καθημερινότητα των ανθρώπων επαναπροσδιορίζοντας και το ρόλο της ελληνικής περιφέρειας, η οποία βλέπει να νικά την γεωγραφική απομόνωση του παρελθόντος και να κλίνει την απόσταση που τη χώριζε από το κέντρο των αποφάσεων, από τις μεγάλες αγορές τις γεμάτες ευκαιρίες και από τις μεγάλες πόλεις που προσέφεραν ευκολότερα σημαντικές κοινωνικές και διοικητικές υπηρεσίες.

  • Το Τηλεεμπόριο (e-commerce) διευρύνει τις αγορές που μπορεί να πουλήσει ο παραγωγός ενός απομονωμένου χωριού.
  • Η Ηλεκτρονική διακυβέρνηση (e-government) μπορεί από απόσταση να εξυπηρετήσει πλέον ένα πολίτη ή μια επιχείρηση στις συναλλαγές του με το Κράτος.
  • Η Τηλεεργασία (e-working, e-job) διευκολύνει μια σειρά υπηρεσιών και επαγγελμάτων να ασκούνται από απόσταση μεταβάλλοντας πλήρως τις ευκαιρίες του εργασιακού περιβάλλοντος με τη διάχυση ευκαιριών και δυνατοτήτων.
  • Η Τηλεϊατρική (e-medicine) δημιουργεί ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης στη επαρχία αφού μπορείς πλέον να απολαύσεις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες οι οποίες σου προσφέρονται ακόμα και από την άλλη πλευρά του πλανήτη.
  • Η Τηλεεκπαίδευση (e-education) ανοίγει απίστευτους ορίζοντες στους νέους της επαρχίας που μπορούν πλέον να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα από τον τόπο όπου ζουν ξεπερνώντας το εμπόδιο της απόστασης ή του κόστους που στο παρελθόν ήταν για πολλούς ανυπέρβλητα. Η θετική κοινωνική κινητικότητα ενισχύει την αξιοκρατία δίνοντας ευκαιρίες σε ομάδες που παλιά θα καθηλώνονταν στον γεωγραφικό ή τον κοινωνικό αποκλεισμό, όπως τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τέλος η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική αλλάζουν πλήρως τη σχέση του ανθρώπου με την παραγωγή. Επαναπροσδιορίζουν το ρόλο και τον προσανατολισμό του εργαζομένου. Διευρύνουν την παραγωγικότητα και βελτιώνουν την ποιότητα της παραγωγής. Εξαφανίζουν τις αναστολές μιας επιχείρησης να αναπτύξει την παραγωγική της γραμμής στην περιφέρεια, επειδή εκεί θα υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών ή απόσταση απαγορευτική για το κόστος εργασίας.

Γιατί να μετακομίσει μια βιομηχανία πλέον σε μια γειτονική αγορά που έχει χαμηλό εργατικό κόστος, εφόσον με το λίγο αλλά καλά εκπαιδευμένο προσωπικό και τη ρομποτική τεχνολογία μπορεί να παραμείνει στη Θράκη ή τη Μακεδονία, σε ένα νησί ή σε ένα ορεινό χωριό;

Περιγράφω όσο είναι δυνατόν τη νέα πραγματικότητα, χωρίς όμως να θέλω να την εξιδανικεύσω. Δεν είναι χωρίς προβλήματα η νέα εποχή, πολύ περισσότερο η μετάβαση σε αυτήν. Τόσο η προσαρμογή με τις όποιες κοινωνικές της επιπτώσεις όσο και οι διαστάσεις του κοινωνικού αποκλεισμού πχ για τους μεγαλύτερους και συνήθως ψηφιακά αναλφάβητους ή της ασφάλειας πχ ηλεκτροέγκλημα και Cyber Security, hacking, fake news, GDPR προσωπικά δεδομένα κλπ. Αυτό που έρχεται, όπως και σε όλες τις φάσεις τις ιστορίας, δεν μπορούμε να το ανατρέψουμε.

Μπορούμε όμως να προετοιμαστούμε. Μπορούμε να ενημερωθούμε και να εκπαιδευτούμε για να το αντιμετωπίσουμε. Μπορούμε να προσαρμοστούμε για να επιβιώσουμε. Άλλωστε πάντα μέσα σε μια κρίση κρύβεται ίσως μια ευκαιρία κι αυτή τη φορά ενδεχομένως να είναι η ευκαιρία της ελληνικής περιφέρειας.

Η αναγκαιότητα για μια Εθνική Στρατηγική Διατροφικής Αυτάρκειας ως μια ευκαιρία της Ελληνικής Υπαίθρου.

