ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ

Μουμίν: «Ο Δήμος Ιάσμου έγινε αναγνωρίσιμος, με ισχυρό λόγο και καθοριστικό ρόλο»

Τον απολογισμό πεπραγμένων του πρώτου έτους της διοίκησης του έκανε ο Δήμαρχος Ιάσμου – Μείωση χρεών, αύξηση ταμειακών διαθέσιμων και έμφαση στην κοινωνική πολιτική

fonirodopis.gr

Τον απολογισμό των πεπραγμένων του πρώτου έτους της διοίκησης του έκανε ο Δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν σε ανοιχτή ομιλία που πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής 30 Αυγούστου στους Ασώματους Ροδόπης.

Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφεια που απέκτησε επί των ημερών του ο Δήμος Ιάσμου ο οποίος, όπως δήλωσε, «μέσα από υψηλές επαφές έγινε αναγνωρίσιμος, με ισχυρό λόγο και καθοριστικό ρόλο σε ΠΕΔ ΑΜΘ, ΚΕΔΕ, Υπουργεία και κεντρική διοίκηση».

Παράλληλα, ο Οντέρ Μουμίν αναφέρθηκε στη διεκδίκηση της σύνδεσης του Ιάσμου με το φυσικό αέριο, έργο για το οποίο ζήτησε τη στήριξη και συμβολή όλων των παραγόντων της περιοχής ενώ αξιοσημείωτη είναι επίσης η αναφορά στον οικονομικό εξορθολογισμό του Δήμου.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε, ο Δήμος Ιάσμου κατά τον τελευταίο χρόνο μείωσε τα χρέη προς τρίτους κατά 12.000 ευρώ, έχοντας εξοφλήσει το σύνολο των υποχρεώσεων της προηγούμενης διοίκησης, και αύξησε τα ταμειακά του διαθέσιμα κατά 51.000 ευρώ «πετυχαίνοντας κατακόρυφη αύξηση των εσόδων».

Ο Δήμαρχος Ιάσμου δεν παρέλειψε να αφήσει σαφείς αιχμές κατά των πολιτικών του αντιπάλων και προηγούμενων διοικήσεων μιλώντας για «μονοπώλιο που επικρατούσε με τους εργολάβους» αλλά και για «αρρυθμίες» που θα τους προκαλέσουν δρομολογημένα έργα, όπως τα εγκαίνια του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Κοινότητας Ασωμάτων ενώ στην ομιλία του παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ, εκπρόσωπος του Βουλευτή της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κυριάκος Αμούτζας και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιάσμου Παναγιώτης Σπορίκης.

Αναλυτικά, ο απολογισμός του Οντέρ Μουμίν:

«Σας καλωσορίζω στα εγκαίνια της ανακαινισμένης Κοινότητας Ασωμάτων και στον δημόσιο απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για την περίοδο 2019-2020, τον 1ο χρόνο της διοίκησης μας.

Λόγω των αυστηρών μέτρων προς αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού, δυστυχώς, η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιείται με περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων. Δεδομένου όμως των ζωντανών μεταδόσεων μέσω των λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης είμαι βέβαιος ότι μας παρακολουθούν σήμερα πολλοί.

Θέλω να χαιρετήσω τον κάθε δημότη μας που αναπνέει στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου Ιάσμου από τη Φωλέα μέχρι το Γλυκονέρι, από το Γλυκονέρι μέχρι τους Αμαξάδες, ιδίως τις γυναίκες και τους νέους μας, τον κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο μας, τους φοιτητές μας, τους οικονομικούς μετανάστες στην Ευρώπη, τους δημότες μας στην Τουρκία.

Πριν από λίγο εγκαινιάσαμε και θέσαμε σε επαναλειτουργία ένα ιστορικό κτίριο, το κτίριο της Κοινότητας Ασωμάτων. Την Κοινότητα που φιλοξένησε αξιόλογους προέδρους και επί 30 περίπου συναπτά έτη αποτέλεσε την καρδιά της περιοχής του Γιακά. Επίσημα είχε ανασταλεί η λειτουργία του από το 2016, πλην όμως ουσιαστικά δεν λειτουργούσε από το 2010.

