ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΑΙΔΕΙΑ

Μέτρα για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων ζητάει ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης

Αναβάθμιση υποδομών, τακτικές απολυμάνσεις, αποφυγή συνωστισμού και ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά) ζητάνε μεταξύ άλλων οι φοιτητές

fonirodopis.gr

Μέτρα για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων προκειμένου να συνεχίσουν όλοι οι φοιτητές τις σπουδές, ζητάει από Κυβέρνηση, Υπουργείο και Πρυτανικές Αρχές ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης ΔΠΘ.

Αναλυτικά:

«Κυβέρνηση, Υπουργείο και Διοίκηση να πάρουν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων, για να συνεχίσουμε όλοι οι φοιτητές τις σπουδές μας!

Βρισκόμαστε στα μέσα τις εξεταστικής περιόδου, η οποία διεξάγεται και αυτή τη φορά εξ αποστάσεως, χωρίς να έχει δοθεί στους φοιτητές και πάλι ο απαραίτητος εξοπλισμός δυσκολεύοντας πολλούς από αυτούς κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Μάλιστα πανελλαδικά στην πλειοψηφία των τμημάτων, μέχρι και τη τελευταία στιγμή οι φοιτητές δεν γνώριζαν αν η εξεταστική θα γινόταν διά ζώσης ή διαδικτυακά πράγμα απαράδεκτο, καθώς οι φοιτητές και οι οικογένειές τους δεν γνώριζαν εάν θα επιστρέψουν στις πόλεις τους, γεγονός το οποίο θα είχε, εκτός των άλλων και σημαντικό οικονομικό κόστος.

Αποτελεί θράσος να κάνει λόγο το Υπουργείο και οι Διοικήσεις για ομαλή συνέχιση της φοίτησης μέσω της εξ αποστάσεως διδασκαλίας όταν σε όλη τη χώρα φοιτητές, φοιτητικοί Σύλλογοι καταγγέλλουν μαζικά κοψίματα φοιτητών στην εαρινή εξεταστική εξαιτίας έλλειψης εξοπλισμού, σύνδεσης στο διαδίκτυο και τεχνικών προβλημάτων που εξακολουθούσαν σε όλη τη διάρκεια του εξαμήνου αλλά Υπουργείο και διοικήσεις δεν πήραν ούτε ένα μέτρο για να τα επιλύσουν. Ακόμα είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο εξάμηνο τα βιβλία έφτασαν κυριολεκτικά στο «παραπέντε» ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν φοιτητές που εξετάστηκαν χωρίς καν να έχουν παραλάβει το απαραίτητο σύγγραμμα.

Εδώ και τώρα χωρίς άλλη καθυστέρηση, Κυβέρνηση και Διοίκηση να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν οι σχολές.

Οι συστάσεις για προτίμηση «χώρων με φυσικό αερισμό μαζί με τα συστάσεις για τήρηση των μέτρων προστασίας και ειδική φροντίδα των «ευπαθών» που απευθύνονται με τη απόφαση του Υπουργείου είναι τουλάχιστον προκλητικές, όταν στη συντριπτική πλειοψηφία Σχολών και εστιών δεν έχουν ληφθεί ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.

Το  αμφιθέατρο, πόσο μάλλον τα ΠΡΟΚΑΤ στα οποία σπουδάζουμε δε διαθέτουν ούτε φυσικό ούτε τεχνητό αερισμό, δεν επαρκούσαν ήδη στις συνθήκες πριν την πανδημία για να παρακολουθήσουμε μάθημα και να εξεταστούμε. Αντίστοιχα, το προσωπικό καθαριότητας, φύλαξης σε Σχολές και εστίες δε φτάνει ούτε για ζήτω και η κυβέρνηση αντί να το ενισχύσει εν μέσω πανδημίας αφήνει εργολάβους και ιδιώτες να κάνουν κουμάντο με βάση τα δικά τους συμφέροντα καθιστώντας πολλές φορές τις σχολές σκουπιδότοπους, θέτοντας σε κίνδυνο εμάς αλλά και τους ελάχιστους εργαζόμενους.