Η πρώτη εκδήλωση νευρικότητας που προκλήθηκε από την εμφάνιση της Πανδημίας του COVID-19 αφορούσε στην παραγωγή, διακίνηση και τροφοδοσία τροφίμων στην παγκόσμια αγορά. Η Ρωσία έσπασε τις συμφωνίες που είχε κάνει για τις εξαγωγές σιτιρών, προφανώς προκειμένου να μπορεί να εγγυηθεί την αυτάρκεια της εσωτερικής της αγοράς.

Το Βιετνάμ ακύρωσε τις εξαγωγικές συμφωνίες ρυζιού, ίσως για να επιτύχει καλύτερες τιμές υπολογίζοντας σε μια επιθετική αύξηση της ζήτησης. Οι διεθνείς αλυσίδες supermarket έσπευσαν να αναπροσαρμόσουν τις στρατηγικές τους, όχι μόνο για λόγους οικονομικής επιβίωσης αλλά και για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν αποτελεσματικά και με ασφάλεια τους πελάτες τους πχ ανέπτυξαν συστήματα delivery για τη διανομή των προϊόντων στο σπίτι, ώστε να αποφεύγεται η συσσώρευση πελατών στα σημεία πώλησης.

Επίσης αναμορφώθηκαν σημαντικά οι διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών. Στράφηκαν κυρίως σε πιο αγνά προϊόντα με ονομασία προέλευσης και άρχισαν γρηγορότερα να αναζητούν την ποιότητα στην διατροφική τους αλυσίδα. Όλα αυτά συνιστούν μια προειδοποίηση προς τον πρωτογενή τομέα ότι οφείλει να προετοιμαστεί για να αξιοποιήσει τις νέες προκλήσεις που είναι ήδη παρούσες.

Αυτή είναι ίσως και η πιο σημαντική ευκαιρία της ελληνικής γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας. Οι συνθήκες μας οδηγούν στη χάραξη μιας Εθνικής Στρατηγικής Διατροφικής Αυτάρκειας, η οποία με την ανάπτυξη παράλληλης οργανωμένης εξωστρέφειας μπορεί να στηρίξει αποτελεσματικά την ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας.

Το κύριο πρόβλημα που ανέκαθεν καθήλωνε τον αγροτικό τομέα ήταν η πολυδιάσπαση του ήδη μικρού κλήρου που καθιστά απαγορευτικό το κόστος παραγωγής. Η κληροδότηση δε των οικογενειακών αγροτοτεμαχίων σε περισσότερα παιδιά ακυρώνει ταχύτερα την απόπειρα των έτσι κι αλλιώς αργών αναδασμών να συγκεντρώσουν και να μεγαλώσουν τον κλήρο. Ο μικρός και πολυδιασπασμένος κλήρος της ελληνικής υπαίθρου δεν είναι δυνατό να αποτελέσει βιώσιμη επιχείρηση. Ως εκ τούτου δεν πρόκειται ποτέ να προσαρμοσθεί σε σύγχρονες τεχνικές, αφού δεν μπορεί ούτε καν να τις αποσβέσει.

Μια λύση μόνο φαίνεται να καθίσταται βιώσιμη και αναγκαία, η Συμβολαιακή Γεωργία και Κτηνοτροφία, διότι συνενώνει επιχειρησιακά και λογιστικά πολλές μικρότερες καλλιέργειες- ομάδες παραγωγών μειώνοντας ραγδαία το κόστος παραγωγής και βελτιώνοντας την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Ο μεταποιητής συμβάλλεται εκ των προτέρων μα τους παραγωγούς προσδιορίζοντας τις τιμές που θα εισπράξουν ανάλογα με την ποιότητα και ίσως και τις συμπληρωματικές αποζημιώσεις σε περίπτωση καταστροφών μέσα από από κοινή συμπληρωματική ασφάλιση.

Διασφαλίζει χαμηλότερο κόστος αναλώσιμων, διότι τα προμηθεύεται μαζικά και παράλληλα γεωπόνους και κτηνιάτρους για να παρακολουθούν επισταμένως την παραγωγική διαδικασία. Αξιοποιεί κάθε κατάλληλο εθνικό, ευρωπαϊκό ή ιδιωτικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Διαπραγματεύεται αυτός τη συμφωνία με την τελική αγορά διάθεσης εξασφαλίζοντας εκτός από χαμηλότερο κόστος παραγωγής και καλύτερες τιμές τελικής πώλησης. Έτσι δημιουργεί ποιοτικά προϊόντα με ξεχωριστή υπεραξία και φυσικά ονομασία προέλευσης.

Ο ενδιάμεσος μεταποιητής καθίσταται συντονιστής της παραγωγικής προσπάθειας και είναι οικονομικά και επιχειρησιακά σε θέση να εφαρμόσει σύγχρονες πρακτικές. Μπορεί να υλοποιήσει μορφές βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, αξιοποιώντας τις νέες μεθόδους με βακτήρια που μειώνουν τα επικίνδυνα χημικά φυτοφάρμακα και εμπλουτίζουν το έδαφος.