Ο δημότης μας από τη Φωλέα, τη Δύμη, το Αγίασμα, τα Θαμνά, το Ρίζωμα, τους Ασώματους για κάθε είδους πιστοποιητικά, για θεωρήσεις γνήσιων υπογραφών, για εξοφλήσεις λογαριασμών ύδρευσης δεν είναι πια υποχρεωμένος να μετακινηθεί στον Σώστη. Αποκεντρώνοντας τις δομές μας πάμε την υπηρεσία κοντά στον δημότη.

Ακριβώς πριν από 365 μέρες η τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής πραγματοποιήθηκε σε υπαίθριο δημόσιο χώρο, στην κεντρική πλατείας της Γαλήνης, για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Ιάσμου. Από εκείνη την ιστορική ορκωμοσία μεσολάβησαν 365 ημέρες.

Συναντιόμαστε λοιπόν σήμερα εδώ στους Ασώματους, για τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, για τον πρώτο χρόνο της διοίκησης μας ως εξής:

ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ  ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ:

Αναδιαρθρώσαμε ριζικά όλες τις διοικητικές και οικονομικές μας υπηρεσίες.

Έως το τέλος του 2020 ολοκληρώνουμε και τον νέο οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του Δήμου Ιάσμου.

Καταργήσαμε τις κατά τόπο Αντιδημαρχίες και καθιερώσαμε τον λειτουργικό θεσμό των καθ’ ύλην Αντιδημαρχιών.

Αναβαθμίσαμε και αποδώσαμε ουσιαστικό ρόλο και πραγματικά αξία στους τοπικούς προέδρους, οι οποίοι ανεξάρτητα από ποια παράταξη προέρχονται είχαν μέγιστη απόδοση.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Ιάσμου χορηγήσαμε εξουσιοδότητα υπογραφών στους τοπικούς μας προέδρους.

Επιλέξαμε τους έξι ειδικούς μας συνεργάτες αποκλειστικά από τους δημότες του Δήμου Ιάσμου και από νέους επιστήμονες του τόπου μας.

Σε αυτές τις επιλογές, με τη συμμετοχή τεσσάρων γυναικών  τηρήσαμε τη δέσμευση μας για ισχυρή και καθοριστική συμμετοχή και εκπροσώπηση των γυναικών στα τεκταινόμενα της περιοχής μας.

Διεκδικήσαμε και κερδίσαμε πέντε θέσεις μόνιμων υπαλλήλων από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σε σχέση με τους λοιπούς Δήμους της Ροδόπης που έλαβαν από δύο θέσεις ο καθένας, κατακτήσαμε την πρωτιά σε απορροφητικότητα.

Όπως επίσης με έγκαιρο και σωστό προγραμματισμό εντάξαμε επτά εργαζόμενους με 8μηνες συμβάσεις στο δυναμικό του Δήμου μας. Αριθμός που μας έδωσε την πρωτοκαθεδρία ανάμεσα σε όλους τους Δήμους της ΠΑΜΘ.

Μέσα από επαφές υψηλού επιπέδου ο Δήμος Ιάσμου έγινε αναγνωρίσιμος και απέκτησε ισχυρό λόγο και καθοριστικό ρόλο σε ΠΕΔ ΑΜΘ, ΚΕΔΕ, Υπουργεία και στην κεντρική διοίκηση. Οφείλω να ευχαριστήσω σε αυτό το σημείο προσωπικά αλλά και εκ μέρους των συνδημοτών μου για τη στενή και αποτελεσματική συνεργασία μας τον πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜ Βασίλη Μαυρίδη, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, τον Υφυπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Μειώσαμε τα χρέη προς τρίτους κατά 12.000 ευρώ, από 236.000 σε 224.000 ευρώ, έχοντας εξοφλήσει το σύνολο των μόνιμων υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν και παραλάβαμε από την απερχόμενη διοίκηση και έχοντας εξοφλήσει ικανό ποσοστό υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν επί δικής μας θητείας.