Τα περί διεξαγωγής δια ζώσης μαθημάτων αλλά μόνο για ολιγάριθμες διαλέξεις, εξέταση από κοντά αλλά μόνο με μέτρα και όλα τα υπόλοιπα ευχολόγια είναι εμπαιγμός για εμάς και τις οικογένειές μας που πληρώνουμε εδώ και μήνες υπέρογκα νοίκια, για όσους αδυνατούν να επιστρέψουν από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, για όσους δε δούλεψαν φέτος στον Τουρισμό ή εργάστηκαν για ψίχουλα και με κίνδυνο της υγείας τους, για όσους δεν μπόρεσαν να πάρουν πτυχίο εξαιτίας του χάους που επικράτησε στα Πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση άμεσα και με απόλυτη σαφήνεια έδωσε το προηγούμενο διάστημα πακέτα στήριξης στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, «τέντωσε» τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά περίσταση για να εξασφαλίσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες τουρισμού, μεταφορών, αλλά αγνόησε επιδεικτικά τα αιτήματα υγειονομικών για θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έβαλε νέα εμπόδια στις σπουδές μας και τώρα ετοιμάζεται να φορτώσει τα «σπασμένα» στις δικές μας πλάτες.

Η ανακοίνωση του τμήματος κοινωνικής εργασίας αναφέρει ότι τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν εξ’ αποστάσεως και ίσως κάποια μαθήματα επιλογής να γίνουν διά ζώσης, υποβαθμίζοντας κι άλλο την ποιότητα των σπουδών μας αφού η τηλεκπαίδευση δε μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία.

ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ. ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΏΡΑ:

  • Αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία. Να δοθεί έκτακτο κονδύλι στα Πανεπιστήμια και τις φοιτητικές εστίες για προσλήψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, για την αναβάθμιση υποδομών ώστε να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με ασφάλεια για όλους τους φοιτητές, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους.
  • Το Υπουργείο και το ΔΠΘ να εξασφαλίσουν όλα τα αναγκαία μέτρα (τακτικές απολυμάνσεις, αποφυγή συνωστισμού) και ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά) Να υπάρξει μέριμνα και για τους καθηγητές και τους φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Αξιοποίηση όλων των χώρων του ΔΠΘ με κατάλληλη διαμόρφωση τους, συνεδριακών κέντρων, δημοτικών, ιδιωτικών χώρων για να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις.
  • Για την εξ αποστάσεως εξέταση να μην αποκλειστεί κανείς εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για καθαριότητα, συντήρηση, φύλαξη σε πανεπιστήμιο και εστίες. Να στεγαστούν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές και όσοι άλλοι το έχουν ανάγκη. Μόνιμη επιδότηση φοιτητικής κατοικίας στις οικογένειες των φοιτητών σε μηνιαία βάση.
  • Πύκνωση δρομολογίων των αστικών λεωφορείων που εξυπηρετούν τους φοιτητές από και προς τις Σχολές. Δωρεάν μετακίνηση στα υπεραστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προκειμένου να επιστρέψουν οι φοιτητές στον τόπο σπουδών τους.
  • ΑΜΕΣΑ να πληρωθούν οι ασκούμενοι Κοινωνικοί Λειτουργοί, του χειμερινού εξαμήνου 2019-2020.
  • Να καλύπτονται όλα τα έξοδα μεταφοράς των ασκούμενων κοινωνικών λειτουργών του τρέχοντος εξαμήνου έξοδα με ευθύνη του πανεπιστημίου. Μισθός και ασφάλιση για κάθε ασκούμενο.

Η κυβέρνηση την ίδια ώρα που απευθύνει υποδείξεις και κατηγορεί για ανευθυνότητα τους νέους δεν έχει αναλάβει εδώ και μήνες τις ευθύνες της για την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίσαμε φοιτητές, γονείς και καθηγητές ήδη από την αρχή της πανδημίας!

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Δε θα χαρίσουμε τη ζωή και τις σπουδές μας! Η περίοδος της πανδημίας αποδεικνύει ότι μόνη ελπίδα είναι ο συλλογικός αγώνας για όσα έχουμε ανάγκη, για να εξασφαλίσουμε ότι μέσα απ’ τις κινητοποιήσεις μας και την αλληλεγγύη δε θα μείνει κανένας φοιτητής μόνος του!».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