Η μέθοδος αυτή είναι φιλική στο περιβάλλον και στηρίζεται συχνά από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα. Είναι σε θέση επίσης να συντονίσει ενέργειες για τη διαλογή, την αποθήκευση, τη συσκευασία και τη μεταφορά αγροτικών ή κτηνοτροφικών προϊόντων. Αντιπροσωπευτικά επιτυχημένα παραδείγματα Συμβολαιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας έχουμε πολλά της Θράκη όπως το Ξενοδοχείο μεγάλων ζώων της Εβροφάρμας στος Έβρο, τα εκκοκκιστήρια βάμβακος στη Ροδόπη, την τοπική μπύρα με τους παραγωγούς κριθαριού, βύνης και τσάι του βουνού στην Κομοτηνή, τη ΣΕΚΕ και τους καπνοπαραγωγούς στην Ξάνθη και άλλα.

Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα αυτού του μοντέλου ανάπτυξης είναι ότι ο μεταποιητής και η ομάδα παραγωγών έχουν τη κεφαλαιουχική δυνατότητα να επενδύσουν πάνω στην Γεωργία Ακριβείας επιτυγχάνοντας απίστευτα οικονομικά και ποιοτικά αποτελέσματα. Επίκαιρες εδαφολογικές εξετάσεις που αποτυπώνονται αυτομάτως σε εφαρμογές του κινητού και εναρμονισμένοι αντάπτορες προσαρμοσμένοι στα αγροτικά μηχανήματα μπορούν να εξοικονομούν καταναλώσεις και να καλλιεργούν με ακρίβεια δορυφόρου ελαχιστοποιώντας το κόστος, αυξάνοντας την ταχύτητα και βελτιώνοντας την ποιότητα.

Παράλληλα μια ολοκληρωμένη πολιτική υδροοικονομίας που θα αξιοποιεί κι θα εκμεταλλεύεται τους υδάτινους πόρους προστατεύοντας και το περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει σημαντική προτεραιότητα μιας ολοκληρωμένης περιφερειακής πολιτικής που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα. Το 57% των πόρων που θα πάρει η Ελλάδα από το νέο πακέτο COVID-19 από την ΕΕ προγραμματίστηκε να δαπανηθεί σε έργα που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή σύγκλιση. Δεν υπάρχει άλλος τομέας που να συνδυάζει τόσο αποτελεσματικά αυτά τα δυο πεδία.

Τέλος ο διατροφικός τομέας που συνδέεται απόλυτα με την πρωτογενή παραγωγή (Γεωργία, Κτηνοτροφία και Αλιεία) μπορεί να κινητροδοτηθεί από το κράτος με αναπτυξιακές πολιτικές που ευνοούν την ανάπτυξη και του δεύτερου, αν οι επιδοτήσεις των αναπτυξιακών νόμων είναι ιδιαιτέρως μεγαλύτερες για όποιους μεταποιητές ή βιομηχάνους αγοράζουν πρώτη ύλη από τον πρωτογενή τομέα της χώρας με συμβολαιακή παραγωγή και δεν την εισάγουν από το εξωτερικό πχ όταν ο μεταποιητής και εξαγωγέας οπορωκηπευτικών τα αγοράζει με συμβολαιακή Γεωργία από τους Έλληνες παραγωγούς ή γαλακτοκομικών από Έλληνες κτηνοτρόφους, να δικαιούται 60% επιδότηση, ενώ αν τα εισάγει 35%.

Αυτό θα αποτελέσει πρόσθετο κίνητρο ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των αγροτών μας, άρα θα στηρίξει οικονομικά, αναπτυξιακά, δημογραφικά την περιφέρεια που είναι και το ζητούμενο.

Συμπληρωματικά προς τα παραπάνω το εισόδημα των κατοίκων της περιφέρειας μπορεί ισχυροποιηθεί μέσα από την ανάπτυξη του Αγροτοτουρισμού μέσω του οποίου σε συνδυασμό με την προβολή της ιστορία και του πολιτισμού της κάθε περιφέρειας θα προβάλλονται οι διατροφικές συνήθειες και άρα θα προωθούνται τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα π.χ. κρασί, λάδι, φρούτα, μαστίχα, τσίπουρο, ψάρια, οπωροκηπευτικά…

Οι συνέργιες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με άλλα Υπουργεία, όπως το Οικονομίας, Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Τουρισμού, Παιδείας, μπορούν να δημιουργήσουν ένα άλλο περιβάλλον καθιστώντας την μεγάλη κρίση που βιώνουμε μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελληνική Περιφέρεια. Χρειάζεται ισχυρή βούληση, στρατηγική και συστηματική προσπάθεια και επιμονή στην εδραίωση μιας νέας αντίληψης και νοοτροπίας.