Αυξήσαμε τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Ιάσμου κατά 51.000 ευρώ, από 741.000 σε 792.000 ευρώ. Καταφέραμε και πετύχαμε κατακόρυφη αύξηση εσόδων σε σημεία που πάντα υστερούσε οικονομικά ο Δήμος μας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι από την εκμετάλλευση του ποταμού Κομψάτου, ο Δήμος Ιάσμου το 2016 εισέπραξε 9.813 ευρώ, το 2017 εισέπραξε 8.437 ευρώ, το 2018 εισέπραξε 30.633 ευρώ, το 2019 εισέπραξε 17.958 ευρώ και το 2020 εισέπραξε μέχρι σήμερα 71.910 ευρώ.

Μεταφέροντας όλα τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου στην Εθνική Τράπεζα αποδείξαμε την έμπρακτη στήριξη μας για την παραμονή του υποκαταστήματος Ιάσμου στην περιοχή μας. Επαναλαμβάνω σήμερα από τους Ασώματους ότι τα λεφτά του Δήμου Ιάσμου δεν είναι πια στην τράπεζα που λειτούργησε υπέρ αντίπαλου συνδυασμού παραβιάζοντας την αρχή της ουδετερότητας των τραπεζών.

Εντάχθηκαν όλα τα δημοτικά ακίνητα με ακρίβεια στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Αναβαθμίσαμε την ιστοσελίδα του Δήμου με επικαιροποιημένες πληροφορίες σε καθημερινή βάση.

Τέθηκαν σε λειτουργία οι e-Υπηρεσίες στα πιστοποιητικά σε καιρό πανδημίας, με δυνατότητα έκδοσης έξι διαφορετικών εγγράφων και πιστοποιητικών με τρόπο αποστολής και παράδοσης, την κατ’ οίκον παράδοση, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και την τηλεομοιοτυπία.

Λειτουργήσαμε μετά από 15 χρόνια τα ΚΕΠ Σώστου. Δεσμεύομαι ότι τα εγκαίνια για τα ΚΕΠ Σώστου αλλά και για το αναξιοποίητο εδώ και χρόνια νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Σώστου θα είναι πιο εντυπωσιακά από τα σημερινά εγκαίνια της Κοινότητας Ασωμάτων.

Εν ευθέτω χρόνω πολύ πιο εντυπωσιακά θα είναι τα εγκαίνια του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου Ιάσμου στη θέση του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Ιάσμου και θα προκαλέσουν σίγουρα αρρυθμίες σε όσους αμφισβητούν την υλοποίηση αυτής της προεκλογικής μας δέσμευσς.

Θεσπίσαμε τη live μετάδοση των δημοτικών συμβουλίων και την αποστολή προσκλήσεων και εισηγήσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για το δημοτικό συμβούλιο και τις επιτροπές μας.

ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ:

Καταργήσαμε το μονοπώλιο που επικρατούσε με τους εργολάβους, τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους προμηθευτές μας. Είναι δεδομένο και βέβαιο ότι εδώ και ένα χρόνο έχουμε ίση και δίκαιη κατανομή, με τον πρώτο λόγο να έχουν οι τοπικοί παράγοντες και επιχειρήσεις.

Θεσπίσαμε και λειτουργήσαμε το ειδικό γραφείο ανεργίας. Από τις 61 αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέσω του ειδικού γραφείου ανεργίας, 22 άνεργοι απέκτησαν εργασία, με ποσοστό αποδοτικότητας περίπου 33%.

