ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΑΙΔΕΙΑ

Τον αποκλεισμό 452 παιδιών από τα ΚΔΑΠ, καταγγέλλει ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης

Διεκδικεί άμεση χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών, σύγχρονα κτίρια αντί για προκάτ καθώς επίσης μονιμοποίηση συμβασιούχων και μαζικά τεστ

fonirodopis.gr

Τον αποκλεισμό 452 παιδιών στη Ροδόπη από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης καταγγέλλει ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης, ο οποίος διεκδικεί άμεση χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης επιρρίπτει ευθύνες σε Περιφέρεια ΑΜΘ και Δήμους για την δίχρονη προσχολική αγωγή και το γεγονός ότι τα παιδιά θα φιλοξενούνται σε αίθουσες προκάτ ενώ ζητάει επιπλέον μονιμοποίηση συμβασιούχων και μαζικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.

Αναλυτικά:

«Ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης (μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας – ΟΓΕ) καταγγέλλει τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων παιδιών πανελλαδικά από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ). Στη Ροδόπη 452 παιδιά (εκ των οποίων τα 402 στην Κομοτηνή) που πληρούν όλα τα κριτήρια και δικαιούνται το κουπόνι δωρεάν συμμετοχής ή αλλιώς voucher, μένουν εκτός αυτών των δομών. 1.096 παιδιά κατάφεραν να πάρουν το πολυπόθητο voucher. Δηλαδή, 1 στα 3 παιδιά στην περιοχή μας μένουν εκτός! Για ακόμα μια χρονιά υπάρχουν παιδιά που είτε θα στερηθούν το δικαίωμα στην προσχολική φροντίδα και αγωγή, ή οι γονείς τους θα αναγκαστούν να το ακριβοπληρώσουν.

Παράλληλα, με ευθύνη των κυβερνήσεων, των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών διαχρονικά, δεν έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για να φτιαχτούν νέοι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Την ανάγκη αυτή έρχονται να καλύψουν ιδιωτικές δομές, οι οποίες όλο και αυξάνονται σε κάθε γειτονιά, συγκεντρώνοντας τα περισσότερα voucher. Στο νομό μας υπάρχουν μόλις 2 δημοτικά ΚΔΑΠ (σε Κομοτηνή και Μελέτη), ενώ από την άλλη ξεφυτρώνουν όλο και περισσότερα ιδιωτικά ΚΔΑΠ στις γειτονιές από το 2017 με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα, η εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής στο Δήμο Κομοτηνής, ξεκινά με ελλείψεις σε αίθουσες οι οποίες όταν θα καλυφθούν (με το πιο αισιόδοξο σενάριο να είναι οι αρχές Νοέμβρη…), αυτό θα γίνει με προκάτ. Με λίγα λόγια η Δημοτική αρχή και η Περιφέρεια όχι μόνο δε διεκδικούν την αναγκαία χρηματοδότηση από το κράτος για νέες, σύγχρονες δομές, αλλά στοιβάζουν τα παιδιά και μάλιστα αυτής της ηλικίας σε προκάτ! Επιπλέον, την περσινή χρονιά που ο δήμος μας είχε εξαιρεθεί από το πρόγραμμα της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής, ο μέσος όρος των παιδιών ήταν 22 παιδιά ανά τάξη. Το ερώτημα που προκύπτει και ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, είναι πόσα παιδιά θα στοιβάζονται φέτος και μάλιστα σε προκάτ τάξη; Τέλος, δεν αποτελεί λύση η προσωρινή στέγαση των νηπίων σε αίθουσες δημοτικών σχολείων. Κανένα παιδί δε θα έπρεπε να «περισσεύει», να μη φτάνουν οι αίθουσες. Στην αρχή της σχολικής χρονιάς κάθε παιδί θα δικαιούται να έχει μία θέση σε παιδικό σταθμό και όχι σε κάποια αίθουσα δημοτικού σχολείου που θα αδειάσει όπως-όπως ή στη συνέχεια σε μια προκατασκευασμένη αίθουσα.

Ο Σύλλογός μας καταγγέλλει επίσης την κυβέρνηση της ΝΔ που εν μέσω πανδημίας προχωράει στο άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών χωρίς να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγεία και την ασφάλεια τόσο των παιδιών, όσο και των εργαζομένων. Προβάλλει για ακόμα μια φορά την ατομική ευθύνη πετώντας το μπαλάκι σε γονείς και εργαζόμενους για να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι ό,τι προκύψει. Κυρίως, δεν εξασφαλίζει μόνιμο και επαρκές προσωπικό που θα μπορεί να καλύψει και τις έκτακτες ανάγκες λόγω της πανδημίας. Σε αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες, η πλειοψηφία των εργαζόμενων στους παιδικούς σταθμούς εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας και ζουν με την αγωνία αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο να έχει γίνει η προσχολική αγωγή και φροντίδα που είναι δικαίωμα για τα παιδιά μας, ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης ή εμπόρευμα. Αντί να παρέχεται δωρεάν και ενιαία σε όλα τα παιδιά, μετατρέπεται σε λοταρία της φτώχειας. Αντί να είναι υποχρέωση του κράτους, καταλήγει ατομική υπόθεση της κάθε οικογένειας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποιούν οι κυβερνήσεις στη χώρα μας, και η σημερινή, αλλά και οι προηγούμενες.

Σαν Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης δεν κάνουμε πίσω από το αίτημά μας για ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ!

Διεκδικούμε:

  • Άμεση χρηματοδότηση ώστε τα 452 παιδιά που δικαιούνται το voucher και γίνουν δεκτά στις δομές. Κανένα παιδί εκτός κοινωνικών δομών!
  • Κτίρια σύγχρονα και ασφαλή, όχι προκάτ και κοντέινερ.
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ. Να μη γίνει καμία απόλυση.
  • Μαζικά, περιοδικά τεστ για όλους τους εργαζόμενους.
  • Διασφάλιση των απαραίτητων μέτρων προστασίας και υγιεινής για παιδιά και προσωπικό.
  • Μείωση της αναλογίας παιδιών – παιδαγωγών ανά τάξη.
  • Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια.
  • Ενιαίο και σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