ΒΟΥΛΗ

Χαρίτου: «Δεν θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί με βάση την πραγματική ζημιά που έχουν υποστεί»

Στη Βουλή συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης για τις αποζημιώσεις ζημιών λόγω παγετού σε δενδρώδεις καλλιέργειες στη Ροδόπη

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη Βουλή συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου με το αίτημα του να αποζημιωθούν οι παραγωγοί της ΠΕ Ροδόπης για τις ζημιές που προκλήθηκαν από παγετό στις δενδρώδεις καλλιέργειες κεράσια, ελιές, ρόδια κ.α., παρούσης της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινής Αραμπατζή.

Ο βουλευτής απευθυνόμενος στην υφυπουργό τόνισε «πολύ μεγάλες ζημιές υπέστησαν οι δενδροκαλλιέργειες στη Ροδόπη λόγω του παγετού κυρίως το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Αναφέρομαι σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με κεράσια, ελιές, ρόδια κ.α. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις των γεωτεχνικών αλλά και των μεταποιητών που συγκεντρώνουν το προϊόν, η μείωση της παραγωγής, για παράδειγμα στα κεράσια, θα ξεπεράσει το 70% της αντίστοιχης περσινής. Ενώ και το 30% που συλλέγεται λόγω της χαλαζόπτωσης και των παρατεταμένων βροχοπτώσεων δεν είναι ιδιαίτερα εμπορεύσιμο και εξαγώγιμο.

Θα γνωρίζετε ότι οι παραγωγοί έχουν ήδη αναλάβει το οικονομικό βάρος του κόστους όλων των καλλιεργητικών εργασιών, της θρέψης και της φυτοπροστασίας, που είναι ιδιαίτερα υψηλά. Δικαιολογημένα, λοιπόν, βρίσκονται σε απόγνωση γιατί είναι βέβαιο ότι θα μειωθεί δραματικά το εισόδημά τους, αφού στη πλειοψηφία τους είναι μικροί παραγωγοί και η δενδροκαλλιέργεια είναι η μοναδική αγροτική τους δραστηριότητα.

Πολύ πρόσφατα ο υπουργός δήλωσε ότι θα αποζημιωθούν δίκαια όλοι όσοι επλήγησαν! Ενώ αρχικά είχατε υποσχεθεί στους παραγωγούς ότι θα τους αποζημιώσετε με το 100% της ζημιάς που υπέστησαν τώρα τα γυρνάτε και κάνατε λόγο ότι η αποζημίωση θα περιοριστεί στο 100% ως ποσοστό της ασφαλιζόμενης αξίας. Υπόσχεστε ότι θα τροποποιήσετε τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ για να εντάξετε και τις ζημιές που προκλήθηκαν στο στάδιο πριν την άνθηση σε όλες τις δενδροκαλλιέργειες. Θα συμπεριλάβετε και τα ελαιόδεντρα γιατί μας αφορά άμεσα ως περιοχή; Υπόσχεστε προκαταβολή 40% στους πληγέντες παραγωγούς, δηλαδή 155 εκατ. ευρώ που ενδεχομένως να μπορεί να καλύψει ο ΕΛΓΑ. Δεν μας λέτε όμως τα υπόλοιπα, περίπου 235 εκατ. ευρώ, μέσω τίνος χρηματοδοτικού εργαλείου θα τα καλύψετε; Με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμής για να γνωρίζουν οι παραγωγοί που έχουν πληγεί;

Εκτός αν όσα λέτε είναι οι γνωστές, οι εύκολες υποσχέσεις. Σας το λέω γιατί απόφαση έγκρισης από την Ε.Ε δεν έχετε για την χρηματοδότηση από το αποθεματικό αντιμετώπισης κρίσεων, όπως αυτή του παγετού. Άρα μάλλον μιλάτε για κρατικές ενισχύσεις. Σας ρωτάω αν θα καλύψετε το 100% της ζημιάς που προκλήθηκε, αν θα εντάξετε όλες τις δενδροκαλλιέργειες που επλήγησαν και με ποιά χρηματοδοτικά εργαλεία θα καλύψετε  όλο το ύψος των αποζημιώσεων».

Στην απάντηση της η υφυπουργός δεν δεσμεύτηκε για αποζημιώσεις στις πραγματικές ζημιές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί, ούτε για την ένταξη των ελαιόδεντρων που επλήγησαν στο προανθικό στάδιο ανάπτυξης στις άμεσες αποζημιώσεις, ενώ δεν απάντησε ξεκάθαρα με ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο θα δοθούν οι αποζημιώσεις.