Την αρμοδιότητα του γραφείου αυτού λόγω σπουδαιότητας θα την κρατήσω εγώ ο ίδιος προσωπικά, στον 1ο ανασχηματισμό της διοίκησης μας ο οποίος θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Πέρα από τις πλείστες καθημερινές παρεμβάσεις στον ηλεκτροφωτισμό, προβήκαμε σε επεκτάσεις δικτύων ΦΟΠ και ηλεκτροδοτήσεις ακινήτων σε 9 διαφορετικά σημεία συνολικής αξίας 15.445 ευρώ.

Ζητήσαμε επίσημα από τον διευθύνοντα σύμβολο της δημόσιας επιχείρησης διανομής φυσικού αερίου να συνδεθεί ο Ίασμος με φυσικό αέριο. Εξαρχής ήταν θετική η ανταπόκριση του, μένει όμως να στηρίξουμε δυναμικά αυτό το αίτημα με τη συμβολή όλων των παραγόντων της περιοχής αλλά και των ίδιων των συνδημοτών μας.

Ενεργήσαμε σε συνεργασία με την εταιρεία YAKA ΙΚΕ για να καταστήσουμε τον Δήμο Ιάσμου νούμερο ένα στην Ελλάδα στην καλλιέργεια και παραγωγή μύρτιλου (Blueberry) σε βάθος τριετίας.

Θέσαμε τα θεμέλια και λάβαμε τις ανάλογες αποφάσεις για τον κοινό αναπτυξιακό οργανισμό που συστήνουμε με τους Δήμους Κομοτηνής, Αρριανών και Μαρώνειας – Σαπών.

Συμμετείχαμε στην 1η Πανελλαδική ημερίδα περισυλλογής αδέσποτων ζώων. Υποβλήθηκε δε με την ανάληψη των καθηκόντων μας η πρόταση για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων.

Στηρίξαμε δυναμικά την παραμονή και την επιπλέον στελέχωση του Ταχυδρομείου Ιάσμου.

ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΑΛΗΛΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ:

Λάβαμε δραστικά, αυξημένα μέτρα σε εποχές κορωνοϊού για την προάσπιση της δημόσιας Υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων μας. Διαρκείς και συστηματικές απολυμάνσεις πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται σε Υπηρεσίες, Σχολεία, θρησκευτικούς χώρους και σε κεντρικά σημεία των οικισμών μας.

Η προμήθεια και διανομή μασκών και αντισηπτικών ήταν πάντα έγκαιρη, συστηματική και αποτελεσματική. Κινητοποιήσαμε τους δημότες γιατρούς μας, δημιουργώντας καμπάνια ενημέρωσης για την προστασία από τον κορωνοϊό με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Χρηματοδοτήσαμε εκτάκτως την κατασκευή χώρου απομόνωσης και χώρου υποδοχής πιθανών ασθενών με κορωνοϊό στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου.

Δημιουργήσαμε δεδομένα που αποτέλεσαν παραδείγματα προς μίμηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ιδίως με τα αυξημένα μέτρα σε δημόσιες Υπηρεσίες, λαϊκές αγορές, την έγκαιρη επιβολή καραντίνας στο Αγίασμα και τη διενέργεια άμεσων δειγματοληπτικών ελέγχων από τον ΕΟΔΥ.

Αυτή η αστραπιαία, υποδειγματική αντιμετώπιση έγινε θέμα και επικροτήθηκε από τον αθηναϊκό Τύπο και τα αρμόδια Υπουργεία.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω τους κατοίκους του Αγιάσματος για την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων και να τους μεταφέρω την αγάπη και τον σεβασμό μου, καθώς χωρίς τη συνδρομή και τη βοήθεια τους δεν θα τα είχαμε καταφέρει τόσο περίφημα.

Με τη δωρεά και αποστολή 2.000 μασκών στον Δήμο Romano Dilombaria της Ιταλίας αναδείξαμε το κοινωνικό μας πρόσωπο και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό μας.

Στους δύσκολους καιρούς επιβολής μέτρων μεριμνήσαμε για την ασφαλή και έγκαιρη μεταφορά των δημοτών μας, οικονομικών μεταναστών από την Ευρώπη και από την Αθήνα στις κατοικίες και στις οικογένειες τους.

Πρέπει όμως να συνεχίσουμε με προσοχή, διαρκή εγρήγορση, συντασσόμενοι με τα μέτρα που επιβάλλει η Πολιτεία καθώς μας περιμένει δύσκολος χειμώνας.

Οι ωφελούμενοι στα Κέντρα Κοινότητας αυξήθηκαν κατά 489 άτομα, φθάνοντας από τα 784 άτομα στον σημερινό μαγικό αριθμό των 1.273 ατόμων.

Εντάχθηκαν επιπλέον 238 άτομα στο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, αυξάνοντας τον αριθμό ωφελούμενων ατόμων από 397 άτομα σε 635 άτομα.

Το Κέντρο Υγείας Ιάσμου απέκτησε ασθενοφόρο μετά από συστηματικές παρεμβάσεις μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στην Υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, στη φίλη Ειρήνη Χατζοπούλου. Θα μεριμνήσουμε άμεσα και θα συμβάλλουμε για την πρόσληψη δύο οδηγών για την 24ωρη λειτουργία του ασθενοφόρου μας.

Συμμετείχαμε και στηρίξαμε τις δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας του Συλλόγου Αιμοδοτών Ιάσμου.

Καθιερώσαμε τη διανομή συσσιτίου, αυξάνοντας σταδιακά τον αριθμό των δικαιούχων στα 160 άτομα.

Μετά από υποβολή έγκαιρης και ολοκληρωμένης πρότασης από μέρους μας, εγκρίθηκε η Δομή Σίτισης του Δήμου Ιάσμου, προϋπολογισμού 191.000 ευρώ από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η Δομή Σίτισης θα λειτουργήσει έως το 2023, δημιουργώντας τέσσερις μόνιμες θέσεις εργασίας και εξυπηρετώντας 160 ωφελούμενους σε καθημερινή βάση.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο για τη χρηματοδότηση της προαναφερόμενης Δομής.

Επιδιώκουμε, αναζητούμε και καθιερώνουμε το θεσμό των δωρεών για τις κοινωνικές μας υπηρεσίες στα πλαίσια του προγραμματισμού μας για την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή».

Επιπλέον, ο Δήμαρχος Ιάσμου έκανε τον απολογισμό των παρεμβάσεων στον Τομέα Αθλητισμού, Πολιτισμού και Παιδείας όπου εξήγγειλε χρηματοδότηση 2.000 και 4.000 ευρώ για αθλητικές ομάδες τοπικού πρωταθλήματος Β’ και Α’ ΕΠΣ Θράκης αντίστοιχα καθώς και συντηρήσεις και καλλωπισμό ποδοσφαιρικών γηπέδων.

Όσον αφορά τον Τομέα Ύδρευσης, χαρακτήρισε «ντροπιαστική και απαράδεκτη» την κατάσταση μεταφοράς νερού με υδροφόρα του Δήμου σε ορεινούς οικισμούς και δεσμεύθηκε προσωπικά ότι «κανένας κατοικήσιμος οικισμός δεν θα μείνει χωρίς πόσιμο νερό».

Στον Τομέα Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, επεσήμανε ότι «επανεμφανίστηκαν όλα τα εξαφανισμένα μηχανήματα που δεν λειτουργούσαν με το ανακριβές πρόσχημα της μη ύπαρξης καυσίμων» προσθέτοντας ότι «περιοχές του ορεινού όγκου αντίκρισαν μπουλντόζα του Δήμου μετά από δεκαετίες».

Τέλος, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τα μέλη της παράταξης του, τους ειδικούς συνεργάτες του, τους εργαζόμενους στις Υπηρεσίες του Δήμου καθώς και το Αστυνομικό Τμήμα Ιάσμου και τις Πυροσβεστικές και Δασικές Υπηρεσίες για την υποδειγματική όπως την χαρακτήρισε συνεργασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