Ο βουλευτής είπε με έμφαση ότι «η ανησυχία που είχα δυστυχώς ενισχύθηκε περαιτέρω. Οι προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει ο υπουργός, παρουσία του πρωθυπουργού, ότι οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν για τις πραγματικές ζημιές διαψεύδονται. Σε μία περιοχή όπως η Ροδόπη, όπου η πλειοψηφία είναι μικροί παραγωγοί με λίγα στρέμματα, κάτι τέτοιο θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη τη βιώσιμη συνέχιση της καλλιεργητικής τους δραστηριότητας.

Ο υπουργός είχε αναφέρει ότι θα ενταχθούν στις αποζημιώσεις δένδρα που επλήγησαν στο προανθικό στάδιο, όπως οι ελιές. Όμως από την απάντηση που μου δώσατε δεν προκύπτει αν θα ενταχθούν στις άμεσες αποζημιώσεις, αλλά ότι θα αποζημιωθούν μέσω του μηχανισμού ΠΣΕΑ στο απώτερο μέλλον».

Σε άλλο σημείο της δευτερολογίας του ο βουλευτής σημείωσε «είναι κρίσιμο ζήτημα το πώς θα εξασφαλιστούν οι πόροι για τις αποζημιώσεις.

Έχετε απόφαση έγκρισης από την ευρωπαϊκή επιτροπή ή απλώς καταθέσατε αίτημα; Για να υπάρξει απόφαση από την ευρωπαϊκή επιτροπή προϋποθέτει να κατατεθεί φάκελος με στοιχεία εκτάσεων, καλλιεργειών και κλιματικών δεδομένων. Σας ρωτώ, έχετε καταθέσει φάκελο στην ευρωπαϊκή επιτροπή, καθώς έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες; Διαφορετικά μιλάτε για κρατικές ενισχύσεις. Αν κρίνω από όσα είπε ο υπουργός για χρηματικά ποσά που υπερβαίνουν αυτή τη στιγμή τα 400 εκ. ευρώ, πρέπει να μας εξηγήσετε αν υπάρχουν αποφάσεις ή απλώς λέτε εύκολα λόγια. Και στο παρελθόν φέρατε νομοθετικές ρυθμίσεις, για παράδειγμα για τον Ιανό, όμως αν κρίνουμε από τον τρόπο διαχείρισης και το γεγονός ότι ζητήσατε να επιστρέψουν πίσω οι παραγωγοί τις ενισχύσεις, τότε καλά κάναμε και δεν σας δώσαμε λευκή επιταγή».

Ο βουλευτής ζήτησε από την υφυπουργό να δεσμευτεί συγκεκριμένα για το αν οι πληγείσες καλλιέργειες στην ΠΕ Ροδόπης θα ενταχθούν στις αποζημιώσεις. Ενώ στην επίκληση από πλευράς της υφυπουργού στο τι προβλέπει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ, ο βουλευτής άσκησε κριτική λέγοντας «επί 1,5 χρόνο βρίσκεται στο συρτάρι του υπουργείου ο διαγωνισμός για τις αναλογιστικές μελέτες για τον ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα. Τον διαγωνισμό που κατοχυρώθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κάνατε 1,5 χρόνο για να τον ανακοινώσατε. Αν με αυτούς τους ρυθμούς και τις ταχύτητες κινείστε και στην κατάρτιση του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την αγροτική ανάπτυξη και στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του ΠΑΑ, τότε θα χάσουμε πάλι το τρένο. Η Ροδόπη μία κατεξοχήν αγροτική περιοχή έχει ανάγκη από αυτούς τους πόρους και δε μπορεί να περιμένει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ

Κ. Αμούτζας: «Φιέστες και πανηγύρια του Δημάρχου για τη Δομή Σίτισης»

«Σε όλη την Ελλάδα θα λειτουργήσει η Δομή Σίτισης με έξοδα του ελληνικού κράτους. Σε κανένα Δήμο όμως δε θα γίνει φιέστα με την παρουσία υψηλών προσώπων των θρησκευτικών και των πολιτειακών αρχών»

Δημοσιεύθηκε

στις

Την πρόθεση του να μην παραστεί στα εγκαίνια της Δομής Σίτισης του Δήμου Ιάσμου, τα οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθούν το απόγευμα της Πέμπτης, εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κυριάκος Αμούτζας.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τα εγκαίνια ως «πανηγύρι» και «φιέστα», για τα οποία όπως δηλώνει «είμαστε κάθετα αντίθετοι».

Αναλυτικά, αναφέρει:

«Χαιρετίζουμε τη λειτουργία της Δομής για τα δημόσια γεύματα λόγω κορονοϊού η οποία χρηματοδοτήθηκε από την ελληνική Πολιτεία μέσω της Περιφέρειας. Είμαστε όμως κάθετα αντίθετοι ως Αντιπολίτευση, στις φιέστες και στα πανηγύρια !

Σε όλη την Ελλάδα θα λειτουργήσει η Δομή Σίτισης με έξοδα του ελληνικού κράτους. Σε κανένα Δήμο όμως δε θα γίνει φιέστα με την παρουσία υψηλών προσώπων των θρησκευτικών και των πολιτειακών αρχών.

Ευχαριστούμε τον κο Δήμαρχο για την πρόσκληση στο πανηγύρι του όμως επειδή η πρόσκληση δεν απευθύνεται σε όλους τους εκλεγμένους αντιπροσώπους αλλά είναι επιλεκτική, αδυνατούμε να τιμήσουμε τους υψηλούς προσκεκλημένους του Δήμου μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ - ΣΑΠΩΝ

Συνάντηση Χαριτόπουλου – Πέτσα για ζητήματα του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών

Την αναγκαιότητα χρηματοδότησης για έργα στον οικισμό Ποντίων στις Σάπες καθώς και θέματα προσωπικού, έθεσε ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών στον Αν. Υπουργό Εσωτερικών

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα αυτοδιοίκησης, κ. Στυλιανό Πέτσα είχε σήμερα στην Αθήνα ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος.

Στη διάρκεια της, η οποία διεξήχθη σε κλίμα αλληλοκατανόησης και συνεργασίας, ο Δήμαρχος έθεσε στον Υπουργό σειρά αιτημάτων, από τα οποία ξεχωρίζουν:

  1. Η παρουσίαση των πέντε προτάσεων του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών για ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού ποσού ύψους 12.122.770,40 ευρώ, που αφορούν σε έργα ύδρευσης, αγροτικής οδοποιίας, υποδομές διαχείρισης λυμάτων, την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εξυπηρέτηση των πολιτών.
  2. Η αναγκαιότητα χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών της ασφαλτόστρωσης των οδών του μόνιμου οικισμού Ποντίων Σαπών, οι οποίες από αστοχίες έργων που υλοποιηθήκαν στο παρελθόν έμειναν ημιτελείς.
  3. Η οριστική επίλυση του τεράστιου προβλήματος που δημιουργεί η λειτουργία του προσωρινού οικισμού Ποντίων στις Σάπες, με το κλείσιμο του και την άμεση στεγαστική αποκατάσταση των νόμιμα διαβιούντων σε αυτόν.
  4. Θέματα προσωπικού των Ο.Τ.Α., όπως η παράταση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας και έναρξης του νέου και πρόσληψης εποχιακού προσωπικού τεσσάρων μηνών με τις ρυθμίσεις των ευεργετικών παλαιότερων διατάξεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΒΟΥΛΗ

Υπερψηφίστηκε με τις 158 ψήφους της ΝΔ το εργασιακό νομοσχέδιο

Χατζηδάκης: «Ρεσιτάλ πολιτικής τρικυμίας και υποκρισίας από τον ΣΥΡΙΖΑ» – ΣΥΡΙΖΑ: «Η ΝΔ ψήφισε μόνη της την καταστροφή της ζωής των εργαζομένων»

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τις 158 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψηφίστηκε, επί της αρχής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Κατά της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση, η οποία καταψήφισε επίσης τον σκληρό πυρήνα των διατάξεων για τα εργασιακά. Αρκετές διατάξεις, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την ενσωμάτωση των Οδηγιών και των Συμβάσεων του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, έλαβαν θετική ψήφο από την αντιπολίτευση, με εξαίρεση το ΚΚΕ που έχει καταψηφίσει την αρχή, τα άρθρα και το σύνολο του νομοσχεδίου.

Με την ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια η τριήμερη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για την «Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής “Επιθεώρηση Εργασίας” – Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας – Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής».

Τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, όλων των άρθρων και στο συνόλου του νομοσχεδίου ζήτησε η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ όπως είχε προαναγγείλει νωρίτερα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, ορισμένων άρθρων που αφορούν -όπως θεωρούν- τον πυρήνα του σχεδίου νόμου και επί του συνόλου κατέθεσαν και οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ.

Κ. Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε περίπου τα μισά άρθρα αυτού του «τρισκατάρατου» νομοσχεδίου – Περιμένουμε μια στοιχειώδη εξήγηση, αν υπάρχει, γι’ αυτό το ρεσιτάλ πολιτικής τρικυμίας και υποκρισίας

«Η ονομαστική ψηφοφορία, που προκαλέσαμε, έκανε τα αποκαλυπτήρια της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε σχεδόν τα μισά άρθρα αυτού του “τρισκατάρατου” νομοσχεδίου» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, σε δήλωσή του, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας, που υπερψηφίστηκε σήμερα από την πλειοψηφία της Βουλής, είναι μια μεγάλη τομή στο εργατικό δίκαιο της χώρας.

Ειδικότερα, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ονομαστικής ψηφοφορίας για τα άρθρα του νομοσχεδίου για την Προστασία της Εργασίας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας, που υπερψηφίστηκε σήμερα από την πλειοψηφία της Βουλής, είναι μια μεγάλη τομή στο εργατικό δίκαιο της χώρας. Η Ελλάδα στα ζητήματα της αγοράς εργασίας ακολουθεί πια το δρόμο των προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών. Ο νέος νόμος δίνει δύναμη στον εργαζόμενο. Δίνει δύναμη στην οικονομία.

Η ονομαστική ψηφοφορία, που προκαλέσαμε, έκανε τα αποκαλυπτήρια της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε σχεδόν τα μισά άρθρα αυτού του “τρισκατάρατου” νομοσχεδίου. Αποκλειστικά από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπερψηφίστηκαν μόλις 42 από τα 128 άρθρα, ενώ τα υπόλοιπα 86 άρθρα υπερψηφίστηκαν και από βουλευτές της αντιπολίτευσης. 56 άρθρα συγκέντρωσαν πάνω από 200 ψήφους.

Υπογραμμίζοντας την πολιτική του σύγχυση, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το άρθρο 55 που κατοχυρώνει το 8ωρο!!

Καταψήφισε επίσης τις διατάξεις της Επιθεώρησης Εργασίας, περιλαμβανομένων των άρθρων 122 και 123, που προβλέπουν ευκολότερη διαδικασία επιβολής κυρώσεων και έκδοση διαταγής πληρωμής, ενώ:

– Ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 14 που προβλέπει τη δυνατότητα του εργαζομένου να διεκδικεί σε περίπτωση βίας ή παρενόχλησης τα δικαιώματά του, μέσω της συνδικαλιστικής του οργάνωσης!

– Ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 31 που ορίζει τη δυνατότητα του εργαζομένου γονέα να ζητήσει ευέλικτα ωράρια, μολονότι προέρχεται από την Οδηγία 1158/2019, που οι ίδιοι υπέγραψαν.

– Ψήφισε ΠΑΡΩΝ στα άρθρα 37 και 45 που ορίζουν την άδεια φροντίδας τέκνου και την άδεια για μονογονεϊκές οικογένειες.

– Ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 56 που περιορίζει τη δυνατότητα των εργοδοτών να καταστρατηγούν το διάλειμμα, για να επεκτείνουν αυθαίρετα το ωράριο των εργαζομένων.

– Ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 70 που προβλέπει τη δυνατότητα των παρόχων υπηρεσιών delivery να συνδικαλίζονται.

– Ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 85 που απαγορεύει τη χρηματοδότηση συνδικαλιστικών οργανώσεων από τους εργοδότες και πολιτικά κόμματα.

Περιμένουμε μια στοιχειώδη εξήγηση, αν υπάρχει, γι’ αυτό το ρεσιτάλ πολιτικής τρικυμίας και υποκρισίας» σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η ΝΔ ψήφισε μόνη της την καταστροφή της ζωής των εργαζομένων»

«Η ΝΔ μόνη της κατέστρεψε το μέλλον και τις ζωές εργαζομένων και νέων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία απαντά σε αντίστοιχη ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη και προσθέτει: «Οι Ευρωπαϊκές οδηγίες δεν θα αποτελέσουν βολικό φερετζέ για το αντεργατικό έκτρωμα της ΝΔ».

Συνεχίζοντας υποστηρίζει: «Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης νομίζουν ότι θα εξαπατήσουν τους πολίτες και τους εργαζόμενους όπως εξαπατούν τις τράπεζες φεσώνοντάς τους εκατομμύρια» και προσθέτει: «Σήμερα η ΝΔ ψήφισε μόνης της απομονωμένη από όλα τα κόμματα και από την ελληνική κοινωνία την κατάργηση του 8ώρου, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις μειώσεις μισθών, την απελευθέρωση των απολύσεων ασχέτως δικαστικών αποφάσεων και τη μετατροπή της ζωής των εργαζόμενων και ειδικά των νέων σε λάστιχο».

Απαντώντας στην δήλωση του υπουργού Εργασίας αναφέρει: «Όσα ψέματα και να πει ο κ. Χατζηδάκης για να καλύψει αυτή την πραγματικότητα οι πολίτες τους έχουν πάρει χαμπάρι. Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ καταψήφισε το αντεργατικό νομοσχέδιο! Ψήφισε, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, μόνο τις ενσωματώσεις των διεθνών συμβάσεων και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που είναι υποχρεώσεις της χώρας και θετικά μέτρα και εκκρεμούν με ευθύνη Μητσοτάκη από το φθινόπωρο του 2019 και καταψήφισε ένα προς ένα όλα τα αντεργατικά μέτρα που υπαγόρευσε ο ΣΕΒ στον κ. Μητσοτάκη».

Ακολούθως εξηγεί την θέση του: «Στο πλαίσιο αυτό, καταψήφισε το άρθρο 55 που υποκριτικά στην πρώτη παράγραφο αναφέρει το οκτάωρο, για να εισάγει στη δεύτερη παράγραφο τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με τετραήμερη δεκάωρη εργασία χωρίς αύξηση αποδοχών, η πρώτη διάταξη που καταλύει το οκτάωρο και την πενθήμερη εργασία, που ολοκληρώνεται με το άρθρο 59 με την κατάργηση του 8ωρου με τη θέσπιση της ατομικής σύμβασης και την επιβολή της δεκάωρης εργασίας, με δύο ώρες απλήρωτη εργασία και πληρωμή σε ρεπό! Επίσης, καταψήφισε το άρθρο 69 που προβλέπει το απαράδεκτο τεκμήριο ότι οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες δεν είναι μισθωτοί, το οποίο ανέδειξε και με την ένσταση αντισυνταγματικότητας, και συνακόλουθα δεν ψήφισε το άρθρο 70 που τους αναφέρει ως «παρόχους υπηρεσιών» στη συνδικαλιστική τους οργάνωση, προκειμένου να μην έχουν την κάλυψη και εφαρμογή του εργατικού δικαίου και τα δικαιώματά των μισθωτών εργαζόμενων!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΒΡΟΣ3 ώρες πριν

Καλαφάτης: «Ουσιαστική η στήριξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους ακρίτες»

ΕΒΡΟΣ3 ώρες πριν

Καλαφάτης: «Στον Έβρο χτυπά πιο δυνατά η καρδιά της Ελλάδας»

ΒΟΥΛΗ4 ώρες πριν

Χαρίτου: «Δεν θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί με βάση την πραγματική ζημιά που έχουν υποστεί»

ΕΛΛΑΔΑ9 ώρες πριν

Καλάβρυτα: Γυναίκα 65 χρονών πέθανε μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου

ΕΒΡΟΣ11 ώρες πριν

Καλαφάτης: «Ήρωες γιατροί και νοσηλευτές του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης»

ΔΙΕΘΝΗ11 ώρες πριν

Βόρεια Μακεδονία: Η Βουλγαρία επιμένει στο βέτο κατά των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ12 ώρες πριν

Γλυκά Νερά: Κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση ο σύζυγος της Καρολάιν

ΡΟΔΟΠΗ12 ώρες πριν

Στο Α’ ΚΑΠΗ Κομοτηνής θα πραγματοποιούνται εφεξής τα rapid tests

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ13 ώρες πριν

Εγκαινιάστηκε η Δομή Σίτισης του Δήμου Ιάσμου

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ13 ώρες πριν

Αποχή των δικηγόρων της Ροδόπης από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

ΒΟΥΛΗ4 ώρες πριν

Χαρίτου: «Δεν θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί με βάση την πραγματική ζημιά που έχουν υποστεί»

ΕΛΛΑΔΑ9 ώρες πριν

Καλάβρυτα: Γυναίκα 65 χρονών πέθανε μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου

TΟΥΡΚΙΑ14 ώρες πριν

Προκλητική ανακοίνωση Άγκυρας για την καταδίκη του ψευδομουφτή Ξάνθης

ΞΑΝΘΗ1 ημέρα πριν

Καταδικάστηκε ο ψευδομουφτής Ξάνθης για τις δηλώσεις περί «Ντενκτάς της Θράκης»

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ1 ημέρα πριν

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Δολοφόνος της 20χρονης Καρολάιν ο σύζυγος της

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ1 ημέρα πριν

Διαψεύδουν τον Δήμαρχο Κομοτηνής οι κάτοικοι στην οδό Χαλκοκονδύλη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ημέρες πριν

ΣΥΡΙΖΑ: «Σφαγείο των εργασιακών δικαιωμάτων το νομοσχέδιο Χατζηδάκη»

ΒΟΥΛΗ2 ημέρες πριν

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή: «Δεν είστε ο Παπανδρέου» – «Είσαι μπαταχτσής»

ΡΟΔΟΠΗ2 ημέρες πριν

Κομοτηνή: Στους δρόμους οι εργαζόμενοι ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες πριν

Θεσσαλονίκη: Νεκρός ένας άνδρας από την κακοκαιρία – Παρασύρθηκε από χείμαρρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x